Dodaj do ulubionych

uczmy sie rosyjskiego

12.05.05, 23:24
Naszym zadaniem nie jest odwracanie sie od Rosji tylko inspirowanie na jej
terytorium pożadanych zmian, musimy odegrać czynną rolę w demorkatyzacji tego
kraju
Obserwuj wątek
    • jankowski1960 Re: uczmy sie rosyjskiego 13.05.05, 20:43
      jezyki przyjaciol i jezyki wrogow trzeba znac.
    • bazyliszek_i_jego_pies Re: uczmy sie rosyjskiego 13.05.05, 23:51
      największym paradoksem jest to, że najgorętszy rusofil na forum nie zna języka
      Puszkina:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=23684399&a=23853817
      prawie mi się go żal zrobiło...
      • read1 Re: uczmy sie rosyjskiego 14.05.05, 00:57
        Z polskim też mu średnio idzie, ale to zrozumiałe. Może z koreańskim pójdzie mu
        lepiej, gdy weźmie sie jak to obiecywał za robienie Kimowi witryn...
    • wojcd Re: uczmy sie rosyjskiego 14.05.05, 01:32
      tocqueville napisał:
      > Naszym zadaniem nie jest odwracanie sie od Rosji tylko inspirowanie na jej
      > terytorium pożadanych zmian, musimy odegrać czynną rolę w demorkatyzacji tego
      > kraju
      • de_oakville Re: uczmy sie rosyjskiego 14.05.05, 04:28
        Posiadam "bialego kruka" - ksiazke do nauki rosyjskiego pochadzaca z lat 50-tych.
        Pelno w niej wierszy o Stalinie, Leninie i innych podobnych. Jest w niej tez
        "piekne" zdanie zachecajace do nauki rosyjskiego:

"Nawet gdybym byl Murzynem w podeszlym wieku, to i tak bez trudu i lenistwa
        nauczylbym sie jezyka rosyjskiego, chociazby tylko dlatego, ze nim rozmawial
        Lenin"

Po rosyjsku brzmi to (pamiec zawodzi, nie znam jezyka do perfekcji, moge
        cos przekrecic, tym niemniej napisze)

"A bud' ja i njegram pjerjeklonnych gadow to i tak bjez unynja i ljeni
        ja russkij by wyuczal tolka za to, szto nim razgawariwal Ljenin"

Wtedy takie zdania raczej zniechecaly niz zachecaly, ale prawda jest, ze
        kazdy jezyk warto znac.
        • wojcd Re: uczmy sie rosyjskiego 14.05.05, 11:13
          de_oakville napisał:
          Posiadam "bialego kruka" - ksiazke do nauki rosyjskiego pochadzaca z lat 50-tych.
          Pelno w niej wierszy o Stalinie, Leninie i innych podobnych.
    • herr7 Tocqueville-Misjonarz 14.05.05, 10:21
      Wiara pewnych elit, ktore się podszywają pod "Zachód", że mozna narzucić takim
      krajom jak Rosja, Chiny czy Indie "swoje" wzorce, a w istocie korumpować te
      kraje w imię cudzych interesów jest naiwna. To nie jest czas kanonierek.
      Starcy na Kapitolu, czy lewacy z Parlamentu Europejskiego mogą godzinami
      debatować, ale to i tak nic nie zmienia. "Wszechpotęga" Ameryki zależy obecnie
      od dobrej woli chińskiego czy japońskiego bankiera, a rządy "dzieci kwiatów"
      wpędziły jedynie Amerykę i Europę w długi. Świat jest i będzie wielobiegunowy i
      tak będzie dla wszystkich najlepiej.

Wiara że Polacy mogą w czymś "instruować" Rosjan jest rodzajem myślenia typowym
      dla "ligi morskiej i kolonialnej". To taka genetyczna megalomania Polaków.
      Rosjanie z pewnością się będą uczyć od Niemców, Francuzów czy Chinczyków, ale
      nie od Polaków. Poza tym mając na uwadzę skalę naszych własnych kłopotów
      radziłbym się skoncentrować na własnym podwórku.
      • meerkat1 Lepiej uczta sie CHINSKIEGO! 14.05.05, 10:27
        a konkretnie: mandarynskiego i kantonskiego.

Najdalej do roku 2025 oba dialekty beda dominowaly na obszarze Rosyjskiej
        Autonomicznej Republiki Chin!(no, przynajmniej do Uralu!).

P.S. Najwiekszym przebojem bedzie tam wtedy song:

"URODZILEM SIE W ZSRR, ALE UMRE JUZ W ChRL!"
        • herr7 A Ty będziesz pracował dla chińskiego 14.05.05, 10:49
          wydawcy (o ile jesteś jak się chwalisz dziennikarzem). Mnie się jednak wydaje,
          że ty jesteś przedwcześnie postarzałym facetem, który przeszedł na rentę z
          obawy przed bezrobociem. Masz dużo czasu, ale i sporo frustracji w głowie.
          • meerkat1 Re: A Ty będziesz pracował dla chińskiego 14.05.05, 19:40
            Przykro mi, ale planow mianowanie mnie szefemChinese Branch w VOA, jak na razie
            nie ma. Gdzie indziej w Waszyngotnie, tez wola zebym zajmowal sie ttym cyzm
            teraz mein herr.

A co do tego czy jestem "przedwczesnie postarzaly"...
            Coz, musisz zapytac o to moje przyjaciolki.

Pozdr. z niechinskiego jeszcze USA, gdzie bezrobocie w przeciwienstwie do
            Niemiec wynosi nie 15%, tylko niecale 5% :-))))))))))))))))))))))))))))))
        • philipp_k Re: Lepiej uczta sie CHINSKIEGO! 14.05.05, 11:58
          Meerkacie, glupi belkot o chinskiej inwazji na Rosje, stanowi dowod kompleksu
          nizszosci rodzaju - skoro my im pozadnie walnac nie potrafimy, to zaspokojmy
          swe ambicje myslami o upadku Rosji z innych powodow.
          Bawi mnie taka popularnosc tematu Rosja-Chiny na forum. Co nie oznacza jednak
          tego, ze leksewaze zagrozenie ze strony Chin.
          • meerkat1 Re: Lepiej uczta sie CHINSKIEGO! 14.05.05, 19:49
            "glupi belkot o chinskiej inwazji na Rosje"

A czy mozesz mi wyjasnic, dlaczego perspektywa takiej chinskiej konkwisty
            przejmuja sie powazni politycy i politolodzy ROSYJSCY, z ktorymi regularnie
            rozmawiam?

I dlaczego juz od polowy lat 60tych Rosjanie uwazaja ze Chiny stanawia dla ich
            kraju potencjalnie wieksze zagrozenie niz USA ( i to mimo dziesiecioleci
            antyjankeskiej propagandy)?

I czy zaprzeczysz ze JUZ TERAZ, setki Kitajcow przechodza nielegalnie na
            strone rosyjska Wschodniej Syberii i osiedlaja sie tam permanentnie?

I moze napiszesz cos innego niz "glupi belkot" na temat tego w jaki sposob
            Kreml ma ten narastajacy jak fala powodziowa trend powstrzymac nie uciekajac
            sie do dzialan militarnych, z uzyciem BMR lacznie?

Czekam na odmiane na inteligentna odpowiedz!

• philipp_k Re: Lepiej uczta sie CHINSKIEGO! 16.05.05, 08:51
              Witam, meerkacie.
              Nie mowilem ze zagrozenia ze strony Chin dla Rosji nie ma - ma, wszystko co
              napisales jest sluszne. Mowilem o tym ze bawi mnie takie skupienie uwagi na tym
              problemie ze strony Polakow. Poza tym myslisz ze Chinczycy dalej Uralu nie
              pojda? Nas wszystkich czeka w dalszej czy blizszej przeszlosci taki sam los
              (ze skosnymi oczami) :))
    • gocanowo uczmy sie jezykow obcych! a zrozumiemy innych 14.05.05, 18:44
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka