Dodaj do ulubionych

RWE i inne radiostacje w stanie wojennym.

13.12.25, 07:29
Dzisiaj mamy kolejną 24 rocznicę stanu wojennego.
Swego czasu założyłem wątek:

Wolna Europa i Głos Ameryki likwidowane.

Czy zastanawiacie się, co by się działo chociażby pod względem informacyjnym, gdyby wówczas prezydentem nie był Ronald Regan, a ktoś pokroju Trumpa?
Obserwuj wątek
    • borrrka Yankee Doodle dudniący po klatkach blokowisk 13.12.25, 09:23
      Pomyśleć, co znaczyła wtedy Ameryka w takim szerszym sensie.
      • borrrka Czasem się zastanawiam... 13.12.25, 09:31
        Czy chciałbym, by wszystko potoczyło się inaczej i nie.
        Nie zamieniłbym się.
        Śmiesznie było.
      • polski_francuz Nowe czasy 13.12.25, 09:37
        borrrka napisał:

" Pomyśleć, co znaczyła wtedy Ameryka w takim szerszym sensie."

Era zimnej wojny i wielkosci Stanow powoli odchodzi do historii. Idee, nowosci...zaczynaja przychodzic z Azji. Jeszcze, zeby chinski jezyk byl latwiejszy :)

PF
    • stefan4 Re: RWE i inne radiostacje w stanie wojennym. 13.12.25, 09:37
      adam.eu:
      > Czy zastanawiacie się, co by się działo chociażby pod względem informacyjnym,
      > gdyby wówczas prezydentem nie był Ronald Regan, a ktoś pokroju Trumpa?

Moglibyśmy na ulicach oprócz ZOMO mieć National Guards.

- Stefan
    • petronella.kozlowska Re: RWE i inne radiostacje w stanie wojennym. 13.12.25, 10:00
      adam.eu napisał:

> Dzisiaj mamy kolejną 24 rocznicę stanu wojennego.

???
      • polski_francuz Test historyczno-matematyczno-jezykowy 13.12.25, 11:00
        petronella.kozlowska napisała:

adam.eu napisał:

"Dzisiaj mamy kolejną 24 rocznicę stanu wojennego. ???"

2025-1981= "a imie jego" :)

PF
        • perla.roztocza Re: Test historyczno-matematyczno-jezykowy 13.12.25, 11:33
          polski_francuz napisał:

> 2025-1981= "a imie jego" :)

to chwalebne PF, że na obczyźnie czytasz Mickiewicza.
          Ty to chyba drugi Wokulski jesteś, on też przechadzając się bulwarami Paryża podczytywał wieszcza.
          Zważ tylko jak skończył właśnie.
          • polski_francuz Re: Test historyczno-matematyczno-jezykowy 13.12.25, 13:47
            perla.roztocza napisał(a):

" Ty to chyba drugi Wokulski jesteś, on też przechadzając się bulwarami Paryża podczytywał wieszcza. Zważ tylko jak skończył właśnie."

Wszystki zalezy od wyboru Isabelle...betonnych bel :)

PF
            • perla.roztocza Re: Test historyczno-matematyczno-jezykowy 13.12.25, 23:11
              polski_francuz napisał:

> Wszystki zalezy od wyboru Isabelle...betonnych bel :)

i tam, wszystkie one takie same dziwki są - jak to powiedział Zyzio Krzepicki.
              A propo, skoroś taki biegły w Mickiewiczu jest, to mi objaśnij kogo miał na myśli "a imię jego czterdzieści i cztery".
              Bo jak już napisałem na forum tym, wyrzucono mnie z liceum pod koniec 3 klasy i z oczywistych względów nie mogłem się tego dowiedzieć w czwartej właśnie.
              • polski_francuz Re: Test historyczno-matematyczno-jezykowy 14.12.25, 09:55

"A propos, skoroś taki biegły w Mickiewiczu jest, to mi objaśnij kogo miał na myśli "a imię jego czterdzieści i cztery". Bo jak już napisałem na forum tym, wyrzucono mnie z liceum pod koniec 3 klasy i z oczywistych względów nie mogłem się tego dowiedzieć w czwartej właśnie."

Kilka teorii jest na temat. Pewnie wieszcz byl niewyspany i sie rabnal. Konkluzja, nawet bez internetu mozna bylo miec bezsenne noce...

PF
                • stefan4 Re: Test historyczno-matematyczno-jezykowy 14.12.25, 13:46
                  polski_francuz:
                  > Pewnie wieszcz byl niewyspany i sie rabnal.

Albo chlapnął byle co do rymu.

Ale w dawnej komunistycznej szkole uczono mnie, że wersy

,,Z matki obcej: krew jego dawne bohatery,
                      a imię jego będzie czterdzieści i cztery''

nawiązują do manifestu PKWN, który powstanie (z punktu widzenia Mickiewicza) z matki obcej, w roku 1944.

Oczywiście tak mnie uczyli nie nauczyciele, tylko prześmiewcy...

- Stefan
                • perla.roztocza Re: Test historyczno-matematyczno-jezykowy 14.12.25, 17:18
                  polski_francuz napisał:

> Kilka teorii jest na temat.

czyli kwestia nadal niewiadomą jest.
                  Podobnie jak i największa tajemnica PRL-u czyli kim była Beata z Albatrosa.
                  Różne wersje o niej krążą ale jedyne co wiadomo na pewno to to, że istniała naprawdę właśnie.
                  • perla.roztocza Re: Test historyczno-matematyczno-jezykowy 14.12.25, 17:22

www.youtube.com/watch?v=FeUQSEbxD7Y&list=RDFeUQSEbxD7Y&start_radio=1
                    • senioryta13 Re: Test historyczno-matematyczno-jezykowy 14.12.25, 17:32

> perla.roztocza napisał(a):
                      >
                      >
                      > www.youtube.com/watch?v=FeUQSEbxD7Y&list=RDFeUQSEbxD7Y&start_radio=1

piekne
                      • perla.roztocza Re: Test historyczno-matematyczno-jezykowy 14.12.25, 18:14
                        senioryta13 napisał:

> piekne

Jolka też istniała naprawdę a text to opis wakacyjnej przygody z nią.
                        To akurat powiedział mi po pijaku śp. Romuald w jednej z lubelskich knajp właśnie.

www.youtube.com/watch?v=NpZHBMjyzN0&list=RDNpZHBMjyzN0&start_radio=1
          • pijatyka Re: Ty to chyba drugi Wokulski jesteś 13.02.26, 09:31

Skawiński raczej ;)

• borrrka Chyba "rocznicę od stanu wojennego"? 13.12.25, 11:24
      To już dominująca forma, wprowadzona przez czopków "od agencji reklamowych", napływów do Warszawki.

A poważnie, obserwujemy, jak jakiś kmiot zmienił - zepsuł - język.
      Jak mawiał kapral Wojtek "od mego plutonu" k.rwica chwyta.
      I ktoś spyta, jaki związek ze stanem wojennym?
      A pilnowali za komuny!
    • bunkum Re: RWE i inne radiostacje w stanie wojennym. 13.12.25, 11:34
      Nawer odejmowac nie potrafisz, matolku.
      • j-k nie chwyciles dowcipu Francuza, 13.12.25, 16:10
        bunkum napisała:

> Nawer odejmowac nie potrafisz, matolku.

nie chwyciles dowcipu Francuza,

przeczytaj jego wpis uwaznie - jeszcze raz...
      • adam.eu Re: RWE i inne radiostacje w stanie wojennym. 13.12.25, 18:28
        "Nawer" ............................, "matolku."

Nie narzekaj, dzięki temu miałeś coś do powiedzenia.
    • senioryta13 Re: RWE i inne radiostacje w stanie wojennym. 13.12.25, 14:15
      adam.eu napisał:
      > gdyby wówczas prezydentem nie był Ronald Regan, a ktoś pokroju Trumpa?

Trump tylko 'sprzata' po Bidenie.
      Przypomnij nam, co pisales przez ostatnie 4 lata, kiedy to Biden pomieszkiwal w W.H.

• adam.eu Re: RWE i inne radiostacje w stanie wojennym. 13.12.25, 18:31
        "Trump tylko 'sprzata' po Bidenie.
        Przypomnij nam, co pisales przez ostatnie 4 lata, kiedy to Biden pomieszkiwal w W.H.

Może od razu Senioryto sporządzisz kompletną listę Twoich życzeń, a później to wiesz, co sobie z nią zrób.
        • senioryta13 Re: twoj watek. 13.12.25, 18:39
          adam.eu napisał:

> "Trump tylko 'sprzata' po Bidenie.
          > Przypomnij nam, co pisales przez ostatnie 4 lata, kiedy to Biden pomieszkiwal w
          > W.H.

>
          > Może od razu Senioryto sporządzisz kompletną listę Twoich życzeń, a później to
          > wiesz, co sobie z nią zrób.

Celujesz w Trumpa, wiec sie wytlumacz.
          • adam.eu Re: twoj watek. 14.12.25, 21:15
            Celuję w działanie Trumpa sprowadzające się do likwidacji RWE. Rocznica stanu wojennego przypomniała mi, że radio każda, informacja z poza granic manipulowanego społeczeństwa ma znaczenie.
    • adam.eu Re: RWE i inne radiostacje w stanie wojennym. 13.12.25, 18:33
      adam.eu napisał:

> Dzisiaj mamy kolejną 24 rocznicę stanu wojennego.

Oczywiście kajam się i przepraszam za błąd. :(
    • monalisa2016 Re: RWE i inne radiostacje w stanie wojennym. 13.12.25, 18:47
      13 grudnia druga rocznica powstania tej nieszczesliwej dla Polski koalicji.
      • marecky81 Re: RWE i inne radiostacje w stanie wojennym. 15.12.25, 09:12
        Umowę koalicyjną podpisano 10 listopada 2023, nieszczęsna pegido 🤣

monalisa2016 napisał(a):

> 13 grudnia druga rocznica powstania tej nieszczesliwej dla Polski koalicji.
        >
    • pijatyka Re: gdyby wówczas prezydentem był Trump 13.12.25, 20:01

Cóż, nie było wtedy wesoło, ale można sobie wyobrazić w jakim g... dopiero byśmy wszyscy wylądowali...

• boavista4 Re: Już za Jelcyna było wiadomo! 15.12.25, 02:50
        Prezydent Rosji i USA założyli się, czyjego państwa osiągnięcia są lepsze... Jelcyn pojechał do Ameryki. Clinton zaprowadził go do małego pokoiku, na środku którego był malutki stoliczek z guziczkiem. Po zachęceniu zbliżył się Jelcyn do stoliczka, nacisnął guziczek, a tu wielki huk, bum, coś błysnęło. Jelcyn wygląda przez okno, patrzy, a tam w chmurze dymu jego spalona limuzyna. Clinton z triumfującą miną spojrzał na zdziwienie przeciwnika. Następnie Clinton udał się do Rosji, i tak podobnie jak poprzednio znaleźli się w małym pokoiku, na środku którego był malutki stoliczek z guziczkiem. Po zachęceniu zbliżył się Clinton do stoliczka, nacisnął guziczek, a tu nic... Następnie z ironicznym uśmiechem powiedział:
        - Eeee, to u nas w Ameryce to wszystko działa!
        A Jelcyn zdziwiony:
        - Nie panimajesz...? Ameryki niet!
        • boavista4 Re: Już za Jelcyna było wiadomo! 15.12.25, 02:57

Majorka, lotnisko. Z samolotu wysiada "nowy Ruski": obwieszony złotem i pilnowany przez dwóch goryli. Na ramieniu niesie narty.
          - Przepraszam ale szanowny pan chyba się pomylił - zwraca mu uwagę pracownik lotniska - Tu u nas, na Majorce, jest gorąco, tu nie ma śniegu.
          Rosjanin uśmiecha się cynicznie.
          - Spakojno, grażdanin, mój śnieg przyleci następnym

W czasie zimnej wojny amerykanie wyszkolili szpiega i zrzucili go na Syberii. Szpieg trafił do chaty tubylca, który zaproponował mu nocleg. Na drugi dzień tubylec mówi:
          - Nu, ty gawarisz kak nasz, ty pijesz kak nasz, nu ale ty nie nasz!
          - Paczemu ty tak dumajesz? - pyta skonsternowany Amerykanin.
          - A potomu, szto u nas cziornych niet!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka