Dodaj do ulubionych

do biedronki 24

IP: 209.101.135.* 07.01.05, 12:49
Odpowiedz na wczoraj

Pisze Pani ze sie nie spotkala z antysemityzmem mimo podrozowania po
prowincji. Nie wiem troche watpie czy Pani patrzyla w odpowiednie miejsca.
Napisze Pani tak; jak kiedys bedzie miala Pani mosliwosc to prosze zrobic
test; jezeli Pani znajdzie w Bytomiu, Kartuzach, Bielsku Podlaskim i Korniku
10 osob nie pochodzenie zydowskiego nie bedacych anty-semitami to bede bil
Pani poklony. Nawet w Warszawie jezeli wezmie Pani i odliczy osoby
pochodzenia zydowskiego i te z wyzszym wyksztalceniem i znajdzie 10 nie anty-
semitow to zweryfikuje me stanowisko

Dopoty to po prostu musimy sie zgodzic ze sie nie zgadzamy. Zreszta jest
takie stwierdzenie ze punkt siedzenia zmienia punkt widzenia. Gdyby Pani tak
spokojnie przesledzila watki na tym forum z ostatniego roku to zobaczyla by
Pani ile jest tekstow anty-semickich a ile pro. Nieporownywalne. No ale jak
psize chyba raczej sie tutaj nie zgodzimy

i prosze mnie zle nie zrozumiec, mnie wkurza okropnie jak gazety w usa pisza
o polskich obozach koncetracyjnych i pamietaja tylko o powstaniu w getcie,
ale to nie zmienia sprawy ze jadac lub mieszkajac w Polsce spotykam sie z
anty-semityzmem dziennie. I nie miszkalem tam wcale krotko tylko kilka
dobrych lat bo mialem prace.

to tyle o tym. wiecej nie pisze bo byloby to powtarzaniem .

pozdrowienia Staszek
Obserwuj wątek
    • fredzio54 [...] 07.01.05, 12:54
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: staszek Re: do biedronki 24 IP: 209.101.135.* 07.01.05, 13:02
        fredzio nikt cie tu nie prosil, wiec albo pisz po ludzku albo zjezdzaj
    • Gość: michal Re: do biedronki 24 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.01.05, 13:28
      Co prawda post nie byl kierowany do mnie, ale pozwole sobie zaprotestowac.
      Zdecydowanie przesadzasz ze poziomem antysemityzmu w Polsce. Wedlug ostatniego
      sondazu CBOS 18% Polakow deklaruje sympatie do Zydow, 37% obojetnosc, a 45%
      niechec. Trudno jest wiec twierdzic, ze nie znajdziesz w Warszawie nawet "10
      sprawiedliwych". Festiwal kultury zydowskiej w Krakowie rokrocznie odwiedza
      kilkadzisiat tysiecy ludzi, bynajmniej nie wylacznie pochodzenia zydowskiego.
      We Wroclawiu koncerty muzyki zydowskiej rowniez ciesza sie duzym
      zainteresowaniem. Gdyby nie halasliwosc filo- i antysemitow i ciagle wyciaganie
      przy kazdej okazji tematyki zydowskiej pod byle pretekstem stosunek do Zydow
      niewiele by sie roznil od stosunku do innych "neutralnych" narodow. Nie radze
      sugerowac sie wypowiedziami na tym forum, bo sa bardzo niereprezentatywne.
      • Gość: staszek Re: do biedronki 24 IP: 209.101.135.* 07.01.05, 13:39
        1. ok przyznaje sie , moze za bardzo generalizuje i nie powinienem
        2. ale gdzie jezdze na mazury, podlasie, suwlaszczyzne, podkarpacie, i oba
        slaski to moje doswiadczenia sa takie jakie sa
        3. wybacz ale w tym przypadku badaniom nie wierze bo jakos nie jestem pewny ze
        wszyscy tak chetnie przyznawali by sie do anty-semityzmu, fakt jest taki ze ja
        osobiscie nie znam jednej osoby nie pochodzenia zydowskiego i bez wyzszego
        wyksztalcenia co by nie byla anty-semicka, moze to i generalizacja ale poparta
        zyciowym doswiadczeniem
        4. bylem raz w krakowie jak byl festiwal kultury zydowskiej, ludzie ktorzy tam
        byli specjalnie to albo byli pochodzeni zydowskiego albo specjalnie przyjechali
        z izraela lub innych krajow europy, no i przyznaje troche studentow ujotu tez
        spotkalem
        5. a zreszta cala dyskusja tutaj spowodowana jest tym forum, nawet jezeli
        przyznam ze moze moze sie myle jezeli chodzi o polske w calosci (czego jeszcze
        gotowy zrobic nie jestem) to nikt mi nie wmowi ze tu na forum dominuja postawy
        filozydowskie
        6. a powod ze o tym pisze jest jeden, Polacy w tym ja wsciekaja sie na rozne
        publikacje zagranica, np, o polskich obozach koncentracyjnych tylkoz e nie
        rozumieja ze wiekszosc takich postwa wyplywa z tego ze wystraczy np wyjsc z
        pociagu w warszawie i lodzi, albo w takowym sieziec i pierwsze co sie rzuca w
        oczy to ilosc napisow antyzydowskich i grafiti na domach

zalecalbym odwiedzic kilka meskich ubikacji na UW albo innych warszawszkich
        uczelniach i poczytac co tam pisze, i to sa teksty pisane przez studentow, niby
        kwiat mlodziezy, niewiele filozydowskich tekstow tam ujrzy, a ilosc anty jest
        zastraszajaca. wiec co ma sobie pomyslec zyd jako wizytuje polske i idzie do
        takiego kibla?
        • Gość: michal Re: do biedronki 24 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.01.05, 14:26
          wybacz ale w tym przypadku badaniom nie wierze bo jakos nie jestem pewny ze
          wszyscy tak chetnie przyznawali by sie do anty-semityzmu,

Ale antysemici nie przyznaliby sie tez do filosemityzmu, a osob deklarujacych
          sympatie do Zydow jest prawie 20%. Z tego samego sondazu wynika tez, ze 56%
          Polakow czuje niechec do Rumunow a 59% do Arabow (sa najbardziej nielubiani).
          Mimo tego nie slyszalem zarzutow, ze jestesmy krajem antyrumunskim albo
          antyarabskim, a o antysemityzmie trabi sie nieustannie.

fakt jest taki ze ja
          > osobiscie nie znam jednej osoby nie pochodzenia zydowskiego i bez wyzszego
          > wyksztalcenia co by nie byla anty-semicka, moze to i generalizacja ale
          poparta
          > zyciowym doswiadczeniem

Znam sporo osob bez wyzszego wyksztalcenia (na ogol nie mam pojecia jakiego sa
          pochodzenia) nie objawiajacych antysemityzmu. Ze swoimi znajomymi nie rozmawiam
          o Zydach, bo niemal nikogo ten temat nie interesuje. Rozumiem, ze ty takie
          indagacje przeprowadzasz.

6. a powod ze o tym pisze jest jeden, Polacy w tym ja wsciekaja sie na rozne
          > publikacje zagranica, np, o polskich obozach koncentracyjnych tylkoz e nie
          > rozumieja ze wiekszosc takich postwa wyplywa z tego ze wystraczy np wyjsc z
          > pociagu w warszawie i lodzi, albo w takowym sieziec i pierwsze co sie rzuca w
          > oczy to ilosc napisow antyzydowskich i grafiti na domach

Nie sadze zeby tak bylo. Moim zdaniem publikacje takie powstaja na ogol z
          inicjatywy niektorych apriorycznie niechetnych Polsce srodowisk zydowskich.
          Reszta wynika z lenistwa dyletantow, ktorzy powielaja gotowe wzorce. Nikt
          powazny nie zaglebia sie w lekture napisow na kiblach i murach, a wyciaganie z
          tych napisow wnioskow natury ogolnej swiadczy o aberracji umyslowej.

> 4. bylem raz w krakowie jak byl festiwal kultury zydowskiej, ludzie ktorzy
          tam
          > byli specjalnie to albo byli pochodzeni zydowskiego albo specjalnie
          przyjechali
          >
          > z izraela lub innych krajow europy, no i przyznaje troche studentow ujotu tez
          > spotkalem

Tez bylem. Wszedzie slychac bylo jezyk polski. Ankiet personalnych, przyznaje,
          nie przeprowadzalem.

Podsumowujac - uwazam podobnie jak ty, ze poziom wyksztalcenia ma pewien wplyw
          na postawy ksenofobiczne, w tym antysemickie. Nie zgadzam sie jednak, ze Polska
          jest wyjatko antysemicka ani ze jest to glowna przyczyna niechetnych Polsce
          publikacji zagranicznych.

Poza tym, jak juz uprzednio wspomnialem, duzo niepotrzebnego zamieszania czyni
          nieustanne wyciaganie Zyda jak krolika z kapelusza pod byle pretekstem,
          zwlaszcza w mediach. Przyklad sprzed paru dni - w artykule GW pojawia sie
          informacja, ze w litewskim telewizyjnym programie rozrywkowym pojawila sie
          postac "wesolego esesmana". Nie ma nic o tym, ze program mial charakter
          antysemicki. I nagle informacja ze producent programu produkuje tez inny
          program osmieszajacy politykow, w ktorym sa czasem akcenty antysemickie. Na
          koniec zas autor rozwodzi sie o pogromach Zydow i Centrum Wiesenthala. Dyskusja
          na forum GW po takim info nie toczy sie oczywiscie o SS, Litwie, czy jakosci
          programow telewizyjnych tylko o Zydach. "Wesoly esesman" posluzyl redaktorowi
          GW za pretekst do napisania o Zydach - czy to normalne? Szperajac w
          publikacjach ND pewnie mozna znalezc podobne kwiatki z ta roznica, ze
          bohaterami artykulow beda zli Zydzi.
          • biedronka24 Wojtku 07.01.05, 14:50
            (kocham cie ;)
            To tak troche z amerykanska - no ale powiedziales prawde. A wiec moja
            rzeczywistosc jednak nie jest chyba rzeczywistoscia urojona, skoro jest jeszcze
            ktos kto tak to widzi.
            Przypomnial mi sie jeszcze jeden kolega. Gleboko wierzacy chrzescijanin (bo to
            kolejna (zadra?) z tego forum. Ja tez nie rozmawiam o tematych zydowskich ale
            pod wplywem jakichs dyskusji tu na forum - czy jakichs szczegolow zapytalam o
            Tore i wogole o ´ksenofobie´ w religiach jesli tak to mozna okreslic. Okazal sie
            wogole tym co tu sie okresla - zydofilem i wyrazal sie o Zydach na prawde bardzo
            dobrze. Wlasciwie przesadzal, bo ja znow nie wierze ze akurat wsrod Zydow to tak
            znow wszyscy sa roztropni, szanujacy inne kultury i takie tam. No a rozmowa byla
            zupelnie przypadkowa - zainspirowana jakims tekstem - z tego forum - jak
            powiedzialam.
            W Polsce kulture zydowska znalam wlasciwie z Teddiego Mleczarza ;) oraz z paru
            sztuk w Teatrze Zydowskim ktore widzialam. Ot i tyle. No i jeszcze ten
            nauczyciel ktory nam troche opowiadal o pieknych spiewach w synagogach. Przy
            okazji tez opowiesci o starej Warszawie. Wyciagalismy z niego co sie dalo.
            Oczywiscie przyslowia znam. I ´Ziemie Obiecana´ tez. Ale chyba nie powiesz ze
            tam jest negatywny obraz Zydow ?! Ten obraz oddaje pieknie klimat Lodzi z
            olbrzymia korzyscia wlasnie dla Zydow i ich kultury. A ze nie jest pusta
            propaganda w rozanej wacie cukrowej? No coz- to nie klimat europejski Staszku.
          • Gość: staszek Re: do biedronki 24 IP: 209.101.135.* 07.01.05, 14:54
            Ok, piszesz sporo sensownych rzeczy ale mam ciagle ale;

jezeli chodzi o idnygenacje to takowych nie przeprowadzam tylko wielokrotnie
            podczas roznych spotak towarzyskich slyszalem jak wielu ludzi z byle powodu
            schodzilo od razu na tematy anty-semickie, mieszkajac w Polsce doszedlem do
            wniosku ze jest to temat wrecz obowiazkowy, nie wiem moze obracalem sie w
            jakims szczegolnym srodowisku

a ja sie z toba nie zgadzam, wlasnie niedawno rozmawialem z czlowiekiem ktory
            narzekal na polska naty-semityzm wlasnie z powdow napisow grafiti i tych kibli
            i to nie sa zadne aberracje umyslowe, jezeli polscy studenci nie widza innych
            tematow wartosciowszych w zyciu niz wypisywanie anty-semickich tekstow na
            kiblowych drzwiach to wlasnie o czyms twierdzi

a tego zyda spod kapelusza wyciaga wlasnie najczesciej antysemici, poczytaj ND
            albo trybune lub tym podobne, takich tekstow jest tam nawet wiecej niz w gw

i miszkajac tu w us zapeniewam cie ze apriorycznie znty polsko srodowisk
            nastwionych jest tu o wiele mniej niz tych aproryczne antyzydowsko nastwionych
            w Polsce

pozdrw. Staszek
            • biedronka24 Tego staszku nie mozesz napisac 07.01.05, 15:07
              Ty znasz lepiej Stany my lepiej Polske.
              O wybijaniu szyb rodzinom zydowskim za swiecznik w oknie nie slyszalam.
              Nigdy. Trzeba by wiec byla zapytac ten Readers Digest dlaczego tak brzydko
              oskarzyli USA o antysemityzm ;)
              I moge Ci prawie zareczyc ze wszyscy uczniowie, ktorzy mieli jakikolwiek kontakt
              z prof. Ratajczykiem w liceum T. Reytana w W.wie z pewnoscia antysemitami nie
              sa. Musieliby byc nienormalni. Mysmy o naszego wychowawce walczyli po prostu. Z
              narzuconymi przez komune wladzami.
              Staszku ja tez wiem i juz troszke widzialam ze sa miejsca, w ktorych wiele
              rzeczy robi sie na pokaz. O graffiti ci pisalam. U nas nie ma sluzb ktore
              scieraja. Ja tych plakatow z San Diego (One country, one nation, one language)
              nie zapomne). W Polsce szybko pokrylyby sie graffiti ;)
              Graffiti na torze wyscigow na Sluzewcu sa tam niezmiennie od lat.
              Smieci zas zawalily las w ciagu zaledwie moje krotkiej, polrocznej nieobecnosci.
              I jeszcze cos.
              Wez pod uwage, ze u was ludzi pochodzenia zydowskiego jest po prostu wiecej.
              Byli wczesniej, ci co przetrwali dojechali do rodzin po wojnie. Moze czesc
              emigrowala przed komuna. Zapewne z Polski tez.
              • biedronka24 Nie dokonczylam 07.01.05, 15:24
                - tak wiec, jesli jest ich wiecej, to raczej malo prawdopodobne, ze sami o
                antysemityzm sie oskarza.
                Ja naprawde mysle ze to sie toczy na poziomie jakichs zalow.
                Mysle sobie ze sa tacy co tesknia za stara Polska, sa inni, ktorzy im moze tego
                za zdroszcza albo takie tesknoty sa im nie wsmak. Brakuje tez paru wyjasnien i
                rozliczen, a Izrael jest i bedzie pod ta politpoprawna ochrona. Wlasnie ze
                wzgledu na te drazliwosc plynaca tez pewnie z doswiadczen wojennych ale tez
                nieslusznie kumulujaca sie moim zdaniem wlasnie na Polakach. Ja jestem najmniej
                powolana do robienia takich analiz bo malo o tych sprawach wiem - ale tak to
                kobiecym zmyslem czuje. Jezeli nie mozna z kims porozmawiac, zapytac bojac sie
                ze ten oskarzy cie o to ze go uderzyles, albo sie rozplacze to moga sie rodzic
                wlasnie takie napiecia polityczne. Do tego do chodzi kwestia wojny i sytuacji w
                Gazie. Ktos dorobil nam gebe niemal glownego atakujacego w Iraku, oprawcy. Nie
                wszystkim Polakom sie to podoba. Ale i tak - badz spokojny naprawde moim zdaniem
                nad podziw wielu nawet b. sceptycznych w stosunku do polityki Izraela ma
                swiadomosc znaczenia tego bastionu demokracji na bliskim wschodzie i tego - ze
                nie mozna Zydow tam samych zostawic.
                Dlatego uwazam taki stosunek tych z tego forum - ktorzy obrazaja Polakow za
                wysoce niesprawiedliwy.
                • Gość: staszek Re: Nie dokonczylam IP: 209.101.135.* 07.01.05, 15:34
                  Oj prosze Pani, niech Pani przesledzi chocby tytuly watkow na forum, ile jest
                  tych co Polakow obrazaja a ile Zydow

Wie Pani nawet jakbym uznal racje Pani w stosunku do Polski generalnie, a mam
                  zydowskich przyjaciol ktorzy Polski bronia tak jak pani to naprawde Pani sie w
                  moich oczach troche osmiesza ze to forum jest pro-zydowski. Prosze Pani to
                  forum jest jadowicie anty-semickie
                  • biedronka24 Na pohybel z tym forum ! :) 07.01.05, 15:56
                    ono jest tez antybiedronkowe- zareczam...
                    Ja tu juz nie raz plakalam jak ktos z kolei (moze nawet ta sama osoba) opowiadal
                    jak on by traktowal Ukrainke. No tak ´po mesku´.

To jest taki mechanizm psychologiczny. Mysle ze to forum przyciagnelo - jedna
                    dwie takie osobliwosci, ktore wlasnie pod wieloma nickami czy loginami sie
                    wypowiadaja.
                    Zapewniam. Kobiety maja przewaznie lepsze wyczucie w pewnych niuansach
                    jezykowych, i ja nie mam watpliwosci ze tu jest wiecej takich osob.
                    Forum jest tez jadowicie antykatolickie, antytureckie, antyarabskie, a jak sie
                    czasem tu zajrzy to antypolskie. Kiedys pamietam ze bylo antyukrainskie.
                    Obrzydliwie.
                    Jak sie Pan skoncentruje na jednym to widzi Pan tylko to jedno.
                    Poza tym jak ma pan czas niech Pan zajrzy na inne fora. Np rozgrywki
                    zwolennikow(?) z przeciwnikami Kadafiego i takie tam na WP. Ja nie mam niestety
                    tyle czasu.
                    I tak juz dawno przesadzilam i przekroczylam granice zdrowego rozsadku.
                    Nie jestem emerytka by moc sobie pozwalac na takie pisanie.
                    A na zdrowie mi nie wychodzi.
                    Jest Pan jednym z nielicznych normalnych ludzi, ktorzy tu zajrzeli, plus
                    napisali i nalezy sie z tej normalnosci cieszyc a nie sugerowac wszystkimi
                    ludzkimi zboczeniami i problemami psychicznymi, ktore nagle dzieki jakims
                    ´wybitnym´ jednostkom moga zdominowac takie forum.
                    • Gość: staszek Re: Na pohybel z tym forum ! :) IP: 209.101.135.* 07.01.05, 16:06
                      Z ostatnim zdaniem zgadzam sie zupelnie
                      z tymz e forum jest tez anty-rozne nacje tez sie zgadzam
                      Nie za bardzo sie zgadzam z tym ze kobiety maja lepsza intuicje jezykowa,
                      uwazam ze to operuje na poziomie jednostek bez wzgledu na plec
                      i dziekuje ze uwaza mnie pani za normalnego bo sa tacy co podawali to w
                      watpliwowc
                      no jezeli chodzi o ten znty-semityzm to po prostu musimy sie zgodzic ze nasze
                      opinie sa inne i tyle bo inaczej w kolko bedziemy sie powtarzac
                      • biedronka24 Moze sie pan niezgadzac 07.01.05, 16:38
                        i z naukowcami. To uogolnienie oczywiscie - musialabym to dokladniej opisac. Ale
                        wykrywalne i udowadnialne. Nie na poziomie enigmatycznej intuicji tylko
                        aktywnosci i wielkosci pol zaangazowanych w proces analizy mowy. Oczywiscie w
                        przypadku slowa pisanego jest troszke inaczej, ale generalnie - statystycznie to
                        ta przewaga kobiet jest. Roznice osobnicze sa oczywiscie duze i tu nawet nie
                        zamierzam polemizowac.
                        Juz mnie nie ma :)
              • Gość: staszek Re: Tego staszku nie mozesz napisac IP: 209.101.135.* 07.01.05, 15:30
                Ja nie wiem prosze Pani. Pani jezdzi ostanio po swiecie a ja wlasnie wrocilem
                calkiem niedawno z piecioletniego tam w Polsce pobytu. Wiec nie wiem kto tak
                naprawde ta Polske zna lepiej boriac pd uwage ze moja praca polegala na tym ze
                wiele podrozowalem i bylem w prawie kzadym zakatku kraju.
                Jak widac nie zgodzimy sie po prostu bo nasze doswiadcznia sa diametralnie
                rozne ale poniewaz Pani wiele szczegolow napisala ja napisze tylko jedno. Bedac
                tam przez piec lat bylem na wielu spotkaniach towarzyskich i nie bylo zadnego
                zeby ktos za cos Zydow nie zaatakowal a nie spotkalem sie z jednym przypadkiem
                zeby ktos tych Zydow bronil i na tym ten watek tu koncze
                I widzi Pani moja rodzina z tego co wiem zydowska nie jest, sa jakies pogloski
                ze czesc sie przechrzcila w polowie 1 wieku ale nie udokumentowane. Nie ma to w
                koncu jednak znaczenia bo wychowany zostalem jako Polak i katolik. Widzi Pani
                moje doswiadczenie z komunizmem nauczylo mnie ze nie ma nic gorszego niz
                hipokryzja i szowinizm. Na tych fundamentach byla zbudowana komuna i niestety w
                ogromnym stopniu ciagle wplywa to na mentalnosc post-komunistycznych
                spolecznosci.

Jezeli chodzi o Stany. Powtarzam sie znowu; Nie jestem naiwny , wiele jest tu
                wad, ale oprocz mieszkania w Polsce podrozowlaem tez po EUropie i po prostu
                szanse zyciowe sa diametralnie rozne. Pani pisala o dzieciach. otoz ja jestem
                pewny ze tutaj moje dziecko ma szanse na normalne zycie, w Europie tej pewnosci
                nie mialem i to wszystko

Staszek
                • biedronka24 Wiem 07.01.05, 15:44
                  wiekszosc z nas robi to dla dzieci przede wszystkim. I nie przyszlo mi przez
                  mysl krytykowac tych co emigruja do USA! Kazdy z nas szuka godnego zycia po
                  prostu na miare swoich wyobrazen. Postaram sie do tego tematu nie nawiazywac. Po
                  prostu przypomnial mi sie ten artykul.
                  Nie piszesz Staszku dokladnie o tych spotkaniach - zapewne w roznych
                  srodowiskach - roznie to wyglada. Nie wiem na czym polegal ten antysemityzm. Bo
                  ze zdefiniowaniem go tez troche trudno. Sa srodowiska w ktorych zartuje sie z
                  kolegow nawet tak, ze nie przeszloby to w innych. Ale zwykle nie jest to ´za
                  plecami´ tylko w obecnosci. My nierzadko sobie wsrod nas tak zartujemy. Ale
                  naprawde to wszyscy sie wzajemnie podbudowujemy i wspieramy. W moim srodowisku
                  spotkalam sie sporadycznie z raczej surowymi komentarzami nt o Niemcow- glownie
                  Prusakow. Ale tez nie bezmyslna, czy w kategoriach dyskryminowania pochodzenia
                  etnicznego! Raczej w zwiazku z moim pobytem tu. Moze smutnymi wspomnieniami z
                  czasow wojny ojca mojej przyjaciolki i rodziny jej meza.
                  A co do mojej bytnosci- to jestem jedna noga tu - druga tam. Wiem ze to dziwne
                  ale jak sie ma meza w Polsce- to tak bywa ;). Rozumiesz wiec Staszku ze z
                  roznych przyczyn, potrzeb itd musze i chce byc jednak dosc czesto w kraju.
                  Powinnam sie chyba zajac jakas dzialalnoscia szmuglerska ;) z racji na czestosc
                  przekraczania granic :)
                  Mowilam Panu Staszku, ze obserwuje wrecz namacalnie potencjal polskiej
                  przedsiebiorczosci na przykladzie pewnej stacji benzynowej. Ma dobre ceny i
                  swietna obsluge. No to chyba rozumiesz- ze nie rzucam slow na wiatr:)

Co do mnie to podrozuje po Europie
                  • biedronka24 Ojej 07.01.05, 16:02
                    za szybko klikam. Musze cos waznego zrobic - przepraszam. Ostatnie zdanie jest
                    bez sensu. Tak jak i czesc (koniec) mojego postu do Wojtka - do Pana.
                    Przepraszam raz jeszcze za ten balagan.
                    Postaram sie zajrzec tu jutro moze.
                    Pozdrowienia
        • biedronka24 Staszku 07.01.05, 14:40
          Dobrze ze zajrzalam.
          Ja jestem po UW. Wybacz ale to tak jak z forum. Napisy pisze jeden czlowiek a
          zostaja tam na dlugo. Wyglada jakby pisali je wszyscy. Niektore moze sa z
          dawnych czasow. Wiesz z jaka czestoscia remontowany jest Uniwerek? Wydzial
          biologii jeszcze do niedawna stal kazdego roku przed widmem zamkniecia tego
          kierunku z racji na stan pewnego budynku, w ktorym byly podlaczenia gazowe do
          doswiadczen a ktorego stan grozil ruina i zawaleniem w kazdej chwili.
          To forum jest absolutnie niereprezentatywne. Poza tym - owszem w kulturze jest
          zakorzeniony prototyp Zyda, ktory liczy pieniadze i ten wyraz dla niektorych
          prostych ludzi moze wlasnie oznaczac- jestem wiecej niz pewna ze oznacza cos
          takiego. Nikt nawet z tych prostych ludzi nie wnika w czyjekolwiek pochodzenie
          czy obyczaje. Teatr zydowski w W-wie ma sie swietnie. Gdy za czasow studenckich
          dorabialam sobie w agencji wynajmujacej domy dla roznych obcokrajowcow to
          pamietam np rabina ktory przyjechal z zona zatrudniona w inwestujacej w Polsce
          firmie kosmetycznej. Jakos nie wygladal na niezadowolonego. O ile pamietam
          wynajeli w koncu dom gdzies na Pieknej i wszystko bylo tak jak na lezy zgodnie z
          tradycja. No to byli akurat niewatpliwie majetni ludzie ale gdyby byl taki
          antysemityzm o ktorym mowisz to, nie martw sie - dotknal by i ich. A byli
          naprawde zadowoleni.
          Moj nauczyciel fizyki z liceum i wychowawca tez byl Zydem z pochodzenia ale nie
          umiem o nim tak mowic- tzn koncentrujac sie na tym pochodzeniu, bo tak naprawde
          byl patriota Warszawiakiem i wspanialym wychowawca. Ja tez nie powiedzialabym o
          sobie ze jestem Bulgarka. Bo jestem Polka. Ale szanuje swoja druga ojczyzne.
          Jest jeszcze cos.
          Pamietam za to, ze gdy z kolei udzielalam sie kiedys w Warszawie jako pomoc przy
          rejestracji i organizacji miedzynarodowej konferencji Fizykow to doszlo do
          pewnego niemilego zdarzenia. Zdarzenie zostalo rozdmuchane na cala konferencje i
          zrobiono z tego olbrzymia - afere. A jak wygladalo wiem dokladnie. Otoz bylysmy
          w recepcji 3. Ja moja przyjaciolka z iberystki i pewna kolezanka z italianistyki
          chyba. To taka bardzo wrazliwa dziewczyna, pisala artykuly, interesowala sie
          kinematografia. Zreszta chyba do dzis jezdzi na festiwale do Wenecji.
          Jako osoba jest nieslychanie delikatna i ostrozna w zwracaniu sie do ludzi.
          Ale fascynuje sie - jak cale nasze srodowisko roznymi zwyczajami, niuansami
          jezyka, obyczajowoscia. Zdaje sie ze kultura hebrajska tez, ale bez nacisku na
          nia wlasnie bo nr. uno pozostaja Wlochy. Wyobraz sobie ze pamietam dokladnie
          jedno zdanie ktore powiedziala do pewnej pani wydajac jej plakietke i dokumenty.
          Otoz powiedziala ´jak pieknie brzmi pani (nie pamietam czy imie czy nazwisko).
          Z tego zostala zrobiono afera o antysemityzmie w Polsce na cala konferencje.
          Dziewczyna ryczala przez nastepne 2 dni i nie mogla pracowac.
          Takze widzisz. Sa tez i tacy co sprawe rozdmuchuja w dziwny sposob. Oczekuja po
          prostu przejawow antysemityzmu i wszysto im sie z nim kojarzy. Nawet nie mozna
          im niczego milego powiedziec. A to akurat na tym forum wychodzi tez bardzo
          ladnie. Przecwiczylam to na sobie z paroma tu - dlatego uciekam bo widze ze to
          nie ma sensu i swiata ani tych ludzi nie zmienie. Oni maja taki feler
          nadwrazliwosci na swoim punkcie i tyle. Ale na szczescie sa i inni.
          A teraz z innej beczki. Ostatnio jak bylam w domu to sprzatalam las. Tak sama
          wynosilam szkla, zeszyty do nauki angielskiego, stare smietniki, parasole.
          Slowem wszystko. Nie wiem czy to wyrzucal plebs. Raczej watpie sadzac po pewnych
          rzeczach ktore w tych smieciach sie znajdowaly. Ja mieszkam skromnie ale to
          ekskluzywna raczej okolica. Te smieci, butelki wystarczylyby na zapelnienie
          calego odcinka drogi ktora wiedzie do tego lasu. Wory ze skoszona trawa, sianem,
          tez tam byly (bo sie rozloza ;). Kupy psie- bo nikomu w lesie nie chce sie ich
          zakopywac. W Polsce jeszcze po komunie mnostwo ludzi nie przyjmuje do wiadomosci
          ze to jest wlasnie ich. Ich ziemia, ich dobro, ich dzieci. Ze oni sami sobie tym
          szkodza. Na instytucje- ktore sprzataja kupy, myja sciany z napisami dresiazy po
          prostu ´nie ma kasy´. To nie ten poziom co Europa czy Niemcy. Nie mysl ze tam
          wszyscy zasypuja, czy zbieraja kupki psie. Po prostu sa wyznaczone instytucje
          ktore to robia.
          A nie oczekuj od ludzi prostych czy biednych na wsiach, zdegenerowanych ale
          nienawidzacych komunizmu ze rzuca sie w ramiona tych z kolei, ktorzy
          przyjezdzaja z gotowymi uprzedzeniami. Nie nie chce nikogo tlumaczyc.
          Ale jakos tak mi sie wydaje ze prosty czlowiek to prosty czlowiek. Ale od
          inteligentnego czlowieka przyjezdzajacego to tez sponiewieranego w koncu narodu
          oczekiwac mozna wiecej niz tylko zbudowane na stereotypach uprzedzenia.
          A z pozytywnym nastawieniem mozna tez pokazac ladny kawalek kultury i to
          wszystko zmienic. Bo Polacy maja sentyment do historii. I potrafia byc
          sprawiedliwi.
          Siedze troche w Niemczech i powiem Ci z kolei ze tu akurat muzea dot. drugiej
          wojny sw. i martyrologii zydowskiej swieca pustkami. Moi znajomi (absolutnie bez
          korzeni zydowskich w zakresie ich i mojej wiedzy nt temat) odwiedzali takie
          muzeum w Hamburgu. Wlasnie oni. Polacy. Nikt ich tam nie gonil. Te muzea tu sa w
          taki czy inny sposob zdaje sie narzucone. Budujac jakies tam muzeum ´gospodarze´
          zmuszeni byli wlasnie takie muzeum pamiec o 2ws wybudowac. I tyle. Ale jest w
          nich pusto. Po czesci mozna ich zrozumiec bo nikt nie lubi wspominac swojego
          narodu jako oprawcy - no ale podaje ci fakty.
          Polakow z Zydami laczy tez pamiec o tej wojnie, ale mam wraznie ze istnieja
          jednostki albo nawet cale instytucje, ktorym bardzo zalezy na utrzymywaniu w
          Zydach przekonania ze pamiec o tej wojnie nas dzieli.
          No i jak zauwazylam Zydow zas tu jest sporo zwlaszcza z terenow Rosji i moze
          Ukrainy i wcale nie maja takich oporow przybywac tu, choc recze Staszku ze
          stosunek do nich tu niczym sie nie rozni od tego w Polsce.
          Sadze ze z wielu powodow jednak zycie w strukturach panstwa niemieckiego jest
          mniej przyjazne dla ludzi o mentalnosci nacechowanej temperamentem takiej jak
          polska czy tych Zydow z terenow wschodnich.
          Musze dzis naprawde popracowac - ale dzieki za maila.
          Nie chce cie przekonywac - ale bedzie mi milo jak poznasz tez wlasnie te fakty,
          ktore buduja moj punkt widzenia.

• Gość: kuk Re: do biedronki 24 IP: 207.7.203.* 07.01.05, 17:27
        Pan staszek ma problem. Uprawia iskanie, taki polski szymek wisentalow.Moze
        powinien sie spiknac z marzynskimi, grossami i zrobic jakies piniedze...
        • Gość: staszek Re: do biedronki 24 IP: 209.101.135.* 07.01.05, 17:33
          oj kuk niech Ci bedzie jestem szymek wisentalow i iskam ile wlezie
          no ale przynajmniej kukniety nie jestem
    • Gość: Gucio jude-psychol odwala tu swoja wszawa robote! IP: *.ipt.aol.com 07.01.05, 16:17
      > nie ma jak udawac 'dobrego' zyda, nieomal...czlowieka, ktory delikatna
      perswazja i bezczelnym ubolewaniem spycha naiwniakow w defensywe!!!

> Czym jest zyd , sami zydzi w momencie slabosci objawiaja:

> www.liferesearchuniversal.com/whojew.html#nojew

> Do tego dodac Finkelszteina i paru innych i zawsze dojdzie sie do faktu ze
      zyd to gangrena na ludzkim organizmie, ktora nalezy wyciac i wypalic,
      niezaleznie od skamlania tych chazarskich kundli pozujacych na Semitow!!!
      • biedronka24 Jak to zaszczytnie ze ty nie masz slabosci Guciu 07.01.05, 16:48
        ale zapewne masz slabizne. Nie nabaw sie tylko wrzodow zoladka.
        Idz i manifestuj swoj rasizm w tej samej formie na ulicy u siebie.
        Na pewno jakis mlody chlopak potraktuje te slabizne jak nalezy. To zapewne twoja
        przyszlosc lub przeszlosc.
        Albo dadza ci kilof i bedziesz poszerzal sciezki dla turystow w kanionach Palm
        Springs w slonecznej Kalifornii.
        Poki co polecam ci Fredzia i kolegow zagorzalych antyklerykalow - np Herr
        Krzysia do konwersacji.
    • Gość: staszek No i co Pani na to powie? IP: 209.101.135.* 07.01.05, 16:23
      • biedronka24 Ja go ignoruje a on pisze z USA 07.01.05, 16:34
        ponoc.
        Nic nie poradze.
        Musze naprawde zmykac.
        Do napisania
        • biedronka24 cos Ci tylko pokaze Staszku ;) 07.01.05, 16:57
          tak na koniec
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=13&w=18367835&a=18373050
          To byl pierwszy post. Niewinny. Rozumiesz - imie dla psa - pieknej polskiej rasy
          z wielkim trudem wspolnymi silami restaurowanej nota bene rowniez przez moje
          kolezanki....

Potem zajrzyj na dol i zobaczysz ze ktos (ale dopiero potem)
          dodal wybor imion z dodaniem cyt. ´Mosze`
          Sam widzisz ze ´kulturalni´ te spirale napedzaja... Musi byc to fajna zabawa.
          Jak sadzisz? Zwlaszcza ze nasz narod nieraz byl gnebiony przez rozne nacje.
          Dzieki temu, ze na to gnebienie sobie nie pozwalalismy - przetrwalismy.
          A teraz sam sie ustosunkuj prosze.
          Ja juz wiecej - nie moge..
          • Gość: staszek Re: cos Ci tylko pokaze Staszku ;) IP: 209.101.135.* 07.01.05, 17:02
            wie Pani przyznaje ze nie za bardzo rozumiem o co chodzi z tym postem
            a jezeli o gnebienie chodzi to nie jestesmy jedyni co gnebieni bylismy i z tego
            powodu przywileju cierpietnictwa nikt nam nie dal
            • biedronka24 To wyjasniam 07.01.05, 17:09
              wystarczy przeczytac jaki ten ktos podaje wybor. Po pierwsze pies - to nie cos
              do wyrazania pogladow politycznych. Po drugie np nazywanie psa Mahomet-
              proponowanie tego nawet mogloby przez drazliwych np muzulmanow byc odebrane jako
              antyislamizm. Bardzo upokarzajacy - jako imie dla psa.
              Ja gdybym nienawidzila z kolei jakiejs religii - wogole czegokolwiek to nie
              nazwalabym tak zwierzecia ktore chce obdarzyc miloscia i troska.
              Po prostu zalosne. Dowcipas na poziomie grafitti dresowcow. I sadzac po wyborze
              niestety z tej ponoc - ´mniej reprezentowanej strony´.
              Mowilam ze Panu bedzie trudniej pewne rzeczy zauwazac- ale co tam :)
              Po drugie ogar polski to piekna, stara polska rasa. Po prostu sa ludzie, ktorych
              wyobraznia nie siega ponad zabawy i draznienie sie z innymi - siegajace ich
              samych i sciagajace ich na dno.
              No ale jak nie bedzie chcial Pan zrozumiec to i Pan nie zrozumie. Ja tylko
              chcialam Panu pokazac kto pierwszy wlasnie wykazal sie ta
              ´antynarodowosciowoscia´ i antyreligijnoscia z czego z kolei autor maila slynie
              bedac jesli mnie pamiec nie myli jednak zdeklarowanym FILO semita...
              o czym zreszta swiadczy mazeltow ;)
              • Gość: staszek Re: To wyjasniam IP: 209.101.135.* 07.01.05, 17:15
                Prosze Pani moglbym wkleic tu tysiace linkow do podobnych anty-semickich
                tekstow ale Gucio zrobil juz to sam wiec nie bede
                Powiem szczerze jezeli zalezy Pani aby mnie przekonac to nie ma co bo po prostu
                to bedzie takie w kolko macieju po prostu
                no i mam nadzieje ze bycie Filo-semita do czego sie szczerze przyznaje Pani nie
                przeszkadza
                • biedronka24 Ja jestem filo rozne kultury- choc z naciskiem na 07.01.05, 17:21
                  te zagrozone wiec nie przeszkadza i w dyskusji zupelnie obojetne. Chyba ze to
                  maniakalno- agresywny filosemityzm podobny w nasileniu do np maniakalnego
                  antyklerykalizmu- o co jednak Pana nie posadzam ;)
                  • Gość: staszek Re: Ja jestem filo rozne kultury- choc z naciskie IP: 209.101.135.* 07.01.05, 17:27
                    ale zeby byc konsekwentnym to maniakalno-agresywny folopolonizm tez chyba
                    powinien pani przeszkadzac
                    • biedronka24 filopolonka jestem z natury 07.01.05, 17:34
                      urodzenia, rodziny. I sobie to cenie. Natomiast nie przyszloby mi do glowy
                      agresywnie namawiac do polonizacji kolegow Niemcow.
                      Czy o to Panu chodzi? Jezeli Niemcy pisza na swoich produktach mlecznych ´von
                      unserem Heimat´ to przybywajacym tu cudzoziemcom- Rosjanom, Polakom, Zydom to
                      nie przeszkadza. No nie widzialam pikiet i manifestacji. Czy to Panu przeszkadza?
                      Chce Pan mi zarzucic ze polonizuje kogos ´na sile´?
                      To raczej insynuacje bo (przynajmniej tak mi sie wydaje) to jednak polskie forum
                      i ja w kazdym razie po to tu zajrzalam aby miec troche informacji od roznych
                      ludzi zwiazanych z moim krajem. Nie bardzo wiec rozumiem o co chodzi.
                      Nie sadze tez by kogokolwiek kto tu sympatie do kultury polskiej wyraza moznaby
                      o cos takiego oskarzyc, bo raczej po temu powinno byc to przede wszystkim
                      miejsce, niezaleznie od konstruktywnej krytyki. A moze sie myle? Pan ma inne zdanie?
                      • Gość: staszek Re: filopolonka jestem z natury IP: 209.101.135.* 07.01.05, 17:37
                        Nic Pani nie zarzucam,bron Boze, chyba Pani teraz jakas podatna dzis na aluzje,
                        tylko mozna byc patriota a mozna byc manikalno-agresywnym filopolonista,
                        pytalem tylko czy ci drudzy Pani przeszkadzaja tak bardzo jako tacy filosemici?
                        • biedronka24 agresywna germanizacja czy rusyfikacja 07.01.05, 17:45
                          tez by mi przeszkadzala. Podobnie jak kazda nachalna propaganda a w dodatku
                          niebezpieczna dla mojej wlasnej ´matczynej´kultury. Dziwi to Pana?
                          Mi chodzi o ten element agresji i probe wyparcia innej kultury. A nie sympatie
                          czy bogacenie swojej. Widzi Pan roznice? Zwlaszcza jak to sie mowi w moim domu.
                          • Gość: staszek Re: agresywna germanizacja czy rusyfikacja IP: 209.101.135.* 07.01.05, 17:49
                            Widzi Pani ja sie ogolnie zgadzam tylko ze mi przeszkadza takze nachalna
                            propaganda wlasnej kultury w imie zasady nie rob drugiemu co Tobie nie milo
                            • biedronka24 Mnie tez - to napisalam 07.01.05, 17:58
                              ale na polskie forum (racjonalnie ujmujac) powinni zagladac przede wszystkim ci
                              ktorzy takiego filpolskiego spojrzenia szukaja. Czyzbym sie mylila ;)?
                              Czy moze jestem na jakims przyczolku Izraela - przyszlej kolonii i wparowalam tu
                              z butami - nieswiadomie- to prosze mnie wyprowadzic z bledu :)
                              Poza tym tak szczerze znow- czy moge przyklad jakis takiej nachalnej propagandy
                              wlasnej kultury?!
                              Zapewniam - moja ukochana rasa psia nie jest akurat polska rasa. Niestety nie
                              jest tez izraelska (;)). Ba nie jest nawet arabska :)
                              • Gość: staszek Re: Mnie tez - to napisalam IP: 209.101.135.* 07.01.05, 18:02
                                Wie Pani dajmy moze jzu temu pokoj bo w kolko to samo to juz troche nudne.
                                Napewno mozemy znalezc wiele innych rzeczy do dyskusji.
                                • biedronka24 Ok - nt 07.01.05, 18:15
          • krystian71 Re: cos Ci tylko pokaze Staszku ;) 07.01.05, 17:08
            pozwolilem sobie zerknac,bo sam niedawno szukalem imienia dla mojej Maji.
            Troszke jestem zdezorientowany, biedroneczko.Mosze cie razil,a Muhammad a nawet
            Mahomet juz nie...:(((
            • biedronka24 Raza mnie oba maile Krystianie 07.01.05, 17:13
              zwlaszcza w kwestii imienia dla psa - badz co badz dorobku czyjejs mysli i pracy
              hodowlanej. Ale nawet jak ktos pogardza swoim zwierzeciem i lubi tego typu
              zarciki to nie branie pod uwage innych ludzi jest nie na miejscu.
              Staszkowi zwracalam uwage na to - kto pierwszy napisal wlasnie tego typu post i
              tego typu propozycje podawal. No i wyszlo na to ze akurat filosemita wbrew temu
              co on mi tu probuje udowadniac..
              Reszta to juz tylko petla.
              Mniejsza o to - ja i tak za dlugo tu pisalam. Pora skonczyc wakacje.
              • Gość: staszek Re: Raza mnie oba maile Krystianie IP: 209.101.135.* 07.01.05, 17:18
                wie pani nic nie probuje odwadniac wrecz przeciwnie, stwierdzam tylko wlasna
                opinie
                wydawalo mis sie ze chodzi pani o dyskusje a tu widac ze chyba jednak o
                przekonywanie i racje
                no trudno bo widzi pani ja nie jestem prosyzelita ani misjonarzem , pisze tu
                co mysle ale przekonywac innych mi ni zaley
                no i tyle
                • biedronka24 ? 07.01.05, 17:24
                  Prosze Pana. Ja mam wielu przyjaciol. W niektorych kwestiach roznimy sie bardzo
                  pogladami. W niektorych sie zgadzamy. Ale uwazam ze wlasnie oni maja prawo do
                  poznawania faktow i argumentow ktore buduja moje poglady.
                  Inaczej wogole nie wiem na czym polega wg Pana dyskusja?
                  A teraz zmykam nieodwolalnie.
                  • Gość: staszek Re: ? IP: 209.101.135.* 07.01.05, 17:29
                    odnosilem sie do tekstu do krystiana gdzie Pani pisze ze ja probuje pania do
                    czegos przekonac. Wrecz tlumacze ze daleko mi do tego
                    • biedronka24 Ok. 07.01.05, 17:38
                      skrot myslowy. Poniekad na to samo wychodzi. Przekonywanie w dyskusji to nic
                      zdroznego jesli poparte jest argumentami w postaci konkretnych faktow- bo takie
                      mialam na mysli. Rozumialam to w zasadzie jako synonim - ´dowodzi´. Pan przyjal
                      znow jako oskarzenie Pana- no i prosze..:)

• krystian71 Re: Raza mnie oba maile Krystianie 07.01.05, 17:42
                sorki ,masz racje,przeczytalem jeszcze raz twoj wpis i zalapalem.
                Bo to niestety jest wazne,choc troche dziecinnie brzmi-jak w szkole , gdy pani
                pyta-"kto pierwszy zaczal?"
                Zreszta przyzwyczajony do roznych Maksow i Benow, Muhamada bym sob ie darowal a
                i Mosze brzmi w tym kontekscie calkiem niewinnie.
                Ale przyznasz (a moze i Stasiu przyzna,ze z tym Mahometem to gruba przesada)
                Latwo sobie wyobrazic reokcje,gdyby po osiedlu biegal pies wolany Jahwe,Adonai
                lub Jezus :(
                • Gość: staszek Re: Raza mnie oba maile Krystianie IP: 209.101.135.* 07.01.05, 17:51
                  krystianku proponowalem kiedys aby po doroslemu a nie dziecinnemu ale poniewaz
                  mam wady wiec nie zostaje dluzny
                  a co do meritum si zgadzam choc na przyklad w sewilli spotkalem psy jezusy
                  • biedronka24 Nic dziwnego 07.01.05, 18:00
                    postepuje komunizacja Hiszpanii. Oni tam nawet juz wlasnej tradycji nie znaja.
                    Niestety obserwuje to wlasnie po studentach - ba doktorantach. Coz wesole to nie
                    jest.
                  • krystian71 Re: Raza mnie oba maile Krystianie 07.01.05, 18:15
                    moja chata skraja a koszula blizsza cialu.
                    Hmmm w Hiszpani imie Jezus jest czesto nadawane noworodkom plci
                    meskiej,sadze,ze w Polsce by to nie przeszlo, nie tylko w kosciele ale nawet i
                    w USC.Podobna sytuacja, jeszcze kilka wiekow temu, byla z imieniem Maria.
                    Tu nie chodzi o to jak JEST , tylko czy NAS , ciebie , mnie i innych bywalcow
                    tego forum taka sytuacja razi.
                    Gdy zaczynalem podczytywac to forum , co rusz napotykalem takie kwiatki- byla i
                    Maryjka co sie puscila i boze cialko (ponetne).Ciagle jeszcze sie na to nie
                    uodpornilem-takze i na Mahometa -pedofila czy kozojebce.
                    Niestety po pierwszych probach protestow zostalem mahmutem 71-i to w ustach
                    tych deklaratywnych katolikow z Detroit,ktorzy zapewne podstawy chrzescianskiej
                    wiary przerabiali na przyspieszonych i skroconych kursach.
                    O reszcie fredzio-jarusiowego towarzystwa nie wspominajac.
                    pozdr
                    • Gość: staszek Re: Raza mnie oba maile Krystianie IP: 209.101.135.* 07.01.05, 18:51
                      Za tego Mahmuta kozojebce to ja tez juz mialem z paka z detroit na pienku, ale
                      jako historyk zapewniam Ci ze Mahomet byl pedofilem bo nawet wsrod arabskiej
                      spolecznosci malzenstwo z 6 latka bylo tylko i wylacznie usprawiedliwione jego
                      statusem proroka a wielu byl temu przeciwnych
                      • biedronka24 Byl? 07.01.05, 19:07
                        ja nie wiem czy byl czy nie byl- to nie moja wiara. Ale tak na marginesie to nie
                        zauwazylam by te teksty byly ostaja Islamu - nawet w roznej powiedzmy sobie
                        praktyce - tej na Polnocy Afryki.
                        Czy bedziesz tez Staszku dochodzil poczecia Chrystusa z dziewicy i ewentualnych
                        problemow natury moralnych z tym zwiazanych?
                        Ja tam slyszalam taki dziwny tekst a propos narodzin zydowskiego proroka z matki
                        Sary i przykazan dla akuszerek. Dziwnych bo brzmialo to tak jakby inne dzieci
                        nie mialy sie w tym czasie prawa narodzic...Szczegolow nie pamietam.
                        Ale rozumiesz blad myslenia chyba? Nalezalo by tez poddac pod nadzor moralny
                        sprawe nirwany bo obawiam sie ze w dobie ery atomowej byliby tacy, ktorzy i te
                        sprawe gotowi sa potraktowac doslownie - ba przyspieszyc.
                        Juz kiedys mowilam. To nie o poszczegolne swiete ksiegi chodzi. Ale o praktyke i
                        ich interpretacje.
                        Akurat pedofilia w praktyce muzulmanskiej nie jest wiekszym problemem niz w
                        Hinduistycznej czy nawet w Europie. Wiec nie wiem ku czemu to zmierza. Sa
                        powazniejsze problemy- ktore naprawde istnieja.
                        • Gość: staszek Re: Byl? IP: 209.101.135.* 07.01.05, 19:12
                          No tu akurat nie zgadzam sie calkowicie, co moze byc gorszego niz pedofilia?
                          ywanie seksualne niewinnego dziecka? Chyba nawet morderstwo nie jest az tak
                          morlanie wstrzasajace
                          • biedronka24 A numer 44 pamietasz wasc? 07.01.05, 19:23
                            to taki maly tescik. No jeszcze sa siodemki, dziewiatki.
                            Jestes pewien ze w Koranie stoi PEDOFILIA?
                            Nie odwazylabym sie zadnych tego typu zbrodni porownywac.
                            Ale akurat nie zgadzam sie np z paczka z detroit ze wychowywanie dzieci przez
                            dwoch tatusiow jest tez takie moralnie w porzadku.
                            Zalecenie dla akuszerek aby w tym czasie nie urodzil sie zaden inny Zyd tez
                            uwazam za moralnie wstrzasajace. No chyba ze zle rozumialam- co o tym myslisz?
                            Albo pokusilam sie o dowolna interpretacje. Nie podejmuje sie bronic Islamu w
                            tej kwestii. Ale przyszlo mi na mysl ze pedofilia to akt seksualny.
                            Zas malzenstwa formalne dzieci sa praktykowane do dzis w Indiach i dla mnie
                            oburzajace ale niemniej jednak jeszcze trudno zakwalifikowac je do tej samej
                            skali zbrodni.
                            Jestes pewien na 100 procent ze wiesz co tam w tym Koranie jest napisane?
                            Ja nie mam takich zrodel- mialam szanse miec tu od jednej Turczynki, ktora byla
                            na stazu w instytucie. Ach - nie nosila zadnej chusty - nawet symbolicznej.
                            Modlila sie po prostu czasem w swoim pokoju, albo w czasie postow- poscila.
                            Berberowie tez sa wyznania islamskiego. I tez sa inni.
                            • Gość: staszek Re: A numer 44 pamietasz wasc? IP: 209.101.135.* 07.01.05, 19:52
                              1. tescik oblany to przyznaje ze nie mam pojecie co 44 dotyczy
                              2. w Koranie nie ale w historii , ,
                              prawda ze wszystkie kultury dopuszczaly malzenstwa dzieci ale zawsze i wszedzie
                              karalne bylo utrzymywanie stosunkow plciowych z dziecmi w wieku
                              przedmenstrualnym, mahomet utrzymywal z 6 letnim dzieckiem
                              3. I powiem cos Pani mozemy dyskutowac i roznic sie w wielu rzeczach ale jezeli
                              Pani zechce tutaj bronic chocby mimochodem pedofilii to koniec bo dla mnie to
                              jest po prostu moralnie nie do utrzymania,
                              • Gość: rachelka Re: A numer 44 pamietasz wasc? IP: *.twcny.rr.com 07.01.05, 19:59
                                Gość portalu: staszek napisał(a):

> 1. tescik oblany to przyznaje ze nie mam pojecie co 44 dotyczy
                                >
                                no Staszku to chyba Mickiewicz:)))
                                • Gość: staszek Re: A numer 44 pamietasz wasc? IP: 209.101.135.* 07.01.05, 20:08
                                  Tak a gdzie?
                            • Gość: staszek Re: A numer 44 pamietasz wasc? IP: 209.101.135.* 07.01.05, 20:18
                              rachelka mowi ze chodzi o Mickiewicza wiec to dziady i zbawca ale co to ma do
                              pedofilii?
                              • biedronka24 A skad wziales te 6 lat 07.01.05, 20:30
                                i te stosunki plciowe?
                                Zainteresowales mnie przyznaje - choc nie pedofilia bo ta mnie odstrecza.
                                Mam jednak zboczenie zawodowe i jak juz ktos uzywa sformulowan i definicji to
                                chcialabym sie upewnic co przez to rozumie.
                                O jakiej historii mowisz? Historia ma to do siebie ze opiera sie na dzielach
                                przez kogos napisanych i ta moze czasem przybierac forme legendy a moze tez byc
                                oparta na jakichs badaniach eksperymentalnych. Dowodach naukowych. Wiec jakzesz
                                to zamierzasz akurat w tej kwestii czyichs prorokow dowodzic?
                                Tak rachelka wybawila (podziekowania).
                                Temat Koranu az tak mnie nie podnieca - wole akurat wierzenia i obyczaje czarnej
                                Afryki. Jak w ten sie kiedys zaglebisz to chetnie przy jakiejs okazji
                                porozmawiam. O obyczajowosciach tez mozemy porozmawiac. O pedofilii nie- bo jest
                                to odrazajaca zbrodnia, przeraza mnie jako matke, ale chyba jako matke syna np
                                przerazalo by mnie tez nie mniej np to co sie moze stac gdyby owego syna ktos
                                oskarzyl o nia niesprawiedliwie. Bo tez mialabym pelna swiadomosc, ze nie mialby
                                wtedy zadnych szans wrocic do normalnego zycia. O karze smierci tez prosze nie
                                dyskutujmy bo jakos nie mam nastroju - Staszku. O karach smierci z odroczeniem
                                rowniez.
                                • Gość: staszek Re: A skad wziales te 6 lat IP: 209.101.135.* 07.01.05, 20:39
                                  W poniedzialek postaram sie dac Ciliste opracowan w ktorych moze Pani sobie o
                                  mahomecie i jego oblubienicy poczytac
                                  ja zajmuje sie historia Europy Wschodniej daleko to od Afryki wiec nie za duzo
                                  o tamtych zwyczajach wiem
                                  bedac ojcem pedofilia mnie przeraza przeokropnie , nie wiem czy jest gorsze
                                  przestepstwo
                                  a o karzes mierci, wie Pani to wspomniala, ale widzac melancholijnosc to nic
                                  nie powiem bo czuje ze nasze pogaldy i w tej sprawie sa rozne/ milego weekendu
                                  pzdrw
                                  staszek
                                  • biedronka24 Obawiam sie 07.01.05, 20:51
                                    ze to nie pedofilia jest ojcem a chuc dziennikarsko- polityczna czesto rodzi
                                    pedofilie ;).
                                    Ale prosze bardzo. Tylko jezeli mozna to prosze by nie byly to opracowania
                                    ´zatwierdzone do uzytku´. Poza tym nie wiem czy powinnam sie poddawac
                                    indoktrynacji koranicznej - bo chyba tylko stamtad moga pochodzic zrodla nt
                                    Mahometa. Obawiam sie ze moi wierzacy przyjaciele nie ucieszyliby sie zbytnio iz
                                    podlegam takim wplywom.
                                    Tak wiec nie wiem co o tym myslec- Panie Staszku.
                                    No uciekam. A na powaznie to na prawde raczej znow nie bede mogla tu przez jakis
                                    czas zagladac. Musze sie wziasc do roboty.
                • biedronka24 Biegaly i Jezusy 07.01.05, 17:54
                  zalezy niestety od kultury czlowieka.
                  Niezaleznie od sympatii czy preferencji politycznych jakos mi nie pasuje
                  uzywanie psa jako sciany do wyrazania pogladow politycznych. To troche tak jak
                  kupic psa po to by go za przeproszeniem kopac.
                  Mam nadzieje ze chociaz cena tej rasy jeszcze utrzymuje sie na zdrowym poziomie
                  i troche zniecheca takich amatorow - choc i to niestety niczego nie gwarantuje.
                  A swoja droga czasem zaskakujace jest jak rozne opinie o nas maja rozne nacje.
                  Np moja znajoma Czeszka przekonywala mnie ze wsrod ´ludu´ czeskiego w tradycji
                  wiejskiej panuje przekonanie, ze polskie ´kobitki´ to zajmowaly sie dobrze
                  dobytkiem zwierzecym. Krotko mowiac dbaly dobrze i szanowaly konie, krowy i
                  wszystko co gdacze i kwacze. Tak na codzien na polskiej wsi w zyciu bym w to nie
                  uwierzyla. Chyba tylko to wspomnienia z tradycji wielkopolskiej czy goralskiej,
                  bo niestety i w tym wzgledzie komuna wypaczyla nasza wies koszmarnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka