Dodaj do ulubionych

highway to Hel

15.07.23, 09:42
Wracam ja ci znad Bałtyku, gdzie spędzałem mocno okrojone wakacje. Nie byłem wprawdzie na Helu, ale jechałem autostradą A1 Amber, która prowadzi do Trójmiasta. Nad Bałtykiem pustawo. Nie widać za dużo urlopowiczów. Sporo Niemców i Czechów. Ceny kwater kosmiczne.
Co to będzie w przyszłości? Czy polscy turyści wyniosą się nad ciepłe morza?
A jak wasze wakacje?
Obserwuj wątek
    • szczypawka.jadowita Re: highway to Hel 15.07.23, 17:32
      PIS zamienił Hel na Hell.
      • j-k a konkretnie ? 15.07.23, 17:37
        szczypawka.jadowita napisała:
        > PIS zamienił Hel na Hell.

pie*dolenie na antenie.

a konkretnie co takiego PiS tam zrobil ?
        • pies.na.czarnych Re: a konkretnie ? 15.07.23, 18:11
          > konkretnie co takiego PiS tam zrobil ?

Inflację krasnoludki napędziły?
          • j-k p.... lenie na antenie... 15.07.23, 18:34
            pies.na.czarnych napisała:

> > konkretnie co takiego PiS tam zrobil ?
            >
            > Inflację krasnoludki napędziły?

powiedz to beneficjentoom programu 500+

moze sie tej inflacji przestrasza i w najbliszych wyborach zaglosuja na Platfusiarnie ?
            • pies.na.czarnych Re: p.... lenie na antenie... 15.07.23, 18:42
              Podobno ePiSkopat już się przestraszył, a to może zaowocować innym przesłaniem głoszonym z ambon, a jak wiadomo dla suwerena słowo księdza jest święte.
              • j-k Re: p.... lenie na antenie... 15.07.23, 19:01
                pies.na.czarnych napisała:
                > Podobno ePiSkopat już się przestraszył, a to może zaowocować innym przesłaniem
                > głoszonym z ambon, a jak wiadomo dla suwerena słowo księdza jest święte.

dla suwerena - to jest wazne niedzielne odbebnienie mszy, a to co ksiadz mowi z ambony i tak nikt nie slucha,

nie mowiac juz o stosowaniu sie do jego wytycznych.

w koncu hipokryzja idzie z gory: - od ksiedza - do parafianina.
                • szczypawka.jadowita Re: p.... lenie na antenie... 16.07.23, 16:36
                  Oj, słuchają, słuchają. Tam gdzie głosują na PIS, tam i słuchają. Tam księży pedofilów bronią.
            • szczypawka.jadowita Re: p.... lenie na antenie... 16.07.23, 16:42
              Tak to prawda i nie tylko oni. Rotacyjni prezesi i członkowie rad nadzorczych spółek SP, funduszów, fundacji PIS, złodzieje darów dla uchodźców i bezdomnych, handlarze rękawiczkami i respiratorami, inni oszuści i przestępcy (złodzieje) pospolici. Tak to prawda, wielu takich jest.
          • szczypawka.jadowita Re: a konkretnie ? 18.07.23, 08:41
            Inflacja to jest dobra zmiana. Dobrych zmian nigdy za wiele.
        • tapatik Re: a konkretnie ? 15.07.23, 22:44
          j-k napisał:

> szczypawka.jadowita napisała:
          > > PIS zamienił Hel na Hell.
          >
          >
          > pie*dolenie na antenie.
          >
          > a konkretnie co takiego PiS tam zrobil ?

Zmienili numer autobusu na Hel z 666 na 669. Serio piszę.
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,187572,29865488,666-nie-pojedzie-juz-na-hel-autobusy-dostana-numer-669-widac.html
          • j-k route 66 15.07.23, 23:11

w Ameryce - to piekna trasa.

ale nie maliem czasu i pieniedzy - by nia przejechac

a szkoda.
            .
            www.dertour.de/reisemagazin/route-66
          • szczypawka.jadowita Re: a konkretnie ? 16.07.23, 16:45
            Dla zmyłki i propagowania odmian seksualnych.
          • szczypawka.jadowita Re: a konkretnie ? 16.07.23, 17:14
            666 będzie jeździł od bazyliki prałata Jankowskiego do pałacu biskupiego w Gdańsku Oliwie.
      • yabbaryt Re: highway to Hel 15.07.23, 18:03
        pisofobia da się leczyć!!!
        • felusiak1 Re: highway to Hel 15.07.23, 18:09
          yabbaryt napisał: pisofobia da się leczyć!!!

Nie da się. Nie ma na to pastylek.
          • szczypawka.jadowita Re: highway to Hel 17.07.23, 21:40
            Da się!
            Skutecznie wyleczono Cygana i Malwę, pierwszy kończył wyrok, a drugi bezczelnie chciał zeznawać przeciw PIS, na szczęście wyleczył się sam i w przypływie wyrzutów sumienia w areszcie powiesił się na łóżku w czasie pierwszej nocy. W ten sposób Malwa oczyścił swoje sumienie.

Wkrótce odbędą się ogólnopolskie obchody tego wielkiego radosnego wydarzenia. Będą konkursy z nagrodami (np. będzie można wygrać autoryzowaną kopię sznura na którym powiesił), skecze i rekonstrukcje w wykonaniu osadzonych w więzieniach i aresztach wydobywczych, centralne uroczystości odbędą się na Hell, służby PISowskie już czynią stosowne przygotowania.
        • szwampuch58 Re: highway to Hel 15.07.23, 21:09
          Wolska to:
          33% PiS beton czyli debile
          50% zryte przez kk czerepy czyli debile
          17-18% normalych inteligentnych ludzu
          Co leczyc?
          • tapatik Re: highway to Hel 17.07.23, 10:01
            szwampuch58 napisał:

> Wolska to:
            > 33% PiS beton czyli debile
            > 50% zryte przez kk czerepy czyli debile
            > 17-18% normalych inteligentnych ludzu
            > Co leczyc?

Ortografię.
            • szwampuch58 Re: highway to Hel 17.07.23, 10:14
              Hehehe,druga opcja rzekla
        • tapatik Re: highway to Hel 15.07.23, 23:03
          yabbaryt napisał:

> pisofobia da się leczyć!!!

Co to jest pisiofobia i jak się ją leczy?
        • szczypawka.jadowita Re: highway to Hel 16.07.23, 20:14
          E tam, żadną PISofobię!
          PISowi i ePISkopatowi bardzo musi zależeć na dopisaniu tej jednej literki.
          Tak samo, jak na linii 666 od bazyliki do pałacu biskupa.
      • boomerang Re: highway to Hel 15.07.23, 23:17
        ty głupawka zawsze musisz coś głupiego palnąć
    • polski_francuz Re: highway to Hel 15.07.23, 20:56
      yabbaryt napisał:

" A jak wasze wakacje?"

A Alpach chodzimy troche. Ladna pogoda i interesujacy turysci.

PF
      • petronella.kozlowska polski_francuz napisał: 16.07.23, 00:27

Też babki w burkach i czadorach?
        • polski_francuz Re: polski_francuz napisał: 16.07.23, 08:13
          petronella.kozlowska napisała:

" Też babki w burkach i czadorach?"

Babki szczuple i bialaski. Wiek zalezy troche od trasy. Widac tez male dzieci a nawet niemowleta. Burki sa ale zajete bo pilnuja stada baranow:)

PF
      • yabbaryt Re: highway to Hel 16.07.23, 11:11
        ostatnio obejrzałem film Dzika Droga. O dziewczynie która pieszo robi trasę wzdłuż amerykańskiego wybrzeża Pacyfiku. Szczerze mówiąc przyszła mi ochota na to aby sobie zorganizować podobne wakacje w Polsce. Niestety takie piesze wakacje nie bardzo się podobają moim dzieciom. Czekamy z żona aż podrosną i potem ..w drogę.
        • jorl11 Re: highway to Hel 16.07.23, 19:10
          yabbaryt napisał:

> ostatnio obejrzałem film Dzika Droga. O dziewczynie która pieszo robi trasę wzd
          > łuż amerykańskiego wybrzeża Pacyfiku. Szczerze mówiąc przyszła mi ochota na to
          > aby sobie zorganizować podobne wakacje w Polsce. Niestety takie piesze wakacje
          > nie bardzo się podobają moim dzieciom. Czekamy z żona aż podrosną i potem ..w d
          > rogę.

A ja w zeszlym roku jak plynelem Odra z Kostrzynia do jeziora Dabie kolo Szczecina spotkalem 2 Polakow na kajakach. Oni plyneli z Slubic tez do Szczecina, chyba az do Baltyku chcieli plynac.
          Mieli kajaki pozyczone od jednego co takowe wypozycza, w tym roku plynelem kajakiem Warta i powiedzial mi ze tych dwoch podobno wzielo sobie na cel wszystkie polskie granice objechac. Wtedy kajakami, kajaki od tego mojego co je wypozycza, ale tez rowerami to robili. Tak rok po roku kawalek
          • yabbaryt Re: highway to Hel 17.07.23, 21:48
            a tak się odgrażałeś że już nie będziesz kajakował w Polsce :)
            Ja to bym chętnie połaził i pokajakował, z żoną na dłuższych trasach ale mamy kotwicę czyli dzieci.
            Nad morzem spędziłem tylko dwa weekendy na środek tygodnia musiałem zostawić rodzinę i wracać do Warszawy. Tak więc nasze wymarzone szwendanie się po Brandenburgii poszło się czochrać.
            • jorl11 Re: highway to Hel 18.07.23, 12:29
              yabbaryt napisał:

> a tak się odgrażałeś że już nie będziesz kajakował w Polsce :)

Wcale sie nie dgrazalem ze nie bede w Polsce kajakowal. Ale w zeszlym roku, po tym zatruciu Odry, powiedzialem ze Odra juz nie bede plynal. A plynelem nia juz ze 3 razy.
              Dlatego w tym roku poplynelem Warta.
              Z tym ze coraz trudniej mi sie plywa kajakiem. Niestety plecy, kregoslup nie taki juz, jak siedze w kajaku z 8h na dzien to nawala. Z kolei plynac po np. 4-5h tez nie dla mnie bo coraz bardziej nienawidze nocowania w namiocie wiec jak juz plyne to aby rekordy bic. W tym roku Warta plynelem 50-60km /dzien te 4 dni.
              Dotad jezdzien tez do Grecji na kajaki. Ostatnio 3..4 razy bylem na Milos, przedtem Kefalonia pare razy, tam jest taki Australijczyk ktory zgreczal i sie nocuje u niego a w dzien prowadzi wyprawy kajakiem po morzu. To juz mi tez przechodzi, te same skaly, pieczary jakies kapele ktore sie odwiedza po drodze, dla mnie za duzo tego samego.

Ciekawe bylo ta Warta plynac. Myslalem ze poznanskie jest dosc gesto zaludnione, nie jak te ziemie podpierdolonie Niemcom po 2 WS ale z rzeki bylo pusto i dosc dziko. Na szczescie dawalo sie w miasteczkach wyladowac i obiad zjesc.
              Poznan z rzeki tez jakos nie wygladal na duze miasto, sporo smieci plynelo z Poznania na powierzchni ale po troche km zniknelo. Wedkarze lowili ryby a wiec Warta w miare nie zatruta.
              Plynelem z Nowego Miasta do troche przed Gorzow. Dobre 250km przeplynelem.
              • jorl11 Re: highway to Hel 18.07.23, 12:39
                Acha ja w zeszlym roku poplynel Odra przed tym zatruciem rzeki.
                • vermieter Re: highway to Hel 18.07.23, 14:53

vermieter Re: Tragedia na morzu koło Grecji 16.07.23, 20:26
                  jorl11 napisał:

nawet w Unii nie wolno np. pomiedzy Polska czy N9emcami przechodzic poza oficjalnymi przejsciami.

obywatele państw Unii oraz obywatele państw trzecich przebywający legalnie na terenie Unii mogą przekraczać granice wewnętrzne w dowolnym miejscu i w dowolnej porze
                  • jorl11 Re: highway to Hel 19.07.23, 10:44
                    vermieter napisał(a):

> obywatele państw Unii oraz obywatele państw trzecich przebywający legalnie na t
                    > erenie Unii mogą przekraczać granice wewnętrzne w dowolnym miejscu i w dowolnej
                    > porze

Faktycznie, mozna przekraczac w dowolnym miejscu granice w Schengen (nie Unii). Kiedys czytalem ze nie ale w koncu znalazlem ze tak. Trudno bylo znalezsc, na stronie ministerstwa nie stoi to.
                    To fajnie, a Tobie dziekuje ze mi to napisales. Przyda mi sie zapewne.
                    • boomerang Re: highway to Hel 19.07.23, 11:52
                      > granice w Schengen (nie Unii)

mógłbyś wyjaśnić?
                      • tapatik Re: highway to Hel 19.07.23, 16:31
                        boomerang napisał:

> > granice w Schengen (nie Unii)
                        >
                        > mógłbyś wyjaśnić?

Strefa Schengen nie pokrywa się z Unią Europejską.
                        Poza strefą są Bułgaria i Rumunia, a za to jest Norwegia.
                        Nie wiem jak ze Szwajcarią.
                        • boomerang Re: highway to Hel 19.07.23, 16:39
                          źródła tego kombinatorstwa można się jedynie domyślać
                        • j-k Szwajcaria jest w obrebie Szengen 19.07.23, 16:49
                          tapatik napisał:
                          > Nie wiem jak ze Szwajcarią.
                          ...
              • boomerang Re: highway to Hel 18.07.23, 22:31
                Ryby z rzek powinno się wyławiać sieciami co roku, wodę przegotować i do takiej przegotowanej wody, po jej schłodzeniu, wpuścić spowrotem ryby. To je uchroni przed glonami.
                • j-k to nie wystarczy :) 19.07.23, 16:46
                  boomerang napisał:

> Ryby z rzek powinno się wyławiać sieciami co roku, wodę przegotować i do takiej
                  > przegotowanej wody, po jej schłodzeniu, wpuścić spowrotem ryby. To je uchroni
                  > przed glonami.

ryby w przegotowanje wodzie zdechlyby natychmiast. z braku tlenu, bo gotowanie tlen usuwa.

- trzeba by jeszcze taka wode dotleniaczem dotlenic - jak w akwarium :)
                  .
                  dziendobry.tvn.pl/dom/zwierzeta/napowietrzacz-do-akwarium-na-co-zwrocic-uwage-st6128454
    • polamek100 Re: highway to Hel 17.07.23, 01:39
      Jak co rok i co miesiac i co tydzien spedzam soje wakacje na Pacyfikiem w All Inclusive resorcie.
      Ulopowiczow duzo ale po 17 tej "srule" chca jesc wiec tlok znika i robi sie calkiem dobrze.
      Mam nadziej ze w przyszlosci bedzie turystow co najmniej tyle samo a moze wiecej poniewaz ich okoliczne biznesy puszczaja z torbami (ku i naszej i ich radosci).
      • yabbaryt Re: highway to Hel 17.07.23, 21:44
        OK. Mam wrażenie że widzę cie pierwszy raz na forum
        • 1.melord Re: highway to Hel 19.07.23, 20:22
          Tegoroczne wakacje dosc intensywne.
          Szwajcaria(7 dni),Francja(5),Niemcy(Baden-Baden),Czechy,Slowacja,Wegry(prawie 3 tyg)....w miedzyczasie pare dni Bieszczady i Solina
          Jutro wracamy do Polski,kolejne 3 tyg. odpoczynku w W-wie po "wakacjach" i powrot do zimnej jeszcze Australii.
          Pogoda dopisywala,krajobrazy wspaniale,miasta i miasteczka b.urocze i zadbane.
          Uwazam,ze odnioslem osobisty sukces,deklarujac przed wyjazdem zero null....polityki.
          Podrozowalismy(druga czesc Niemcy itd) w szostke,dwoch kumpli z lat dzieciecych z zonami...jeden PiS drugi PO,obaj zakapiory.
          Kilkukrotnie probowali skakac sobie do gardel,ale udawalo sie mnie zakonczyc spor we wczesnych stadiach dysputy....to przerazajace jak Polakow podzielili i jak oglupiaja prymitywna propaganda
          • szwampuch58 Re: highway to Hel 19.07.23, 20:29
            Fantazja jak zwykle ci dopisuje Opa,nie nudzi cie to?
            • 1.melord Re: highway to Hel 19.07.23, 20:52
              szwampuch58 napisał:

> Fantazja jak zwykle ci dopisuje Opa,nie nudzi cie to?
              >
              niby do mnie?
              odnosze sie do opatrznosci(cokolwiek by to znaczylo)by wakacyjnych fantazji i sil starczylo na nastepnych kilka przynajmniej lat

Nie bój żaby szwamp
              • szwampuch58 Re: highway to Hel 19.07.23, 20:57
                Pierwsze objawy demencji,Opa?
                • 1.melord Re: highway to Hel 19.07.23, 21:08
                  szwampuch58 napisał:

> Pierwsze objawy demencji,Opa?
                  >
                  sam sie diagnozowales?
                  • j-k czym podrozowaliscie ? 19.07.23, 21:52
                    1.melord napisał(a):
                    > sam sie diagnozowales?

wiadomo, ze volskdeutsch schwammtuch sam sie diagnozuje z wlasnego szwabstwa.

ale czym podrozowaliscie ? (autobus, kolej , samochod, samolot ?)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka