Dodaj do ulubionych

Jak by niebylem wypedzony z Polski do Erec Israel

08.02.05, 06:55
Jak by niebylem wypedzony z Polski do Erec Israel
Co by sie stalo

Byleby w polsce jako zyd przesladowany w szkole na podworku przez sasiadow
By my mi mowili “zyd wynosc sie do izraela ty aggressor bijesz naszych
arabskich braci”
Mojego taty by wypedzili z parcy moja mamusie tez by nie zaplacili ich
emeryture.
Nie poznal zadne poludniowe owocy wolnosc I sprawodliwosc

Napewno by ja pozna polke co mnie napewno kochala ale jej rodzina by sie
zgodzila mniec zyda w rodzinie ale chetnie by zyli na moj rachunek bo jako
Zydy dostalem by od Joint $ I paczki I nie musial stac w kolejki do wszytkiego
Najgorzej bybylo kiedy moje rodakiw erec Israel by tlukli polskow arabskich
braci w 67 I 73 I 82 rocku, UB by chcial zeby ja szpiegowal miedzy moich
rodakow jak nie zgoda bo mnie wypedzili z Pracy jako docent do Marxisim
Leninzm( bo inne studja mi nie pozwolili),by mnie wsadzili do pudla bo bylby
aktiwista w solidarnosc.

W 89 rocku bylby ja pojechal do Eerec Israel poznal moich Rodakow I czesc
mojeje rodziny bylby tam zostal na zawsze poznal Izraelska opalana kobieta
sluzyl w IDF
I nie wrocil do Polska antysemicka byl wzol z moja polke rozwod.

Obserwuj wątek
    • negevmc Re: Jak by niebylem wypedzony z Polski do Erec Is 08.02.05, 11:29
      No moze tak by sie i stalo.
      Ja tam sie ciesze, ze ani mnie ani moich rodzicow ani nikt nie wypedzal.
      To prawda, ze duza czesc mojej rodziny albo wypedzono albo inaczej zmuszono do
      wyjazdu. Ja jednak przyjechalem tu dobrowolnie i dobrowolnie wpajam
      swoim dzieciom milosc blizniego bez wzgeldu na wyznanie i narodowosc.
      Mozesz mnie nazwac merecnikiem (na patrie te nigdy nie glosowalem tylko
      dlatego, ze avoda zawsze miala wieksze szanse a nie chcialem "marnowac" mojego
      glosu)
      Nie dyskutuje z tym co powiedziales, przeciwstawiam jedynie Twoim "ploskim"
      doswiadczeniom swoje - widocznie calkiem inne.
      Pozdrawiam
      • fredzio54 Re: Jak by niebylem wypedzony z Polski do Erec Is 08.02.05, 11:40
        Moj drogi
        doswiadczeniom swoje - widocznie calkiem inne.

NIE MOZLIWIE W POLSCE ANTYSEMICKA ?
        • negevmc Re: Jak by niebylem wypedzony z Polski do Erec Is 08.02.05, 13:47
          fredzio54 napisał:

> Moj drogi
          > doswiadczeniom swoje - widocznie calkiem inne.
          >
          > NIE MOZLIWIE W POLSCE ANTYSEMICKA ?

Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi.
          Czy o to , ze to nie mozliwe co powiedzialem, bo Polska jest
          antysemicka ?
          Mysle, ze jest albo i nie jest nie bardziej niz inne kraje.
          Kwestia tego z jak sie do tego nastawiasz.
          Po mnie to splywa jak po kaczce. Wiem swoje.

W swoim krotkim zyciu fredzio zwiedzilem kilka roznych krajow, w tym takze
          bardzo wrogich - haha nie, nie bylem tam szpiegiem ;-)
          • fredzio54 Re: Jak by niebylem wypedzony z Polski do Erec Is 08.02.05, 13:53
            Polska nie jest taka anytsemicka dzisaj Paryz Londyn i Moskwa sa Stolicy
            Antysemickie a polcy gdzies na koncu statystyke ja troche przyzadzam :))))
            Ale dobrze ze zyje w erec Israel i nie polski
            • negevmc Re: Jak by niebylem wypedzony z Polski do Erec Is 08.02.05, 14:11
              fredzio54 napisał:

> Polska nie jest taka anytsemicka dzisaj Paryz Londyn i Moskwa sa Stolicy
              > Antysemickie a polcy gdzies na koncu statystyke ja troche przyzadzam :))))
              No tak tez myslalem. Ale sa ludzie, ktorzy Cie biora powaznie i porownuja
              do Gucia , chociaz wiesz co ? ten Gucio to pewnie tez jaja sobie robi z tego
              forum. Tak jak Ty ;-)

.... ha wlasnie dostalem wiadomosc z "obox" wiesz - sms z aktualnosciami:
              Abu Mazen: ahel me ha-jom jafsiku kol ha-peulot ha-alimut neged ha-israelim ba
              hol makom" :-)
              • fredzio54 Re: Jak by niebylem wypedzony z Polski do Erec Is 08.02.05, 14:46
                ja nie wiedza araba
                arab to zly z urody tak jak virus
                Lo ma`min lahem
                • negevmc Re: Jak by niebylem wypedzony z Polski do Erec Is 08.02.05, 16:23
                  fredzio54 napisał:

> Lo ma`min lahem

moze warto wreszcie zaczac tym bardziej, ze pokazuja dobra wole.
                  • mamzerek Re: Jak by niebylem wypedzony z Polski do Erec Is 08.02.05, 16:40
                    negevmc napisał:
                    > moze warto wreszcie zaczac tym bardziej, ze pokazuja dobra wole.

Ludzie kochani! On jeszcze zaraz napisze ze moze warto sie przeprowadzic z
                    Machanaim do Acco albo z Mazaretu lub Ierozolimy do Nablusa...
                    lo ma`min lahem!!!

www.jewishworldreview.com/0205/crackdown_farce.php3
                    • negevmc To nie kwestia wiary 08.02.05, 17:13
                      mamzerek napisał:

> Ludzie kochani! On jeszcze zaraz napisze ze moze warto sie przeprowadzic z
                      > Machanaim do Acco albo z Mazaretu lub Ierozolimy do Nablusa...
                      > lo ma`min lahem!!!
                      Co ja zaraz napisze tego nawet ja sam nie wiem wiec zostaw ten ton.
                      Jesli ata lo ma'amin lahem to masz problem, bowiem te postawe juz probowalismy -
                      bez jakichs szczegolnych rezulatatow.

To jest jednak tylko pojedynek na slowa.

W przedmiotowej sprawie mozna postawic dwa podstawowe pytania:

Powiedzmy, ze nie interesuja nas jakies brednie o moralnosci i o prawach
                      czlowieka. Pytanie brzmi:
                      1. Czy chcemy pokoju ?
                      - Tak -> musimy wykorzystac nadarzajaca sie okazje do jego zawarcia.
                      mozesz im nie wierzyc, moze nawet nie powinienes. Nie badz
                      bron Boze naiwny, zabezpiecz sie, postaw warunki, egzekwuj je
                      ale daz w rezultacie do zawarcia pokoju. Innej drogi nie ma.
                      - Nie -> brnij w te wojne dalej. Nie mam watpliwosci jak sie skonczy.

Powiedzmy, ze mamy jeszcze resztki jakichs ludzkich uczuc.
                      2. Czy Palestynczycy maja prawo do swojego suwerennego panstwa?
                      - Tak -> oto okazja do jego stworzenia. Wlasne panstwo zmusza do
                      wziecia odpowiedzialnosci za nie czyli do kompromisu od czego
                      terorysta bez panstwa a za to z bolem i wsciekloscia w sercu
                      jest wolny i nie do pokonania.
                      - Nie -> patrz 1. albowiem nie masz nawet resztek ludzkich uczuc.

• ben_shaprut :):):) 08.02.05, 17:29
                      • manny_ramirez Re: Topytanie 08.02.05, 17:29
                        dlaczego uwazasz ze Palestynczycy maja prawo do swojego wlasnego panstwa? Nigdy
                        takiego nie mieli. Gaza byla egipska a zachodni brzeg jordanski. Czemu te
                        panstwa nie wezma odpowiedzialnosc za "palestynczykow"? To w koncu to ich byli
                        wspolobywatele.
                        Jedyne na co izrael powienien sie zgodzic to finansowe odszkodowania dla tych
                        Arabow ktorzy zmuszeni byli opuszcic tereny Izraelskie po 48 roku albo na ich
                        ewenutalny powrot i to wszystko. A zadnej Autnomii Plaestynskiej byc nie
                        powinno. Jak juz cos to Gaze powinni zrocic Egiptowi.
                        Tylko ze sami Egipcjanie na to by sie nie zgodzili bo w koncu sprawa
                        palystynska moga doskwierac Izraelowi bezkarnie
                        WOla tak niz ryzykowac nastepna wojne w ktorej by dostali znow lanie
                        • ben_shaprut Bo Palestyńczycy - nacja, która nie istniała 08.02.05, 17:38
                          po I wojnie światowej (jako Syryjczycy poparli emira Fajsala, syna szarifa
                          Mekki Husajna na tronie w Damaszku) w trakcie dziesięcioleci konfrontacji oraz
                          wystawiania ich do wiatru przez "współbraci" nabrali poczucia tożsamości
                          narodowej.
                          Obecnie można to olać i strzelać do siebie przez następne 50 lat (podobnie, jak
                          ekstermiści z drugiej strony nawołują do wypędzenia Żydów za morze, skąd
                          większość z nich przybyła - gdyby się im udało, mamy III wojnę...)
                          Konflikt to czynnik państwo- i narodowotwórczy w tym samym niemal stopniu, co
                          język i wspólna historia lub religia...
                          • manny_ramirez Re: Bo Palestyńczycy - nacja, która nie istniała 08.02.05, 17:44
                            wystawiania ich do wiatru przez "współbraci" nabrali poczucia tożsamości
                            > narodowej= no wlasnie a Izrael ma ponosic konsekwencje tego wystawiania,
                            jedna wielka bujda
                            To panstwa arabskie powinny poniesc konsekwencje losu Palestynczykow bo to one
                            sa odpowiedzialne.
                            • mamzerek Re: Bo Palestyńczycy - nacja, która nie istniała 08.02.05, 17:48
                              brzmisz jak wiekszy syjamista niz ja!
                            • ben_shaprut Nie bądź fanatykiem - oni realnie na tej ziemi 08.02.05, 17:55
                              żyli. Chcesz rozwiąznia "wszystko albo nic"? Wielki mufti Jerozolimy, al-
                              Husajni, Dżihad, Hamas i Kahane to taka sama "płaszczyzna porozumienia"...
                              • manny_ramirez Re: Nie bądź fanatykiem - oni realnie na tej ziem 08.02.05, 17:56
                                no to jak Ty widzisz to porozumienie?
                                • ben_shaprut Ty się módl o nie, a nie zadawaj głupich pytań - 08.02.05, 18:03
                                  jak teraz się nie uda, to cholera wie, co radykałowie z obu stron wymyślą...
                          • mamzerek Re: Bo Palestyńczycy - nacja, która nie istniała 08.02.05, 17:49
                            ben_shaprut napisał:

> po I wojnie światowej (jako Syryjczycy poparli emira Fajsala, syna szarifa
                            > Mekki Husajna na tronie w Damaszku) w trakcie dziesięcioleci konfrontacji
                            oraz
                            > wystawiania ich do wiatru przez "współbraci" nabrali poczucia tożsamości
                            > narodowej.

naprawde?!
                            A bronili sie jak ognia pieczatki w paszporcie mandatu
                            brytyjskiego "Palestynczyk" Tylko Zydzi tam mieszkajacy mieli to w
                            paszportach. Oni mieli "Palestynczyk" a Arabowie mieli "Arab"
                            to tyle!

• ben_shaprut To już po tym, jak traktat w Lozannie ich wydymał 08.02.05, 17:51
                        • mamzerek Re: Topytanie 08.02.05, 17:46
                          manny_ramirez napisał:

> dlaczego uwazasz ze Palestynczycy maja prawo do swojego wlasnego panstwa?
                          Nigdy
                          >
                          > takiego nie mieli. Gaza byla egipska a zachodni brzeg jordanski.

Ja wlasnie uwazam ze nie maja. No i wogole ze pojecie "Palestynczyk" tak jak
                          jest teraz stosowane - wzgledem Arabow to wymysl Arafata i jego szajki. Niczym
                          sie ci Arabowie od Syryjczykow, Irakijczykow, lub Saudyjczykow nie roznia. Ani
                          jezykiem, ani zwyczajami ani religia.

Egipt nie chcial Gazy kiedy Izrael zwrocil im Synaj. izrael proponowal zeby
                          wzieli ja spowrotem.
                          Jak gdzie indziej napisales, poprzedni krol arabski wybil wiecej tzw
                          Palestynczykow w ciagu jednego dnia niz izrael podczas obuIntyfad. Jordania
                          oficjalnie wyrzekla sie zachodniego brzegu. Oni tez nie sa idiotami. Tylko
                          naiwni izraelczycy wierza z tymi typkami mozna zyc w pokoju.

www.kinghussein.gov.jo/his_periods9.html

• manny_ramirez Re: Topytanie 08.02.05, 17:49
                            Jakbys wyjal slowa z mych ust. Syjamistami wiec chyba jestesmy podobnymi:)))
                            • mamzerek Re: Topytanie 08.02.05, 17:51
                              tyle ze ja zydek parchaty a ty prawdziwy Polak :-)
                              • manny_ramirez Re: Topytanie 08.02.05, 17:55
                                hi, hi, Ty mi od "prawdziwych Polakow" a "prawdziwi Polacy" od "natchnionych"
                                moze sie po prostu na jakiegos, o nie wiem, Latynosa przerobie!!!
                                • mamzerek Re: Topytanie 08.02.05, 17:58
                                  ja na ten temat prywatnie na list dzisiaj wieczorem odpisze :-)
                                  • manny_ramirez Re: Topytanie 08.02.05, 18:00
                                    to do wieczora:)
                                • ben_shaprut A co ja mam powiedzieć? 08.02.05, 18:01
                                  Z prabrababki przez prababkę, babkę i matkę najwyraźniej Żyd jestem, a jakos
                                  Polakiem się czuję... I paru takich innych znam (dokładnie dwóch). Dlaczego
                                  ekstremy z obu stron koniecznie próbują nas zaszufladkować?
                                  • manny_ramirez Re: A co ja mam powiedzieć? 08.02.05, 18:03
                                    no wlasnie, a ja jestem Polak prawdziwy, pro-szaronista, lubie syjonistow, anty-
                                    Palestynczyk, uwazam ze dobry terrorysta to martwy terrorysta, a i tez
                                    okropnie mnie te teksty wkurzaja wiec jak mnie zaszufladkujesz?
                                    • ben_shaprut Twój problem - ja nie chcę ani Palestyny "od morza 08.02.05, 18:08
                                      do morza", ani "wielkiego Izraela"; chcę po prostu, żeby jedni i drudzy mieli
                                      szansę na normalne życie. Wielokrotnie bywałem na Bliskim Wschodzie i zaręczam
                                      ci, że "pseudoidealne rozwiazania" z perspektywy bezpiecznej Europy to
                                      dziecinada...
                                      Kompromis - to nie hańba, ale wyraz rozsądku - nie kompromis za wszelką cenę,
                                      jak w przypadku Neville Chamberlaina; ale ani Palestyńczycy, ani Izraelczycy
                                      nie są hitlerowcami...
                                      • manny_ramirez Re: Twój problem - ja nie chcę ani Palestyny "od 08.02.05, 18:17
                                        Tylko aby byl kompromis to musza go chciec naprawde obie strony. Jednak woli ku
                                        temu dzis nie masz po zadnej. Wiec "idealizmem" jest niestety takie gdybanie.
                                        Trzeba realizmu a realizm mowi ze stworzenie dzis panstwa palestynskiego to
                                        pierwszy krok do nastepnego holokaustu
                                        • ben_shaprut Czytaj prasę 08.02.05, 18:19
                                          • mamzerek Re: Czytaj prasę 08.02.05, 18:21
                                            mniej gazety czytaj, wiecej po ulicach spaceruj!
                                        • mamzerek Re: Twój problem - ja nie chcę ani Palestyny "od 08.02.05, 18:19
                                          amen
                                      • mamzerek Re: Twój problem - ja nie chcę ani Palestyny "od 08.02.05, 18:18
                                        hitlerowcami "palestynczycy" nie sa. Ale jak narod zawiera nawet 5% ludnosci
                                        ktora popiera terroryzm, to w pokoju z nimi zyc jest raczej niemozliwe. Ich
                                        wielki dowodca ostatnio potepil terroryzm (za co go teraz caly swiata uwielbia)
                                        dlatego ze jest kontraprodukcyjnym. Nie dlatego ze jest barbarzynstwem lub
                                        zbrodnia, nie! "contraproductive". Pytanko, gdyby byl "prodactive", to on by
                                        popieral terroryzm, nie?
                                        • ben_shaprut A bez błyskotliwej retoryki? 08.02.05, 18:20
                                          • mamzerek Re: A bez błyskotliwej retoryki? 08.02.05, 18:23
                                            retoryka, szmetoryka

jak Zydzi beda mogli zyc w pokoju wsrod Arabow tak jak Arabowie zyja w Izraelu,
                                            wtedy pokoj bedzie mozliwy. Jak mamy robic czystke etniczna na "zachodnim
                                            brzegu" i Zydow stamtad usunac, to o zadnym pokoju nie moze byc mowy. Od razu
                                            widac ze to pierwszy krok w drodze do usuniecia Izraela z mapy swiata
                        • negevmc Re: Topytanie 08.02.05, 18:06
                          manny_ramirez napisał:

> dlaczego uwazasz ze Palestynczycy maja prawo do swojego wlasnego panstwa?
                          Czytasz w moich myslach ? Czy ja gdzies napisalem , ze maja ?

Wedlug mojej wlasnej malej moralnosci maja, bo tego chca. Oczywiscie moja
                          mala moralnosc nie ma tu nic do gadania, lepiej wiec
                          odpowiedziec na pytanie czy Palestynczycy powinni miec swoje panstwo ?
                          Ze wszech miar tak. Czy musze jeszcze raz uzasadniac dlaczego?
                          Zeby poczuli odpowiedzialnosc za nie. Zeby mieli dla czego zyc a nie umierac.
                          Sprawiedliwosc dziejowa, jesli taka istnieje nie jest dla mnie najwazniejsza.
                          • ben_shaprut Rozsądek zabija wojny:) 08.02.05, 18:11
                            • manny_ramirez Re: Rozsądek zabija wojny:) 08.02.05, 18:32
                              gdyby to byla prawda to nie znalibysmy pojecia wojny
                              nie wiesz ile wojen sie zaczelo wlasnie z "rozsadku"
                              a zreszta rozsadek to bardzo wzgledna rzecz, dla Ciebie rozsadne jest powstanie
                              Palestyny, dla mnie to ostateczna glupota, dla mnie rozsadne bylo wybranie
                              Busha sadzac z Twych postow dla Ciebie to wlasnie ostatnia glupota
                              rozsadek rozsadkowi nierowny a wiekszosc ludzi i tak kieruje sie przede
                              wszystkim emocjami
                          • manny_ramirez Re: Topytanie 08.02.05, 18:12
                            No ale czy naprawde wierzysz w to ze jezeli takie panstwo powstanie
                            to "palestynczycy", albo ich mocodawcy, kiedykolwiek beda zadowoleni z jego
                            granic?
                            Mnie sie wydaje taka wiara naiwna troszeczke. Sklonny raczej jestem widziec
                            panstwo palestynskie jako pierwszy krok na drodze do anty-izraelskiej
                            hekatomby. Dostane "means of controlled violence" czyli wojsko na terytoriach
                            newralgicznych dla Izraela. Co stanie potem na drodze EGiptu, Syrii, Jordanii,
                            Iraku aby ich potem wykorzystac do wojny z Izraelem.

Czy w tym swietle interwencja USA W Iraku nie staje sie jedynym gwarantem aby
                            byla mozliwosc aby Izrael i taka Palestyna w ogole mialy szanse przezycia?
                            • ben_shaprut Z taktycznego punktu widzenia państwo 08.02.05, 18:17
                              Palestyńczyków niewiele zmienia w ukladzie sił na Bliskim Wschodzie. Ujmując
                              rzecz w kategoriach strategicznych, jego powstanie może oznaczać
                              delegitymizację ekstremistów, żerujących na argumencie palestyńskim.
                              po prostu grzech nie spróbować!
                            • negevmc Re: Topytanie 08.02.05, 18:21
                              manny_ramirez napisał:

> No ale czy naprawde wierzysz w to ze jezeli takie panstwo powstanie
                              > to "palestynczycy", albo ich mocodawcy, kiedykolwiek beda zadowoleni z jego
                              > granic?

Odpowiem jak prawdziwy Zyd:
                              No a czy mam inne wyjscie ?

Jedyna alternatywa dla Wolnej Palestyny jest exterminacja Palestynczykow ale
                              wtedy nie tylko w Izraelu ale i w zadnym innym miejscu na swiecie nie bedzie
                              juz dla mnie miejsca.

• manny_ramirez Re: Topytanie 08.02.05, 18:27
                                nie jedynym prawdziwym wyjsciem jest to co Stalin zrobil po II wojnie swiatowej
                                i to byla jedna jedyna rzecz ktora zrobil dobrze. Wywalil Niemcow do Niemiec a
                                Polakow do Polski i skonczyly sie etniczne niesnaski na Slasku i na Kresach.
                                Dzis mamy tylko male grupki starych placzacych emigrantow bez zadnej sily
                                politycznej
                                jedyne wyjscie to wyrzucenie Arabow z Izraela i emigracja reszty Zydow z swiata
                                arabskiego do Izraela.
                                a panstwo paletsynskie tylko wtedy jest mozliwe jezeli wojska USA beda
                                stacjonowac w Iraku, Syrii i Arabii Saudyjskiej na zawsze
                                jezeli nie to jego powstanie bedzie oznaczac zaglade
                                • i-love-2-ski Re: Topytanie 08.02.05, 18:32
                                  manny_ramirez napisał:

> nie jedynym prawdziwym wyjsciem jest to co Stalin zrobil po II wojnie swiatowej
                                  >
                                  > i to byla jedna jedyna rzecz ktora zrobil dobrze. Wywalil Niemcow do Niemiec a
                                  > Polakow do Polski i skonczyly sie etniczne niesnaski na Slasku i na Kresach.
                                  > Dzis mamy tylko male grupki starych placzacych emigrantow bez zadnej sily
                                  > politycznej
                                  > jedyne wyjscie to wyrzucenie Arabow z Izraela i emigracja reszty Zydow z swiata
                                  >
                                  > arabskiego do Izraela.
                                  > a panstwo paletsynskie tylko wtedy jest mozliwe jezeli wojska USA beda
                                  > stacjonowac w Iraku, Syrii i Arabii Saudyjskiej na zawsze
                                  > jezeli nie to jego powstanie bedzie oznaczac zaglade
                                  no wlasnie jak ci sie tak batiuszka sSalin podoba,ktory notabene wsadzal cale
                                  wsie w pociagi i przewozil na nowe ziemie, to moze ktos byc rownie postepowy jak
                                  ty w stosunku do palestynczykow. jakby tak obrocic role i zydow powsadzac w te
                                  pociagi do nikad,gdzie chcesz wsadzic ludzi,ktorzy byli tam od wiekow, to moze
                                  tez nie byloby problemu. bardzo ladnie Stasiu,czystka etniczna to najlepsza
                                  metoda,czyli ty wracaj na ten Polski Slask,tylko nie podziel losu Korfantego,bo
                                  zesmucisz sie.
                                  Chryste ales ty czysty jak lza.
                                  • manny_ramirez Re: Topytanie 08.02.05, 18:36
                                    Rachelko czystka etniczna to mordowanie , ja w zaden sposob nie agituje za
                                    wymordowywaniem Palestynczykow czy Zydow,
                                    niestety historia wskazuje ze razem ci ludzie zyc nie umieja, wiec trzeba ich
                                    rozlaczyc
                                    tak samo z balkanami, czy naprawde myslisz ze jakby dzisiaj wojska Nato sie z
                                    Balkanow wycofaly to pokoj dlugo by tam przetrwal?
                                    A zreszta to jest opcja nuklearna. Opcja najbardziej rozsadna jest
                                    demokratyzacja regionu , wymuszona militarnie czy tez nie
                                    • krystian71 Re: ???? 08.02.05, 18:39
                                      jasniej prosze.
                                      Demokratyczne,przymusowe przesiedlenia?
                                      • manny_ramirez Re: ???? 08.02.05, 18:41
                                        przymusowe przesiedlenia==nie badzmy smieszni nic w tym demokratycznego nie
                                        bedzie
                                        a opcja #1 -demokratyzacja panstw arabskich i pelne prawa obywatelskie dla
                                        Arabow izraelskich, o i czasowa demilitaryzcja panstwa arabskich powiedzmy na
                                        lat 100 tez by nie zaszkodzila
                                        • i-love-2-ski Re: ???? 08.02.05, 18:42
                                          manny_ramirez napisał:

> przymusowe przesiedlenia==nie badzmy smieszni nic w tym demokratycznego nie
                                          > bedzie
                                          > a opcja #1 -demokratyzacja panstw arabskich i pelne prawa obywatelskie dla
                                          > Arabow izraelskich, o i czasowa demilitaryzcja panstwa arabskich powiedzmy na
                                          > lat 100 tez by nie zaszkodzila
                                          a teraz sprobuj pozamieniac slowo arab na zyd, i zobacz jaka bedzie reakcja
                                          forum? podobno zyjemy w demokracji,czyli jak ty nie lubisz arabow,to arabowie
                                          moga nie lubic zydow. nu nie?
                                          • manny_ramirez Re: ???? 08.02.05, 18:49
                                            hmm, problem tylko w tym ze Izrael jest demokratyczny i nie grozi sasiadom
                                            inwazja ani tez nie sponsoruje organizacji terrorystycznych specjalizujacych
                                            sie w atakach samobojczych na szkoly, autobusy i restauracje w Damaszku,
                                            Ammanie czy tez Kairze

a o lubieniu nikt tu nic nie mowi i chyba teraz Ty troszke zaczynasz po
                                            dziecinnemu
                                            • i-love-2-ski Re: ???? 08.02.05, 18:53
                                              manny_ramirez napisał:

> hmm, problem tylko w tym ze Izrael jest demokratyczny i nie grozi sasiadom
                                              > inwazja ani tez nie sponsoruje organizacji terrorystycznych specjalizujacych
                                              > sie w atakach samobojczych na szkoly, autobusy i restauracje w Damaszku,
                                              > Ammanie czy tez Kairze
                                              >
                                              > a o lubieniu nikt tu nic nie mowi i chyba teraz Ty troszke zaczynasz po
                                              > dziecinnemu
                                              a to juz rzeczywiscie znizamy sie do poziomu twego dziecka w dyskusji:)))))
                                              ten co okupuje jest niewinny,ten co sie broni to bandyta.
                                              • i-love-2-ski Re: ???? 08.02.05, 18:55
                                                slowem stasiu sie rozkrecil i jak zwykle pojmuje wybiorczo. czas spadac.
                                                • manny_ramirez Re: ???? 08.02.05, 18:58
                                                  rachelko , taka dyskusja prowadzi do nic
                                                  ja pojmuje jak ja pojmuje a ty jak ty, dlaczego moje pojmowanie jest wyboircze
                                                  a twe nie. wytlumacz mi prosze
                                                  • i-love-2-ski Re: ???? 08.02.05, 19:05
                                                    manny_ramirez napisał:

> rachelko , taka dyskusja prowadzi do nic
                                                    > ja pojmuje jak ja pojmuje a ty jak ty, dlaczego moje pojmowanie jest wyboircze
                                                    > a twe nie. wytlumacz mi prosze

do nikad, indeed,gdyz ty widzisz jedna strone jako uprzywilejowana,ktorej sie
                                                    rzeczy naleza. usprawiedliwiasz slepo kazda akcje i kazda metode,ktore ta strona
                                                    stosuje w stosunku do wielu niewinnych ludzi. dla mnie jest to nie do przyjecia
                                                    i tak juz zostanie. a teraz bye.
                                                  • manny_ramirez Re: ???? 08.02.05, 19:09
                                                    rachelko a ty niby inaczej, czy ty nie usprawiedliwiasz wszystkiego "okupacja"?
                                                    i wysadzanie niewinnych ludzi tez

nie ma co chyba trzeba wymienic definicje "double-standard" w slowniku i wpisac
                                                    rachelka
                                                  • i-love-2-ski Re: ???? 08.02.05, 19:11
                                                    manny_ramirez napisał:

> rachelko a ty niby inaczej, czy ty nie usprawiedliwiasz wszystkiego "okupacja"?
                                                    >
                                                    > i wysadzanie niewinnych ludzi tez
                                                    >
                                                    > nie ma co chyba trzeba wymienic definicje "double-standard" w slowniku i wpisac
                                                    >
                                                    > rachelka

ocho nasz szowinista wychodzi powoli z wora,nerwy ci puszczaja i jeszcze
                                                    nazwiesz mnie gorzej. go ahead make my day.
                                                  • manny_ramirez Re: ???? 08.02.05, 19:14
                                                    nie rachelko, to ty mi zawsze rzucasz epitety , ja jakos nie przypominam sobie
                                                    abym rzucil ci chodz jeden, a ze stosujesz double-standard to fakt nie epitet
                                                  • i-love-2-ski Re: ???? 08.02.05, 19:17
                                                    manny_ramirez napisał:

> nie rachelko, to ty mi zawsze rzucasz epitety , ja jakos nie przypominam sobie
                                                    > abym rzucil ci chodz jeden, a ze stosujesz double-standard to fakt nie epitet
                                                    jakie epitety ja ci rzucam?
                                                  • manny_ramirez Re: ???? 08.02.05, 19:19
                                                    no zacznijmy od szowinisty juz kilkakrotnie, nie mowiac o innych mniej
                                                    wybrednych
                                                  • i-love-2-ski Re: ???? 08.02.05, 19:22
                                                    manny_ramirez napisał:

> no zacznijmy od szowinisty juz kilkakrotnie, nie mowiac o innych mniej
                                                    > wybrednych
                                                    to wrocimy do histeryczki nie mowiac o innych ponetnych.
                                                  • manny_ramirez Re: ???? 08.02.05, 19:28
                                                    nie, ja nie pisalem ze jestes histeryczka, ja tylko napisalem ze piszesz w
                                                    histerycznym tonie jednoczesnie oskrazajac mnie o "closed-mindedness". To
                                                    jednak rachelciu jest cos zupelnie innego
                                              • manny_ramirez Re: ???? 08.02.05, 18:56
                                                to juz rzeczywiscie znizamy sie do poziomu twego dziecka w dyskusji:)))))
                                                > ten co okupuje jest niewinny,ten co sie broni to bandyta.= nie badzmy
                                                smieszni, jezeli Palestynczycy atakuja Zydow na terytriach okupowanych to
                                                sprawa jedna, jezeli wysadzaja autobusy w Tel-Awivie to druga

Czy Polacy wysadzali autobusy w Berlinie?
                                                • i-love-2-ski Re: ???? 08.02.05, 19:03
                                                  manny_ramirez napisał:

> to juz rzeczywiscie znizamy sie do poziomu twego dziecka w dyskusji:)))))
                                                  > > ten co okupuje jest niewinny,ten co sie broni to bandyta.= nie badzmy
                                                  > smieszni, jezeli Palestynczycy atakuja Zydow na terytriach okupowanych to
                                                  > sprawa jedna, jezeli wysadzaja autobusy w Tel-Awivie to druga
                                                  >
                                                  > Czy Polacy wysadzali autobusy w Berlinie?
                                                  a co powiesz na rozjezdzanie czolgiem protestujacej ,nieuzbrojonej aktywistki
                                                  amerykanskiej, a co powiesz na "targeted killings" potepiane przez swiat jako
                                                  zbrodnie na wielu niewinnych cywilach, to jest cena i metoda,ktora ty
                                                  pochwalasz? jak nazwiesz okupacje-dopost bozy, bo ci sie to nalezy? jak mowie
                                                  staszku idz swoja droga,bo ja mam inne wizje koegzystencji,tolerancji i
                                                  rozwiazywania konfliktow swiatowych-niz twoja wersja, a co wiecej sporo ludzi
                                                  ma ten sam poglad co ja.
                                                  • manny_ramirez Re: ???? 08.02.05, 19:07
                                                    no to ty rachelko gdyby ci terrorysta wysadzil szkolny autobus z twoimi dziecmi
                                                    to ty bys zaczela plakac nad JEGO losem mam to rozumiec?
                                                    Gdyby terrorysta wysadzil autobus z moim dzieckiem to uwierz mi sam bym wsiadl
                                                    i rozjechal czolgiem glupola co za morderca sie wstawia
                                                  • i-love-2-ski Re: ???? 08.02.05, 19:10
                                                    manny_ramirez napisał:

> no to ty rachelko gdyby ci terrorysta wysadzil szkolny autobus z twoimi dziecmi
                                                    >
                                                    > to ty bys zaczela plakac nad JEGO losem mam to rozumiec?
                                                    > Gdyby terrorysta wysadzil autobus z moim dzieckiem to uwierz mi sam bym wsiadl
                                                    > i rozjechal czolgiem glupola co za morderca sie wstawia

a gdyby twoja amerykanska corke rozjechal czolg, to na pewno bylbys dumny,ze to
                                                    czolg izraelski,nie bomba arabska.
                                                  • manny_ramirez Re: ???? 08.02.05, 19:13
                                                    Mojej corki zaden czolg nie rozjedzie bo nie bedzie taka glupia zeby bronic
                                                    terrorystow
                                                  • i-love-2-ski Re: ???? 08.02.05, 19:17
                                                    manny_ramirez napisał:

> Mojej corki zaden czolg nie rozjedzie bo nie bedzie taka glupia zeby bronic
                                                    > terrorystow
                                                    nie mow hop,dzieci rosna i robia co chca,a ludzie,ktorzy stracili swa corke byli
                                                    dumni z tego,ze walczyla o sprawiedliwosc i zginela jak bohater,zupelnie
                                                    niepotrzebnie. pogoda byla wspaniala,widocznosc swietna a ona miala biala
                                                    huste,ktora machala. a co powiesz o USS Liberty, to tez nieporozumienie,czy
                                                    zycie tych marynarzy nic dla ciebie nie znaczy rowniez,bo zaden z nich nie byl z
                                                    twojej rodziny?
                                                  • manny_ramirez Re: ???? 08.02.05, 19:18
                                                    a co Ty powiesz o USS Cole, pewnie ze to byl akt imperializmu ze w ogole plywal
                                                    po wodach Zatoki Perskiej
                                                  • i-love-2-ski Re: ???? 08.02.05, 19:22
                                                    manny_ramirez napisał:

> a co Ty powiesz o USS Cole, pewnie ze to byl akt imperializmu ze w ogole plywal
                                                    >
                                                    > po wodach Zatoki Perskiej
                                                    ja pytalam o USS Liberty,odpowiedz na to,zanim bedziesz unikal
                                                    odpowiedzi,poprzez zadawanie pytan.
                                                  • manny_ramirez Re: ???? 08.02.05, 19:27
                                                    nie bylo mnie w 1967 jeszcze na swiecie, nie wiem czemu IZrael zaatakowal USS
                                                    Liberty, jezeli nie byl to przypadek to byla to zbrodnia, ale jak sie to ma do
                                                    sprawy palestynskiej??
                                                    no i teraz prosze odpowiedz mi o USS Cole
                                                  • i-love-2-ski Re: ???? 08.02.05, 19:30
                                                    manny_ramirez napisał:

> nie bylo mnie w 1967 jeszcze na swiecie, nie wiem czemu IZrael zaatakowal USS
                                                    > Liberty, jezeli nie byl to przypadek to byla to zbrodnia, ale jak sie to ma do
                                                    > sprawy palestynskiej??
                                                    > no i teraz prosze odpowiedz mi o USS Cole

znasz chyba historie i sprzed okresu kiedy sie urodziles,dziwne,ze tej nie
                                                    znasz, wiedzialbys wtedy jak sie izrael zachowywal w przeszlosci niesprowokowany.
                                                  • manny_ramirez Re: ???? 08.02.05, 19:31
                                                    no i kto teraz unika odpowiedzi???
                                                  • i-love-2-ski Re: ???? 08.02.05, 19:36
                                                    manny_ramirez napisał:

> no i kto teraz unika odpowiedzi???
                                                    ja,bo mam dosyc dyskusji. cos jeszcze, a jak nie to adios?
                                                  • manny_ramirez Re: ???? 08.02.05, 19:40
                                                    aha, to teraz dosc masz, no dobrze adios,
                                    • i-love-2-ski Re: Topytanie 08.02.05, 18:40
                                      manny_ramirez napisał:

> Rachelko czystka etniczna to mordowanie , ja w zaden sposob nie agituje za
                                      > wymordowywaniem Palestynczykow czy Zydow,
                                      > niestety historia wskazuje ze razem ci ludzie zyc nie umieja, wiec trzeba ich
                                      > rozlaczyc
                                      > tak samo z balkanami, czy naprawde myslisz ze jakby dzisiaj wojska Nato sie z
                                      > Balkanow wycofaly to pokoj dlugo by tam przetrwal?
                                      > A zreszta to jest opcja nuklearna. Opcja najbardziej rozsadna jest
                                      > demokratyzacja regionu , wymuszona militarnie czy tez nie
                                      nie ty nie mordujesz ty jak batiuszka wsadzasz w pociag. gratulacje
                                      katoliku,swetnie interpretujesz wiare,jak rowniez masz swietnych "role
                                      models",aby te wiare interpretowac wedlug biblijnego "oko za oko,zab za zab"
                                      w koncu czego oczy nie widza,tego duszy nie zal. ciekawe,ze jak ktos mysli
                                      twoimi kategoriami w stosunku do innych nacji,to nazywa sie go ekstremista,ba
                                      czasem nawet terrorysta lub w najlepszym wypadku rasista.
                                      • manny_ramirez Re: Topytanie 08.02.05, 18:41
                                        a gdzie rachelko ma wiara pisze ze mam prawo nie byc ruszany z wlasnego domu?
                                        • i-love-2-ski Re: Topytanie 08.02.05, 18:44
                                          manny_ramirez napisał:

> a gdzie rachelko ma wiara pisze ze mam prawo nie byc ruszany z wlasnego domu?
                                          a gdzie wiara ci mowi "kochaj wybiorczo blizniego swego"?
                                          a swoja droga jak arabowie wedlug twojej wiary moga sie ruszac za miedze,to
                                          zydzi tez ,tak to interpretuje.
                                          • manny_ramirez Re: Topytanie 08.02.05, 18:50
                                            przeciez napisalem ze na miejsce Arabow z izraela powinni zostac przesiedleni
                                            pozostali Zydzi z krajow arabskich

aha a Ty zreszta chyba zapomnialas o wysiedlaniu Zydow z Maroka, Egiptu,
                                            Jordanii po 1956?
                                            To Ci nie przeszkadza? A wysiedlenie Arabow to tragedia
                                      • manny_ramirez Re: Topytanie 08.02.05, 18:46
                                        O i jak potrzebujesz sie na mnie wyzywac to rozumiem twe zacietrzewienie ale
                                        jakbys pomyslala chwile albo sie zastanowila to byloby lepiej
                                        Mamy do wyboru, albo kontynuacje tego co jest, czyli ciaglego zabijania i zycia
                                        w strachu obu stron albo radykalne wyjasnienie sprawy aby dac tym ludziom
                                        wreszcie zyc
                                        Uwierz mi gdybym ja mial do wyboru zycie posrod ludzi co dybia na zycie moje i
                                        mojej rodziny to co byloby bardziej po katolicku? zgodzic sie na przeniesienie
                                        w inne miejsce czy tez doprowadzic do wymordowania mej rodziny tylko z powodu
                                        tego ze nie chicalbym oddac skrawka "mej" ziemi???
                                        • krystian71 Re: Sugerujesz,ze zydzi powinni opuscic Israel? 08.02.05, 18:48

• manny_ramirez Re: Sugerujesz,ze zydzi powinni opuscic Israel? 08.02.05, 18:50
                                            ha?
                                            • krystian71 Re: ha,ha 08.02.05, 19:04
                                              "Uwierz mi gdybym ja mial do wyboru zycie posrod ludzi co dybia na zycie moje i
                                              mojej rodziny to co byloby bardziej po katolicku? zgodzic sie na przeniesienie
                                              w inne miejsce czy tez doprowadzic do wymordowania mej rodziny tylko z powodu
                                              tego ze nie chicalbym oddac skrawka "mej" ziemi???"
                                        • i-love-2-ski Re: Topytanie 08.02.05, 18:51
                                          manny_ramirez napisał:

> O i jak potrzebujesz sie na mnie wyzywac to rozumiem twe zacietrzewienie ale
                                          > jakbys pomyslala chwile albo sie zastanowila to byloby lepiej
                                          > Mamy do wyboru, albo kontynuacje tego co jest, czyli ciaglego zabijania i zycia
                                          >
                                          > w strachu obu stron albo radykalne wyjasnienie sprawy aby dac tym ludziom
                                          > wreszcie zyc
                                          > Uwierz mi gdybym ja mial do wyboru zycie posrod ludzi co dybia na zycie moje i
                                          > mojej rodziny to co byloby bardziej po katolicku? zgodzic sie na przeniesienie
                                          > w inne miejsce czy tez doprowadzic do wymordowania mej rodziny tylko z powodu
                                          > tego ze nie chicalbym oddac skrawka "mej" ziemi???

jesli rozmowa z toba jest wyzywaniem sie,to znowu nic nie pojmujesz. ty bys
                                          chcial ze mnie zrobic swa poddancza kolezanke,ktora sie zgadza z twoimi
                                          teoriami, a ja uwazam ,ze one lekko traca brakiem tolerancji, a bede tu
                                          grzeczna. znowu odwroc role i pomysl,ze chyba obie strony sa bardzo przywiazane
                                          do tego skrawka ziemi i obie strony maja prawo,aby tam byc. ty chcesz to prawo
                                          tylko dla jednej strony, a druga chcesz elegancko wyczyscic,myslac naiwnie,ze to
                                          zalatwi sprawe.
                                          • manny_ramirez Re: Topytanie 08.02.05, 18:54
                                            rachelko, pompierwsze uwierz mi nie chce robic z ciebie nikogo ani niczego
                                            po drugie to ty nadajesz twym postom to histeryczny , to nie zadna rozmowa,
                                            chcesz dyskutowac rob to spokojnie, bo to twoj ton nie znosi sprzeciwu nie moj

ty zaczelas o religi wiec mi odpowiedz
                                            co jest wazniejsze skraek ziemi czy tez zycie?
                                            • i-love-2-ski Re: Topytanie 08.02.05, 18:58
                                              manny_ramirez napisał:

> rachelko, pompierwsze uwierz mi nie chce robic z ciebie nikogo ani niczego
                                              > po drugie to ty nadajesz twym postom to histeryczny , to nie zadna rozmowa,
                                              > chcesz dyskutowac rob to spokojnie, bo to twoj ton nie znosi sprzeciwu nie moj
                                              >
                                              > ty zaczelas o religi wiec mi odpowiedz
                                              > co jest wazniejsze skraek ziemi czy tez zycie?

histeryczny,a jak to sie przejawia,ze sie z twym zdaniem nie
                                              zgadzam?trudno,abym stalinowskie metody chwalila,czy miala takich czy
                                              innych,ktorych ty czcisz jako moje bozyszcza. to dobre staszku,koncze bo do
                                              rozmowy trzeba troche wydoroslec, a jak zaczynamy o histerii pisac to lepiej
                                              pojsc,niz skazywac ciebie na wzrost cisnienia.
                                              • manny_ramirez Re: Topytanie 08.02.05, 19:01
                                                znaczy wydorosleje jak stwierdze ze wyslanie 5letniego dziecka aby wysadzilo
                                                sie w autobusie pelnym niewinnych ludzi to akt walki narodowo-wyzwolenczej?
                                                Dziekuje wole zostac dzieckiem
                                                • i-love-2-ski Re: Topytanie 08.02.05, 19:09
                                                  manny_ramirez napisał:

> znaczy wydorosleje jak stwierdze ze wyslanie 5letniego dziecka aby wysadzilo
                                                  > sie w autobusie pelnym niewinnych ludzi to akt walki narodowo-wyzwolenczej?
                                                  > Dziekuje wole zostac dzieckiem
                                                  to badz nim,gdyz ja bym spytala dlaczego 5 letnie dziecko to robi,traktujac
                                                  dalej 5 letnie dziecko jako dziecko. ty go juz niejednokrotnie nazwales
                                                  terrorysta i pewnie sam bys go usunal. taka jest miedzy nami roznica,ja pytam
                                                  dlaczego,ty wiesz nie pytajac,tak wygodniej.
                                                  • manny_ramirez Re: Topytanie 08.02.05, 19:12
                                                    Nie pytam bo mam 5 letnie dziecko i wiem ze nie znam zadnegom powodu dla
                                                    ktorego kazalbym mu isc wysadzac sie gdziekolwiek
                                                  • i-love-2-ski Re: Topytanie 08.02.05, 19:14
                                                    manny_ramirez napisał:

> Nie pytam bo mam 5 letnie dziecko i wiem ze nie znam zadnegom powodu dla
                                                    > ktorego kazalbym mu isc wysadzac sie gdziekolwiek
                                                    szkoda,ze nie kazdy moze mowic,myslec i miec podobna sytuacje do ciebie,a tez by
                                                    chcieli. a ty to nie caly swiat,mam nadzieje,ze chociaz to widzisz.
                                                  • manny_ramirez Re: Topytanie 08.02.05, 19:16
                                                    widzisz ja nie widze zadnego pwodu aby wyslugiwac sie wlasnym dzieckiem a juz
                                                    napewno nie jego zyciem
                                                  • i-love-2-ski Re: Topytanie 08.02.05, 19:21
                                                    manny_ramirez napisał:

> widzisz ja nie widze zadnego pwodu aby wyslugiwac sie wlasnym dzieckiem a juz
                                                    > napewno nie jego zyciem

bo nie musisz,nie rob z siebie gieroja jak pewnie nigdy nie byles na wojnie,czy
                                                    czynnie nie walczyles. to zmienia kat widzenia kochany. w koncu dzieci walczyly
                                                    w powstaniach slaskich,tak tak,moja wlasna rodzina byla w to wlaczona,dzieci
                                                    walczyly w powstaniu warszawskim, bo byly takie czasy staszku. to okrutne,ale na
                                                    wojnie zycie,w tym twoje i twoich najblizszych, jest znacznie bardziej tanie,niz
                                                    w czasie pokoju i dobrobytu. nie zarzekaj sie,gdyz mam nadzieje,ze nigdy tobie
                                                    lub twoje rodzinie nie bedzie dane poswiecic swoich najblizszych dla dobra sprawy.
                                                  • manny_ramirez Re: Topytanie 08.02.05, 19:24
                                                    rachelko uwierz mi, jakby przyszlo cos do czego to sam bym sie wysadzil ale
                                                    napewno nie wyslal mego dziecka. Jak Ty zrobilabys inaczej to juz TWA prywatna
                                                    sprawa
                                                  • i-love-2-ski Re: Topytanie 08.02.05, 19:28
                                                    manny_ramirez napisał:

> rachelko uwierz mi, jakby przyszlo cos do czego to sam bym sie wysadzil ale
                                                    > napewno nie wyslal mego dziecka. Jak Ty zrobilabys inaczej to juz TWA prywatna
                                                    > sprawa
                                                    i tak tez robia ludzie w tych nieszczesnych stronach,gorzej jak dzieci pozostaja
                                                    same,lub rodzice sa w wiezieniach latami. nie wiem co ja bym zrobila,gdyz nie
                                                    dano mi bylo zyc w takich warunkach,ale wiem co robila moja rodzina jak musiala
                                                    walczyc. a wiec bez podtekstow.
                                                  • manny_ramirez Re: Topytanie 08.02.05, 19:31
                                                    ja tez mialem rodzine co walczyla i nikt z mojej rodziny, czy dziadek oficer
                                                    kawalerii, czy drugi artylerii, czy tez wuj co siedzial w OSwiecimiu nigdy nie
                                                    uczyli mnie abym szafowal zyciem mojego dziecka w jakiejkolwiek sprawie wrecz
                                                    przeciwnie.
                                    • krystian71 Re: ?? 08.02.05, 18:42
                                      jasniej prosze.
                                      Demokratyczne,przymusowe przesiedlenia?
                                      Wojska Nato w Ziemi Swietej na wsiegda?
                                      Kto za to placi?

I ten cytat,ktorego nie moge rozgrysc
                                      > A zreszta to jest opcja nuklearna. Opcja najbardziej rozsadna jest
                                      > demokratyzacja regionu , wymuszona militarnie czy tez nie
                                      • manny_ramirez Re: ?? 08.02.05, 18:52
                                        nie wojska USA w Iraku, Syrii i Arabii Saudyjskiej na wsiegda
                                        tylko wtedy panstwo palestynskie mogloby powstac
                                        • krystian71 Re: ?? 08.02.05, 19:14

-> nie wojska USA w Iraku, Syrii i Arabii Saudyjskiej na wsiegda
                                          > tylko wtedy panstwo palestynskie mogloby powstac

dalej nie rozumiem tego zdania,albo jestem tak tepy , albo ci sie zjadlo
                                          orzeczenie
                                          A tak wogole.Zastanawialem sie czesto nad sila przyciagania niektorych krajow i
                                          ich kultur .
                                          Tacy Francuzi np.podbili Alzacje i Lotaryngie za Ludwika XVI a juz 100 lat
                                          pozniej krainy te wyroznial tylko bardziej twardy akcent.
                                          Przechodzily z rak do rak,zajmowali ich Prusacy i Hitler,ale nie bylo mowy o
                                          jakis wewnetrznych , separatystycznych ruchach
                                          Caly czas ubolewam nad tym,ze Israelczycy nie potrafia tworzyc panstwa
                                          -------------------------------------------------
                                          jak mnie juz nuuudzi ten temat zydowski
                                          • manny_ramirez Re: ?? 08.02.05, 19:15
                                            stworzyli silniejsze niz polacy
                                            • krystian71 Re: ?? 08.02.05, 19:24
                                              pod jakim wzgledem silniejsze?
                  • fredzio54 Re: Jak by niebylem wypedzony z Polski do Erec Is 09.02.05, 06:53
                    nie wierze araba
                    arab to terrorista z urody
      • ben_shaprut Dzięki, Negev! 08.02.05, 17:13
        • negevmc alez nie ma za co. Moze gdybym wiedzial za co 08.02.05, 17:15
          to bym tak nie odpowiedzial.
          • ben_shaprut Za obronę Polski przed niewybrednym atakiem 08.02.05, 17:27
            Wzajemne obrzucanie się wyzwiskami czyni z tego forum - forum "antysemicko-
            antypolskie"; miło poznać kogoś, kto również walczy z tym stereotypem...
            • i-love-2-ski Re: Za obronę Polski przed niewybrednym atakiem 08.02.05, 17:28
              ben_shaprut napisał:

> Wzajemne obrzucanie się wyzwiskami czyni z tego forum - forum "antysemicko-
              > antypolskie"; miło poznać kogoś, kto również walczy z tym stereotypem...
              niektorzy chyba maja micro chip w glowie,wiec nie ma mowy o zmianie
              pogladu,chyba,ze programista przyjdzie i usunie usterke.
            • negevmc Re: Za obronę Polski przed niewybrednym atakiem 08.02.05, 17:51
              ben_shaprut napisał:

> Za obronę Polski przed niewybrednym atakiem

Ach spodziewalem sie jakiegos podstepu.
              Ale tak gwoli scislosci nigdy nie mam czelnosci dyskutowac z osobistym
              doswiadczeniem oponenta. Argumenty w stylu "wypedzili mnie", "zabili mi"
              choc moze niezbyt fair w dyskusji forumowej ale zawsze mnie rozbrajaja.
              Nie mam odwagi z kims takim dyskutowac.

Notabene: nie wiesz jakie to trudne zadanie tak balansowac na linie.
              W rozmowach z Polakami a juz napewno tu na forum staram sie za wszelka cene
              bronic Zydow i Izrael co oczywiscie robie z wielkim przekonaniem
              (moze nieudolnie ale za to szczerze)
              Zdziwilbys sie natomiast widzac mnie w rozmowach z Izrelczykami na temat Polski
              drzazgi sztachet i iskry lomow swiszacza tylko w powietrzu ;-)
              • manny_ramirez Re: Za obronę Polski przed niewybrednym atakiem 08.02.05, 17:54
                no a co myslisz o tych co pisza o "polskich" obozach koncentracyjnych?
                • negevmc Re: Za obronę Polski przed niewybrednym atakiem 08.02.05, 18:15
                  manny_ramirez napisał:

> no a co myslisz o tych co pisza o "polskich" obozach koncentracyjnych?

Nie mam na wszystko gotowej odpowiedzi.
                  Nikt przy zdrowych zmyslach nie twierdzi, ze to byly polskie obozy.
                  A jesli nawet ktos to udowodni - wszak wszystko mozna udowodnic nawet to, ze
                  ich nie bylo (widzialem nawet takie proby tu na forum) to tym gorzej dla dowodu.
                  W tej kwestii jestem gluchy.
                  Zreszta malo zajmuje sie sprawa Zaglady, powody wyjasnilem w slawnym
                  watku ABE "wybaczcie".

• manny_ramirez Re: Za obronę Polski przed niewybrednym atakiem 08.02.05, 18:21
                    W tej kwestii jestem gluchy+ widzisz mi sie taka postawa nie podoba
                    ja nie jestem Zydem ale nienawidze anty-semitow i innych rasistow bo potepianie
                    ludzi w czambul prowadzi tylko do masowych morderstw. nigdy nie mozna nad czyms
                    takim przechodzic obojetnie. No ale dlatego uwazam ze Ci co wiedza ze Polacy
                    obozow koncentracyjnych nie zakladali ani prowadzili tez powinni dawac wyraz
                    swojemu oburzeniu bez wzgledu albo przede wszystkim z powodu swojego
                    pochodzenia.
                    A lezy mi to na sercu bo czlonkowie mojej rodziny przezyli Oswiecim i Dachau.
                    Byc moze wlasnie dlatego ze Zydami nie byli, ale jednak oni tam nie byli
                    jako "pracownicy" ale jako wiezniowie a ktoz dzisiaj mowi o polskich wiezniach
                    obozow????
              • ben_shaprut Skąd ja to znam...? 08.02.05, 17:57
            • boruch_goldstein Re: Za obronę Polski przed niewybrednym atakiem 08.02.05, 20:35
              ben_shaprut napisał:

> Wzajemne obrzucanie się wyzwiskami czyni z tego forum - forum "antysemicko-
              > antypolskie"; miło poznać kogoś, kto również walczy z tym stereotypem...

UWAGA!

To z ust wqrwionego!!
              Oczom nie wierze.

A jak tam ida lekcje arabskiego na uNiwersytecie krakowie? Tak sobie? Yesss?
              Semi-roczna wizyta do Emmanu byla udana?
              Mamy tu przyslowiowego wilka w owczej skorze!
              I dobrze sie zakamuflazowal!
              Tylko kiedy sobie obrzezanie zrobisz? Araby przeciez tez napletka nie maja!

kachane chai!

p.s. specially for our fan of new england patriots:
              i was alerted to visit the forum by dana33 simply to give you heads-up
              • manny_ramirez Re: Za obronę Polski przed niewybrednym atakiem 08.02.05, 20:40
                Dobrze ze dales znac. Z tym logowaniem to ludzi pzonac nie mozna. I potem gada
                sie z roznymi typami. Ewentualnie przypadkiem sie ich potem rozpozna. Ktos
                jednak powienien za to wpisywanie wciry dostac:)))) I tyle
                • boruch_goldstein Re: Za obronę Polski przed niewybrednym atakiem 08.02.05, 20:44
                  on sam sie reklamowal:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=16327949&a=16327949

kahane chai!
                  • boruch_goldstein Re: Za obronę Polski przed niewybrednym atakiem 08.02.05, 20:45
                    poczytaj jego posty jako wqrwiony2
                    wlosy ci deba na glowie stana

kahane chai!
                    • i-love-2-ski Re: Za obronę Polski przed niewybrednym atakiem 08.02.05, 20:54
                      boruch_goldstein napisał:

> poczytaj jego posty jako wqrwiony2
                      > wlosy ci deba na glowie stana
                      >
                      > kahane chai!

moze jak tak krytykujemy innych to zobaczymy kogo ty masz za swego patrona.
                      www.ict.org.il/inter_ter/orgdet.cfm?orgid=19
                      • boruch_goldstein Re: Za obronę Polski przed niewybrednym atakiem 08.02.05, 21:14
                        i-love-2-ski napisał:

> boruch_goldstein napisał:
                        >
                        > > poczytaj jego posty jako wqrwiony2
                        > > wlosy ci deba na glowie stana
                        > >
                        > > kahane chai!
                        >
                        > moze jak tak krytykujemy innych to zobaczymy kogo ty masz za swego patrona.
                        > www.ict.org.il/inter_ter/orgdet.cfm?orgid=19

:-)
                        cytuje z zamieszczonego przez ciebie linku:

"The Kach movement thus ran for election in 1984, winning 26,000 votes, and
                        Kahane became a member of Knesset. He announced that Kach would not support any
                        government that did not advocate the expulsion of the Arabs from Israel.

In August 1985, the Knesset passed an amendment to the Basic Law: The Knesset,
                        in accordance with the High Court's comment in the Kach case. The amendment
                        added incitemnet to racism as grounds for barring a party from participating in
                        elections. The law now states as follows:

'A candidates' list shall not participate in elections to the Knesset if its
                        objects or actions, expressly or by implication, include one of the following:

1) negation of the existence of the State of Israel as the state of the Jewish
                        people; 2) negation of the democratic character of the State; 3) incitement to
                        racism.'

Accordingly, in 1988, prior to the elections to the 12th Knesset, the Central
                        Elections Committee disqualified the Kach list, basing its decision on the
                        above amendment. In his appeal to the High Court of Justice, Kahane claimed
                        that security needs justify severe measures of discrimination against Arabs.
                        The Court rejected the claim and the appeal, stating that the aims and actions
                        of Kach are manifestly racist.

On November 5, 1990, Meir Kahane was murdered in New York by an Egyptian
                        Islamist."

Wyrzucili Rabina Kahane z Knessetu dlatego ze nawolywal do przesiedlenia Arabow
                        z Izraela. To sie nazywa rasizmem. Natomiast przesiedlenie Zydow z Hebronu
                        lub "wschodniej Jerozolimy" czego wymagaja wszyscy Arabowie, to rzecz normalna.
                        Zachodni brzeg ma byc Juden-Frei
                        Tyle ze caly Izrael na zachodnim brzegu :-(

Arabowie chca nastepujacego:
                        rasistowskiego muzulmanskiego "juden-frei" panstwa ze stolica w Jerozolimie
                        i demokratycznego panstwa na reszcie "palestyny" gdzie 5 milionow Arabow (po
                        powrocie "uchodzcow") bedzie mieszkalo w pokoju razem z 5 milionami Zydow.

Trzeba byc niezmiernie naiwnym czlowiekiem zeby nie zauwazyc hypokryzje tego
                        wszystkiego.

Kahane Chai!

• negevmc Plan 08.02.05, 21:36

> Arabowie chca nastepujacego:
                          > rasistowskiego muzulmanskiego "juden-frei" panstwa ze stolica w Jerozolimie
                          > i demokratycznego panstwa na reszcie "palestyny" gdzie 5 milionow Arabow (po
                          > powrocie "uchodzcow") bedzie mieszkalo w pokoju razem z 5 milionami Zydow.
                          >
                          > Trzeba byc niezmiernie naiwnym czlowiekiem zeby nie zauwazyc hypokryzje tego
                          > wszystkiego.

Czesc Baruch,
                          Z tym powrotem uchodzcow to nie jest tak do konca. To jeden z warunkow, na
                          ktory izrael nie moze sie zgodzic bo to samobojstwo. Ustepstwa musza byc z obu
                          stron. Z reszta jak slyszalem nagle po smierci Arafata ten warunek nie jest
                          taki krytyczny jak sie okazuje dla Arabow. Zadowola sie odszkodowaniami.
                          Ale to szczegoly Baruch.

Masz inny plan ?

• boruch_goldstein Re: Plan 08.02.05, 21:44
                            negevmc napisał:

> Masz inny plan ?
                            >

Ano mam, zdaje sie ze slyszalem cos podobnego od Ciebie samego.
                            Przesiedlic Zydow z niektorych obszarow Juedi i Samarii do Jerozolimy i jej
                            okolic. Przesiedlic Arabow z Izraela do reszty Judei i Samarii, Jordanii,
                            nawet oddac im czesc Galilei (Zydow stamtad do okolic Jerozolimy) moze
                            wlacznie z Nazaretem :-P
                            Znaczy sie calkowicie oddzielic sie jedni od drugich.

Najchetniej to ja bym jednak poprostu przesiedlil wszystkich Arabow z calego
                            zachodniego brzegu na wschodni brzeg rzeki Jordan i juz.

Kahane Chai!
                            • manny_ramirez Re: Plan 08.02.05, 21:58
                              TO MOJ PLAN!!!!!!
                              • negevmc Re: Plan 08.02.05, 22:20
                                manny_ramirez napisał:

> TO MOJ PLAN!!!!!!

heheh to ustalcie najpierw prawa autorskie, pozniej przyjedzcie tutaj,
                                wyslijcie swoich synow do wojska a nie narobcie przy tym w portki.
                                Wtedy pogadamy ;-)
                                • moskowit Re: Plan 16.02.05, 01:29
                                  negevmc napisał:

> heheh to ustalcie najpierw prawa autorskie, pozniej przyjedzcie tutaj,
                                  > wyslijcie swoich synow do wojska a nie narobcie przy tym w portki.
                                  > Wtedy pogadamy ;-)

Nu tu masz link do PLANU!
                                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=16044062&a=16140525
                              • mamzerek Re: Plan 08.02.05, 22:21
                                moj tez!!! :-)
                              • moskowit Re: Plan 16.02.05, 01:23
                                Nie twoj, a moj!

Ponial! Nu wot i molodiec!
                                • manny_ramirez Re: Plan 16.02.05, 01:26
                                  Niet, ja uzhe govoril shto eta moi plan
                                  a u tebia moskowit esho problem iz "logowaniem'???(izvinite, nie znaiu kak
                                  napisat' eta po ruski:((((
                                  • moskowit Re: Plan 16.02.05, 01:32
                                    manny_ramirez napisał:

> Niet, ja uzhe govoril shto eta moi plan
                                    > a u tebia moskowit esho problem iz "logowaniem'???(izvinite, nie znaiu kak
                                    > napisat' eta po ruski:((((

Nu to pisz po polsku, tez przeciez przeczytam:)
                                    Nie rozumiem, jakie mam problemy z logowaniem? Nu czto ty w samom diele?
                                    zduriel, cztili?

• manny_ramirez Re: Plan 16.02.05, 01:41
                                      nie zduriel , nie pamietasz jak potyskiwales ze ci kropa nie pisze dlaczego
                                      wywala szybko z sesji i trzeba sie znowu logowac???
                                      • moskowit Re: Do m_r 16.02.05, 01:44
                                        Nu zabyl....

Teraz troche lepiej z tym logowaniem, albo nauczylem sie szybciej myslec ;)

Nu wsiego tiebie....

• negevmc Re: Plan 08.02.05, 22:09

> Ano mam, zdaje sie ze slyszalem cos podobnego od Ciebie samego.

Oh nie, nie ode mnie to slyszales. Moze opowiadalem o pewnym czlonku Knessetu
                              Zeevim aka Ghandi. On to proponowal tzw. transfer Arabow. Dobrowolny wyjazd za
                              sowitym wynagrodzeniem (pieniadze bylyby oczywiscie od Ciebie ;-)
                              Zabili go.

Przesiedlenie nie jest zadnym rozwiazaniem Baruch. Jesli nie jest dobrowolne to
                              jest nic nie warte. I co z tego, ze sie Arabow i Zydow oddzieli jesli wznieci
                              to jeszcze wieksza nienawisc. Nic w ten sposob nie zyskamy.
                              Znam ludzi, moich sasiadow ktorych za mlodu zapakowali na ciezarowki wraz
                              zrodzinami i wywiezli niedaleko. Znad granicy libanskiej do Hajfy. Ile to ? 30 -
                              40 km ? Powiedzieli, ze to tylko ze wzgledow bezpieczenstwa na kilka tygodni.
                              Ci ludzie dzisiaj maja juz swoje dzieci i dalej nie moga wrocic tam gdzie
                              mieszkali - a byli lojalnymi obywatelami. Jeden z nich dal za wygrana i
                              wyjechal do.. .Polski gdzie skonczyl studia i robi niezle pieniadza.
                              Jego bracia jednak zostali. 20 lat sie z panstwem sadza i pewnie ich dzieci
                              jeszcze beda sie sadzic. To oczywiscie pojedyncza historia tyle, ze opisuje
                              dosc dobrze stosunek arabow do ziemi. Nie pamietam w tej chwili jak to sie
                              nazywa po arabsku ale jest takie okreslenie na przywiazanie (nie feudalne) do
                              ziemi. To dla nich bardzo wazne. Przesiedlenie wywola tylko fale nienawisci -
                              wieksza nawet niz dzis zakonczona intifada (1000 zabitych Zydow, 3000 Arabow)

> Najchetniej to ja bym jednak poprostu przesiedlil wszystkich Arabow z calego
                              > zachodniego brzegu na wschodni brzeg rzeki Jordan i juz.

Ta.. tylko , ze Abdalla ich nie chce. Co wiecej, tych Palestynczykow ktorych
                              mial u siebie swojego czasu niezle przetrzebil (Swiat zreszta slowa nie
                              powiedzial bo to nie Zydzi trzebili tylko swoj swego) a reszte che do Wolnej
                              Plestyny wrzucic. To chytry lis.

Ale moze nie na wschodni brzeg rzeki Jordan tylko ... Styks he ? ;-)
                              Spoko, ja tylko zartuje Baruch, zartuje.
                              • boruch_goldstein Re: Plan 08.02.05, 22:20
                                negevmc napisał:

> Ta.. tylko , ze Abdalla ich nie chce. Co wiecej, tych Palestynczykow ktorych
                                > mial u siebie swojego czasu niezle przetrzebil (Swiat zreszta slowa nie
                                > powiedzial bo to nie Zydzi trzebili tylko swoj swego) a reszte che do Wolnej
                                > Plestyny wrzucic. To chytry lis.
                                >

Alez przeciez o to wlasnie mi chodzi!
                                Niech Abdalla syn Abdalli zrobi dla swiata to co Zydom swiat nie da zrobic -
                                pozbawi go od znacznej grupy terrorystow. A tych pokojowo i cicho sobie
                                zyjacych on nie ruszy.

Kahane Chai!
                                • z_daleka Re: typowo zydowski problem 08.02.05, 22:29
                                  • z_daleka Re: typowo zydowski problem 08.02.05, 22:34
                                    Jeszcze nie skonczylem. Jak mawiel slynny mleczarz, ty negevmc masz racje i ty
                                    mamzerek masz racje, i ty manny_ramirez masz racje i ty baruch_goldstein tez
                                    masz racje.
                                    • iloveisrael Re: typowo zydowski problem 08.02.05, 22:40
                                      No pewnie jak kazdy z nich ma 25% racji to i tak podejrzane czy nie za duzo:)))
                                      • negevmc Re: typowo zydowski problem 08.02.05, 22:46
                                        iloveisrael napisał:

> No pewnie jak kazdy z nich ma 25% racji to i tak podejrzane czy nie za
                                        duzo:)))

A co ? nie slyszales o nadprzewodnictwie w niskich temperaturach ?
                                        a dzisiaj w Jerozolimie snieg padal i wogole jest wsciekle zimno.
                                        U mnie w nocy ponizej zeraz spadlo.
                                    • perry.perry Re: typowo zydowski problem 09.02.05, 03:33
                                      z_daleka napisał:

> Jeszcze nie skonczylem. Jak mawiel slynny mleczarz, ty negevmc masz racje i ty
                                      > mamzerek masz racje, i ty manny_ramirez masz racje i ty baruch_goldstein tez
                                      > masz racje.
                                      i ty , z daleka, tez masz racje.
                                      ale spotkac sie ze mna w Jerozolimie - stchorzyles, co?
                                      • z_daleka Re: typowo zydowski problem 09.02.05, 07:29
                                        Nie masz racji. Wcale nie stchorzylem. Pamietasz chyba, ze prosilem Cie o jakies blizsze szczegoly,
                                        odnosnie Twojej akcji wyjasniajacej nazizmu ... Niestety nie odpowiedziales...Uznalem wiec, ze sprawa
                                        nie jest warta fatygi... Jesli sie pomylilem, to zaluje.
                                • negevmc Re: Plan 08.02.05, 22:43

> Alez przeciez o to wlasnie mi chodzi!
                                  > Niech Abdalla syn Abdalli zrobi dla swiata to co Zydom swiat nie da zrobic -
                                  > pozbawi go od znacznej grupy terrorystow. A tych pokojowo i cicho sobie
                                  > zyjacych on nie ruszy.

Eee tam Baruch wymigujesz sie od odpowiedzi ;-)
                            • fredzio54 Re: Plan 09.02.05, 07:05
                              moj plan przesedlic arabow do jordani
                            • moskowit Re: Plan 16.02.05, 01:22

> Najchetniej to ja bym jednak poprostu przesiedlil wszystkich Arabow z calego
                              > zachodniego brzegu na wschodni brzeg rzeki Jordan i juz.

Amen!

Nu ty molodiec, parien'! Dawno to mowilem....

• i-love-2-ski Re: Za obronę Polski przed niewybrednym atakiem 08.02.05, 21:50

> i-love-2-ski napisał:
                          >
                          > > boruch_goldstein napisał:
                          > >
                          > > > poczytaj jego posty jako wqrwiony2
                          > > > wlosy ci deba na glowie stana
                          > > >
                          > > > kahane chai!
                          > >
                          > > moze jak tak krytykujemy innych to zobaczymy kogo ty masz za swego patron
                          > a.
                          > > www.ict.org.il/inter_ter/orgdet.cfm?orgid=19
                          >
                          > :-)
                          > cytuje z zamieszczonego przez ciebie linku:
                          >
                          > "The Kach movement thus ran for election in 1984, winning 26,000 votes, and
                          > Kahane became a member of Knesset. He announced that Kach would not support any
                          >
                          > government that did not advocate the expulsion of the Arabs from Israel.
                          >
                          > In August 1985, the Knesset passed an amendment to the Basic Law: The Knesset,
                          > in accordance with the High Court's comment in the Kach case. The amendment
                          > added incitemnet to racism as grounds for barring a party from participating in
                          >
                          > elections. The law now states as follows:
                          >
                          > 'A candidates' list shall not participate in elections to the Knesset if its
                          > objects or actions, expressly or by implication, include one of the following:
                          >
                          > 1) negation of the existence of the State of Israel as the state of the Jewish
                          > people; 2) negation of the democratic character of the State; 3) incitement to
                          > racism.'
                          >
                          > Accordingly, in 1988, prior to the elections to the 12th Knesset, the Central
                          > Elections Committee disqualified the Kach list, basing its decision on the
                          > above amendment. In his appeal to the High Court of Justice, Kahane claimed
                          > that security needs justify severe measures of discrimination against Arabs.
                          > The Court rejected the claim and the appeal, stating that the aims and actions
                          > of Kach are manifestly racist.
                          >
                          > On November 5, 1990, Meir Kahane was murdered in New York by an Egyptian
                          > Islamist."
                          >
                          >
                          > Wyrzucili Rabina Kahane z Knessetu dlatego ze nawolywal do przesiedlenia Arabow
                          >
                          > z Izraela. To sie nazywa rasizmem. Natomiast przesiedlenie Zydow z Hebronu
                          > lub "wschodniej Jerozolimy" czego wymagaja wszyscy Arabowie, to rzecz normalna.
                          > Zachodni brzeg ma byc Juden-Frei
                          > Tyle ze caly Izrael na zachodnim brzegu :-(
                          >
                          > Arabowie chca nastepujacego:
                          > rasistowskiego muzulmanskiego "juden-frei" panstwa ze stolica w Jerozolimie
                          > i demokratycznego panstwa na reszcie "palestyny" gdzie 5 milionow Arabow (po
                          > powrocie "uchodzcow") bedzie mieszkalo w pokoju razem z 5 milionami Zydow.
                          >
                          > Trzeba byc niezmiernie naiwnym czlowiekiem zeby nie zauwazyc hypokryzje tego
                          > wszystkiego.
                          >
                          >
                          > Kahane Chai!
                          >
                          > no to jest z oficjalnej us strony a tu jeszcze mozemy poczytac o twym
                          nicku,rownie szlachetnym. tak trzymac baruch,to dobre dla naszego wrazliwego
                          staszka,on tak kocha ludzi jako katolik.
                          cfrterrorism.org/groups/kkc.html
                          >
                          • biedronka24 No prosze to byl nawet 14.02.05, 17:26
                            african american antisemitism?
                            Trzeba sie na to napracowac....
                            To niechze ten Fredzio sobie steka skad steka. My tu wiecej mafii i terrorystow
                            nie potrzebujemy...
                            • juliusz.mieroszewski Re: No prosze to byl nawet 14.02.05, 17:52
                              Jest prosze Pani taki i to ogromny
                      • fredzio54 Re: Za obronę Polski przed niewybrednym atakiem 09.02.05, 07:03
                        Kahana byl Sadik zamordowany przez arabow w USA
    • ghotir Re: Jak by niebylem wypedzony z Polski do Erec Is 08.02.05, 11:42
      mam klopoty ze znalezieniem forum na ktorym znalazlem Twoja poczte. dlatego
      odzywam sie na tym forum chociaz wiem ze to inny temat.prosze, badz wyrozumialy.
      na tamtym forum probowalem zamiescic nastepujaca wypowiedz.
      dzieki za informacje gdzie byles w turcji. mam jednak klopot z reszta Twojej poczty.
      domyslam sie, ze j. polski nie jest Twoim pierwszym jezykiem. w porzadku,
      angielski takze nie jest moim rodzimym jezykiem a jakos musze sobie z nim
      radzic. pomagaja mi native speakers, glownie dlatego ze sa zainteresowani tym
      co ja mam do powiedzenia. ja naprawde chce wiedziec co Ty chcesz powiedziec.
      chodzi mi o komunikacje, nie o obelgi.
      napisales kilka zdan, ktorych nie potrafie odszyfrowac. wiem, ze gdybys rozwinal
      te zdania to udaloby mi sie je zrozumiec. bardzo Cie prosze, rozwin te zdania a
      ja powiem Ci jak je zrozumielem.
      z Twojej wypowiedzi rozumiem, ze infrastuktura turcji wydaje sie byc na lepszym
      poziomie niz infrastuktura polski. nic dziwnego. pytalem jednak glownie o ludzi.
      wiem, ze probowales odpowiedziec, ale nie udalo mi sie zrozumiec tego co napisales.
      na przyklad, piszesz: "Ataturk zmienil Turcje a oni sie ostatnie 10 lat bardzo
      rozwiozali".rozumiem pierwsza czesc tego zdania bo przeczytalem kilka ksiazek o
      turcji, ale nie wiem co probujesz powiedziec w drugiej czesci.
      fredzio54, tylko jeden z moich przyjaciol odwiedzil turcje (tylko istambul) ale
      ja jestem glodny informacji o tym kraju. bardzo Cie prosze, opisz co widziales.
      to forum niedlugo sie skonczy (to tylko 'aktualnosci') ale ja mam e-mail konto w
      GW. Prosze, odezwij sie.
      ps. ja znam jezyk angielski (pisze w nim rozprawy naukowe), rozumiem rosyjski i
      ukrainski (podejrzewam ze potrafie sobie poradzic z bialoruskim); polski jest
      moim mother-tongue, ale rozumiem, ze ten jezyk sprawia Ci pewne klopoty.
      Niestety, nie znam niemieckiego lub jidisz. jednak, bardzo chcialbym nawiazac
      kontakt z Toba.
      • a.adas Re: Jak by niebylem wypedzony z Polski do Erec Is 08.02.05, 11:59
        język polski jest pierwszym językiem Fredzi, ale On się tego wstydzi po dziś dzień:)
      • gw_bush Re: Jak by niebylem wypedzony z Polski do Erec Is 08.02.05, 12:07
        ghotir napisał:

> Niestety, nie znam niemieckiego lub jidisz. jednak, bardzo chcialbym nawiazac
        > kontakt z Toba.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=13951464&a=13958631&t=1107860626999

Czy ty sobie tu jakies zarty stroisz ??

• ghotir do fredzio54 08.02.05, 12:01
      zajety szukaniem Cie na forum swiatowym, nie przeczytalem Twojej poczty na tym
      forum. znowu, mam klopoty ze zrozumieniem. wydaje mi sie ze mowisz (bardzo
      prosze popraw mnie, jezeli zle zrozumialem), ze gdybys zostal w polsce to
      musialbys donosic na swoich przyjaciol do sb lub zaangazowac sie w solidarnosc.
      jakikolwiek bylby Twoj wybor i tak pozostalbys pariasem (zyd). ja bylem
      czlonkiem solidarnosci i wiem ze masz racje. domyslam sie ze takze masz racje w
      sprawie malzenstwa.
      moze to zabrzmi glupio: chce Cie przeprosic za bledy moich rodakow. jestesmy
      tacy jak jestesmy, niektorzy gorsi, niektorzy lepsi. Nie wiem czy ja nie
      zaliczalbym sie do tych 'gorszych' gdybym nie wyemigrowal do stanaw i nie
      spotkal mojej (amerykanskiej) zony.
      to byly emocje. ja jednak wciaz chce wiedziec co widziales w turcji. pisz po
      angielsku (prefered) lub po polsku (wtedy bedziemy musieli uzgadniac o co Ci
      chodzi) ale - bardzo prosze - pisz. wiesz jak mnie znalezc (kliknij na moje imie).
      • fredzio54 Re: do fredzio54 08.02.05, 12:51
        kolego ja troche przezadzam ale zakochalem sie na nowo w polske ojzczyzne od
        rocku 1987r.(moja piersza wizita polske )
        a co do turcij
        Ataturk zmienil ten Kraj
        Pierw wypedzil Grekow w 1922 i Sultana z deklerowal moderne panstwo w
        Europjskim stylu i pPrawo i zmienil pismo z arabskiego an Latinski
        ale nie zostawil nastepca i panstwo Tureckje ztagnowal sie
        tylko ostatnie 10-12 zaczeli sie Turczycy mordenizowac ale wielkim tempiem
        Turczyc nie znosza arabow tak samo jak myw Erec Israel i zawsze cenili Jiwerjow
        nie jak polacy.Cenja dzisaj Israel jako bliski sojuznik
        Widoki Poldniowa Turcje sa podobne do erec Israel klimat i roslina
      • biedronka24 Ha, ha, ha 14.02.05, 17:44
        teatr na potrzeby widzow ;).
        Archaiczny co prawda. Z mezczyznami przebranymi za kobiety, (lub odwrotnie) ale
        co tam.....
        Deus et machina sie robaczkom zamarzyl....hi,hi,hi....

To ja tez szalenie przepraszam. Fredziu slodziutki. Tak szalenie zaluje ze sie
        urodzilam. Ze oddycham, ze tupie, ze nie pije, nie pale, ze mam w nosie takich
        jak ty i ze kocham swojego faceta (nie tylko w lozku).
        Co za idiotyzm
        • fredzio54 Re: Ha, ha, ha 14.02.05, 17:47
          jestes jedyna oddana polak co kocha swojego faceta
          ja poznalem polek co kochaja innych ale nie swoich :)))))
          • juliusz.mieroszewski Re: Ha, ha, ha 14.02.05, 17:53
            Durny fredziu to chyba za duzo tych polskich kobiet nie znasz
            • biedronka24 nie on po prostu zadnej kobiety nie potrafilby 14.02.05, 21:27
              kochac- to wbrew jego naturze. No i nic dziwnego ze nie wie jak zdobywa sie
              milosc kobiety.
        • i-love-2-ski Re: Ha, ha, ha 14.02.05, 17:47
          biedronka24 napisała:

> teatr na potrzeby widzow ;).
          > Archaiczny co prawda. Z mezczyznami przebranymi za kobiety, (lub odwrotnie) ale
          > co tam.....
          > Deus et machina sie robaczkom zamarzyl....hi,hi,hi....
          >
          > po co ty z tym cymbale rozmawiasz? to juz lepiej rozmawiac z psem
          podworkowym,niz tym tanim prowokiem,ktory i tak nie wie jak ma na imie.
          > To ja tez szalenie przepraszam. Fredziu slodziutki. Tak szalenie zaluje ze sie
          > urodzilam. Ze oddycham, ze tupie, ze nie pije, nie pale, ze mam w nosie takich
          > jak ty i ze kocham swojego faceta (nie tylko w lozku).
          > Co za idiotyzm
        • biedronka24 dziubdzius w Polsce byli i tacy 14.02.05, 17:49
          ktorzy nie donosili. Byli po prostu zwykli ludzie. A w solidarnosci byli tez i
          tacy co byli w kolkach socjalistycznych. Nie trzeba daleko szukac. Nawet Kuron ;)
          bo od tego zaczynali swoja kariere...
          Jak Fredzio lewak to niechze w Erecu siedzi. Jak nie to ja go z miotla
          przegonie- za klamstwa i podjudzanie..I ja to zrobie skutecznie i oficjalnie.
          Nie wszyscy przetrwali wojne i okupacje po to by za przeproszeniem zajmowac sie
          kariera za obsmarowywanie bliznich. Ale ci co tym sie zajmowali widac innej
          drogi nie widzieli.
    • iloveisrael Re: Jak by niebylem wypedzony z Polski do Erec Is 08.02.05, 22:49
      slyszalem, slyszalem, a Ty Captive Mind czytales?

A swoja droga to serio z tym sniegiem w jerozolimie?
      • negevmc Re: Jak by niebylem wypedzony z Polski do Erec Is 08.02.05, 22:58
        iloveisrael napisał:

> slyszalem, slyszalem, a Ty Captive Mind czytales?
        Nie :(

> A swoja droga to serio z tym sniegiem w jerozolimie?
        Jak na serliej (najbardziej serio) ;-)
        • iloveisrael Re: Jak by niebylem wypedzony z Polski do Erec Is 08.02.05, 23:00
          1. to szkoda, wiedzialbys skad ide o tych procentach

2. Czesto to sie u was zdarza?
    • fredzio54 Re: Jak by niebylem wypedzony z Polski do Erec Is 09.02.05, 06:58
      Polacy sa kaput po komuny nie cienja swoja wolnosc rzadzi mafia nie
      sprawodliwosc bezroboty calka kolonia Uni
      wole zycw erec Israel i bic arabow niz bic rzadzany przez Mafia pruszkowa
    • babariba666 widzisz teraz fredzia, jaki szczesc ci polska... 09.02.05, 09:19
      ...antysemita zafundowała wypędzając ciebie do Eretz???
      A ty ciągle tu pyskujesz i pyskujesz.
      Ja wiem, ze kordeł ci zabrali, ale do odzyskania jest on ten kordeł.
      Ale ni pij tyle ten niedobre na woda z Martwe Morze robionego, szczególnie z rano.
    • atp1 Fredek, ty jestes najglupszy Zyd jakiego znam 14.02.05, 20:33
      Nie liczac Palnika. Ciebie nikt nie wygonil tylko twoja poprzednia partia
      PZPR, umozliwila ci wyjazd w jedna strone, to nie byl mus, mnostwo ZYdow
      zostalo. Nikogo z Polski na sile nie wyrzucali( mowa nie o Polakach tylko o
      twojej PZPR), TYLKO ci co chcieli podpisujac wczesniej ze nie czuja sie juz
      Polakami. Jesli chodzi o "zydowskie przesladowania" to zrobiles najwiekszy
      zyciowy blad, wszyscy twoi rzezancy osiagneli najwyzsze stanowiska w Polsce,
      wlacznie z prezydentem, to teraz najbogatsi ludzie a ty w tym Izraelu to
      pewnie koniec z koncem wiazesz, i bardzo dobrze mamy mniej chociaz 1 zlodzieja
      i falszerza w kraju.
      • mamzerek Re: Fredek, ty jestes najglupszy Zyd jakiego zna 15.02.05, 04:08
        atp1 napisał:

> Nie liczac Palnika. Ciebie nikt nie wygonil tylko twoja poprzednia partia
        > PZPR, umozliwila ci wyjazd w jedna strone, to nie byl mus,
        TO BYL MUS!
        Powyrzucano nas z pracy bez srodkow utrzymania.
        "Syjonisci do syjonu - jeszcze dzis"
        posluchaj:
        www.jsbielicki.com/piast/piast-344.htm

> mnostwo ZYdow
        > zostalo.
        yeah, right!

a tak w nawiasie, to czemu jestes przekonany ze fredzio to Zyd.
        Pisze facet z Niemiec, uwazam ze to zwykly prowokator oczerniajacy Zydow.
        • fredzio54 Re: Fredek, ty jestes najglupszy Zyd jakiego zna 15.02.05, 13:56
          ja pisze z natanii
          • suha_arafat Re: Fredek, ty jestes najglupszy Zyd jakiego zna 15.02.05, 20:07
            fredzio54 napisał:

> ja pisze z natanii

a ja z Paryza ;-)

Niech zyje Aby Zdech!
      • fredzio54 Re: Fredek, ty jestes najglupszy Zyd jakiego zna 15.02.05, 13:53
        co powiadasz mi bajki
        w szkole na podworku polacy mi poweidzieli
        "zyd agresor jedz do Izraela wynosc sie z naszej polski "
        • fredzio54 Re: Fredek, ty jestes najglupszy Zyd jakiego zna 15.02.05, 18:02
          kiedy robotnyci pakowali nasz bagarz polacy mowili "te zydy wyniosa cala polska
          do Izrael" a w Izraela kiedy wypakowali ten bagarz smieli sie Izraelczycy z ta
          bida :)))
          u Gomulki zapakowali 17 robtnicy nasz bagarz ale u Ben Guriona w Izraelu
          wypakowali 2 Izraelczycy z Lodzi to jest roznica miedzy polakow leniuchow
          Prlskich i socjalismy Ben Guriona urodzony w Plocku
          • krystian71 Re: Fredek, ty jestes najglupszy Zyd jakiego zna 15.02.05, 20:27
            cos mi tu z tym twoim bagazem fredziu nie gra.
            Chcesz powiedziec,ze w Hajfie cie okradli i tylko 2 manele zostawili???
            • fredzio54 Re: Fredek, ty jestes najglupszy Zyd jakiego zna 16.02.05, 10:27
              nie okradli polacy bo byl zabieszpieczony i panstwo Izrael placilo PRL
              zielonimy $$$$$
              • krystian71 Re: Fredek, ty jestes najglupszy Zyd jakiego zna 16.02.05, 10:36
                no to kto ci te bambetle podprowadzil,skoro nie Polacy i dlaczego ty sam nie
                potrafiles za swoj bagaz zaplacic:)))
          • grzegorz1948 Re: Freddzio opwiem ci cos! 15.02.05, 22:40
            Podobno jest to prawda!
            W jednym z niemieckich miast siedzi jedna babcia w tramwaju a obok niek
            mlodziesz turecka robi rumor i co chwile slyszy ta babcia jak sie oni chwala
            ze sa silni bo jest ich w Niemczech 6 milionow. Na jednym przystanku drzwi sie
            otwieraja , babcia wychodzi i na pozegnanie mowi do tych mlodzikow" Przed wojna
            bylo u nas 6 mlilionow Zydow i tez dalismy sobie z nimi rady"
            Ten epizod ma dwa watki
            1, pokazuje ze jednak Niemcy systymatycznoscia moga cos osiagnac
            2. zastanawia mnie co wlasnie mialo znaczyc wyniszczenie biednego Narodu
            Zydowskiego- bo ten bogaty zostal nienaruszony.
    • szyszkaaa fredzio,ale się ubawiłam czytając twój post:))) 16.02.05, 00:18
      • fredzio54 Re: fredzio,ale się ubawiłam czytając twój post:) 16.02.05, 10:31
        Uwazam z socjalizm Ben Guriona byl lepszy od Gomulskiego
        en gurion wybudowal Erec Israel a Gmulka zabankrotowal tak samo Jak Ben Guriona
        maisto urodzenia Plock
        • enedue2 Re: fredzio, Ty wracaj do Polski 16.02.05, 18:25
          Erec Israel jest niepewny. Twoi przodkowie mieszkali tu 900 lat i włos z głowy
          im nie spadł.Polska to bezpieczny kraj.Teraz możesz robić tu duży interes, co
          ja mówię, ogromny interes.
          • babariba666 a po co, po ten kordeł, czy żeby zamiatać ten... 16.02.05, 19:33
            ...kamienic w Lodz??? Bo ten stragan, co jemu tate komuna dała w Breslau już nikt jemu nie odda.
            Ale kordeł czeka.
          • fredzio54 Re: fredzio, Ty wracaj do Polski 17.02.05, 11:18
            ale w polsce mieszkalismyw strachu mnielismy chmelinskiego Zolta Zelenieka
            Hitlera i II Anytsemicka rzeczpospolita
            nawet pod komuny aresztowali nas jako syjonisci i wypedzili do Erec Israel
            wole zyc tutaj w Ntanii ladna plaza ladne opalone zgrabne rosjanki
            zimny czerwony arbus w Kawiarni kupulskiego
        • szyszkaaa Re: fredzio,ale się ubawiłam czytając twój post:) 17.02.05, 01:17
          osobiście nie mam nic do Ben Guriona,
          IDE SOBIE POSŁUCHAĆ DEKLARACJI NIEPODLEGŁOŚCI, KTÓRĄ WYGŁOSIŁ:)
    • arap1 Re: Jak by niebylem wypedzony z Polski do Erec Is 16.02.05, 18:53
      dodac ze ..AMBASADA POLSKA ROBI SELEKCJE JAK ZA DOBRYCH CZASOW,KOMU NALEZY SIE
      ODEBRANE OBYWATELSTWO NA SILE U ZYDOW POLSKICH KOMU NIE!!!!!.....TO JEST NOWA
      POLSKA SAME ANTYZYDZI.<<<<ZADAM NA TYM FORUM POLSKIM ZWROCIC NASZE
      PRAWA,,,,,BEZ LASKI!!!!!!
      • enedue2 Re: Może są na liście Wildsteina? 16.02.05, 21:32
        Słyszałem , że agentom komunistycznym obywatelstwa nie przyznają!
        Może i dobrze bo jak by mogli spojrzeć w oczy tym których kapowali.
        • fredzio54 Re: Może są na liście Wildsteina? 17.02.05, 11:15
          zawsze polacy zlodziej cwaniarzy co stworzyl lepiej uszkodzonego jweraja
          deklerowac jako kominista i UB
          dlaczego byl katolicki UBeka posiada polskie obywateltwo a UBEK jiwrej nie !
          umnie powiedzieli polacy przeto ze emigrowalem do Erec Isrela dostalem
          obywateltwo Israelskie i nie nalezy mi sie polskie
          Chucpa polakow zlodziejow
      • fredzio54 Re: Jak by niebylem wypedzony z Polski do Erec Is 17.02.05, 11:15
        zlodzeije zostanie zlodziej
        ma ata roce ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka