Dodaj do ulubionych

Belfast płonie

10.06.26, 18:53
ciekawe czemu, przecież to, że ktoś kogoś potraktował nożem to się zdarza i z tego powodu nie wybuchają zamieszki.
Przyczyna inna musi być właśnie
Obserwuj wątek
    • opa34 Re: Belfast płonie 10.06.26, 19:53
      Skad ten wniosek?
      • j-k no jak wyzej... k... 10.06.26, 20:08
        opa34 napisał(a):
        > Skad ten wniosek?

no jak wyzej k...

zabojstwa wszedzie sie zdarzaja - tylko nie wywoluja echa...

te wywolalo.

domyslasz sie dlaczego ?
        • opa34 Re: no jak wyzej... k... 10.06.26, 20:48
          Nie
          • manhu Re: no jak wyzej... k... 11.06.26, 16:00
            1. Sprawca to "uchodźca"
            2. Został przyłapany bardzo efektownie
            3. Narobił też efektownych szkód jak uszkodzenie oczu itd.

Np. w słynne z Polski - 5-latek rozszarpany przez psy:
            -skandaliczny wyrok "sądu" 2-2,5 roku
            -skandaliczne odwoływanie się sprawców
            -małe reakcja mediów
            -stosunkowo niewielka reakcja ludzi.
            Gdybyś to jednak miał na filmiku i można by pooglądać jak dziecku wyszarpują flaki, jak jest targane, jak kona w męczarniach, to reakcje byłyby DUŻO większe (zarówno sąd bałby się dać 2 lata by nie zostać zabitym przez tłum, tłum chciałby zlinczować sprawców, a te śmiecie nie walczyłyby o obniżkę zerowego wyroku bojąc się linczu).
      • opa34 Re: Belfast płonie 10.06.26, 20:55
        Teraz rozumiem kretyna:w:mediach społecznościowych, m.in. Elon Musk i Tommy Robinson, podsycali wezwania do protestów.
        • monalisa2016 Re: Belfast płonie 10.06.26, 21:03
          opa34 napisał(a):

> Teraz rozumiem kretyna:w:mediach społecznościowych, m.in. Elon Musk i Tommy Rob
          > inson, podsycali wezwania do protestów.

Co ty rozumiesz ze kretynami rzucasz na prawo i lewo? Irlandia moze rozlac sie na cala Europe ale dla wypowiadajacych sie tu to rzeczywiscie czarna magia, po prostu nie dorosli jeszcze do tego by sprawy zrozumiec.
          • igor_2025 Mona, mam prosbe 10.06.26, 21:11
            Zaloz watek pod tytulem: Dlaczego Izrael wspiera banderowska Ukraine?

Z gory dziekuje.
          • opa34 Re: Belfast płonie 10.06.26, 21:12
            Onuco zamilcz
    • petronella.kozlowska Re: Belfast płonie 10.06.26, 20:00
      Ciekawe czemu, przecież to, że ktoś wykonuje rytuały religijne zagwarantowane w konstytucji i z tego powodu wybuchają zamieszki?

• opa34 Re: Belfast płonie 10.06.26, 20:01
      Tu nie wietrzysz spisku?
      Dwie osoby zginęły w wypadku w Bardzie w województwie dolnośląskim. Według wstępnych ustaleń policji 52-letni kierowca toyoty wjechał na chodnik i potrącił pieszych.
      • j-k ale... 10.06.26, 20:15
        opa34 napisał(a):

> Dwie osoby zginęły w wypadku w Bardzie w województwie dolnośląskim. Według wstę
        > pnych ustaleń policji 52-letni kierowca toyoty wjechał na chodnik i potrącił pi
        > eszych.

ale byl to etniczny Polak.
        - tu nie ma pola do spekulacji.
    • igor_2025 Re: Belfast płonie 10.06.26, 20:53
      perla.roztocza napisał(a):

> Przyczyna inna musi być właśnie

Zamieszki wybuchaja czesto w miejscach dotknietych dlugotrwalym bezrobociem i marginalizacja spoleczna, co odpowiada sytuacji w Irlandii Pólnocnej, i dodatkowo jest napieta z powodu obecnych debat na temat imigracji i polityki azylowej.Atak nozownika stal sie bezposrednim zapalnikiem dla zorganizowanych, antyimigracyjnych protestów. Ofiara napasci z uzyciem noza padl 40-letni mezczyzna, który odniósl powazne obrazenia (miedzy innym stracil oko). Podejrzany to 30-letni obywatel Sudanu, ubiegajacy sie o azyl, który przybyl do Wielkiej Brytanii w 2023 roku. Gniew jest celowo podsycany w internecie przez aktywistów i grupy nawolujace do sprzeciwu wobec polityki imigracyjnej.
      Wiec mamy z jednej stronu migranta-nozownika, ktory ubiega sie o azyl, a z drugiej strony niezadowolone podpuszczane spoleczenstwo. Mieszanka wybuchowa, wiec zamieszki byli nieunieknione.
      Jak na razie nie sa znane motywy, ktore kierowali Sudanczykiem. Policja bierze pod uwage trzy motywy:

1. Psychiczne zdrowie napastnika.

2. Motyw osobisty, czyli jakies porachunki.

3.Motywacja zwiazana z nienawiscia na tle religijnym.

Stawie 100 funtow przeciwko 1 zlotowki, ze gosc bedzie uznany za niepoczytalnego, wiec zadnych zastrzezen do polityki emigracyjnej nie powinno byc.

• taziuta Re: Belfast płonie 11.06.26, 06:47
        igor_2025 napisał:

/.../
        > Stawie 100 funtow przeciwko 1 zlotowki, ze gosc bedzie uznany za niepoczytalnego, wiec zadnych zastrzezen do polityki emigracyjnej nie powinno byc.

Jak ktoś ma fobię, to ma. Tu anty-imigrancka. Fobii generalnie nie powinno być, a są.
        • igor_2025 Taziuta, nie zmyslaj 11.06.26, 11:04
          taziuta napisał:

> Jak ktoś ma fobię, to ma. Tu anty-imigrancka. Fobii generalnie nie powinno być,a są.

Ja sam jestem imigrantem, wiec nie zmyslaj, poniewaz ja nie moge miec fobie anty-imigranckie. Ja jestem za tym, zeby prawo imigracyjne stalo na drodze tym, ktore jada za darmowa opieka zdrowotna, mieszkaniami i ogolnie zasilkami. Ale jesli czlowiek chce wybrac nowe miejsce zamieszkania ze wzgledu na to, ze chce miec mozliwosc pracowac za godziwe wynagrodzenie, lub ten kraj jemu podoba sie i na pewno nie ma zamiaru usiac na szyje panstwu, czytaj podatnikow, to taki migrant powinien byc witany z szeroko otwartymi ramionami.Tak ja to widze. Ale Ty, taziuta, widzisz to inaczej, poniewaz tak wynika z Twoich slow:

" W Danii opieka zdrowotna jest o niebo lepsza niż w Polsce czy Anglii. I dlatego wybrałem ten kraj na kraj rezydencji, by móc się leczyć, bo niestety dość często muszę. "
          forum.gazeta.pl/forum/w,50,180067253,180067253,Co_warto_zapozyczyc_od_Ameryki.html?p=180070334
          Wiec, taziuta, jestes po prostu takim pasozytem, ktory szuka jelenia, do ktorego mozna doczepic sie, i zyc na jego koszt. I wlasnie dlatego Ty bronisz prawo tych wszystkich, kto jest taki sam, jak i Ty. Przeciez Danie wybrales nie dlatego, ze ten kraj tobie podoba sie. Jeses zauroczony jej kultura, przyroda, w koncu Dunczykami, a tylko dlatego, ze tam jest dobra i do tego darmowa opieka zdrowotna.
          • taziuta Re: Taziuta, nie zmyslaj 11.06.26, 11:28
            igor_2025 napisał:

> taziuta napisał:
            >
            > > Jak ktoś ma fobię, to ma. Tu anty-imigrancka. Fobii generalnie nie powinno być,a są.
            >
            >
            > Ja sam jestem imigrantem, wiec nie zmyslaj, poniewaz ja nie moge miec fobie anty-imigranckie.

Nie zrozumiałeś, co mnie wcale nie dziwi. Wziąłeś to do siebie, bo masz najwyraźniej taziuto-fobię. :)

> /... / Przeciez Danie wybrales nie dlatego, /... / a tylko dlatego, ze tam jest dobra i do tego darmowa opieka zdrowotna.

Zazdrościsz? I słusznie, bo jest czego.
            Dla ciebie za późno. Uznanym ruskim trollom rezydencji tam nie dają. :>
            • igor_2025 Taziuta, krecisz 11.06.26, 11:59
              taziuta napisał:

> Nie zrozumiałeś, co mnie wcale nie dziwi. Wziąłeś to do siebie, bo masz najwyra
              > źniej taziuto-fobię. :)

Gdyby Tobie nie chodzilo o mnie, to wybralbys inny cytat z mojego postu, a le Ty wybrales wlasnie ten, w ktorym ja wyrazam wlasne podejscie do tej sprawy. Wie nie krec, nie ze mna takie sztuczki.

> Zazdrościsz? I słusznie, bo jest czego.

Czemu mam zadzdroscic? Pasozytnictwu?

> Dla ciebie za późno. Uznanym ruskim trollom rezydencji tam nie dają.

Ja mam staly pobyt w UK, i mam zamiar powrocic z zona do Polski, wiec po cholere mnie jest potrzebna Dania?Gdzie niedlugo sluzba zdrowia zawali sie przez takich pasozytow jak Ty.

• taziuta Re: Taziuta, krecisz 11.06.26, 12:47
                igor_2025 napisał:

> taziuta napisał:
                >
                > > Nie zrozumiałeś, co mnie wcale nie dziwi /.../

> /... / Więc nie krec, nie ze mna takie sztuczki.

Sądzisz innych po sobie, jak widzę. To normalne u ludzi ograniczonych. A że taki jesteś stwierdziliśmy już kilka wątków temu. :)

> /... / sluzba zdrowia zawali sie przez takich pasozytow jak Ty.

Nie zawali się. Jak sam pisałeś nie ma w Danii pasożytów (no prawie nie ma). Każdy ma jakiś dochód, płaci podatki i potem ma opiekę gdy potrzebuje.
                • igor_2025 Re: Taziuta, krecisz 11.06.26, 13:02
                  taziuta napisał:

> Nie zawali się. Jak sam pisałeś nie ma w Danii pasożytów (no prawie nie ma).

Fajnie, ze poprawiles sie, to dobrze o Tobie swiadczy, nie zapomniales o wlasnym pasozytnictwu. :-)

>Każdy ma jakiś dochód, płaci podatki i potem ma opiekę gdy potrzebuje.

I w tym przypadku jest wszystko OK, i zeby tak pozostalo sie.
                  • taziuta Re: Taziuta, krecisz 11.06.26, 13:48
                    igor_2025 napisał:

> taziuta napisał:
                    >
                    > > Nie zawali się. Jak sam pisałeś nie ma w Danii pasożytów (no prawie nie ma).

> Fajnie, ze poprawiles sie, to dobrze o Tobie swiadczy, nie zapomniales o wlasnym pasozytnictwu. :-)

Hej, ja też płacę podatki. Najpierw swoje zabiera polski fiskus a potem jeszcze duński różnicę. Znowu nic nie zrozumiałeś! I niech tak już zostanie, Igorku. Nie męcz się myśleniem. :)
                    • j0rl.1 Re: Taziuta, krecisz 11.06.26, 14:55
                      taziuta napisał:

> Hej, ja też płacę podatki. Najpierw swoje zabiera polski fiskus a potem jeszcze
                      > duński różnicę. Znowu nic nie zrozumiałeś! I niech tak już zostanie, Igorku. N
                      > ie męcz się myśleniem. :)

Jestes ziuta typowy Ostblokowy pasozyt. Przez takich Anglicy byli zmuszeni do Brexitu bo ich takie ziuty okradaly
                      • taziuta Re: Taziuta, krecisz 11.06.26, 19:43
                        j0rl.1 napisał:

> Jestes ziuta typowy Ostblokowy pasozyt. Przez takich Anglicy byli zmuszeni do B
                        > rexitu bo ich takie ziuty okradaly

Wiesz j0rl.1, ja słyszałem że w necie można czasem spotkać takiego głupka jak ty, ale po raz pierwszy mi się coś takiego przytrafiło. Spadaj na drzewo, grzecznie proszę.

EOT
                    • monalisa2016 Re: Taziuta, krecisz 11.06.26, 15:56
                      taziuta napisał:

> igor_2025 napisał:
                      >
                      > > taziuta napisał:

> Hej, ja też płacę podatki. Najpierw swoje zabiera polski fiskus a potem jeszcze
                      > duński różnicę. Znowu nic nie zrozumiałeś! I niech tak już zostanie, Igorku. N
                      > ie męcz się myśleniem. :)

Klamiesz szukajac na forum ludzi o twoim intelektualnym poziomie!!! W unii nie ma podwojnego opodatkowania (!!!), chyba ze jestes polskim sezonowym robolem w Danii od przynies, podaj, pozamiataj! I ty chcesz nam tu pisac twoje bajki o sluzbie zdrowia, korzystania z niej oraz skladkach na nia w Danii? Kisz z twoimi klamstwami na ua a nie na forum.
                      • monalisa2016 Re: Taziuta, krecisz 11.06.26, 16:36
                        Powiem ci bardziej dosadniej klamczuszku, okradasz Polakow, ot taki pasozytniczy patriota od siedmiu bolesci z ciebie. Nie dasc ze wnosisz do bogactwa Danii z jednoczesnym okradaniem podatnikow w Polsce bez wplywu na dobrostan panstwa.
                        • igor_2025 Mona, mam prosbe 11.06.26, 16:49
                          Zaloz watek pod tytulem: Koniec "Epic Fury", witaj "Epic restraint"

Z gory dziekuje.
                      • taziuta Re: Taziuta, krecisz 11.06.26, 16:50
                        monalisa2016 napisał(a):

> Klamiesz szukajac na forum ludzi o twoim intelektualnym poziomie!!! W unii nie ma podwojnego opodatkowania (!!!)

Straciłaś trollico ładną szansę by nie wypowiadać się na tematy o których nie masz zielonego pojęcia.

Gdy ktoś otrzymuje polską emeryturę a mieszka w Danii to najpierw swoje zabiera polski fiskus a potem różnicę między polską i duńską (która jest niestety wyższa od polskiej) stawką podatkową pobiera duński skat.

A teraz marsz do kąta i naciągaj na uszy czapkę wstydu. :>
                        • igor_2025 Taziuta, chamem jestes 11.06.26, 17:21
                          taziuta napisał:

> Straciłaś trollico ładną szansę by nie wypowiadać się na tematy o których nie m
                          > asz zielonego pojęcia.

Ty na okraglo wypowiadasz sie na tematy, o ktorych nic nie wiesz, tym nie mniej ja Ciebie nigdy trollem nie nazwalem, chociaz bardzo czesto zajmujesz sie trollingiem. Ty sam wprowadziles Mone w blad, piszac:"Najpierw swoje zabiera polski fiskus a potem jeszcze duński różnicę."
                          Zadnej roznicy dunski u Ciebie nie zabiera. Ty uzyles bardzo niefachowego sformulowania, ktore wnosi zamet w tym co napisales. Prawdopodobnie nie do konca wiesz jak to dziala.W stosunkach podatkowych Polska–Dania stosuje sie metode proporcjonalnego odliczenia, a nie placenia jakiejs roznicy.

>A teraz marsz do kąta i naciągaj na uszy czapkę wstydu.

Byloby najlepiej, zeby przeprosiles Mone za swoje chamstwo, i spokjnie jej wytlumaczyles o co chodzi, i obiecaj, ze nigdy wiecej nie bedziesz stosowac chamskich odzywek w stosunku do kobiety.

• monalisa2016 Re: Taziuta, chamem jestes 11.06.26, 17:52
                            igor_2025 napisał:

> Ty na okraglo wypowiadasz sie na tematy, o ktorych nic nie wiesz, tym nie mniej
                            > ja Ciebie nigdy trollem nie nazwalem, chociaz bardzo czesto zajmujesz sie tro
                            > llingiem. Ty sam wprowadziles Mone w blad, piszac:"Najpierw swoje zabiera pols
                            > ki fiskus a potem jeszcze duński różnicę."
                            > Zadnej roznicy dunski u Ciebie nie zabiera. Ty uzyles bardzo niefachowego sfor
                            > mulowania, ktore wnosi zamet w tym co napisales. Prawdopodobnie nie do konca w
                            > iesz jak to dziala.W stosunkach podatkowych Polska–Dania stosuje sie metode pr
                            > oporcjonalnego odliczenia, a nie placenia jakiejs roznicy.
                            >

Chwila odpoczynku po dlugim staniu w kuchni.
                            Nie wprowadzil mnie w blad, on sam siebie jak i innych formuowiczow wprowadza w blad nierozumiejac istoty sprawy na czym polega i jak jest rozliczany w Polsce czy gdzie indziej PIT, tak czy siak, zwal jak zwal mozna smialo powiedziec ze pasozytuje na podatniku polskim i jeszcze namawia wrecz przekonuje Polakow w innym forum do koniecznosci odbudowy przez Polske, przez polskiego czy unijnego podatnika ukry. Gonic takie talatajstwo z Polski i unii!
                          • taziuta Re: Taziuta, chamem jestes 11.06.26, 19:59
                            igor_2025 napisał:

> /.../ Ty sam wprowadziles Mone w blad, piszac:"Najpierw swoje zabiera polski fiskus a potem jeszcze duński różnicę." Zadnej roznicy dunski u Ciebie nie zabiera. Ty uzyles bardzo niefachowego sformulowania, /.../ W stosunkach podatkowych Polska–Dania stosuje sie metode proporcjonalnego odliczenia, a nie placenia jakiejs roznicy.

Purysta językowy się znalazł! Efekt jest ten sam, jak go zwał tak go zwał.

> >A teraz marsz do kąta i naciągaj na uszy czapkę wstydu.

> Byloby najlepiej, zeby przeprosiles Mone za swoje chamstwo, i spokjnie jej wytlumaczyles o co chodzi, /.../

Odniosłeś wrażenie, że jej chodziło o jakąś wiedzę/prawdę? Wówczas ograniczyła by się do napisania, że w UE nie ma podwójnego opodatkowania. Przypomnę jej wpis: "Klamiesz szukajac na forum ludzi o twoim intelektualnym poziomie!!! W unii nie ma podwojnego opodatkowania (!!!), / . ../ I ty chcesz nam tu pisac twoje bajki o sluzbie zdrowia, korzystania z niej oraz skladkach na nia w Danii? Kisz z twoimi klamstwami na ua a nie na forum. Sic!

Zauważ, że w żadnym punkcie nie skłamałem, i trzeba bardzo dużo złej woli i zwykłego chamstwa żeby napisać do mnie taki debilny post.
                            • monalisa2016 Re: Taziuta, chamem jestes 11.06.26, 20:42
                              Klamiesz dalej, a teraz poczytaj sobie, specjalnie dla ciebie zadalam sobie troche trudu by ci udowodnic twoje klamastwa ale obawiam sie czy cos z tego zrozumiesz.

www.podatki.gov.pl/media/lxbmp2qd/dania-protokol-tekst-pl.pdf

To jest baza porozumienia miedzy Polska a krolestwem Danii, reszte sadze ze napiszesz sam co masz prawo odpisac coroku z podatku by w Polsce uzyskac roczna podatkowa rekompensate czyli zwrot podatku. Wiec?!
                            • igor_2025 Re: Taziuta, chamem jestes 11.06.26, 22:06
                              taziuta napisał:

> Purysta językowy się znalazł! Efekt jest ten sam, jak go zwał tak go zwał.

Puryzm jezykowy, to calkiem inna sprawa. W tym przypadku nie chodzi o dbalosc o jezyk, a tylko o fachowosc. Jesli dla Ciebie to jest tym samym, to tylko podtwierdziles, ze ten temat dla Ciebie jest nieznany

> Zauważ, że w żadnym punkcie nie skłamałem, i trzeba bardzo dużo złej woli i zwy
                              > kłego chamstwa żeby napisać do mnie taki debilny post.

Jesli uwazasz, ze odpowiadac chamstwem na chamctwo jest OK, to w czym jestes lepszy? Przy tym zauwaz, ze Mona rowniez w niczym nie sklamala - w Unii rzeczywiscie istnieja mechanizmy, pozwolajace unikac podwojne opodatkowanie. Osobiscie uwazam, ze doszlo do nieporozumienia, i Twoja odpowiedz byla bardzo chamska, i gdyby Mona nie bylaby kobieta, to ja nie zwrocilbym Ciebie uwagi. Jednak bycie dzentelmenem, to zaden ciezki obowiazek, to zwykla kultura.
                        • monalisa2016 Re: Taziuta, krecisz 11.06.26, 17:57
                          taziuta napisał:

> Gdy ktoś otrzymuje polską emeryturę a mieszka w Danii to najpierw swoje zabiera
                          > polski fiskus a potem różnicę między polską i duńską (która jest niestety wyżs
                          > za od polskiej) stawką podatkową pobiera duński skat.
                          >
                          > A teraz marsz do kąta i naciągaj na uszy czapkę wstydu. :>

No, no jeszcze lepiej, pisz wiecej dowiemy sie reszte. Rencisto pracujacy poza granicami Polski nie dosc ze prowadzisz pasozytnictwo na polskim podatniku a co gorsze prowadzisz pasozytnictwo na koszt polskich emerytow!!! Sadzisz ze nie wiem jak dzialaja te sprawy w Polsce? Sadzisz ze inni sa az tak glupcy jak sobie wyobrazasz? MYLISZ SIE, trollujac nam tu bezustanie zarzucajac nam onucowosc jak i ze jestesmy ruskimi platnymi trollami. Kim jestes banderowskim trollem?
                          • taziuta Re: Taziuta, krecisz 11.06.26, 20:03
                            monalisa2016 napisał(a):

> No, no jeszcze lepiej, pisz wiecej dowiemy sie reszte./.../

Sorki, popełniłem błąd odpowiadając na zaczepkę debilki. Mea culpea.

EOT
                            • monalisa2016 Re: Taziuta, krecisz 11.06.26, 20:48
                              Jesli ktos jest tu debilem to wlasnie ty sadzac ze inni nie maja pojecia o prawach w Polsce ludzi pobierajacych tam (znaczy w Polsce) emerytur i dodatkowo prcujacych poza granicami Polski. To jest czyste oszustwo w bialy dzien na ZUS, na emerytach, na podatniku na ktore pozwala sie w Polsce, czas to ukrocic.
                              Nie rob innych niesprawiedliwie za debili, za platnych troll bumerang nie wroci do ciebie.
                      • igor_2025 Mona, to co pisze taziuta jest prawda 11.06.26, 17:07
                        Tu nie chodzi o podwojne opodatkowanie. Ja akurat ta sprawe zalatwialem miedzy Polska i UK ( a te dwa kraja maja podpisana umowe o unikniecie podwojnego opodatkowania), wiec to dla mnie jest to temat dobrze znany.
                        Otoz kraj, w ktorym zostales uznany za glownego rezydenta podatkowego, ma prawo opodatkowac wszystkie dochody (w tym te zarobione za granica, wlacznie z emerytura). Aby nie zaplacic podatku podwojnie, stosuje sie odpowiednie metody odliczen, jak chociazby metode proporcjonalnego odliczenia. Oznacza to, ze od podatku wyliczonego w glownym kraju odlicza sie podatek zaplacony wczesniej w drugim panstwie. Identycznie dziala to i zgodnie z umowa miedzy Polska i Dania. Wiec z tego wynika, ze taziuta placi podatek w obydwu krajach, z tym ze kwota zaplacona w jednym z krajow uwzglednia sie przy placeniu w nastepnym.

sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/dania-polska-konwencja-w-sprawie-unikania-podwojnego-17013431/art-22
                        • monalisa2016 Re: Mona, to co pisze taziuta jest prawda 11.06.26, 17:11
                          A o czym pisze Igor? Wlasnie o tym. Krotka, skapa odpowiedz bo jestem akurat przy lepieniu :-) "pierogow ruskich", nie, pierogow z miesem, gr4zybami i kiszona kapusta.
                          • igor_2025 Re: Mona, to co pisze taziuta jest prawda 11.06.26, 17:47
                            monalisa2016 napisał(a):

> jestem akurat przy lepieniu :-) "pierogow ruskich", nie, pierogow z miesem, gr4zybami i kiszona
                            > kapusta.

Moze zaprosisz na te pirogi? :-)
                            • monalisa2016 Re: Mona, to co pisze taziuta jest prawda 11.06.26, 18:05
                              Chetnie, ile kilometrow musialbys przefrunac by skorzystac z goscinnosci schwäbisch-polnische (ä czyta sie prawie jak e, sch jest odpowiednikiem sz) Hausfrau (gospodyni)? Chyba cos okolo 1000 kilometrow, sprobuj moze jeszcze zdazysz, moj pan akurat smazy boczek z cebulka i bedzie gotowal pierogi.
                              • igor_2025 Re: Mona, to co pisze taziuta jest prawda 11.06.26, 22:09
                                monalisa2016 napisał(a):

> moj pan akurat smazy boczek z cebulka i bedzie gotowal pierogi.

Ale apetytu mnie narobilas! :-)
                                • monalisa2016 Re: Mona, to co pisze taziuta jest prawda 11.06.26, 22:36
                                  Zostalo jeszcze troche z nich na jutro, masz ochote? Ile jest kilometrow wychodze z zalozenia z Londynu do trojkata miedzy Francja a Szwajcaria chyba ca. okolo albo wiecej w linii prostej to 1000 km.

Byly swietne, widzialo sie jak moi mlodziki dokladali sobie na dokladke.

Teraz jestem fix und fertig, caly dzien intensywnie na nogach, taki dzien dzis mialam w pracy jak i w domu.
                        • monalisa2016 Re: Mona, to co pisze taziuta jest prawda 11.06.26, 22:47
                          igor_2025 napisał:

> Tu nie chodzi o podwojne opodatkowanie. Ja akurat ta sprawe zalatwialem miedzy
                          > Polska i UK ( a te dwa kraja maja podpisana umowe o unikniecie podwojnego opoda
                          > tkowania), wiec to dla mnie jest to temat dobrze znany.
                          > Otoz kraj, w ktorym zostales uznany za glownego rezydenta podatkowego, ma praw
                          > o opodatkowac wszystkie dochody (w tym te zarobione za granica, wlacznie z eme
                          > rytura). Aby nie zaplacic podatku podwojnie, stosuje sie odpowiednie metody odl
                          > iczen, jak chociazby metode proporcjonalnego odliczenia. Oznacza to, ze od poda
                          > tku wyliczonego w glownym kraju odlicza sie podatek zaplacony wczesniej w drugi
                          > m panstwie. Identycznie dziala to i zgodnie z umowa miedzy Polska i Dania. Wiec
                          > z tego wynika, ze taziuta placi podatek w obydwu krajach, z tym ze kwota zapla
                          > cona w jednym z krajow uwzglednia sie przy placeniu w nastepnym.
                          >
                          > sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/dania-polska-konwencja-w-sprawie-unikania-podwojnego-17013431/art-22

Jasne, ze od zarobku musi placic podatek w Danii ale rozlicza sie rocznie jako polski rezydent w Polsce wiec o to wlasnie chodzi ale ten czlowiek jak widac i jak napisal nie rozumie tych rzeczy. Wiec pytanie, jak odstawi /odpisze sobie wszystkie podroze do Danii, z Danii, oplaty za mieszkanie w Danii itd. wiec nastepne pytanie kto zwraca czesc podatkow? Ano polski fiskus, sklamalam cos tu? NIE! Wiec jak to tu nazwac skoro skupie sie tylko na podatku nie wchodzac w inne rzeczy np. rownosc emerytow polskich, itd, itd.
                          • monalisa2016 Re: Mona, to co pisze taziuta jest prawda 11.06.26, 22:50
                            Dodam on sobie kieszen nabilja, czyim kosztem? Wlasnie czyim kosztem Danii, Dunczyka czy Polski i statystycznego Polaka?
                    • igor_2025 Re: Taziuta, krecisz 11.06.26, 16:57
                      taziuta napisał:

> Hej, ja też płacę podatki.

To dobrze o Tobie swiadczy.

• perla.roztocza Re: Belfast płonie 11.06.26, 20:03
      Belfast płonie kolejny dzień.
      Ale są i dobre wiadomości.
      Darmozjady zwani migrantami a przez lewactwo uchodźcami, zwiewają w popłochu, że aż miło właśnie.
      • igor_2025 Re: Belfast płonie 11.06.26, 22:12
        perla.roztocza napisał(a):

> Darmozjady zwani migrantami a przez lewactwo uchodźcami, zwiewają w popłochu, ż
        > e aż miło właśnie.

Oni sa bardzo mocni, gdy ich jest duzo, a miejscowy jeden. Gdy miejscowi zaczynaja stawiac masowy opor, to uciekaja. Tak jest wszedzie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka