Dodaj do ulubionych

Brawo bratni Rajch!

27.10.23, 15:28
Bardzo dobra wiadomość dla Europy i Bolandy - oczywiście nie tej kaczej.
Niemcy wychodzą na trzecie miejsce w światowej gospodarce.

Po licznych zawirowaniach i reorientacji surowcowej sąsiedzi wzięli się w garść i sięgneli po należne im honory.
Bo choć dalej będę jeździł Toyotą (angielską zresztą), to cała reszta może być niemiecka, a najlepiej "montowana" w Polsce.

Tekst linku
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Emigrant song 27.10.23, 16:04
      borrrka napisał:

" Po licznych zawirowaniach i reorientacji surowcowej sąsiedzi wzięli się w garść i sięgneli po należne im honory. Bo choć dalej będę jeździł Toyotą (angielską zresztą), to cała reszta może być niemiecka, a najlepiej "montowana" w Polsce."

Problemem Japonii jest mala liczba dzieci i niechec do emigrantow. I, dodajmy, latwosc w kontrolowaniu ich przyjazdow bo Japonia jest na wyspach. Niemcy przezywaja dzieki emigrantow bo dzieci tez malo. I nie da sie imigracji kontrolowac tak latwo. Ale opor spoleczny przeciwko imigracji rosnie.

Czy mozna sie cieszyc, ze praca niemieckich firm jest w Polsce?. Uczucia mam mieszane, bo jeszcze lepiej byloby dla Polszy i Poljakow:) gdyby firmy rosly w Polsce od pomyslu do przemyslu.

W koncu Toyota produkuje chyba na polnocy Francji? Chociaz to pewnie zalezy od modelu.

PF

• borrrka Dziś inna jest pozycja Polaków w Niemczech 27.10.23, 16:57
        I nie ludziach do szparagów mowa.
        A ogólnie...
        Każda metoda awansu jest dobra i wzajemnie się nie wykluczają.
        Osobiście mam nadzieję na brandy europejskie, a nie niemieckie, francuskie, czy wreszcie polskie.
        Mam też nadzieję na powrót high tech zza stawu do Yurop, a tu Polacy sprawdzają się doskonale i w laboratoriach, i na taśmie produkcyjnej.

PS. Od lat kupuję Toyoty robione przez Anglików, a ponieważ równolegle miałem służbowe Ople i Volvo, wiem o czym mówię.
        Toyota to rewelacja.
        • boomerang Re: Dziś inna jest pozycja Polaków w Niemczech 28.10.23, 03:13
          Toyota to rewelacja.

Rewelacja w sensie samochodowy mcdonalds. Mnie do toyoty zraziły te idiotyczne telewizyjne reklamy z podskakującymi i wrzeszczącymi kurczakami. Wygląd toyot też nie zachwyca. No a poza tym toyota w języku australijskich aborygenów znaczy samochód, tak jak na samochód osobowy na wsi w peerelu mówili taksówka.
          • a.jej.rkoniak Re: Dziś inna jest pozycja Polaków w Niemczech 28.10.23, 08:18
            zarówno w Australii, jak i USA cieszą się dobrą renomą, zwłaszcza Lexusy
            Japońskie samochody nigdy piękne nie były
            • borrrka Są niezawodne 28.10.23, 09:04
              A reszta to mi xxx!
            • polski_francuz Yaris 28.10.23, 09:33
              a.jej.rkoniak napisał(a):

" zarówno w Australii, jak i USA cieszą się dobrą renomą, zwłaszcza Lexusy Japońskie samochody nigdy piękne nie były"

Dobra opinie maja Toyoty we Francji tez. Ja jezdze Toyota chyba od 20 lat. Teraz mam Yaris hybrid i sobie chwale. BTW produkuja sie w valencienne ale produkcja jest tez w Czechii...

PF
      • a.jej.rkoniak Re: Emigrant song 28.10.23, 00:29
        W Australii niemieckie auta są symbolem statusu, ale sprzedaż kuleje
        Here's the top 10 at a glance. wynik tegoroczny wedle ilości sprzedanych
        Toyota HiLux - zdecydowany rekordzista
        Ford Ranger
        MG ZS
        Tesla Model Y
        Toyota RAV4
        Isuzu D-Max
        Mazda CX-5
        Mitsubishi Outlander
        Hyundai i30
        Hyundai Tucson
        gdzieś tam Golf
        • boomerang Re: Emigrant song 28.10.23, 03:06
          a w Polsce niemieckie samochody uchodzą za szajs, bo Polacy wiedzą że te niemieckie samochody to tak naprawdę są rosyjskie, od kiedy merkelowa poszła do łóżka z putinem. zaliczają się do najbardziej psujnych samochodów, zwłaszcza VW i BMW. Te części zamienne made in russia są naprawdę do niczego, jak wszystko co kacapskie.
          • a.jej.rkoniak Re: Emigrant song 28.10.23, 08:20
            Consumer Reports też nie szaleje za niemieckimi
      • boomerang Re: Emigrant song 29.10.23, 13:14
        Problemem Japonii jest mala liczba dzieci i niechec do emigrantow
        Niemcy przezywaja dzieki emigrantom

Pomyliłeś emigrantów z imigrantami. To tak jak pomylić reakcję egzotermiczną z endotermiczną :)
    • j-k tylko nominalnie - czyni na papierze 27.10.23, 16:36
      biorac pod uwage metode ppp (purchasing power parity) - czyli metode uwzgledniajaca porownanie dochodow do miejscowych cen

Niemcy sa na 5-tym miejscu - za US, Chinami, Indiami i Japonia:

tu dane:
      .
      en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)
      • boavista4 Re: tylko nominalnie - czyni na papierze 27.10.23, 19:45
        juz ni ma. , WuKa wymazal
        • a.jej.rkoniak Re: tylko nominalnie - czyni na papierze 28.10.23, 08:25
          uwiodłeś mu partnera/kę? słownie lub czynnie?
      • felusiak1 Re: tylko nominalnie - czyni na papierze 27.10.23, 19:52
        Metodę ppp stosuje się do porównania w PKB na głowę
        Do porównania całej gospodarki stosuje się wartość nominalną
        • j-k cd. to tylko nominalnie - czyli na papierze 27.10.23, 21:17
          felusiak1 napisał:
          > Metodę ppp stosuje się do porównania w PKB na głowę
          > Do porównania całej gospodarki stosuje się wartość nominalną

nie ma takiej absolutnej koniecznosci.

jezeli jakis kraj produkuje REALNIE wiecej - to jego gospodarka jest realnie wieksza.

- niezaleznie od kursow walutowych.

i w tym sensie Japonia produkuje nadal wiecej, niz Niemcy.

J.K.
          ekonomista.
          • boomerang Re: cd. to tylko nominalnie - czyli na papierze 28.10.23, 04:07
            Natomiast Polska ma większą gospodarkę niż Szwajcaria, Holandia czy Szwecja.
            • j-k Re: cd. to tylko nominalnie - czyli na papierze 28.10.23, 15:14
              boomerang napisał:
              > Natomiast Polska ma większą gospodarkę niż Szwajcaria, Holandia czy Szwecja.

realnie - oczywiscie tak.

J.K.
              ekonomista.
            • petronella.kozlowska boomerang napisał: 29.10.23, 10:43
              Monako jest słabo rozwiniętą monarchią feudalną.
    • a.jej.rkoniak Re: Brawo bratni Rajch! 28.10.23, 00:24
      to tylko manipulacja na papierze z powodu kursów walut
      Niemcy są obecnie uważane za chorego człowieka Europy, a gazety angielskie dobrze piszą o Polsce .....
      • boavista4 Re: Brawo bratni Rajch! 28.10.23, 00:37
        Poniewaz nie moge zalozyc watku wiec wlepiam ta wiadomosc tutaj:
        Telegram channel “General SVR” — which purports to be run by a former Russian intelligence officer with insider information from the Kremlin — had claimed the warmongering 71-year-old leader PUTIN died at his forest palace.

Nareszcie ta wiadomosc nadchodzi!
        Zycie nam oslodzi !

• boavista4 Re: Brawo bratni Rajch! 28.10.23, 02:23
          ????

• boavista4 Re: Brawo bratni Rajch! 28.10.23, 02:52
            Moj wpis jeszcze trwa!
            gdzie sie podział WuKa?
            czy go szlak trafił
            czy go krew zalała?
            Człekby skwaśniał na kapustę
            Bez WuKa uroku.
            Przez WuKa miłe nasze chwile
            Lecą szybko, jak kula.
            Wlazł na gruszkę, rwał pietruszkę,
            O jak słodka cebula!
            WuKa
            Już ty śpiewasz, skowroneczku, już też i ja orzę,
            I my ludzie, i wy ptaszki, wszystko dzieci Boże.
        • a.jej.rkoniak Re: Brawo bratni Rajch! 28.10.23, 08:16
          jak się potwierdzi, to otwieram flaszkę trzymaną na patriotyczną okazję uwolnienia od balonu na kaczych łapach
          póki co Kreml zaprzecza i wystawia wodzowi świadectwo sprawności
          coś ty snajperowi uczynił boa?
    • felusiak1 Re: Brawo bratni Rajch! 28.10.23, 07:04
      Od kiedy Reich jest bratni? Polacy kuż raz doświadczyli braterstwa,
      Zadziwiajace, ze w Polsce nie widzicie, ze Unia zamienia się w Zwiądek Sowiecki Light.
      • a.jej.rkoniak Re: Brawo bratni Rajch! 28.10.23, 08:24
        Trzecia Rzesza to była super patologia, ale wpływ cywilizacyjny zachodnich sąsiadów jest niezaprzeczalny
        • borrrka I Wanda Niemca nie chciała! 28.10.23, 09:01
          Felusiak pisem żyje.
          Tymczasem, poza nazistami, stosunki polsko-niemieckie polegały na przepływie elementów post-romańskiej cywilizacji na Wschód, bo nawet Krzyżacy w wolnych od napadania na Juranda i gwałcenia litewskich dziewic
          chwilach, budowali miasta, glebę uprawiali i przed Moskwą wybrzeże Bałtyku chronili.
          Bez jakiejś apoteozy, ale porównując do Francji versus sąsiedzi, czy radzieckich (moskowitów) kontra cały świat , niemiecki kolonista głównie zapierdalał. a wyszlo jak wyszło, przez jagielloński drive na Wschód.
          • boomerang Re: I Wanda Niemca nie chciała! 28.10.23, 09:11
            Rzecz w tym że ten legendarny Niemiec, którego nie chciała Wanda, wcale nie był Niemcem (ale prawdopodobnie Morawczykiem).
            • borrrka Pewnie folkslistę podpisał 28.10.23, 09:21
              W końcu taki Kutschera był Słoweńcem!
              • felusiak1 Re: Pewnie folkslistę podpisał 28.10.23, 21:06
                A Hitler byl austriakiem.

Co to ma do rzeczy? Niedlugo, jesli wszystko sie uda obozowi "***** ***" bedziesz zyl w prowincji zjednoczonego Zwiazku ze stolicą w Berlinie. Bruksela pelni funkcje tymczasowa.
                • j-k > A Hitler byl austriakiem. 28.10.23, 23:44
                  felusiak1 napisał:
                  > A Hitler byl austriakiem.

istotnie.

z tym ze mieszkal 100 m (slownie: sto metrow)

od granicy niemieckiej.
      • de_oakville Re: Brawo bratni Rajch! 28.10.23, 15:12
        felusiak1 napisał:

> Od kiedy Reich jest bratni? Polacy kuż raz doświadczyli braterstwa,
        > Zadziwiajace, ze w Polsce nie widzicie, ze Unia zamienia się w Zwiądek Sowiecki
        > Light.

Wyjaśnię ci dlaczego dla mnie "bratni". Jedna trzecia ziem PRL-u - kraju, w którym się urodziłem należała przed wojną do Niemiec. To Niemcy kształtowali charakter tych ziem przez ponad pół tysiąclecia, to oni wbili drewniane pale wchodzące w morze na plażach Bałtyku, to oni obsiali wydmy odpowiednią roślinnoscią (wyhodowaną przez nich) aby piaski wydm się nie przemieszczały, to oni potrafili dobrze gospodarowac jak mało kto na świecie (byli i są nadal bardzo wysoko cenieni na całym świecie, w Ameryce Poludniowej, niemieccy emigranci przyczynili sie również w największym stopniu do rozwoju gospodarczego USA). To Niemcy założyli wiekszość miast na Pomorzu. Dzisiejsza Polska bez ziem "poniemieckich" to byłaby Polską zupełnie "bez wakacji", bez Mazur, bez Pomorza. Jednym z nielicznych wyjątkow byłyby Tatry i Beskidy z kolejkami na Gubałówkę i na Górę Parkową w Krynicy (przypuszczam, że na początku "made in Austria"). Kto pokochał Gdańsk, ten łatwiej polubi Hamburg niż np. Marsylię czy Bordeaux. Kto polubił Jeziora Mazurskie, ten bardziej "u siebie" czuje się w obfitujących w jeziora lasach pod Berlinem niż nawet nad Balatonem. Oczywiscie, była wojna i niewyobrażalne okrucieństwa ze strony Niemców wobec Polaków. Chodzi głównie o rozstrzeliwanie wielu niewinnych Polaków za zabicie jednego Niemca. Ale tak było i w innych okupowanych krajach, np. w Holandii jeżeli miejscowy ruch oporu dokonywał napadów na umundurowanych Niemców. Tam takich napadów było jednak znacznie mniej. Niemiec jest tylko wtedy okrutny jeżeli ma okrutną władzę i otrzyma okrutny rozkaz do wykonania (jest lojalnym obywatelem mającym zaufanie do swojej władzy). Niemiec bez okrutnego rozkazu jest na ogół łagodny i kulturalny, bardziej od Polaka "z fantazją", jeżeli te "fantazje" są niezgodne z prawem, co nie jest znów tak rzadkie. Wszyscy ludzie i narody mają wady i zalety, ale przyszłość trzeba budować nie na podsycaniu wrogości (to jest skrajna głupota) tylko na budowaniu mostów i wybaczaniu przeszlości, w której każdy naród ma swoje ciemne karty (chciałbym mieć podobny stosunek do Rosji jak do Niemiec, ale nie mogę patrząc na to, co oni dzisiaj wyprawiają).
        Niemcy się zmienili i wyciągnęli wnioski z historii. Rosjanie się nie zmienili i popieraja wygodne im partie w innych krajach "mącące" w ludzkich umysłach ile się tylko da. Złapaleś się na ich haczyk.

• felusiak1 Re: Brawo bratni Rajch! 28.10.23, 21:02
          Przerażający mamrot.
          Nie piszę o niemcach lecz o Niemczech. Niemcy się nie zmienily. Sa takie same jak 100 lat temu. Okres 1033-1945 to wybryk. Uwazaja siebie za wyższych, ktorym sie nalezy. I są niesamowicie glosni.
          Znam osobiście bardzo duzo amerykańskich niemcow. Przyzwoici, uczciwi ludzie. Ale to nie przyzwoici i uczciwi ludzie reprezentują chciwą polityczną klasę. Teraz podporzadkują sobie Polskę poprzez unijne mechanizmy. Już wleźli na Ukrainę i obiecali Zelenskiemu przyszle kokosy. Biedak uwierzył i olał Dudę ostentacyjnie. Zapewniam cię, ze Niemcy bedą pierwsze aby dogadać się z Rosją kosztem Ukrainy.
          Oni budują imperium europejskie w ktorym bedą rzadzić.

PS. Z rosjaninem można się dogadać, wypić kielicha, pogadać (nie o polityce) i w potrzebie nawet uzyskać pomoc. Z Rosją to niemożliwe. A zlapany na haczyk jesteś ty. Nawet nie wiesz jak twoja Justyna robi cię w konia i nabija w butelkę.
          • de_oakville Re: Brawo bratni Rajch! 29.10.23, 13:06
            felusiak1 napisał:

> PS. Z rosjaninem można się dogadać, wypić kielicha, pogadać (nie o polityce) i
            > w potrzebie nawet uzyskać pomoc. Z Rosją to niemożliwe. A zlapany na haczyk jes
            > teś ty. Nawet nie wiesz jak twoja Justyna robi cię w konia i nabija w butelkę.

Najszczesliwszy jestem dlatego, ze nie mam na codzien do czynienia ze szczegolnym typem Polaka o takiej mantalnosci jak ty. Pracowalem na poczatku w firmie nalezacej do Polaka, ktory chcial wszystkich pracownikow "nabic w butelke". Po 3 miesiacach rzucilem prace i stanowisko inzyniera u tego cwaniaka zamienilem na "cleaner'a" (froterowalem maszyna podlogi w biurowcu). Po pewnym czasie dostalem ponownie prace inzyniera w obecnej firmie (czysto kanadyjskiej jesli chodzi o kierownictwo) i pracuje w niej juz od 31 lat. Widac ty wiesz lepiej ode mnie samego kto mnie "nabija w butelke". Typowy wscipski facet, "ktory chce wlazic innym z butami". Napij sie wodki z Rosjanami.
            • felusiak1 Re: Brawo bratni Rajch! 29.10.23, 19:27
              Coś cię boli i odreagowujesz. Ja wścibski? Ja chcę ci wlazić z butami?
              Obserwuję i opiniuję. Nie moja wina, ze ty tego nie widzisz. Inżynierowie z reguły nie widza.
              Mindset.
          • boavista4 Re: Brawo bratni Rajch! 29.10.23, 19:24
            de oak podnosi mnie na duchu! Bo on, typowy Polak , zawdzięcza wszycko stuprocentowym Canadyjczykom i tyle!
            Nie do rymu, nie do sensu wyjmij gówno z pod kredensu, ja patykiem, Ty językiem, ja grabiami, Ty palcami;
            - Gdzieś daleko w Himalajach Słoń powiesił się na jajach Teraz wisi se na trąbie i jajami drzewo rąbie;
        • petronella.kozlowska Błazeński bełkot oakville 29.10.23, 11:59
          To Niemcy kształtowali charakter tych ziem przez ponad pół tysiąclecia, to oni wbili drewniane pale wchodzące w morze na plażach Bałtyku, to oni obsiali wydmy odpowiednią roślinnoscią (wyhodowaną przez nich) aby piaski wydm się nie przemieszczały, to oni potrafili dobrze gospodarowac

www.google.com/search?q=%22pommersche+ananas%22&source=lmns&bih=963&biw=1920&rlz=1C1VDKB_deDE1078DE1078&hl=de&sa=X&ved=2ahUKEwjb1-7OgZuCAxWrn_0HHcyyCzAQ0pQJKAB6BAgBEAI
          To Niemcy założyli wiekszość miast na Pomorzu.

Osiedleńcy z jeszcze biedniejszej Brandenburgii lub Meklemburgii, celem było zniemczenie ludności – po 1800 roku nawet i połowa ludności Prus była słowiańska, dlatego też Prusy chętnie oddały Rosji część Polski, podobnie jak i Austria Rosji Wołyń.

www.planet-wissen.de/geschichte/deutsche_geschichte/geschichte_preussens/pwiedieentwicklungpreussens100.html

Dzisiejsza Polska bez ziem "poniemieckich" to byłaby Polską zupełnie "bez wakacji", bez Mazur, bez Pomorza. Jednym z nielicznych wyjątkow byłyby Tatry i Beskidy z kolejkami na Gubałówkę i na Górę Parkową w Krynicy (przypuszczam, że na początku "made in Austria").

de.wikipedia.org/wiki/Geschichte_der_Stadt_Danzig#Bl%C3%BCte_und_beginnender_Niedergang_im_17._Jahrhundert

Do 1772 roku Polska miała dostęp do morza, a Prusy zrobiły naprawdę wszystko by zmniejszyć rolę Gdańska w handlu bałtyckim, dlatego też Prusy rozbudowały sieć małych portów.

www.google.com/search?sca_esv=577589367&rlz=1C1VDKB_deDE1078DE1078&q=truskawiec&tbm=isch&source=lnms&sa=X&ved=2ahUKEwiYjfWHhpuCAxWk0AIHHXXpB9oQ0pQJegQIChAB&biw=1920&bih=963&dpr=1

www.publio.pl/dawne-pokucie-i-huculszczyzna-w-opisach-cudzoziemskich-podroznikow,p101738.html
          Kto pokochał Gdańsk, polubi też Wilno i Lwów.

Chodzi głównie o rozstrzeliwanie wielu niewinnych Polaków za zabicie jednego Niemca. Ale tak było i w innych okupowanych krajach, np. w Holandii jeżeli miejscowy ruch oporu dokonywał napadów na umundurowanych Niemców.

Relatywizowanie zbrodni niemieckich.

Nigdzie na zachodzie Europy nie było masowych rostrzeliwań za ukrywanie ludności żydowskiej tak jak na terenach w okupowanej Europie Wschodniej.

Niemiec bez okrutnego rozkazu jest na ogół łagodny i kulturalny, bardziej od Polaka "z fantazją", jeżeli te "fantazje" są niezgodne z prawem, co nie jest znów tak rzadkie.

Jesteś po prostu walnięty.
          • oktavian_pl Re: Błazeński bełkot oakville 29.10.23, 12:45
            petronella.kozlowska napisała:

> tak rzadkie.
            >
            > Jesteś po prostu walnięty.

Nie mieszaj Prus z Niemcami. W tamtych czasach to było jedno z państw niemieckojęzycznych, nastawione na ekspansje. Odwrotnie jak np. Bawaria czy Księstwo Hanoweru.
            • petronella.kozlowska oktavian_pl napisał: 29.10.23, 15:53

Nie mylę Prus z Niemcami, bo mieszkam w Prusach i zalinkowałam nawet mapkę rozwoju terytorialnego Prus.

To oakville napisał:

To Niemcy kształtowali charakter
              to Niemcy założyli wiekszość miast na Pomorzu.

- a miał na myśli Prusy.

• de_oakville Re: Błazeński bełkot oakville 29.10.23, 13:12
            Twoich pogardliwych epitetow swoimi wlasnym ci nie odwzajemnie. Jestem na to zbyt malo prorywczy, zbyt malo "goracokrwisty". Nie jestem szalony jak jakis Latynos. Nie bede szczekal jak "ratlerek". Przejde obojetnie jak "bernardyn".
            • j-k A merytorycznie moze ? 29.10.23, 15:01
              de_oakville napisał:
              > Twoich pogardliwych epitetow swoimi wlasnym ci nie odwzajemnie.

i masz racje - obelgi pani Kozlowskiej pod Twoim adresem sa nie na miejscu i rowniez je potepiam.

tym niemniej merytorycznie - to ona ma racje

Niemcy oczywiscie przez cale wieki niosly cywilizacje na ziemie zachodnich Slowian,

ale potem, juz od 17.go wieku Prusy (a to w koncu jedno z panstw niemieckich) przystapily do tepienia wszystkiego co polskie na tych ziemiach.

- korzysci z kontaktu z Niemcami sa w przyblizeniu rowne stratom.

Summa sumarum: - nie mamy Niemcom (jako calosci) za co dziekowac.

nawet bez kontaktu z Niemcami te ziemie by sie rozwijaly...
              • prze.nick Re: A merytorycznie moze ? 29.10.23, 15:27
                cywilizację niosły przed Prusami Brandenburgia i zakon Krzyżacki
                cywilizację śmierci
                • j-k no niestety... 29.10.23, 15:31
                  prze.nick napisał:
                  > cywilizację niosły przed Prusami Brandenburgia i zakon Krzyżacki
                  > cywilizację śmierci

no niestety...
                  odbiegamy troche od tematu, ale jedyna z tego korzyscia bylo zblizenie Polski i Litwy (czyli de facto Bialorusi)

Gdyby nie ekspansja i zagrozenie ze strony Krzyzakow - Polacy i Litwini raczej by sie nie zjednoczyli...
                  • prze.nick Re: no niestety... 29.10.23, 15:36
                    gdyby nie Niemcy to dzisiaj mielibyśmy na zachodzie za sąsiadów 15 milionowe państwo słowiańskie
                    • szwampuch58 Re: no niestety... 29.10.23, 16:30
                      Gdyby ciotki.....ulanek
                      • prze.nick Re: no niestety... 29.10.23, 17:05
                        twoją niemiecką ojczyzną jest AustrAzja
                        Obodryci, Wieleci i Serbowie Połabscy zostali jak Indianie w Ameryce Północnej wytępieni przez twoich niemieckich przodków
                        I wy jeszcze piepszycie o niemieckim Śląsku, Pomorzu i Prusach?!

• prze.nick Re: no niestety... 29.10.23, 17:07
                          a tu twoja AustrAzja
                          • szwampuch58 Re: no niestety... 29.10.23, 19:49
                            Czubek moj heimat...Co ty mozesz o nim wiedziec,heheheh
                            • prze.nick Re: no niestety... 29.10.23, 19:58
                              czyli to co ukradłeś prawowitym mieszkańcom, czubek?
                              • szwampuch58 Re: no niestety... 29.10.23, 21:16
                                Ty wiesz ze wszyscy pochodzimy z Afryki,czubek?
                                • prze.nick Re: no niestety... 29.10.23, 22:22
                                  mów za siebie czubek
                                  pójdę dalej - ty pochodzisz od małpy a moich przodków stworzył Bóg
                            • j-k schwammpuch, co robisz na polskim forum ? 30.10.23, 19:06
                              szwampuch58 napisał:
                              > Czubek moj heimat...Co ty mozesz o nim wiedziec,

schwammtuch, co robisz na polskim forum ?

idz k. na swoje, co ?
                              • szwampuch58 Re: Helga do budy,Marsz 31.10.23, 09:35
                                j-k napisał:

> szwampuch58 napisał:
                                > > Czubek moj heimat...Co ty mozesz o nim wiedziec,
                                >
                                >
                                > schwammtuch, co robisz na polskim forum ?
                                >
                                > idz k. na swoje, co ?
                        • oktavian_pl Re: no niestety... 29.10.23, 23:15
                          prze.nick napisał:

> twoją niemiecką ojczyzną jest AustrAzja
                          > Obodryci, Wieleci i Serbowie Połabscy zostali jak Indianie w Ameryce Północnej
                          > wytępieni przez twoich niemieckich przodków
                          > I wy jeszcze piepszycie o niemieckim Śląsku, Pomorzu i Prusach?!
                          >
                          Mnie zawsze dziwi czemu polska Sowa w Niemczech i w Anglii ma to sama nazwe - Eule.Mnie dziwi czemu polskie Jajko Wielkanocne w Niemczech i w Anglii tak samo się nazywa - Osterei.
                          • boomerang Re: no niestety... 29.10.23, 23:51
                            Weź ty się napij polskiej wódki jajecznej ajerkoniak i idź spać. Wiedz że angielskie eye wzięło się od niemieckiego eier, które z kolei pochodzi od polskiego jajo.
                            • oktavian_pl Re: no niestety... 30.10.23, 00:06
                              boomerang napisał:

> Weź ty się napij polskiej wódki jajecznej ajerkoniak i idź spać. Wiedz że angie
                              > lskie eye wzięło się od niemieckiego eier, które z kolei pochodzi
                              > od polskiego jajo.
                              A Eule czyli sowa pochodzi tez z polskiego?A angielskie Hand,Fuß tez z polskiego?
              • boavista4 Re: A merytorycznie moze ? 29.10.23, 15:34
                Święta prawda, Canada bez kontaktu z Niemcami sie rozwinęła! Wystarczy wyrżnąć większość Indian, przyjąć władzę anglosaską, dodać troche Ukraińców i po ptokach. Na szczęście Polacy to rozumieją coraz lepi, Anglosasi panują, Ukraińcy jeż są, tylko skad wsiąść Indian żeby ich .... ale zmartwienia ni ma, Indian zastąpią Ruski!! Ale nie zapomnijcie Polaki, Harry powinien zostać królem Polski, z Megham jako królowa i deOakiem jako ich butlerem.
              • petronella.kozlowska j-k napisał: 29.10.23, 16:16

Niemcy oczywiscie przez cale wieki niosly cywilizacje na ziemie zachodnich Slowian,

Tekst na poziomie oakville

• petronella.kozlowska Oakville jesteś błaznem. 29.10.23, 16:14
              Twoje wynaturzenia to wiara w niemiecką misję dziejową na wschodzie stworzona notabene przez niemiecko-pruską propagandę w XIX wieku i częściowo powtarzana przez zidiociałą propagandą PRLu - która wciąż jest żywa i powtarzana przez tzw media.
              Propaganda według której Polska była krajem mocno zacofanym w stosunku do rozwiniętych Prus. Prusy weszły mocno w górę po zdobyciu ziem na zachód od Brandenburgii, począwszy od początku XVII wieku

To co mnie rozwścieczyło to było twoje durne porównanie okupacji Francji czy Holandii i porównywanie tego z Polską.

To Holendrzy mieli własną dywizję SS i to Holendrzy mogli bzykać w burd.. niemieckie prostytutki. Innym narodom oprócz Flamandów było zabronione wpychanie qutassa w niemiecką c.i.p.ę.

• felusiak1 Re: Błazeński bełkot oakville 29.10.23, 19:34
              No mówię, ze coś cię trapi. Gdzie te pogardliwe epitety? Widzisz coś czego nie ma. Może masz coś z "oczami"
              • petronella.kozlowska felusiak1 napisał: 29.10.23, 21:08
                chodzi tutaj o mój komentarz z 29.10.23, 11:59

1. Błazeński bełkot oakville
                2. Jesteś po prostu walnięty.

1. Stwierdzenie faktu
                2. Może trochę mocne, ale od serca i zgodne z prawdą.

• borrrka Index literatury rodem z ... Breslau 29.10.23, 01:20
      Dość zabawne jest ukazywanie rzekomej arogancji Niemców "tworzących imperium" na bazie UE.
      To przypomina zawiść obywateli Kaczej Doopy wobec Warszawki, która "ma lepiej".

Długo jeszcze, a może zawsze będą dysproporcje rozwoju w Unii, ale to nie znaczy, iż nie jest powodem do zadowolenia korzystna tendencja rozwoju Rajchu, było nie było, dominującej gospodarki europejskiej, o znakomitej tradycji R&D i ciągle (mimo AfD) demokratycznej ostoi w centrum Europy.
      Zawsze przypomina mi sie, jak przygotowywałem spis literatury do mojej pracy i okazało się ... że niemal w całości pochodzi z ... przedwojennego Wrocławia.
      • polski_francuz Wroclawska chemia 29.10.23, 09:37
        borrrka napisał:

" Zawsze przypomina mi sie, jak przygotowywałem spis literatury do mojej pracy i okazało się ... że niemal w całości pochodzi z ... przedwojennego Wrocławia."

Wielu, bardzo wielu noblistow z nauk scislych, jak fizyka, chemia czy matematyka pochodzi z Wroclawia zwanego za ich czasow Breslau. Szkoda, ze nie ma wsrod nich jeszcze tych urodzonych i pracujacych we Wroclawiu juz polskim. Liczmy na rychla poprawe sytuacji i na polskiego laureata.

PF
        • borrrka Kwestia czasu 29.10.23, 10:22
          Wiele lat pracowałem z Niemcami w R&D i wiem jak znakomicie się uzupełniamy.
          Potencjalnie, dla polsko-niemieckich teamów sky is the limit.
          Tacy jesteśmy podobni i odmienni zarazem.
          Kompatybilni.
          • jorl11 Re: Kwestia czasu 29.10.23, 21:07
            borrrka napisał:

> Wiele lat pracowałem z Niemcami w R&D i wiem jak znakomicie się uzupełniamy.

Klamiesz jak bura suka z ta pracoa w R&D w Niemczech. Siedziales na socjalu w Niemczech w latach 80tych XXw bo udawales ze Ciebie w PRLu za bohaterstwo antykomunistyczne zabija, handlowales ale z Polska i z ZSRR towarami z Zachodu, znam wiem, okradales mnie bo ja na Ciebie placilem podatki.

Potem sie skonczylo jak kapitalizm sie w Polsce zaczal wrociles do Polski i handlowales dalej.
          • felusiak1 Re: Kwestia czasu 29.10.23, 22:58
            Ja nie pracowałem z Niemcami w R&D ale mój kolega pracowal. Mówil, ze niemcy są znakomitymi rzemieslnikami ale brakuje im polotu bo nie maja poczucia humoru i nie potrafią improwizować. To z kolei domena polaków. Ale razem faktycznie się uzupełniają a być może spełniaja.
            • borrrka Trochę ryzykowne uogólnienie - 30.10.23, 00:24
              Naród, który żył w ca 300 państewkach od Tallinna do Akwizgranu nie jest '"jednolity".
              Taki mix celtycko-słowiański z domieszką krwi germańskiej...
              A brak fantazji...cóż, polecam prace takiego Heisenberga :)
              • felusiak1 Tego? 30.10.23, 01:08
              • oktavian_pl Re: Trochę ryzykowne uogólnienie - 30.10.23, 01:16
                borrrka napisał:

> Naród, który żył w ca 300 państewkach od Tallinna do Akwizgranu nie jest '"jedn
                > olity".
                > Taki mix celtycko-słowiański z domieszką krwi germańskiej...
                > A brak fantazji...cóż, polecam prace takiego Heisenberga :)
                Heisenberg fantazjował. Chyba on wymyślił kwanty.
                • boomerang Re: Trochę ryzykowne uogólnienie - 30.10.23, 01:44
                  Do słabych szkół uczęszczałeś Szlezjerze. Google ci wykształcenia nie zastąpi.
              • oktavian_pl Re: Trochę ryzykowne uogólnienie - 30.10.23, 01:19
                borrrka napisał:

> Naród, który żył w ca 300 państewkach od Tallinna do Akwizgranu nie jest '"jedn
                > olity".
                > Taki mix celtycko-słowiański z domieszką krwi germańskiej...
                > A brak fantazji...cóż, polecam prace takiego Heisenberga :)
                Uważasz ze te 300 państewek leżały w różnych częściach Europy?One należały do jednego kręgu cywilizacyjnego-niemieckiego pod rządami niemieckiego Cesarza.
                • boomerang Re: Trochę ryzykowne uogólnienie - 30.10.23, 01:46
                  najbardziej dał się zapamiętać cesarz hitler
                  • oktavian_pl Re: Trochę ryzykowne uogólnienie - 30.10.23, 01:48
                    boomerang napisał:

> najbardziej dał się zapamiętać cesarz hitler
                    Polakom, ale Anglikom czy Francuzom albo Amerykanom nie za bardzo.Gdyż Hitler łoił was Polaków, a nie tamtych.
                    • petronella.kozlowska oktavian_pl napisał: 30.10.23, 08:51

Widzę durnowaty Szlezjerku że nadajesz o 2 w nocy.

Pracujesz jako ochroniarz w ośrodku dla azylantów?
                • borrrka A ja twierdzę, że więcej ich dzieliło 30.10.23, 11:00
                  DNA, język, religia.
                  Na miły Bóg, co wspolnego miał hanzeatycki Niemiec z Rygi z operetkowym Księstwem Gerolstein?

Do dziś landy niemieckie radykalnie różnią się mentalnością.
        • boomerang Re: Wroclawska chemia 29.10.23, 13:06
          czy ci niemieccy nobliści nie byli czasem Żydami?
          • polski_francuz Re: Wroclawska chemia 29.10.23, 17:01
            boomerang napisał:

" czy ci niemieccy nobliści nie byli czasem Żydami?"

Artykul wspomina o krewnych Fritza Habera, ktorych Niemcy zamordowali i o Philippe Lénard, ktory byl antysemita. Niestety, artykul nie podaje czy ktos chodzil do szkoly na Sepolnie...

PF
            • boomerang Re: Wroclawska chemia 29.10.23, 20:48
              Faktem jest że wielu breslauskich Żydów nie było żydami, bo świeccy byli, jak Max Born, dziadek Olivii Newton-John.
      • zwrotnicowy Re: Index literatury rodem z ... Breslau 29.10.23, 22:53
        Jaka korzystna tendencja?
        Widzę multum błedów. Najpierw odejscie od energetyki jadrowej. Czysta głupota. Ale to odejście było wywołane zapewnieniem sobie "nieprzerwanych" dostaw rosyjskiego gazu z pominieciem tranzytu przez Polskę lub Ukrainę.
        Takim sposobem Niemcy uzalezniły się od Rosji. I teraz kiedy tego gazu nie ma i kiedy elektrowni jadrowych nie ma energetyka stoi na węglu. Czyż to nie hipokryzja w swietle zwalczania polskiego wegla?
        Gospodarka rośnie w tempie 1% rocznie co oznacza stagnację. Problemy z eksportem wynikłe z chińskiej konkurencji poprzez ukradzione technologie. I to wejście na 3-cie miejsce to dzięki zwolnienia gospodarczego Japonii.
        Nie ma się z czego cieszyć. Perspektywy nie wygladają dobrze nie tylko dla Niemiec. Żadne europejskie państwo nie wytrzyma chojnego socjalu.
        • a.jej.rkoniak Re: Index literatury rodem z ... Breslau 30.10.23, 07:44
          właśnie dupnęła się sprawa umowy handlowej UE Australia
          są głosy, że UE ma niewielkie szanse przeżycia z powodu nadmiernego socjalu itd
          rozdrobnione rolnictwo, idiotyczna ideologia zwalczająca atom, produkcję mięsa, ruch samochodowy .....
          • petronella.kozlowska a.jej.rkoniak napisał(a): 30.10.23, 08:54
            kraje ratujące środowisko

twitter.com/Nicole_Hoechst/status/1683118845035180035

• szwampuch58 Re: a.jej.rkoniak napisał(a): 30.10.23, 10:32
              AfD szlampe,brrrr
              • szwampuch58 Re: a.jej.rkoniak napisał(a): 30.10.23, 14:43
                AfD kryminalista Halemba,brrr
                • vermieter Re: a.jej.rkoniak napisał(a): 30.10.23, 20:16
                  szwampuch58 napisał:

> AfD kryminalista Halemba,brrr
                  >

czy to ten górnik z kopalni Halemba? ;)

towarzysze, jestem górnik z kopalni Bytom i wos siem pytom...
                • polski_francuz Re: a.jej.rkoniak napisał(a): 30.10.23, 23:11
                  szwampuch58 napisał:

" AfD kryminalista Halemba,brrr"

Sad uchylil zatrzymanie Halemby...

PF
                  • szwampuch58 Re: a.jej.rkoniak napisał(a): 31.10.23, 09:32
                    Immunitet odebrany,prokuratura pracuje
                    • polski_francuz Re: a.jej.rkoniak napisał(a): 31.10.23, 09:46
                      szwampuch58 napisał:

" Immunitet odebrany, prokuratura pracuje"

Halemba toze. Pokaze sie w Landstagu. Durny molediec ale by go od razu do ciupy wsadzac?

PF
    • de_oakville "Srebrny deszcz" ("Silberregen") 30.10.23, 10:35
      W ktoryms roku, na poczatku 21-szego wieku, kiedy zobaczylem na stronach internetowych "amazon.de" przetlumaczona na niemiecki ksiazke gdanskiego pisarza Pawła Huelle pt. "Silberregen. Danziger Erzählungen" ("Srebrny Deszcz. Opowiadania gdanskie") natychmiast ja zamowilem. Duze wrazenie zrobila na mnie strona tytulowa ksiazki przedstawiajaca tramwaj przejezdzajacy pod sredniowieczna brama. Tej linii tramwajowej juz dzis w Gdansku nie ma, ale przed wojna i zaraz po niej, tramwaje jezdzily ulicą Długą i Długim Targiem, przejezdzaly obok Neptuna i gdanskiego ratusza. Jechaly pod dwiema sredniowiecznymi bramami, pomiedzy ktorymi znajduje sie ta Droga Królewska, a potem przez most na Motławie. Tramwaj na ulicy Długiej i na Długim Targu bylby dla mnie atrakcja conajmniej na miare "cable car" w San Francisco. Tak jest do dzis w niektorych miastach niemieckich, na przyklad we Freiburgu (rowniez w niedalekim Bernie, stolicy Szwajcarii), tak
      bylo kiedys (lata 60-te) i w Polsce - w Toruniu, moze w Elblągu. A moze jednak teraz w Gdańsku jest atrakcyjniej - po prostu "deptak", bo z pewnoscia jest atrakcyjniej w Sopocie - "deptak" na ul. Bohaterów Monte Cassino, przedwojennej Seestrasse (ulica Morska) z normalnym wtedy ruchem kolowym. Sredniowieczne bramy gdanskie, podobnie jak Katedra Mariacka (najwiekszy ceglany kosciol na swiecie) to pozostalosc z czasow krzyżackich.
      Charakterystyczne gdanskie kamienice o "niderlandzkich" ksztaltach (podobne do tych w Amsterdamie - o wiele ich mniej w Gdansku, ale za to sporo o bogatszych fasadach) to spuscizna 17-ego wieku, glownie dzielo architektow z Flandrii, takich jak np. Izaak van den Blocke czy Antoni van Obberghen. Dzisiejszy Gdansk jest polski i ta jego polskosc w polaczeniu z jego dawna historia jest niezwykle interesujaca - czyni z niego cos niepowtarzalnego i jedynego w swoim rodzaju. I nikt normalny nie chce tego zmieniac, z tym ze historie
      nalezy pielegnowac i musi to byc prawdziwa historia, a nie "naciagana". Takie polskie miasta jak Gdańsk czy Wrocław, o wspolnej historii wiecej niz jednego narodu sa najlepszymi miejscami do pojednania pomiedzy ludzmi roznych kultur. Zeby miec pojecie o innej kulturze, to najpierw trzeba ja poznac. Propaganda moze latwo wmowic ludziom "niegramotnym" albo "pszenno-buraczanym", ze np. Turcy to barbarzyncy bez zadnych ludzkich uczuc. Chcesz sie sam przekonac czy to prawda? Naucz sie sam jezyka tureckiego, poczytaj ksiazki po turecku, porozmawiaj osobiscie z Turkami w ich jezyku, poznaj literature, a wtedy poznasz ich mysli i odczucia
      i sam to ocenisz. Turcy nie tylko oblegali Wieden i brali w "jasyr" - ich kultura ma rowniez dobre i interesujace strony. Pisze tak, bo zauwazylem, ze na forum normalny (moim zdaniem) stosunek do Niemiec maja te osoby, ktore znaja jezyk niemiecki (polski francuz, borrka, ja rowniez). Ci, ktorzy go nie poznali czesto maja stosunek wrogi. "Szefuncio" rowniez nie zna podobno zadnego jezyka, poza polskim (w ktorym nie wymawial "ł").
      I dlatego rowniez dyskusje z nimi sa jak rozmowa "ze slepym o kolorach". Byc moze maja prawo do swoich pogladow, moze Niemcy podczas wojny skrzywdzili ich bliskich. Moich Niemcy nie skrzywdzili, natomiast Rosjanie tak (dziadek "w potylice", babcia z corkami do Kazachstanu, na szczescie powrocily). Ja jednak do Rosjan nie zywie zadnej nienawisci z wielu powodow. Za krwiozerczego Stalina i grupe oprawcow nie mozna winic calego narodu. Poza tym nienawisc najbardziej zniszczylaby mnie samego, bo Rosjanie maja ja "gdzies". Bylem kiedys sluzbowo w Moskwie, przyjaznie nastawiony. Chcialem rowniez odwiedzic Sankt Petersburg, ktory z pewnoscia by mi sie spodobal. Ale to pewnie nigdy juz nie nastapi ("dzieki Putinowi"). Dobrze jednak, ze Paweł Adamowicz (ktory zginal przez propagandowa "szczujnie" PiSowska) i Donald Tusk zatroszczyli sie
      o to, by dzisiejszy Gdansk nie byl jakas "bladą kopią" dawnego, tylko jego godnym spadkobiercą. Oryginalny polski tytul ksiazki Pawła Huelle to "Pierwsza miłość i inne opowiadania".
      • oktavian_pl Re: "Srebrny deszcz" ("Silberregen") 30.10.23, 18:44
        de_oakville napisał:

> W ktoryms roku, na poczatku 21-szego wieku, kiedy zobaczylem na stronach intern
        > etowych "amazon.de" przetlumaczona na niemiecki ksiazke gdanskiego pisarza Pawł
        > a Huelle pt. "Silberregen. Danziger Erzählungen" ("Srebrny Deszcz. Opowiadania
        > gdanskie") natychmiast ja zamowilem. Duze wrazenie zrobila na mnie strona tytul
        mił
        > ość i inne opowiadania".
        Od późnego Średniowiecza do 1945 archiwum miasta Gdańsk jest napisane po niemiecku.Czemu nie po polsku jesli Gdansk nalezal do Polski?
        • prze.nick Re: "Srebrny deszcz" ("Silberregen") 30.10.23, 18:55
          a kto w czasie zaborów miał dostęp do polskich archiwów?
          • oktavian_pl Re: "Srebrny deszcz" ("Silberregen 30.10.23, 18:55
            prze.nick napisał:

> a kto w czasie zaborów miał dostęp do polskich archiwów?
            Niemcy,Rosjanie,Polacy.
            • prze.nick Re: "Srebrny deszcz" ("Silberregen 30.10.23, 19:02
              Polacy?! ha ha ha
              wywieźli nam między innymi jedną z największych w Europie w owym czasie bibliotek
              tę stratę doprawdy trudno oszacować
              pl.wikipedia.org/wiki/Biblioteka_Załuskich
              tak pieprzona szwabka zbudowała podstawy pierwszej biblioteki publicznej w kacaplandzie
              • oktavian_pl Re: "Srebrny deszcz" ("Silberregen 30.10.23, 23:42
                prze.nick napisał:

> Polacy?! ha ha ha
                > wywieźli nam między innymi jedną z największych w Europie w owym czasie bibliot
                > ek
                > tę stratę doprawdy trudno oszacować
                > pl.wikipedia.org/wiki/Biblioteka_Załuskich
                > tak pieprzona szwabka zbudowała podstawy pierwszej biblioteki publicznej w kaca
                > plandzie
                Gdzie wam ta bibliotekę wywieźli,cymbale jeden?Do Niemiec?Jak Niemcy przegrali wojnę to chyba ja sobie odebraliście z nawiązką.
                • prze.nick Re: "Srebrny deszcz" ("Silberregen 31.10.23, 05:22
                  Szwabka Katarzyna II wywiozła do kacaplandu. To co Polska odzyskała po zwycięstwie nad kacapami w 1920 roku zniszczyli szwaby w II wojnie światowej.
                  • oktavian_pl Re: "Srebrny deszcz" ("Silberregen 31.10.23, 16:59
                    prze.nick napisał:

> Szwabka Katarzyna II wywiozła do kacaplandu. To co Polska odzyskała po zwycięst
                    > wie nad kacapami w 1920 roku zniszczyli szwaby w II wojnie światowej.

Jaka szwabka?Przecież urodzona w odwiecznym polskim Szczecinie, ktory wrócił do macierzy po parusetletniej pruskiej niewoli.
            • prze.nick Re: "Srebrny deszcz" ("Silberregen 30.10.23, 19:03
              a ile nam szwaby zniszczyli i nakradli, czy wcześniej Szwedzi to też głowa boli
              • prze.nick Re: "Srebrny deszcz" ("Silberregen 30.10.23, 19:06
                no i niestety jezuici ze swoją kontrreformacją też narobili ogromnych strat
    • prze.nick Re: Brawo bratni Rajch! 30.10.23, 18:00
      nie wiem czy warto zaczynać nowy wątek o Niemcach więc najpierw dorzucę 3 grosze tutaj :D
      czyżby Niemcy chciały się zbroić jak za dawnych czasów i czy Donald jako lennik wyśle również swoje hufce do walki z muzułmanami o ziemię którą chazarzy zabrali zislamizowanym hebrajczykom czyli Palestyńczykom?
      wydarzenia.interia.pl/zagranica/news-dosadne-slowa-niemieckiego-ministra-musimy-byc-gotowi-na-woj,nId,7118769
      • polski_francuz Re: Brawo bratni Rajch! 30.10.23, 18:35
        prze.nick napisał:

" czyżby Niemcy chciały się zbroić jak za dawnych czasów i czy Donald jako lennik wyśle również swoje hufce do walki z muzułmanami o ziemię którą chazarzy zabrali zislamizowanym hebrajczykom czyli Palestyńczykom?"

Wrogiem pokoju w naszych okolicach jest Rosja. A minister od speaw armii juz wydal 1/3 budzetu na zbrojenia czyli 30 mld €. Ale bron to jedno a szkolenie i uczenie zolnierzy to drugie...

PF
        • prze.nick Re: Brawo bratni Rajch! 30.10.23, 18:41
          nowy urzędnik Berlina mówi o rozbrajaniu Polski
          defence24.pl/polityka-obronna/siemoniak-polska-nie-ma-potencjalu-demograficznego-do-budowy-300-tysiecznej-armii
          • petronella.kozlowska prze.nick napisał: 31.10.23, 13:06

kierownik działu Polen
    • de_oakville Polska zadziorność 01.11.23, 10:38
      Wyglada na to, ze Polacy o zadziornej mentalnosci (nie wiem jak duzy jest ich procent w narodzie)
      z gory zakladaja, ze Niemcy sa naszym ciaglym i odwiecznym wrogiem, w kazdym okresie historycznym i w kazdej sytuacji. Tak z pewnoscia uwaza obecny (ciagle jeszcze bedacy u wladzy) "naczelnik panstwa", ktory blado zna Niemcy - tylko "na odleglosc" (przestrzenna i czasowa) i wypowiada sie o nich podobnie jak minister Józef Beck w roku 1939 oraz chcialby byc "nowym Piłsudskim" rowniez mentalnie, czyli rodem z roku 1935.
      Tymczasem wspolczesne Niemcy nie sa wrogiem Polski, sa tylko panstwem wiekszym i ludniejszym i przy tym znacznie lepiej rozwinietym gospodarczo. Sa sojusznikiem Polski w NATO i w Unii Europejskiej. Sa gospodarcza "latarnia" Europy, dzieki ktorej i w pobliskiej Polsce jest dzis bardzo jasno. Hiszpania - kraj ludnosciowo zblizony do Polski, ktory ma znacznie bogatsza historie poniewaz wladal kiedys "na morzech i oceanach swiata" i ktorego jezykiem jako ojczystym posluguje sie dzis najwieksza po Chinczykach liczba ludzi na swiecie, nie jest az tak "zadziorna" jak Polska i nie uwaza Niemiec za wroga. Obsesja "naczelnika" w sprawie budowy jakiegos ogromnego lotniska, zeby dogonic i przegonic Monachium czy Frankfurt (ktory ma najwiecej bezposrednich kierunkow docelowych ze wszystkich lotnisk na swiecie) jest czyms zupelnie niezrozumialym, bo w koncu LOT w porownaniu z Lufthansa jest jak kot w porownaniu z tygrysem. Chcialby pewnie rowniez uczcic to lotnisko imieniem swojego brata, czyli przez to niejako uczcic i uhonorowac siebie samego, poniewaz "przegonilby" rowniez Lecha Wałęsę, majacego juz "swoje" lotnisko w Gdańsku i ktorego "naczelnik" chcialby "wygumkowac" z historii umieszczjac na jego miejscu rowniez swojego najblizszego. Jest wiec bardzo zadziorny i wpisuje sie doskonale w zadziorna mentalnosc sporej czesci spoleczenstwa. Jednak taka zadziornosc i szukanie wszedzie wroga, prowadzila w historii Polski nie raz do nieszczesc, z ktorych kraj do dzis nie moze sie otrzasnac (tragiczne w skutki powstania itp.). A jednak czci sie rocznice tych tragedii jako najwiekszych "kamieni milowych" w historii narodu. "Jak sie nie ma co sie lubi (mocarstowosci) to sie lubi, co sie ma (martyrologie)."

• boomerang Re: Polska zadziorność 01.11.23, 10:48
        Pogadajmy o kulturze Niemców dziś, a za trzeciej rzeszy nie było wcale lepiej.
        • polski_francuz Kultura Niemcow 01.11.23, 10:57
          boomerang napisał:

" Pogadajmy o kulturze Niemców dziś, a za trzeciej rzeszy nie było wcale lepiej. "

Pisza niezle ksiazki. Gorzej jest z piosenkami (za wyjatkiem 99 latajacych balonow) i z filmami. Skad te roznice? Pewnie z tradycji albo z jej braku. Moze z emigracji do Hollywoodu w Stanach?

PF

• borrrka Kultura, a "kulturalność" 01.11.23, 11:04
            W mieścinie dolnosaksońskiej, gdzie mieszkałem parę lat, w teatrze można było spotkać robotników z produkcji, którzy trafili tam z własnej inicjatywy, a nie dzięki kulturalno-oświatowemu.
            Ich szef latał do Bayreuth na opery Wagnera.
            • polski_francuz Wyzsza i nizsza kultura 01.11.23, 11:12
              borrrka napisał:

" W mieścinie dolnosaksońskiej, gdzie mieszkałem parę lat, w teatrze można było spotkać robotników z produkcji, którzy trafili tam z własnej inicjatywy, a nie dzięki kulturalno-oświatowemu. Ich szef latał do Bayreuth na opery Wagnera."

Mi siem tez zdarzylo pojsc na koncert symfonicznej orkiestry dyrygowanej przez Karajonowskiego podczas pobytu w Berlinsku. Moze filmy i piosnki rockowe u Niemcom za nizsza kulture uchodza?

PF
              • borrrka Powiedziałbym odwrotnie: 01.11.23, 11:29
                To teatr i opera uchodzą za "kulturę wyższą" i dawka się (po prostu) należy.
                Brak potrzeby (czy raczej mniejsza potrzeba) takich doznań w Bolandzie, to skutek 500 lat pańszczyzny.
                • polski_francuz Podzielona odwrotnosc 01.11.23, 11:51
                  borrrka napisał:

"To teatr i opera uchodzą za "kulturę wyższą" i dawka się (po prostu) należy. Brak potrzeby (czy raczej mniejsza potrzeba) takich doznań w Bolandzie, to skutek 500 lat pańszczyzny."

Podzielona odwrotnosc staje sie tym samym:) Masz zatem podobne zdanie. Co do Polski i polskich gustach to interesuje zdanie. Ale czy chlopi panszczyzniani sa tez w Stanach albo w Livepoolu? Nie sadze. Mysle, ze sie kultura staje masowa. A masowo to sie Lennon bardziej podoba spiewajac o konduktorce z daszkiem niz Beethoven z 9 symfonia na czesc pruskiego krola.

PF

• boomerang Re: Podzielona odwrotnosc 01.11.23, 12:04
                    A masowo to sie Lennon bardziej podoba spiewajac o konduktorce z daszkiem

Nie Lennon, tylko McCartney, śpiewał, ale nie o konduktorce z daszkiem, tylko o pracownicy stacji benzynowej w czapce z daszkiem (dziś zwanej trumpówką). Lennon akurat nienawidził tej piosenki McCartneya.

• borrrka Piosenka świetna 01.11.23, 12:13
                      Ale przecież o babie od parkometrów, a to mój wróg publiczny nummero uno od czasu, jak Wilsoniak włączono do strefy płatnego parkowania!
                      • boomerang Re: Piosenka świetna 01.11.23, 13:00
                        słusznie, chodzi o parkingi... też mnie kiedyś taka wsadziła kartonik za wycieraczkę na szybie, a opony posprelowała białą farbą
                        • boomerang Re: Piosenka świetna 01.11.23, 13:05
                          posprejowała
                    • polski_francuz Re: Podzielona odwrotnosc 01.11.23, 13:37
                      boomerang napisał:

A masowo to sie Lennon bardziej podoba spiewajac o konduktorce z daszkiem

To byla parkmistrzyni? Na sowas I nagle, na starosc, musze zmienic obraz Rity, ktora nie sprawdza juz biletow w metrze (a w londynskim jest ciasno jak cholera) tylko wlepia cus pod wycieraczki:)

PF
                      • borrrka Błędne tłumaczenie 01.11.23, 13:58

Z jednym takim specjalistą od muzyki anglosaskiej chodziłem pacholęciem na angielski, co ówcześnie było rzadkością.

I nie dziwiłbym się, gdyby to właśnie on przetłumaczył - zresztą nie na konduktorkę, ale na panienkę ze stacji benzynowej.
                        Ale uczył nas pilot RAF, który wrócił do PRL:)
                        • boomerang Re: Błędne tłumaczenie 01.11.23, 15:27
                          coś w tym jest bo ktoś ze znawców t.zw. muzyki młodzieżowej, a tacy byli w PRLu i dobrze na tym wychodzili, tak właśnie zapodał wtedy społeczeństwu - o panience ze stacji benzynowej
                          • boavista4 Re: Błędne tłumaczenie 01.11.23, 19:26
                            WuKa działa
                          • szwampuch58 Re: Błędne tłumaczenie 01.11.23, 21:56
                            Czy jakis" Grechuta" spiewal na stadionie ?
                            • petronella.kozlowska szwampuch58 napisał: 02.11.23, 10:35

w berlińskim metrze
                              >
                              twitter.com/dhruv_rathee/status/939758313654366209
                  • borrrka Pańszczyźniani to symbol 01.11.23, 12:20

Myślę, że Ameryce ich natłok.

Z Irlandii nazywali się "drobni dzierżawcy".

A chałaciarze z Kresów?
                    Nie każdemu powiodło się jak znanej firmie polonijnej z Krasnosielca.
          • boomerang Re: Kultura Niemcow 01.11.23, 11:28
            Gorzej jest z piosenkami (za wyjatkiem 99 latajacych balonow)

Za wyjątkiem?
            Przecież tego nawet nie da się porównać z polskimi piosenkami z tamtego czasu - Grechuta, Skaldowie, albo choćby Niemen.
            • borrrka Nie znasz niemieckich piosenek 01.11.23, 11:31
              Udo Lindenberg był genialny.
              • boomerang Re: Nie znasz niemieckich piosenek 01.11.23, 12:44
                zdarzają się i dziś porządni i utalentowani Niemcy, acz rzadko, rzadziej niż kiedyś

• borrrka Na czasie dla wielu forumowiczów:) 01.11.23, 13:03
            • szwampuch58 Re: Kultura Niemcow 01.11.23, 13:54
              youtu.be/Jfr9vYS_Aww?si=JKzPGm8D9hDzt_6g
              • szwampuch58 Re: Kultura Niemcow 01.11.23, 14:01
                youtu.be/AVDI-t4diJA?si=CiC1O0P8AToFnd-H
                • szwampuch58 Re: Kultura Niemcow 01.11.23, 14:04
                  youtu.be/tR4vamT51Nw?si=bR3tA3i6H9YFvlMf
                  • szwampuch58 Re: Kultura Niemcow 01.11.23, 14:08
                    youtu.be/HpOt9DQh8AA?si=Jwo4_iuThG4oV7MT
                    • petronella.kozlowska Re: Kultura Niemcow 01.11.23, 14:16

twitter.com/PhnThms/status/1717154940735414358
                    • szwampuch58 Re: Kultura Niemcow 01.11.23, 14:17
                      youtu.be/84YCcDY4coU?si=zMDp0ttP3EH_ss-Q
                      • szwampuch58 Re: Kultura Niemcow 01.11.23, 14:21
                        youtu.be/IQ2Ftrg3VgY?si=c_Fvgs3u-GqEvWAY
      • borrrka Komendant jest passe 01.11.23, 10:49
        Ten orzeł już nie wzleci.
      • petronella.kozlowska Piperzysz farmazony 01.11.23, 11:10
        de_oakville napisał:

> Tymczasem wspolczesne Niemcy nie sa wrogiem Polski, sa tylko panstwem wiekszym
        > i ludniejszym i przy tym znacznie lepiej rozwinietym gospodarczo.
        Sa sojusznikiem Polski w NATO i w Unii Europejskiej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka