Dodaj do ulubionych

Igor pomoz, ten jezyk nie jest ci obcy

19.04.26, 20:09
Igor pomoz, ten jezyk nie jest ci obcy dla mnie owszem. Dzis odbyly sie wybory w Bulgarii, pomoz rozgryzc co jest czym.

bntnews.bg/news/parvi-rezultati-ot-ekzitpol-koi-vliza-v-52-riya-parlament-1389165news.html

www.google.de/search?q=%D0%A0%D0%B5%D0%B7%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+2026+%D0%B3.+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F&sca_esv=021f5a51eeaaf027&sxsrf=ANbL-n6oFlr0FqkG8EMKSepDo0KyZZTGEw%3A1776621870678&source=hp&ei=LhnlaaepJ8yK7M8PkuWiwA8&iflsig=AFdpzrgAAAAAaeUnPhnB854pmGWgCNr7Tt607N2U9NnI&ved=0ahUKEwin-P-bwPqTAxVMBfsDHZKyCPgQ4dUDCCQ&oq=%D0%A0%D0%B5%D0%B7%D1%83%D0%BB%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8+%D0%BE%D1%82+%D0%B8%D0%B7%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5+%D0%B7%D0%B0+2026+%D0%B3.+%D0%B2+%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F&gs_lp=Egdnd3Mtd2l6IkrQoNC10LfRg9C70YLQsNGC0Lgg0L7RgiDQuNC30LHQvtGA0LjRgtC1INC30LAgMjAyNiDQsy4g0LIg0JHRitC70LPQsNGA0LjRjzIFEAAY7wUyBRAAGO8FMggQABiiBBiJBTIFEAAY7wVIixlQAFgAcAB4AJABAJgBoAGgAaABqgEDMC4xuAEMyAEA-AEC-AEBmAIBoAKwAZgDAJIHAzAuMaAHsQSyBwMwLjG4B7ABwgcDMy0xyAcLgAgA&sclient=gws-wiz
Obserwuj wątek
    • monalisa2016 Re: Igor pomoz, ten jezyk nie jest ci obcy 19.04.26, 20:14
      Tyle rozgryzlam ze Progressives Bulgarien / Прогресивна България jest aty-unijna partia.
      • igor_2025 Re: Igor pomoz, ten jezyk nie jest ci obcy 19.04.26, 21:15
        monalisa2016 napisał(a):

> Tyle rozgryzlam ze Progressives Bulgarien / Прогресивна България jest aty-unijn
        > a partia.

Ta partia jest uwazana za prorosyjska, a jednoczesnie wystepuje za konstruktywna wspolprace z EU i NATO. Lider partii jest znany z prorosyjskich wystapien, ale to o niczym nie swiadczy, poniewaz Bulgary sa najbardziej prorosyjskim narodem w Unii, wiec trzeba do wyborcow puszczac oczko.
        • monalisa2016 Re: Igor pomoz, ten jezyk nie jest ci obcy 19.04.26, 21:22
          Ciekawa jestem co powie rodowity Bulgar Bojan Stanislawski z portalu "Strajk.eu", akurat zalaczylam ten portal.

www.youtube.com/watch?v=N33oooH5ds4
    • igor_2025 Re: Igor pomoz, ten jezyk nie jest ci obcy 19.04.26, 21:23
      monalisa2016 napisał(a):

> Igor pomoz, ten jezyk nie jest ci obcy dla mnie owszem. Dzis odbyly sie wybory
      > w Bulgarii, pomoz rozgryzc co jest czym.

Co tu rozgryzac? Do parlamentu wchodza 6 partii. Zdecydowana wygrana u Progresywnej Bulgarii, co Ty i sama wiesz. Generalnie Bulgarzy wykazali sie antyunijnoscia i prorosyjskoscia.
      • monalisa2016 Re: Igor pomoz, ten jezyk nie jest ci obcy 19.04.26, 21:53
        Handelsblatt pyta sie, tlumaczony cytat:

"Bułgarski Magyar – czy „bułgarski Orbán”?

Prorosyjska postawa Radewa jako prezydenta i jego poparcie dla dialogu z Moskwą rodzą pytania o to, jak mógłby się pozycjonować jako szef rządu w UE w kwestii wsparcia dla Ukrainy. Sojusz Radewa nie jest jeszcze jasno określony w spektrum politycznym."

www.handelsblatt.com/politik/international/richtungswahl-bulgarien-hat-gewaehlt-regiert-kuenftig-ein-russland-freund/100218167.html

Z tego wynika ze Europa skreca i wybiera europejski kontynent a nie unijne dzielace narody widzimisie. 👍🤓
        • boomerang Re: Igor pomoz, ten jezyk nie jest ci obcy 19.04.26, 22:28
          Bułgarzy i Węgrzy to tak po prawdzie bratanki są. Węgrzy mówią językiem starobułgarskim, twierdząc że to madziarski.
          • stefan4 Re: Igor pomoz, ten jezyk nie jest ci obcy 19.04.26, 23:44
            boomerang:
            > Węgrzy mówią językiem starobułgarskim, twierdząc że to madziarski.

Nie rozumiem gadki o tym, że ktoś mówi w jakimś języku, myśląc, że to jest całkiem inny język, bo ,,w genach'' ma jeszcze inny język.

W każdym razie język, w którym mówią prawdziwi (czyli dzisiejsi) Węgrzy, leży tak samo daleko od języka, jakim mówią prawdziwi (czyli dzisiejsi) Bułgarzy, jak od języka, jakim mówią dzisiejsi Polacy. Polak trochę oswojony z cyrylicą potrafi czytać bułgarską beletrystykę; a z węgierską raczej sobie nie poradzi.

- Stefan
            • boomerang Re: Igor pomoz, ten jezyk nie jest ci obcy 20.04.26, 00:08
              mam na myśli starobułgarski z rodziny języków tureckich, język z którym na teren dzisiejszej Bułgarii przybyli Bułgarzy pod wodzą Asparucha, syna chana Wielkiej Bułgarii Kubrata, po podbiciu jej przez Chazarów
              • stefan4 Re: Igor pomoz, ten jezyk nie jest ci obcy 20.04.26, 00:38
                boomerang:
                > mam na myśli starobułgarski z rodziny języków tureckich, język z którym na teren
                > dzisiejszej Bułgarii przybyli Bułgarzy pod wodzą Asparucha

Domyślam się, że nie piszesz o rzeczywistości, tylko o starociach sprzed 14 wieków.

Na forum dotyczącym wydarzeń na świecie, w wątku dotyczącym aktualnych wyborów w Bułgarii, nie ma potrzeby stawiania przymiotnika ,,dzisiejsza'' przy rzeczowniku ,,Bułgaria''. Nie ma żadnej innej niż dzisiejsza. A dzisiaj już nie ma znaczenia, po jakiemu mówił Asparuch, czy inni protoBułgarzy. Ludzie, którzy dzisiaj głosowali w tych wyborach, mówią po bułgarsku, czyli w języku słowiańskim, nie mającym niczego wspólnego z węgierskim.

Jednak każdy język ma swoje idiosynkrazje. Bułgarski tym się wyróżnia spośród słowiańskich, że ma specyficzną gramatykę, bez deklinacji, z rodzajnikami przylepianymi na końcu rzeczownika. Ale to go zbliża raczej do rumuńskiego niż do węgierskiego.

- Stefan
                • boomerang Re: Igor pomoz, ten jezyk nie jest ci obcy 20.04.26, 01:37
                  Dałem ci możliwość wykazania się, bo ciebie miałem na myśli pisząc o Węgrach mówiących językiem starobułgarskim, a ty się na mnie gniewasz.
                  Wszyscy wiemy że Bułgarzy mówią dziś językiem słowiańskim, a Węgrzy nie mówią językiem słowiańskim, choć poza tym są w dużym procencie Słowianami. Słowianie zwalili się tam wskutek swojej wędrówki ludów i narzucili język słowiański Bułgarom, ale nie udało im się narzucić języka słowiańskiego Węgrom, choć byli w większości, na co wskazuje dziś R1a.

Węgrzy w swojej wędrówce do Europy przeszli przez kraj Bułgarów Nadwołżańskich, a następnie spędzili sporo czasu na terenie byłej Wielkiej Bułgarii, pod zarządem Chazarów. Mogli więc tam podłapać swój turecko-podobny język. Żydowscy Karaimi używali na terenie Białorusi turecko-podobnego języka jeszcze na początku XX wieku, jak podawał turkolog Ananiasz Zajączkowski.
                  • stefan4 Re: Igor pomoz, ten jezyk nie jest ci obcy 20.04.26, 09:20
                    boomerang:
                    > Dałem ci możliwość wykazania się, bo ciebie miałem na myśli pisząc o Węgrach mó
                    > wiących językiem starobułgarskim, a ty się na mnie gniewasz.

Nic a nic się nie gniewam. Podziwiam w Tobie przemożne zainteresowanie paleohistorią z dziejów legend i baśni. Jednak mam swoje wątpliwości co do mocy wyjaśniania nimi rzeczywistości. Nie gniewaj się, że je mam.

boomerang:
                    > Węgrzy nie mówią językiem słowiańskim, choć poza tym są w dużym procencie Słowianami.

Określenie ,,Słowianin'' bierze się od rzeczownika ,,słowo'', brzmiącego podobnie we wszystkich językach słowiańskich. Nie można być Słowianinem nie znając żadnego z nich. Węgrzy w większości nie są Słowianami, nawet jeśli jakieś ich rodowody pociągnięte o setki lat w przeszłość natrafiają na przodka, który Słowianinem był. Zresztą zapytaj któregoś z nich, jakie elementy słowiańskiej kultury czy sztuki uważa za swoje — to jest sensowniejszy wskaźnik ,,korzeni'' człowieka niż haplo-ple-plo. R1a może pochodzić stąd, że kiedyś na wioskę, w której mieszkali Twoi przodkowie, najechał niewielki oddziałek obcych, schwytał kilka Twoich przodkiń i ,,nieprawość im czynił'', a potem odjechał i znikł we mgle na zawsze.

- Stefan
      • boomerang Re: Igor pomoz, ten jezyk nie jest ci obcy 19.04.26, 22:19
        Cyryliczna solidarnośč jeszcze raz dała znać o sobie, bo nie sądzę żeby chodziło tu o wspomnienie Bułgarów Nadwołżańskich.
    • felusiak1 Re: Igor pomoz, ten jezyk nie jest ci obcy 19.04.26, 21:42
      To ty monia myślisz, ze bułgarski jest jak rosyjski?
      Nie potrafisz użyć gugla do tłumaczenia?
      • monalisa2016 Re: Igor pomoz, ten jezyk nie jest ci obcy 19.04.26, 21:54
        Jak myslisz felus czym sie posluguje?
      • igor_2025 Felus, a to moze byc dla ciebie ciekawe 19.04.26, 22:39
        felusiak1 napisał:

> To ty monia myślisz, ze bułgarski jest jak rosyjski?

Bulgarski jest bardzo podobny do rosyjskiego, zwlaszcza pisany. O ile nieraz ciezko Rosjaninowi zrozumiec co mowia Bulgarzy, o tyle pisemny bulgarski jest bardzo latwy do zrozumuenia.
        • boomerang Re: Felus, a to moze byc dla ciebie ciekawe 20.04.26, 00:10
          pewnie z serbskim i macedońskim masz podobnie
          • stefan4 bułgarski i macedoński 20.04.26, 00:51
            boomerang:
            > pewnie z serbskim i macedońskim masz podobnie

Macedoński jest jak bułgarski: trzeba dobrze znać któryś z nich, żeby go odróżnić od drugiego. Oczywiście macedoński jest językiem tak samo słowiańskim jak bułgarski. Mimo że w ciemnym IV w.p.n.e. pewien ciemny wojak Aleksander Macedoński mówił po starogrecku, czyli w języku, którego prawdziwi (czyli dzisiejsi) Macedończycy nie mają powodu znać.

Serbski jest podobniejszy do polskiego niż do bułgarskiego.

- Stefan
            • boomerang Re: bułgarski i macedoński 20.04.26, 01:43
              > Aleksander Macedoński mówił po starogrecku, czyli w języku, którego prawdziwi (czyli dzisiejsi) Macedończycy nie mają powodu znać.

Niemniej australijscy Macedończycy, którzy wywodzą się w większości ze wsi, dumni są z Aleksandra Macedońskiego, swojego rodaka, jak twierdzą.
              • stefan4 Re: bułgarski i macedoński 20.04.26, 09:39
                boomerang:
                > australijscy Macedończycy, którzy wywodzą się w większości ze wsi, dumni są z Aleksandra
                > Macedońskiego, swojego rodaka, jak twierdzą.

Ach, ta Australia, nawet Macedończycy chodzą tam do góry nogami. To teraz zapytaj Aleksandra Macedońskiego, czy jest dumny ze swoich australijskich ,,rodaków''.

Ja sobie nie wyobrażam, jak można być ,,rodakiem'' watażki sprzed 3000 lat. Na przykład, czy Ruryk jest ,,rodakiem'' Putina? — a to tylko 1200 lat, a nie 3000.

W każdym razie ja nie mogę uznać za mojego ,,rodaka'' żadnego niemytego i niepiśmiennego rzeziMieszka I, ani Bolka Chrobrego, których podstawowym zajęciem było wybijanie zębów poddanym i wyłupywanie oczu rodzinie.

- Stefan
                • igor_2025 bułgarski i macedoński - bardzo ciekawa dyskusja 20.04.26, 11:02
                  Wyraznie widac, ze co stefan, co boomerang nie zbyt wiele wiedza o tym wszystkim, ale bardzo sie staraja, odszukujac cos na predko w necie, przez to dyskusje obserwuje z duzym zainteresowaniem.

• igor_2025 Stefan i boomerang, czy na tym koniec? 21.04.26, 16:31
                    Z takim zainteresowaniem obserwowalem wasza dyskusje, poznajac sporo dla siebie nowego, a wy przestali dzielic sie swoimi rewelacjami.
    • monalisa2016 Re: Igor pomoz, ten jezyk nie jest ci obcy 20.04.26, 01:22
      Jak sie Stefciu z Boomerangem dobiara do forum, "bedzie na prawde ciekawe" 🫣🙈, wiele nowych tematow i nic konkretnego poza tym.

angielski z KI

www.youtube.com/watch?v=8XxS9HKEVEI
      orginal po niemiecku

www.youtube.com/watch?v=8XxS9HKEVEI
      Bruksela sie cieszy. :-)
    • bywszybywszy Re: Igor pomoz, ten jezyk nie jest ci obcy+ 22.04.26, 16:30
      specjalnie dla boomeranga,znawcy wszystkiego rodzaju homo sapiensa okresu jego wczesnego rozwoju intelektualnego.A w szczegolnosci z zakresu kto z kim i za ile i to w jakim jezyku i i stroju.
      Dorzuce tylko dla wzbogacenia jego zasobow wiedzy w tej dziedzinie cos co sie dowiedzialem od ludzi madrzejszych a nie ze zrodel watpliwego pochodzenia,stworzanych na bazie prac doktorskich historykow wiadomego pochodzenia albo instytucji typu np.IPN.
      A to:
      1.
      Slowo Slowianin wywodzi sie nie od slowa "slowo" a od slave.Znaczenie tego slowa nie musze wyjasniac.
      2.
      Co do jego twierdzen np.Kto jest Zyd prawdziwy a kto falszywy.
      A i w ogole Ze jakis tam dzialacz starozytny grecki w swoich niby to podrozach zydow nie zauwazyl jezeli to prawda,to nie nalezy sie temu dziwic-okulalow wtedy jeszcze nie wynaleziono)
      Pragne dolaczyc rwierdzenia innych naukowcow,twierdzacych co nastepuje:
      Polanie,plemiona ukrainskie spod Kijowa,ktorych Awarowie w czasie zdobywania Zachodu uzywali jako ciurow obozowych i zaprzagali do wozow,koni oszczedzajac przesiedlili na Ziemie Zachodnie,wyniszczajac ludnosc tubylcza.Potem ich odkryl niejaki Ibrahim ibn Jakub (po naszemu Abrasza ben Jasza).A rzadzili nimi Piastowie niewiadomego pochodzenia,co pieczolowice opisali Kadlubki i roznego rodzaju Anonimy.
      Sprzedaje za to,za co kupilem-a wszystko to dla wzbogacenia erudycji bylego krakowiaka boomeranga.
      • stefan4 Re: Igor pomoz, ten jezyk nie jest ci obcy+ 22.04.26, 17:21
        bywszybywszy:
        > Slowo Slowianin wywodzi sie nie od slowa "slowo" a od slave.

Na odwrót: slave  od naszego ,,słowa''. Etymonline:

,,from Medieval Latin Sclavus "slave" (source also of Italian schiavo,
            French esclave, Spanish esclavo), originally "Slav" (see Slav); so used
            in this secondary sense because of the many Slavs sold into slavery
            by conquering peoples.
        ''

Czyli:
            slovo Slav sclavus esclave slave 

Zauważ, że mowa jest o łacinie średniowiecznej. A jak Rzymianie nazywali swoich niewolników wcześniej, w starożytności? No właśnie nie sclavus , bo wtedy jeszcze to nie my stanowiliśmy w Rzymie podstawę siły roboczej, tylko całkiem inaczej: servus  (stąd serwilizm). Dopiero w średniowieczu, kiedy zaczęto sprowadzać do Rzymu słowiańskich niewolników, ,,Słowianin'' wyparł servus -a.

- Stefan
        • igor_2025 Stefan, bez wzgledu na Twoj stosunek do mnie... 22.04.26, 18:10
          Temu forumowiczu chodzi o to, ze slowo slowianin (slawianin co rowniez uzywa sie, ale jest bledne) oznacza, w jego mniemaniu, to samo co niewolnik. On daleko nie w pierwszy raz za ostatnie lat 15 probuje to udowodnic. Nie wiem czy wiesz, ale on jest radzieckim Zydem, ktory od dziecka miezkal w Polsce, a w 1968 roku wyjechal do Szwecji, wiec uwaza sie za ofiare polskiego antysemityzmu.
          • bywszybywszy Re: Stefan, bez wzgledu na Twoj stosunek do mnie 22.04.26, 19:44
            Ajgor w odpowiedzi na twoją dogłębną uwagę co do mego stani psychologiczne посылпю тебя на три буквы.
            • igor_2025 Bywszy... 22.04.26, 20:01
              Calkim serio, - ciesze sie ze zyjesz, a do stefana4 zwrocilem sie tylko po to, zeby on nie zaczynal dyskusje z Toba. Bo sam doskonale wiesz, ze po paru wymianach zdan ty zaczynasz denerwowac sie, jesli ktos nie zgadza sie z toba. A w Twoim wieku to moze zle skonczyc sie dla Ciebie. Wiec tylko z troski o Twoje zdriwie ja zwrocilem sie do tego forumowicza.
              Jak sie masz? Widze, ze nick znow masz inny. Czyli kolejny ban. Ach ta cenzura! A mialo byc tak pieknie - wolnosc slowa, demokracja, a tu jakby czasy stalinowskie wrocili.
              • bywszybywszy Re: Bywszy... 22.04.26, 21:18
                Mój ban,to jest małe piwo w porównaniu z tym,że ciebie wraz z twoim forum wy...lili.
                • igor_2025 Re: Bywszy... 22.04.26, 21:52
                  bywszybywszy napisał(a):

> Mój ban,to jest małe piwo w porównaniu z tym,że ciebie wraz z twoim forum wy...
                  > lili.

Wlasnie, czasy stalinowskie wrocili, o czym wspominalem w poprzednim poscie.

A wiesz co rozni moje bany od twoich? Cenzura przesladuje mnie za to co ja pisze, a ciebie za to, jak ty piszesz.
                  Ja pisze cos nie wygodnego, powiedzmy taka niewygodna prawde, a ty po prostu zachowujesz sie po chamski, uzywajac slow niecenzuralnych, wyzywajac wszystkich, kto z toba nie zgadza sie, od wszystkiego najgorszego. Widac te lata, co spedziles w czasie wojny w domu dziecka, okazalo wplyw na cale twoje zycie. Ja to wiem i rozumiem, ale cenzurze to zwisa, i ona banit ciebie za kazdym razem, gdy ty przekraczasz wszystkie granicy dozwolonego.
                  Bywaj, bywszy russkij jewriej, wiecej nie bede tobie odpowiadac, zeby ciebie szlak nie trafil.
                  • bywszybywszy Re: Bywszy... 23.04.26, 09:37
                    Gardze takimi,jak ty,wychodzacego z rasy raszystowskiej.
                    Nie musisz odpowiadac poniewaz nie mam o czym z toba dyskutowac.
                    Natomiast odzywki panskie komentowac bede.
                    W moich oczach zawsz byles сволочью i nia pozostajesz.
                    Amen!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka