Dodaj do ulubionych

W obronie Anieli?

03.04.22, 09:50
Redaktor naczelny Ukraińskiej Prawdy, gazety internetowej, którą oprócz mnie wyraźnie czytują publicyści Wyborczej, wystąpiła z apelem do Anieli.
No, z takim, żeby nie dopuścić do powstania nowego muru, tym razem trochę bardziej na Wschód.
Pani redaktor apeluje o poparcie dążeń Ukrainy, ale pisząc o murze ma na myśli ogólny podział polityczny na granicy Rosji i wolnego świata.
"Record" przeżyć autorki jest na tyle dramatyczny (rodzina deportowanych do Samarkandy Tatarów Krymskich), iż staje się bardzo wiarygodna w moich oczach.
Ja się z nią zgadzam.

Ale w przeciwieństwie do p. Musaevej, czytelnicy Ukraińskiej Prawdy (a zawsze czytam przede wszystkim głosy czytelników) totalnie odrzucają Anielę, obarczając ją odpowiedzialnością za wychodowanie kremlowskiego monstrum.
Na łonie Unii, bo p. Merkel wywarła decydujący wpływ na "rosyjską" politykę Unii, ta "komsomołka" w nadziei na posadę w Gazpromie (?) зростила хкуйла-нелюда - нового Гітлера...В 14 році по словам Клімкіна вона не бачила окупанта ваню на Донбасі... а потім ця фрау робила все щоб лягла труба хкуйла по Балтиці.... звертатися до неї не потрібно.

Rozumiem krytykę niefortunnej polityki Zachodu, ale nie obarczałbym Anieli - to jednak ona przestała bywać w bani z Putinem !
Jeśli już, winna dziecinna wiara niemieckich kręgów przemysłowych w "wielki rynek" .
No i francuskich, włoskich, bo taki Orban to po prostu kupiony przez Kreml przyjaciel kaczych.

Tekst linku
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Stosunek sil 03.04.22, 10:27
      borrrka napisał:

"p. Merkel wywarła decydujący wpływ na "rosyjską" politykę Unii, ta "komsomołka" w nadziei na posadę w Gazpromie (?) ...

Rozumiem krytykę niefortunnej polityki Zachodu, ale nie obarczałbym Anieli - to jednak ona przestała bywać w bani z Putinem ! Jeśli już, winna dziecinna wiara niemieckich kręgów przemysłowych w "wielki rynek" . No i francuskich, włoskich, bo taki Orban to po prostu kupiony przez Kreml przyjaciel kaczych."

Trzeba zobaczyc kontekst. Pani Merkel starala sie o unifikacje Niemiec i o uszanowanie kobiet w zyciu politycznym. Tzn. o wlaczenie Ossis do zycia niemieckiego. A ruscy byli odpowiedzielni za mentalnosc Ossis w duzym stopniu.

Co do Putina to straszyl pania Merkel psem, bo nie udalo mu sie Jej kupic. Udalo mu kupic Schrödera, przekupic wielu (Fillona, pewnie Orbana tez) w zyciu politycznym.

Jaki wniosek? Ano ruscy rozumieja tylko stosunek sil. Dodajamy sil militarnych. Ekonomii nie rozumieja i nie zrozumieja. Polacy to wiedzieli, Niemcy sie tego dopiero ucza. Trudno wytlumaczyc komus mentalnosc kraju, ktory sprzedaje swoje zasoby naturalne by kupowac srodki militarne by moc zaatakowac sasiadow.

I dla nich normalna ekonomia to ekonomia Jelcyna w ktorej emeryci nie dostawali emerytur i w ktorej kraj sie rozpadal. Musi byc duza doza strachu, mordow na przeciwnikach bo inaczej nie ra dady.

PF
    • de_oakville Re: W obronie Anieli? 03.04.22, 13:29
      Ja stanąłbym jednak w obronie. Każdy sądzi po sobie. Mentalnosc niemiecka jest dzisiaj skrajnie rozna od tej z lat 1918 -1945. Pani Merkel, ktora jest córka pastora (co nie jest bez znaczenia), byla pewnie swięcie przekonana, że mentalnosc rosyjska jest dzis również bardzo daleka od tej z okresu stalinowskiego. Pomylila sie przez niedocenianie zdolnosci oszukańczych swoich rozmówcow po drugiej stronie długiego (dzis) stolu. Polacy mieli nie raz w historii okazje zdolnosci te poznac blizej, wiec łatwiej im je rozszyfrowac. W niemieckiej "beczce miodu" pozostaly juz dzis tylko nieliczne "krople dziegciu" z przeszlosci, ktore nie maja ogolnie wiekszego znaczenia. Ale na przyklad dla mnie nadal stanowilyby one przeszkode do zamieszkania w tym kraju i czucia sie tam w 100% dobrze. Co innego jako turysta - zawsze sie czulem wspaniale!
    • tuttifrutti1234 Re: W obronie Anieli? 03.04.22, 13:41
      zacznij częściej zaglądać do polskiego słownika ortograficznego, to nie będziesz HODOWAŁ takich byków

P.S. Angela Merkel, nie Aniela, zapamiętaj to sobie baranie, baran przez b jak borka
      • j-k [...] 03.04.22, 16:49
        Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
        • tuttifrutti1234 Re: nie bondz taki "polish ham", dzidziu, ok. ? 03.04.22, 16:53
          pierdol się ruski trollu razem z pf
          • j-k [...] 03.04.22, 16:57
            Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
    • borrrka Rozumieć Ukraińców to coś innego 03.04.22, 14:59
      Mówiąc szczerze, zostali sami i świetnie sobie radzą - fenomen porównywalny z 1920 i Wojną Zimową.
      Jednak pretensje mają.
      Ale nie przyłączę się do absurdalnej kaczej krytyki, bo tylko ten nie popełnia błędów, kto niczego nie popełnia.
      A ja mam dobrą pamięć i jeszcze mi w uszach brzmi apel naczelnika do przyjaciół Rosjan.
    • felusiak1 Niewinna 03.04.22, 20:26
      borrrka napisał na Merkel i natychmiast przybiezeli obrońcy. Chciala dobrze. Ale to nie ona to kręgi.
      A ten Putin tylko siłe rozumie. Merkel nie rozumiala co Putin rozumie i dlatego chciala dobrze ale nie wyszlo tak jak chciala. Był taki pan, ktory też chcial dobrze i nawet pokoj Europie przywiózl i już na lotnisku pokazal papier z podpisami.
    • caesar_pl Re: W obronie Anieli? 03.04.22, 23:08
      Ta wojna to krucjata przeciw Rosji,rozpoczeta w 2014 roku Majdanem,ktory kosztował Jankesa 5 mld $ i doprowadził do dzisiejszej wojny.Nie zapominajmy,ze Rosja po Chinach to największy wróg USA.Jankes caly czas odgraża sie Chinom,by ci tylko nie pomagali Rosji.Europejski dobrobyt z Jankesem albo Ruskim?Z Jankesem poważnie spadnie na korzyść oczywiście Jankesa.
      Dziwie sie czemu Polacy tak usilnie chcą Ukraińskiej niezależności od Rosji?
      • tuttifrutti1234 Re: W obronie Anieli? 04.04.22, 01:58
        caesar_pl napisał:

.
        > Dziwie sie czemu Polacy tak usilnie chcą Ukraińskiej niezależności od Rosji?

Ukraina Polsce zwisa, ale na złość Rosji można nawet Ukrainę pokochać.
        Wróg mojego wroga jest moim przyjacielem.
        • 1.melord Re: W obronie Anieli? 04.04.22, 02:15
          >Wróg mojego wroga jest moim przyjacielem.

to jest wlasnie "clu" polskiej polityki
          parafrazujac...na zlosc mamie odmroze sobie uszy
      • europitek Re: W obronie Anieli? 04.04.22, 05:01
        caesar_pl napisał:
        > Ta wojna to krucjata przeciw Rosji,rozpoczeta w 2014 roku Majdanem,ktory koszto
        > wał Jankesa 5 mld $ i doprowadził do dzisiejszej wojny.

Czy rzeczywiście jesteś taki głupi, czy tylko udajesz?
        Myślisz, ze takie głupkowate wrzutki coś dadzą? Myślisz, że przykryjesz tym fakt, że dzisiaj na wschodniej Ukrainie Rosja morduje tysiące Rosjan, dlatego że nie chcą mieszkać w Rosji? To powiedz kiedy Rosja zacznie mordować dziesiątki tysięcy Rosjan, którzy teraz mieszkają w Niemczech.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka