Dodaj do ulubionych

Moze z innej beczki.

20.04.05, 21:39
Duzo mowi sie ostatnio o katolicyzmie, o jego konserwatywnych zasadach i
najczesciej glosy krytyczne wyglaszaja osoby nic z katolicyzmem nie majacy
wspolnego.
Czy inne religie maja w sobie "nowinki", jakich domaga sie od Katolikow?
Poniewaz na tym forum wypowiada sie sporo ludzi pochodzenia zydowskiego,
spojzmy wiec na zasady Judaizmu.
Czy w Judaizmie:
- zezwala sie na rozwody?
- zezwala sie na malzenstwa tej samej plci
- zezwala sie na aborcje
- czy kobiety zostaja rabinami
Obserwuj wątek
    • i-love-2-bike Re: Moze z innej beczki. 20.04.05, 21:45
      lolo11 napisała:

> Duzo mowi sie ostatnio o katolicyzmie, o jego konserwatywnych zasadach i
      > najczesciej glosy krytyczne wyglaszaja osoby nic z katolicyzmem nie majacy
      > wspolnego.
      > Czy inne religie maja w sobie "nowinki", jakich domaga sie od Katolikow?
      > Poniewaz na tym forum wypowiada sie sporo ludzi pochodzenia zydowskiego,
      > spojzmy wiec na zasady Judaizmu.
      > Czy w Judaizmie:
      > - zezwala sie na rozwody?
      > - zezwala sie na malzenstwa tej samej plci
      > - zezwala sie na aborcje
      > - czy kobiety zostaja rabinami

a nie wiesz czemu czasem tak sie dzieje i kto to robi?
      • biedronka24 ja mu podpowiem 20.04.05, 22:00
        chodzi o to ze sa takie typy ktore jak same nie moga sobie poradzic z wlasna
        religia i w zwiazku z tym bojkotuja ja- to probuja tez doradzac innym co maja
        robic- prawda ze urocze?
        To taka metoda psychologiczna by usprawiedliwic siebie....
        Przypomnialo mi sie tak przy okazji Brassensa i mikroskopu...

A takze chorob autoimunnologicznych o ktorych wspominal Krystian..
        • jozefmariaboruta tak!zbojkotujmy Jezusa!niech żyje Mohamed! 21.04.05, 00:30
          • arron.stolcman Re: tak!zbojkotujmy Jezusa!niech żyje Mohamed! 21.04.05, 00:39
            A juz od dawna podejrzewalem, ze judole uwazaja Mohameda za Mesjasza.
            • biedronka24 :) 21.04.05, 00:45
              ale tylko ci wzgardzeni przez swoich i przez cudzych z tzw. pretensjami..
    • arron.stolcman Zreformujmy Judaizm!!! 20.04.05, 21:57
      I sa juz poczatki. Podobno pierwsza Kobieta-rabin jest juz w Szkocji.
      • lolo11 Re: Zreformujmy Judaizm!!! 20.04.05, 22:52
        Zgadza sie, ale zostalo to ogloszone jako "gojowski wymysl".
    • aaki najpierw by trzeba zadać pytanie czy 20.04.05, 22:12
      w judaiżmie( i np. islamie) wysuwane są wogóle przez wyznawców takowe żądania
      czy to tylko "specyfika" chrześcijaństwa?
      • biedronka24 Jesli krysia 33 to judairzm 20.04.05, 22:49
        to mozna zalozyc ze wyznawcy jak wyznawcy, ale ci sceptycy juairztyczni to
        najgorsze dno....
      • lolo11 Re: najpierw by trzeba zadać pytanie czy 20.04.05, 22:50
        A ty zapewne jestes ta "katoliczka", ktora zadania wysuwa.
    • thannatos Re: Moze z innej beczki. 20.04.05, 23:14
      Nie jestem Zydem, ani nawet zydem, choc znam niejednego, ale nie chce mi sie
      ich o te szczegoly pytac. Nie mniej jednak chyba wiem do czego zmierzasz.

Otoz judaizm jest rowniez niejednolita religia. Nie ma moze az tak olbrzymich
      roznic jak pomiedzy odlamami chrzescijanstwa, ale w ogole takowe sa. Poniewaz
      jednak Zydzi maja godna w sumie podziwu ceche, a przeciwna zupelnie Polakom,
      NIE obrabiania sobie nawzajem d.p przed obcymi, wydaje nam ze jest to
      spolecznosc bardzo jednolita i niesklocona wewnetrznie. A tak nie jest. :)

Polecam:
      www.mazornet.com/jewishcl/Judaism/denominations.htm
      ------------------------------------------------------
      There are many ways to praise the Lord. The best, though the hardest one is to
      be a Good Man.

Jest wiele sposobow na czczenie Pana. Najlepszym, choc najtrudniejszym jest
      bycie Dobrym Czlowiekiem.
      • biedronka24 Jestes pewien? 20.04.05, 23:34
        tzn tego na temat przeciwienstw?
        Bo tu pisuje niejaka ´patriotka´ ale nie polska tylko swojego kraju i wydaje mi
        sie ze robi wlasnie to co ty tak malowniczo okresliles ;)

Ja zas w swoim srodowisku nie znam wogole czegos takiego. Musze przyznac ze
        ludzie buduja sie nawzajem, wzmacniaja, dodaja sobie energii. Inspiruja.
        Musiales miec kontakt albo z jakims marginesem w Polsce albo najwyrazniej elita
        zydowska ;)
        • biedronka24 Mam inne pytanie 20.04.05, 23:41
          nie zamierzam atakowac religii. Ja sie tylko pytam czy ateisci wywodzacy sie
          kultur opartych na religiach bardziej rygorystycznych nie maja przypadkiem
          tendencji do przyjmowania postawy agresywnego ateizmu. Bo takie sa moje obserwacje.
        • arron.stolcman Re: Jestes pewien? 21.04.05, 00:25
          Jezeli dodac posty takich "Polakow" jak Fredzio, Meerkat czy tez Wojo,
          faktycznie mozna uznac Polakow za sklocony narod.
        • dana33 Re: Jestes pewien? 21.04.05, 09:07
          nu, aniu, jak w twoim srodowisku tak sie buduja i wzmacniaja wzajemnie, to
          niech ci dobuduja pare normalnych szarych komorek. zawsze to jest mitzva pomoc
          slabszemu, nie?
          • krystian71 bylbym zdziwiony, gdybym tu wpisu Danusi nie znala 21.04.05, 09:27
            znalazl;)))
            Ona zawsze ekumenicznie i zawsze na temat, a jaki dobor argumentow w dyskusji!!!
            • biedronka24 Ja tez 21.04.05, 11:21
              za to Ty Krystianie naprawde mnie zaskakujesz. Widac zrozumienie w Polsce czym
              jest dorosly mezczyzna nie ginie w narodzie, a moj maz i przyjaciele nie sa
              wyjatkami. To tez buduje ducha.
              Slicznie sie klaniam i gratulacje dla malzonki :).
              A nawiedzona sie nie przejmuj- ona zawsze dostaje wscieklizny i peka z zazdrosci
              jak sie trafi w sedno. Widac znow w jakies trafilam- moze nawet niechcacy...
              Szare kki- hi, hi....
              Dopadnie ja dopadnie... aroganci zwykle marnie koncza.. Bo tak to juz jest ze
              pogardzana przez jej klubik choroba Parkinsona to tez choroba autoimmunologiczna
              po czesci.. a nie sadze by ktos tego pokroju mial tyle sily i woli do walki z
              nia co Papiez..
              Takze nie wolno ignorowac (bialych komorek) ;).
              Najzabawniejsze ze pustka w glowie tez bywa szara- a Krysia333 tak pewno z
              wlasnych doswiadczen.

• dana33 Re: Ja tez 21.04.05, 11:26
                ale smarujesz aniu nowemu przyjacielowi..... "Slicznie sie klaniam i gratulacje
                dla malzonki :)", zawsze to robilas, takie podlizywanie sie?
                a co cie z ta krysia napadlo? ladne imie, tylko dlaczego wybralas krysie?
                kunegunda tez mi sie podoba.... ciagle mi piszesz o mojej wsciekliznie i
                zazdrosci, ale nic nie odpowiadasz, o co mam znow byc tak zazdrosna... moze
                wyjasnisz blizej?
    • a_o_co_chodzi Re: Moze z innej beczki. 21.04.05, 00:00
      wcale mi nie przeszkadza, że Kościół Katolicki broni a)moralności, b)natury, c)
      tradycji, cieszę się, że to robi, jeśli komuś się to nie podoba niech założy
      sobie swój własny i spełni w nim wszystkie postępowe postulaty ludzkości. jeśli
      ktoś chce nie musi sobie wyznaczac granic w jakiejkolwiek z tych kategorii, a
      ja cieszę się, że kościół je wyznaczył,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka