perla.roztocza 10.06.26, 18:53 ciekawe czemu, przecież to, że ktoś kogoś potraktował nożem to się zdarza i z tego powodu nie wybuchają zamieszki. Przyczyna inna musi być właśnie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
j-k no jak wyzej... k... 10.06.26, 20:08 opa34 napisał(a): > Skad ten wniosek? no jak wyzej k... zabojstwa wszedzie sie zdarzaja - tylko nie wywoluja echa... te wywolalo. domyslasz sie dlaczego ? Odpowiedz Link Zgłoś
manhu Re: no jak wyzej... k... 11.06.26, 16:00 1. Sprawca to "uchodźca" 2. Został przyłapany bardzo efektownie 3. Narobił też efektownych szkód jak uszkodzenie oczu itd. Np. w słynne z Polski - 5-latek rozszarpany przez psy: -skandaliczny wyrok "sądu" 2-2,5 roku -skandaliczne odwoływanie się sprawców -małe reakcja mediów -stosunkowo niewielka reakcja ludzi. Gdybyś to jednak miał na filmiku i można by pooglądać jak dziecku wyszarpują flaki, jak jest targane, jak kona w męczarniach, to reakcje byłyby DUŻO większe (zarówno sąd bałby się dać 2 lata by nie zostać zabitym przez tłum, tłum chciałby zlinczować sprawców, a te śmiecie nie walczyłyby o obniżkę zerowego wyroku bojąc się linczu). Odpowiedz Link Zgłoś
opa34 Re: Belfast płonie 10.06.26, 20:55 Teraz rozumiem kretyna:w:mediach społecznościowych, m.in. Elon Musk i Tommy Robinson, podsycali wezwania do protestów. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Belfast płonie 10.06.26, 21:03 opa34 napisał(a): > Teraz rozumiem kretyna:w:mediach społecznościowych, m.in. Elon Musk i Tommy Rob > inson, podsycali wezwania do protestów. Co ty rozumiesz ze kretynami rzucasz na prawo i lewo? Irlandia moze rozlac sie na cala Europe ale dla wypowiadajacych sie tu to rzeczywiscie czarna magia, po prostu nie dorosli jeszcze do tego by sprawy zrozumiec. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Mona, mam prosbe 10.06.26, 21:11 Zaloz watek pod tytulem: Dlaczego Izrael wspiera banderowska Ukraine? Z gory dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
petronella.kozlowska Re: Belfast płonie 10.06.26, 20:00 Ciekawe czemu, przecież to, że ktoś wykonuje rytuały religijne zagwarantowane w konstytucji i z tego powodu wybuchają zamieszki? Odpowiedz Link Zgłoś
opa34 Re: Belfast płonie 10.06.26, 20:01 Tu nie wietrzysz spisku? Dwie osoby zginęły w wypadku w Bardzie w województwie dolnośląskim. Według wstępnych ustaleń policji 52-letni kierowca toyoty wjechał na chodnik i potrącił pieszych. Odpowiedz Link Zgłoś
j-k ale... 10.06.26, 20:15 opa34 napisał(a): > Dwie osoby zginęły w wypadku w Bardzie w województwie dolnośląskim. Według wstę > pnych ustaleń policji 52-letni kierowca toyoty wjechał na chodnik i potrącił pi > eszych. ale byl to etniczny Polak. - tu nie ma pola do spekulacji. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Belfast płonie 10.06.26, 20:53 perla.roztocza napisał(a): > Przyczyna inna musi być właśnie Zamieszki wybuchaja czesto w miejscach dotknietych dlugotrwalym bezrobociem i marginalizacja spoleczna, co odpowiada sytuacji w Irlandii Pólnocnej, i dodatkowo jest napieta z powodu obecnych debat na temat imigracji i polityki azylowej.Atak nozownika stal sie bezposrednim zapalnikiem dla zorganizowanych, antyimigracyjnych protestów. Ofiara napasci z uzyciem noza padl 40-letni mezczyzna, który odniósl powazne obrazenia (miedzy innym stracil oko). Podejrzany to 30-letni obywatel Sudanu, ubiegajacy sie o azyl, który przybyl do Wielkiej Brytanii w 2023 roku. Gniew jest celowo podsycany w internecie przez aktywistów i grupy nawolujace do sprzeciwu wobec polityki imigracyjnej. Wiec mamy z jednej stronu migranta-nozownika, ktory ubiega sie o azyl, a z drugiej strony niezadowolone podpuszczane spoleczenstwo. Mieszanka wybuchowa, wiec zamieszki byli nieunieknione. Jak na razie nie sa znane motywy, ktore kierowali Sudanczykiem. Policja bierze pod uwage trzy motywy: 1. Psychiczne zdrowie napastnika. 2. Motyw osobisty, czyli jakies porachunki. 3.Motywacja zwiazana z nienawiscia na tle religijnym. Stawie 100 funtow przeciwko 1 zlotowki, ze gosc bedzie uznany za niepoczytalnego, wiec zadnych zastrzezen do polityki emigracyjnej nie powinno byc. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Belfast płonie 11.06.26, 06:47 igor_2025 napisał: /.../ > Stawie 100 funtow przeciwko 1 zlotowki, ze gosc bedzie uznany za niepoczytalnego, wiec zadnych zastrzezen do polityki emigracyjnej nie powinno byc. Jak ktoś ma fobię, to ma. Tu anty-imigrancka. Fobii generalnie nie powinno być, a są. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Taziuta, nie zmyslaj 11.06.26, 11:04 taziuta napisał: > Jak ktoś ma fobię, to ma. Tu anty-imigrancka. Fobii generalnie nie powinno być,a są. Ja sam jestem imigrantem, wiec nie zmyslaj, poniewaz ja nie moge miec fobie anty-imigranckie. Ja jestem za tym, zeby prawo imigracyjne stalo na drodze tym, ktore jada za darmowa opieka zdrowotna, mieszkaniami i ogolnie zasilkami. Ale jesli czlowiek chce wybrac nowe miejsce zamieszkania ze wzgledu na to, ze chce miec mozliwosc pracowac za godziwe wynagrodzenie, lub ten kraj jemu podoba sie i na pewno nie ma zamiaru usiac na szyje panstwu, czytaj podatnikow, to taki migrant powinien byc witany z szeroko otwartymi ramionami.Tak ja to widze. Ale Ty, taziuta, widzisz to inaczej, poniewaz tak wynika z Twoich slow: " W Danii opieka zdrowotna jest o niebo lepsza niż w Polsce czy Anglii. I dlatego wybrałem ten kraj na kraj rezydencji, by móc się leczyć, bo niestety dość często muszę. " forum.gazeta.pl/forum/w,50,180067253,180067253,Co_warto_zapozyczyc_od_Ameryki.html?p=180070334 Wiec, taziuta, jestes po prostu takim pasozytem, ktory szuka jelenia, do ktorego mozna doczepic sie, i zyc na jego koszt. I wlasnie dlatego Ty bronisz prawo tych wszystkich, kto jest taki sam, jak i Ty. Przeciez Danie wybrales nie dlatego, ze ten kraj tobie podoba sie. Jeses zauroczony jej kultura, przyroda, w koncu Dunczykami, a tylko dlatego, ze tam jest dobra i do tego darmowa opieka zdrowotna. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Taziuta, nie zmyslaj 11.06.26, 11:28 igor_2025 napisał: > taziuta napisał: > > > Jak ktoś ma fobię, to ma. Tu anty-imigrancka. Fobii generalnie nie powinno być,a są. > > > Ja sam jestem imigrantem, wiec nie zmyslaj, poniewaz ja nie moge miec fobie anty-imigranckie. Nie zrozumiałeś, co mnie wcale nie dziwi. Wziąłeś to do siebie, bo masz najwyraźniej taziuto-fobię. :) > /... / Przeciez Danie wybrales nie dlatego, /... / a tylko dlatego, ze tam jest dobra i do tego darmowa opieka zdrowotna. Zazdrościsz? I słusznie, bo jest czego. Dla ciebie za późno. Uznanym ruskim trollom rezydencji tam nie dają. :> Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Taziuta, krecisz 11.06.26, 11:59 taziuta napisał: > Nie zrozumiałeś, co mnie wcale nie dziwi. Wziąłeś to do siebie, bo masz najwyra > źniej taziuto-fobię. :) Gdyby Tobie nie chodzilo o mnie, to wybralbys inny cytat z mojego postu, a le Ty wybrales wlasnie ten, w ktorym ja wyrazam wlasne podejscie do tej sprawy. Wie nie krec, nie ze mna takie sztuczki. > Zazdrościsz? I słusznie, bo jest czego. Czemu mam zadzdroscic? Pasozytnictwu? > Dla ciebie za późno. Uznanym ruskim trollom rezydencji tam nie dają. Ja mam staly pobyt w UK, i mam zamiar powrocic z zona do Polski, wiec po cholere mnie jest potrzebna Dania?Gdzie niedlugo sluzba zdrowia zawali sie przez takich pasozytow jak Ty. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Taziuta, krecisz 11.06.26, 12:47 igor_2025 napisał: > taziuta napisał: > > > Nie zrozumiałeś, co mnie wcale nie dziwi /.../ > /... / Więc nie krec, nie ze mna takie sztuczki. Sądzisz innych po sobie, jak widzę. To normalne u ludzi ograniczonych. A że taki jesteś stwierdziliśmy już kilka wątków temu. :) > /... / sluzba zdrowia zawali sie przez takich pasozytow jak Ty. Nie zawali się. Jak sam pisałeś nie ma w Danii pasożytów (no prawie nie ma). Każdy ma jakiś dochód, płaci podatki i potem ma opiekę gdy potrzebuje. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Taziuta, krecisz 11.06.26, 13:02 taziuta napisał: > Nie zawali się. Jak sam pisałeś nie ma w Danii pasożytów (no prawie nie ma). Fajnie, ze poprawiles sie, to dobrze o Tobie swiadczy, nie zapomniales o wlasnym pasozytnictwu. :-) >Każdy ma jakiś dochód, płaci podatki i potem ma opiekę gdy potrzebuje. I w tym przypadku jest wszystko OK, i zeby tak pozostalo sie. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Taziuta, krecisz 11.06.26, 13:48 igor_2025 napisał: > taziuta napisał: > > > Nie zawali się. Jak sam pisałeś nie ma w Danii pasożytów (no prawie nie ma). > Fajnie, ze poprawiles sie, to dobrze o Tobie swiadczy, nie zapomniales o wlasnym pasozytnictwu. :-) Hej, ja też płacę podatki. Najpierw swoje zabiera polski fiskus a potem jeszcze duński różnicę. Znowu nic nie zrozumiałeś! I niech tak już zostanie, Igorku. Nie męcz się myśleniem. :) Odpowiedz Link Zgłoś
j0rl.1 Re: Taziuta, krecisz 11.06.26, 14:55 taziuta napisał: > Hej, ja też płacę podatki. Najpierw swoje zabiera polski fiskus a potem jeszcze > duński różnicę. Znowu nic nie zrozumiałeś! I niech tak już zostanie, Igorku. N > ie męcz się myśleniem. :) Jestes ziuta typowy Ostblokowy pasozyt. Przez takich Anglicy byli zmuszeni do Brexitu bo ich takie ziuty okradaly Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Taziuta, krecisz 11.06.26, 19:43 j0rl.1 napisał: > Jestes ziuta typowy Ostblokowy pasozyt. Przez takich Anglicy byli zmuszeni do B > rexitu bo ich takie ziuty okradaly Wiesz j0rl.1, ja słyszałem że w necie można czasem spotkać takiego głupka jak ty, ale po raz pierwszy mi się coś takiego przytrafiło. Spadaj na drzewo, grzecznie proszę. EOT Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Taziuta, krecisz 11.06.26, 15:56 taziuta napisał: > igor_2025 napisał: > > > taziuta napisał: > Hej, ja też płacę podatki. Najpierw swoje zabiera polski fiskus a potem jeszcze > duński różnicę. Znowu nic nie zrozumiałeś! I niech tak już zostanie, Igorku. N > ie męcz się myśleniem. :) Klamiesz szukajac na forum ludzi o twoim intelektualnym poziomie!!! W unii nie ma podwojnego opodatkowania (!!!), chyba ze jestes polskim sezonowym robolem w Danii od przynies, podaj, pozamiataj! I ty chcesz nam tu pisac twoje bajki o sluzbie zdrowia, korzystania z niej oraz skladkach na nia w Danii? Kisz z twoimi klamstwami na ua a nie na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Taziuta, krecisz 11.06.26, 16:36 Powiem ci bardziej dosadniej klamczuszku, okradasz Polakow, ot taki pasozytniczy patriota od siedmiu bolesci z ciebie. Nie dasc ze wnosisz do bogactwa Danii z jednoczesnym okradaniem podatnikow w Polsce bez wplywu na dobrostan panstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Mona, mam prosbe 11.06.26, 16:49 Zaloz watek pod tytulem: Koniec "Epic Fury", witaj "Epic restraint" Z gory dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Taziuta, krecisz 11.06.26, 16:50 monalisa2016 napisał(a): > Klamiesz szukajac na forum ludzi o twoim intelektualnym poziomie!!! W unii nie ma podwojnego opodatkowania (!!!) Straciłaś trollico ładną szansę by nie wypowiadać się na tematy o których nie masz zielonego pojęcia. Gdy ktoś otrzymuje polską emeryturę a mieszka w Danii to najpierw swoje zabiera polski fiskus a potem różnicę między polską i duńską (która jest niestety wyższa od polskiej) stawką podatkową pobiera duński skat. A teraz marsz do kąta i naciągaj na uszy czapkę wstydu. :> Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Taziuta, chamem jestes 11.06.26, 17:21 taziuta napisał: > Straciłaś trollico ładną szansę by nie wypowiadać się na tematy o których nie m > asz zielonego pojęcia. Ty na okraglo wypowiadasz sie na tematy, o ktorych nic nie wiesz, tym nie mniej ja Ciebie nigdy trollem nie nazwalem, chociaz bardzo czesto zajmujesz sie trollingiem. Ty sam wprowadziles Mone w blad, piszac:"Najpierw swoje zabiera polski fiskus a potem jeszcze duński różnicę." Zadnej roznicy dunski u Ciebie nie zabiera. Ty uzyles bardzo niefachowego sformulowania, ktore wnosi zamet w tym co napisales. Prawdopodobnie nie do konca wiesz jak to dziala.W stosunkach podatkowych Polska–Dania stosuje sie metode proporcjonalnego odliczenia, a nie placenia jakiejs roznicy. >A teraz marsz do kąta i naciągaj na uszy czapkę wstydu. Byloby najlepiej, zeby przeprosiles Mone za swoje chamstwo, i spokjnie jej wytlumaczyles o co chodzi, i obiecaj, ze nigdy wiecej nie bedziesz stosowac chamskich odzywek w stosunku do kobiety. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Taziuta, chamem jestes 11.06.26, 17:52 igor_2025 napisał: > Ty na okraglo wypowiadasz sie na tematy, o ktorych nic nie wiesz, tym nie mniej > ja Ciebie nigdy trollem nie nazwalem, chociaz bardzo czesto zajmujesz sie tro > llingiem. Ty sam wprowadziles Mone w blad, piszac:"Najpierw swoje zabiera pols > ki fiskus a potem jeszcze duński różnicę." > Zadnej roznicy dunski u Ciebie nie zabiera. Ty uzyles bardzo niefachowego sfor > mulowania, ktore wnosi zamet w tym co napisales. Prawdopodobnie nie do konca w > iesz jak to dziala.W stosunkach podatkowych Polska–Dania stosuje sie metode pr > oporcjonalnego odliczenia, a nie placenia jakiejs roznicy. > Chwila odpoczynku po dlugim staniu w kuchni. Nie wprowadzil mnie w blad, on sam siebie jak i innych formuowiczow wprowadza w blad nierozumiejac istoty sprawy na czym polega i jak jest rozliczany w Polsce czy gdzie indziej PIT, tak czy siak, zwal jak zwal mozna smialo powiedziec ze pasozytuje na podatniku polskim i jeszcze namawia wrecz przekonuje Polakow w innym forum do koniecznosci odbudowy przez Polske, przez polskiego czy unijnego podatnika ukry. Gonic takie talatajstwo z Polski i unii! Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Taziuta, chamem jestes 11.06.26, 19:59 igor_2025 napisał: > /.../ Ty sam wprowadziles Mone w blad, piszac:"Najpierw swoje zabiera polski fiskus a potem jeszcze duński różnicę." Zadnej roznicy dunski u Ciebie nie zabiera. Ty uzyles bardzo niefachowego sformulowania, /.../ W stosunkach podatkowych Polska–Dania stosuje sie metode proporcjonalnego odliczenia, a nie placenia jakiejs roznicy. Purysta językowy się znalazł! Efekt jest ten sam, jak go zwał tak go zwał. > >A teraz marsz do kąta i naciągaj na uszy czapkę wstydu. > Byloby najlepiej, zeby przeprosiles Mone za swoje chamstwo, i spokjnie jej wytlumaczyles o co chodzi, /.../ Odniosłeś wrażenie, że jej chodziło o jakąś wiedzę/prawdę? Wówczas ograniczyła by się do napisania, że w UE nie ma podwójnego opodatkowania. Przypomnę jej wpis: "Klamiesz szukajac na forum ludzi o twoim intelektualnym poziomie!!! W unii nie ma podwojnego opodatkowania (!!!), / . ../ I ty chcesz nam tu pisac twoje bajki o sluzbie zdrowia, korzystania z niej oraz skladkach na nia w Danii? Kisz z twoimi klamstwami na ua a nie na forum. Sic! Zauważ, że w żadnym punkcie nie skłamałem, i trzeba bardzo dużo złej woli i zwykłego chamstwa żeby napisać do mnie taki debilny post. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Taziuta, chamem jestes 11.06.26, 20:42 Klamiesz dalej, a teraz poczytaj sobie, specjalnie dla ciebie zadalam sobie troche trudu by ci udowodnic twoje klamastwa ale obawiam sie czy cos z tego zrozumiesz. www.podatki.gov.pl/media/lxbmp2qd/dania-protokol-tekst-pl.pdf To jest baza porozumienia miedzy Polska a krolestwem Danii, reszte sadze ze napiszesz sam co masz prawo odpisac coroku z podatku by w Polsce uzyskac roczna podatkowa rekompensate czyli zwrot podatku. Wiec?! Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Taziuta, chamem jestes 11.06.26, 22:06 taziuta napisał: > Purysta językowy się znalazł! Efekt jest ten sam, jak go zwał tak go zwał. Puryzm jezykowy, to calkiem inna sprawa. W tym przypadku nie chodzi o dbalosc o jezyk, a tylko o fachowosc. Jesli dla Ciebie to jest tym samym, to tylko podtwierdziles, ze ten temat dla Ciebie jest nieznany > Zauważ, że w żadnym punkcie nie skłamałem, i trzeba bardzo dużo złej woli i zwy > kłego chamstwa żeby napisać do mnie taki debilny post. Jesli uwazasz, ze odpowiadac chamstwem na chamctwo jest OK, to w czym jestes lepszy? Przy tym zauwaz, ze Mona rowniez w niczym nie sklamala - w Unii rzeczywiscie istnieja mechanizmy, pozwolajace unikac podwojne opodatkowanie. Osobiscie uwazam, ze doszlo do nieporozumienia, i Twoja odpowiedz byla bardzo chamska, i gdyby Mona nie bylaby kobieta, to ja nie zwrocilbym Ciebie uwagi. Jednak bycie dzentelmenem, to zaden ciezki obowiazek, to zwykla kultura. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Taziuta, krecisz 11.06.26, 17:57 taziuta napisał: > Gdy ktoś otrzymuje polską emeryturę a mieszka w Danii to najpierw swoje zabiera > polski fiskus a potem różnicę między polską i duńską (która jest niestety wyżs > za od polskiej) stawką podatkową pobiera duński skat. > > A teraz marsz do kąta i naciągaj na uszy czapkę wstydu. :> No, no jeszcze lepiej, pisz wiecej dowiemy sie reszte. Rencisto pracujacy poza granicami Polski nie dosc ze prowadzisz pasozytnictwo na polskim podatniku a co gorsze prowadzisz pasozytnictwo na koszt polskich emerytow!!! Sadzisz ze nie wiem jak dzialaja te sprawy w Polsce? Sadzisz ze inni sa az tak glupcy jak sobie wyobrazasz? MYLISZ SIE, trollujac nam tu bezustanie zarzucajac nam onucowosc jak i ze jestesmy ruskimi platnymi trollami. Kim jestes banderowskim trollem? Odpowiedz Link Zgłoś
taziuta Re: Taziuta, krecisz 11.06.26, 20:03 monalisa2016 napisał(a): > No, no jeszcze lepiej, pisz wiecej dowiemy sie reszte./.../ Sorki, popełniłem błąd odpowiadając na zaczepkę debilki. Mea culpea. EOT Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Taziuta, krecisz 11.06.26, 20:48 Jesli ktos jest tu debilem to wlasnie ty sadzac ze inni nie maja pojecia o prawach w Polsce ludzi pobierajacych tam (znaczy w Polsce) emerytur i dodatkowo prcujacych poza granicami Polski. To jest czyste oszustwo w bialy dzien na ZUS, na emerytach, na podatniku na ktore pozwala sie w Polsce, czas to ukrocic. Nie rob innych niesprawiedliwie za debili, za platnych troll bumerang nie wroci do ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Mona, to co pisze taziuta jest prawda 11.06.26, 17:07 Tu nie chodzi o podwojne opodatkowanie. Ja akurat ta sprawe zalatwialem miedzy Polska i UK ( a te dwa kraja maja podpisana umowe o unikniecie podwojnego opodatkowania), wiec to dla mnie jest to temat dobrze znany. Otoz kraj, w ktorym zostales uznany za glownego rezydenta podatkowego, ma prawo opodatkowac wszystkie dochody (w tym te zarobione za granica, wlacznie z emerytura). Aby nie zaplacic podatku podwojnie, stosuje sie odpowiednie metody odliczen, jak chociazby metode proporcjonalnego odliczenia. Oznacza to, ze od podatku wyliczonego w glownym kraju odlicza sie podatek zaplacony wczesniej w drugim panstwie. Identycznie dziala to i zgodnie z umowa miedzy Polska i Dania. Wiec z tego wynika, ze taziuta placi podatek w obydwu krajach, z tym ze kwota zaplacona w jednym z krajow uwzglednia sie przy placeniu w nastepnym. sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/dania-polska-konwencja-w-sprawie-unikania-podwojnego-17013431/art-22 Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Mona, to co pisze taziuta jest prawda 11.06.26, 17:11 A o czym pisze Igor? Wlasnie o tym. Krotka, skapa odpowiedz bo jestem akurat przy lepieniu :-) "pierogow ruskich", nie, pierogow z miesem, gr4zybami i kiszona kapusta. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Mona, to co pisze taziuta jest prawda 11.06.26, 17:47 monalisa2016 napisał(a): > jestem akurat przy lepieniu :-) "pierogow ruskich", nie, pierogow z miesem, gr4zybami i kiszona > kapusta. Moze zaprosisz na te pirogi? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Mona, to co pisze taziuta jest prawda 11.06.26, 18:05 Chetnie, ile kilometrow musialbys przefrunac by skorzystac z goscinnosci schwäbisch-polnische (ä czyta sie prawie jak e, sch jest odpowiednikiem sz) Hausfrau (gospodyni)? Chyba cos okolo 1000 kilometrow, sprobuj moze jeszcze zdazysz, moj pan akurat smazy boczek z cebulka i bedzie gotowal pierogi. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Mona, to co pisze taziuta jest prawda 11.06.26, 22:09 monalisa2016 napisał(a): > moj pan akurat smazy boczek z cebulka i bedzie gotowal pierogi. Ale apetytu mnie narobilas! :-) Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Mona, to co pisze taziuta jest prawda 11.06.26, 22:36 Zostalo jeszcze troche z nich na jutro, masz ochote? Ile jest kilometrow wychodze z zalozenia z Londynu do trojkata miedzy Francja a Szwajcaria chyba ca. okolo albo wiecej w linii prostej to 1000 km. Byly swietne, widzialo sie jak moi mlodziki dokladali sobie na dokladke. Teraz jestem fix und fertig, caly dzien intensywnie na nogach, taki dzien dzis mialam w pracy jak i w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Mona, to co pisze taziuta jest prawda 11.06.26, 22:47 igor_2025 napisał: > Tu nie chodzi o podwojne opodatkowanie. Ja akurat ta sprawe zalatwialem miedzy > Polska i UK ( a te dwa kraja maja podpisana umowe o unikniecie podwojnego opoda > tkowania), wiec to dla mnie jest to temat dobrze znany. > Otoz kraj, w ktorym zostales uznany za glownego rezydenta podatkowego, ma praw > o opodatkowac wszystkie dochody (w tym te zarobione za granica, wlacznie z eme > rytura). Aby nie zaplacic podatku podwojnie, stosuje sie odpowiednie metody odl > iczen, jak chociazby metode proporcjonalnego odliczenia. Oznacza to, ze od poda > tku wyliczonego w glownym kraju odlicza sie podatek zaplacony wczesniej w drugi > m panstwie. Identycznie dziala to i zgodnie z umowa miedzy Polska i Dania. Wiec > z tego wynika, ze taziuta placi podatek w obydwu krajach, z tym ze kwota zapla > cona w jednym z krajow uwzglednia sie przy placeniu w nastepnym. > > sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/dania-polska-konwencja-w-sprawie-unikania-podwojnego-17013431/art-22 Jasne, ze od zarobku musi placic podatek w Danii ale rozlicza sie rocznie jako polski rezydent w Polsce wiec o to wlasnie chodzi ale ten czlowiek jak widac i jak napisal nie rozumie tych rzeczy. Wiec pytanie, jak odstawi /odpisze sobie wszystkie podroze do Danii, z Danii, oplaty za mieszkanie w Danii itd. wiec nastepne pytanie kto zwraca czesc podatkow? Ano polski fiskus, sklamalam cos tu? NIE! Wiec jak to tu nazwac skoro skupie sie tylko na podatku nie wchodzac w inne rzeczy np. rownosc emerytow polskich, itd, itd. Odpowiedz Link Zgłoś
monalisa2016 Re: Mona, to co pisze taziuta jest prawda 11.06.26, 22:50 Dodam on sobie kieszen nabilja, czyim kosztem? Wlasnie czyim kosztem Danii, Dunczyka czy Polski i statystycznego Polaka? Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Taziuta, krecisz 11.06.26, 16:57 taziuta napisał: > Hej, ja też płacę podatki. To dobrze o Tobie swiadczy. Odpowiedz Link Zgłoś
perla.roztocza Re: Belfast płonie 11.06.26, 20:03 Belfast płonie kolejny dzień. Ale są i dobre wiadomości. Darmozjady zwani migrantami a przez lewactwo uchodźcami, zwiewają w popłochu, że aż miło właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
igor_2025 Re: Belfast płonie 11.06.26, 22:12 perla.roztocza napisał(a): > Darmozjady zwani migrantami a przez lewactwo uchodźcami, zwiewają w popłochu, ż > e aż miło właśnie. Oni sa bardzo mocni, gdy ich jest duzo, a miejscowy jeden. Gdy miejscowi zaczynaja stawiac masowy opor, to uciekaja. Tak jest wszedzie Odpowiedz Link Zgłoś