Dodaj do ulubionych

To jest Ameryka, to słynne USA

25.02.25, 09:29
Od małego tak mnie uczyli.
Wbiło się w świadomość.

I teraz rozczarowanie tym większe:
Nie idzie o żądania wobec członków NATO
Są słuszne.
Nawet nie o proponowany deal z ukraińskimi kopalinami - paradoksalnie może być korzystny dla Ukrainy.

Ale nikt przy zdrowych zmysłach nie akceptuje nazywania zbrodniarza "ciepłym człowiekiem", że posłużę się klasykiem, a charyzmatycznego przywódcy Ukrainy "dyktatorem".
Administracja amerykańska zachowuje się niczym autorytarny reżim ingerujący w wybory sojuszników (jeszcze?) i jednocześnie przeczący propagowanym od dziesięcioleci wartościom.
Małe dziecko. murzynek Bambo z Federacji Rodezji, Niasy i Beczuany wie, że kacapstan bandycko napadł na Ukrainę.
Prezydent USA nie słyszał.
Chciałbym się mylić, ale z tego nic dobrego nie będzie - najwyżej jakiś amerykański koń zostanie senatorem.
Obserwuj wątek
      • borrrka A przesłanie jakie? 25.02.25, 10:06
        Że się skundlili i to już nie czasy Lincolna?
        Nie zdążyłem spytać Bowiego, jak był na Gdańskim:)
        • boomerang Re: A przesłanie jakie? 25.02.25, 11:02
          Może Anna Maria Jopek by coś wiedziała. Może Pat Metheny jej coś wyjawił.
    • borrrka I takie pytanie do "amerykańskich" forumowiczów 25.02.25, 09:53
      Kogo reprezentuje Donald Trump?
      W Polsce to ja wiem - komendant żoliborski ma elektorat prowincjonalny, ciemny, niewykształcony i niezbyt rozgarnięty.
      Nie mam cienia wątpliwości do tych "kwalifikacji" intelektualnych i zdaję sobie sprawę, że tak naprawdę idzie o to, kto poniesie baldachim nad proboszczem w Boże Ciało.
      A miejsce biorące tylko cztery na parafię!

Ale kto akceptuje fajerwerki intelektualne trumpistów?
      Dla kogo to jest?
      Bo nie wątpię, że to wykalkulowane, a nie spontaniczne i z przekonania.
      • bmc3i Re: I takie pytanie do "amerykańskich" forumowicz 25.02.25, 12:09
        borrrka napisał:

> Kogo reprezentuje Donald Trump?
        > W Polsce to ja wiem - komendant żoliborski ma elektorat prowincjonalny, ciemny,
        > niewykształcony i niezbyt rozgarnięty.
        > Nie mam cienia wątpliwości do tych "kwalifikacji" intelektualnych i zdaję sobie
        > sprawę, że tak naprawdę idzie o to, kto poniesie baldachim nad proboszczem w B
        > oże Ciało.
        > A miejsce biorące tylko cztery na parafię!
        >
        > Ale kto akceptuje fajerwerki intelektualne trumpistów?
        > Dla kogo to jest?
        > Bo nie wątpię, że to wykalkulowane, a nie spontaniczne i z przekonania.

Ludzie którzy gdy widzą zegar z cyframi rzymskimi, mówią że to nie są cyfry, wiec powinny tu być "cyfry amerykańskie". a gdy się zapyta czy ma na myśli cyfry arabskie, odpowiadają - nie jakieś arabskie, lecz amerykańskie.
        • borrrka Czy to tacy, jak mi koleżanka z Arizony mówiła 25.02.25, 12:30
          Co po niedzielnej mszy dyskutują pod kościołem: ile lat temu powstał świat - pięć, czy dziesiec tysięcy?
      • senioryta13 Re: cos taki zdziwiony 25.02.25, 14:50
        borrrka napisał:
        > Kogo reprezentuje Donald Trump?

A czy wiesz kogo reprezentowal Biden?

> Ale kto akceptuje fajerwerki intelektualne trumpistów?
        > Dla kogo to jest?
        > Bo nie wątpię, że to wykalkulowane, a nie spontaniczne i z przekonania.

Wystarczy, ze 78 mln zaglosowalo na Trumpa, wyborcy mieli wybor, odbylo sie bez oszustw. Przed wyborami obiecywal, a teraz realizuje.
        Spontaniczna to byla Kamala, odskakuje od rzeczywistosci, szkoda, ze masz tak daleko i umykaja ci takie wazne szczegoly.
        • donvito52 Re: cos taki zdziwiony 25.02.25, 19:01
          senioryta13 napisał:

(...)
          > Spontaniczna to byla Kamala, odskakuje od rzeczywistosci, szkoda, ze masz tak d
          > aleko i umykaja ci takie wazne szczegoly.

Szkoda, że jesteś tak blisko. Widzisz drzewa, nie widzisz lasu.
          Widzisz szczegóły, nie widzisz całości.
    • szwampuch58 Re: To jest Ameryka, to słynne USA 25.02.25, 12:37
      Uuuuuu Ukrainiec rozczarowany USA,to sie porobilo
      • marecky81 Re: To jest Ameryka, to słynne USA 25.02.25, 12:39
        A ty kim jesteś z narodowości?
        • szwampuch58 Re: To jest Ameryka, to słynne USA 25.02.25, 12:44
          Co to jest narodowosc,kuuutki korytarz do faszyzmu?
        • pijatyka Re: A ty kim jesteś z narodowości? 21.03.25, 16:26

Forumowa ruska menda - taka jego narodowość

• borrrka Otrzeźwienie w bratnim Rajchu? 25.02.25, 13:15
      Bratni Rajch trochę nagle stał się nadzieją białych ludzi.
      No pod warunkiem, że pójdzie w prawo, a nie w zielono, czy "alternatywno".

Ja obserwuje otrzeźwienie mojej niemieckiej Rodziny i zwrot Richtung CDU/CSU, a Boże broń inne kolory.
      I chyba... koniec fascynacji kacapstanem.
      Aż boję się to pisać, bo to była wieloletnia epidemia niemieckiej gospodarki.

A powiedzmy szczerze, jak czekista czekiście, tylko między Odrą i Renem mają potencjał dla sanacji starej Europy.

PS. Ale liberałów to żal.
      Bardzo.
      • polski_francuz Droga daleka 25.02.25, 13:27
        borrrka napisał:

"Bratni Rajch trochę nagle stał się nadzieją białych ludzi. No pod warunkiem, że pójdzie w prawo, a nie w zielono, czy "alternatywno". Ja obserwuje otrzeźwienie mojej niemieckiej Rodziny i zwrot Richtung CDU/CSU, a Boże broń inne kolory. I chyba... koniec fascynacji kacapstanem."

Ale, w rzeczy samej, rozpoczeta. Pierwsza jaskolka problemow jest AfD...nie da sie wymiesc do kata 20% glosow. Trzeba je jakos uwzglednic? Jak?

PF
        • borrrka Jest tylko jeden sposób 25.02.25, 13:50
          Zaoferować rozsądną prawicowo-liberalną ... chciałem powiedzieć alternatywę, ale w żadnym razie:) Niemcy czasem zbyt poważnie biorą własne pomysły.
          Więc prawicowo-liberalny blok i będzie alles paletti
        • bmc3i Re: Droga daleka 26.02.25, 01:30
          polski_francuz napisał:

> borrrka napisał:
          >
          > "Bratni Rajch trochę nagle stał się nadzieją białych ludzi. No pod warunkiem
          > , że pójdzie w prawo, a nie w zielono, czy "alternatywno". Ja obserwuje otrzeźw
          > ienie mojej niemieckiej Rodziny i zwrot Richtung CDU/CSU, a Boże broń inne kol
          > ory. I chyba... koniec fascynacji kacapstanem."
          >

>
          > Ale, w rzeczy samej, rozpoczeta. Pierwsza jaskolka problemow jest AfD...nie da
          > sie wymiesc do kata 20% glosow. Trzeba je jakos uwzglednic? Jak?

Jak zawsze w demokracji parlamentarnej, uwzględni sie sama tymi swoimi 20% głosów i odpowiadającej jej liczbie mandatów.
      • pijatyka Re: koniec fascynacji kacapstanem 15.04.25, 21:43

Najwyżej częściowy; reszta głosuje na onuce - AfD, Die Linke, Wagenknecht...

• felusiak1 Mój cenny wpis zostal usuniety 25.02.25, 22:51
      Cenzorzycy nie podoba się mój punkt widzenia.
      Nie będę nalegał.
      • boomerang Re: Mój cenny wpis zostal usuniety 25.02.25, 23:03
        widać kokietuje cię, Amerykanina
      • borrrka Mnie też się nie podoba 26.02.25, 01:34
        Jest wręcz wrogi z punktu widzenia Europejczyka.
        Kolejny dowód osobliwej ewolucji emigracyjnej.
        I ponownie przypomina starą tezę o (ukrytym, bo ukrytym) podobieństwie jankesów i kacapstańczyków.
        To nie jest w Europie naturalne, gdy bandytę nazywa się człowiekiem... hmm... pragmatycznym.
        Bo przecież na swój sposób dąży do zakończenia konfliktu!
        • bmc3i Re: Mnie też się nie podoba 26.02.25, 01:38
          borrrka napisał:

> Jest wręcz wrogi z punktu widzenia Europejczyka.
          > Kolejny dowód osobliwej ewolucji emigracyjnej.
          > I ponownie przypomina starą tezę o (ukrytym, bo ukrytym) podobieństwie jankesó
          > w i kacapstańczyków.
          > To nie jest w Europie naturalne, gdy bandytę nazywa się człowiekiem... hmm... p
          > ragmatycznym.
          > Bo przecież na swój sposób dąży do zakończenia konfliktu!

Każdy bandyta jest pragmatyczny. Napadnie Cię na gościńcu, ograbi z wszystkiego co chce, i przecież nie chce walczyć, lecz w spokoju korzystać z łupów.
        • felusiak1 Re: Mnie też się nie podoba 26.02.25, 02:05
          Nie przeceniajmy tych europejskich zalet. W końcu tam zaczęly się dwie swiatowe wojny.
          To nie jest emigracyjna ewolucja lecz trzeźwe spojrzenie na realpilitik.
          1. Ukraina nie jest w stanie wygrać tej wojny.
          2. Rosja też ne radzi sobie
          3. Obie strony siedzą w okopach tak jak podczas i Wojny Światowej
          4. Maszynka do miesa miele po obu stronach.
          5, Wobec powyższego przedłużanie wojny nie ma sensu.
          6. Zatem należy ją zakończyć
          Aby zakończyć trzeba rozmawiać a nie wyzywać się od najgorszych. Wszyscy wiedzą, ze Putin to bandzior i z nim trzeba rozmawiać, niestety.Takie są realia.

Można też uroić sobie scenariusz gdzie Ukraina odbija wszystkie terytoria i zajmuje Moskwę. Putin zostaje obalony i nowy car podpisuje kapitulację na kolanach i prosi o litość..

Ciekawe czy cenzorzyca wyśle ten wpis do chmury.
          • bmc3i Re: Mnie też się nie podoba 26.02.25, 02:22
            felusiak1 napisał:

> Aby zakończyć trzeba rozmawiać a nie wyzywać się od najgorszych. Wszyscy wiedzą
            > , ze Putin to bandzior i z nim trzeba rozmawiać, niestety.Takie są realia.
            >

To rozmowa jest pokojem, gdy missiles rain down?
            Jeśli Putin chce pokoju, to po co zaczynał wojnę?

> Można też uroić sobie scenariusz gdzie Ukraina odbija wszystkie terytoria i zaj
            > muje Moskwę. Putin zostaje obalony i nowy car podpisuje kapitulację na kolanac
            > h i prosi o litość..
            >
            > Ciekawe czy cenzorzyca wyśle ten wpis do chmury.
            >
          • boomerang Re: Mnie też się nie podoba 26.02.25, 04:09
            > Nie przeceniajmy tych europejskich zalet. W końcu tam zaczęly się dwie swiatowe wojny.

Czyżby Europa wywołała te wojny sama, bez pomocy USA? Tylko po to żeby je przegrać i oddać kierownictwo USA.

> Putin to bandzior i z nim trzeba rozmawiać, niestety.Takie są realia.

Z bandziorem rozmawiać należy z pozycji siły z widokiem na szubienicę. Takie są realia.
            • felusiak1 Re: Mnie też się nie podoba 26.02.25, 04:33
              > Z bandziorem rozmawiać należy z pozycji siły z widokiem na szubienicę. Takie są realia.

Realia są takie, ze ten bandzior może prowadzić tą wojnę przez następne 10 lat. Ukraina nie ma tyle czasu.
      • boavista4 Re: Mój cenny wpis zostal usuniety 26.02.25, 01:40
        felusiak1 napisał:

> Cenzorzycy nie podoba się mój punkt widzenia.
        > Nie będę nalegał.
        >
        >
        Po wygranej Trumpa , lewactwo sie ocknęło i od nowa, cenzura, atak, nowomowa itd.

Wisconsin Governor Defends Push To Redefine 'Mother' as 'Inseminated Person'
        Under sections 3105 and 3106 which concerns artificial insemination, the suggested changes include swapping “husband” to “spouse,” “wife” to “person,” “father” to “parent” (or “natural parent”) and “mother” to “inseminated person.”

“Mother” was replaced with a gender-neutral term at least 30 times and “father” was swapped out more than 120 times throughout the 1,917-page document, according to a review by Republican State Representative Amanda Nedweski.

Expand article logo Continue reading

Speaking at an event at the Marathon County Public Library in Wausau on Monday, Evers backed the proposed changes and clarified they would only apply to IVF procedures done within Wisconsin.
        www.newsweek.com/wisconsin-governor-defends-proposal-gender-neutral-language-2036255
    • hadrian_pl Re: To jest Ameryka, to słynne USA 03.03.25, 13:49

> Upadek mitu USA w miesiąc. Taki zdolny jest agent Krasnow vel trump 😜
      >
      Moze mit USA w europejskim postrzeganiu upadl ale USA nie upadlo.Ma sie dobrze i rzadzi ,co najmniej Europa.
      USA nikt nie podskoczy,nawet von der Laik,szefowa Unii Europejskiej,drugiego po USA obszaru gospodarczego.EU to taki kolos na glinianych nogach z glosikiem przedszkolaka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka