Dodaj do ulubionych

Rosja nie rozumie pokera, dlatego zawsze przegrywa

14.06.25, 14:41
Rosjanie postrzegają świat jako grę w szachy, Chińczycy jako grę w go, a ludzie zachodu - połączenie brydża i pokera.

Rosjanie przywiązani do swojego mitu szachowego mistrzostwa nie są w stanie zrozumieć natury świata, któremu bliższa jest raczej gra w karty, w której zaczynamy partię z odmiennymi atutami w dłoniach.

Dlatego też - Rosja zasiadła do stolika mocarstwowego i usiłuje udawać mocarstwo, licytując z:

- 15 razy silniejszymi USA
- 10 razy silniejszą UE
- 9 razy silniejszymi Chinami.

Można rzecz jasna do pewnego momentu "grać rolę", udawać, blefować etc. Przyjdzie jednak taki moment, kiedy któryś ze współgraczy sprawdzi.
I cóż wtedy?
1991 powróci w wielkim stylu. Kto wie, czy nie powraca na naszych oczach, machając filuternie do kremlowskiego Psikuty zza przyschniętych wymiocin na oknach wagonu Kolei Transsyberyjskiej?
Obserwuj wątek
    • jk2007 Re: Rosja nie rozumie pokera, dlatego zawsze prze 14.06.25, 15:25
      johnny-kalesony napisał:
      > Przyjdzie jednak taki moment, kiedy któryś ze współgraczy sprawdzi. I cóż wtedy?

A wtedy "против лома нет приёма... если нет другого лома".
    • j-k Nie zapominaj, ze Rosja ma 5 tys. glowic atomowych 14.06.25, 17:03
      z tego 1000 w ciaglej gotowosci, zdolnych do natychmiastowego uzycia.
      • pijatyka Re: Rosja ma 5 tys. glowic 18.07.25, 13:46

Wołodia, my też mamy rakiety

• monalisa2016 Re: Rosja nie rozumie pokera, dlatego zawsze prze 14.06.25, 18:32

Dlatego też - Rosja zasiadła do stolika mocarstwowego i usiłuje udawać mocarstwo, licytując z:

- 15 razy silniejszymi USA
      - 10 razy silniejszą UE
      - 9 razy silniejszymi Chinami.

* 15 razy silniejszymi USA??? W czym sa silniejsi bez żadnej nadziei bankruci w tym że sieja chaos i nieszczescia po swiecie by życ na koszt innych?

* 10 razy silniejszą UE??? W czym jest nastepny bankrut silniejszy, napisz, chetnie poczytam.

* 9 razy silniejszymi Chinami. Tak to prawda Chiny sa silniejsze gospodarczo ale bez rosyjskich produktow energetycznych musialby cienko rzasc, z tego wzgledu nie sa wrogami tylko partnerami.

Polecam johnny, rozmowe dwoch profesorow Norwega z Amerykaninem

wesja angielska

www.youtube.com/watch?v=N7EnfK11QjA
      wersja z niemiecka synchronizacja

www.youtube.com/watch?v=xNCmNdcMgZA
      Nie jestem za Stanami, za Rosja, za Chinami, za EU jestem soba starajac sie byc neutralna osoba w maire mozliwosci.
      • j-k Oczywiscie w GNP /PKB 14.06.25, 18:44
        monalisa2016 napisał(a):

>
        > Dlatego też - Rosja zasiadła do stolika mocarstwowego i usiłuje udawać mocar
        > stwo, licytując z:
        >
        > - 15 razy silniejszymi USA
        > - 10 razy silniejszą UE
        > - 9 razy silniejszymi Chinami.

>
        >
        >
        > * 15 razy silniejszymi USA??? W czym sa silniejsi ...

w dochodzie narodowym.

liczony nominalnie:

USA - 26,8 biliona US $

Rosja - 2,1

liczony metoda ppp (parytet sily nabywczej)

USA - 24,8

Rosja - 5,7
        • monalisa2016 Re: Oczywiscie w GNP /PKB 14.06.25, 18:55
          I co ten dochod narodowy da skoro moze im zbraknac na palcenie odsetet, zwal jak zwal EU i USA sa bankrutami. W dodatku EU ma date przydatnosci, runie w USA runie z wielkim hukiem EU. Wiesz co mozez zrobic naiwniaku z twoimi statystykami w obecnym czasie, pisac ci nie bede? :-)
          • j-k Re: Oczywiscie w GNP /PKB 14.06.25, 19:10
            monalisa2016 napisał(a):
            Wiesz co mozez zrobic naiwniaku z twoimi statystykami w obecnym czasie, pisac ci nie bede? :-)

z dwojga zlego wolalbym byc w skorze przecietnego Amerykanina - niz przecietnego Rosjanina...

chyba , ze lubisz zyc z uprawy wlasnych kartofli i marchewki w ogrodku przydomowym - jak wielu Rosjan...
            .
            haps.pl/Haps/7,167251,27051298,jak-sadzic-ziemniaki-w-ogrodzie-i-na-balkonie-temperatura.html

Dr. J.K.
            ekonomista.
            • monalisa2016 Re: Oczywiscie w GNP /PKB 14.06.25, 19:21
              Jasiu, znamy sie na forum nie od dzis i wiem na jaki "inzynierski" :-) balkot cie stac.
              • j-k Re: Oczywiscie w GNP /PKB 14.06.25, 19:30
                monalisa2016 napisał(a):
                > Jasiu, znamy sie na forum nie od dzis i wiem na jaki "inzynierski" :-) balkot cie stac.

widze tesknisz za Matiuszka-Rassija - nie mam nic przeciw, ma to swoj urok - like this:
                .
                podroze.onet.pl/ciekawe/instrukcja-obslugi-ruskiej-prowincji/5l5h1qv
                • monalisa2016 Re: Oczywiscie w GNP /PKB 14.06.25, 19:54
                  Jasiu juz ci napisalam a ty mimo tego nic nie pojeles i dalej jedziesz z tym koksem.
                  tym razem bez odbioru, szkoda mi czasu dyskutowac z belkotem. Sorry ale sprowadziles do tego.
                  • j-k Re: Oczywiscie w GNP /PKB 14.06.25, 19:58
                    oczywiscie, z dwiojga zlego wole Ameryke - a do dyskusji nikt Cie nie zmusza

Ja ona kiedys zbankrutuje (o co sie tak obawiasz)

- to stopa zyciowa zwyklych ludzi i tak nie spadnie do poziomu przecietnego Rosjanina.

A Rosje jako kraj, jako ludzi lubie, - gdy jechalo sie tam jako turysta.

Moje dwie najlepsze zyciowe kochanki - to byly Rosjanki.

• boavista4 Re: Oczywiscie w GNP /PKB 14.06.25, 21:05
                      Najsiliejszym krajem swiata jest Haiti!
          • johnny-kalesony Re: Oczywiscie w GNP /PKB 15.06.25, 14:21
            Nigeria!
            Najniższe zadłużenie świata (bodaj). Tu dopiero jest przyszłość, potęga i chwała ...
            Co tam jakieś tam USA, UE albo Japonia.
      • johnny-kalesony Re: Rosja nie rozumie pokera, dlatego zawsze prze 15.06.25, 14:17
        A ja polecam - powrót do rzeczywistości.
    • borrrka Optymizm? 18.07.25, 14:52
      Nie doczekałeś się sensownej odpowiedzi.
      A ja właśnie w ramach przyśpieszonego kursu ukraińskiego, odsłuchałem dość długi wywiad z ukraińskim analitykiem militarnym.
      Uderza odrębność od znanych nam wypowiedzi polityków.

Otóż - wojna jeszcze długo potrwa, ale Ukraina sobie nieźle radzi.
      Państwa NATO miałyby problem z powstrzymaniem sił aktualnie atakujących Ukrainę, tj. 700 000 samych żołnierzy, nie liczą wsparcia "cywilnego".
      Ukraina sobie, jak wyżej, radzi.
      Co więcej, na froncie panuje stagnacja - 100 metrów w te, sto metrów w tamte.
      Absolutnie nie widać przełomów.

Duża pewność siebie i to taka rozsądna, nie hurrapatriotyczna, bo broń nie tylko lend-lease, ale bardzo dużo własnej i to całkiem nowoczesnej.
      Oczywiście, jest oczekiwanie na przebudzenie Europy, ale to tylko jeden z elementów.

Last but not least ... napomknięcie, że Kijów dysponuję know-how.
      No... różnym .. i takim od dronów, i takim całkiem sowieckim, bo duża część arsenału była wytwarzana w Ukrainie i wożona w różne odległe i odosobnione miejsca miejsca.
      Bardzo przekonywująca pewność siebie.
      • boomerang Re: Optymizm? 21.07.25, 05:21
        zarażasz mnie optymizmem
        likwidacja chanatu moskiewskiego to zadanie dla naszego pokolenia
      • polski_francuz Realizm 21.07.25, 09:23
        borrrka napisał:

" Nie doczekałeś się sensownej odpowiedzi. A ja właśnie w ramach przyśpieszonego kursu ukraińskiego, odsłuchałem dość długi wywiad z ukraińskim analitykiem militarnym. Uderza odrębność od znanych nam wypowiedzi polityków. Otóż - wojna jeszcze długo potrwa, ale Ukraina sobie nieźle radzi."

No coz badzmy realni. rosja nie umie dobrze gospodarzyc a sensem jej istnienia jest powierzchnia. Stad polityka lysawego dupka by rosnac czy raczej juz nie malec. Inna sprawa jest (i tu podpadne Borce) wolna Ukraina. Bedzie to kraj na granicu naszej cywilizacji ale dosc trudno przewidywalny. I rosja, na pewno, bedzie starala sie wplywac na jej polityke przy pomocy szpionow podobnych do lysawego dupka.

Ale, dodajmy, nasza polska historia jest historia walki. Powalczmy wiec o wolna Ukraine i moze, przy okazji, da sie jakis cios w ruska morde dac:)

Pozdrowienia z wakacji

PF
        • stefan4 Re: Realizm 21.07.25, 11:01
          polski_francuz:
          > Inna sprawa jest (i tu podpadne Borce) wolna Ukraina. Bedzie to kraj na granicu naszej
          > cywilizacji ale dosc trudno przewidywalny.

Szczerze życzę Ukrainie zwycięstwa, czyli odparcia agresji; najlepiej takiego, żeby już nie mogła się powtórzyć.

Ale trzeba sobie zdawać sprawę, że po takim zwycięstwie to będzie kraj zdewastowany, miejscami wyludniony, zapatrzony w swoje wojsko. Ale może potrafi zmienić priorytety, zanim zostanie przez to wojsko zeżarte...

- Stefan
          • borrrka To już wszystko było wiele razy 21.07.25, 11:40
            Dużo pisał na ten temat niejaki Sienkiewicz Henryk:)

Problemem Ukrainy była zawsze prosta, wydawałoby się , decyzja:
            ruski, czy nie ruski?
            I tu zaryzykowałbym twierdzenie - problem już nie istnieje.
            Tożsamość ukraińska ukształtowała się ostatecznie.
            A jeszcze w latach 90-tych różnie bywało.
            • stefan4 Re: To już wszystko było wiele razy 22.07.25, 19:46
              borrrka:
              > Dużo pisał na ten temat niejaki Sienkiewicz Henryk:)

Darujmy sobie ,,przemyślenia'' tego nieudanego bajkopisarza.

Problem polega na tym, że każde wojsko zawsze stanowi zagrożenie dla demokratycznego państwa. Dojrzałe demokracje potrafią lepiej czy gorzej trzymać swoją armię krótko przy pysku, ale młodym demokracjom bardzo często się to nie udaje. Historia zna bardzo wiele zamachów stanu w wykonaniu własnego wojska — i to nie tylko w Afryce i Płd. Ameryce.

Kiedy Ukraina w końcu zwycięży, to kraj będzie leżał w gruzach, struktury demokratyczne będą słabiutkie i dopiero powstające na nowo — ale armia będzie w stanie lepszym niż kiedykolwiek. Życzę Ukrainie, żeby jej wojsko przegapiło krótki moment na zbrojne przejęcie władzy i żeby cywilna władza zdołała je chwycić krótko przy pysku i zaprząc do jakichś pożytecznych działań.

- Stefan
              • j-k Ukraina przegra 22.07.25, 22:24
                i gdy podpisze w koncu pokoj - kraj bedzie w ruinie

i jej wojsko tez.

• johnny-kalesony Re: Realizm 21.07.25, 14:41
          Niestety - obawiać się należy, że tak właśnie będzie. Niezależnie od wyniku wojny, Ukraina przekształci się w twór quasi-państwowy, który historycznie można opisać jako "dzikie pola".
          Stamtąd będzie do nas trafiać mąka z Afganistanu i ogorzałe wojną mużyki, które wiedzą co to AK-47, tam będą znikać nasze samochody ...

Chyba Kijów już to rozumie, co widać po jakiś staraniach na szczeblach rządowych, żeby uniknąć tej formy ewolucji państwowości.
          Czy nie czas, żebyśmy i my wreszcie zaczęli na ten temat debatę?
    • engine8t Re: Rosja nie rozumie pokera, dlatego zawsze prze 23.07.25, 00:51
      W sumie to chyba nie trzeba rozumiec pokera i wygrac.
      Czyz nie wystarczy miec wiecej zetonow niz reszta i bez wzgledu na karty tak podbic stawke ani nikogo nie bylo stac na sprawdzenie i jedyne wyjscie to zlozenie kart?
      • boavista4 Re: Rosja nie rozumie pokera, dlatego zawsze prze 23.07.25, 02:41
        cala potega USA jest wlasnoscia paru oligarchow, Potega Rosji nalezy w wiekszosci do narodu, W tym wypadku rachunek nie gra roli,
        • johnny-kalesony Re: Rosja nie rozumie pokera, dlatego zawsze prze 23.07.25, 19:18
          Tylko widzisz - w Rosji nie ma "narodu". Naród jest w krajach europejskiego kręgu cywilizacyjnego.
          Zbiorowość, którą masz na myśli w Rosji najlepiej oddaje polskie słowo "zbieranina", żeby nie powiedzieć "hołota".
          Otóż ta "zbieranina" vel "hołota" sama stanowi własność - własność aktualnego kremlowskiego Psikuty.
          Aktualny kremlowski Psikuta-Z jest właścicielem "zbieraniny"/"hołoty".
          • boavista4 Re: Rosja nie rozumie pokera, dlatego zawsze prze 23.07.25, 21:28
            Jak w Kacapi nie ma narodu, to dlaczego obywateli Kacapi nazywasz Kacapami, Weddlug Polakow Niemcy to Szwaby, Rosjanie to Kacapy, Czesi to Pepiczki, Francuzi - Zabojady, Wlosi - Makaroniarze, Chinczycy - Kalmuki. Jedynie Amerykanie to supermany !
            W ten sposob Rosja wygrywa wszystkie wojny, jezeli cos odda Polsce, to zaraz odplaca sie tak ze Polska znika na 100 lat.
            Nie jestem specjalista od polityki, ale musi byc cos w ty imperializmie rosyjskim , ze potrafil panstwo najwieksze na swiecie, i wcale nie takie slabe i glupie, ale zdolne do odrodzenia we wszystkich dziedzinach, I pamietajmy, wielu znakomitych Rosjan ma polskie korzenie. a z Rosjanami laczy nas jezyk, kuchnia, kultura, Niedawno spotkalem rodzine chinczykow na plazy, zapytale sie wiec o Chiny, odpowiedz - jestesmy Rosjanami! Natknalem sie rowniez na "Rosjan" , opowiadali mi jaka straszna jest Rosja, Putin, jak glupi i zawsze pijani sa Rosjanie, nie nadaja sie do niczego. Zastanawiajace dlaczego ludzie z Rosji, mowiacy z ciezkim akcentem rosyjskim w kazdym innym jezyku, wygladajacy jak Rosjanie, mowia z taka nienawiscia o Rosji w nowym kraju swojej egzystencji. Ja ma wiele krytycznych pogladow o Polakach, ale zawsze pamietam ze jestem jednym z nich. a ponizanie mojego kraju w moim nowym kraju , ponizy mnie samego.
            • johnny-kalesony Re: Rosja nie rozumie pokera, dlatego zawsze prze 24.07.25, 19:03
              Jakoś nie przypominam sobie, żebym wokoło-uralską hołotę nazwał "Kacapami" ...
              Nie mam w sobie na tyle złośliwości.
              Jak już napisałem był - Rosja przegrywa zawsze. A przegrywa, bo gra w nie swojej lidze.
              Przypominam - pycha kroczy przed upadkiem, nieodmiennie od tysięcy lat.
              I ciekaw jestem, niezmiernie jaki to język łączy Polaków z Rosjanami? I jaka kultura, że o kuchni na której wcale się nie znam, nie wspomnę.
              Nie wiem, czy widziałeś kiedyś np. rosyjski alfabet ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka