04.04.22, 22:25
W 2021 fentanyl zabil w Usa az 100 000 osob. Rowniez w tym Roku przechwycono na granicy 5 000 kg tego narkotyku, podobno to tylko znikoma czesc tego co sie przedostaje do stanow.
Tylko 14 gram zabija az 700 osob.
Joe jest jednak gluchy na protesty, aby wreszcie zamknac poludniowa granice . China i Mexyk zadowolone, ze handel idzie pelna para.
Obserwuj wątek
    • j-k chcieliscie demokratow - to ich macie. 04.04.22, 22:29
      Stany sa juz przegrane.
      biedoty latynoskiej nie stac na narkotyki.
      lykaja je Anglosasi.

ale jak ich (Anglosasow) za 100 lat zabraknie

to skonczy amerykanski dobrobyt.

bedzie tu kolejny "Meksyk"
      • senioryta13 Re: chcieliscie demokratow - to ich macie. 04.04.22, 22:45
        j-k napisał:
        > biedoty latynoskiej nie stac na narkotyki.
        > lykaja je Anglosasi.

Dobrze dedukujesz. Najbardziej zagrozone sa stany z biala biedota, West Virginia , Ohio, Tennessee, Kentucky.
        Nie wiem kto chcial demokratow, ale wychodzi, ze to przekupieni 'zbrodniarze.'

-
        • j-k chcieliscie demokratow - to ich macie. cd. 04.04.22, 22:50
          senioryta13 napisał:
          > Dobrze dedukujesz.

nie dedukuje, bo bylem i widzialem.
          30 lat temu.
          juz wtedy podjalem decyzje - ze to piekny kraj do zwiedzenia

(bajeczne San Diego, CA)

ale mieszkac bym tam na stale nie chcial.

dzis - jestem tego na 100 % pewien.

Buenas Noches.

• senioryta13 Re: chcieliscie demokratow - to ich macie. cd. 04.04.22, 23:12
            j-k napisał:
            > nie dedukuje, bo bylem i widzialem.
            > 30 lat temu.
            > juz wtedy podjalem decyzje - ze to piekny kraj do zwiedzenia

Nie wiem gdzie byles i co widziales i gdzie obecnie mieszkasz i na jakies zasadzie tu przyjechales. Jest to wazne, bo milionom sie tutaj podoba, a kolejni nawet skacza przez wysoki mur, aby tutaj zapuscic swoje korzenie.
          • engine8 Re: chcieliscie demokratow - to ich macie. cd. 05.04.22, 02:24
            30 lat temu to byl bardzo piekny kraj..i do mieszkani i do zwiedzania.
            Obecnie ciaaglle piekny do zwidzania i jest mniej piekny ale ciagle lepszy niz jakikolwiek kraj EU do mieszkania na stale bo pomimo negatywow ciagle sa dla chcacych i mogacych mozliwosci i opcje mieszkania tam gdzie sie chce i jak sie chce. (np w oklolicach San Diego).
            Lewactwo ogromne ale ciagle to pikus w prownaniu do EU.
            Kraj leci na dol ale jak juz spadnie na dno to nie na goly cement bo tam juz bedzie EU.
            Statystyka czy pokazywanie ze gdzies tam sa miejsca nieprzyjemne nie czyni tego kraju zlym dla kazdego kto takim byc nie chce. Dla eupropejczykow najwiekszy problem w tym ze tu nie ma nic za darmo . Chiciaza ostatnio i to jest i to tjes to to co kladzie USA.
            Tak ze kiedy 30 lat temu sie zastanawialem czy moze wroce kiedys do Europy to teraz jestem 100% pewien ze nie bo po co sobie gorzej robic?
            I pisze to nie dlatego ze nie moglbym mieszkac rownie dobrze w Europie ale to moj swiadomy i przemyslany wybor.
            • malkontent6 Re: chcieliscie demokratow - to ich macie. cd. 05.04.22, 03:01
              Teraz też jest to dobry kraj do mieszkania. Jest to sporo lewackich wariatów ale nawet wśród ludzi "postępowych" budzi się trochę zdrowego rozsądku. Przyznają się nareszcie, że pomysł "defund police" był głupi. To tylko jeden z przykładów zmian. Chyba zrozumieli, że mogą mieć problemy w najbliższych "midterm elections".
              • senioryta13 Re: chcieliscie demokratow - to ich macie. cd. 05.04.22, 04:28
                malkontent6 napisał:

> Przyznają się nareszcie, że pomysł "defund police" był głupi.

alez oni twierdza, ze to byl pomysl republikanow, wyparli sie wszystkiego.
              • engine8 Re: chcieliscie demokratow - to ich macie. cd. 05.04.22, 17:57
                Moze naszemu gubernatorowi cos sie skojarzy jak mu zrobili niezla strzlenine pod nosem.
                Tylko ze te ch beda mowic ze to nie dlatego ze zwolnili z wiezien bandytow i narkomanow, ze handel nakkotykaami kwietni ejak nigdy a policji nie kazali nkogo lapac ale powiedza ze to za duzo nielegalnej broni.
            • j-k dla obojga interlokutorow powyzej: 06.04.22, 15:49
              przyjechalem do USA 30 lat temu - turystycznie z Europy Zachodniej - bylem miesiac czasu

bylem (u szkolnych znajomych) w malym miasteczku kolo Bostonu i w San Diego.
              czyli rejonach powyzej sredniego dochodu Amerykanow.

I juz wtedy bylem pewien, ze zostac bym tam nie chcial - a dzisiaj jestem tego pewien jeszcze bardziej

Glowny powod: - (zachodnio-)europejski system opieki zdrowotnej uwazam za znacznie lepszy od amerykanskiego.
              Tu nie balem sie i nie boje sie zachorowac. - w USA (jak i moi znajomi) raczej bym sie bal...

a cala reszta - jak to w zyciu - kraj jest tak wielki, ze kazdy moze sobie znalezc miejsce, ktore mu pasuje...
              byle zdrowym byc...
              • malkontent6 Re: dla obojga interlokutorow powyzej: 06.04.22, 17:26
                j-k napisał:

> Tu nie balem sie i nie boje sie zachorowac. - w USA (jak i moi znajomi) raczej bym sie bal...

Dlaczego? Ja też się boję zachorować ale nie z powodu opieki medycznej, która jest świetna.
              • engine8 Re: dla obojga interlokutorow powyzej: 06.04.22, 17:44
                Podaj mi konkretne przyczyny pokazujace ze system zdrowtny zachodnio-euroejski jest lepszy?
                Zakladamy ze obaj mamy wlasciwe dla naszych potrzeb ubezpieczenia.

Nie wiem czy rozumiesz jak pracuje system amerykanski i czy miales z nim do czynienia ?

No to nie wiem co masz za znajomych. Jak moge cos na te temat powiedziec z autopsji poniewaz ja nigdy sie nie balem zachorowac tutaj przez prawie 40 lat ( a chorowalismy jak kazdy normalny czlowiek i to nie doprowadzilo nas do ruiny finansowej) i zawsze prownujac Polska i moja (nie jakas tam statystyczna czy darmowa ale taka jaka JA sobie kupilem) opieke zdrowotna nie bylo porownania na nasza korzysc. A niestety mailem okazje w ostatnich latach byc w szpitalu i w Polsce i w EU. A o porownaniu - rzadowych przeciez, wersji opieki medycznej emerytow tu i tam to nawet nie mozna wspominac.
                Tu masz dostep do wszystkiego co medycyna oferuje bez ograniczen a pierwsza pomoc w razie potrzeby przyjezdza w ciagu doslownie kilku minut. Nie ma placenia skladek ubezpiczeniowych i do tego placeniea lekarzom "prywatnie" - w sumie za co i po co?
                Chyba raczej nalezy sie bac Polskiej opieki bo z publicza to nie wiadomo jak dlugo pozyjesz.

Jak powtarzalem sto razy - tutaj ludzi dochodza do wniosku ze maja mozliwosc oszczedzania na wykupieniu ubezpieczen medycznych i to robia "bo sa zdrowi" i im sie oplaca. I maja to tego prawo ale dlaczego potem narzekaja na Kraj za swoje bledy?
              • senioryta13 Re: usa 06.04.22, 19:42
                j-k napisał:

> przyjechalem do USA 30 lat temu - turystycznie z Europy Zachodniej - bylem mies
                > iac czasu
                >
                > bylem (u szkolnych znajomych) w malym miasteczku kolo Bostonu i w San Diego.
                > czyli rejonach powyzej sredniego dochodu Amerykanow.
                >
                > I juz wtedy bylem pewien, ze zostac bym tam nie chcial - a dzisiaj jestem tego
                > pewien jeszcze bardziej

A zastanowiles sie, ze moze znajomi klamali, skoro siedza juz tutaj 40 lat. Zapytaj ponownie, czy aby nie zaluja. Zakladam, ze sa tu legalnie.

-
                Usuwanie moich postow biore jako komplement
      • engine8 Re: chcieliscie demokratow - to ich macie. 05.04.22, 02:14
        Jest juz wystarczjaco azjatow aby sie rozmnozyc.
        • 1.melord Re: chcieliscie demokratow - to ich macie. 05.04.22, 04:22

Ameryka 30-40 lat temu to nie ten sam kraj,podobnie jak kazde inne panstwo na swiecie.
          Zmienilo sie jednak na gorsze,przybylo biedoty,klasa srednia maleje,zarobki tez nie zachwycaja jak kiedys ,gangi czuja sie b.bezkarne(BLM).
          (W Sacramento ponownie, szaleniec(cy) strzelali na oslep 6 trupow-watek mi wywalili na ten temat}
          EU to zbiurokratyzowany moloch,opanowany przez zielonych i teczowych,zdominowany przez interesy niemieckie, bez szans na przetrwanie.
          Powinna z tego pozostac jedynie Strefa Shengen.

>> 30 lat temu sie zastanawialem czy moze wroce kiedys do Europy

Nie ty jeden.
          Po 30 latach ciezko jest gdziekolwiek wracac na stale,zostawisz za soba dzieci,wnuczki,zostaniecie sami (z zona) jak kolki...przeprowadzka,nowe srodowisko czesto zawistne i zazdrosne...NIE

Pomimo balaganu w Polsce(olbrzymi naplyw imigrantow) chce poleciec w czerwcu do kraju.
          Przez 2moze 3 miesiace lyknac polskiego "powietrza" by starczylo na rok czy dwa.
          Mam tam jeszcze rodzine -brata i siostre(mlodsi) i wciaz troche znajomych i przyjaciol.
          Zobaczymy...
          • engine8 Re: chcieliscie demokratow - to ich macie. 05.04.22, 18:06
            To juz nawet nie chodzi o dzieci i wnuki ze to nas tu trzyma... Nawet bez nich za cholere bym sie nie nie wrocil poniewaz tu mi sie zyje o wiele lepiej m in ze wzgledu na klimat, bliskosc i ocenu i gor i innycch atrakcji natury, przyjazych ludzi, przyjazne urzedy i brak biurokracji, brak przesadnego przejmowania sie wymogami i przepisami - tu sie je interpretuje nie doslownie co jest napisane ale co one maja za zadanie poprawic. Bardzo dobra sluzba zdrowia. etc... W sumie spokoj relaks i wygody a zycie wcale nie drozsze niz w Polsce.
            Polecisz lyknac Polskiego powietrza? Myslsisz ze czystrze niz Australijskie.
            Mnie sie jakos odniechcialo latania do Polski i Europy.. Moze za pare lat mi sie zachce znow ..
          • senioryta13 Re: chcieliscie demokratow - to ich macie. 06.04.22, 14:19
            1.melord napisał(a):
            > (W Sacramento ponownie, szaleniec(cy) strzelali na oslep 6 trupow-watek mi wywa
            > lili na ten temat}

jeden zlapany, Rok temu zwolniony, pomimo ostrych sprzeciwow.
            Nie wiem jakie sa obecnie przepisy covidowe, tu i tam, zmieniaja sie szybko jak w kalejdoskopie.
            Rowniez mam ochote na podroze.podrozy.

----
            usuwanie moich postow to komplement dla mnie, juz nic nie pozwola napisac
    • mateusz572 Re: Fentanyl 05.04.22, 18:07
      Jak tak czytam was, te wasze narzekania to zastanawiam się co wy tam jeszcze robicie, po co się męczycie, po co tak przeżywacie ? Czas najwyższy coś zmienić w życiu na lepsze. Może po prostu czas na przeprowadzkę do przyjaznej i demokratycznej Rosji. ;-)
      • senioryta13 Re: Fentanyl 06.04.22, 14:11
        mateusz572 napisał:

> Jak tak czytam was, te wasze narzekania to zastanawiam się co wy tam jeszcze ro
        > bicie, po co się męczycie, po co tak przeżywacie ?

Szkoda, ze nie czytywales wczesniej. Obecnie , to tylko bmc, moze ci napisac jak dobrze mu jest z obecnym prezydentem. Do tej pory jednak nic zachwalajacego nie napisal, wiec moze w koncu i on zrozumial, ze stoimy wszyscy nad przepascia.
        • mateusz572 Re: Fentanyl 06.04.22, 18:45
          senioryta13 napisał:

> mateusz572 napisał:
          >
          > > Jak tak czytam was, te wasze narzekania to zastanawiam się co wy tam jesz
          > cze ro
          > > bicie, po co się męczycie, po co tak przeżywacie ?
          >
          > Szkoda, ze nie czytywales wczesniej. Obecnie , to tylko bmc, moze ci napisac j
          > ak dobrze mu jest z obecnym prezydentem. Do tej pory jednak nic zachwalajacego
          > nie napisal, wiec moze w koncu i on zrozumial, ze stoimy wszyscy nad przepascia

No więc, aby nie spaść w tą przepaść, zaproponowałem wam miejsce na resztę życia. Tam chyba nie będziecie narzekać bo w przeciwnym wypadku 15 lat gułagu, a wybór tychże mają bogaty i szeroki.
          • senioryta13 Re: Fentanyl 06.04.22, 19:37
            mateusz572 napisał:
            > No więc, aby nie spaść w tą przepaść, zaproponowałem wam miejsce na resztę życi
            > a. Tam chyba nie będziecie narzekać bo w przeciwnym wypadku 15 lat gułagu, a wy
            > bór tychże mają bogaty i szeroki.

Czy wychodzisz z zalozenia, ze nie mozna krytykowac prezydenta ? Czy ty mieszkasz w raju ?
            Napisz cos w temacie watka, zobacze, po ktorej stronie stoisz.
            • mateusz572 Re: Fentanyl 06.04.22, 21:07
              No co mam napisać ? Narkotyki rzecz zła, ale czy zamknięcie granicy coś pomoże ? Moim zdaniem nie. Trzeba edukować społeczeństwo, nie szczypiąc się i pokazywać nawet najgorsze skutki ich użycia, włącznie z tymi co zeszli po użyciu. To może spowodować, że nawet ci, którzy nie lubią się edukować coś załapią.
              • senioryta13 Re: Fentanyl 06.04.22, 23:20
                mateusz572 napisał:

> No co mam napisać ? Narkotyki rzecz zła, ale czy zamknięcie granicy coś pomoże
                > ? Moim zdaniem nie. Trzeba edukować społeczeństwo, nie szczypiąc się i pokazywa
                > ć nawet najgorsze skutki ich użycia, włącznie z tymi co zeszli po użyciu. To mo
                > że spowodować, że nawet ci, którzy nie lubią się edukować coś załapią.

Nie sugeruj , ze granice sa zbedne.
                Ilosc przemycanych narkotykow podwoila sie, a zapotrzebowanie z pewnoscia sie znajdzie. No, edukuje sie spoleczenstwo, sa broszurki, odwykowki, a chetnych coraz wiecej.
                Przez otwarta granice, nie tylko narkotyki sa przemycane, nielegalni przechodza 7 000 dziennie, w maju liczba ta podwoi sie. Jest to celowa robota, nam sie jednak mowi, ze granica jest zamknieta. Klamstwo ma szersze skutki, mam nadzieje, ze w listopadzie ludzie odpowiednio zaglosuja, wybory lokalne.
                W kongresie nic juz lewackiego nie przyjedzie.
                Wtedy bedzie bmc3i narzekal, a my znajdziemy sie ponownie w raju.
                • mateusz572 Re: Fentanyl 07.04.22, 20:59
                  senioryta13 napisał:

> Nie sugeruj , ze granice sa zbedne.

Chciałbym, aby były zbędne, ale na planecie o nazwie Ziemia znajdującej się w Układzie Słonecznym, który jest w ramieniu Oriona naszej Galaktyki nie jest to możliwe, gdyż zamieszkują ją istoty inteligentne gatunku Homo Sapiens Sapiens, które wbrew temu co to znaczy nie są wcale rozumne. Szczególnie odmiana Homo Sapiens Sowieticus stanowi ogromne zagrożenie dla istnienia tej planety.

> Ilosc przemycanych narkotykow podwoila sie, a zapotrzebowanie z pewnoscia sie z
                  > najdzie. No, edukuje sie spoleczenstwo, sa broszurki, odwykowki, a chetnych cor
                  > az wiecej.

No z narkotykami tak jest. Dlatego edukacja jest tak ważna. Zawsze jest jakiś margines, dla którego nie ma ratunku.

> Przez otwarta granice, nie tylko narkotyki sa przemycane, nielegalni przechodz
                  > a 7 000 dziennie, w maju liczba ta podwoi sie. Jest to celowa robota, nam sie
                  > jednak mowi, ze granica jest zamknieta. Klamstwo ma szersze skutki, mam nadzie
                  > je, ze w listopadzie ludzie odpowiednio zaglosuja, wybory lokalne.
                  > W kongresie nic juz lewackiego nie przyjedzie.
                  > Wtedy bedzie bmc3i narzekal, a my znajdziemy sie ponownie w raju.

Czyja celowa robota ?
                  Mieszkasz, gdzieś blisko tej granicy ?
                  • szwampuch58 Re: Fentanyl 07.04.22, 21:21
                    "odmiana Homo Sapiens Sowieticus"
                    Nie ma jakiej odmiany,nie bredzic prosze,nie ma jakich odmian,wszyscy pochodzimy z Afryki
    • szwampuch58 Re: Fentanyl 07.04.22, 21:17
      forum.gazeta.pl/forum/w,50,173431009,173431009,Nie_dajcie_sie_wciagac_w_prowokacje_trolli.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka