Gość: . IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 03.11.04, 07:59 www.voskres.ru/bratstvo/kunyaev1.htm Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Cep Re: do XYZ i innych+ IP: *.aster.pl 03.11.04, 09:09 Superciekawe. Dobrze wiedzieć, co i jak myślą o nas. Czy to myślenie wyzbyte wielkoruskiego stereotypu, to już inne kwestia. Z jednego artykułu najbardziej spodobała mi się rosyjska wersja popularnej polskiej piosenki: Мы млоды, мы млоды, Мы бимбер пьем из шкоды, Мы бимбер пьем шклянками, А русские литрами. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: do XYZ i innych+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 03.11.04, 09:20 Tez uwazam,ze to jest ciekawe. I dlatego to przytaczam. Jezeli ciebie to interesuje,to: www.voskres.ru/bratstvo/kunyaev1.htm www.voskres.ru/bratstvo/kunyaev2.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cep Re: do XYZ i innych+ IP: *.aster.pl 03.11.04, 10:02 W tym Kuniajewie nr 2 znalazłem coś takiego: Местные поляки уничтожают несколько сотен евреев, оставшиеся в живых бегут в Едвабне. Но 10 июля в Едвабне происходит тотальный погром местной еврейской общины вместе с беженцами. Умерщвлены не менее двух тысяч евреев... Nie mienieje. Więc może więcej. Na pewno nie mniej. Jasne. Czemu Gross był tak oszczędny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cep Re: do XYZ i innych+ IP: *.aster.pl 03.11.04, 10:12 I jeszcze drobna wzmianka o zbrodni katyńskiej: Но коль всем принимать одни и те же правила, то и нам за Катынь (если это наших рук дело) нечего склонять голову. Jeśli. Jeśli to my. Jest jeszcze jakaś wątpliwoiść? Dla Kuniajewa to sprawa jak widać otwarta. Chyba trudno mu sobie wyobrazić tych katów w skórzanych fartuchach i długich rękawicach strzelających dzień w dzień setkom ludzi w potylicę. Oni mu do wielkoruskiej legendy nie pasują. Nie dziwię się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cep Re: do XYZ i innych+ i jeszcze IP: *.aster.pl 03.11.04, 10:57 Marginesowa uwaga u Kuniajewa. Zresztą może tylko z pozoru marginesowa. Otóż, dopuszcza Kuniajew, może i Katyń zrobiono w 1940. (Chociaż sprawa otwarta). Ale jeśli tak, to pytanie - kto zrobił Katyń? I tu odpowiedź: Но еще в № 9 за 1992 год журнал “Наш современник” опубликовал письмо живущего в Нью-Йорке князя А. Щербатова о судьбе смоленского архива, попавшего в руки немцев в июле 1941 года, потом вывезенного в Германию, а после войны попавшего в Америку. А. Щербатов, изучавший этот архив, так писал о возможных организаторах катынского расстрела: “Главным организатором был Л. Берия, а его правая рука полковник Райхман, польский еврей, член компартии, прибыл в Польшу с Красной Армией в конце войны. В 1951 г. он, уже будучи генералом-лейтенантом, был арестован при попытке уехать в Израиль с драгоценностями на несколько миллионов долларов. Его помощниками были офицеры Ходас, Лейкинд, Сироцкий”. Так что если и были польские офицеры в Катыни расстреляны в марте 1940 года, то надо тщательно уточнять, кем. Может быть, и не совсем русскими. Или совсем не русскими, вопреки покаянию Ельцина и согласного с ним Квасьневского... Тогда и Едвабне будет выглядеть, как польское отмщение за Катынь. Вот ведь с какого конца клубок может размотаться! И нам, русским, в этом еврейско-польском клубке нечего будет делать. W sumie ciekawe, co ten Kuniajew jeszcze wymyśli. Jestem dziś na zwolnieniu lekarskim, lektura akurat. Na marginesie. Wyczuwam u niego wyraźny kompleks odrzuconego kochanka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: do XYZ i innych+ IP: *.bb.netvision.net.il 03.11.04, 10:13 nu cepie, jakby nie bylo w jedwabnym bylo wiecej ofiar niz w nalibokach, nie? wstydu nie masz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cep Re: do XYZ i innych+ do Dany IP: *.aster.pl 03.11.04, 10:51 Chcesz dyskusji na temat wstydu? Nie radziłbym. Co do liczb. Jasne, że im wieksza liczba ofiar w Jedwabnem (oraz innych miejscowościach), tym łatwiej przypisać Polakom jako społeczności narodowej winę za współuczestnictwo w Holokauście. Dobrze, żebyś pamiętała, że nigdy nie wyraziłem się o Tuwii Bielskim jako przedstawicielu całego światowego żydostwa. Dla mnie to morderca, nie wiadomo dlaczego otaczany we współczesnym Izraelu nimbem bohaterskiego bojownika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: do XYZ i innych+ do Dany IP: *.bb.netvision.net.il 03.11.04, 11:25 widzac twoja reakcje na ta zgwalcona iranska dziewczynke, czytajac dzisiaj twoje zdanie o jedwabnym i teraz o bielskim, nu, cepie, duzo nizej stoczyc sie juz nie mozesz. bielski morderca. hm. to ci by pasowalo w kram. jak i to, ze jest "otaczany we współczesnym Izraelu nimbem bohaterskiego bojownika.". nu, for your information, nie tylko w israelu. i nie tylko przez zydow. nie radzisz mi dyskutowac o wstydzie? po pierwsze przestalam tu dyskutowac. po drugie, ja sie nie mam za co wstydzic. ty natomiast za twoje poglady antysemickie, za twoje zdanie o tej dziewczynce, o jedwabnym to masz. i to dobrze. bo przeciez nie bylo tylko jedwabne, prawda? czy tez nie wiesz nic wiecej? i nikt tu nie mowi o "wspoluczestnictwie" polakow w holocauscie. jedwabne i cala reszta miejsc, to pogromy dokonane przez polakow na zydach. nie ty ich dokonales. i nie mysle o jakimkolwiek wyrazeniu zalu z twojej strony. ale starajac sie umniejszac te tragedie, to swinstwo, za ktore powinienes sie wstydzic. moze tak zaczne umniejszac tragedie nalibokow? ostatecznie co to tam 120 osob w porownaniu z pogromami na zydach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cep Do Dany - chyba pożegnanie? IP: *.aster.pl 03.11.04, 12:15 Kilka uwag, z żalem. Z żalem, bo lubiłem rozmowy z Tobą. Gość portalu: dana33 napisał(a): > widzac twoja reakcje na ta zgwalcona iranska dziewczynke, Jakaż to godna pogardy była moja reakcja na <zgwałconą irańską dziewczynkę>? Przeczytaj sobie ten wątek, w którym zabrałem głos, jeszcze raz. Na zimno. Nie usiłując wczytywać intencji w to, co tam napisane. Sądzę, że zobaczysz co innego. Zobaczysz faceta protestującego, kiedy trzeźwy tekst szwedzkiej gazety został zmieniony w propagandową zbitkę. Mającego pełną swiadomość, że z rządem Iranu należy w tej sprawie rozmawiać, ale trzeba to robić tak, żeby doprowadzić do złagodzenia, tj. do uwolnienia dziewczynki, a nie do usztywnienia jego stanowiska. Inwektywy nie są w tym z pewnością pomocne. > czytajac dzisiaj > twoje zdanie o jedwabnym i teraz o bielskim, nu, cepie, duzo nizej stoczyc sie > juz nie mozesz. A jakie mam mieć zdanie? Nie wystarczy mi żalu za 300-400 ofiar? Mam przyjmować liczby ponad 2000 (dwa tysiące) ofiar w Jedwabnem - tylko dlatego, że to lepiej słuzy czyimś propagandowym celom? O nie. I tym się niby staczam? Ciekawe jak i ciekawe gdzie. Napisałem już tu kiedyś, przy innej okazji: dość mamy własnych przewin, nie potrzebujemy brać na siebie dodatkowych, zwłaszcza tych cudzych. > bielski morderca. hm. to ci by pasowalo w kram. jak i to, ze > jest "otaczany we współczesnym Izraelu nimbem bohaterskiego bojownika.". > nu, for your information, nie tylko w israelu. Że nie tylko w Izraelu - o tym doskonale wiem. > i nie tylko przez zydow. Że nie tylko przez Żydów - o tym nie wiedziałem. Ale może się jeszcze dowiem. Świat jest duży, zdarza się wiele rzeczy, trzeba zawsze być przygotowanym na niespodzianki. Niemniej T. Bielski to dla mnie morderca. I ciekaw jestem, jak długo jeszcze pozostanie bohaterem. Śledztwo prowadzone przez IPN z pewnością pokaże trochę szczegółów z jego wojennych dokonań. Bohaterowie tacy jak on najpierw są, a potem znikają bez rozgłosu. Tym lepiej dla nich. Oraz autorów sławiących ich czyny książek. > nie radzisz mi dyskutowac o wstydzie? po pierwsze przestalam tu dyskutowac. po > drugie, ja sie nie mam za co wstydzic. Dobra. Przyjmuję to. Ty nie masz za co się wstydzić. Tylko od czasu do czasu coś tam przebąknęłaś o jakichś tam 5-letnich masowych mordercach. Itd. > ty natomiast za twoje poglady > antysemickie, Pokaż mi wreszcie, w czym wyrażają się te moje antysemickie poglądy. Jak na razie to przypinasz mi tylko dogodną łatke. Antysemickie poglądy, też mi. Gdzie i kiedy? Fakty! > za twoje zdanie o tej dziewczynce, o jedwabnym to masz. Za to, że jakaś irańska dziewczynka współzyła ze swoim bratem i została skazana przez jakiś irański sąd na smierć z pewnoscią nie muszę się wstydzić. Podobnie jak nie muszę się wstydzić, za swoje reakcje na temat masakry w Jedwabnem. Obejmują nie tylko zrozumiały żal. Obejmują również wściekłośc na to, w jaki sposób śmierci ofiar w Jedwabnem zaczęły być traktowane przedmiotowo, jak stały się kartą w rozgrywce nie tylko o mienie pożydowskie w Polsce, ale także (szczególnie w Niemczech) o obraz 2 Wojny Światowej. Nie rozumiesz, dlaczego ma być ofiar właśnie tyle? > i to > dobrze. bo przeciez nie bylo tylko jedwabne, prawda? czy tez nie wiesz nic > wiecej? A czemu tak sądzisz? Ktoś Ciebie uprawnił? Ja też co nieco czytam. I bywa, że co nieco wiem. i nikt tu nie mowi o "wspoluczestnictwie" polakow w holocauscie. > jedwabne i cala reszta miejsc, to pogromy dokonane przez polakow na zydach. Jak to - nie mówisz o współuczestnictwie? Przecież własnie to powiedziałaś. Dlaczego nie powiedziałaś <przez pewnych Polaków>? Mówiąc - <przez Polaków>, mówisz <przez polską narodową zbiorowość>. Nie rozumiesz tego? > nie ty ich dokonales. i nie mysle o jakimkolwiek wyrazeniu zalu z twojej > strony. ale starajac sie umniejszac te tragedie, to swinstwo, za ktore > powinienes sie wstydzic. Jeszcze raz: kiedy trzymam się liczby "ok. 300-400 ofiar", jestem bliski materialnej prawdy. To nie jest umniejszanie. To wyniki śledztwa IPNu. Gdyby były inne, trzymałbym się tych innych. W tej sytuacji, trzymanie się liczby 1600, czy nawet (jak Kuniajew) 2000 jest odwrotnoscią umniejszania tragedii - jest dowodem jej propagandowego nadużywania i - zużywania. > moze tak zaczne umniejszac tragedie nalibokow? > ostatecznie co to tam 120 osob w porownaniu z pogromami na zydach? Możesz zacząć. Ja Ci tego nie mogę zabronić. Jeśli okaże się, że nie było 128 a np. 28 ofiar śmiertelnych, bądź pewna, że skoryguję swoją wiedzę na temat nalibockiej masakry. Czy Ty skorygowałaś swoją na temat Jedwabnego? Wątpię. Przecież z całej naszej korespondencji (a uzbierałaby się już spora książeczka, szlag by to trafił!) wynika, że jesteś na argumenty wodoszczelna, i że raz ustalonych poglądów nie masz zamiaru nawet na włos zmieniać. I tym się chyba różnimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: Do Dany - chyba pożegnanie? IP: *.bb.netvision.net.il 03.11.04, 12:26 ja lubilam nie tylko rozmowy z toba. ja lubilam ciebie. wiesz dobrze, ze bylo tam wiecej niz 300-400 ofiar. a jak wezmiesz dodatkowe okoliczne wioski, to bylo wiecej niz 2000. ja w swoim czasie wyrazilam zal i przerazenie z powodu tragedii nalibokow. nie slyszalam u ciebie nic takiego z powodu jedwabnego, natomiast dokladne wyliczanie ile, kto i dlaczego. dlaczego antysemita? nie rozsmieszaj mnie. jak sie ladnie mowi po francuskiu c'est le ton qui fait la music. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cep Re: Do Dany - chyba pożegnanie? IP: *.aster.pl 03.11.04, 12:42 Gość portalu: dana33 napisał(a): > ja lubilam nie tylko rozmowy z toba. ja lubilam ciebie. > wiesz dobrze, ze bylo tam wiecej niz 300-400 ofiar. Nie. Nie wiem dobrze. Trzymam się ustaleń IPN-u. a jak wezmiesz dodatkowe > okoliczne wioski, to bylo wiecej niz 2000. To całkiem mozliwe. Ale widzisz, w naszej wymianie mowa była o samym tylko Jedwabnem. Śledztwa w sprawach kolejnych miasteczek są w toku. Pozwól, ze poczekam na wyniki. > ja w swoim czasie wyrazilam zal i przerazenie z powodu tragedii nalibokow. Nie przypominam sobie niczego takiego. Ale być może to jest kwestia konwencji. Jeśli nawet przerażenie, to w dziwny sposób połaczone z dalszym uznawaniem bohaterskiej roli T. Bielskiego. > nie slyszalam u ciebie nic takiego z powodu jedwabnego, Co do mnie, to wypisałem się w swoim czasie na ten temat, w co najmniej kilkunastu wątkach na Forum "Kraj". Już nawet nie chcę do tego powracać. Nie w towarzystwie, które opanowało "Świat" i dla którego każda okazja jest dobra, żeby sobie wsadzać jak najbardziej śmiertelną szpilę. natomiast dokladne > wyliczanie ile, kto i dlaczego. Wolę to, niż powtarzanie propagandowych konstrukcji. > dlaczego antysemita? nie rozsmieszaj mnie. > jak sie ladnie mowi po francuskiu c'est le ton qui fait la music. Tak, to też często powtarzasz. Ale widzisz, w poważnej rozmowie nie ton się tak naprawdę liczy. Liczą się fakty. Chcesz ze mnie na siłę zrobić antysemitę? Twoja wolna wola. Nie mogę ci tego zabronić. Mogę w Twoich wyobrażeniach funkcjonować w tej roli. Czemu nie. Ale Ty nie możesz mi też zabronić, żebym ja antysemitą się nie czuł. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cep E tam, Dana IP: *.aster.pl 03.11.04, 13:30 Gość portalu: dana33 napisał(a): > ja lubilam nie tylko rozmowy z toba. ja lubilam ciebie. Ja tak samo. Jest powód, żeby się na siebie boczyć? Aha, jeszcze Ci powiem (to w najwiekszym sekrecie), że jak w pewnej rozmowie z Tobą poruszyłem temat <68 rok - Żydzi zostali wypędzeni czy wyjechali z Polski?> i użyłem w tekscie pewnego nazwiska, zatelefonował do mnie ktoś, jakaś dama, z Nowego Jorku. Ni stąd ni zowąd. Dopytując się, co robię, i czy jestem polonistą, itd. Na moje pytanie skąd nazwisko i namiary - wymijająca odpowiedź. I właśnie z tego powodu ograniczam się w swoich wypowiedziach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: E tam, Dana IP: *.bb.netvision.net.il 03.11.04, 14:13 nu cep, nie ode mnie te namiary. ja sama ich nie mam jak wiesz. a nawet jakbym miala, to napewno nie dalabym ich dalej. ja nawet nie daje telefonu moich dzieci ich znajomym nie pytajac sie najpierw o zgode. a jak mam wejsc do ich pokoju a drzwi sa zamkniete, to pukam. privacy jest u nas w rodzinie pisane duza litera. boczyc sie nie ma sensu. ale nie moge sie pozbyc uczucia rozczarowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cep Re: E tam, Dana IP: *.aster.pl 03.11.04, 14:16 ale ja nie uważałem, że to od Ciebie, to tylko pojawiło się w kontekście wymiany na tym Forum, że akurat z Tobą to przypadek. Widać, że jakieś ORMO nad tym Forum czuwa i swoją wiedzę ma. Nie rozczarowuj się tak łatwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cep Re: E tam, Dana IP: *.aster.pl 03.11.04, 14:20 I tego. U nas o takich jak ja mówi się <upierdliwy>. To taki sztywniak, co lubi trzymać się konkretów i jest ostrożny w wyrażaniu opinii. Co bywa męczące, ale niekiedy jest też zaletą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: E tam, Dana IP: *.bb.netvision.net.il 03.11.04, 14:41 hm, upierdliwy cepek???? nawet niezle brzmi. ok, przestaje nazywac cie roznymi, chyba ze mnie znow zdenerwujesz strasznie jakimis dziewczynkami, a zamieniam to na upierdliwy. do czego to doprowadza sympatia, sam powiedz... :) Odpowiedz Link Zgłoś
niezydek Re: E tam, Dana 03.11.04, 14:31 Wróciłaś, wiedziałem, że to nieuleczlne. Mogę spać spokojnie. nadal antysemita Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: E tam, Dana IP: *.bb.netvision.net.il 03.11.04, 14:44 nu, nigdy nie mowilam, ze odchodze na wsjegda. nie bylo mnie pare dni. no i juz nie bede tak jak bylam. tu i tam czytam. rozmawiam rzadko juz, i tylko z wybrancami. cepek akurat jeden z nich. ale uleczalne, oczywiscie ze uleczalne. gorzej z papierosami... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: E tam, Dana IP: *.twcny.rr.com 03.11.04, 18:30 Gość portalu: dana33 napisał(a): > nu, nigdy nie mowilam, ze odchodze na wsjegda. nie bylo mnie pare dni. no i juz > > nie bede tak jak bylam. tu i tam czytam. rozmawiam rzadko juz, i tylko z > wybrancami. cepek akurat jeden z nich. ale uleczalne, oczywiscie ze uleczalne. > gorzej z papierosami... :) danus nie mow,ze ty cmisz,bo tego nie zniose:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: E tam, Dana IP: *.broadband.actcom.net.il 03.11.04, 18:40 cmie, ale moge w beczce nie. umiem sie opanowac... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: E tam, Dana IP: *.twcny.rr.com 03.11.04, 20:06 Gość portalu: dana33 napisał(a): > cmie, ale moge w beczce nie. umiem sie opanowac... :) ale za to ja moge oberwac od ciebie,bo jak palacz nie pali to zachowuje sie jak alkoholik bez alkoholu(to ja) to jak my przezyjemy ten spadek? oj danus kup sobie te cigaretowe patches,to moze zaczniesz byc zdrowsza. pamietasz te reklame palisz,placisz,zdrowie tracisz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: E tam, Dana IP: *.broadband.actcom.net.il 03.11.04, 20:16 co ty, ja lagodna jak jagnie. chociazby dlatego, zeby udowodnic ze moge... :) sluchaj rachelcia, ty zrozum, wszystkie dobre rzeczy w zyciu, to albo niezdrowe, albo tuczace, albo niemoralne. mam racje? oczywiscie, ze mam... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: E tam, Dana IP: *.twcny.rr.com 03.11.04, 20:18 Gość portalu: dana33 napisał(a): > co ty, ja lagodna jak jagnie. chociazby dlatego, zeby udowodnic ze moge... :) > sluchaj rachelcia, ty zrozum, wszystkie dobre rzeczy w zyciu, to albo > niezdrowe, albo tuczace, albo niemoralne. mam racje? oczywiscie, ze mam... :) e tam dobry chlop to samo zdrowie i nie tuczacy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: E tam, Dana IP: *.broadband.actcom.net.il 03.11.04, 20:21 nie tuczacy? ty jadla kiedy co moj gotuje???? rachelcia, ty jeszcze nie wiesz, co dobre.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rachelka Re: E tam, Dana IP: *.twcny.rr.com 03.11.04, 20:23 Gość portalu: dana33 napisał(a): > nie tuczacy? ty jadla kiedy co moj gotuje???? rachelcia, ty jeszcze nie wiesz, > > co dobre.. :) glodnemu tylko chleb na mysli,co ty masz 100 lat czy co,tozto chlopa sie na jedzenie nie bieze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: do XYZ i innych+ do Dany+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 03.11.04, 11:44 A jednak tobie sie wyrwalo:Nie "radzilbym"! Skad taka pewnosc? I po co? Wlasnie Kuniaewu o to chodzi. Tuwia Bielski?Kto to?I dlaczego jest przedstawicielem Zydowstwa? Na tej samej zasadzie,co Dzierzynski razem z Mienzynskim Szefowie CzK lub Brigadefihrer Kaminski przedstawicielami narodu polskiego? Przeciez to nieprawda. A wtym linku Kuniawskij pisze,ze w Rosji po stronie armii niemieckiej walczylo ponad 100 000 Polakow. Przeciez to jest tyle ile liczyla I Armia Wojska Polskiego! A post mial tylko w celu:"Co inni na tematy dziwne,a ciekawe"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cep Re: do XYZ i innych+ do Dany+ IP: *.aster.pl 03.11.04, 12:19 Nie radziłbym. Bo nie lubię, nie znoszę narodowych przetargów. Kto lepszy, kto bardziej bez winy. To nie prowadzi do żadnej prawdy. A otwiera niekończącą się wymianę narodowych stereotypów. Dobre jako materiał dla badaczy fenomenu nacjonalizmu, ale śmiertelnie nudne i jałowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: do XYZ i innych+ do Dany+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 03.11.04, 12:25 OK! "." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: do XYZ i innych+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 03.11.04, 10:25 Ja przytoczylem pewne materialy. Maja sklonic do zadumy. Jak zauwazyliscie-nie komentuje. Niech kazdy to odbierze,jak chce. Witam was wszystkich,kto zna rosyjski. To juz chyba rzadkosc? A szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
heimer Re: do XYZ i innych+ 03.11.04, 12:16 Gość portalu: . napisał(a): > Witam was wszystkich,kto zna rosyjski. > To juz chyba rzadkosc? Fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: do XYZ i innych+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 03.11.04, 12:26 A czy to nie szkoda? Odpowiedz Link Zgłoś
heimer Re: do XYZ i innych+ 03.11.04, 13:02 Gość portalu: . napisał(a): > A czy to nie szkoda? Ogolnie jest niedobrze gdy ludzie nie znaja jezykow. A czy szkoda, ze nie znaja rosyjskiego? Hmmmm.... nie mam zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cep Re: do XYZ i innych+ IP: *.aster.pl 03.11.04, 13:11 Moim zdaniem - szkoda. Jak cholera. Kiedy myślę o poezji, pamięc podsuwa mi natychmiast rytm puszkinowskiego wiersza. Ale sam nie potrafię już mówić. Sądzę, że po pół roku w Rosji wróciłoby. Co innego z czytaniem. Tego się nie zapomina. Jak pływania. Odpowiedz Link Zgłoś
bigobserver Re: do XYZ i innych+ 03.11.04, 14:18 Gość portalu: . napisał(a): > A czy to nie szkoda? Kazdy jezyk obcy, ktorym sie wlada otwiera nowe mozliwosci. To, ze dzisiaj jezyk rosyjski bedzie mi sie przydawal nie podejrzewalbym nawet przed trzydziestu laty. A jednak sie przydaje i to czesto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: do XYZ i innych+ IP: *.bb.netvision.net.il 03.11.04, 14:49 dokladnie. ja dokladnie tak samo. na ulpanie, zaraz po przyjezdzie do israela, bylam jedyna, na okolo 200 osob, ktora znala i rosyjski i angielski, co bardzo ulatwilo wszystkim zycie, bo "robilam" za tlumaczke miedzy rosyjskimi a amerykanskimi emigrantami, natomiast za nic nie nauczylam sie hebrajskiego. no i dzisiaj jestem jedyna w pracy, ktora "ma" kombinacje rosyjski-angielski- niemiecki.... nie musze drzec za kazdym razem, jak kogos zwalniaja... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cep Re: do XYZ i innych+ IP: *.aster.pl 03.11.04, 15:11 Jak zwykle - półprawdy. Nu wied' masz kombinację polsko-angielsko-francusko-niemiecko-rosyjską. Nie praw ja? Nu, wot. Charaszo. Odpowiedz Link Zgłoś
eu_lola Re: do XYZ i innych+ 03.11.04, 15:34 Gość portalu: Cep napisał(a): > Jak zwykle - półprawdy. > > Nu wied' masz kombinację polsko-angielsko-francusko-niemiecko-rosyjską. Nie pra > w ja? Nu, wot. Charaszo. A jak dorzucisz hiszpanski Pana mezowskiego to mozna sie chyba wybrac tu i owdzie w podroz. Тоже не плохо Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: do XYZ i innych+ IP: *.broadband.actcom.net.il 03.11.04, 18:06 czekaj eu-lola, nie sprzedawaj mi meza za tanio... :) on ma hiszpanski i wloski, ktorych ja nie mam, nu gdzies tam jakies slowko.... nie mam psiakosc rosyjskich trzcionek.... :((( ale oczywiscie, ze nie plocho, daze oczen charaszo, i w podroz no i jak juz cep stwierdzil, czytac ksiazke w orginale to inaczej, niz najlepsze tlumaczenie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: do XYZ i innych+ IP: *.broadband.actcom.net.il 03.11.04, 18:02 zgadza sie, ale kombinacje rosyjsko-angielska maja, kombinacje francusko- angielska tez maja, polski jest im nie potrzebny, niestety. ale wlasnie rosyjsko-niemiecko-angielskiej nie maja, a to jest potrzebne i to czasem bardzo:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: do XYZ i innych+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 03.11.04, 19:11 Czcionki rosyjskie?-nic prostrzego. Sa w wpndows. Po zatym Google tez po rosyjsku pracuje-inny swiat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: do XYZ i innych+ IP: *.broadband.actcom.net.il 03.11.04, 19:53 aha, juz mi wyjasnili jak. ale nawet jak sa, to ja pewnie bede potrzebowac godzine na jedno slowo, zanim znajde odpowiednia litere. nie pytaj sie, jak musze cos po hebrajsku napisac, to tez trwa cholernie. bo te wszystkie litery to inaczej niz w angielskim i niemieckim..... nu, wiesz, takie antysemickie.. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: do XYZ i innych+ IP: *.227-1-64736c10.cust.bredbandsbolaget.se 03.11.04, 20:17 Uwierz mnie. Dla internetu po rosyjsku to warto sie poswiecic. A ja mam ulozone literki tak,ze one w 80% pokrywaja sie z szwedzkimi czcionkami. Rozumiem,ze ty uklad czcione masz jeszcze inny. Wystukaj na i skopiuj kazda literke. Po rosyjsku w Googlu wystukaj slowko i potem wybiera co chcesz do czytania. Przeciez nie musisz pisac tekstow. A na jedno slowo ciebie chyba stac. "." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana33 Re: do XYZ i innych+ IP: *.broadband.actcom.net.il 03.11.04, 20:20 :) Odpowiedz Link Zgłoś