Dodaj do ulubionych

Czy polska sie wygrzebie z ekonomicznego dolka?

IP: *.telia.com 20.01.05, 19:02
Odpowiedz prosta. Nie.

Patrzac na to co sie dzisiaj dzieje w polsce to obled ekonomicznej polityki.
Polacy co maja dzieci w dorastajacym wieku wypychaja ich sila za granice.
Wszystkich ktorych znam z polski powysylali swoje dzieci po szkole sredniej
za granice. Wszyscy mowia ze w Polsce nie ma przyszlosci.
do tego wszyscy co maja jakis zawod i praktyczne przystosowanie do zycia juz
wyjechali za granice lub probuja wyjechac. Od lekarza do wyksztalconego
pracownika fizycznego . Syn mojego kolegi wyjechal do Angli po studiach,
corki mojej znajomej w niemczech, inni do Francji itd itd.
Moj znajomy co mieszka w polsce ma firme budowlana i nie moze znalezc
wyksztalconych robotnikow bo nie ma. Po prostu nie ma.
Wyglada na to ze zostali sie niezdolni do ucieczki od biedy emeryci,
inwalidzi i inni niedoledzy jak marcus crassus . Jakie tego beda skutki?
Niesamowite.
Obserwuj wątek
    • Gość: zyd Re: Czy polska sie wygrzebie z ekonomicznego dolk IP: 5.6.1D* / *.red.bezeqint.net 20.01.05, 19:12
      pilnie poprosic ZYDOW zeby wrucili do POLSKI
    • aurora.we.mgle nie, bo zaplanowana jest anihilacja Polski 20.01.05, 19:15
    • Gość: totyle Re: Czy polska sie wygrzebie z ekonomicznego dolk IP: *.176.6.156.Dial1.Phoenix1.Level3.net 20.01.05, 19:47
      Starozakonni maja plan wynarodowienia Polakow z jej inteligencji,ludzi co
      mogliby miec wplyw na bieg wydarzen.W Katyniu zrobili to samo jednakze teraz
      robia to w bialych rekawiczkach.Lud prosty a religijny z dogmatem nadstawiania
      policzka bedzie latwym do manipulowania.
      • Gość: arap Re: Czy polska sie wygrzebie z ekonomicznego dolk IP: 5.6.1D* / *.red.bezeqint.net 20.01.05, 19:51
        HE..HE...arabie totyle maskujesz sie......PROROKU
      • Gość: atp jaki wniosek IP: *.rev.stofanet.dk 20.01.05, 20:00
        bardzo prosty, wystarczy ich odsunac od wladzy i odebrac zagrabione mienie
        narodowe. Wystarczy czasami nawet tylko dobrze zaglosowac.Ale jak bedziecie na
        PO glosowac, to sprawa wyglada beznadziejnie. Oni zeruja na tych, ktorzy nie
        sa antysemitami, dlatego tez macie taki rzad semicki jak zadne europejskie
        panstwo. Wyglada na to ze Polacy kochaja semitow, albo nimi sa.
        • Gość: Skorpion Intelektualna pustynia IP: *.telia.com 20.01.05, 20:09
          Nie rozumiem zatym jaka korzysc morze miec jakas spiskowa organizacja zydow czy
          ameryki z tego ze pozbeda polski wszystkiej inteligiencji, wyksztalconej sily
          roboczej itd. Po co komu dzisiaj pustynia? Ani tam oleju nie ma ani kopalni
          zlota. Wiec o co idzie?
          • Gość: totyle Re: Intelektualna pustynia IP: *.176.6.179.Dial1.Phoenix1.Level3.net 20.01.05, 20:20
            Jak to o co chodzi?.Inteligencja i wyksztalcone sily to oni.Proste roboty ma
            wykonac czlowiek prosty niewyksztalcony ktory da sie ponizac i
            upadlac.Chinczycy pracuja jak mrowki za marne wynagrodzenie.To jest model new
            world order.Francja,Niemcy i pare jeszcze innych krajow europejskich ma swa
            dume narodowa i swoj interes zw.racja stanu.Polska reprezentuje zydowska racje
            stanu w diasporze.Tania sila robocza,minimum wynagrodzenia,pacyfikacja.
            Reszte produkcji zastapia komputery i mala czesc kadry technicznej ktora mozna
            przeszkolic w pare tygodni do obslugi pulpitu numerycznego.
        • Gość: totyle Re: jaki wniosek IP: *.176.6.179.Dial1.Phoenix1.Level3.net 20.01.05, 20:11
          Polacy sa latwowierni,skolowani przez zabory,zydokomune i niestety alkoholizm.
          Jest tez musze powiedziec syndrom winy i upokarzania wszczepiany przez kosciol.
          Jednym z najwiekszych bledow i klesk jakie Polska popelnila to przez slowa
          kardynala Wyszynskiego:przebaczamy i prosimy o przebaczenie.Jak przebaczacie to
          znaczy ze mozna was gnoic,martretoiwac i zabijac.Cos okropnego.Zydzi na tej
          podstawie ze nie przebaczyli stworzyli panstwo a mysmy juz mieli.Czy to sprawa
          Zydow?Oczywiscie.Czym gorzej tym lepiej-to ich dzialania w innych krajach.
        • Gość: . Wystarczy tym wyksztalconym TYLKO DOBRZE PLACIC! IP: *.range81-156.btcentralplus.com 21.01.05, 05:51
          Spokojna glowa, pozostana...A jesli wyjada, to na rok-dwa, by czegos nowego sie
          nauczyc.
    • Gość: igor Odpowiedz prosta - tak. Niedocenianie Polakow jest IP: *.detroit-20rh16rt.mi.dial-access.att.net 20.01.05, 20:09
      wina nie tyle rzeczywistosci stworzonej przez Polakow ile opinii puszczanych w
      swiat przez ich wrogow. Narod tej wielkosci, w Europie, za zaslona NATO da
      sobie rade. Jak jade do Wwy to widac poprawe, W Zurominach Polski jest do tego
      daleko, ale Zurominy nie decyduja o Polsce lecz wielkie centra polskiej
      gospodarki.
      PS. Zuromin jest tylko przykladem. Moglbym uzyc Monki lub Czarna Bialostocka
      ale tez by sie obrazili.
      • Gość: Kolega Odnalazlem kolegow IP: *.telia.com 20.01.05, 20:35
        Przez internet odnalazlem kolegow z Polski co pozostawilem kilkadziesiat lat
        temu w Polsce. Odnalazlem jednego i jeszcze jednego. nawiazalem kontakt i
        spotkalismy sie. Oni dali mi kontakt z innymi polakami i ich rodzinami. Nie
        znalazlem Polaka w Polsce co bylby zadowolony z dzisiejszej sytuacji i
        przedewszystkim mial wiare w przyszlosc Polski. Dlaczego taki pesymizm?
        Pesymizm wygania narod z Polski.
        • Gość: igor Jedna z cech naszego narodu - czarnowidztwo. IP: *.detroit-20rh16rt.mi.dial-access.att.net 20.01.05, 21:04
          lub narzekanie. Moj siostrzeniec zarabia kupe szmalu (dyrektor niemieckiego
          przedsiebiorstw w Polsce), dom wlasny, samochod z kierowca, zyje lepiej niz ja,
          choc tez nie moge narzekac. No i co? Well! Tez narzeka. Szukam kolegi, ktory,
          jak ja - przez Niemcy - wyjechal do USA i przepadl jak kamien w wode bez sladu.
          W Polsce nie musze szukac, ludzie mieszkaja generalnie tam gdzie zawsze.
    • Gość: klik O czym Ty piszesz Ekonom ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.05, 20:56
      Nie wiem skąd piszesz , ale piszesz ( wybacz ) głupoty . O jakim ekonomicznym
      dolku mówisz. Oczywiscie ,ze daleko nam do wielu bogatych krajów , ale idziemy
      do przodu i mamy perspektywę co najwazniejsze. Chyba bardzo dawno nie byłes w
      Polsce i nie znasz naszych realiów. Idź do pierwszego lepszego supermarketu lub
      rzuć okiem na samochody stojące w korkach w Warszawie , Krakowie , Poznaniu
      itd.i dopiero potem mów o "dołku". Statystyczny Polak zarabia dziś 50 - krotnie
      wiecej niz w 1989 i bedzie zarabiał z roku na rok jeszcze wiecej ,a Ty mówisz o
      dołku. Pewnie ,ze mamy bardzo duzo problemów ,biedy, klopotów , trudności i
      nie zawsze logicznie potrafimy sobie z tym wszystkim poradzić, ale wskażniki
      ekonomiczne ida i nas w górę.A na dodatek dość infantylnie wymagasz abysmy
      zaledwie po 15 latach wolności i demokracji mieli raj na ziemi. Ty chyba
      sugerujesz się obrazem medialnym lub jednostkowymi opiniami "nieudaczników" , a
      nie oficjalnymi danymi statystycznymi. Jeśli tak cenisz te jednostkowe
      opinie , to opowiem Ci ostatnią krakowską anegdotę. Rozmowa dwóch Polaków : "
      oj nie da sie w tej Polsce żyć , nie da . Wczoraj przed bankiem ukradli mi
      Fiata. Chciałem dzis kupić sobie nowego , ale nie mieli w salonie białych ,
      więc nie kupiłem nic . oj nie da sie w tej Polsce życ"
      Pozdrawiam i zycze więcej optymizmu i realizmu.
    • ruff wygrzebac sie wygrzebie. ale tylko wtedy kiedy 20.01.05, 21:21
      zapanuje u nas prawdziwy, pozbawiony wszelakich elementow panstwowego
      interwencjonizmu kapitalizm, gospodarka zostanie w pelni uwolnorynkowiona,
      podatki splaszczone i mozliwie niskie, biurokracja ograniczona do minimum.
      niestety, na razie pozostaje nam zyc w panstwie, w ktorym okupujaca je
      judeosocjalistyczna mafia funduje nam hucpiarskie prywatyzacje, wyprzedaz dobra
      publicznego za bezcen, przywilejowanie watpliwej prowieniencji "inwestorow
      zagranicznych" i zdzierstwo podatkowe.
      • Gość: dwa swiaty Klick sie dziwi. IP: *.telia.com 20.01.05, 21:54
        Klick sie pyta zdziwiony. O czym ty Ekonom piszesz? No dziwota klicka wszakze
        dziwi mnie. Czyzby klick nigdy nie widzial biedy w POlsce? Oczywiscie sa
        kolejki samochodowe, oczywiscie ze sa banki i czesc ludzi bogatych ale ja mowie
        z doswiadczenia bo zyje z ludzmi i codziennie rozmawiam z ludzmi. Ja nie mowie
        o jakiejs elicie. Klick wiec nie spotkales normalnych biednych ludzi co sa w
        wiekszosci w Polsce. Dlaczego tak sie dziwisz. Pytasz nowoprzebudzony jak
        hrabina. Nie maja chleba? niech jedza ciastka.W jakim ty kregu sie obracasz.
        Moze dac toabie kilka numerow telefonow do ludzi w potrzebie.
        • Gość: klik Re: Klick sie dziwi. IP: *.crowley.pl 21.01.05, 09:05
          Gość portalu: dwa swiaty napisał(a):
          Czyzby klick nigdy nie widzial biedy w POlsce?
          Ja nie mowie
          > o jakiejs elicie. Klick wiec nie spotkales normalnych biednych ludzi co sa w
          > wiekszosci w Polsce.

Oczywiście ,że widziałem i widzę codziennie biedę w Polsce, i codziennie
          spotykam biednych ludzi . Ale ja nie o tym pisałem. Ja pisałem o wskaźnikach
          ekonomicznych, a więc o wielkościach z definicji uśrednionych. Wskażniki takie
          jak chociażby "średnia pensja "( mówiąc obrazowo i niefachowo) idą w górę.
          Nawet oficjalny wskaźnik bezrobocia drgnął. Pomijam fakt ,że wskaźnik
          bezrobocia jest niewiarygodny , bo nie obejmuje olbrzymiej szarej strefy. I
          tylko i wyłącznie dlatego nie zgadzam się ze stwierdzem "ekonomiczny dołek". To
          stwierdzenie jest wyłącznie subiektywnym odczuciem osoby , która znajduje się
          w "prywatnym" ekonomicznym dołku.

Pytasz :W jakim ty kregu sie obracasz.

Nie należę do żadnej "elity" finansowej. Pracuję na "umowę o pracę" w
          instytucie naukowym , moja żona prowadzi drobną jednoosobową działalność
          gospodarczą - usługi. Nie jeździmy na wakacje na Szeszele tylko pod namiot w
          Bieszczady.Ale może za dwa , trzy lata stać nas będzie i na Szeszele.
          Uważam ,że podział Polaków na biednych i bogatych nie oddaje istoty sprawy.
          Należałoby nas raczej podzielić na aktywnych i myślących w kategoriach "wolnego
          rynku" z jednej strony oraz biernych i myślących w kategoriach "homosovieticus"
          z drugiej. Biadolenie , narzekanie oczekiwanie na mannę z nieba nic nie da.
          Komuna nie wróci. Trzeba samemu zatroszczyć się o siebie. Możliwości są .
          Wprawdzie ograniczone , wprawdzie ciągle i wszędzie spotykamy się draństwem ,
          złodziejstwem , korupcją itd , ale takie są realia na dzisiaj. I trzeba w nich
          funkcjonować i je zmieniać a nie siąść, płakać i głosować na Leppera ,
          bo "dokopie " bogatym ( a jeszcze bardziej biednym).
          Drobny przykład . "Za chlebem" do UK czy Irlandi ( oficjalna praca) można
          wyjechać w dwojaki sposób. Człowiek myślący "po nowemu" wpierw robi kurs
          angielskiego w Polsce , stara się poznać realia w kraju przyszłego pracodawcy,
          szuka kontaktów przez internet , telefoniczne rozmowy, zabiera ze sobą
          referencje , zaswiadczenia o niekaralności , potem funkcjonuje w tamtejszym
          systemie fiskalnym , bankowym. Człowiek z mentalnością "homosovieticus"
          wyjeżdża "w ciemno" bez pieniędzy , znajomości języka , bez kontaktów, głupio
          liczy na cud i na to ,że praca "należy sie ". A potem koczuje na Victoria St.
          Pozdrawiam
          • Gość: Ekonom Re: Klick sie dziwi. IP: *.telia.com 21.01.05, 12:35
            Klick . Masz duzo racji w tym. W zasadzie masz wszystko racje tylko ze sprawa
            jest troche bardziej skomplikowana. Faktycznie wielu ludzi szczesciarzy bez
            znajomosci jezyka lub jakiegokolwiek zawodu wyjezdza za granice i psuja opinie
            calej polsce.
      • Gość: atp Ruff, piekne to wszystko IP: *.rev.stofanet.dk 20.01.05, 22:23
        ale cos z tym semickim fantem Polacy musza zrobic, bo to oni wszystkim
        steruja. Od wladzy trzeba ich odsunac albo z glodu i wyczerpania umrzec.
        • Gość: el matador Re: Ruff, piekne to wszystko IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.01.05, 04:47
          na razie PL jest pod całkowitą kontrolą synów kaprawych Dawida o czym świadczy
          bezczelny w swojej wymowie i oburzający fakt mianowania polskim Ministrem
          Sopraw Zagranicznych zagorzałego,wrogiego Polsce Żyda Adama Rotfelda,autora
          udziału Polski w bezsensownej i szkodliwej dla długookresowych interesów Polski
          zawierusze wojennej w Iraku i kto wie czy niedługo nie zostaniemy wplątani
          przez tego niebezpiecznego Żyda w wojnę z tradycyjnym(od blisko 600 lat)
          historycznie Sojusznikiem Polski - z Persją (Iranem).
      • Gość: Gerard Przeceniasz wplyw Zydow ale masz duzo racji w IP: *.detroit-19rh15rt.mi.dial-access.att.net 21.01.05, 05:48
        innych sprawach. Mieszkalem dotychczas w 5 panstwach (kilka lat w kazdym,
        oprocz Polski; tu dlugo) i wszedzie tam, gdzie jest styk panstwowego aparatu
        (wszystkich czyli nikogo) i prywatnej inicjatywy, tam jest korupcja. Im wiecej
        panstwowego tym wiecej korupcji. Czy zmiana tego to jest mozliwa w Polsce
        bedacej czescia Unii? Nie, Unia idzie w kierunku tej wersji socjalizmu, z
        ktorego Polska chcialaby sie wycofac. Mozna latwo przewidziec, ze lewica
        spoleczna Francji, Hiszpanii, Niemiec i Wloch (mniej w innych panstwach)
        poprowadzi Unie w kierunku rosnacego wplywu biurokracji centralnej,
        zwiekszonych swiadczen spolecznych i wysokich podatkow a wiec recepty na
        ucieczke kapitalow i stagnacje. Dodac do tego nalezy zapalnik islamski i mamy
        albo kolaps zniewolenia albo rewolucje zdesperowanych spoleczenstw.
    • Gość: wkurzony Re: Czy polska sie wygrzebie z ekonomicznego dolk IP: *.dyn.optonline.net 21.01.05, 08:54

Polska placi cene za toco mi zrobila kilka lat
      temu,jestesm w usa bez pracy i chcialem wracac,to nie
      tylko ze mnie zstamtej pracy wyrzucili,ale rowniez zabrali mi mieszkanie
      spoldzielcze po zmarlej matce.
      Za to bedziecie sie wic w bolach piekielnych wszyscy.
      Bo opdowiedzialnosc za to jest zbiorowa.
      A teraz to ja sram na was,polaczki zasrane,bo mam juz wlasna firme
      i jak przyjade tam to tylko po to aby powystrzelac tych co trzeba,nic wiecej.
      adios
      • Gość: Elefant Zapomnisz po kilku latach IP: *.telia.com 21.01.05, 12:46
        W starych struktorach sa stare , zgnile tradycje. To co sie tobie wydarzylo nie
        jest odrebnym przypadkiem. W polsce jak i w innych krjach jest mnustwo chamow w
        roznej administracji domow itd. Trafiles na takich. Nies´tety bieda i
        zapyzialosc systemu produkuje chamow. Ale moze sie to zmieni jak wszystko sie
        sprywatyzuje. to kazdy bedzie dbal o swoje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka