15.04.05, 14:54
Poniewaz ostatnio rozmowy na kilku watkach tocza sie wokol tego tematu wobec
tego ja tu stawiam otwarcie pytanie.

czy uwazacie ze Izrael jest w stanie istniec i "prosperowac" gdyby Stany
obciely mu pomoc owjskowa i finansowa czy tez nie? Jesli tak to dlaczego
jesli nie to dlaczego.
Obserwuj wątek
    • aaki może choć.... 15.04.05, 15:07
      musiałby wtedy poczynić więcej ustępstw wobec palestyńczyków. Gospodarczo to całkiem zamożny kraj. Realnego zagrożenia militarnego specjalnie teraz nie ma,pogróżki iranu uważam za propagandowo-ideologiczną retorykę
    • arap1 Re: Izrael 15.04.05, 15:14
      NA twoje pytanie......PRZED 5000 lat BYL NAROD ISRAELA,, TY I TWOJE POTOMKI
      BYLI MALPAMI ...ISRAEL JEST... TY ZAS MALPA UCZONA.....ISRAEL JEST BYL I
      BIEDZIE ZROZUMIALES ... MAMY DOSYC FORSY ZEBYS BYL PACHOLKIEM...PANSTWO IZRAEL
      TO SWIETE DLA ZYDOW..AM ISRAEL ZYJE
      • manny_ramirez arap pomiarukuj sie 15.04.05, 15:15
        Moze jestem malpa kolego , ale bardzo przystojna:)
        a glupio obrazac to zadna filozofia
        • arap1 Re: arap pomiarukuj sie 15.04.05, 15:19
          PISAC O IZRAELU NEGATYW CIENKI to NIE ZAWSZE KRYTYKA, TO PROSTY CIENKI
          ANTYSYMITYZM....
          • negevmc Re: arap pomiarukuj sie 15.04.05, 15:22
            arap1 napisał:

> PISAC O IZRAELU NEGATYW CIENKI to NIE ZAWSZE KRYTYKA, TO PROSTY CIENKI
            > ANTYSYMITYZM....

arpacio moje drogie a gdzie to manny pisze o Izraelu "negatyw" hę ?
            • arap1 Re: arap pomiarukuj sie 15.04.05, 15:25
              JA JEGO OBSERWUJE CIENNKI FACET ...PO CO TEN WATEK????
              • manny_ramirez Re: arap pomiarukuj sie 15.04.05, 15:49
                po to arap ze niektorzy plota tu piate przez dziesiate nie przemyslawszy tego
                co insynuuja. A jezeli przemysleli to niech otwarcie napisza ze im zalezy na
                likwidacji Izraela i wszyscy bedziemy wiedziec gdzie stoimy

a cienki kolego nie jestem raczej bardzo szeroki
                • krystian71 Re: arap pomiarukuj sie 15.04.05, 15:57
                  Dobrze,ze nie masz trzeciego policzka, ale i tak podziwiam

TY I TWOJE POTOMKI
                  BYLI MALPAMI ...ISRAEL JEST... TY ZAS MALPA UCZONA.....ISRAEL JEST BYL I
                  BIEDZIE ZROZUMIALES ... MAMY DOSYC FORSY ZEBYS BYL PACHOLKIEM

PISAC O IZRAELU NEGATYW CIENKI to NIE ZAWSZE KRYTYKA, TO PROSTY CIENKI
                  ANTYSYMITYZM....
                  • manny_ramirez krystian 15.04.05, 15:59
                    ja mu juz wielokrotnie napisalem aby nie spamowal idiotyzmow a pewne przezycia
                    ostatnich dni spowodowaly ze rzeczywiscie stalem sie mniej sklonny do wojen.
                    Nawet z Toba:)))
                    • krystian71 Re: krystian 15.04.05, 16:08
                      mysmy juz sobie napluli na reke, tzn pakt o nieagresji zawarli jeszcze przed
                      tymi przezyciami, co z satysfakcja zauwazam.
                      Ale wybacz,facet nazwal ciebie, a raczej twoich dziadkow malpami,antysemitom i
                      stwierdzil,ze zawsze bedziesz pacholkiem Israela.A ty mu ,arapku,pomiarkuj sie .
                      Po pierwsze i ostatnie i tak to do niego nie dotrze- to przyglup wyjatkowej
                      skali ,szczegolnie razacy na tle swych pobratymcow,z natury i reguly
                      inteligentnych stworkow.
                      pozdr
          • manny_ramirez Re: arap pomiarukuj sie 15.04.05, 15:22
            A jaki negatyw ja pisze kolego? a zreszta Izraeljak kazdy kraj i czlowiek tez
            bledy czasami poczynia arapie nawet jesli to narod wybrany
        • i-love-2-bike Re: arap pomiarukuj sie 15.04.05, 16:30
          manny_ramirez napisał:

> Moze jestem malpa kolego , ale bardzo przystojna:)
          > a glupio obrazac to zadna filozofia

he,he widzisz co cie czeka jak chcesz odciac kroplowke:))
          jak widac pacjent zdrowiusienki i czas go wypisac ze szpitala. jedynie co trzeba
          zalecic to duzo ruchu na swierzym powietrzu a frustracje same przejda.
      • aaki nie wszyscy żydzi są jak arap1 15.04.05, 15:17
        na szczęście
        • arap1 Re: nie wszyscy żydzi są jak arap1 15.04.05, 15:22
          DZIEKUJE JESTEM OBRZEZANY,,,,JAK WSZYSCY PRAWIE ZYDZI ..HE...HE z POLSKI
          • aaki o anatomii porozmawiamy kiedy indziej więc... 15.04.05, 15:24
            wybacz ale stan twojego napletka mnie nie interesuje
            • arap1 Re: o anatomii porozmawiamy kiedy indziej więc.. 15.04.05, 15:28
              AKKI TO CZESC CIALA CO ZAWSZE BRAKUJE.....:-))))NAWET ZYDOM
              • aaki Re: o anatomii porozmawiamy kiedy indziej więc.. 15.04.05, 15:30
                no to twój problem-zrób sobie rekonstrukcyjną operację plastyczną
                • arap1 Re: o anatomii porozmawiamy kiedy indziej więc.. 15.04.05, 15:33
                  :-))))DUREN!!!!AAKI
                  • aaki nie spodziewam się od ciebie 15.04.05, 15:36
                    specjalnie inteligentnych postów- nie jesteś w stanie mnie zaskoczyć
        • i-love-2-bike Re: nie wszyscy żydzi są jak arap1 15.04.05, 16:31
          aaki napisała:

> na szczęście

no wiadomo jak ci dali sernik z czulenta tos zmiekl:)))
          • aaki Re: nie wszyscy żydzi są jak arap1 15.04.05, 16:33
            ok jak mnie zaprosisz do ameryki na zupę miso to stwardnieję znowu
            • i-love-2-bike Re: nie wszyscy żydzi są jak arap1 15.04.05, 16:42
              aaki napisała:

> ok jak mnie zaprosisz do ameryki na zupę miso to stwardnieję znowu

alez czym chata bogata:))) zaprosze cie nie tylko na miso soup,ale i do
              MacDonalda,wal aaki jak tylko ci czas pozwoli,tylko ja nie dana zaraz na bike
              wsiadasz i 10km minimum pedalujesz przed obiadkiem:)) my tu dbamy o miesnie (co
              poniektorzy he,he)
              • aaki 10 km mi niestraszne a 15.04.05, 16:50
                wizę mam jeszcze ważną hehe-jak to daleko od NY ?
                • i-love-2-bike Re: 10 km mi niestraszne a 15.04.05, 16:58
                  aaki napisała:

> wizę mam jeszcze ważną hehe-jak to daleko od NY ?

to zalezy czym,samolotem blisko a samochodem jak z warszawy do gdanska,czyli
                  nic:)))a z 10 km to sie nie ciesz bo tu gorki aaki,tak,ze twoje BMI zaraz
                  spadnie o 1/3:)))
                  • aaki Re: 10 km mi niestraszne a 15.04.05, 17:08
                    no kto wie-decyzje zwykle podejmuję dosyć nagle
                    :-) .w każdym razie trzymam za słowo
                    • i-love-2-bike Re: 10 km mi niestraszne a 15.04.05, 17:14
                      aaki napisała:

> no kto wie-decyzje zwykle podejmuję dosyć nagle
                      > :-) .w każdym razie trzymam za słowo

ja tez nie sadze,ze MacDonaldy zamkna w najblizszym czasie,a wiec zawsze
                      jedzenie bedzie:)))w koncu w NYS jest co zwiedzac,morze,gory,jeziora,parki
                      narodowe,winnice (niektore wina nawet mozna pic)no i Niagara:))))
                      • aaki Re: 10 km mi niestraszne a 15.04.05, 17:27
                        mc donalda mam w pobliżu- zresztą jak mnie przypiliło w nyc to tam szukałem miejsca "gdzie król chodzi piechotą". Niagara jest nieco dalej....
                        • i-love-2-bike Re: 10 km mi niestraszne a 15.04.05, 17:30
                          aaki napisała:

> mc donalda mam w pobliżu- zresztą jak mnie przypiliło w nyc to tam szukałem mie
                          > jsca "gdzie król chodzi piechotą". Niagara jest nieco dalej....

no to nie bedziesz musial sie odzwyczajac od swoich smakow,a jak cie u nas
                          przypili to daleko szukac nie musisz,jedynie co musisz to uwazac na dzikie
                          zwierzatka,bo one tego moga nie lubic:)))niagara jest pare godzin jazdy,ale to
                          nic dla nas,my jezdzimy na mecze 4 godziny w jedna strone:)))
                          • aaki dlaczego mnie posądzasz o miłość do 15.04.05, 17:32
                            "przysmaków" serwowanych przez mac d.?
                            • i-love-2-bike Re: dlaczego mnie posądzasz o miłość do 15.04.05, 17:33
                              aaki napisała:

> "przysmaków" serwowanych przez mac d.?

no przeciez sie smiejemy,mysle,ze ani ty ani ja tam nie chodzimy:)))
                              • aaki ok to 15.04.05, 17:44
                                stany zostawiam na nieco póżniej, a w poniedziałek do pracy -((((((((((((((((
                                • i-love-2-bike Re: ok to 15.04.05, 17:49
                                  aaki napisała:

> stany zostawiam na nieco póżniej, a w poniedziałek do pracy -((((((((((((((((

that really sucks:((((
    • negevmc Re: Izrael 15.04.05, 15:37
      manny_ramirez napisał:

> czy uwazacie ze Izrael jest w stanie istniec i "prosperowac" gdyby Stany
      > obciely mu pomoc owjskowa i finansowa czy tez nie? Jesli tak to dlaczego
      > jesli nie to dlaczego.

Teraz odpowiem krótko ale jestem w trakcie przeliczania a to potrwa.
      Liczbową odpowiedź będe miał gdzieś za tydzień dopiero bo do jutra nie zdąże.

Izrael nie przetrwa 1 dnia bez amerykańskiej pomocy i to nie jest ani tajemnica
      ani wstyd. Dysproporcja wielkości i zamożności między nami a ościennymi wrogami
      jest przygniatająca.
      Pytanie tylko czy dzisiaj to wciąż nasi wrogowie. Nie mówie o nieszczęsnych
      Palestyńczykach bo oni sami niec nie mogą zrobć. Mówie o wszystkich krajach
      regionu. Zastanawiam się czy to arabsko-muzułmańska nienawiść do USA skrupia
      się na Izraelu czy nienawiść do Izraela jako nieproszonego gościa kieruje sie
      także na jego protektra - USA. Odpowiedź nie jest taka oczywista i jednoznaczna
      wg mnie, tyle, że udzielenie jej to "gdybanie".
      Co do zasadniczego pytania - liczby (które jak powiedziałem przytoczę w ciągu
      tygodnia) mówią same za siebie manny. Nie daje Izraelowi nawet tygodnia bez USA
      co zresztą bardzo reszcie moich poglądów na rękę: wobec tego, ze w ciągu 50 lat
      widać koniec kariery ropy na świecie widać także koniec interesów USA na
      Bliskim Wschodzie - musimy się spieszyć z tym pokojem.

• aaki Re: Izrael 15.04.05, 15:40
        myślisz że wszystkie ościenne kraje tylko czekają aby napaść na izrael jeśli bedzie pozbawiony pomocy amerykańskiej?
        ps.wyslalem ci maila na @gazetę
        • negevmc Re: Izrael 15.04.05, 15:49
          aaki napisała:

> myślisz że wszystkie ościenne kraje tylko czekają aby napaść na izrael jeśli
          > bedzie pozbawiony pomocy amerykańskiej?

Teraz może już nie czekają ale to tylko dzięki pomocy USA w przeszłości.
          Natomiast gdyby takiej zabrakło natychmiast fundamentalistyczne ruchy arabskie
          by się uaktywniły i wybuchła by nowa wojna.
          Może przetrwalibyśmy kila tygodni, nieraz udowodniliśmy, że umiemy się bronić.
          Ale bez konsekwentnej pomocy amerykańskiej na dłuższą metę nie mamy szans.

> ps.wyslalem ci maila na @gazetę
          Widziałem. Wieczorem się tym zajmę.
          • manny_ramirez Re: Izrael 15.04.05, 15:52
            dosc jestes pesymistyczny
            mi sie osobiscie wydaje ze Izrael spokojnie by sobie poradzil i ekonomicznie i
            wojskowo nawet wobec inwazji ze strony wszystkich sasiadow a prawda jest ze na
            przyklad ze strony Jordanii czy tez Libanu to juz raczej nie grozi

Jednak przyznam ze to nie jest 100 pewnosc
            • aaki Re: Izrael 15.04.05, 15:55
              jordania chyba nie,liban nie, egipt ???? syria pewnie by chciała odzyskać golan-ale to nie jest obszar bez którego izrael nie mógł by istnieć.
              no chyba że stałoby się tak iż ruchy fundamentalistyczne objełyby władzę w tych krajach
            • oscar62 Re: Izrael 16.04.05, 00:54
              manny_ramirez napisał:

> dosc jestes pesymistyczny
              > mi sie osobiscie wydaje ze Izrael spokojnie by sobie poradzil i ekonomicznie
              i
              >
              > wojskowo nawet wobec inwazji ze strony wszystkich sasiadow a prawda jest ze
              na
              > przyklad ze strony Jordanii czy tez Libanu to juz raczej nie grozi
              >
              > Jednak przyznam ze to nie jest 100 pewnosc

TEN KRAJ MA WIECEJ WITALNOSCI NIZ SIE WYDAJE. NAWET BEZ AMERYKANSKIEJ POMOCY,
              GDY TAKIEJ NIE BEDZIE, NIE WIDZE ZAGROZENIA EGZYSTENCJI IZRAELA. KTO ZYL TU W
              LATACH PIECDZIESIATYCH DOBRZE PAMIETA OKRES "CENY" CO ZNACZY PO HEBRAJSKU
              SKROMNE ZYCIE. LUDZIE TEZ WTEDY, KILKA LAT PO POWSTANIU SAMODZIELNEGO PANSTWA I
              PO CIEZKIEJ WOJNIE Z WSZYSTKIMI (PRAWIE) PANSTWAMI ARABSKIMI, NIE UMIERALI Z
              GLODU. TO BYLO NIE WIECEJ NIZ TZW. ZACISNIECIE PASKA. NA PRZYKLAD JAJKA I KURY
              MOZNA BYLO KUPIC TYLKO ZA SPECJALNE TALONY (PIERWSZENSTWO DLA CHORYCH) ALE
              CHLEB, KARTOFLE, RYZ I CUKIER MOZNA BYLO DOSTAC ILE SIE CHCIALO. WTEDY KAZDY
              WIEDZIAL, ZE NIE MOZNA ZADAC OD PANSTWA, KTORE WLADALO MALYMI ZASOBOMI, WIECEJ
              I LUDZIE CZEKALI SPOKOJNIE NA LEPSZE CZASY. A TE CZASY PRZYSZLY. A POD WZGLEDEM
              MILITARNYM? W 1948 ROKU MIAL IZRAEL MARNA BRON - CIEZKA BRON SKLADALA SIE Z
              KILKADZIESIAT PRYMITYWNYCH ARMATOW I MIOZDZEZY WLASNEJ PRODUKCJI - I JEDNAK
              ZWYCIESTWO BYLO PO JEGO STRONIE, A CO MIELI ARABOWIE WSZYSCY WIEMY. TAK
              WYCHODZI NAROD, KTORY WALCZY O SWOJ DOM. TU GRALA ROLE NIE TYLKO PRZEWAGA
              BRONI, LECZ JAKOSC ZOLNIERZA I JEGO MOTYWACJA. LUDZKA JAKOSC NIE ULEGLA TEZ
              DZIS USZCZERBKU. PRAWDZIWE ZAGROZENIE JEST OBECNIE Z DALEKA - NUKLEARNA BRON W
              REKACH SZALONYCH AJATULOW Z IRANU. A ALARM ZACZYNA BYC AKTUALNY, BO IRANSKIE
              REAKTORY ATOMOWE - TECHNOLOGIA ROSYJSKA - SA JUZ PRAWIE GOTOWE. Z DRUGIEJ
              STRONY DOSTALI, TYM RAZEM UKRAINSKIE, RAKIETY DALEKIEGO ZASIEGU Z OPCJA NA
              ATOMOWE GLOWICE. MIEDZY AMERYKA I ROSJA SOWIECKA, BYLA KIEDYS TRZEZWA
              ROWNOWAGA, POD WZGLEDEM BRONI NUKLEARNEJ, A TU MAMY DO CZYNIENIA Z, JAK JUZ
              POWIEDZIALEM, SZALENCZYM ISLAMSKIM FANATYZMEM, KTORY SIE KUSI PRZYCISNAC NA
              GOZIK.
              POZDR.
          • aaki Re: Izrael 15.04.05, 15:52
            Wieczorem się tym zajmę
            OK -nie ma pośpiechu
          • arap1 Re: Izrael 15.04.05, 15:55
            NIE PISZ ZA NAS >>>>NEGEV...OBJASNI LUDZIOM CO TO SLOWO ZNACZY...JA Z TEL -AWIWA
            • negevmc Re: Izrael 15.04.05, 16:04
              arap1 napisał:

> NIE PISZ ZA NAS >>>>NEGEV...OBJASNI LUDZIOM CO TO SLOWO ZNACZY.
              > ..JA Z TEL -AWIWA

1.
              Okey nie będę pisał za wszystkich ale nie muszę tego zanznacac cały czas.
              Tylko mirmilki i goldbaumy myślą, że to co tu kilku Żydów mówi to poglądy
              całego narodu.

2.
              Które konkretnie słowo mam objaśnić ludziom ?
          • explicit Re: Izrael 15.04.05, 17:04
            Bzdura my friend , fundamentalizm odradza sie na pozywce poczucia krzywdy i nie
            bez racji , (zaznaczylem to na innym poscie) bo do tej pory nasz interes na
            Bliskim Wschodzie sprowadzal sie do : Keep your oil pumps running , keep your
            prices down , and "Be nice to Israel",... THAT'S IT !!!

Z tych powodow instalowalismy pro-amerykanskich kacykow , ktorzy okradaja swoj
            narod i trzymaja ich w zacofaniu . Nasze bezwarunkowe poparcie hegemonistycznej
            polityki zio-nazistow i jest dolewaniem oliwy do ognia .

Pokaz mi jakas znaczaca inwestycje na BW , ktora podniosla by standart zycia
            ludzi ,... Zero , zilch , natomiast zainwestowalismy duzo w rozne formy ucisku
            z ktorymi spotykaja sie na codzien .

Przeczytaj sobie odezwe Bin Ladena , facet nie kryje sie z tym co stoi za ich
            nienawiscia . W drugim artykule masz na temat mechanizmu , izraelskiej lobby
            za kulisami w DC .

I na koniec , na litosc boska , nie traktujmy ich jak kompletnych debili ,
            ktorzy nie potrafia odsiac plew od ziarna ,...

uklony

english.aljazeera.net/NR/exeres/C5729057-6CB9-456A-9B7E-05857ACCB181.htm
            english.aljazeera.net/NR/exeres/79C6AF22-98FB-4A1C-B21F-2BC36E87F61F.htm
            ==============================================================================

Teraz może już nie czekają ale to tylko dzięki pomocy USA w przeszłości.
            Natomiast gdyby takiej zabrakło natychmiast fundamentalistyczne ruchy arabskie
            by się uaktywniły i wybuchła by nowa wojna.
      • manny_ramirez Re: Izrael 15.04.05, 16:16
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=22778499&a=22781396
    • krystian71 Re: Izrael 15.04.05, 16:02
      mysle,ze za dlugo by nie pociagnal.
      To przeciez nie chodzi tylko o potencjalne wewnetrzne mozliwosci, ale tez o
      towarzystwo w jakim przebywamy.
      A Israel narobil sobie wszedzie wrogow, nawet tam , gdzie na oczy zyda nie
      widzieli.
      Wiec niech lepiej USA dalej placa, skoro lubia
      • arap1 Re: Izrael 15.04.05, 16:05
        JA BYM CI RADZIL KRYST POMYSLIEC O NASTEPNYM...PAPIEZU NIE O ZYDACH....DOBRY
        KATOLIKU.;-))
        • krystian71 Re: Izrael 15.04.05, 16:14
          a ja sobie bede myslal o czym bede chcial.Jak ktos zalozy watek nt panstwa
          Watykan,jego bogactwa,sposobow rzadzenia, systemow emerytalnych i stosunkow z
          zagranicznymi partnerami,tez sie wpisze , bo cos na ten temat wiem.
          O losy Watykanu sie zreszta nie obawiam.Jak to mowia Kosciol jest wieczny,he,he
          A Israel,coz,kto ma oczy , ten widzi, skazany na wieczna kroplowke.
          Trzeba sie bylo sluchac Bibli i Talmudu i poczekac na tego Mesjasza.
          • manny_ramirez Re: Izrael 15.04.05, 16:16
            DO 73go radzil sobie swietnie bez kroplowki jak perry tu juz napisal wiec skad
            ta pewnosc ze bez niej dzis by nie dal rady?
            • krystian71 Re: Izrael 15.04.05, 16:41
              to chyba nie do mnie a do nich powinnes sie zwrocic z tym pytaniem.Skoro
              rzekomo tak swietnie sobie radzili, czemu przeszli na inny system Czy warunki
              od 73r zmienily sie ,czy znowu mozna wejsc do tej samej rzeki/
              Poza tym , manny , mnie strasznie razi, gdy ktos celowo zmienia znaczenie slow,
              by latwiej wprowadzac ludzi w blad.Komunisci w tym celowali.Pamietasz,te ich
              slawna "bratnia pomoc",ktora naprawde byla agresja.
              Uzywamy tych slow,az nam wchodzi w krew i juz roznic nie zauwazamy.
              Do tego kraju plyna dziesiatki miliardow dolarow.
              Gdyby na przyklad moja rodzine, w polskich realiach, ktos subwencjonowal kwota
              1000$ miesiecznie,nie moglbym mowic o pomocy.Musial bym powiedziec,ze ten ktos
              wlasnie wzial mnie na utrzymanie.
              ten tego i na tyle
              pozdr
    • perry.perry Re: Izrael 15.04.05, 16:12
      manny_ramirez napisał:

> czy uwazacie ze Izrael jest w stanie istniec i "prosperowac" gdyby Stany
      > obciely mu pomoc owjskowa i finansowa czy tez nie?
      Uwazam ze to pytanie nie ma sensu. Bo co za roznica? Zadne niepodlegle
      panstwo nie moze istniec tylko dzieki pomocy finansowej USA. No bo w koncu ta
      pomoc sklada sie z pieniedzy zagrabionych od obywateli USA (takich jak ja i
      Ty). Taka kradziez naszych pieniedzy jest niemoralna - niezaleznie od tego na
      co te kradzione pieniadze sa wydawane.

> Jesli tak to dlaczego
      ok - tak - bo w latach 60ych Izrael dobrze sobie radzil ze znacznie mniejsza
      pomoca finansowa od USA
      > jesli nie to dlaczego.
      ok - jezeli nie - to dlatego ze Izraelczycy przyzwyczili sie zyc na rachunek
      USA, sa leniwi i nie chca pracowac fizycznie. Wyzyskuja tania arabska sile
      robocza i semilegalnych robotnikow z Europy wschodniej i Azji
      • manny_ramirez Re: Izrael 15.04.05, 16:14
        Perry nie odpowiem Ci ze wzgledu tego ze po prostu nie wiem czy to co napisales
        jest serio czy nie;)
        • perry.perry Re: Izrael 15.04.05, 16:19
          Jak najbardziej serio!
          Od kilku miesiecy radykalnie zmienilem poglad na swiat.
          Przeciez to chyba nic nowego.
          Ale z gielda skaczaca do dolu i gory - jak ostatnio - caly czas, nie mam czasu
          na dlugie polemiki forumowe.
          • arap1 Re: Izrael 15.04.05, 16:22
            perry..perry...grom Z jasnego nieba ...TO .TY????CZY KTOS PISZE ZA CIEBIE??
            • perry.perry Re: Izrael 15.04.05, 16:26
              arap1 napisał:

> perry..perry...grom Z jasnego nieba ...TO .TY????CZY KTOS PISZE ZA CIEBIE??
              ja.
              A kto ty?
              czy jestes jednym z zazartych syjonistow z ktorymi sie spotkalem w styczniu w
              Jerozolimie?
              Napisz na skrzynke, jezeli nie chcesz tu
              • arap1 Re: Izrael 15.04.05, 16:34
                ja...syjanista....NIE...prosto ISRAELI LUBIE SWUJ NAROD...swoje PANSTWO ISRAEL
                • perry.perry Re: Izrael 15.04.05, 17:06
                  To wracamy do zasadniczego pytania ktore poruszalismy w jerozolimie (wciaz nie
                  wiem czy pan/pani tam byl/a).
                  Otoz mozna swoje panstwo lubic, ale jakie macie prawo na to panstwo.
                  WSZYSTKie ziemie na ktorych wasze panstwo istnieje sa zagrabione od Orabow.
                  Bardzo ladnie tak panstwo Zakladac; ladnie ale niemoralnie i bezprawnie.
                  Dotego o jakim narodzie idzie mowa? Uzbeccy zydzi, Rosyjscy, Yemenscy?
                  • i-love-2-bike Re: Izrael 15.04.05, 17:08
                    perry.perry napisał:

> To wracamy do zasadniczego pytania ktore poruszalismy w jerozolimie (wciaz nie
                    > wiem czy pan/pani tam byl/a).
                    > Otoz mozna swoje panstwo lubic, ale jakie macie prawo na to panstwo.
                    > WSZYSTKie ziemie na ktorych wasze panstwo istnieje sa zagrabione od Orabow.
                    > Bardzo ladnie tak panstwo Zakladac; ladnie ale niemoralnie i bezprawnie.
                    > Dotego o jakim narodzie idzie mowa? Uzbeccy zydzi, Rosyjscy, Yemenscy?

o mamo perry ty jestes zupelny antysemita,zaraz tu gruba artyleria wjedzie:))
                    • perry.perry Re: Izrael 15.04.05, 17:17
                      i-love-2-bike napisała:

> o mamo perry ty jestes zupelny antysemita,zaraz tu gruba artyleria wjedzie:))
                      Wcale nie antysemita.
                      Antysyjonista a nie antysemita.
                      Roznica w tych pojeciach jest zasadnicza.
                      I nie kazdy kto potepia syjonizm jest Antysemita.
                      To ze wiekszosc tak - to inna sprawa.
                      Kiedy jakis czlowiek jest obywatelem danego panstwa, czy jest zydem czy
                      katolikiem czy muzulmanem, powinien popierac wlasne panstwo a nie jakies inne
                      (w daneym przypadku - izrael)
                      A to ze podboj ziemi w celu organizowania wlasnego panstwa jest czyms "evil"
                      zlym i niemoralnym, przeciez wszyscy porzadni ludzie dobrze wiedza.
                      • i-love-2-bike Re: Izrael 15.04.05, 17:21
                        perry.perry napisał:

> i-love-2-bike napisała:
                        >
                        > > o mamo perry ty jestes zupelny antysemita,zaraz tu gruba artyleria wjedzi
                        > e:))
                        > Wcale nie antysemita.
                        > Antysyjonista a nie antysemita.
                        > Roznica w tych pojeciach jest zasadnicza.
                        > I nie kazdy kto potepia syjonizm jest Antysemita.
                        > To ze wiekszosc tak - to inna sprawa.
                        > Kiedy jakis czlowiek jest obywatelem danego panstwa, czy jest zydem czy
                        > katolikiem czy muzulmanem, powinien popierac wlasne panstwo a nie jakies inne
                        > (w daneym przypadku - izrael)
                        > A to ze podboj ziemi w celu organizowania wlasnego panstwa jest czyms "evil"
                        > zlym i niemoralnym, przeciez wszyscy porzadni ludzie dobrze wiedza.

zgadzam sie z toba w 100%,ale sam wiesz czym to pachnie na forum i w jakich
                        slowach to pachnie. kazdy kto tutaj ma takie zdanie jest wyzywany od najgorszych:)))
                        • perry.perry poczekamy... zobaczymy ... 15.04.05, 17:26
                          • arap1 Re: poczekamy... zobaczymy ... 15.04.05, 18:17
                            perry polak W IZRAELU jak TY TO REKLAMA antyzydowska?????
                        • z_daleka Re: Izrael 15.04.05, 17:38
                          i-love-2-bike napisała:

> perry.perry napisał:
                          >
                          > > i-love-2-bike napisała:
                          > >
                          > > > o mamo perry ty jestes zupelny antysemita,zaraz tu gruba artyleria
                          > wjedzi
                          > > e:))
                          > > Wcale nie antysemita.
                          > > Antysyjonista a nie antysemita.
                          > > Roznica w tych pojeciach jest zasadnicza.
                          > > I nie kazdy kto potepia syjonizm jest Antysemita.
                          > > To ze wiekszosc tak - to inna sprawa.
                          > > Kiedy jakis czlowiek jest obywatelem danego panstwa, czy jest zydem czy
                          > > katolikiem czy muzulmanem, powinien popierac wlasne panstwo a nie jakies
                          > inne
                          > > (w daneym przypadku - izrael)
                          > > A to ze podboj ziemi w celu organizowania wlasnego panstwa jest czyms "ev
                          > il"
                          > > zlym i niemoralnym, przeciez wszyscy porzadni ludzie dobrze wiedza.
                          >
                          > zgadzam sie z toba w 100%,ale sam wiesz czym to pachnie na forum i w jakich
                          > slowach to pachnie. kazdy kto tutaj ma takie zdanie jest wyzywany od
                          najgorszyc
                          > h:)))
                          ----------------------------
                          dlaczego od razu od najgorszych?
                          Poki co, mozna powiedziec, ze jedziecie z Perym ma jednym rowerze... Kto trzyma
                          kierownice?
                          • i-love-2-bike Re: Izrael 15.04.05, 17:47
                            z_daleka napisał:

>
                            > > perry.perry napisał:
                            > >
                            > > > i-love-2-bike napisała:
                            > > >
                            > > > > o mamo perry ty jestes zupelny antysemita,zaraz tu gruba arty
                            > leria
                            > > wjedzi
                            > > > e:))
                            > > > Wcale nie antysemita.
                            > > > Antysyjonista a nie antysemita.
                            > > > Roznica w tych pojeciach jest zasadnicza.
                            > > > I nie kazdy kto potepia syjonizm jest Antysemita.
                            > > > To ze wiekszosc tak - to inna sprawa.
                            > > > Kiedy jakis czlowiek jest obywatelem danego panstwa, czy jest zydem
                            > czy
                            > > > katolikiem czy muzulmanem, powinien popierac wlasne panstwo a nie j
                            > akies
                            > > inne
                            > > > (w daneym przypadku - izrael)
                            > > > A to ze podboj ziemi w celu organizowania wlasnego panstwa jest czy
                            > ms "ev
                            > > il"
                            > > > zlym i niemoralnym, przeciez wszyscy porzadni ludzie dobrze wiedza.
                            > >
                            > > zgadzam sie z toba w 100%,ale sam wiesz czym to pachnie na forum i w jaki
                            > ch
                            > > slowach to pachnie. kazdy kto tutaj ma takie zdanie jest wyzywany od
                            > najgorszyc
                            > > h:)))
                            > ----------------------------
                            > dlaczego od razu od najgorszych?
                            > Poki co, mozna powiedziec, ze jedziecie z Perym ma jednym rowerze... Kto trzyma
                            >
                            > kierownice?

ja mam wprawe i wytrwalosc,trzeba tylko troche wzmocnic rame jak mamzerek,czy
                            kotel sie do nas dolacza:)))
                            • z_daleka Re: Izrael 15.04.05, 17:52
                              oprocz ramy, trzeba dolozyc tez troche pedalow. Niech wszyscy kreca, nie mozna
                              pozwolic , zeby dama sie zapedalowala...
                              • i-love-2-bike Re: Izrael 15.04.05, 17:54
                                z_daleka napisał:

> oprocz ramy, trzeba dolozyc tez troche pedalow. Niech wszyscy kreca, nie mozna
                                > pozwolic , zeby dama sie zapedalowala...

no jak ty wsiadziesz to beda dwie ramy i dwie damy, to damy rade,juz ja cie
                                zdrowo zapedze do pedalowania,nie ma obawy mam wprawe:))
                                • z_daleka Re: Izrael 15.04.05, 17:59
                                  i-love-2-bike napisała:

> z_daleka napisał:
                                  >
                                  > > oprocz ramy, trzeba dolozyc tez troche pedalow. Niech wszyscy kreca, nie
                                  > mozna
                                  > > pozwolic , zeby dama sie zapedalowala...
                                  >
                                  > no jak ty wsiadziesz to beda dwie ramy i dwie damy, to damy rade,juz ja cie
                                  > zdrowo zapedze do pedalowania,nie ma obawy mam wprawe:))
                                  --------------------------
                                  ??? No nie bardzo, nie bardzo. Albo dwie damy, albo dwie ramy...jedno i drugie
                                  niemozliwe.
                                  • i-love-2-bike Re: Izrael 15.04.05, 18:00
                                    z_daleka napisał:

>
                                    > > z_daleka napisał:
                                    > >
                                    > > > oprocz ramy, trzeba dolozyc tez troche pedalow. Niech wszyscy kreca
                                    > , nie
                                    > > mozna
                                    > > > pozwolic , zeby dama sie zapedalowala...
                                    > >
                                    > > no jak ty wsiadziesz to beda dwie ramy i dwie damy, to damy rade,juz ja c
                                    > ie
                                    > > zdrowo zapedze do pedalowania,nie ma obawy mam wprawe:))
                                    > --------------------------
                                    > ??? No nie bardzo, nie bardzo. Albo dwie damy, albo dwie ramy...jedno i drugie
                                    > niemozliwe.

oczywiscie,ze jest w tandemie:)))
                  • arap1 Re: Izrael 15.04.05, 17:19
                    panie perry...poniewarz moj polski ograniczony...I z panem czesc nie mialem
                    spotkac sie ..zeby PAN objasnil mnie swoj swiatopoglad..MAM PRAWO MYSLIEC ZE
                    PAN CHORY DUCHOWNIE,MENTALNIE...JEZELE SIE MYLE....gotowy przyjsc na WASZA
                    LEKCJE w JERUZOLIMIE..
                    • perry.perry Re: Izrael 15.04.05, 17:26
                      nastepna lekcja, beizrat haszem, w styczniu przyszlego roku.
                      w tym roku mialem "przyjemnosc" wetknac nos dany, oscara, wtracalskiego,
                      mamzerka, tomka, borucha, z-daleka, negevmca (czy kogos zapomnialem?) w to ze
                      ich cala filozofia zycia jest oparta na podstawowych sprzecznosciach.
                      jedyny wniosek to ze czas pakowac manatki, zwijac namioty, skladac zabawki i
                      wynosic sie z bliskiego wschodu - ziem ktore naleza do arabow (nie arapow) od
                      stuleci.
                      • aaki no bez przesady perry 15.04.05, 17:31
                        ojczyzna żydów jest na bliskim wschodzie.
                        pytanie jest nie czy.. tylko jak tam mają być
                      • arap1 Re: Izrael 15.04.05, 17:37
                        fajne NAPISANO ...perry...co porabiasz u nas ????
                        czlowiek ...jani ..intyligent..wladasz hebraskim nie boisz sie
                        ekstreministow.moze kleryk z POLSKI ????wracasz ..przepadasz duch swiety???
      • negevmc Re: Izrael 15.04.05, 16:19
        perry.perry napisał:

> ok - jezeli nie - to dlatego ze Izraelczycy przyzwyczili sie zyc na rachunek
        > USA, sa leniwi i nie chca pracowac fizycznie. Wyzyskuja tania arabska sile
        > robocza i semilegalnych robotnikow z Europy wschodniej i Azji

Ani jednych ani drugich nie ma już od jakiegoś czasu, tymczasem porównując
        choćby dni wolne od pracy w IL i USA wychodzi na to, że Żydzi pracują więcej.
        • perry.perry Re: Izrael 15.04.05, 16:22
          negevmc napisał:
          ...
          > Ani jednych ani drugich nie ma już od jakiegoś czasu, tymczasem porównując
          > choćby dni wolne od pracy w IL i USA wychodzi na to, że Żydzi pracują więcej.

No wiec swietnie, niech sobie pracuja i zyja na wlasny koszt. Nikt (oprocz
          Arabow) nie bedzie mial wtedy do nich pretensji.
      • krystian71 Re: Izrael 15.04.05, 16:20
        takie chodza po swiecie sluchy , czyli pogloski.
        Nie chcialem tego pisac, by nie wyjsc na idiote.Nie bylem , nie widzialem czy
        zyja ponad stan.
        Czy prace fizyczna wykonuja rzeczywiscie tylko kolorowi czy inni emigranci,czy
        powszechna jest snp.sluzba domowa, w jakich warunkach mieszkaja, jaka liczba
        basenow przypada na 100 mieszkancow.
        Biorac pod uwage,ze jak czesto podkreslaja sa w stanie permanentnej wojny i
        nieciekawych warunkow klimatycznych-z niedoborem wody i urodzajnej ziemi
        • perry.perry Re: Izrael 15.04.05, 16:24
          krystian71 napisała:

> takie chodza po swiecie sluchy , czyli pogloski.
          > Nie chcialem tego pisac, by nie wyjsc na idiote.Nie bylem , nie widzialem czy
          > zyja ponad stan.
          No wiec ja bylem i widzialem. Ze zyja ponad stan jest wszystkim oczywiste.
          jaksobie zacisna pas, zakasa rekawy i zaczna pracowac jak reszta ludzi, to ten
          caly temat nie bedzie aktualny.
          • z_daleka Re: Izrael 15.04.05, 16:31
            Pery-Pery, z jaka czestotliwoscia zmieniasz poglady i to w sposob radykalny? No
            i pytanie dodatkowe, co przy ostatniej zmianie pogladow mialo decydujace
            znaczenie?.
            Ps. Chyba mialem racje , ze pozalowalem na benzyne i nie pojechalem obejrzec
            cie w Jerozolimie.
            • i-love-2-bike Re: Izrael 15.04.05, 16:47
              z_daleka napisał:

> Pery-Pery, z jaka czestotliwoscia zmieniasz poglady i to w sposob radykalny? No
              >
              > i pytanie dodatkowe, co przy ostatniej zmianie pogladow mialo decydujace
              > znaczenie?.
              > Ps. Chyba mialem racje , ze pozalowalem na benzyne i nie pojechalem obejrzec
              > cie w Jerozolimie.

a czy wy wogole rozumiecie fakt,ze ludzie moga miec inne poglady,czy to zbyt
              skomplikowane z-daleka. w normalnym panstwie to jest nam narzucone z gory,aby
              kazdego aprobowac,bez wzgledu na kolor skory,wyznania czy pogladow politycznych.
              od tego panstwa dostajecie wlasnie owa pomoc,a wiec czyzbys sam nie byl w stanie
              zrozumiec roznicy pogladow?
            • perry.perry Re: Izrael 15.04.05, 16:54
              z_daleka napisał:

> Pery-Pery, z jaka czestotliwoscia zmieniasz poglady i to w sposob radykalny?
              Do tej pory - dwa razy w zyciu, jak Pani dobrze wie, mam dwa razy tyle lat co
              Pani.

> No i pytanie dodatkowe, co przy ostatniej zmianie pogladow mialo decydujace
              > znaczenie?.
              Introspekcja, przeciez przerabialismy to w Jerozolimie.

> Ps. Chyba mialem racje , ze pozalowalem na benzyne i nie pojechalem obejrzec
              > cie w Jerozolimie.
              Niech pani nie udaje greka. widzielismy sie w Jerozolimie. Juz tu o tym
              pisalem, a pani odpisala ze
              "beinataim ani saba - shlosza yamim." (ani jodea, achszaw hamiszim yamim :-).
              roe doar, bewakasza)
              • arap1 Re: Izrael 15.04.05, 16:57
                MAZAL-TOV PERRY. !!!!!!!!!!
              • i-love-2-bike Re: Izrael 15.04.05, 17:01
                perry.perry napisał:

> z_daleka napisał:
                >
                > > Pery-Pery, z jaka czestotliwoscia zmieniasz poglady i to w sposob radykal
                > ny?
                > Do tej pory - dwa razy w zyciu, jak Pani dobrze wie, mam dwa razy tyle lat co
                > Pani.
                >
                > > No i pytanie dodatkowe, co przy ostatniej zmianie pogladow mialo decyduja
                > ce
                > > znaczenie?.
                > Introspekcja, przeciez przerabialismy to w Jerozolimie.
                >
                > > Ps. Chyba mialem racje , ze pozalowalem na benzyne i nie pojechalem obejr
                > zec
                > > cie w Jerozolimie.
                > Niech pani nie udaje greka. widzielismy sie w Jerozolimie. Juz tu o tym
                > pisalem, a pani odpisala ze
                > "beinataim ani saba - shlosza yamim." (ani jodea, achszaw hamiszim yamim :-).
                > roe doar, bewakasza)

perry tu nam tu zagwozdeke rzucasz,ze z-daleka to mlode dziewcze,a ja ja od
                starych ciotek wyzwalam raz. jak to jest kto tu mowi prawde a kto nie? dlaczego
                ten osobnik nosi spodnie na forum jesli jest kobieta i to mloda:)))
                • perry.perry Re: Izrael 15.04.05, 17:11
                  i-love-2-bike napisała:
                  > perry tu nam tu zagwozdeke rzucasz,ze z-daleka to mlode dziewcze,a ja ja od
                  > starych ciotek wyzwalam raz. jak to jest kto tu mowi prawde a kto nie? dlaczeg
                  > o
                  > ten osobnik nosi spodnie na forum jesli jest kobieta i to mloda:)))

Zeby sobie dodac Autorytetu.
                  Ja takich ludzi juz dawno spotykalem. Oni zawsze nadrabiaja falszerstwem.
                  Bardzo zreszta powszechne zjawisko w niektorych srodowiskach. Ale coz, na to
                  nie ma rady.
                  • i-love-2-bike Re: Izrael 15.04.05, 17:16
                    perry.perry napisał:

> > perry tu nam tu zagwozdeke rzucasz,ze z-daleka to mlode dziewcze,a ja ja
                    > od
                    > > starych ciotek wyzwalam raz. jak to jest kto tu mowi prawde a kto nie? dl
                    > aczeg
                    > > o
                    > > ten osobnik nosi spodnie na forum jesli jest kobieta i to mloda:)))
                    >
                    > Zeby sobie dodac Autorytetu.
                    > Ja takich ludzi juz dawno spotykalem. Oni zawsze nadrabiaja falszerstwem.
                    > Bardzo zreszta powszechne zjawisko w niektorych srodowiskach. Ale coz, na to
                    > nie ma rady.

a czy na forum trzeba byc autorytetem i dla kogo? to przeciez smieszne,jesli i
                    tak my jestesmy "to put it mildly an odd bunch":)))
                  • z_daleka Re: Izrael 15.04.05, 17:17
                    perry.perry napisał:

> > perry tu nam tu zagwozdeke rzucasz,ze z-daleka to mlode dziewcze,a ja ja
                    > od
                    > > starych ciotek wyzwalam raz. jak to jest kto tu mowi prawde a kto nie? dl
                    > aczeg
                    > > o
                    > > ten osobnik nosi spodnie na forum jesli jest kobieta i to mloda:)))
                    >
                    > Zeby sobie dodac Autorytetu.
                    > Ja takich ludzi juz dawno spotykalem. Oni zawsze nadrabiaja falszerstwem.
                    > Bardzo zreszta powszechne zjawisko w niektorych srodowiskach. Ale coz, na to
                    > nie ma rady.
                    -----------------
                    chyba troche przeginasz Pery-Pery.
              • z_daleka Re: Izrael 15.04.05, 17:16
                perry.perry napisał:

> z_daleka napisał:
                >
                > > Pery-Pery, z jaka czestotliwoscia zmieniasz poglady i to w sposob radykal
                > ny?
                > Do tej pory - dwa razy w zyciu, jak Pani dobrze wie, mam dwa razy tyle lat co
                > Pani.
                >
                > > No i pytanie dodatkowe, co przy ostatniej zmianie pogladow mialo decyduja
                > ce
                > > znaczenie?.
                > Introspekcja, przeciez przerabialismy to w Jerozolimie.
                >
                > > Ps. Chyba mialem racje , ze pozalowalem na benzyne i nie pojechalem obejr
                > zec
                > > cie w Jerozolimie.
                > Niech pani nie udaje greka. widzielismy sie w Jerozolimie. Juz tu o tym
                > pisalem, a pani odpisala ze
                > "beinataim ani saba - shlosza yamim." (ani jodea, achszaw hamiszim yamim :-
                ).
                > roe doar, bewakasza)
                ----------------
                ???????????????
                Ty Pery-Pery ze mna widzialesz sie w Jerozolimie? I powiadasz, ze wtedy mloda
                panienka bylem? No to ja Pery -Pery juz rozumiem, dlaczego zupelnie nie
                pamietam tego dnia ... Kvar ani saba hodesh shalem. Shahahti doar ha yashan.
                Jesz doar shel gazeta.
                shabat shalom.
                • i-love-2-bike Re: Izrael 15.04.05, 17:19
                  z_daleka napisał:

> perry.perry napisał:
                  >
                  > > z_daleka napisał:
                  > >
                  > > > Pery-Pery, z jaka czestotliwoscia zmieniasz poglady i to w sposob r
                  > adykal
                  > > ny?
                  > > Do tej pory - dwa razy w zyciu, jak Pani dobrze wie, mam dwa razy tyle la
                  > t co
                  > > Pani.
                  > >
                  > > > No i pytanie dodatkowe, co przy ostatniej zmianie pogladow mialo de
                  > cyduja
                  > > ce
                  > > > znaczenie?.
                  > > Introspekcja, przeciez przerabialismy to w Jerozolimie.
                  > >
                  > > > Ps. Chyba mialem racje , ze pozalowalem na benzyne i nie pojechalem
                  > obejr
                  > > zec
                  > > > cie w Jerozolimie.
                  > > Niech pani nie udaje greka. widzielismy sie w Jerozolimie. Juz tu o tym
                  >
                  > > pisalem, a pani odpisala ze
                  > > "beinataim ani saba - shlosza yamim." (ani jodea, achszaw hamiszim yamim
                  > :-
                  > ).
                  > > roe doar, bewakasza)
                  > ----------------
                  > ???????????????
                  > Ty Pery-Pery ze mna widzialesz sie w Jerozolimie? I powiadasz, ze wtedy mloda
                  > panienka bylem? No to ja Pery -Pery juz rozumiem, dlaczego zupelnie nie
                  > pamietam tego dnia ... Kvar ani saba hodesh shalem. Shahahti doar ha yashan.
                  > Jesz doar shel gazeta.
                  > shabat shalom.

z-daleka badz kim chcesz,to i tak bez znaczenia,tylko raczej mnie smieszy,ze
                  mamy do czynienia z dwoma osobnikami,dwoma doroslymi ludzmi z ktorych tylko
                  jeden mowi prawde. to zagadka i tak dla Agaty Christie:))
                  licza sie tu poglady a nie kim jestes.
                  • krystian71 jak powiedzial donald tusk- wszyscy mamy problem 15.04.05, 20:38

• negevmc perry.perry.bajery.po.dawce.hery ;-))))) n/t 15.04.05, 16:32
            perry.perry napisał:

> No wiec ja bylem i widzialem. Ze zyja ponad stan jest wszystkim oczywiste.
            > jaksobie zacisna pas, zakasa rekawy i zaczna pracowac jak reszta ludzi, to
            > ten caly temat nie bedzie aktualny.

Hahah.
            Szczególnie pamietam jak nie mogłeś sie powstrzymać od śmiechu gdy powiedziałem
            Ci ile zarabiam , dumny z otzymanej niedawno podwyżki ;-)))))
            • negevmc perry.perry.bajery.po.dawce.hery ;-))))) 15.04.05, 16:33
              negevmc napisał:

> perry.perry napisał:
              >
              > > No wiec ja bylem i widzialem. Ze zyja ponad stan jest wszystkim oczywist
              > e.
              > > jaksobie zacisna pas, zakasa rekawy i zaczna pracowac jak reszta ludzi, t
              > o
              > > ten caly temat nie bedzie aktualny.
              >
              >
              > Hahah.
              > Szczególnie pamietam jak nie mogłeś sie powstrzymać od śmiechu gdy
              powiedziałem
              >
              > Ci ile zarabiam , dumny z otzymanej niedawno podwyżki ;-)))))

Sory miało byc bez n/t ;))))
              • perry.perry ma ata ose? 15.04.05, 16:58
                ani perry, lo chawer szelcha. :-)
                • arap1 Re: ma ata ose? 15.04.05, 17:04
                  perry....ani szachen szelcha..;-))))
                  • flondrowaty Re: ma ata ose? 15.04.05, 17:08
                    O - to Kacap zna obce języki? Ciekawe, czy i w tym bełkoce.
                    • perry.perry ktory z nas "kacap"? 15.04.05, 17:20
                      • i-love-2-bike Re: ktory z nas "kacap"? 15.04.05, 17:22
                        chyba o arapie byla mowa:))
                      • flondrowaty Re: ktory z nas "kacap"? 15.04.05, 17:23
                        Ten drugi.

Co to sądzi, że jak pomyśli po rosyjsku, a napisze łacińskim pismem, to zaraz to będzie po polsku.
      • i-love-2-bike Re: Izrael 15.04.05, 16:44
        perry.perry napisał:

> manny_ramirez napisał:
        >
        > > czy uwazacie ze Izrael jest w stanie istniec i "prosperowac" gdyby Stany
        > > obciely mu pomoc owjskowa i finansowa czy tez nie?
        > Uwazam ze to pytanie nie ma sensu. Bo co za roznica? Zadne niepodlegle
        > panstwo nie moze istniec tylko dzieki pomocy finansowej USA. No bo w koncu ta
        > pomoc sklada sie z pieniedzy zagrabionych od obywateli USA (takich jak ja i
        > Ty). Taka kradziez naszych pieniedzy jest niemoralna - niezaleznie od tego na
        > co te kradzione pieniadze sa wydawane.
        >
        >
        >
        > > Jesli tak to dlaczego
        > ok - tak - bo w latach 60ych Izrael dobrze sobie radzil ze znacznie mniejsza
        > pomoca finansowa od USA
        > > jesli nie to dlaczego.
        > ok - jezeli nie - to dlatego ze Izraelczycy przyzwyczili sie zyc na rachunek
        > USA, sa leniwi i nie chca pracowac fizycznie. Wyzyskuja tania arabska sile
        > robocza i semilegalnych robotnikow z Europy wschodniej i Azji

perry a gdzie ty sie podziewasz,wychodzisz jak duch od czasu do czasu:)))
        • arap1 Re: Izrael 15.04.05, 16:48
          ruchale>>>>ty jak ten..duch z jajka KINNDER..W SZOKOLAD
    • wtracalski Re: Izrael 15.04.05, 17:40
      Finansowa pomoc USA, cywilna i wojskowa razem, stanowi ok. 4.5% budżetu Izraela
      (67 mld dolarów). Z tego wojskowa może być realizowana tylko i wyłacznie w USA
      i zdarza się, że nie jest wykorzystywana w całości. Wielu ekonomistów twierdzi,
      że rezygnacja z finansowej pomocy amerykańskiej przyspieszy rozwój gospodarczy
      Izraela.
      W przypadku ewentualnego embargo USA na broń (a jeśli chodzi o cokolwiek
      związanego z bronią niekonwencjonalną, takie embargo istnieje), pojawią się
      natychmiast oferty europejskie, które chętnie uzupełnią produkcję (olbrzymią,
      jak by nie było) miejscową. I dziś ich nie brakuje. Rynek izraelski jest bardzo
      atrakcyjny - Europa czeka na okazję.
      Wtr.
      • manny_ramirez Re: Izrael 15.04.05, 17:43
        W przypadku ewentualnego embargo USA na broń (a jeśli chodzi o cokolwiek
        związanego z bronią niekonwencjonalną, takie embargo istnieje), pojawią się
        natychmiast oferty europejskie, które chętnie uzupełnią produkcję (olbrzymią,
        jak by nie było) miejscową. I dziś ich nie brakuje==

Doskonala obserwacja WLASNIE. A juz tez sa przeciez chinskie. I to wlasciwie mi
        tu chodzi. Dzieki za ten wpis.:)
      • i-love-2-bike Re: Izrael 15.04.05, 17:48
        wtracalski napisał:

> Finansowa pomoc USA, cywilna i wojskowa razem, stanowi ok. 4.5% budżetu Izraela
        >
        > (67 mld dolarów). Z tego wojskowa może być realizowana tylko i wyłacznie w USA
        >
        > i zdarza się, że nie jest wykorzystywana w całości. Wielu ekonomistów twierdzi,
        >
        > że rezygnacja z finansowej pomocy amerykańskiej przyspieszy rozwój gospodarczy
        > Izraela.
        > W przypadku ewentualnego embargo USA na broń (a jeśli chodzi o cokolwiek
        > związanego z bronią niekonwencjonalną, takie embargo istnieje), pojawią się
        > natychmiast oferty europejskie, które chętnie uzupełnią produkcję (olbrzymią,
        > jak by nie było) miejscową. I dziś ich nie brakuje. Rynek izraelski jest bardzo
        >
        > atrakcyjny - Europa czeka na okazję.
        > Wtr.

long time no see,dobrze ftracalski,ze wierszem nie trzasnales. jak europa czeka
        to "guys be my guest",gdyz podatnik amerykanski tez czeka na odpoczynek od pomocy.
      • aaki tak w sumie zastanawiam się 15.04.05, 17:50
        czy zlikwidowanie amerykańskiego ochronnego parasola ekonomiczno-militarnego nie wyszłoby izraelowi politycznie na dobre.gospodarczo da sobie radę.
        • manny_ramirez Re: tak w sumie zastanawiam się 15.04.05, 17:51
          Ja tez tak osobiscie mysle ale widac po postach negeva ze sa w Izraelu tacy co
          mysla inaczej. Ale post wtracalskiego jest tu chyba najbardziej rzetelny
          • i-love-2-bike Re: tak w sumie zastanawiam się 15.04.05, 17:53
            manny_ramirez napisał:

> Ja tez tak osobiscie mysle ale widac po postach negeva ze sa w Izraelu tacy co
            > mysla inaczej. Ale post wtracalskiego jest tu chyba najbardziej rzetelny

tak,bardzo rzetelny manius:)))
            www.wrmea.com/html/us_aid_to_israel.htm
            • manny_ramirez Re: tak w sumie zastanawiam się 15.04.05, 17:56
              Wiesz kim byl Fullbright i ludzie z nim zwiazani? Wtracalski przy nich to
              szczyt rzetelnosci
              • i-love-2-bike Re: tak w sumie zastanawiam się 15.04.05, 17:58
                manny_ramirez napisał:

> Wiesz kim byl Fullbright i ludzie z nim zwiazani? Wtracalski przy nich to
                > szczyt rzetelnosci

nie przecze,tylko punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia jak nam to
                tlumaczyles.nie kazdy mieszka w izraelu a wiec ludzie maja prawo do takiej samej
                wolnosci opinii na ten temat,jak oni.
                www.stop-us-military-aid-to-israel.net/
                • manny_ramirez Re: tak w sumie zastanawiam się 15.04.05, 18:00
                  tak, ale przepraszam ze bede mial swoja wlasna opinie o tych ktorzy z usmiechem
                  marza o hekatombie:(((
                  • i-love-2-bike Re: tak w sumie zastanawiam się 15.04.05, 18:01
                    manny_ramirez napisał:

> tak, ale przepraszam ze bede mial swoja wlasna opinie o tych ktorzy z usmiechem
                    >
                    > marza o hekatombie:(((

alez miej wlasne zdanie w koncu ja jestem za prawdziwa wolnosci slowa i
                    tolerancja. na ziemi dalej zyja ludzie wierzacy,ze ziemia jest plaska i tez
                    dobrze,kazdemu wolno.
                    • manny_ramirez Re: tak w sumie zastanawiam się 15.04.05, 18:02
                      No toleruj sobie psycholi o morderczych sklonnosciach. Ja Ci tego nie bronie.
                      • i-love-2-bike Re: tak w sumie zastanawiam się 15.04.05, 18:03
                        manny_ramirez napisał:

> No toleruj sobie psycholi o morderczych sklonnosciach. Ja Ci tego nie bronie.

tolerowac mozna wszystkich,nie musisz sie z nimi zadawac, a od nadzorowania
                        prawa mamy specjalne jednostki,ja sie tym nie zajmuje.
          • z_daleka Re: tak w sumie zastanawiam się 15.04.05, 18:29
            manny_ramirez napisał:

> Ja tez tak osobiscie mysle ale widac po postach negeva ze sa w Izraelu tacy
            co
            > mysla inaczej. Ale post wtracalskiego jest tu chyba najbardziej rzetelny
            -----------------------------
            Prawda jak zwykle lezy po srodku. W warunkach pokojowych, z solidnym
            ograniczeniem wydatkow na bezpieczenstwo, Izrael obejdzie sie bez pomocy
            finansoej. W sytuacji nie pokojowej, bez pomocy amerykanskiej, zacisniecie pasa
            groziloby zadlawieniem sie gospodarki. Ma wiec racje Negev, ze pokoj to jedyne
            rozsadne wyjscie rowniez dla Izraela.
        • i-love-2-bike Re: tak w sumie zastanawiam się 15.04.05, 17:53
          aaki napisała:

> czy zlikwidowanie amerykańskiego ochronnego parasola ekonomiczno-militarnego n
          > ie wyszłoby izraelowi politycznie na dobre.gospodarczo da sobie radę.

wiem,ze nam by wyszlo,moznaby za to drogi naprawic,szkoly pobudowac,pomoc
          biednym,ba za taka sumke kazdy z nas moglby pojechac do izraela jako turysta i w
          ten sposob napedzic business obu panstw,a nie paru kieszeniom.
          • aaki i wtedy polska 15.04.05, 18:00
            dostałaby w prezencie(?) od ameryki więcej używanych ale jeszcze podobno latających herculesów ;-)
            • i-love-2-bike Re: i wtedy polska 15.04.05, 18:02
              aaki napisała:

> dostałaby w prezencie(?) od ameryki więcej używanych ale jeszcze podobno latają
              > cych herculesów ;-)

uwazaj,bo sie sprawdzi:))) my jestesmy na szrym koncu listy.... z wizami.....
          • i-love-2-fornicate Re: tak w sumie zastanawiam się 15.04.05, 18:55
            i-love-2-bike napisała:

> aaki napisała:
            >
            > > czy zlikwidowanie amerykańskiego ochronnego parasola ekonomiczno-militar
            > nego n
            > > ie wyszłoby izraelowi politycznie na dobre.gospodarczo da sobie radę.
            >
            > wiem,ze nam by wyszlo,moznaby za to drogi naprawic,szkoly pobudowac,pomoc
            > biednym,ba za taka sumke kazdy z nas moglby pojechac do izraela jako turysta
            i
            > w
            > ten sposob napedzic business obu panstw,a nie paru kieszeniom.

O qrwa! Porachuj sobie kretynko:
            powiedzmy 10 miliardow $ (przesada, bo prawdziwa suma mniej niz polowa tego)
            podzielic na mieszkancow Stanow Zjednoczonych 250 milionow (teraz znacznie
            blizej 300 milionow, bo cholerki jak ty sie tutaj z trzeciego swiata - np
            Polska - napchaly).
            Wychodzi po $40 na leb. Kilka par gaci mozesz sobie za taka sume kupic (albo
            biustonosz) - o budowie drog, szkol i pomocy biednym - zapomnij. a na bilet to
            Izraela to starczy chyba tylko jak pojedziesz rowerkiem (po dnie Atlantyku)
            • krystian71 Re: tak w sumie zastanawiam się 15.04.05, 20:47
              nie zongluj tu cyframi prestydigitatorze.Wtracalski pisal o 76 miliardach ,
              polska Polityka o setkach.I nie rzecz w tym , co po przeliczeniu na glowe za to
              mona kupic, ale rzecz w tym na co mozna CALA sume wydac.Na jakis innych
              zebrakow.
              • dana33 Re: tak w sumie zastanawiam się 15.04.05, 20:54
                nu, krystianku, z przyjemnoscia stwierdzam, ze potiwerdzasz moja opinie o
                sobie, ze jestes kawalkiem gn..u.
                • krystian71 Re: tak w sumie zastanawiam się 15.04.05, 20:58
                  jak czasem napiszesz cos nowego, albo w inne sloewa to ubierzesz zrob taka
                  gwiazdke w tytule.To bedzie nasz prywatny znak.Otworze,odpowiem, bo poki co
                  strasznie monotonna jestes,smutna bezwyznaniowa Dano.
                  Tak apropos, nie czas zapalac swiece?"Juz wieczor zaszedl,psy sie uspily"
        • q_vw Re: tak w sumie zastanawiam się 16.04.05, 13:19
          Izrael jest maksymalnie, na ile to możliwe niezależny ekonomicznie, politycznie i co najwazniejsze militarnie od świata zewnętrznego. Jednakże terytorium Izraela i sąsiedztwo krajów arabskich powoduje, że izrael nie jest de facto niezależy, ot taki paradoks... No b popatrzcie, ewentualna wojna, biorąc pod uwagę terytorium Izraela jest wojną o granice, wszystkie fabryki sa w zasięgu arabskich wojsk, szybko byłyby zliwkidowane, zatem wszelkie uzupełnienia musza pochodzić z zewnątrz, czyli z USA. Perry nie masz racji :)) kiedy piszesz, że do 1973 Izrael świetnie radził sobie sam, właśnie do wojny Jom Kippur ta pomoc wojskowa decydowała o wszystkim, o byc albo nie być Izraela. Cudowne zwycięstwo 1973 roku (fuks jak cholera) uświadomił władzom izraelskim, że nalezy zmienić swą politykę... Podobnie arabskim. Nie ma co liczyc, że europejskie koncerny zbrojeniowe zaproponują Izraelowi coś, na czym by mu zalezało, po pierwsze dlatego, że Europa wyraźnie odstaje od USA, a po drugie Europa ma wyraźnie proarabskie stanowisko, poza Polską i... Rumunią. Izrael chcąc mieć dobry i bezpieczny przemysł zbrojeniowy musi i powinien kooperować, zatem całkiem logicznym jest fakr, że izraelskie firmy starają sie o współpracę z Polską czy Rumunia własnie, wbrew wielu opiniom te kraje mają co zaoferować no i sa wyraźnie proamerykańskie i proizraelskie w swej polityce. Sumując, dziś zapewnie tak, Izrael poradziłby sobie bez parasowla ekonomiczno-militarnego, ale smiem wątpic, czy tak samo byłoby bez parasola politycznego... Swoją drogą... Perry, czyżbys kwestionował sens istnienia Państwa Izrael ?!
          • manny_ramirez do q_vw 16.04.05, 14:06
            absolutnie trafiasz w sedno sprawy. To wlasnie ten "parasol polityczny" ze
            strony USA jest duzo wazniejszy niz pomoc finansowo-wojskowa
            pozdrawiam
    • explicit Re: Izrael 15.04.05, 18:30
      Odpowiedzialem ci ,... Nie wystarczy ? Well moge jeszcze dodac ze przy wjazdach
      do Parkow Narodowych wisza tabliczki z prosba , zeby nie dokarmiac zwierzat bo
      zabijasz w nich instynkt przetrwania , innymi slowami , robisz z nich inwalidow

Wiecej wiary w ludzi , Maniek ,... A tak na marginesie , co sie stalo z
      zydowska wyzszoscia nad Arabami i ich wrodzonym talentem przetrwania -
      Amerykanska kroplowka to tylko 40-50 lat w ich historii .

uklony

=============================================================================
      I takze ponawiam moje pytanie do splita
      =============================================================================

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=22710255&a=22749480
      Uszczkneli ??? Czlowieku , czy ty nie widzisz ile nas ta "impreza" kosztuje ?

Jestesmy ponad 6 trylionow "in red" and going ,...
      Ponad 45 milionow pracujacych i ich rodzin nie ma ubezpieczenia , doktora widzi
      tylko w razie emergency ,...
      Social Security bankrutuje za kilkanascie lat jesli nie podniesiemy skladek ,...
      Polowe naszej zdolnej mlodziezy nie stac na studia ,...
      Infrastruktura miast i miasteczek sie sypie , autostrady i mosty sie wala ,...

A nas stac na zaangazowanie na dwoch frontach , za ktore bulimy zyciem
      najlepszych naszych synow , setkami miliardow i wolnoscia osobista , dzieki
      czemu nasz kraj powoli zmienia sie w Banana Republic - Tymczasem w Israel'u
      ponad 10% sily roboczej siedzi na welfare i stac ich na kilkaset tys
      gastarbeiterow ,...

Mam pomysl , Maniek , (dla takich hojnych jak ty) wyslij petycje do Arika niech
      wam zalozy Ochotnicze Hufce Pracy i Legie Cudzoziemska , dajcie z siebie co
      macie do zaoferowania , a nam dajcie nam spokoj i przestancie nas skubac

I na koniec , powiedz mi ,... Gdybys byl w sytuacji US - W dlugach po uszy ,
      rodzina bez ubezpieczenia , w walacym sie domu , dziecko bez szansy na wyzsze
      wyksztalcenie z braku funduszy , etc ,... Czy bralbys pozyczke co roku przez 50
      lat gdyby twoj pelnoletni i zdrowy jak byk braciszek ze sluzba w jego zagrodzie
      wyciagal do ciebie reke o pomoc , czy powiedzial bys mu get a fuckin' job bro
      and get lost ???

uklony

niech ich szlag trafi byle tylko ci kasy nie uszczkneli
      • explicit Re: Izrael 15.04.05, 18:38
        Moze bardziej trafnie ,... Instynkt samozachowawczy

uklony
      • manny_ramirez Re: Izrael 15.04.05, 18:50
        Widzisz split mi tylko chodzilo abys ujawnil wiecej ze swojej logiki. Na
        podstawie wczesniejszych postow Twoja wizja wyglada dosc krwawo. terz jednak
        wyglada na to ze uwazasz ze jest mozliwe aby Izrael dal sobie rade a
        to "completely changes the ball field"
        • explicit Re: Izrael 15.04.05, 18:55
          Perry poprawil mi humor ,... Jest nadzieja :)

uklony
          • perry.perry Re: Izrael 15.04.05, 18:58
            explicit napisał:

> Perry poprawil mi humor ,... Jest nadzieja :)
            >
            > uklony

duh!?

How?

What did I do?
            • explicit Re: Izrael 15.04.05, 19:24
              Cholera , zaskoczyles mnie , musze sie zastanowic :) Poczuciem godnosci , honoru
              self-respect !!!

uklony

duh!?

How?

What did I do?

• perry.perry Re: Izrael 15.04.05, 18:57
          czy Izrael da sobie rade czy nie - jest nonsekwiterem.
          chodzi o to ze usa sobie z tym rady nie daje.
          • z_daleka Re: Izrael 15.04.05, 19:08
            perry.perry napisał:

> czy Izrael da sobie rade czy nie - jest nonsekwiterem.
            > chodzi o to ze usa sobie z tym rady nie daje.
            --------
            Otoz to. Ameryka nie chce przestac nam pomagac...
            • perry.perry Re: Izrael 15.04.05, 19:17
              glupich w ameryce nigdy nie brakowalo.
              roznica pomiedzy demokratami a republikanami = 0
              obie partie prowadza amerykanska polityke i ekonomie na dno, a zadna trzecia
              partia nie ma szans (zreszta znakomita ich wiekszosc to albo faszysci ala
              Nader, albo kretyni/populisci ala Perot)
              osobiscie uwazam ze caly "foreign aid" powinien byc natychmiast skasowany.
              • z_daleka Re: Izrael 15.04.05, 19:21
                perry.perry napisał:

> glupich w ameryce nigdy nie brakowalo.
                > roznica pomiedzy demokratami a republikanami = 0
                > obie partie prowadza amerykanska polityke i ekonomie na dno, a zadna trzecia
                > partia nie ma szans (zreszta znakomita ich wiekszosc to albo faszysci ala
                > Nader, albo kretyni/populisci ala Perot)
                > osobiscie uwazam ze caly "foreign aid" powinien byc natychmiast skasowany.
                ---------------------
                Kto to ma zrobic?
                • perry.perry Re: Izrael 15.04.05, 19:35
                  z_daleka napisał:

> perry.perry napisał:
                  >
                  > > glupich w ameryce nigdy nie brakowalo.
                  > > roznica pomiedzy demokratami a republikanami = 0
                  > > obie partie prowadza amerykanska polityke i ekonomie na dno, a zadna trze
                  > cia
                  > > partia nie ma szans (zreszta znakomita ich wiekszosc to albo faszysci ala
                  >
                  > > Nader, albo kretyni/populisci ala Perot)
                  > > osobiscie uwazam ze caly "foreign aid" powinien byc natychmiast skasowany
                  > .
                  > ---------------------
                  > Kto to ma zrobic?

no - my, amerykanie
                  ja juz od dawna walcze o zmiane
                  a teraz moje pieniadze ktore niegdys szly na izrael, ida do organizacji ktore
                  wlasnie probuja zmienic kierunek polityki amerykanskiej,
                  CATO Institute, www.cato.org/
                  Libertarian Party, www.lp.org/
                  Reason Foundation www.reason.org/
                • dana33 Re: Izrael 15.04.05, 19:38
                  pamietam jedna historyjke z czasow wojny z irakiem w 1991... usa wymusilo na
                  nas siedziec cicho i nie dac irakowi w doope, jak to piszecie, i nasz rzad i
                  prasa natychmiast powiedzieli, ze jako ze jestesmy zadluzeni w usa, to musimy
                  sie dostosowac.... podobno dlug wynosil okolo 2300 dolarow na lepka.....
                  jakis zyd z tel aviviu zdenerwowal sie okropnie, jako ze nie bylo jeszcze w
                  historii naszego kraju, ze bylismy atakowani, i nie odpowiedzielismy. wiec
                  dlugo nie myslac, wyslal do ambasady usa czek na 2300 dolarow z
                  notatka: "wiecej nie jestem wam winny ani grosza" .....

mysle, ze israel da sobie rade doskonale bez usa. zgadzam sie, ze powinnismy
                  przestac przyjmowac pomoc finansowa od usa, chociazby dlatego, zeby byc od nich
                  niezaleznym.

perry.perry....... ty zawsze z jednego extrem w drugi.... nie powiedzieli ci,
                  ze zloty srodek to najlepsza :)))) mam nadzieje, ze stosunki z synkiem po tych
                  twoich wpisach sa w porzadku... :)))

SPLIT!!!!!! moja najmlodsa wyjezdza latem do polski i brakuje mi troche
                  drobnych.... podeslij cos, bo juz dawno nic nie dostalam, a jak wiesz, moj
                  mercedes wymaga drogiej opieki, podatki za luksusowe mieszkanie na zrabowanych
                  przeze mnie terenach tez nie sa niskie. do tego synus poprosil o lepszy
                  rewolwer, wiec nie badz sknera i podrzuc pare zielonych, zebym nie musiala
                  zebrac u rattlerka.
                  • manny_ramirez wiesz dana 15.04.05, 19:43
                    ja mysle ze jakbys Ty i troche Twojej rodzinki sie zebralo i kazde te 2300
                    zlozylo i wyslali cala sumke splitowi w przencie to on zaraz by inaczej na tym
                    forum zaczal pisac:))))
                  • perry.perry Re: Izrael 15.04.05, 19:48
                    dana33 napisała:

> perry.perry....... ty zawsze z jednego extrem w drugi.... nie powiedzieli
                    ci,
                    >
                    > ze zloty srodek to najlepsza :))))
                    najlepsza co? (moze po hebrajsku srodek jest rodzaju zenskiego)
                    najlepszy sposob nie angazowac sie?

> mam nadzieje, ze stosunki z synkiem po tych
                    > twoich wpisach sa w porzadku... :)))
                    ktorym znowu synkiem?

• dana33 Re: Izrael 15.04.05, 20:12
                      nu, jak nie z synkiem to z corka, masz chyba dzieci, nie? a jak nie masz, to
                      jak to z pieskiem? :))))) nu, jak pieska nie, to jak z zona????
                      • perry.perry Re: Izrael 15.04.05, 20:15
                        Mam i corke i synka i zone.
                        I w ostatnich wyborach wszyscy glosowalismy na rozne partie!
                        Mozna zyc w zgodzie i miec rozne opinie... nawet czasami skrajne!
                        • dana33 Re: Izrael 15.04.05, 20:45
                          nu, to was tylko 3 partie.... a u mnie 6 (bo jeszcze tesciowa) :)
                          to jak moj synus mial 4 lata i byly wybory to oswiadczyl, ze on wybierze
                          szamira, zeby dobrze uwazal na israel (od slowa liszmor = szami)... dziecko
                          inteligentne, nie uwazasz, perry? :) nu, ale IQ zawsze mial ponad
                          przecietnosc.... :)))
                          • perry.perry Re: Izrael 15.04.05, 20:51
                            a mi Shamir zawsze sie z robakiem kojarzyl - "shamir worm"
                            www.jhom.com/topics/stones/shamir.html
                            • dana33 Re: Izrael 15.04.05, 20:53
                              a nie z koperkiem????? :))))
                              • perry.perry Re: Izrael 15.04.05, 20:55
                                powaznie - on sobie takie nazwisko przybral wlasnie od tego shamira z biblii
                          • i-love-2-bike Re: Izrael 15.04.05, 22:03
                            dana33 napisała:

> nu, to was tylko 3 partie.... a u mnie 6 (bo jeszcze tesciowa) :)
                            > to jak moj synus mial 4 lata i byly wybory to oswiadczyl, ze on wybierze
                            > szamira, zeby dobrze uwazal na israel (od slowa liszmor = szami)... dziecko
                            > inteligentne, nie uwazasz, perry? :) nu, ale IQ zawsze mial ponad
                            > przecietnosc.... :)))

i pewnie po mamusi,przynajmniej ja zawsze tak twierdze jesli chodzi o moje
                            przyrosty:))
                  • rattler Re: Izrael 15.04.05, 21:46
                    Zachowywaliscie sie jak wydzierajacy sie wypierdek za plecami starszego brata i
                    kuzynow na szkolnego bully na boisku szkolnym - Trzymajta mnie ludzie, bo go
                    ukatrupie :)))

Dana, wasze sily zbrojne i nasze nie maja zsynchronizowanej logistyki i
                    systemow namiarowych , w rezultacie strzelali bysmy do siebie.

Po drugie juz slysze zionazioli - Gdyby nie my :)))

Temu durniowi z Tel Avivu powiedz, ze z tax deductible donations korporacji i
                    zwyklych ludzi dostajecie ponad 2 tys NA ROK na glowe, od '73 i troche mniej
                    wczesniej.

narazie

----------------------------------------------

pamietam jedna historyjke z czasow wojny z irakiem w 1991... usa wymusilo na
                    nas siedziec cicho i nie dac irakowi w doope, jak to piszecie, i nasz rzad i
                    prasa natychmiast powiedzieli, ze jako ze jestesmy zadluzeni w usa, to musimy
                    sie dostosowac....
                  • explicit Re: Izrael 17.04.05, 00:44
                    Przekaz swojej najmlodszej , ciucka , to enjoy it ! Przekaz jej rowniez za jak
                    spotka jakiegos a pollack frajera , ktory jej postawi obiad w Barze Mlecznym
                    (najtanszy w Slupsku , za moich czasow) zeby nie karmila zlewkami znajduchow i
                    zeby sie nie chwalila , bo Polaki na FS sa przewrazliwione ,...

uklony

Merc i luxusowe mieszkanie :)))

SPLIT!!!!!! moja najmlodsa wyjezdza latem do polski i brakuje mi troche
                    drobnych.... podeslij cos, bo juz dawno nic nie dostalam, a jak wiesz, moj
                    mercedes wymaga drogiej opieki, podatki za luksusowe mieszkanie na zrabowanych
                    przeze mnie terenach tez nie sa niskie. do tego synus poprosil o lepszy
                    rewolwer, wiec nie badz sknera i podrzuc pare zielonych, zebym nie musiala
                    zebrac u rattlerka.
                    • dana33 Re: Izrael 17.04.05, 11:52
                      aaa, nie chcesz rozlupancu, przyslac pare groszy????
                      git, pojedzie za moje. tylko nie krzycz potem, ze na mnie lozysz.

daihatsu i lusksusowe mieszkanko z widokiem na morze solone... )))
            • explicit Re: Izrael 15.04.05, 19:33
              Politycy to nie America , spytaj sie przecietnego six-pack Joe , zwlaszcza
              dzisiaj (15 kwietnia) tych ktorzy w ostatniej chwili wrzucaja koperty z czekami
              dla Uncle Sam'a , z pokryciem pieniedzmi nierzadko pozyczonymi z Credit Card

uklony

Otoz to. Ameryka nie chce przestac nam pomagac...
              • perry.perry Re: Izrael 15.04.05, 19:36
                explicit napisał:

> Politycy to nie America
                mea huz! (jak sie mowi izraelu)
                • oscar62 Re: DLA MANNY 16.04.05, 10:09
                  PRZEZ OBFITOSC WPISOW W WATKU TWEGO AUTORSTWA NIE ZAUWAZYLES, JESTEM PEWNY, MOJ
                  POST Z POPRZEDNIEJ STRONY (16.04.05, GODZ. OO54, POD WPISEM AAKI - 15.04.05,
                  GODZ. 15.15). JAK PRZECZYTASZ CO NAPISALEM ZOBACZYSZ, ZE MAM INNE ZDANIE OD
                  NEGEVA W ZWIAZKU Z NASZA SYTUACJA PO EWENTUALNYM PRZESTANIU AMERYKANSKIEJ
                  POMOCY FINANSOWEJ. A PROPOS, MINISTER FINNANSOW I BYLY PREMIER BENJAMIN
                  NETANIAHU, POWIEDZIAL KILKA DNI TEMU, ZE ZA 10 LAT IZRAEL BEDZIE EKONOMICZNYM
                  MOCARWSTWEM TZN. JEDNYM Z CZOLOWYCH NA SWIECIE. NAWET JAK JEGO "PROROCTWO" SIE
                  URZECZYWISTNI TYLKO W 50% TO TEZ NIE BEDZIE TAK ZLE. TEN SAM MINISTER JEST ZA
                  STOPNIOWA REDUKCJA AMERYKANSKIEJ POMOCY AZ DO OKRAGLEGO ZERA. ON WIE, I NIE
                  TYLKO ON, ZE ZA POMOC TRZEBA PLACIC...NATANIAHU TRZYMA W SWOICH REKACH CALA
                  IZRAELSKA KASE I NA PEWNO WIE CO MOWI. A WIEC SPLIT MOZE SPAC SPOKOJNIE.
                  PRZYJDZIE DZIEN KIEDY ON NIE BEDZIE MUSIAL NAS KARMIC Z SWOJEJ KIESZENI...
                  POZDR.
                  • krystian71 Re: DLA MANNY 16.04.05, 11:27
                    no tak, nataniahu powiedzial, a wiec to juz jest fakt.Nawet warto osobny watek
                    zalozyc.
                    • oscar62 Re: DLA MANNY 16.04.05, 12:12
                      WARTO KRYSTIANKU, ALE ZOSTAWIE TO TOBIE...
                      • krystian71 Re: DLA MANNY 16.04.05, 13:28
                        a na co mi Oskarku jakis Nataniahu, nie zauwazyles, ze JA he,he tylko
                        sprawdzone wiadomosci podaje , albo WYRAZNIE pisze , ze pisze o swoich WLASNYCH
                        odczuciach.I jedno od drugiego latwo odroznic.
                        Tobie tez to radze.Napisz co SAM o tym myslisz,wtedy z uwaga przeczytam.
                        Nie musi byc na osobnym watku
                        • oscar62 Re: DLA MANNY 16.04.05, 21:54
                          krystian71 napisała:

> a na co mi Oskarku jakis Nataniahu, nie zauwazyles, ze JA he,he tylko
                          > sprawdzone wiadomosci podaje , albo WYRAZNIE pisze , ze pisze o swoich
                          WLASNYCH
                          >
                          > odczuciach.I jedno od drugiego latwo odroznic.
                          > Tobie tez to radze.Napisz co SAM o tym myslisz,wtedy z uwaga przeczytam.
                          > Nie musi byc na osobnym watku

OSOBNY WATEK? TO BYLA TWOJA PROPOZYCJA. PIERWSZENSTWO MA BYC DLA AUTORA, CZYZBY
                          NIE? AHA, ZAPOMNIALEM, ZE SIE ZANUDZILES Z ZYDOWSKICH TEMATOW. CO TY NA TO
                          ZEBYS NAPISAL COS O PARZE POLSKICH GOLEBI - JEDEN DZISIEJSZY PREZYDENT A DRUGI
                          BYLY... DO DIABLA, ZNOWU SIE ZAPOMNIALEM. TUZ TEN PIERWZY TO TEZ ZYD-STOLZMAN...
                          • krystian71 Re: DLA MANNY 16.04.05, 22:19
                            i widzisz jaka ztego zyda meda .Z Jaruzelem sie skumal , do Moskwy go
                            zaprasza , prawdziwy Polak tak by nie postapil :)))
                            Prawda Oskarku ?
                            powiedz, czemu te wszystkie twoje tak postepuja by ich zaraz spoleczenstwo
                            musialo nie nawidzic?
                            masz na to jakies wytlumaczenie?
                            • oscar62 Re: DLA MANNY 17.04.05, 10:53
                              COS MI SIE WYDAJE, KRYSTIANKU, ZE NIE TAK BARDZO OSTATNIO Z TWOIM
                              WYOBRAZENIEM. NIE WIESZ DLACZEGO KWAS ZACZAL SIE KUMAC Z JERUZALEM? TO PROSTE:
                              KWAS WYKRYL, ZE JERUZALEM MA TEZ KORZENIE ZYDOWSKIE I TAK SIE ZRODZILA ZYDOWSKA
                              SOLIDARNOSC...
                              • krystian71 Re: DLA MANNY 18.04.05, 07:52
                                ale ja pytam o to dlaczego.Why,WHY dramatycznie jak wojo.
                                WHY on musi robic takie rzeczy?
                                • oscar62 Re: DLA MANNY 19.04.05, 08:59
                                  NIE "KUPUJESZ" CO POWIEDZIALEM O ZYDOWSKIEJ SOLIDARNOSCI? TO MOZE PRZEJDZIEMY
                                  DO ZALAZKU NOWEJ JUDEOKOMUNY?...
                  • manny_ramirez Re: do Oskara 16.04.05, 14:03
                    Witaj , przeczytalem i osobiscie zgadzam sie z Toba. Widzisz przewaga
                    ekonomiczna Izraela nad sasiadami jest tak duza ze bez tych 2300 na osobe ktore
                    dostaje i tak ciagle bedzie mial potencjal gospodarczy duzo wiekszy niz
                    sasiedzi. A armie ma tez o niebo lepsza. Wiec zdecydowanie chyle sie ku Twej
                    interpretacji bardziej niz negeva
    • atp1 Zydzi jako zrodlo zla. 17.04.05, 13:34
      Ziemia arabska dla Arabow, wszyscy inni to okupanci. Izraela tam
      nigdy nie bylo i byl spokoj. Angliki tam mieszaly caly czas, ale robili
      to madrze. Zydzi natomiast zrobili tam pieklo (jak to oni zawsze), zydowska
      politytka jest jednoznaczna z hitlerowska w Polsce. Sprawa do przemyslenia
      dla badaczy historii, jednoznacznosc polityki obecnego Izraela z poprzednim
      imperiem komunistycznym i nazistowskim. Pamietacie chociazby mor berlinski,
      teraz tam buduja znacznie wiekszy i dluzszy. Trzeba byc szalencem aby
      sadzic ze taki mor ich uratuje, nic sie jakos te madre zydki nie
      nauczyly po takich kataklizmach w ostatnich dziejach histori.
      • dana33 Re: Zydzi jako zrodlo zla. 17.04.05, 14:21
        mur sie pisze przez u a nie przez o z kreska.
        • tomek448 Re: Zydzi jako zrodlo zla. 17.04.05, 14:53
          dana33 napisała:

> mur sie pisze przez u a nie przez o z kreska.

on mial na mysli hamor, a to sie pisze przez o.
          Dla zainteresowanych, hamor to po hebrajsku osiol.
          • i-love-2-bike Re: Zydzi jako zrodlo zla. 17.04.05, 21:23
            tomek448 napisał:

> dana33 napisała:
            >
            > > mur sie pisze przez u a nie przez o z kreska.
            >
            > on mial na mysli hamor, a to sie pisze przez o.
            > Dla zainteresowanych, hamor to po hebrajsku osiol.

mam nadzieje,ze tak samo poprawiacie swoich tu piszacych. a z innej beczki nareszcie mamy wlasciwa
            nazwe dla fredzi.
        • q_vw Re: Zydzi jako zrodlo zla. 17.04.05, 16:02
          bardzo łagodnie mu odpowiedziałaś :)))
      • q_vw Re: Zydzi jako zrodlo zla. 17.04.05, 16:03
        atp1 weź zainwestuj w gumowy młoteczek, jak będziesz znów chciał coś napisać, to sie puknij w łepek... powinno przyjść oświecenie... Poza tym, naucz sie historii, przyda się Tobie, palestyna to ziemia izraela, Arabowie sa ludem naplywowym... i nie porównuj hitlerowskiej okupacji w Polsce z tym co się dzieje na Zachodnim Brzegu, to nie ma żadnego porównania, najmniejszego....
        • atp1 Re: Zydzi jako zrodlo zla. 17.04.05, 21:44
          Historie znam, nie bylo tam Izraela przez ostatnie tysiaclecia. Tylko 500
          lat temu Rzeczpospolita siegala do morza czarnego i gdzies pod sama
          Moskwe. Rozumujac po waszemu to jest dzisiaj takze Polska. Mloteczek
          nieuku to mozesz uzyc na swoj semicki leb, wiesz wogole w ktorym roku
          zalozono panstwo Izrael, ale nie ten biblijny, dzisiaj jest laicyzacja
          i dogmaty wiary sa zakazane w polityce, widac ze one tylko sie nie tycza
          do was. Kazdy zdrowo myslacy europejczyk wie ze Izrael to najgorsza
          zakala na bliskim wschodzie. Robili badania, 60% powiedzialo ze Izrael
          jest zagrozeniem dla swiatowego pokoju, oczywiscie wasz wielebny rzad
          nazwal to antysemityzmem, kon by sie usmial.
          • q_vw Re: Zydzi jako zrodlo zla. 17.04.05, 23:11
            O cholera... nie wiedziałem, że robię za semitę :))) Ale OK, nie obrażam sie, niech będzie, choc akurat nie mam nic wspólnego z semitami, we mnie płynie całkiem inna krew, chciałbyc taką, młotku... Wracając do historii, nie znasz jej, upraszczasz, więc nie znasz. Gdybyś znał, wiedziałbyś, że ówczesna Polska to korona, daleko na wschód sięgała Litwa, potem, za ostatniego jagiellona wcielono do Korony Ukrainę. Nikt dziś nie powie, że te ziemie to Polska... Historyczna Polska to obszar pomiędzy odrą a Bugiem przy czym należałoby doddać jeszcze Lwów (ale to juz inna opowieść). Państwo Izrael, tak jak Polska ma swoją historię, zatem mamy Izrael starozytny i współczesny, kwestionujesz to ?! Co ma z tym wszystkim wspólnego biblia czy laicyzm ? Możesz wyjaśnić ? Historyczny Izrael był faktem, został on jednak podbity przez silniejszych sąsiadów i jako państwo przestał istnieć, pozostał naród. Łatwo to porównać z Polską i polakami, my także nie mileismy państwa, ale byliśmy narodem i odbudowaliśmy swoje państwo, choć sąsiedzi kwestionowali sens odbudowy Polski... Podobnie jest z Izraelem, dziś też jest kwestionowany sens istnienia tego państwa, bo przeciez tyle czasu go nie było i przyszli arabowie... Nie rozumiesz analogii ? kwestionując istnienie państwa Izrael możesz równie dobrze kwestionowac istnienie polski... te same argumenty... Europejczycy... cóż, jestem Europejczykiem, takim prawdziwym, mam rodzine w kilku krajach i uzywam więcej niz jednego języka, wiem, że Europa jest antysemicka i antyizraelska, zatem jakiekolwiek dane z badań opinii zawsze pokażą, że Izrael jest be, a biedni Palestyńczycy są cacy... Prawda jest jednak taka, że Izrael nie jest zagrożeniem, zagrożeniem jest palestyński (arabski) terroryzm i fundamentalizm oraz arabscy imigranci w Europie kwestionujący nasz porządek, ład i filozofię, nie łapiesz tego ? Może jesteś Arabem lub muzułmaninem ?
            • mamzerek Re: Zydzi jako zrodlo zla. 18.04.05, 00:02
              Moj drogi Q
              to ja, ak47 i cala reszta
              po cholere Ty sie powaznie zadajesz z jakims jalopa na forum?
              jako historyk chcesz cos nieukowi udowodnic?
              he he he :-)
              powodzenia!
              dizs wieczorem odpowiem Ci na list
              pozdrawiam,
              mamzerek
              • q_vw Re: Zydzi jako zrodlo zla. 18.04.05, 00:25
                Wiesz... masz racje, w sumie powinienem potraktowac go jak trolla, ale z drugiej jest jednak tak jest, ze jak ktos nie da odporu, to taki bedzie szalal na forum, przekonany o wlasnej doskonalosci i wszechwiedzy...
                • krystian71 Re: Zydzi jako zrodlo zla. 18.04.05, 07:56
                  jak ktos przedstawia sie jako Europejczyk, to juz nic wiecej dodawac nie musi...
                • dana33 Re: Zydzi jako zrodlo zla. 18.04.05, 08:01
                  zgadza sie, to jedyny powod dzisiaj, dla ktorego ja tu wchodze.... :)))
                  • mamzerek Re: Zydzi jako zrodlo zla. 18.04.05, 14:45
                    w wielu ogrodach zoologicznych na calym swiecie spotyka sie napisy
                    "nie karmic zwierzat!"
                    • explicit Re: Zydzi jako zrodlo zla. 18.04.05, 16:46
                      A byles w jakims ? Po co ? Nie wystarcza ci spojrzec w lustro ? Tabliczke z
                      takim napisem mozesz sobie wytatuowac na czole , zebys nie zgubil :)

uklony

w wielu ogrodach zoologicznych na calym swiecie spotyka sie napisy
                      "nie karmic zwierzat!"
                      • mamzerek Re: Zydzi jako zrodlo zla. 18.04.05, 16:48
                        hey, split - it takes one to know one!
                        • explicit Re: Zydzi jako zrodlo zla. 18.04.05, 18:00
                          If you short on glue
                          You can nail it too :)

see ya
                    • i-love-2-bike Re: Zydzi jako zrodlo zla. 18.04.05, 18:51
                      mamzerek napisał:

> w wielu ogrodach zoologicznych na calym swiecie spotyka sie napisy
                      > "nie karmic zwierzat!"

wlasnie dlatego wskocz do klatki,bo z jakiegos powodu wylazles z niej bez
                      nadzowu dozorcy .
    • bam_buko Izrael -chodzi o tem maly azjatycki kraj??? 17.04.05, 23:40
      Nigdy tam nie bylem i raczej sie nie wybieram, poniewaz mieszkaja tam zli
      ludzie.Nie ma dnia zeby nie zabijali sie wzajemnie.Walki plemienne i religijne
      sa na trwale wpisane w historie tego azjatyckiego kraju i jej azjatyckiej
      ludnosci.
      To smutne , nie potrafia zyc w spokoju.
      • mamzerek tak - tem maly 18.04.05, 00:04
        Dobrze ze tu nie przyjedziesz, fajtalapo. Nam tu takich kretynow nie potrzeba
        nawet jako turystow. Odwal sie!
        • bam_buko Re: tak - ten maly azjatycki kraj 18.04.05, 00:17
          mamzerek napisał:

> Dobrze ze tu nie przyjedziesz, fajtalapo. Nam tu takich kretynow nie
          potrzeba
          > nawet jako turystow. Odwal sie!

a jacy niegoscinni i ordynarni w tej czesc azji??
          • i-love-2-bike Re: tak - ten maly azjatycki kraj 18.04.05, 00:31
            bam_buko napisał:

> mamzerek napisał:
            >
            > > Dobrze ze tu nie przyjedziesz, fajtalapo. Nam tu takich kretynow nie
            > potrzeba
            > > nawet jako turystow. Odwal sie!
            >
            > a jacy niegoscinni i ordynarni w tej czesc azji??

nie wszyscy,ale nie trzeba jechac az do izraela,zeby tego typu podworkowe
            chamstwo zobaczyc. sa blizsze kraje:))
            • bam_buko Izrael - ten maly azjatycki kraj 18.04.05, 01:04
              Skad takie zainteresowanie ta zacofana i prymitywna czescia azji?? gdzie
              kobiety w mundurach i buciorach wojskowych chodza.
              Wole HongKong czy Singapur tez malenstwa ,ale ludzie bardziej sympatyczni ,
              kobiety znacznie ladniejsze i b.uczynne i normalnie ubrane a jak o turystow
              dbaja?? hehe
              • i-love-2-bike Re: Izrael - ten maly azjatycki kraj 18.04.05, 01:49
                bam_buko napisał:

> Skad takie zainteresowanie ta zacofana i prymitywna czescia azji?? gdzie
                > kobiety w mundurach i buciorach wojskowych chodza.
                > Wole HongKong czy Singapur tez malenstwa ,ale ludzie bardziej sympatyczni ,
                > kobiety znacznie ladniejsze i b.uczynne i normalnie ubrane a jak o turystow
                > dbaja?? hehe

miejsc do ogladania na swiecie nie brakuje,ale nie mozna oceniac kraju poprzez
                paru chamusiow forumowych. tych nalezy lekcewazyc i tyle,bo tak czy tak sa na
                przemial jeno.
                • dana33 Re: Izrael - ten maly azjatycki kraj 18.04.05, 08:09
                  rachelciu, widze ze czasem zwycieza u ciebie zdrowy rozsadek... szkoda tylko ze
                  tak rzadko...
              • dana33 Re: Izrael - ten maly azjatycki kraj 18.04.05, 08:08
                www.waronline.org/IDF/photodir_en.php?image=Women%20in%20the%
                20army/09.jpg

20army/28.jpg

20army/10.jpg

• mamzerek przyjemnego zwiedzania Singapuru 18.04.05, 14:55
                www.corpun.com/sgju9806.htm
                • dana33 Re: przyjemnego zwiedzania Singapuru 18.04.05, 15:04
                  :)))
            • mamzerek Re: tak - ten maly azjatycki kraj 18.04.05, 14:48
              i-love-2-bike napisała:

> bam_buko napisał:
              >
              > > mamzerek napisał:
              > >
              > > > Dobrze ze tu nie przyjedziesz, fajtalapo. Nam tu takich kretynow n
              > ie
              > > potrzeba
              > > > nawet jako turystow. Odwal sie!
              > >
              > > a jacy niegoscinni i ordynarni w tej czesc azji??
              >
              > nie wszyscy,ale nie trzeba jechac az do izraela,zeby tego typu podworkowe
              > chamstwo zobaczyc. sa blizsze kraje:))

inteligentni i myslacy ludzie nie znosza kretynstwa. jezeli to chamstwo - niech
              tak bedzie. jest bardzo rafny zwrot angielski: "it takes one to know one"
      • dana33 Re: Izrael -chodzi o tem maly azjatycki kraj??? 18.04.05, 08:00
        nu, z trudem mi przychodzi nie nazwac cie w tej chwili bambusikiem....
        nie wygladasz na prymitywa, wioec dlaczego piszesz takie bzdury? nie zechciales
        odpowiedziec na mojego maila, a wiesz, ze brak odpowiedzi to tez odpowiedz.
        a te uogolnienia to ponizej wszelkiego poziomu. nie byles, nie chcesz
        przyjechac, slicznie, nikt cie nie zmusza i nie zaprasza goraco. ale czlowiek,
        ktory wydaje opinie o kraju i jego mieszkancach, ktorego nie zna, to czlowiek o
        dosc niskim poziomie. taki ograniczony typek.
        p.s. szczegolnie spodobalo mi sie to zdanko o azjatyckiej ludnosci israela.
        naprawde, informacje masz z dobrych zrodel.....
        • bam_buko Re: Izrael -chodzi o tem maly azjatycki kraj??? 18.04.05, 14:41
          no dobrze danus, niech juz bedzie Bliski Wschod,chociaz .........to w dalszym
          ciagu Azja
          Szwagier ktory po tamtych okolicach sie platal ,wlasnie mnie opowiadal jacy zli
          ludzie tam mieszkaja.Straszyl,ostrzegal wiec sie moze troche zagalopowalem.
          Jako czlowiek kompromisu powienienem przyjac ze nie wszyscy musza byc zli -
          zapewne z 10% jest przyzwoitych.

• dana33 Re: Izrael -chodzi o tem maly azjatycki kraj??? 18.04.05, 15:03
            hmm, 10%.... nie przesadziles przypadkiem?
            aaki, jak sie zapytalam, jak mu sie podoba tutaj, powiedzial, ze wyobrazal
            sobie bardziej orientalnie (pewnie azjatycko), a tu psia kostka, calkiem
            normalne, europejskie panstwo...
            • mamzerek Re: Izrael -chodzi o tem maly azjatycki kraj??? 18.04.05, 15:09
              wydaje sie ze 10%
              bo tacy jak ja nachamia za 10 osob! :-)
              zapytaj perry'ego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka