Dodaj do ulubionych

Skandaliczne zachowanie Gazety i Holendrów !!!

02.06.05, 16:34
Nie wiem czemu sprzyja nagłosnienie faktu przetrzymywania kogoś na granicy ??!

Po pierwsze Polska NIE JEST W SCHENGEN !!!!! a Polacy są również kontrolowani
a nawet deportowani z Holandii za brak stempli !!!! których Niemcy nie
stawiają na granicy pol-niem!!!!
Dodatkowo dochodzi zagrożenie terrorystyczne jak je zwać i każdy kraj ma
prawo chronić swoje terytorium ..

Fakt przedłużonej odprawy paszportowej nie może być tutaj argumentem przeciw
polskiej SG...

A propos świadomości historycznej Holendrów .. Zanim zorganizują wycieczki
niech wczesniej wiedzą do jakiego kraju przychodzi im przyjechać:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=28&w=24514940&a=24536639
Obserwuj wątek
    • olewin Re: Skandaliczne zachowanie Gazety i Holendrów !! 02.06.05, 16:47
      Skandalem jest traktowanie Polaków w urzędach pracy w Holandii ..
      A poza tym jeśli dzieci maja paszporty marokańskie to naprawdę trudno jest
      wpuścić kogoś bez ważnej wizy ew. bez sprawdzenia zwłaszcza w czasie zagrożenia
      terrorystycznego .. Powtórzę iż Polska nie bedąc uczestnikiem układu z
      Schoengen ma prawo przeprowadzać kontrole na granicach ..

Jak Rosjanie w Gronowie-Mamonowie trzymają ludzi na tzw. patelni (czyli placu
      przez odprawą) przez 20 godz. to nikt oficjalnie z Polski nie protestuje .. A
      tutaj proszę 2 godziny odprawy i od razu międzynarodowy skandal !!!
      • gieroy_asfalta Re: Skandaliczne zachowanie Gazety i Holendrów !! 02.06.05, 17:27
        masz rację, rozdmuchana to "afera". Tym bardziej, że część tej wycieczki nie
        miała chyba obywatelstwa Holandii. Co nie zmiania faku, że polscy pogranicznicy
        to straszni buce. Ja w Świecku musiałem zwócić uwage takiemu facetowi w
        mundurku za niechlujne zachowanie. Tłumaczył się , że jest zmęczony.
        • jankowski1960 Re: Skandaliczne zachowanie Gazety i Holendrów !! 02.06.05, 17:28
          > Mieszkam dlugo w USA. W Holandii bylem 8 razy - lacznie 15 miesiecy. Jak
          > pracowalem jako robotnik w fabryce to Holendrzy byli mili i sympatyczni.
          > Pozniej pracowalem jako programista czlowiek z wyzszym wyksztalcenie. Dopiero
          > wtedy poznalem ich nietolerancje, ksenofobizm i dyskryminacje wobec ludzi
          > pochodzacych z tzw. krajow Europy Wschodniej. Bylem dlatego dyskryminowany
          > poniewaz bylem bialym czlowiekiem i po wyzszych studiach. Holenrzy w
          > przeciwienstwie do Amerykanow naswiewaja sie z kazedego cudzoziemca ktory
          mowi
          > slabo po holendersku. W USA jest inaczej. Tutaj nawet slabo mowiacemu
          powiedza,
          >
          > ze mowi dobrze po angielsku.
          > Reasumujac Holendrzy to bardzo nietolerancyjny narod uksztaltowany przez
          > kulture kalwinska ktora w bardzo znacznym stopiu ogranicza wolnosc osobista
          > czlowieka. Jesli nie robisz w Holandii tego co robia inni to id razy jestes
          > przez to spoleczenstwo potepiany. Mysla bardzo schematycznie. Dlatego sadze,
          ze
          >
          > ta nauczycielka pomyslala sobie, ze polscy celnicy zartuja sobie
          niestosownie.
          > My jako Polacy powinnismy zawsze pamietac, ze Holendrzy top narod duzo gorzej
          > wyksztalcony niz Polacy i bardzo ograniczony, zasciankowy. Mimo, ze sa
          narodem
          > duzo bogatszym od Polakow to pod wzgledem wyksztalcenia i wiedzy nie
          dorownuja
          > na Polakom.
          >
          > Pozdrawiam z USA

Tak jest, oni (Niemcy, Holendrzy...) nas lubia tak niezbyt duzo..., jesli
          jestesmy ich slabo oplacanymi robotnikami fabrycznymi, gorzej, jesli sie
          okazuje, ze nasze wyksztalcuje nad ich wyksztalceniem (co czesto jest faktem!),
          to zaraz nas doluja...
          • olewin Re: Skandaliczne zachowanie Gazety i Holendrów !! 02.06.05, 17:37
            fakt .. jak ktoś wykracza poza stereotypy .. co wicej jest lepszy,
            wydajniejszy, mądrzejszy ... od razu staje się wrogiem .. I wtedy
            w "kulturalnych" społeczeństwach Zachodu nagle kompleksy przechodzą w rasizm ..
            zwłaszcza w Niemczech, Francji Holandii ... Potem pojawia się obawa o pracę ...
            Czym jak nie rasizmem mozna nazwać straszenie Francuzów polskim
            hydraulikiem ???! Czym jak nie rasizmem jest wyłapywanie min. Polaków
            podejrzanych o nielegalną prace w Niemczech ..?? Tym ludziom wiąże sie ręce
            plastikowymi linkami w czasie przewożenia na komisariaty a niektórych z nich
            znakuje sie stemplem !!!!
            • data1 Re: Skandaliczne zachowanie Gazety i Holendrów !! 02.06.05, 17:47
              wszystko tu już napisano i to popieram
              słowem klasyczne prowokacja mediów holenderskich i GW
              aha a rasizm antysemityzm to jest po pierwsze w Holandii Francji( o tam to
              dopiero jest rasizm i antysemityzm)
              Mowiąc krótko widzą drzazgę u nas nie widzą belki u siebie

a rzeczywiście na granicach to niby jesteśmy w Unii a takie sprawdzanie i
              upokarzanie Polaków jakby się nic nie zmieniło od czasów naszego wejścia do Unii
              • gieroy_asfalta Re: Skandaliczne zachowanie Gazety i Holendrów !! 02.06.05, 18:02
                " rzeczywiście na granicach to niby jesteśmy w Unii a takie sprawdzanie i
                > upokarzanie Polaków jakby się nic nie zmieniło od czasów naszego wejścia do
                UE"
                hmm, ja pół roku temu wjeżdżałem do Niemiec i na przjściu nie widziałem nawet
                niemieckiego pogranicznika! Była tylko pobieżna polska kontrola ze wspomnienym
                juz polskim chamem.
    • travel_wawa Re: Skandaliczne zachowanie Gazety i Holendrów !! 02.06.05, 21:26
      > a Polacy są również kontrolowani
      > a nawet deportowani z Holandii za brak stempli !!!! których Niemcy nie
      > stawiają na granicy pol-niem!!!!

Jakich stempli? Pokaz mi jak postawić stempel w plastikowym dowodzie osobistym.
      Byłem w Holandii w październiku 2004 roku i w pociągu ICE z Frankfurtu do
      Amsterdamu holenderska policja sprawdzała dokumenty ( chyba cos czuli, to było
      tuż przed zamordowaniem Van Gogha). Widok polskiego dowodu wywołał tylko
      uśmiech.

Polacy są natomiast rzeczywiście kontrolowani przy wyjeździe przez polską SG,
      ale tylko pod kątem tożsamości i obywatelstwa. Dla nas tej granicy nie ma, jest
      dla obywateli krajów trzecich, nawet, jeśli są w Polsce legalnie, na Polskiej
      wizie, bo nie jest ona JESZCZE wizą schengeńską. Stąd koniecznośc kontroli.

Swoją drogą, skoro już częsciowo stosujemy dorobek Schengen, moglibysmy sobie
      odpuscić kontrole ludzi jadących z obszaru Schengen zakładając, że sa tam
      przecież legalnie.
      (skoro wycieczka szkolna uczniów holenderskich znaczy ich pobyt w UE jest
      legalny, a więc w obszarze Schengen też).

SG zgrywa ważniaków, jak zwykle.
      • michal00 Re: Skandaliczne zachowanie Gazety i Holendrów !! 02.06.05, 21:28
        Ale to byla podobno niemiecka SG.
        • travel_wawa NRD-owska ;) 02.06.05, 21:35
          chociaż akurat z tą post NRD-owską miałem miłe doświadczenia, z reguły nie
          chciało im sie nawet brac mojego dowodu do ręki, jak widzieli, że Polak to juz
          zrobił. Jesienią byłem legitymowany w wagonie restauracyjnym kładąc dowód na
          brzegu stolika, nawet nie musiałem przerywac rozmowy przez tel., tylko
          wymeinilismy sie uśmiechami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka