Dodaj do ulubionych

Opozycja wygrała wybory w Portugalii

20.02.05, 21:50
Zaraz,zaraz to jak to jest w tej Portugalii ?. Wygrwaja
socjalisci,przegrywaja / na drugim mierjscu / socjaldemokraci a na tyrzecim
miejscu sa komunisci. To w tym kraju nie ma prawicy ?
Obserwuj wątek
    • s.flores Re: Opozycja wygrała wybory w Portugalii 21.02.05, 00:04
      bpkw napisał:
      > Zaraz,zaraz to jak to jest w tej Portugalii ?

Oni mieli prawicową dyktaturę, więc może prawicowe gadżety nie są tam mile widziane. A tak na
      marginesie, ci "socjaldemokraci" to zdaje się tak na prawdę chadecja. Bałagan jak nie przymierzając w
      Polsce...
      • ghotir do s.flores 21.02.05, 00:52
        s.flores napisał: 'ci "socjaldemokraci" to zdaje się tak na prawdę chadecja'.
        ---------------
        czy zechcialbys powiedziec cos wiecej na ten temat (np jaki maja program, co
        zrobili w przeszlosci)? to nie jest zadne "wzywanie do tablicy". ja nie wiem co
        sie dzieje w tym kraju a Ty zdajesz sie byc na biezaco; stad moje pytanie.
        • s.flores Re: do s.flores 21.02.05, 09:22
          Jeżeli czytasz po angielsku, sprobuj to:
          www.country-studies.com/portugal/political-parties.html
          www.country-studies.com/portugal/
          Ci socjaldemokraci to "Partido do Centro Democrático Social--CDS"

To zwięzły opis, niestety najwyraźniej pisany na początku lat 90-tych.
          Jeżeli interesują cię jakieś szczegółowe informacje to mogłbym spytać
          jedną z 3 osób z Portugalii, z którymi zdarza mi się korespondować.

s.flores@gazeta.pl
          • s.flores errata 21.02.05, 09:33
            A jednak nie miałem racji - jak wynika z linku przyslanego przez
            liska2005 - socjaldemokraci to Partido Social Democrata--PSD

• lisek2005 PEŁNE WYNIKI WYBORÓW W PORTUGALII - LINK 21.02.05, 07:11
      www.psz.pl/content/view/982/2/
    • indris Socjaliści wygrali wybory w Portugalii 21.02.05, 09:25
      Przyjemna wiadomość na początek tygodnia. Mam nadzieję, że nowy rząd
      portugalski wycofa się z udziału w okupacji Iraku. Szkoda, że na prawdziwa
      lewicę w Polsce trzeba będzie jeszcze poczekać
      • chris30 Re: Socjaliści wygrali wybory w Portugalii 21.02.05, 12:09
        A ten indris jak kukulka, w kolko to samo...
        Miedzy udzialem w interwencji w Iraku a "lewicowoscia" nie ma bezposredniego
        zwiazku. Blair jest za, a konserwatysci niekoniecznie. A okupacji Iraku juz
        dosc dawno nie ma, jest tam rzad, a ostatnio byly wybory. Pewnie biedny indris
        nie zauwazyl. Rzad powstanie pod patronatem as-Sistaniego, ktorego naprawde
        nikt nie nazywa marionetka okupantow poza al-Kaida. Jesli do niej nalezysz, to
        przyznaj to otwarcie, indris, a jesli nie, przestan macic.
    • lookass Dlaczego o Portugalii tak czesto sie milczy? 21.02.05, 13:13
      Zauwazyliscie, ze polskie media jakos zbyt czesto milcza na temat Portugalii? W
      niedziele odbyly sie wazne wybory parlamentarne a w mediach wszyscy trabia o
      referendum w Hiszpanii (ktore tak naprawde jest malo wazne, bo nie ma mocy
      wiazacej). Natomiast, zeby dowiedziec sie czegos wiecej o tym waznym wydarzeniu,
      jakim bylo zwyciestwo socjalistow w Portugalii, trzeba sie wysilic i poszukac.
      Jak dla mnie wybory w Portugalii sa wazniejsze niz hiszpanskie referendum i
      dobrze by bylo, gdyby media poswiecily temu wiecej uwagi.
      • kosztycki Bo tak sobie życzą właściciele i dysponenci mediów 21.02.05, 13:57
        Polskie media są wolne, co w praktyce oznacza, że realizują wolę polityczną
        swoich właścicieli. Właściciele mediów z zasady zaś nie należą do sympatyków
        lewicy, stąd też polityka ich mediów sprzyja zwykle ugrupowaniom prawicowym lub
        centrowym. Takie oto są logiczne (i praktyczne) konsekwencje prywatyzacji
        mediów. W tej sytuacji wszystkie wypowiedzi o rzekomej wyższości prywatnych
        stacji telewizyjnych nad telewizją publiczną, których tak wiele było podczas
        rozsupływania afery Rywina, grzeszą - niestety - logiczną i merytoryczną
        nieprawdą. Co zresztą widać wyraziście zaraz po włączeniu telewizora!
        :-))
      • indris Dlaczego o Portugalii tak czesto sie milczy? 21.02.05, 14:06
        Na tytułowe pytanie odpowiedział kosztycki. Jako przykłady olustrujące jego
        tezę można jeszcze dodać maksymalne ograiczenie informacji o wygranym przez
        Chaveza referendum w zeszłym roku (gdyby je przegrał, informacje byłyby na
        czołówkach !).
        Ale nie wiem dlaczego kosztycki pisze o hiszpańskim referendum, że nie jest
        wiążące ? Wydaje mi się, że przykłada do Hiszpanii polskie (antydemokratyczne)
        przepisy o koniecznej frekwencji
        • kosztycki Re: Dlaczego o Portugalii tak czesto sie milczy? 21.02.05, 15:15
          indris napisał:
          > Ale nie wiem dlaczego kosztycki pisze o hiszpańskim referendum, że nie jest
          > wiążące ?

Musisz chyba czytać "pomiędzy wierszami", bo z tego, co widać na ekranie, nie
          napisałem ani słowa o hiszpańskim referendum.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka