Dodaj do ulubionych

GB straciła kontrolę nad swoimi granicami

15.10.25, 18:48
i nielegalną migracją.
Tak powiedziała brytyjska minister spraw wewnętrznych.
Od początku 2025 roku przez Kanał La Manche przeprawiło się nielegalnie małymi łodziami do Wielkiej Brytanii ponad 35 tys. migrantów, co stanowi wzrost o 30 proc. w porównaniu z rokiem ubiegłym.
A wizjoner ksiądz Klimuszko już 50 lat temu prorokował, że wróg do Europy przybędzie na małych łodziach.
Ja bym ten problem rozwiązał w ciągu jednego dnia, czyli od dziś żadnego scojalu dla nie obywateli kraju.
Momentalnie te łódki popłynęłyby w drugą stronę właśnie.
Obserwuj wątek
    • boavista4 Re: Niech se rzeźniczka MSZ gada swoje 15.10.25, 19:39
      Niech se rzeźniczka MSZ gada swoje, a my wiemy swoje!
      Wielka Brytania
      od czasów zarania
      po plazach gania
      na golasa
      od stop do pasa!

• jorl11 Re: GB straciła kontrolę nad swoimi granicami 15.10.25, 20:07
      perla.roztocza napisał(a):

> i nielegalną migracją.
      > Tak powiedziała brytyjska minister spraw wewnętrznych.
      > Od początku 2025 roku przez Kanał La Manche przeprawiło się nielegalnie małymi
      > łodziami do Wielkiej Brytanii ponad 35 tys. migrantów, co stanowi wzrost o 30 p
      > roc. w porównaniu z rokiem ubiegłym.
      > A wizjoner ksiądz Klimuszko już 50 lat temu prorokował, że wróg do Europy przyb
      > ędzie na małych łodziach.
      > Ja bym ten problem rozwiązał w ciągu jednego dnia, czyli od dziś żadnego scojal
      > u dla nie obywateli kraju.
      > Momentalnie te łódki popłynęłyby w drugą stronę właśnie.

Ci tzw nielegalni migranci jak stana tylko 1m od morza na ziemi angielskiej i powiedza „Moja chciec azyl“ to automatycznie staja sie legalnymi azylantami. I tacy wg prawa musza dostac papu, wyro dach i przewod azylowy.

Aby to skonczyc trzeba byloby wycofac prawo do azylu tez z ONZetowskich konwecji sie wycofac mowiacych o nich a podpisanych i przez Anglie albo lamac prawo i co? Jak Polacy robia wbrew prawu na granicy z Bialorusia? Bija takich i mimo ze taki wrzeszczy „Moja chcec azyl“.
      • perla.roztocza Re: GB straciła kontrolę nad swoimi granicami 15.10.25, 20:21
        jorl11 napisał:

> Jak Polacy robia wbrew prawu na granicy z Bialorusia? Bija takich i mimo ze
        > taki wrzeszczy „Moja chcec azyl“.

tak wam mówią u Niemca?
        My ich chętnie przepuścimy do was na wasz szkopski garnuszek.
        Po warunkiem, że ich nie zawrócicie.
        Ale wam szkopom wierzyć nie można bo wy to złodzieje i kłamcy jesteście właśnie.
      • princesswhitewolf Re: GB straciła kontrolę nad swoimi granicami 21.01.26, 21:17
        >tzw nielegalni migranci jak stana tylko 1m od morza na ziemi angielskiej i powiedza „Moja chciec azyl“ to automatycznie staja sie legalnymi azylantami

Nie. To, że ktoś dopłynie do brytyjskiego brzegu i powie „chcę azyl”, nie czyni go automatycznie „legalnym azylantem”.
        Dopiero gdy:
        Home Office rozpatrzy wniosek i uzna, że grozi mu prześladowanie i przyzna status uchodźcy dopiero wtedy pobyt staje się legalny. To trwa zwykle miesiące lub lata. Dlaczego mimo nielegalnego wjazdu nie są natychmiast wyrzucani?
        Bo Wielka Brytania jest stroną Konwencji ONZ o uchodźcach, która mówi:
        Nie wolno odesłać osoby do kraju, gdzie grozi jej śmierć lub tortury, dopóki jej sprawa nie zostanie rozpatrzona.
        To jest ochrona proceduralna, nie „legalizacja pobytu”.

Kurtyna w dol
    • caesar_pl Re: GB straciła kontrolę nad swoimi granicami 15.10.25, 20:24
      Straszne to w tej Wielkiej Brytanii.Nie do wiary ze az 35 tysiecy!

W maju 2025 r. Federalny Urząd ds. Migracji i Uchodźców (BAMF) otrzymał 7916 wstępnych wniosków o azyl; w tym roku złożono ich 54 004. Urząd Federalny rozpatrzył w tym roku 135 817 wniosków o azyl.

W okresie od stycznia do maja 2025 r. w Niemczech wnioski o azyl złożyło łącznie 62 897 osób: 54 004 wnioski nowe i 8893 wnioski uzupełniające. W porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku (103 467 wniosków wstępnych) oznacza to spadek o 47,8%. 7557 wniosków wstępnych w 2025 r. dotyczyło dzieci poniżej pierwszego roku życia urodzonych w Niemczech.
      • boavista4 Re: Ucieczka z Warszawy!!! Z ostatniej chwili! 15.10.25, 21:03
        Okoliczności wyjazdu: Król opuścił Warszawę po klęsce insurekcji w 1795 roku.
        Przymusowa podróż: Podróż do Grodna odbyła się w asyście rosyjskich dragonów.
        Miejsce i data abdykacji: Stanisław August Poniatowski abdykował 25 listopada 1795 roku w Grodnie.
        Nadzór: W Grodnie pod ścisłym nadzorem rosyjskiego generała sprawował swoją władzę do momentu abdykacji.
      • petronella.kozlowska caesar_pl napisał: 16.10.25, 00:54
        W 2025 roku Niemcy udzielą około 50 do 60 tys. legalnych wiz wjazdowych dla rodzin osób

z odrzuconym azylem.

Następnie pan z odrzuconym azylem dostaje legalny pobyt.

To jest tzw. niemiecki zwrót w polityce migracyjnej Merza. Niemcy mogą w ten sposób destabilizwać granice innych państw UE.

• j0rl.1 Re: caesar_pl napisał: 20.10.25, 14:50
          petronella.kozlowska napisała:

> W 2025 roku Niemcy udzielą około 50 do 60 tys. legalnych wiz wjazdowych dla rod
          > zin osób
          >
          > z odrzuconym azylem.
          >
          >
          > Następnie pan z odrzuconym azylem dostaje legalny pobyt.

Przeciez zdecydowana wiekszosc ma odrzucony azyl ale jako ze powrot takiego do swojego kraju narazilby go na przesladowania dostaje pozwolenie na pobyt tzw Duldung. Juz Polacy ktorzy uciekli z PRLu tak samo mieli. Odrzucony azyl bo naklamal ze byl przesladowany ale nie wolno go bylo wyslac spowrotem do PRLu bo to przeciesz byla straszna okrutna i krwawa dyktatura i migl zostac w Niemczech.
          Nic innego z tymi teraz, dokladnie jak z Polakami za PRLu.
          To wchodzi do prawa azylowego ktore ani rzad niemiecki ani AfD nie chca wypowiedziec a wiec prawnie tak sie musi odbywac.
          Za trudne droga petro?
          A moze napiszesz na jakich zasadach Ty w Niemczech jestes? Tez nie wlasnie takich? Podanie o azyl, potem idrzucony bo naklamala a potem Duldung bo komina okrutna w Polsce by Ci leb urwala
    • j-k We Francji zyje sie lepiej, niz w GB... 15.10.25, 21:40
      zatem tego w ogole nie rozumiem.

pivo jest hollendarnie drogie

- zarcie paskudne.

co ich tam ciagnie ?
      • 1.melord Re: We Francji zyje sie lepiej, niz w GB... 16.10.25, 01:56
        j-k napisał:

> zatem tego w ogole nie rozumiem.
        >
        > pivo jest hollendarnie drogie
        >
        > - zarcie paskudne.
        >
        > co ich tam ciagnie ?

nalezy dodac,ze ciagle pizdzi i leje jak z cebra...bez parasola ani rusz

w lipcu tego roku bylem pare dni w Edynburgu (coprawda Szkocja)...dawno tak nie zmarzlem i z parasolem sie nie rozstawalem.
        Zima w AU jest przyjemniejsza
        • polski_francuz Zima w AU! 16.10.25, 09:09
          1.melord napisał(a):

"Zima w AU jest przyjemniejsza"

Jest jak sloneczny poczatek jesieni w Europie. Tyle, ze australijski klimat do nas juz dociera. A troche sniegu by sie przydalo...:)

PF
      • polski_francuz Proby odpowiedzi 20.10.25, 09:49
        j-k napisał:

" co ich tam ciagnie ?"

Dobre ptanie. Moze latwy jezyk bez deklinacji? Moze byli kolonizowani i znaja Angoli?

PF
        • perla.roztocza Re: Proby odpowiedzi 20.10.25, 12:46
          polski_francuz napisał:

> Dobre ptanie. Moze latwy jezyk bez deklinacji? Moze byli kolonizowani i znaja
          > Angoli?

czyli kolonizatorzy byli ok skoro do nich ciągną właśnie.
      • j0rl.1 Re: We Francji zyje sie lepiej, niz w GB... 20.10.25, 14:51
        j-k napisał:

> zatem tego w ogole nie rozumiem.
        >
        > pivo jest hollendarnie drogie
        >
        > - zarcie paskudne.
        >
        > co ich tam ciagnie ?

Fakt, tez sie dziwie beweisen Fr tak samo moga miec azyl jak w UK. Ale moze chodzi ze sa angielskojezycznego kraju? Moze rosziny juz w UK?
        • princesswhitewolf Re: We Francji zyje sie lepiej, niz w GB... 21.01.26, 21:19
          Nie.
          Rodziny osób czekających na azyl w UK nie dostają wiz tylko dlatego, że ktoś złożył wniosek o azyl.
      • polski_francuz Magnes 18.01.26, 09:38
        j-k napisał:

" co ich tam ciagnie ?"

jezyk jest latwy. O wiele latwiejszy od niemieckiego czy francuskiego. Skubani Anglicy pewnie upraszczali by ulatwic rozmowy w koloniach...

PF
        • princesswhitewolf Re: Magnes 21.01.26, 21:20
          Nonsense. Po prostu ludzie sa otoczeni jezykiem angielskim. Gdyby byli otoczeni francuskim jak to bylo w XIX wieku tez wydawalby sie " latwy"
    • amg10 Re: GB straciła kontrolę nad swoimi granicami 15.10.25, 22:48

> i nielegalną migracją.

Skoro tak powiedziala to podejrzewam, ze wiedziala co mowi.

Pytanie jest tylko: Dlaczego ta ministra spraw wewnętrznych dopuscila do tego ?

Dlatego, ze chciala tego czy nie chciala ?
      • boavista4 Re: GB straciła kontrolę nad swoimi granicami 16.10.25, 02:18
        rowniez prostytucja jest tak przesladowana we Francji, ze nawet polski Francuz uczy sie niemieckiego!

Dunkel war's, der Mond schien helle,
        Schnee lag auf der grünen Flur.
        Als ein Wagen blitzeschnelle
        langsam um die Ecke fuhr.
        Drinnen saßen stehend Leute,
        schweigend ins Gespräch vertieft,
        als ein totgeschoss'ner Hase
        auf der Sandbank Schlittschuh' lief.
        Drinnen saß ein holder Jüngling,
        Schwarzgelockt mit blondem Haar,
        Neben ihm 'ne alte Schachtel,
        Zählte kaum ein halbes Jahr,
        In der Hand 'ne Butterwecke,
        Die mit Schmalz bestrichen war.
      • princesswhitewolf Re: GB straciła kontrolę nad swoimi granicami 21.01.26, 21:21
        >Dlaczego ta ministra spraw wewnętrznych dopuscila do tego ?

.,..,..obecna brytyjska minister spraw wewnętrznych (Home Secretary) to Shabana Mahmood, i pełni tę funkcję od 5 września 2025 r.
    • caesar_pl Re: GB straciła kontrolę nad swoimi granicami 16.10.25, 13:23
      Wielka Brytania moze sie pochwalic tym ze zarejeatrowano tam w tym roku najwiecej samochodow elektrycznych w Europie,mimo ze maja 20% mniej ludnosci niz Niemcy.Uk ma od 3 lat wzrost gospodarczy,Niemcy minus.Uk ma juz prawie 20% wszystkich samochodow jako elektryki,Niemcy niecale 14%.A kto najwiecej w unii szczeka ze elektryki to zbawienie ludzkosci?Niemc oczywiscie .W tym roku w UK wzrosly pensje o 5%,W Niemczech pensje realne sa na poziomie 2019 roku.UK wyprzedzila Niemcy w statystyce sila nabywcza na osobe.Od niepamietbych czasow UK byla po za pierwsza 10 tka najbogatszych.Znalazla sie na 7 miejscu,Niemcy spadly na 9 miejsce.Francuzow w pierwszej dziesiatce nigdy nie bylo i nie ma.
      • boavista4 Re: Zwycięzcy Konkursu Chopinowskiego 20.10.25, 01:34
        Ja nadałbym pierwsza nagrodę Zdradkowi Sikorskiemu!
        Chociaż jego zdolności pianistyczne i muzyczne są nikomu nie znane, ale trzeba uznać jego talent wiązania krawata, kontaktów z kelnerami i umiejętności obciągania lasek.

• j-k dalbym sie zabic... 18.01.26, 01:17
        caesar_pl napisał:
        > Wielka Brytania moze sie pochwalic tym ze ...

czym ?

dalbym si zabic, ze nie mieszkam w Great Britain.

pivo tam w knajpach za drogie.

,
        Piwo w angielskim pubie kosztuje średnio od 5 do 7 funtów za kufel (pint), czyli około 25-35 zł, ale ceny mogą się różnić w zależności od lokalizacji (Londyn droższy) i rodzaju piwa, a popularne lagery są tańsze niż piwa rzemieślnicze, które mogą kosztować nawet £8.
        Średnia cena: £5.44 (ok. 27 zł), z wahaniami od ok. £4.68 (Midlands) do £6.75 (Londyn).
      • princesswhitewolf Re: GB straciła kontrolę nad swoimi granicami 21.01.26, 21:23
        > W Niemczech pensje realne sa na poziomie 2019

Jakos nie chce mi sie wierzyc w to
    • pijatyka Wszystko przez tę okropną UE i jej regulacje! 17.01.26, 14:16

Oh, wait...

• taki-sobie-nick Re: GB straciła kontrolę nad swoimi granicami 17.01.26, 20:53
      Momentalnie te łódki popłynęłyby w drugą stronę właśnie.

A jak myślisz, co jest po drugiej stronie kanału La Manche? Europa czy jakiś inny kontynent?
      • perla.roztocza Re: GB straciła kontrolę nad swoimi granicami 17.01.26, 21:09
        taki-sobie-nick napisała:

> A jak myślisz, co jest po drugiej stronie kanału La Manche? Europa czy jakiś in
        > ny kontynent?

A jak myślisz, co jest po drugiej stronie morza Śródziemnego? Afryka czy jakiś inny kontynent właśnie?
        • taki-sobie-nick Re: GB straciła kontrolę nad swoimi granicami 17.01.26, 21:17

> A jak myślisz, co jest po drugiej stronie morza Śródziemnego? Afryka czy jakiś
          > inny kontynent właśnie?

Przeczytaj może swój wpis otwierający ten wątek. Jest w nim mowa o Morzu Śródziemnym czy kanale La Manche?
          • perla.roztocza Re: GB straciła kontrolę nad swoimi granicami 17.01.26, 21:39

> Przeczytaj może swój wpis otwierający ten wątek. Jest w nim mowa o Morzu Śródzi
            > emnym czy kanale La Manche?

ok, napiszę po kolei co byś pojęła.
            1. darmozjady płyną łódkami z Afryki.
            2. gdy odpłyną na kilometr od lądu wzywają rzekomej pomocy.
            3. wtedy popływają statki opłacane przez szkopski rząd, zabierają darmozjadów na pokład a następnie porzucają ich Włochom.
            4. darmozjady poprzez Italię i Francję dostają się nad kanał La Manche co by dostać się do GB łódkami.
            5. kup mapę, znajdź Afrykę i ołówkiem zaznacz trasę co byś wiedziała jak to robią darmozjady bez posiadania mapy.
            6. jeżeli nie potrafisz wytyczyć tej trasy to idź do szkopa jakiegoś co by zrobił to za ciebie właśnie.
            • taki-sobie-nick Re: GB straciła kontrolę nad swoimi granicami 17.01.26, 21:46

> taki-sobie-nick napisała:
              >
              > > Przeczytaj może swój wpis otwierający ten wątek. Jest w nim mowa o Morzu
              > Śródzi
              > > emnym czy kanale La Manche?
              >
              > ok, napiszę po kolei co byś pojęła.
              > 1. darmozjady płyną łódkami z Afryki.
              > 2. gdy odpłyną na kilometr od lądu wzywają rzekomej pomocy.
              > 3. wtedy popływają statki opłacane przez szkopski rząd, zabierają darmozjadów n
              > a pokład a następnie porzucają ich Włochom.
              > 4. darmozjady poprzez Italię i Francję dostają się nad kanał La Manche co by d
              > ostać się do GB łódkami.
              > 5. kup mapę, znajdź Afrykę i ołówkiem zaznacz trasę co byś wiedziała jak to rob
              > ią darmozjady bez posiadania mapy.
              > 6. jeżeli nie potrafisz wytyczyć tej trasy to idź do szkopa jakiegoś co by zrob
              > ił to za ciebie właśnie.

Wszędzie widzisz szkopa. Zresztą w punkcie 6 sugerujesz, że szkopy umieją wytyczać trasę (a nieszkopy nie).

Statki opłacane przez szkopski rząd, powiadasz. Źródło tej rewelacji?
              • taki-sobie-nick Re: GB straciła kontrolę nad swoimi granicami 17.01.26, 21:47
                Dodam swoją drogą: znowu w kółko piszesz coby (nieortograficznie zresztą) i właśnie.
                • perla.roztocza Re: GB straciła kontrolę nad swoimi granicami 17.01.26, 22:11

> Dodam swoją drogą: znowu w kółko piszesz coby (nieortograficznie zreszt
                  > ą) i właśnie.

pisałem już na forum tym, że mam wykształcenie podstawowe i 2 i pół roku liceum, bo potem mnie wyrzucili.
                  Więc tworzę własną ortografię właśnie.
                  • j-k to ciekawe.... :) 17.01.26, 22:16
                    > pisałem już na forum tym, że mam wykształcenie podstawowe i 2 i pół roku liceum
                    > , bo potem mnie wyrzucili.
                    > Więc tworzę własną ortografię właśnie.

to ciekawe...

bo ja mam (zachodni ) Doctorat - a mimo wszystko mamy podobne poglady.... like you...

PS: ortografie tez mam wlasna.
                    po 40 -latach pobytu poza PL

nie viem - jak sie pisuje polskimi znakami.

• perla.roztocza Re: to ciekawe.... :) 17.01.26, 22:23
                      j-k napisał:

> nie viem - jak sie pisuje polskimi znakami.

to proste jest, te znaczki nazywają się diakrytycznymi i występują w wielu językach.
                      Zasadniczo jak ich nie stosujesz w piśmie to i tak będziesz zrozumiany.
                      Gorzej z mową bo wtedy będziesz brzmiał trochę po chłopsku czyli będę z tobą za pan brat właśnie.
                    • princesswhitewolf Re: to ciekawe.... :) 21.01.26, 21:25
                      >bo ja mam (zachodni ) Doctorat - a...

Po jakiemu to?
              • perla.roztocza Re: GB straciła kontrolę nad swoimi granicami 17.01.26, 22:09

> Statki opłacane przez szkopski rząd, powiadasz. Źródło tej rewelacji?

w tefa;enie tak mówili właśnie.
              • j-k ja go (tego szkopa) nie widze 17.01.26, 22:12
                > Wszędzie widzisz szkopa. Z
                resztą w punkcie 6 sugerujesz, że szkopy umieją wytycać trasę (a nieszkopy nie).

ja go (szkopa) tu nie vidze,

mimo pomieszkiwania ponad 40 lat w Szkopii.

vidze europejska, liberalna glupote,

a wystarczyloby imigrantom Socjalu nie dawac
                a tylko umiescic ich w zbiorowych halach.

liczba chetnych - znacznie by spadla

ERGO: - chodzi (im) o GOTOWKE - a nie o azyl.

• j0rl.1 Re: GB straciła kontrolę nad swoimi granicami 19.01.26, 19:56

> i nielegalną migracją.
      > Od początku 2025 roku przez Kanał La Manche przeprawiło się nielegalnie małymi
      > łodziami do Wielkiej Brytanii ponad 35 tys. migrantów, co stanowi wzrost o 30 p
      > roc. w porównaniu z rokiem ubiegłym.

To nie sa nielegalni migranci a legalni azylanci, nie klam. Jak nie powiedza Moja chce azyl to nie doatana socjali niczego i wtedy sa nielegalnymi migrantami. Ale takich wsrod nich nie ma wszystko legalni azylanci.
      • princesswhitewolf Re: GB straciła kontrolę nad swoimi granicami 21.01.26, 21:35
        Nie prawda. Odsylam wyzej do mojej poprzedniej wypowiedzi. Chec bycia azylantem nie oznacza azylu.
        • j0rl.1 Re: GB straciła kontrolę nad swoimi granicami 21.01.26, 21:55
          princesswhitewolf napisała:

> Nie prawda. Odsylam wyzej do mojej poprzedniej wypowiedzi. Chec bycia azylantem
          > nie oznacza azylu.

To do mnie droga ksiazniczko?
          Nigdzie nie napisalem ze chec bycia azylantem oznacza ze dostanie taki azyl. Ale napewno jak powie „Moja chcec Azyl“ ma prawo do wyra papu dachu nad glowa. I z nielegalnego migranta staje sie natychmiast legalnym starajacym sie o azyl. Inaczej nie ma prawa pobytu.
          i dostanie prawo do przewodu azylowego, sadowe, w roznych krajach roznie z odwolaniami do wyzszcych instencji ale najpierw jest starajacym sie o azyl.

Jeszcze co?
          • j0rl.1 Re: GB straciła kontrolę nad swoimi granicami 21.01.26, 22:10
            Naturalnie taki musi pochodzic z kraju ktory jest oceniany przez Zachod jako bandycki, dyktatorski, wojna domowa itp. To chyba oczywiste. No ale takimi krajami jest wg tych kryteriow mnostwo na Swiecie. Duzo sami takich wyprodukowalismy. Taki Irak jakby Zachod nie napadl na niego w 1991 a potem caly czas go dalej niszczyl byly bogatym krajem, ludzie stamtad by jako bogaci turysci przyjezdzali no ale chcielismy go zniszczyc i teraz mamy azylantow stamtad tez.

Oczywiscie najskuteczniejszym rozwiazaniem jest dla Zachodu przestac udawac ze sie jest dobrym krajem, zlikwidowac prawa do azylu, jak taki przyjdzie i powie „Moja chcec azyl“ dostalby w calym majestacie prawa odpwiedz „Twoja spierd.lac“ czyli zaden papa lozko dach tylko won. No ale jakos nie chca zachodnie kraje sie na to zdobyc, dalej hypokryzja urzeduje. No to mamy kare za to.
            • princesswhitewolf Re: GB straciła kontrolę nad swoimi granicami 21.01.26, 22:39
              >przestac udawac ze sie jest dobrym krajem, zlikwidowac prawa do azylu, jak taki przyjdzie i powie „Moja chcec azyl“ dostalby w calym majestacie prawa odpwiedz „Twoja spierd.lac“ czyli zaden papa lozko dach tylko won. No ale jakos nie chca zachodnie kraje sie na to zdobyc, dalej hypokryzja urzeduje. No to mamy kare za to.

Nie po podpisali konwencje ONZ o pomocy uchodzcom. W praktyce jest to w UK ograniczone bo urzędników jest bardzo mizerna ilosc i to trwa a zycie w hotelu dla immigrantow ciezkie
              • j0rl.1 Re: GB straciła kontrolę nad swoimi granicami 22.01.26, 11:16

> Nie po podpisali konwencje ONZ o pomocy uchodzcom.

Mozesz jasniej droga ksiazniczko? Bo jakos musze zgadywac. No wiec pozgaduje co napisalas w tym cytacie wyzej.

Oczywiscie ze nie tylko prawodawstwo wewnetrzne krajow zachodnich zmusza wladze kraju jak sie taki pojawi na terenie kraju i powie "Moja chciec Azyl" ze musi byc przyjety i jego wniosek rozpatrzony. Roznie w roznach krajach ale zawsze. I ze te kraje wymyslily i podpisaly ONZetowaska Konwencje, gdzie w latach 1950tych, w tej sprawie. Ale tak samo kazdy zachodni kraj moze sobie prawodawstwo zmienic ze na "Moja chciec Azyl“ taki dostanie prawnie wiazaca odpowiedz „Twoja spierd.laj“ i z tej Konwencji ONZ wystapic. Sami ta Konwencje wymyslili kiedys, to nie Prawo Boskie, tak samo won z nia.

Jeszcze czegos nie rozumiesz?

>W praktyce jest to w UK ogra
                > niczone bo urzędników jest bardzo mizerna ilosc i to trwa a zycie w hotelu dla
                > immigrantow ciezkie

Nie mowie o migrantach a o tych co wchodza do azylowego przewodu prawnego. Dalej za trudne?

Ci na lodkach to przeciez zadni jacys migranci a wszysyc azylanci. I do tego legalni azylanci.
                Nie bij piany.
          • princesswhitewolf Re: GB straciła kontrolę nad swoimi granicami 21.01.26, 22:38
            prawo do tymczasowego zakwaterowania (np. w ośrodkach dla uchodźców) oraz wsparcie finansowe. Nie oznacza to automatycznego przyznania mieszkania czy gotówki. zgłoszenie chęci azylu nie daje automatycznie prawa do stałego pobytu ani statusu uchodźcy.
            • j0rl.1 Re: GB straciła kontrolę nad swoimi granicami 22.01.26, 11:23

> prawo do tymczasowego zakwaterowania (np. w ośrodkach dla uchodźców) oraz wspar
              > cie finansowe. Nie oznacza to automatycznego przyznania mieszkania czy gotówki.
              > zgłoszenie chęci azylu nie daje automatycznie prawa do stałego pobytu ani stat
              > usu uchodźcy.

dalej bijesz piane. Oczywiscie ze nie oznacza automatycznie prawa pobytu, najpierw przewod azylowy ale do tego czasu jakies papau, lozko, dach nad glowa sie takiemu nalezy.

A co potem? Nawet jak po roznych sadach taki bedzie uznany ze naklamal bo nie byl osobiscie przesladowany w swoim kraju to potem nawet wtedy nie moze byc najczescie wydalony bo jego kraj jest wg zachodnich krajow bandycki dyktatorski itd. I dalej mu sie papu lozko i dach nad glowa nalezy.
              Tak bylo z Polakami w latach 80tych XX w Niemczech np. naklamal taki borrka ze byl przesladowany odmowiono mu azylu ale potem tez dawali mu papu lozko i dach nad glowa bez pracy bo jakby wrocil do PRLu to zapewne by go zabili, taka byla wykladnia, oczywiscie durna.

To dokladnie dalej tak samo funkcjonuje teraz z inzynierami i lekarzami z lodek jak wtedy z inzynierami i lekarzami z Polski. I jedni i drudzy siedza na socjalach najczesciej, tacy sami tylko inny kolor skory.
              • princesswhitewolf Re: GB straciła kontrolę nad swoimi granicami 22.01.26, 11:40
                Ale to sa tymczasowe zezwolenia a nie staly pobyt. I ja dziekuje za siedzenie w zamknietym hostelu dla immigrantow.
                • j0rl.1 Re: GB straciła kontrolę nad swoimi granicami 22.01.26, 11:59

> Ale to sa tymczasowe zezwolenia a nie staly pobyt.

Oczywiscie ze tak, jaki los ich moze byc to wyzej napisalem, nie bede sie powtarzal.
                  Ale to sa nie migranci czy nielegalni migranci jak czesto o tych co lodkami do was plyna a legalni azylanci mowi. I o to chodzi. Wiec jak o nich piszesz nie pisz migranci a azylanci.

> I ja dziekuje za siedzenie
                  > w zamknietym hostelu dla immigrantow.

Ja tez dziekuje.
                  Ale nie zmienia to faktu ze koszty ich utrzymania opieku zdrowotnej sa brane z moich podatkow i o to chodzi.

i zeby nie bylo tych kosztow wypowiedziec Knwencje ONzetowskie, prawa zmienic w kraju i taki jak przyplynie i powie „Moja chcec Azyl“ dostanie prawna wiazaca i w sadach nie do podwazenia odpowiedz „Twoja sp.erdalac“.
                  Panstwo Prawa tak dziala. Inaczej mamy bandytzm jak w Polsce na granicy z Bialorusia gdzie taki mowi „Moja chce Azyl“ a grnicznicy takiegi pala i spowrotem.

Acha, tak patrze droga ksiezniczko na to kiedy piszesz na forach. Wyglada na to ze nie pracujesz no chyba ze piszesz w pracy. Czy siedzisz na socjalach w w tym Twom UK?
                  na emeryture chyba troche za mloda jestes, macie chyba ponad 65 lat wiek emerytalny. No jak? Z jakis benefitow korzystasz w UK? I stad masz czas? Czy masz prace na zmiany, albo sprzatania wiec tez masz w czasie normalnej biurowaj pracy godziny wolne?
                • j0rl.1 Re: GB straciła kontrolę nad swoimi granicami 22.01.26, 12:17

> I ja dziekuje za siedzenie
                  > w zamknietym hostelu dla immigrantow.

To nie sa immigranci tylko azylanci. Ty bylas immigrantem do UK nikt Tobie nie dawal papu lozka i dach nad glowa. Wiec nie krec.

Poza tym najczesciej nie sa to hostele. Bo co to jest hostel? To sa pokoje dla ludzi ale wspolne lazienki na kilka pokoi. A hotel dzisiaj to pokoj z lazienka. Moze byc pokoj wieloosobowy ale ma kazdy lazienke.

I przylaczajaca wiekszosc tych co nyzwasz klamliwie migrantam,i a maja status azylanta, Ptrz wyzej co to znaczy ten status, mieszkaja w hotelach a nie w hostelach. Chodzby dlatego ze tyle hosteli to nie ma.

Do tego nie w zamknietych bo tym okresleniem sugerujesz jakby oni siedzieli tam bez prawa wyjsc poza ten budynek. A to tez klamstwo.

Czemu ciagale krecisz albo ordynarnie klamiesz? Nie potrafisz inaczej droga ksiezniczko? Moze wybierz inny nick no bo jakos arystokracja nie powinna klamac.
                  • princesswhitewolf Re: GB straciła kontrolę nad swoimi granicami 22.01.26, 12:55
                    >To nie sa immigranci tylko azylanci

Nie azylanci. Azylant to jest ktos kto otrzymal azyl. A osoba starajaca sie o azyl nie jest azylantem tylko kandydatem na azylanta. To trwa czasami latami

Przyznam, ze spotykam niewiele osob na tym forum czy w realu ktore w co drugim zdaniu wokol zarzucaja wszystkim klamstwa i krecenie. Az mnie zastanawia jakich cierpien i oszustow mogles doswiadczac w zyciu, ze wyrobilo to gaka paranoję. Ludzie po prostu czasem sie mylana czasem niescisle wyrazaja.
                    Ty tez. Np na moje niescisle bo ogolnikowe immigrant uzywasz azylant. I gdybym cierpiała na taka sama chorobe bym jakies paranoiczne oskarzenia typu: klamiesz! Krecisz! A ja zakladam ze po prostu sie mylisz bo nie rozumiesz ze osoba przybyla proszaca o azyl nie jest natychmiast azylantem. Do tego dlugi proces
    • j0rl.1 Re: GB straciła kontrolę nad swoimi granicami 21.01.26, 21:50

> ok, napiszę po kolei co byś pojęła.
      > 1. darmozjady płyną łódkami z Afryki.

W latach 80tych setki tysiecy migrantow z Polski wyladowalo w Niemczech. Oczywiscie wrzeszczeli ze byli przesladowani i wolali „Moja chcec azyl“. I polowa z nich napewno okazala sie darmozjadami. W wiekszym albo mniejszym stopniu. Tutaj na forum grasuje borrka darmozjad, j-k darmozjad, paru takich co pisza z USA teraz byli miesiace albo i ponad rok w Nieczech darmozjadami. Zyli z moich podatkow.

> 2. gdy odpłyną na kilometr od lądu wzywają rzekomej pomocy.

Jak wzywaja pomocy? Wolaniem? Do tego musza odplynac 12mili morskich byc w miedzynarodowych wodach. I jakikolwiek statek ktory bedzie tam plynal, tez okret wojenny, jak bedzie blisko to wg obowiazujacego prawa morskiego musza ich wziasc na poklad. I jak powiedza „Moja chcec Azyl“ musza byc wg prawa wzieci papu lozko przewod sadowy.
      Do tego gdybysmy nie zniszczyli Libii przed ponad 10 laty to by oni tamtedy nie mogli plynac. To jest karma, kara za zle uczynki.

> 3. wtedy popływają statki opłacane przez szkopski rząd, zabierają darmozjadów n
      > a pokład a następnie porzucają ich Włochom.

Jakikolwiek statek musi to zrobic jak taka lodke spotka ma norzu, inaczej kapitan idzie do wiezienia. A czesto doplywaja do wysp wloskich tymi lodkami i „Moja chcec Azyl“.

> 4. darmozjady poprzez Italię i Francję dostają się nad kanał La Manche co by d
      > ostać się do GB łódkami.

Tak jak darmozjady Polacy, kwota % ktorzy na siebie pracuja u Polakow z „Moja chcec Azyl“ z lat 80tych XXw nic nie jest wieksza.

A teraz to samo jest na Zachodzie z darmozjadami Polakami ale juz unijnymi. Zaden azyl ale prawa do socjali jak tubylec i mamy znowu % darmozjadow z Polski nic mniejszy jak tych z Afryki.

No i mamy zebrakow z Polski na naszych dworcach w Niemczech. Darmozjadow i syfiarzy.
    • j0rl.1 Re: GB straciła kontrolę nad swoimi granicami 22.01.26, 13:09

> >To nie sa immigranci tylko azylanci

> Nie azylanci. Azylant to jest ktos kto otrzymal azyl. A osoba starajaca sie o a
      > zyl nie jest azylantem tylko kandydatem na azylanta. To trwa czasami latami

Najpierw to taki nie jest nielegalnym immigrantem a legalnym starajacym sie o azyl. Prawda? Ty takiego nazywasz migrantem, inni dodatkowo nielegalnym migrantem.

Dalej z niemieckiego, AI zapytalem. Kto jest azylant?

www.google.com/search?q=wer+ist+asylant&client=safari&hs=HUs9&sca_esv=9df4e96468a9357a&rls=en&sxsrf=ANbL-n5vkvFINEIYoMU5aTJNhj4Tlp54ig%3A1769083032836&ei=mBByafTWMvGVxc8PpvuYiAY&ved=0ahUKEwj0goDui5-SAxXxSvEDHaY9BmEQ4dUDCBE&uact=5&oq=wer+ist+asylant&gs_lp=Egxnd3Mtd2l6LXNlcnAiD3dlciBpc3QgYXN5bGFudDIKEAAYsAMY1gQYRzIKEAAYsAMY1gQYRzIKEAAYsAMY1gQYRzIKEAAYsAMY1gQYRzIKEAAYsAMY1gQYRzIKEAAYsAMY1gQYRzIKEAAYsAMY1gQYRzIKEAAYsAMY1gQYR0iBFFCqA1jEB3ABeAGQAQCYAUagAX6qAQEyuAEDyAEA-AEBmAIDoAKYAcICCBAAGKIEGIkFwgIFEAAY7wXCAggQABiABBiiBJgDAOIDBRIBMSBAiAYBkAYIkgcBM6AH_AeyBwEyuAeNAcIHAzItM8gHEoAIAA&sclient=gws-wiz-serp

I cytat stamtad:

"Asylant" ist ein umgangssprachlicher und oft abwertend verwendeter Begriff für Menschen, die Schutz in einem anderen Land suchen; offiziell spricht man von Asylsuchenden oder Asylbewerbern, wenn sie einen Asylantrag gestellt haben, während sie auf die Entscheidung warten, oder von Asylberechtigten bzw. Flüchtlingen, wenn ihnen Schutz gewährt wurde.

I tlumaczenia na polski bo po hitlerowsku:

„Azylant” to potoczne i często pejoratywne określenie osób poszukujących schronienia w innym kraju; oficjalnie mówi się o osobach ubiegających się o azyl lub wnioskodawcach azylowych, jeśli złożyli wniosek o azyl i czekają na decyzję, lub o osobach uprawnionych do azylu lub uchodźcach, jeśli przyznano im ochronę.

Czyli starajacy sie o azyl jest tez potocznie nazywana azylantem.

Za trudne droga ksiezniczko?

> Przyznam, ze spotykam niewiele osob na tym forum czy w realu ktore w co drugim
      > zdaniu wokol zarzucaja wszystkim klamstwa i krecenie.

Ja pokazuje gdzie klamia czy kreca. A ze inni tego nie potrafia? Bo sa za tepi moze.

>Az mnie zastanawia jakich
      > cierpien i oszustow mogles doswiadczac w zyciu, ze wyrobilo to gaka paranoję.

To nie paranoja, ja pokazuje gdzie klamia czy kreca. Mozesz z tymi moimi argumentami podyskutowac a nie bawic sie w dzicinnego psychologa. Ale sie nie martw, nie jestes pierwsza na forum ktory jak nie ma argumentow w dyskusje ze mna to wyzywa mnie od np. skrzywdzonych psychicznie tez moje dziewczynki sa dobre w tym jednym slowem nic merytorycznie.

PS Ja idzie Tobie pisac w pracy na forum? Czy na benefitach siedzisz i masz czas dlatego?
      • princesswhitewolf Re: GB straciła kontrolę nad swoimi granicami 22.01.26, 13:21
        . W UK nie posługujemy sie niemieckim. Nazwa na takiego to asylum seeker. Znaczaca różnica
      • princesswhitewolf Re: GB straciła kontrolę nad swoimi granicami 22.01.26, 13:25
        >idzie Tobie pisac w pracy na forum? Czy na benefitach siedzisz i masz czas dlatego?

Jak rozumiem ty masz prace w jakiej rozliczaja cie z odsiadki w biurze. No widzisz ja mam roczny plan do wypełnienia i konkretne zadania do wykonania a nie ilosc godzin jaka przesiedze. Bywam w biurze jak mam spotkania, ale wiekszosc jest na Teams Wchodze na forum jak ide do toalety, w chwilach przerwy gdy mam na taka sposobnosc czy chec. Ty chyba naprawdę nie rozumiesz ze nie kazdy pracuje na jakiejs tasmie w fabryce.
        Chcialabym byc na benefitach ale takich jak moj zarobek ale moze nie bo nudzilabym sie
      • princesswhitewolf Re: GB straciła kontrolę nad swoimi granicami 22.01.26, 13:27
        >Ale sie nie martw, nie jestes pierwsza na forum ktory jak nie ma argumentow w dyskusje ze mna to wyzywa mnie od np. skrzywdzonych psychicznie tez moje dziewczynki sa dobre w tym jednym slowem nic merytorycznie.

Mowisz ze wiecej to zauwazylo? To zastanow sie bo moze w tym cos jest

Merytorycznie wyzej masz- odkryjesz ze w UK nie poslugujemy sie j. niemieckim a osoba czekajaca na azyl to nie azylant
    • j0rl.1 Re: GB straciła kontrolę nad swoimi granicami 22.01.26, 17:24

> . W UK nie posługujemy sie niemieckim. Nazwa na takiego to asylum seeker. Znac
      > zaca różnica

Tu jest polskie forum i zobaczmy co azylant w Polsce znaczy, znowu AI

www.google.com/search?client=safari&rls=en&q=azylant+po+polsku%3F&ie=UTF-8&oe=UTF-8

I cytat stamtad:

Słowo "azylant" po polsku oznacza osobę, która ubiega się o azyl (ochronę) w innym państwie, ponieważ w swoim kraju grozi jej niebezpieczeństwo, a jest bliskie znaczeniowo słowom takim jak uchodźca (choć uchodźca jest już po uznaniu) lub wygnaniec, a w kontekście formalnym to osoba ubiegająca się o azyl (ang. asylee)..

Np tu w tytule polskiej strony jest uzyte t slowa azylant

euractiv.pl/section/migracje/news/azylanci-azyl-polska-uchodzcy-ochrona/

A wiec jak? Nie mialas racji zarzucajac mi ze slowo azylat nie znaczy takiego co stara sie o azyl. Twiers´dzilas ze to taki co juz dostal azyl.

> >To nie sa immigranci tylko azylanci

> Nie azylanci. Azylant to jest ktos kto otrzymal azyl. A osoba starajaca sie o a
      > zyl nie jest azylantem tylko kandydatem na azylanta. To trwa czasami latami

Czyli co? Klamalas czy krecilas? Czy jak to nazwac? Bo prawde nie napisalas a jak tak
      • princesswhitewolf Re: GB straciła kontrolę nad swoimi granicami 22.01.26, 18:25
        Mowimy o UK. Tu jest asylum seeker. Jak otrzyma azyl staje sie refugee

A slowo asylee jest uzywane w USA i jest to osoba ktora juz otrzymala status azylu.
        Klamiesz czy krecisz? Tez bede tak truć jak lubisz
        • j0rl.1 Re: GB straciła kontrolę nad swoimi granicami 22.01.26, 18:38

> Mowimy o UK. Tu jest asylum seeker. Jak otrzyma azyl staje sie refugee
          >
          > A slowo asylee jest uzywane w USA i jest to osoba ktora juz otrzymala status az
          > ylu.
          > Klamiesz czy krecisz? Tez bede tak truć jak lubisz

Piszemy po polsku na polskim forum
          • princesswhitewolf Re: GB straciła kontrolę nad swoimi granicami 22.01.26, 18:54
            O UK?
          • princesswhitewolf Re: GB straciła kontrolę nad swoimi granicami 22.01.26, 18:56
            O tu:
            • j0rl.1 Re: GB straciła kontrolę nad swoimi granicami 22.01.26, 19:22

> O tu:
              >

Masz szczegolna wlasnosc nie podawac linku skad cos masz. Screen.

To raz
              • princesswhitewolf Re: GB straciła kontrolę nad swoimi granicami 22.01.26, 19:33
                Zamiast sie cieszyc ze szersze informacje wklejam 🙄

No dobra ale jak chcesz ze zrodla słownikowego to jest to tak
    • j0rl.1 Re: GB straciła kontrolę nad swoimi granicami 23.01.26, 11:16

> Zamiast sie cieszyc ze szersze informacje wklejam 🙄
      >
      > No dobra ale jak chcesz ze zrodla słownikowego to jest to tak

Dobra.

Do tego dalej to nic nie zmienia droga ksiazniczko ze krecisz.
      Nie podalas jak sie powinno nazywac takich ktory podania o azyl poskladali a jeszcze decyzji nie dostali. Bo o takich chodzi.

To po kolei.

W Niemczech urzedowo takiego co stara sie o azyl, tzn stanal na obszarze Niemiec i powiedzial "Moja chcec Azyl“ nazywa sie potocznie azylantem ale urzedowo Azylbewerber. Czyli taki ktory stara sie o azyl, zlozyl podanie o niego a wcale nie dostal go jeszcze. W Polsce potocznie sie takiego nazywa azylant i to jest uzywane w mediach.

A wiec w Polsce nalezaloby takiego nazywac „starajacy sie o azyl“. Albo „urzedowo zarejestrowany jako starajacy sie o azyl“.

Mysle ze to drugie okreslenie jest jeszcze lepsze bo dokladniej i jednoznacznie odpowiada sytuacji. Od teraz bede uzywal tego drugiegi okreslenia na takich, zgoda?

To jak, bedziemy nazywali takich „urzedowo zarejestrowany jako starajacy sie o azyl“ droga ksiezniczko? Mozesz dac propozycje? Czy sie zgadzasz z moim opisowym okresleniem? Masz swoje? Slownik j.polskiego?

Wtedy jak ta nazwe bedziemy mieli miedzy soba uzgodniona to dalej z tym koksem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka