Dodaj do ulubionych

tu w Nowym Jorku

IP: *.nyc1.dsl.speakeasy.net 11.09.01, 17:32
Cala wyspa, Manhattan jest odcieta od swiata. Mosty, tunele, kolej, metro sa
zamkniete. Lokalnie nadaje tylko ABC. Zawalila sie druga wieza. Ludzie placza
na ulicach. Sklepy sa pozamykane. Sa kolejki do telfonow. Kazdy proboje
dowiedziec sie, czy rodzina i przyjaciele przezyli. Czy przez przypadek nie
byli w World Trade Center. Nie mozna sie dostac na strone CNN, BBC. Sluchamy
radia, ABC, ja sprawdzam info na Wyborczej, bo to jedyna strona, z ktora sie
jeszcze lacze. Horror.
Obserwuj wątek
    • Gość: marta Re: tu w Nowym Jorku IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.01, 18:27
      Trzymaj się! Wszyscy Wam współczujemy.
      • Gość: werter Re: tu w Nowym Jorku IP: *.intermik.com.pl 12.09.01, 08:34
        wspólczuje brak słow.... TRAGEDIA
        • Gość: joanna Re: tu w Nowym Jorku IP: 212.163.225.* 13.09.01, 21:35
          slowo wspolczuje nigdy nie odda tego co sie czuje. nie wiem co mozna powiedziec
          w takim momencie, co mozna powiedziec ludziom, ktorzy stracili bliskich,
          poczucie bezpieczenstwa, wszystko. mozemy sie tylko modlic.
      • Gość: J.Wradom Re: tu w Nowym Jorku IP: *.radom.leased.ids.pl 13.09.01, 08:27
        Po prostu tragedia ,nie bójcie się wszyscy cierpimi z wami
    • Gość: Gwendal Re: tu w Nowym Jorku IP: *.chello.pl 11.09.01, 18:34
      Trzymajcie się tam i uważajcie na siebie. Choć Polska jest daleko, szczerze
      współczujemy.

Gwendal
    • Gość: john cnn informuje : IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.01, 18:43
      Terror attacks hit U.S.
      Posted: September 11, 2001

People walk away from the World Trade Center as ash rains down.

NEW YORK (CNN)
    • Gość: WalDO Re: tu w Nowym Jorku IP: *.acn.waw.pl 11.09.01, 18:45
      Cholernie Ci współczuję. Nie chciałbym być tak blisko.
      • Gość: Mila Re: tu w Nowym Jorku IP: *.etob1.on.wave.home.com 11.09.01, 18:49
        Jestem troche dalej , w Toronto i tez bardzo sie boje....Trzymajcie sie wszyscy.
      • Gość: Anka Re: tu w Nowym Jorku IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.01, 18:51
        Serdecznie ci współczuję. Cały czas oglądam na żywo wiadomości i nie mogę sobie
        wyobrazić, że mogłabym byc tak blisko miejsca tyj tragedii jak ty.
        Powodzenia!!! Trzymaj się!!!
        • Gość: Edmund K Re: tu w Nowym Jorku IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.09.01, 18:59
          Wtedy kiedy bombardowaliscie Belgrad nie mieliscie stracha? Czemu placzecie? W Belgradzie
          podczas Waszych bombardowan grala muzyka.
          • Gość: Thomas J Re: tu w Nowym Jorku IP: 10.130.195.* / *.acn.pl 11.09.01, 19:27
            To co sie stalo to wielka tragedia, jestem w szoku. To cios w wolnosc.

Edmund K spier..alaj lewaku.

Thomas Jefferson
          • mazer Re: tu w Nowym Jorku 11.09.01, 19:42
            Całuj się w nos. Nie rozumiesz tragedii, to spadaj.
            • Gość: Zbyszek Re: tu w Nowym Jorku IP: *.CADI.splitrock.net 12.09.01, 03:59
              Odpieprz sie od Edmunda. Ja bardzo wspolczuje tym wszystkim co niewinnie
              ucierpieli w NY, ale nie mozemy byc nieczuli na to co robili amerykanie w
              Jugoslawii. &* dni najintensywniejszych bombardowan od czasu drugiej WS.

Nalezy raczej myslec o tym kto to zrobil i dlaczego? Jaki mial w tym cel?
              Co chcial osiagnac. Podejrzane moze byc pol swiata. Arabowie, Afganistan,
              dylerzy narkotykow w Columbii, Serbowie, Macedonczycy i wiele innych nacji
              ktorym USA dopieklo.

Ale co mogli skorzystac Palestynczycy na takim ataku? Kompletnie nic. Wrecz
              przeciwnie, mogli stracic sympatie swiata.

Czy byli w stanie cos takiego zrobic? Niemozliwe. Tak niesamowicie
              skoordynowana akcja nie mogla byc zorganizowana przez niewielkie grupy
              terrorystyczne. Kazda grupa porywaczy (a bylo ich co najmniej cztery) musiala
              miec przynajmniej jednego pilota przeszkolonego w prowadzeniu Boeninga 767 i
              757. Maja one co prawda identyczne kokpity wiec wystarczy przeszkolenie na
              jednym z nich.

Zmylenie Pentagonu swiadczy o znajomosci systemu bezpieczenstwa w tej
              instytucji. Samolot rzekomo lecial prosto na Bialy Dom i w ostatniej chwili
              zniknal z ekranow radaru (lecial bardzo nisko) i w chwile po tym uderzyl w
              segment Pentagonu.

Kto moze na tym skorzystac?
              Moze to:

Wednesday September 12, 12:36 AM

Focus - Attacks could affect US Mideast policy

By Timothy Heritage

JERUSALEM (Reuters) - The worst attack on U.S. soil since Pearl Harbour
              could have major
              implications for United States policy in the Middle East, political
              analysts have said.
              [...]
              Steinberg said that whoever carried out the attacks, Israel could expect a
              wave of sympathy for its own fight against suicide
              bombings and shootings by Palestinians.

"I think the mood has already changed. When I saw Israeli officials
              being interviewed today...I think we were already seeing
              a recognition (of Israel''s problems)," he said.

Palestinians would fear that any such shift in world sympathy could give
              Israel an even freer hand in applying harsh military
              and economic measures against their revolt.

Myslenie ma przyszlosc. Czy ktos pamieta co wydarzylo sie w wiosce Racak w
              Jugoslawii tuz przed atakiem NATO na ten kraj?
              • Gość: Muslim Re: tu w Nowym Jorku IP: *.*.*.* 12.09.01, 04:55
                Nalezy raczej myslec o tym kto to zrobil i dlaczego? Jaki mial w tym cel?
                > Co chcial osiagnac. Podejrzane moze byc pol swiata. Arabowie, Afganistan,
                > dylerzy narkotykow w Columbii, Serbowie, Macedonczycy i wiele innych nacji
                > ktorym USA dopieklo.
                >
                > Ale co mogli skorzystac Palestynczycy na takim ataku? Kompletnie nic. Wrecz
                > przeciwnie, mogli stracic sympatie swiata.
                >
                jednego pilota przeszkolonego w prowadzeniu Boeninga 767 i
                > 757. Maja one co prawda identyczne kokpity wiec wystarczy przeszkolenie na
                > jednym z nich.
                moze i podobny wiem tylko bo z tym mialem dotrzynienie ze jesli nie jest
                wykwalifikowany na danym sam> Czy byli w stanie cos takiego zrobic? Niemozliwe.
                Tak niesamowicie
                > skoordynowana akcja nie mogla byc zorganizowana przez niewielkie grupy
                > terrorystyczne. Kazda grupa porywaczy (a bylo ich co najmniej cztery) musiala
                > miec przynajmniej olocie to zarowno jak i piloci jak i obsluga techniczna
                naziemna przepisy miedzynarodowy lotniczy nie zezwalaja ci abysz cos nad nim
                robil...
                czyli nalezy szkolic zarowno na 757 jak i 767
                ponad to sa w kazdym kilku wersji a 767 400 od nie dawno lata
                jezcie jedno rzycz noe mozna przewidywac mieszacami jaki samolot poleci moze
                bycz zaplanowany jakisz 757 ale skoro jest malo osob mozna zmienic na inny
                mniejsze o ile nie okaze sie ze jest tu jakisz no go czyli samolot ten nie moze
                latac
                podsomujac piloci musieli byc niezli przeszkoloni na roznych wersji
                teras jakie kraje stac na kupno taki sumulator ...
                szkoleia pilotow kosztuje
                znajac pilotow dziwi mnie ze jakisz taki zdolny be cos takiego zrobil
                piloci nawet z kraje arabskie lub muzulmanskie za dobrze maja aby sie tak
                poswicic....
          • Gość: ja Re: tu w Nowym Jorku IP: 195.117.5.* 12.09.01, 09:58
            jestes chuj, ktrory nie ma pojeca o czym mowi (do Edmund K)
          • Gość: jan Re: tu w Nowym Jorku IP: 62.67.88.* 12.09.01, 12:09
            wypierdalaj ty ciulu!!!!!!!!!
          • Gość: tytus_5 Re: tu w Nowym Jorku IP: *.magcomm.com.pl 12.09.01, 14:11
            Gość portalu: Edmund K napisał(a):

> Wtedy kiedy bombardowaliscie Belgrad nie mieliscie stracha? Czemu placzecie? W
            > Belgradzie
            > podczas Waszych bombardowan grala muzyka.

mam nadzieje ze ci kiedys zrobią z d........... jesien sredniowiecza pajacu
            belgrad ?
            czlowieku gdyby nie bombardowania to nie wiadomo co by teraz sie dzało z toba
      • Gość: Siwa Re: tu w Nowym Jorku IP: *.215.224.223.Dial1.Stamford1.Level3.net 12.09.01, 04:50
        Wspolczuje wam ludzie ktorzy mieszkacie w NY. Te miasto juz nigdy nie bedzie
        takie same. Mieszkam niedaleko, bo w Conecticut, i tez sie boje. Mam nadzieje,
        ze nic wiecej sie nie wydarzy.
    • Gość: dodoes Re: tu w Nowym Jorku IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.01, 19:43
      jestem z wami, to jakis horror, straszne, serce mi peka, patrze na TVN24 i
      placze
      • Gość: gosia Re: tu w Nowym Jorku IP: *.nyc1.dsl.speakeasy.net 11.09.01, 20:02
        dziekuje za wszystkie listy.
        ludzie placza, bo probuja sie doliczyc rodziny i przyjaciol. w world trade
        center pracowalo 50 tysiecy ludzi, na dole centrum handlowe, a w podziemiu
        glowna stacja kolejki ''path'' + kilka stacji metra.
        ja wychodze z pracy i sproboje przedostac sie do new jersey statkiem.

"to jest wojna, tylko sie inaczej nazywa"
        • Gość: cam Re: tu w Nowym Jorku IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 12.09.01, 01:55
          słowa otuchy, jedyne co mozna powiedziec
          straszne, straszne
    • Gość: kristoff Re: tu w Nowym Jorku IP: *.geol.agh.edu.pl 11.09.01, 19:57
      mam nadzieje, ze ten kto to zrobil zostanie szybko znaleziony i zlikwidowany.
      trzymajcie sie w NY.
      • Gość: Liloom Re: tu w Nowym Jorku IP: *.11.vie.surfer.at 11.09.01, 20:40
        a ja jestem w Wiedniu, siedze zszokowana, na kazdym kanale telewizji new york
        albo washington, telekom austriacki zwolnil z oplat wszystkich dzwoniacych do
        stanow, a mi firewall melduje ze ktos najwyrazniej korzysta z mojego open acces
        i chce mi grzebac w kompie...czy naprawde tylu kretynow jest na swiecie -
        strasznie to przerazajace...
    • Gość: ŁódźMar Re: tu w Nowym Jorku IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.01, 21:04
      Cholera, pomimo faktu, że mam 30 lat musze stwierdzić, że jeszcze nigdy nie
      bałem się tak tego co się dookoła dzieje. Nie wiem co powiedzieć.... Małgosiu
      myslę, że tak jak ktoś dzisiaj mądrze powiedział "Wszyscy staliśmy się
      Amerykanami". Pozdrawiam wszystkich z Łodzi.
      • Gość: efir Re: tu w Nowym Jorku IP: *.waw.cdp.pl 12.09.01, 21:49
        Gość portalu: ŁódźMar napisał(a):

> Cholera, pomimo faktu, że mam 30 lat musze stwierdzić, że jeszcze nigdy nie
        > bałem się tak tego co się dookoła dzieje. Nie wiem co powiedzieć.... Małgosiu
        > myslę, że tak jak ktoś dzisiaj mądrze powiedział "Wszyscy staliśmy się
        > Amerykanami". Pozdrawiam wszystkich z Łodzi.

To Slonimski, ale juz nie pamietam w jakim wierszu
    • Gość: krzysiek Re: tu w Nowym Jorku IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 11.09.01, 21:23
      Dokładnie rok temu 08.09.2000 byłem na dachu jednego z wieżowców World Center
      nie mogę uwierzyć, że zdjęcia które wtedy wykonałem pozostaną tylko wspomnieniem
      Oglądając te straszne chwile w TV coś bardzo mi bliskiego utraciłem.
      Solidaryzuję się z Wami, jestem z Wami,wierzę że wszystko zostanie odbudowane,
      a dzisiejszy dzień pozostanie tylko koszmarnym wspomnieniem.

Trzymajcie się

Krzysiek
    • Gość: Grzes Re: tu w Nowym Jorku IP: 206.98.171.* 11.09.01, 21:28
      Na LI jest wzgledny spokoj. W pracy wszyscy bylismy wstrzasnieci tym co
      widzielismy w telewizji.
      Na zewnatrz mniejszy ruch. Niektorzy nie maja jak wrocic do domow (nawet do
      Queens - Queens Blvd jest zamknieta).
      Cena benzyny na stacjach nie podskoczyla.
      Jakby troche wiecej ludzi w sklepie - ale nie kupuja strasznych ilosci jedzenia.
      Zycie sie toczy dalej.
      Trzymamy kciuki za Manhattan.
    • Gość: besciak Re: tu w Nowym Jorku IP: *.ip-pluggen.com 11.09.01, 21:36
      Moje wspulczucia :(

Nie moge dojsc do siebie. To jest niemozliwe. To jest wojna przeciw demokracji.

Jestem z wami.

Trzymajcie sie

/besciak
      • Gość: karolina manhattan kilka godzin po... IP: 149.31.14.* 11.09.01, 21:50
        w nowym jorku jest teraz 15.40; tu gdzie jestem, na 13 ulicy wszystko wyglada w
        miare normalnie... oprocz tego ze nie jezdza samochody, pozamykana jest
        wiekszosc sklepow. ale nawet nie chce myslec co dzieje sie kilka przecznic w
        dol. wyjace syreny karetek przypominaja bezustannie o tym ze to nie jest
        kolejny normalny dzien na manhattanie.
        tam, gdzie jeszcze dzisiaj staly twin towers unosza sie kelby szarego dymu.
        wciaz nie moge otrzasnac sie z szoku. stalam na dachu mojego uniwersytetu i
        widzialam - na moich oczach zawalila sie druga wieza WTC. zmienila sie na
        zawsze niebywala manhattan skyline, zmienil sie chyba dzisiaj troche caly
        swiat.
        nie moga doliczyc sie ofiar. i predko sie nie dolicza. normalnie w WTC pracuje
        30 tys ludzi. czy oni sa winni czemukolwiek, czy oni ponosza odpowiedzialnosc
        za cierpienia palestynczykow? portierzy w WTC? sprzedawcy w ksiegrani przy wall
        street? obsluga dziesitakow bankow, biur i barow z kanapkami?
        ka.
        • Gość: inzynier Re: manhattan kilka godzin po... IP: 192.88.212.* 11.09.01, 22:24
          Trzmjacie sie w NY !

ja bylem na WTC jakis miesiac temu i mialem zamiar sie tam wybrac niebawem, nie
          wyobrazam sobie co sie dzialo tam pod WTC :(

• Gość: rita-ha Re: manhattan kilka godzin po... IP: *.opole.sdi.tpnet.pl 11.09.01, 23:07
            Trzymaj się Gosiu!Jesteśmy z Tobą
            • Gość: hermes Re: manhattan kilka godzin po... IP: *.telia.com 11.09.01, 23:40
              Chociaz serdecznie wspolczuje wszystkim ofiarom tego zamachu oraz ich rodzinom,
              to zastanawiam sie czy Ameryka i prowadzona przez nia polityka nie ponosza
              jakiejs czesci odpowiedzialnosci za to, co sie stalo. Jak dlugo mozna siac
              wokol siebie nienawisc, narzucac sila swoja wole slabszym narodom, lekcewazyc
              glos biedniejszych, poslugiwac sie dyktatem, a jednoczesnie czuc sie
              bezpiecznym i zadowolonym z siebie. Buta i pycha beda w koncu ukarane. Pobozni
              Amerykanie, zrobcie porzadny rachunek sumienia i zmiencie dotychczasowy sposob
              myslenia. Porzuccie wreszcie sny o potedze! Moze i swiat sie wowczas zmieni i
              bedzie dla was przychylniejszy.
              • Gość: Tuotr Re: manhattan kilka godzin po... IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 12.09.01, 00:48
                Do niejakiego hermesa
                Zal mi ciebie czlowieku, jezeli sadzisz iz istnieje choc cien usprawiedliwienia
                dla morderstwa na setkach niewinnych ludzi to jestes po prostu debilem i
                nieczym nie odrozniasz sie od zbrodniarzy, ktorzy za tym stoja. To wlasnie taka
                filozofia nienawisci do innych ludzi, niewazne czy bogatych, zydow, bialych,
                amerykanow itd. doprowadzila do tej tragedii.

Trzymam kciuki za NYC i z moich znajomych ktorzy tam teraz sa.

• aniutek Re: manhattan kilka godzin po... 12.09.01, 02:30
                  zapada noc, mieszkam na dole manhattanu z okien widze east river i mosty , FDR/
                  autostrada wkolo manhattanu zamknieta w domu cisza jak nigdy, czasem ambulans
                  albo policja. niektore domy zupelnie nie oswietlone, atmosfera strachu. ucichly
                  radia moich homies,wszyscy siedza cicho ogladaja newsy. Zaraz po ataku bieglam
                  zobaczyc co sie dzieje wszyscy z podniesionymi glowami patrzyli na palace sie
                  budynki wtc, w ciszy, w strachu. Nowojorczycy zachowali spokoj, zimna krew,
                  nikt nie krzyczal, plakali po cichu, ambulansy jezdzily jak szalone, straz,
                  policja... Zastanawiam sie teraz co bedzie dalej, co przyniesie noc, kto to
                  zrobil. I ciagle nie wierze ze stalo sie to naprawde. Nie ma mojej ulubionej
                  czesci miasta, ksiegarni na dole wtc, century 21- wielki sklep z ciuchami, a
                  bylam tam wczoraj, mialam wrocic dzisiaj wymienic cos... nie zdazylam, miasto
                  jest inne. lataja wojskowe samoloty, jakos cicho i strasznie w tv tylko kanaly
                  informacyjne... szok .Jak cos takiego moglo sie stac wlasnie tutaj? To chyba
                  koniec wolnosci
                  Piszcie mam zdjecia a ze sie boje to spac nie bede, chetnie sie podziele.
                  Anka
                  • Gość: Piotr Re: manhattan kilka godzin po... IP: *.pool.starband.net 12.09.01, 04:31
                    Nie chcialbym tam byc w tej chwii, jestem w LA. Bylem w WTR w maju, byl piekny
                    dzien, mnostwo ludzi, wspanialy New York. Placze gdy mysle , ze tego juz nie
                    ma. Ale wiem, ze bedzie znowu. Trzymaj sie tam, myslimy o was.
                  • Gość: prawda Re: manhattan kilka godzin po... IP: *.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl 13.09.01, 03:42
                    Przede wszysti re do Jana a propos elgradu.To fa t ze A er y nie ez s rupolow
                    z o ardowali stary ost w say centru stolicy(600 zaitych). Zna wielu Ser ow
                    ieszajacych w NYC i oni nie sluchali zadnej pieprzonej uzy i ty idioto! Sorry
                    lawiatura szwanuje...
                • aniutek Re: manhattan kilka godzin po... 12.09.01, 15:55
                  zapada noc, mieszkam na dole manhattanu z okien widze east river i mosty , FDR/
                  autostrada wkolo manhattanu zamknieta w domu cisza jak nigdy, czasem ambulans
                  albo policja. niektore domy zupelnie nie oswietlone, atmosfera strachu. ucichly
                  radia moich homies,wszyscy siedza cicho ogladaja newsy. Zaraz po ataku bieglam
                  zobaczyc co sie dzieje wszyscy z podniesionymi glowami patrzyli na palace sie
                  budynki wtc, w ciszy, w strachu. Nowojorczycy zachowali spokoj, zimna krew,
                  nikt nie krzyczal, plakali po cichu, ambulansy jezdzily jak szalone, straz,
                  policja... Zastanawiam sie teraz co bedzie dalej, co przyniesie noc, kto to
                  zrobil. I ciagle nie wierze ze stalo sie to naprawde. Nie ma mojej ulubionej
                  czesci miasta, ksiegarni na dole wtc, century 21- wielki sklep z ciuchami, a
                  bylam tam wczoraj, mialam wrocic dzisiaj wymienic cos... nie zdazylam, miasto
                  jest inne. lataja wojskowe samoloty, jakos cicho i strasznie w tv tylko kanaly
                  informacyjne... szok .Jak cos takiego moglo sie stac wlasnie tutaj? To chyba
                  koniec wolnosci
                  Piszcie mam zdjecia a ze sie boje to spac nie bede, chetnie sie podziele.
                  Anka
              • Gość: Piotr NIC, NIC nie usprawiedliwia tego ataku!!! IP: *.c1.sb4.mcl.starband.net 12.09.01, 00:59
                tysiace ludzi zginelo a ich jedynym "przewinienem" byl fakt, ze pracowali w
                tych budynkach albo ze spedzali wakacje w Nowym Jorku.
                Mieszkam w Stanach od paru lat, bylem na Manhattanie i w WTC. Sam mysl, ze ten
                obszar jest zniszczony, ze tysiace ludzi, ktore mijalem na ulicy sa martwi
                doprowadza mnie do rozpaczy. Nowy Jork, USA i caly swiat juz nigdy nie beda
                takie same. Zdarzylo sie cos niewyobrazalnego. Symbol naszej cywilizacji zostal
                zniszczony. Wolnosc zostala zaatakowana. Ktokolwiek za tym stoi bedzie ukarany
                a jego nadzieje, ze rzuci Ameryke na kolana sa zludne. Ten kraj przetrwa i
                bedzie jeszcze silniejszy. Amerykanie wiedza jak to zrobic.
                Tu nie ma paniki, jest wscieklosc. I wola natychmiastowego dzialania.
                Ci mordercy musza sobie uswiadomic, ze ich dni sa policzone.
                • Gość: hermes Re: NIC, NIC nie usprawiedliwia tego ataku!!! IP: *.telia.com 12.09.01, 01:52
                  Brzydze sie terroryzmem, wspolczuje ofiarom. Ale trzeba tez spojrzec na
                  rzeczywistosc z drugiej strony, czy dyktat poparty sila najpotezniejszej armii
                  swiata, to nie terroryzm calych narodow, a bombardowanie Jugoslawii, w ktorym
                  gineli cywile to tez nie terroryzm,itd. Czy poczucie bezsilnosci wobec
                  uzbrojonego po zeby przeciwnika, z ktorym nie ma prawdziwej rozmowy, ktory nie
                  liczy sie z naszymi argumentami, tylko nas szantazuje wykorzystujac do tego
                  swoja niezrownana sile gospodarcza lub militarna nie moze wzbudzic w fanatykach
                  checi krwawego odwetu?
                  • Gość: cam Re: NIC, NIC nie usprawiedliwia tego ataku!!! IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 12.09.01, 02:04
                    cos ci sie pochrzanilo we lbie

w belgradzie czy bagdadzie atakowano CELE MILITARNE, ministersawo obrony, itd.
                    w taki sposob, ze w domu obok wylecialy co najwyzej szyby

w NY zginelo kilkadziesiat tysiecy NIEWINNYCH LUDZI

to mniej wiecej mala bomba atomowa

to koszmar i wsadz sobie w d u p e tlumaczenia o jakiejs hegemonii, pysze i
                    narzucaniu komuś czegoś. najlepiej sie zamknij, zacisnij sobie klamerki do
                    bielizny na fiucie i idz spac
                    • Gość: Zbyszek Re: NIC, NIC nie usprawiedliwia tego ataku!!! IP: *.CADI.splitrock.net 12.09.01, 04:14
                      Gość portalu: cam napisał(a):

> cos ci sie pochrzanilo we lbie
                      >
                      > w belgradzie czy bagdadzie atakowano CELE MILITARNE, ministersawo obrony, itd.
                      > w taki sposob, ze w domu obok wylecialy co najwyzej szyby

Nie klam moj drogi. To tobie sie cos pokrzanilo. Na poczatek wymienie tylko
                      slynna wieze RTV Belgrad w ktorej na skutek amerykanskich bomb zginelo 16 osob
                      cywilnych. Kompleks mieszkalny w Aleksincu, pociag pasazerski na moscie, szpital
                      w Belgradzie, konwoj uciekinierow albanskich. Tyle tylko, ze nzywano
                      to "collateral damage".

A bombardowanie elektrowni bombami grafitowymi, central ogrzewczych, ujec wody,
                      fabryk farmaceutycznych. To wszystko sa zbrodnie wojenne przeciwko ludnosci
                      cywilnej.

Zajrzyj do mojego wpisu powyzej na temat tego kto na tym moze skorzystac/

Pozdrawiam
                      • Gość: terified Re: Zbyszek ma swieta racje IP: *.ny5030.east.verizon.net 12.09.01, 07:05
                        mieszkam w USA 16 lat i wstyd mi za to co ameryka robi, pytanie brzmi czy to rzeczywiscie jest jeszcze ameryka??? czy tylko narzedzie w rekach jednej , najsilniejszej i najlepiej zorganizowanej grupy ludzi z najpotezniejszymi zasobami finansowymi na swiecie, grupy ktora ma swoich ludzi w rzadach prawie karzdego liczacego sie kraju, w tym Polski a nawet Niemczech(w co trudno uwierzyc ale to prawda)grupy ktora chronia dwie najsilniejsze armie swiata(USA i Israel),i najlepszy na swiecie aparat tajnych sil specjalnych(Mossad i Szin Bet) dla ktorych realizacja celu jest wazniejsza niz jakies tam ofiary cywilne. Ja w mojej glowie nie moge wykluczyc mozliwosci ze zrobil to ktos kto chcial za wszelka cene zaszkodzic arabom,bo oni pojda pod noz teraz na sto procent. Tragedie w WTC ogladalem na wlasne oczy, plakalem jak inni , przezylem szok i nigdy tego nie zapomne.Jezeli zrobili to arabowie,nie bede sie staral ich usprawiedliwac, ale zapytam - co ma zrobic czlowiek ktoremu zabrano ojczyzne 30 lat temu i nikt go nie chce wysluchac ani pomoc, czlowiek ktoremu zabito kilku czlonkow rodziny, wspomnijmy naszych AKowcow ktorzy wysadzali w powietrze kawiarnie wypelnione Niemcami w czasie okupacji.Dzis budujemy im pomniki jako bochaterom narodowym, Czy Israel i w pewnym sensie USA zawsze stojaca za swoim koszernym panem nie sa okupantem dla palestynczykow. Przecierz oni walcza o swoje. Ktokolwiek to byl udezyl tam gdzie boli najbardziej.teraz wiele ludzi sie zastanawia czy nie bedzie z tego prawdziwej wojny?
                        Chyba trzeba sie modlic abym sie mylil.
                        Do Boga , do Allacha, do Manitu
                        • Gość: Zbyszek Re: Zbyszek ma swieta racje - do terified IP: *.mi.us.prserv.net 12.09.01, 16:37
                          Boze! Odetchnelem z ulgo po przeczytaniu twojego wpisu. Nie wszyscy ludzie na
                          tym swiecie poglupieli. Napisales wszystko to co i ja chcialbym napisac. Ja tu
                          mieszkam juz 22 lata i kocham ten kraj. Ale nie kocham go slepo. Slepa milosc
                          nie prowadzi do niczego dobrego.

Ja, tak jak i ty, widze zbrodnie dokonywane w imieniu tego wspanialego kraju
                          przez jego przywodcow.

Aby obnazyc problem trzeba zlokalizowac jego przyczyne. Inaczej nie da sie go
                          rozwiazac. Wiec musimy odpowiedziec sobie na pytanie: DLACZEGO KTOS TO ZROBIL?

Gdy sobie na to pytanie odpowiemy to bedzie latwiej ustalic KTO TO ZROBIL?

Niestety skala nienawisci do USA i NATO (ktore jest traktowane jako zbrojne
                          ramie USA) jest na swiecie tak wielka, ze trudno ograniczyc sie do kilku panstw
                          czy grup terrorystcznych.

Nalezy rowniez wziazc pod uwage KTO KORZYSTA NA TYM ATAKU. Moze motywem nie
                          byla zemsta a chec zrzucenia winy na kogos kto dla danej grupy jest bardzo
                          niewygodny. Pisalem juz o tym wyzej i ty rowniez o tym napisales.

LUDZIE, MYSLCIE.

w jednej z ksiazek na temat "Strategy of problems solving" byla wspaniala
                          anegdota, ktora swietnie ilustruje lokalizacje problemu. Przytocze ja tutaj.

"Profesor wraz ze swoim studentem wybrali sie na wyprawe naukowa za Kolo
                          Podbiegunowe. W pewnym momencie na horyzoncie pojawil sie bialy niedzwiedz i
                          zaczal ich gonic. Gdy student zauwazyl, ze niedzwiedz jest coraz blizej,
                          zatrzymal sie i wyciagnal z plecaka sportowe buty i zaczal je ubierac. Profesor
                          popatrzyl na niego ze zgroza i zapytal: czy sadzisz, ze teraz bedziesz biegl
                          szybciej od niedzwiedzia? Nie, odparl student. Ale mam nadzieje, ze bede biegl
                          szybciej od ciebie."
                        • Gość: Azazel Proszek do prania IP: *.physics.ox.ac.uk 13.09.01, 13:11
                          Zgadzam sie z Toba w stu procentach! Na szczescie nie wszyscy autorzy postow
                          posluguja sie protezami myslowymi. Cala ta tragedia budzi ogromne emocje nawet
                          tak daleko, w Polsce. Rozemocjonowani pozeracze relacji telewizyjnych
                          przerywanych reklamami proszkow do prania i wystapien prezydenta Busha
                          nasluchali sie tego wszystkiego i przyjmuja ta papke jako ideologie jednynie
                          slusznej prawdy. Amerykanie - siewcy dobra. Oto zlo pognioslo swoj nikczemny
                          leb przeciwko tym ktorzy nigdy, przenigdy nie skrzywdziliby nikogo. Tragedia
                          jest rzeczywiscie ogromna, ale nalezy sie zastanowic jaka powinna byc reakcja!
                          Ponad polowa Amerykanow chce krwawego, zbrojnego odwetu! Nawet nie bardzo
                          wiedza jeszcze na kim! Ale to jest przeciez nieistotne. Niewiele juz tu brakuje
                          do fanatyzmu. Mam nadzieje, ze konflikt nie zacznie przypominac sytuacji na
                          linii Izrael - Palestyna, gdzie fanatycy religijni nie zadaja sobie pytan jakie
                          jest wyjscie z sytuacji, tylko slepo morduja swoich zaprzysieglych ''wrogow''
                          (kimkolwiek by nie byli). Okazuje sie zreszta, ze nie wszyscy na tym traca, bo
                          czesc politykow odpowiednio podsycajac caly konflikt potrafi zyskac na nim
                          niemalo. A banda kretynow daje sie prowadzic jak stado baranow i ryczy: ZEMSTY!
                          ODWETU! DOBRO ZWYCIEZY! DEMOKRACJA ZAATAKOWANA! Tak naprawde ta cala ideologia
                          sprowadza sie do jednego okrzyku: ZAJEBAC PIEPRZONYCH (*)

(*) - wstaw Twojego ( ulubionego / aktualnie lansowanego w TV ) wroga.

Jakos nie bardzo potrafimy dopuscic do siebie bolesna i trudna mysl, ze Bastion
                          Dobra nie jest taki nieskazitelny. A fanatykom od razu ulatwiam zycie sugerujac
                          mozliwe odpowiedzi (zaczerpniete z innych fragmentow tego watku):

-wypierdalaj huju (pisze sie przez ''ch'', ale nie kazdy to musi wiedziec)
                          -ty zydowka / masonska (niepotrzebne skreslic) swinio
                          -jestes kurwa debil
                          -ty niczego nie rozumiesz (dla tych bardziej opanowanych)
                          -zajebac pojeba (wersja dla dowcipnych: pojebac zajeba)
                          • Gość: the_foe Re: Proszek do prania IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.01, 00:56
                            bez komentaarza - tresc powyzej raczej tego nie wymaga
                        • Gość: jaro Kawiarnie wysadzal AL, i to bez sensu. IP: 172.30.23.* / 62.87.254.* 18.09.01, 08:29
                          Gość portalu: terified napisał(a):

> mieszkam w USA 16 lat i wstyd mi za to co ameryka robi, pytanie brzmi czy to rz
                          > eczywiscie jest jeszcze ameryka??? czy tylko narzedzie w rekach jednej , najsil
                          > niejszej i najlepiej zorganizowanej grupy ludzi z najpotezniejszymi zasobami fi
                          > nansowymi na swiecie, grupy ktora ma swoich ludzi w rzadach prawie karzdego lic
                          > zacego sie kraju, w tym Polski a nawet Niemczech(w co trudno uwierzyc ale to pr
                          > awda)grupy ktora chronia dwie najsilniejsze armie swiata(USA i Israel),i najlep
                          > szy na swiecie aparat tajnych sil specjalnych(Mossad i Szin Bet) dla ktorych re
                          > alizacja celu jest wazniejsza niz jakies tam ofiary cywilne. Ja w mojej glowie
                          > nie moge wykluczyc mozliwosci ze zrobil to ktos kto chcial za wszelka cene zasz
                          > kodzic arabom,bo oni pojda pod noz teraz na sto procent. Tragedie w WTC ogladal
                          > em na wlasne oczy, plakalem jak inni , przezylem szok i nigdy tego nie zapomne.
                          > Jezeli zrobili to arabowie,nie bede sie staral ich usprawiedliwac, ale zapytam
                          > - co ma zrobic czlowiek ktoremu zabrano ojczyzne 30 lat temu i nikt go nie chce
                          > wysluchac ani pomoc, czlowiek ktoremu zabito kilku czlonkow rodziny, wspomnijm
                          > y naszych AKowcow ktorzy wysadzali w powietrze kawiarnie wypelnione Niemcami w
                          > czasie okupacji.Dzis budujemy im pomniki jako bochaterom narodowym, Czy Israel
                          > i w pewnym sensie USA zawsze stojaca za swoim koszernym panem nie sa okupantem
                          > dla palestynczykow. Przecierz oni walcza o swoje. Ktokolwiek to byl udezyl tam
                          > gdzie boli najbardziej.teraz wiele ludzi sie zastanawia czy nie bedzie z tego p
                          > rawdziwej wojny?
                          > Chyba trzeba sie modlic abym sie mylil.
                          > Do Boga , do Allacha, do Manitu

Cholera! Kawiarnie wysadzal AL!!!!! Nasi nie byli terrorystami, nawet pomimo
                          cienkiej granicy dzialania w realiach ruchu oporu.
                      • Gość: Adam Re: NIC, NIC nie usprawiedliwia tego ataku!!! IP: 151.202.188.* 12.09.01, 20:01
                        Gość portalu: Zbyszek napisał(a):

> Gość portalu: cam napisał(a):
                        >
                        > > cos ci sie pochrzanilo we lbie
                        > >
                        > > w belgradzie czy bagdadzie atakowano CELE MILITARNE, ministersawo obrony,
                        > itd.
                        > > w taki sposob, ze w domu obok wylecialy co najwyzej szyby
                        >
                        > Nie klam moj drogi. To tobie sie cos pokrzanilo. Na poczatek wymienie tylko
                        > slynna wieze RTV Belgrad w ktorej na skutek amerykanskich bomb zginelo 16 osob
                        > cywilnych. Kompleks mieszkalny w Aleksincu, pociag pasazerski na moscie, szpita
                        > l
                        > w Belgradzie, konwoj uciekinierow albanskich. Tyle tylko, ze nzywano
                        > to "collateral damage".
                        >
                        > A bombardowanie elektrowni bombami grafitowymi, central ogrzewczych, ujec wody,
                        > fabryk farmaceutycznych. To wszystko sa zbrodnie wojenne przeciwko ludnosci
                        > cywilnej.
                        >
                        > Zajrzyj do mojego wpisu powyzej na temat tego kto na tym moze skorzystac/
                        >
                        > Pozdrawiam

Panie Zbyszku do szpitala jak najszybciej....
                        • Gość: Zbyszek Re: NIC, NIC nie usprawiedliwia tego ataku!!! IP: *.CADI.splitrock.net 14.09.01, 05:34
                          Czy juz z panem tak zle, panie Adamie? Prosze podac adres to odwiedze.
                          Zycze szybkiego powrotu do zdrowia.
                          • Gość: bujny Re: NIC, NIC nie usprawiedliwia tego ataku!!! IP: *.torun.mm.pl 14.09.01, 22:26
                            nie przygłupie o ciebie -z małej litery pisanego chodzi
                      • Gość: Zefirod Re: NIC, NIC nie usprawiedliwia tego ataku!!! IP: *.mnc.pl 12.09.01, 20:05
                        ALE TO BYLO PRZEZ PRZYPADEK WARIACIE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                      • Gość: dec Re: NIC, NIC nie usprawiedliwia tego ataku!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.01, 19:02
                        smierc cywilow to przypadek,bombardowanie obiektow cywilnych NIE bylo celem
                        nato...natomiast celem terrorystow od poczatku do konca byla smierc tysiecy
                        NIEWINNYCH ludzi...
                        chyba widzisz roznice??
                        • Gość: zbyszek Re: NIC, NIC nie usprawiedliwia tego ataku!!!do dec IP: *.CADI.splitrock.net 16.09.01, 00:50
                  • Gość: the_foe co za bzdury IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 12.09.01, 02:05
                    mowisz, ze bombardowano cywilow w Jugoslawi, czegos takiego nie pamietam, moze
                    ty tam byles, a ja jestem ofiara manipulacji TV? Zreszta, wez pod uwage, ze
                    Serbowie wraz z M. ponosza odpowiedzialnosc za mordy w Bosni, Chorwacji i
                    Kosowie. Podobnie jak Niemcy i H. w czasie ostatniej wojny. Sytuacja byla taka:
                    wojska Serbskie morduja i gwalca, a w Belgradzie wiece poparcia dla M. Jak to
                    interpretowac? Czy zal ci Niemcow, ktorzy gineli tysiacami w bombrdowanym
                    Dreznie czy Berlinie. Jezeli narody wybieraja w demokratycznych wyborach
                    barbazynce i popieraja jego chora polityke eksterminacji to one sa rowniez
                    winne i musza wiedziec ze poniosa konsekwencje. Serbowie zaplacili tylko
                    brakiem pradu i klopotami zaopatrzeniem. Zal Ci tych nacjonalistycznych
                    sukinsynow?
                    • Gość: Zbyszek Re: co za bzdury IP: *.CADI.splitrock.net 12.09.01, 04:20
                      Gość portalu: the_foe napisał(a):

> Serbowie zaplacili tylko
                      > brakiem pradu i klopotami zaopatrzeniem. Zal Ci tych nacjonalistycznych
                      > sukinsynow?

Nie wiedzialem, ze sa jeszcze tak glupi ludzie na swiecie jak ty THE_foe.

• Gość: the_Foe Re: co za bzdury IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.01, 00:50
                        Nie wiem gdzie widzisz tu glupote. Dla mnie jest jasne iz nie jestes
                        objektywny. Zakorzeniony nacjonalizm wsrod Serbow to fakt potwierdzany przez
                        politologie. Ten nacjonalizm sprawil, iz Serbowie skrzywdzili prawie wszystkich
                        swoich sasiadow. Jestem ciekaw jak widzisz teraz, po tragedii w N.Y. polityke
                        przeciw bandyckim panstwom. Narzekarz na konflikt NATO-Jugoslawia. To co sie
                        teraz bedzie dzialo bedzie jeszcze bardziej wbrew prawom miedzynarodowym, ale
                        kogo bedzie to obchodzilo - widocznie te prawa sa bez sensu a ONZ to tarcza i
                        forum dla bandyckich krajow i terorystycznych organizacji powiazanych z nimi
                        • Gość: Zbyszek Re: co za bzdury-do The_ IP: *.CADI.splitrock.net 15.09.01, 15:18
                  • Gość: Jacek Re: NIC, NIC nie usprawiedliwia tego ataku!!! IP: *.slupsk.sdi.tpnet.pl 12.09.01, 02:20
                    "Nic nie moze usprawiedliwić takiego ataku" - tylko z tymi słowami mogę się
                    zgodzić. Za chwilę piszesz, że Ameryka wywołuje swoją butą chęć odwetu.
                    Przeczytaj jeszcze raz swoje opinie i zastanów się, czy mają one sens. Bez
                    pozdrowień i bez wyrazów szacunku Jacek
                  • Gość: ,., koniec dyskutowania z hermesem ! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 12.09.01, 02:41
                    hermes spierdalaj...chyba do ciebie nie dociera co sie tak naprawde stało.
                • Gość: Normalna Re: NIC, NIC nie usprawiedliwia tego ataku!!! IP: 63.100.219.* 19.09.01, 21:33
                  Gość portalu: Piotr napisał(a):

Symbol naszej cywilizacji zostal
                  >
                  > zniszczony. Wolnosc zostala zaatakowana. Ktokolwiek za tym stoi bedzie ukarany
                  > a jego nadzieje, ze rzuci Ameryke na kolana sa zludne. Ten kraj przetrwa i
                  > bedzie jeszcze silniejszy. Amerykanie wiedza jak to zrobic.
                  > ...jest wscieklosc. I wola natychmiastowego dzialania.
                  > Ci mordercy musza sobie uswiadomic, ze ich dni sa policzone.

No wlasnie. Wscieklosc, nienawisc i podporzadkowujaca sobie wszystko inne zadza
                  zemsty. Za to czy owo... Za smierc niewinnych tu czy tam.. Za ponizanie, za
                  deptanie tych lub tamtych...Dlatego jestesmy swiadkami takich wlasnie okropnosci.
                  Dlatego znow zgineli ludzie. Zgineli niewinnie ale symbolicznie. Reprezentowali
                  dziesiatki narodowosci, caly swiat... Bo swiat cierpi i nikt nie moze czuc sie w
                  nim bezpiecznie, gdziekolwiek by nie mieszkal - w poteznych Stanach czy w
                  rozrywanej na strzepy Palestynie, tak dlugo jak bedziemy sie kierowac w zyciu i w
                  polityce nienawiscia, hegemonia, niesprawiedliwoscia...A wszyscy chcielibysmy po
                  prostu zyc i cieszyc sie zyciem.

• Gość: Ania Re: manhattan kilka godzin po... IP: 193.59.130.* 12.09.01, 09:12
          Jestem calym sercem z wami. Stalo się coś czego nie da sie wytlumaczyc.
          Trzymajcie sie.
      • Gość: Efir Re: tu w Nowym Jorku IP: *.waw.cdp.pl 12.09.01, 21:53
        Nie tylko, mam wrazenie ze to atak (i w wymiarze ludzkim i finansowym)na cala
        nasza wspolnote kulturowa - niemuzulmanska. Sadze bowiem, ze za czyms takim
        moze stac wylacznie fanatyzm religijny. wcale nie tylko w przenosni jestesmy
        dzis Amerykanami, choc to nie nasi najblizsi zgineli...
        Bardzo wspolczuje.
    • Gość: N Re: tu w Nowym Jorku IP: 216.41.49.* 12.09.01, 03:23
      *GOSIE WSZYSTKICH KRAJOW I WYBORCZE-LACZCIE
      SIE.GRATULUJE WYBORU.,
      *ZASTANOWCIE SIE NAD ZNACZENIEM SLOWA-AMERYKA.W CZASIE
      DESERT STORM ZYDOSKKIE PILOTY ZACZELY PRZEMALOWYWAC
      GWIADZKI DAVIDA NA SWOICH SAMOLOTACH W AMERYKANSKIE
      BARWY.MOZE "AMERYKA" TO TYLKO CODE WORD?
      * Z OBECNEGO IMPASU JEST TYLKO JEDNO
      WYJSCIE.pALESTYNCZYCY I ZYDZI POWINNI WYPWELNIC
      KOSZYKI WSZYSTKIM,C NAJLEPSZE W ICH DOMOSTWACH I
      ZACZAC ISC NAPRZECIW SIEBIE.W CHWILI SPOTKANIA,POWINNI
      WYMIENIC PODARKI I ZACZAC TANCZYC HORE CZY JAKIS
      ARABSKI TANIEC.WYMIENIC USCISKI I ROZEJSC DO DOMOW BY
      PORAZ PIERWSZY OD WIELU LAT ZASNAC SNEM
      SPRAWIEDLIWEGO.INNEJ DROGI NIEMA.
      * AMERYKA,JESLI TO JEST TWOR ODREBNY OD IZRAELA
      POWINNA MIEC ZA 5 MLD ROCZNIE PRAWO DO WYDAWANIA
      ROZKAZOW.jAK DOTAD-SLUCHA ROZKAZOW Z TELAVIV.
      *MIRIAM,CO TY NA TO?
      • Gość: Al_Paga Re: tu w Nowym Jorku IP: *.resnet.uky.edu 12.09.01, 04:43
        Gość portalu: N napisał(a):

> *GOSIE WSZYSTKICH KRAJOW I WYBORCZE-LACZCIE
        > SIE.GRATULUJE WYBORU.,
        > *ZASTANOWCIE SIE NAD ZNACZENIEM SLOWA-AMERYKA.W CZASIE
        > DESERT STORM ZYDOSKKIE PILOTY ZACZELY PRZEMALOWYWAC
        > GWIADZKI DAVIDA NA SWOICH SAMOLOTACH W AMERYKANSKIE
        > BARWY.MOZE "AMERYKA" TO TYLKO CODE WORD?
        > * Z OBECNEGO IMPASU JEST TYLKO JEDNO
        > WYJSCIE.pALESTYNCZYCY I ZYDZI POWINNI WYPWELNIC
        > KOSZYKI WSZYSTKIM,C NAJLEPSZE W ICH DOMOSTWACH I
        > ZACZAC ISC NAPRZECIW SIEBIE.W CHWILI SPOTKANIA,POWINNI
        > WYMIENIC PODARKI I ZACZAC TANCZYC HORE CZY JAKIS
        > ARABSKI TANIEC.WYMIENIC USCISKI I ROZEJSC DO DOMOW BY
        > PORAZ PIERWSZY OD WIELU LAT ZASNAC SNEM
        > SPRAWIEDLIWEGO.INNEJ DROGI NIEMA.
        > * AMERYKA,JESLI TO JEST TWOR ODREBNY OD IZRAELA
        > POWINNA MIEC ZA 5 MLD ROCZNIE PRAWO DO WYDAWANIA
        > ROZKAZOW.jAK DOTAD-SLUCHA ROZKAZOW Z TELAVIV.
        > *MIRIAM,CO TY NA TO?

Czy to brednie, czy majaki, ktos mi moze przetlumaczyc?
        A ty N juz wiecej nie uzywaj odbytnicy do gadania, bo nijak nie sposob zrozumiec
        co pierdzisz.
        • Gość: kmk Re: tu w Nowym Jorku IP: *.inetia.pl 12.09.01, 07:02
          Gość portalu: Al_Paga napisał(a):

>
          > Czy to brednie, czy majaki, ktos mi moze przetlumaczyc?
          > A ty N juz wiecej nie uzywaj odbytnicy do gadania, bo nijak nie sposob zrozumie
          > c
          > co pierdzisz.
          nie wiem co to za brednie, a może ktos nie potrafi wyrazić to co myśli po polsku?
          Niech napisze w swoim języku, może zrozumiemy o co mu chodzi. Amerykanie i
          wszyscy którzy tam przbywacie, trzymajcie się i pozwólcie żeby światem rządził
          jakikolwiek terrorysta, wszystkich ich nalezy wyciąć tak jak chwasty

• Gość: J Wszystkim w USA serdeczne wyrazy wspolczucia IP: *.cg.shawcable.net 12.09.01, 08:01
      Serdecznie wspolczuje wszystkim, ktorzy ucierpieli w tych atakach.
      Trzymajcie sie!
      J
    • Gość: gosia Re: tu w Nowym Jorku IP: *.tnt39.ewr3.da.uu.net 12.09.01, 08:17
      Probojac dostac sie do New Jersey, czesc osob ode mnie z pracy idzie na
      nabrzeze, zeby przedostac sie statkiem. Ja ostetecznie przeczekuje kilka
      godzin I wychodze z biura, gdy wiem, ze pociagi znowu jezdza. Na ulicy nie ma
      wiele ludzi. Udaje mi sie nawet zlapac metro do Penn Station. Wysiadam prze 34
      Street I Harold Square. To miejsce zazwyczaj tetni zyciem, tu ma swoja siedzibe
      Macy’s, slynny dom handlowy. Macy’s jest zamkniete na cztery spusty. Podobnie
      inne sklepy. Uderza mnie jeszcze cos innego, nie ma samochodow na ulicach.
      Tylko ludzie idacy pustymi alejami Manhattanu, bez paniki, spokojnie, z zaduma.

Jednak na Penn Station jest spory tlum. Udaje mi sie wsiasc do pociagu, ktory
      przewiezie mnie do New Jersey. Jestesmy upchani jak sardynki, ale to nie ma
      znaczenia. Pociag pedzie przez tunel z predkoscia, ktorej nigdy wczesniej nie
      widzialam, tak jakby maszynista nie chcial byc w tunelu sekundy wiecej niz to
      potrzebne.

W Newarku trudno sie przedostac z peronu na peron. Jest tylu pasazerow. Ja
      zmieniam tu linie. Moj pociag odjedzie, jak zbierze sie wystarczajaca liczba
      pasazerow. Ja chce byc juz w domu.

Moja stacja. Jak na te pore dnia (18.00) jest zadziwiajaco duzo samochodow
      nadal zaparkowanych przed stacja. Obawiam sie, ze wiele z tych samochodow nigdy
      nie bedzie odebranych przez wlascicieli, a przez ich rodziny. Kolejne tego
      dnia „dziwne uczucie”.
      Podchodze do automatow z gazetami, jedna z gazet juz zdazyla wydac I rozwiezc
      specjalny dodatek z relacjami z Nowego Jorku. Murzynka, ktora wrocila tym samym
      pociagiem co ja, wrzuca monety I widzac moj wzrok utkwiony w zdjeciu plonacych
      wiez, pyta sie –Tez chcesz ?, I podaje mi drugi egzemplarz.

W New Jersey tez zamkniete sa sklepy, restauracje, nie ma ruchu na drodze.
      Udaje nam sie znalezc otwarta chinska restauracje. Nikt z nas nie mysli o
      gotowaniu w takim dniu.

Ogladamy zachod slonca, dzisiaj bez cienia samolotu na horyzoncie. To jest
      bardzo dziwne. Zwlaszcza wieczorami, tu niebo zawsze jest pelne samolotow.

Wreszcie w domu. W telewizji, glownie przekaz ABC. Sprawdzamy jeszcze raz
      Internet. Dzisiaj na Chinatown, najlepiej sprzedawaly sie nastepujace 3
      produkty: kamery fotograficzne jednorazowego uzytku, buty sportowe I pocztowki
      z widokiem na World Trade Center ...

To byl jeden z dluzszych dni naszego zycia. Jestesmy wykonczeni.

• Gość: Magda Re: tu w Nowym Jorku IP: *.ek.univ.szczecin.pl 12.09.01, 10:13
        Chciałabym Pozdrowić i zapewnić, że wielu z nas nie wierzy do końca temu co się
        stało. Jesteśmy z Wami i od serca współczujemy.
        Podobnie jak Ania przeczytałam wszystkie poprzednie listy, i dziwią mnie
        wypowiedzi Pana Hermesa czy Zbyszka. Uważam, że tego co się stało nie można
        rozpatrywać w kategoriach "coś za coś". Zresztą nie tędy droga. Naprawdę, żeby
        zwrócić uwagę świata na "brak wolności" (jak twierdzi Zbyszek) takich krajów
        jak Palestyna, Bośnia, Jugosławia itp., nie musiało zginąć tyle tysięcy
        niewinnych ludzi. Takie poglądy jak również niewytłumaczalna radość
        palestyńczyków czy irakijczyków nigdy nie zdobędą słowa uznania.
        A co do budynków w NY. wierzę, że w niedługim czasie staną na swoje miejsce na
        znak nieugiętości i siły nie tylko Ameryki ale także większości świata.
        • Gość: hermes Re: tu w Nowym Jorku IP: *.telia.com 13.09.01, 08:13
          Zbrodnia jest zbrodnia. Tego, co sie stalo, nie da sie juz odwrocic. Winni za
          wszelka cene musza byc ukarani. Ale to wydarzenie powinno nas czegos nauczyc.
          Nie wolno patrzec tylko na objawy negatywnych zjawisk i doraznie je eliminowac,
          ale trzeba siegac do samych korzeni zla i wszelkiego terroryzmu. A zrodlem tego
          zla w roznorakich kontekstach jest takze Ameryka, ktorej polityka w pewnych
          odniesienia musi ulec zmianie, aby wiecej nie dochodzilo do tego rodzaju
          szalenczych zbrodni.
          Nabieram powoli szacunku do odpowiedzialnej postawy prezydenta Busha, ktory w
          trudnej chwili dla swojego kraju nie ulegl naciskom wiekszosci zadnej krwawej
          zemsty, ale zapanowal nad swoimi emocjami, nie dopuszczajac do wojny, ktora
          pochlonelaby jeszcze wiecej niewinnych ofiar ludzkich.
          • Gość: terified Re: tu w Nowym Jorku IP: *.ny5030.east.verizon.net 14.09.01, 04:23
            Hermes, obawiam sie ze twoj optymizm o wstrzemiezliwosci Busha juniora moze byc
            przedwczesny, nie zapomnaj ze jest to syn Busha seniora -terrorysty
            miedzynarodowego ktory miedzy innymi dla zalatwienia prywatnych porachunkow z
            plk Noriega nie zawachal sie przed wymordowaniem 3000 niewinnych mieszkancow
            Panamy.Zobaczymy czy sie sprawdzi stare powiedzenie : Nie daleko pada jablko od
            jabloni.
            • Gość: Mira Re: tu w Nowym Jorku IP: *.proxy.aol.com 16.09.01, 00:39
              a ja sie poprostu i zwyczajnie boje.Nie chce by swiat przestal istniec.Do tego
              to wszystko prowadzi.Odwet,odwet i jeszcze odwet.Moze ci co zgineli wcale nie
              zadaja nastepnych istnien.Zamachowcy-terrorysci wiedzieli ze maja cos wiecej
              niz Nowy York w planie inaczej by sie nie odwazyli.Czy musimy zaplacic wszyscy
              by ich pokonac?Moze trzeba rozwagi-rozmow.Po co w tak trudnych chwilach
              mowic ,ze Arafat to drugi Bin Laden.
      • Gość: Koszut Re: tu w Nowym Jorku IP: *.budimex.com.pl 12.09.01, 15:15
        Gosiu!
        Niewiem co powiedzieć. może cisza wyrazi to co czuje mieszkam tu w Warszawie i
        tez sie boje. Wczoraj celem ataku bandy zkretyniałych tchozlwych szalencow bylo
        twoje miasto jutro moze byc moje, i zadna polityka nie bedzie miala z tym nic
        wspolnego. Dla terrorystow nie ma przeciez zadnego znaczenia w co uderzaja
        chodzi im tylko oto by nas zastraszyc, mam nadzieje ze mino ogromu tragedi
        ktora spotkala NY nie uda sie to. Wspolczuje wam wszystkim
        Mikolaj
    • Gość: Agata Re: tu w Nowym Jorku IP: *.sagra.com.pl 12.09.01, 08:50
      Cześć Gosiu,
      Odpisuję na Twój list, ale czytałam prawie wszystkie pozostałe. Nie wiem i nie
      umiem sobie wyobrazić co w tej chwili czujecie. Czytając listy, które usiłowały
      w jakiś sposób wytłummaczyc, usprawiedliwić to co się stało - dziwię się.
      Dziwie się dlatego, że Jugosławia to jest zupełnie odrębny temat - tam była
      wojna z którą państwo to nie potrafiło sobie samo poradzić. Wkroczyły więc
      Stany Zjednoczone, za przyzwoleniem innych krajów.
      Zdaję sobie sprawe, że USA sa w pewnym sensie kontrowersyjnym państwem,
      państwem które uczestniczy w wielu konfliktach na świecie - to prawda; nie
      wzbudza u wielu ludzi sympatii, a wielu państwach budzi nienawiść,. Jednakże
      nie jest to powód do tak tchórzliwego ataku, jaki wczoraj nastąpił.
      Tchórzliwego dlatego, że nikt sie do tej pory do niego nie przyznał - nie
      wiadomo za jakie racje walczy (chociaż nie walka nie jest odpowiednim słowem,
      może lepiej - morderstwo). Zginęły dziesiątki tysięcy ludzi - jeśli (oby nie)
      sprawdzą się przewidywania, co do liczby pracowników w WTC, a na pewno tysiące.
      Może hermes odpowie mie na pytanie do czego to prowadzi? Czy udział USA wojnie
      w Jugosłwi (którego celem był pokój a nie morderstwo), jest wystarczającym
      usprawiedliwieniem? Nie zapominajcie, że Stany sa taką potęgą, nie dlatego że
      są Stanami, ale dlatego , że na ich siłe składają się dzieje, historia i siła
      narodów (również Polaków), którzy tam przybyli i mieszkają.
      Dlatego moim zdaniem, nie ma żadnego usprawiedliwienia dla wczorajszego ataku,
      było to najochydniejsze morderstwo, jakie mogło mieć miejsce.
      Gosiu, uwierz mi że bardzo dużo ludzi jest z Wami.
      • Gość: Iga Re: tu w Nowym Jorku IP: *.um.katowice.pl 12.09.01, 09:40
        To jeden z najmądrzejszych z komentarzy, jaki dotychczas miałam okazje
        przeczytać. Nie potrafię nic więcej dodać
        • Gość: wicca Re: tu w Nowym Jorku IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 12.09.01, 11:43
          "Wojna nie jest naszym stanem naturalnym". Współczuję wszystkim niewinnym. Nie
          wierząę w to co się stało. I boję się, że to początek wojny. I nie tylko
          zbrodniarze zostana ukarani.
        • Gość: wicca Re: tu w Nowym Jorku IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 12.09.01, 11:43
          "Wojna nie jest naszym stanem naturalnym". Współczuję wszystkim niewinnym. Nie
          wierząę w to co się stało. I boję się, że to początek wojny. I nie tylko
          zbrodniarze zostana ukarani.
      • Gość: Basia Re: tu w Nowym Jorku IP: *.lodz-polnoc.sdi.tpnet.pl 12.09.01, 09:41
        Gosiu i wszyscy TAM
        Jestem przerażona i bardzo Wam współczuję.
        oglądamy w Polsce wiadomości Non-Stop. To coś potwornego i nie wyobrażalnego.
        Tylko kompletnie chory umysł mógł skazać na śmierć tylu ludzi. Co do tego nie
        ma wątpliwości i żadne tłumaczenia względami religijnymi,
        etnicznymi,ekonomicznemi czy innymi nie mają racji bytu. Żadne gadanie o
        hegemoniach Ameryki nie ma tu nic do rzeczy!!!
        Jugosławia to nieco inna historia.
        Afganistan to też inna sprawa.
        Izrael i jego problemy to również inny problem!
        Tu chodzi o atak na ogromne miasto pełne niewinnych ludzi, których tak naprawdę
        wcale za bardzo nie interesuje polityka i wojny na świecie. Od wojen są armie i
        ich dowódcy. CYWILE SĄ OD SPOKOJNEGO ŻYCIA I PRACOWANIA.
        Jeżeli naród wybiera demokratycznie swojego przywódcę - Bośniacy i Serbowie,
        czy jak Niemcy przed II wojną, to musi odpowiadać za jego czyny. I trzeba
        odróżnić ludobójstwo od innych działań! Ludobójstwa nie tłumaczy się w żaden
        sposób. Hitlera i jego zwolenników - czyli narodu, który chodził na wiece,
        działał w Partii, walczył za sprawę aryjską, maszerował w szeragach
        HitlerJugend nie da się usprawiedliwić. To oni chcieli wojny,wywołali ją,
        prowadzili i przegrali. I chyba nikt ich nie żałuje?
        Ten, kto zaplanował i przeprowadził wczorajszą akcję wcale nie różni się od
        Hitlera. Ma tak samo chory umysł,i ci którzy są jego zwolennikami również
        ponoszą winę i MUSZĄ być ukarani. Każdy człowiek ma mózg do myślenia i
        uczuciowość wyższą,i musi ich używać.
        Trzymajcie się, jestem z Wami.
        • Gość: Lucy Re: tu w Nowym Jorku IP: 195.94.198.* 12.09.01, 10:12
          To potworna, niewyobrażalna zbrodnia, która wstrząsnęła całym światem! Świat
          wczoraj wstymał oddech, nie mogliśmy uwierzyć, że to się dzieje NAPRAWDĘ, że to
          nie jest jakiś straszliwy film o Apokalipsie!
          Cóż komu zawinili ci nieszczęśni ludzie, którzy , jak co dzień przyszli po
          prostu do pracy??? Czy mogli odpowiadać za to, ze ich państwo prowadzi
          politykę, króra nie podoba sie komuś innemu???
          Dlaczego zabito ich w tak okrutny sposób dlaczego, dlaczego, DLACZEGO?????!!!!!
          Dlaczego są tam teraz dzieci, którzy nigdy juz nie zobaczą swoich rodziców,
          dlaczego matki więcej nie ujrzą swoich synów i córek, żony mężów a mężowie
          zon????
          Jaki Bóg zażądał takiej ofiary?????
          Nie potrafię tego zrozumieć.
          Nikt nie potrafi.
          Coś się skończyło i nigdy nie wróci.
          Płaczę....
        • Gość: Lucy Re: tu w Nowym Jorku IP: 195.94.198.* 12.09.01, 10:13
          żon????
          W imię czego????
          Nikt nie potrafi.
          Płaczę....
        • Gość: Lucy Re: tu w Nowym Jorku IP: 195.94.198.* 12.09.01, 10:14
          żon????
          W imię czego????
          Nikt nie potrafi.
          Płaczę....
        • Gość: Lucy Re: tu w Nowym Jorku IP: 195.94.198.* 12.09.01, 10:15
          żon????
          W imię czego????
          Nikt nie potrafi.
          Płaczę....
        • Gość: Lucy Re: tu w Nowym Jorku IP: 195.94.198.* 12.09.01, 10:15
          żon????
          W imię czego????
          Nikt nie potrafi.
          Płaczę....
          • Gość: Marta Re: tu w Nowym Jorku IP: *.proxy.aol.com 12.09.01, 21:16
            Wczoraj pojechalam do Nowego Yorku do pracy. Jak zwykle miedzy osma a dziewiata
            rano tlumy na ulicach, kazdy gdzies pedzi. W pracy (miedzy 5. i 6. aleja, na
            35. ulicy) bylam o 8.45. I od razu urywane szepty, komentarze, w normalnie
            bardzo cichym i spokojnym miejscu- zamet. Postanowilismy sie ewakuowac, ale o
            tym, by wrocic do domu, do New Jersey, nawet nie mialam co marzyc. Poszlam wiec
            do swojej szkoly, tez na 5. alei i 35. ulicy
    • Gość: ljkel2 A w Warszawie? IP: *.vic.bigpond.net.au 12.09.01, 10:17
      NATYCHMIAST WYCOFAC POLSKE Z NATO!
      Po ostatnim udanym ataku terorystycznym na USA (World trade Centre & Pentagon)
      jest oczywiste, ze USA, ktore nie moga zapewnic bezpieczenstwa swojej stolicy
      czy tez swemu najwiekszemu miastu, nie beda w stanie zapewnic bezpieczenstwa
      Polsce. Co gorsza, Polska pozostajac czlonkiem NATO ryzykuje podobny atak (choc
      w nieco mniejszej skali) na Warszawe. W tej sytuacji obowiazkiem wszystkich
      prawdziwych patriotow Polskich jest zazadac, aby Prezydent, Rzad, Sejm i Senat
      Rzeczypospolitej natychmiast, to jest jeszcze dzis, 12 wrzesnia 2001 roku,
      oglosili calkowita neutralnosc Polski, i jej natychmiastowe wystapienie z NATO.
      Inaczej ryzykuja oni, ze beda mieli na rekach polska krew, a na sumieniu
      najgorsza w historii zdrade narodowych interesow, przy ktorej Targowica to
      tylko malo znaczacy epizod.

Niektorzy zarzucili mi, na Forum "Gazety Wyborczej", ze to by byla zdrada.
      A ja sie pytam kogo my bysmy mogli zdradzic w NATO? USA, ktore palcem w bucie
      nie kiwnelo, kiedy Niemcy zaatakowali Polske w roku 1939, a pozniej w Jalcie
      oddalo nas pod kuratele Sowietow? A moze Anglikow i Francuzow, ktorzy tak
      dzielnie szli nam na odsiecz we wrzesniu roku 1939, ze nigdy do nas nie dotarli
      (moze mieli zle mapy, kto wie)? A moze zdradzimy naszego najwiekszego
      sojusznika w NATO, czyli Niemcy, ktore tylko sie szykuja, aby poprzez Unie
      Europejska odzyskac ichnie "Ziemie Utracone"?
      Po co nam walczyc o cudze interesy, jak nikt za nas nie chce i nie bedzie
      chcial walczyc? A o Palac Kultury sie nie martwmy. Ewentualnym celem beda
      raczej wiezowiec Banku Handlowego czy Lotu, albo Intraco. Palac Kultury za
      solidny, stara radziecka robota, jeszcze z czasow Jozefa Wissarionowicza - nie
      rozlecialby sie tak latwo jak ten amerykanski szmelc w Nowym Jorku...
      ljkel2@netscape.net
      • Gość: aga Re: A w Warszawie? IP: 192.168.101.* / *.rtk.net.pl 12.09.01, 11:03
        Czy ty czasem nie piszesz z zakładu psychiatrycznego?
      • Gość: Lucy Re: A w Warszawie? IP: 195.94.198.* 12.09.01, 12:25
        . Ewentualnym celem beda
        > raczej wiezowiec Banku Handlowego czy Lotu, albo Intraco.

????????????????????
        JA PRACUJĘ W INTRACO!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: Zbyszek Re: A w Warszawie? IP: *.mi.us.prserv.net 12.09.01, 16:43
        Calkowicie popieram
        • Gość: wojtek Re: A w Warszawie? IP: *.att.com 12.09.01, 17:19
          Tez sie lecz
      • Gość: stalon2 Re: A w Warszawie? IP: *.euronet.net.pl 12.09.01, 18:29
        Gość portalu: ljkel2 napisał(a):

> NATYCHMIAST WYCOFAC POLSKE Z NATO!
        > Po ostatnim udanym ataku terorystycznym na USA (World trade Centre & Pentagon)
        > jest oczywiste, ze USA, ktore nie moga zapewnic bezpieczenstwa swojej stolicy
        > czy tez swemu najwiekszemu miastu, nie beda w stanie zapewnic bezpieczenstwa
        > Polsce. Co gorsza, Polska pozostajac czlonkiem NATO ryzykuje podobny atak (choc
        >
        > w nieco mniejszej skali) na Warszawe. W tej sytuacji obowiazkiem wszystkich
        > prawdziwych patriotow Polskich jest zazadac, aby Prezydent, Rzad, Sejm i Senat
        > Rzeczypospolitej natychmiast, to jest jeszcze dzis, 12 wrzesnia 2001 roku,
        > oglosili calkowita neutralnosc Polski, i jej natychmiastowe wystapienie z NATO.
        >
        > Inaczej ryzykuja oni, ze beda mieli na rekach polska krew, a na sumieniu
        > najgorsza w historii zdrade narodowych interesow, przy ktorej Targowica to
        > tylko malo znaczacy epizod.
        >
        > Niektorzy zarzucili mi, na Forum "Gazety Wyborczej", ze to by byla zdrada.
        > A ja sie pytam kogo my bysmy mogli zdradzic w NATO? USA, ktore palcem w bucie
        > nie kiwnelo, kiedy Niemcy zaatakowali Polske w roku 1939, a pozniej w Jalcie
        > oddalo nas pod kuratele Sowietow? A moze Anglikow i Francuzow, ktorzy tak
        > dzielnie szli nam na odsiecz we wrzesniu roku 1939, ze nigdy do nas nie dotarli
        >
        > (moze mieli zle mapy, kto wie)? A moze zdradzimy naszego najwiekszego
        > sojusznika w NATO, czyli Niemcy, ktore tylko sie szykuja, aby poprzez Unie
        > Europejska odzyskac ichnie "Ziemie Utracone"?
        > Po co nam walczyc o cudze interesy, jak nikt za nas nie chce i nie bedzie
        > chcial walczyc? A o Palac Kultury sie nie martwmy. Ewentualnym celem beda
        > raczej wiezowiec Banku Handlowego czy Lotu, albo Intraco. Palac Kultury za
        > solidny, stara radziecka robota, jeszcze z czasow Jozefa Wissarionowicza - nie
        > rozlecialby sie tak latwo jak ten amerykanski szmelc w Nowym Jorku...
        > ljkel2@netscape.net
        Witam masz ciekawe poglądy i to się liczy .Chyba jesteś cięty na USA i cały ZACHÓD .Narazie nic nie słychać o
        mobilizacji więc chyba nie będziemy walczyć za ichnią wolność.Co do NIEMCÓW oni mogą bać się naszych
        przenosin na zachód od Odrynasz .Nasza neutralność bez silnej armi igospodarki to jedynie życzenie więc musisz
        zostać najpierw ministrem gospodaki i wyciągnąć nas na prostą.Potem teka MON czeka na Ciebie !!WIĘC DO DZIEŁA
        STRATEGU. stalon2@wp.pl
    • Gość: HGill Re: tu w Nowym Jorku IP: 212.160.88.* 12.09.01, 14:15
      Patrzylismy spokojnie jak runely zabytkowe posagi Buddow - czesc naszej
      wspolnej ludzkiej historii zginela bezpowrotnie.

Patrzylismy na tragedie kobiet: okaleczanych, gwalconych, skazanych na
      zebractwo, wyjetych spod prawa.

Sluchalismy spokojnie grozb fanatykow wierzac, ze obcinanie rak za
      kradziez, lincze na innowiercach i inne barbarzynstwa to ich ''wewnetrzna
      sprawa''

Bylismy spokojni, poki nie chodzilo o nasz wlasny interes i rope.

Czy musialo zginac dziesiec tysiecy istnien, zebysmy poczuli wreszcie cos
      wiecej, niz ''dyskomfort moralny?''
    • Gość: HGill PATRZYLISMY SPOKOJNIE IP: 212.160.88.* 12.09.01, 14:18

sprawa''

• Gość: Zefirod Po co gadasz jesłi nie wiesz o co chodzi!!! IP: *.mnc.pl 12.09.01, 20:09
        Nieczego nie rozumiesz przezciez my walczymy o pewne wartosci pokojowe a nie
        wartosci psychicznie chorych ludziiii!!!
        • Gość: HGill Re: Po co gadasz jes?i nie wiesz o co chodzi!!! IP: 212.160.88.* 17.09.01, 15:59
          Zefirod, widze, ze jestes z tych, co znaja ostatnia wersje prawdy. Sek w
          tym, ze tym samym umieszczasz sie w jednej linii z tymi, ktorzy ostatnio
          probowali naprawiac swiat wedlug swojej wizji.
          A poczucie wlasnej wartosci buduje sie za pomoca szacunku do innych,
          nie ilosci wykrzyknikow po wysypanych z ucha resztkach mozgu.
    • Gość: HGill PATRZYLISMY SPOKOJNIE IP: 212.160.88.* 12.09.01, 14:34

sprawa''

• Gość: HGill PATRZYLISMY SPOKOJNIE IP: 212.160.88.* 12.09.01, 14:34

sprawa''

• Gość: ciocia Re: PATRZYLISMY SPOKOJNIE IP: 192.168.1.* / *.unregistered.formus.pl 12.09.01, 16:40
        Malgosiu, I cala reszto gdzies tam daleko w oku cyklonu.
        Jest mi tak strasznie, strasznie przykro...
        Przerazają mnie pierwsze polityczne komentarze , głupie nazwiska na liscie
        ocalalych umieszczane przez " zartownisiów" i psychopaci szukajacy taniej
        rozrywki.
        Nieistotne jest to, kto i dlaczego to zrobil, pozostal bol i przerazenie.
        Badzcie dzielni.
        • Gość: kurde Re: PATRZYLISMY SPOKOJNIE IP: *.statsbiblioteket.dk 12.09.01, 18:05
          Teraz wszyscy placza a gdzie kurde byliscie kiedy trzeba bylo wydac " Human World"
          Tam wszystko jest napisane, ale kurde nie chcieliscie tego czytac bo to bylo moze troche brzydkie bo
          prawdziwe to teraz macie za swoje.. placzcie sobie...a jak 8 lat temu Human World byl w Nowym
          Yorku to odwrociliscie sie plecami... tacy madrzy.?.. pojebani w mozgu!!!
          Teraz radzcie sobie sami!! Za pozno!!!
          • Gość: Zefirod jestes swinia!!! Cynik!!! CHAM!!! IP: *.mnc.pl 12.09.01, 20:06
            Zastanów sie debilu co gadasz!!!!!
          • Gość: aga Re: PATRZYLISMY SPOKOJNIE IP: *.kbn.gov.pl 13.09.01, 10:41
            To co piszesz jest absolutnie INHUMAN!!!
      • Gość: BEREK a moze czas w reszcie??? (BT) IP: *.opnxr2.ras.tele.dk 15.09.01, 01:27
        ,
    • Gość: Juska Czy ktoś wie co z lotami zNowego Jorku???? IP: *.unregistered.formus.pl 12.09.01, 18:15
      przepraszam, gdzie sie mozna dowiadywać o rozkładzie lotów z NY???kiedy beda
      przywrócone z powrotem ???prosze o pomoc!
      • Gość: Zefirod Zdadzwoń pod 913-informacje TPSA!!! tam cie pokierują!!! IP: *.mnc.pl 12.09.01, 20:11
      • Gość: Adam Re: Czy ktoś wie co z lotami zNowego Jorku???? IP: 151.202.188.* 12.09.01, 20:14
        Gość portalu: Juska napisał(a):

> przepraszam, gdzie sie mozna dowiadywać o rozkładzie lotów z NY???kiedy beda
        > przywrócone z powrotem ???prosze o pomoc!
        wyglada na dzisiaj za okolo 18.00 powoli ruszy JFK i EWR newark LGA nie wiemy .
        trudno ruszyc z samolotami rozsianymi po calych Stanach. Samoloty musza wrucic na
        macierzyste lotniska , przeglad techniczny i obsluga piloci...
        to zajmie pare dni..
        powodzenia i good luck
        Adam

• Gość: Marta Re: Czy ktoś wie co z lotami zNowego Jorku???? IP: 205.188.193.* 12.09.01, 21:02
          Lotniska nadal zamkniete, nic nie lata. Ponoc ma odbyc sie konferencja prasowa
          z udzialem lini lotniczych ok. 3 po poludniu. Na razie zastanawiaja sie, jak
          zmienic systemy zabezpieczen, jakie restrykcje wprowadzic. W tv mowili, ze byc
          moze ruch powietrzny- ograniczony- zostanie przywrocony po 6 po poludniu. Jak
          do tej pory
        • Gość: kris Czy ktos wie kiedy wznowia loty z Los Angeles? IP: 12.26.29.* 14.09.01, 20:23
          Tutaj niczego nie mozna sie dowiedziec. Lece Lufthansa w sobote, a oni
          podaja informacje tylko na biezacy dzien. Mam jechac na lotnisko i tam czekac,
          czy wstrzymac sie? Co jesli lot jednak bedzie, a ja nie wykorzystam biletu. W
          informacjach wszystkich linii lotniczych odzywa sie automat.
          Dzieki za pomoc.
    • Gość: terified Z Brooklynu 09/12/01 23:00 pm IP: *.ny5030.east.verizon.net 13.09.01, 04:49
      Pewnie wszystko z newsow juz wiecie, ale sprobuje wam rzucic troche swiatla na to co sie dzieje w "gound zero" czyli w miejscu gdzie sie tragedia Nowego Jorku wydazyla.(Nie wiele ma to wspolnego z Warszawska dyskoteka)
      Jest wtorek 12ego godzina 10 wieczorem, wiekszosc ekip ratunkowych sie wycofalo bo ok. 60 pietrowy budynek, 1 Liberty Plaza usytuowany 50 metrow na poludnie od miejsca gdzie stala WTC 2, zaczal " jeczec" i przechylil sie i wszystko wskazuje na to ze moze w kazdej chwili sie zawalic dokladnie w to miejsce gdzie od wczoraj trwalo wykopywanie i wywozenie gruzow.(Gruz chyba nie jest wlasciwym slowem bo najwiecej tam jest poskrecanych konstrukcji metalowych i tony tluczonego szkla)

Przed chwila oglosili "alarm bombowy" w Empire State Building, 4 ulice w kazdym kierunku ewakuowano bo znaleziono podejzana paczke na 44 pietrze.

Najbolesniejsze w TV sa apele ludzi ktorzy nie wiedza co sie stalo z ich bliskimi i ze lzami w oczach,lamiacymi sie glosami blagaja o jakiekolwiek wiadomosci dotyczace kogos ktp pracowal np na 104 pietrze,ludzie ci nie moga sie pogodzic z mysla ze ich bliscy najpradopodobniej juz nie zyja.
      Jest to straszne, po raz pierwszy w ludzie Ameryce beda mogli zapoznac sie z uczuciem utraty kogos bliskiego, kto zginal niewinnie, kogos kto nikomu nigdy nic zlego nie zrobil. Ale gdy USA bombardowalo Paname i zabilo 3000 niewinnych ludzi bo Mr Bush (tata) mial na pienku z plk Noriega,amerykanie bili bravo na ulicach(widzialem na wlasne oczy), czy ktos wie ilu Serbow zginelo w
      bombardowaniach, i pomimo ze wiadomo ze wielu z nich mialo krew na swych rekach, kazdy kto ma rozum wie ze zginely tam tysiace niewinnych dzieci i kobiet , starcow i ludzi chorych(trafiony szpital),pamietacie Libie 15 lat temu, pamietacie Granade,o Iraku nie wspomne.W 1998 rakiety cruise polecialy na Afganistan w celu zgladzeni Osama Bin Ladena.zginelo kilkudziesieciu chlopow (w tym 6 dzieci) Laden uszedl z zyciem. Palestynczycy nienawidza USA za to ze jest to jedyny kraj ktory calkowicie i slepo zawsze stoi murem za narodem ktory robi teraz to co 50 lat temu robili nazisci wlasnie temu narodowi. Za to ze wiekszosc bomb ktore na nich spadaja sa "made in USA", helikoptery ktore do nich strzelaja to "made in USA" Apache.Prawdopodobnie gdyby Israel oddal Palestynczykom to co im zabral 30 lat temu(troche piasku i skaly)nie bylo by problemu bliskowschodniego. Moze nie bylo by ataku na Ameryke?
      USA ma tylu wrogow ze zawsze bedzie teraz strach przed czyms takim jak WTC.
      Chyba czas rozejzec sie za innym domem.
      • Gość: Advice Re: Z Brooklynu 09/12/01 23:00 pm IP: *.cg.shawcable.net 13.09.01, 05:44
        Po tym, co przeczytalem, mam dla ciebie tylko jedna rade. Przenies sie do
        Palestyny.
        • Gość: calvo Re: Z Brooklynu 09/12/01 23:00 pm IP: 195.205.248.* 13.09.01, 10:47
          sam sie przenies advice.
          to so napisal terified na pewno trzeba przemyslec przed dalszymi osądami.
          • Gość: Advice Re: Z Brooklynu 09/12/01 23:00 pm IP: *.cg.shawcable.net 13.09.01, 20:49
            Gość portalu: calvo napisał(a):

> sam sie przenies advice.
            > to so napisal terified na pewno trzeba przemyslec przed dalszymi osądami.

Nie widzisz Calvo, ze terrified zachowuje sie jak tuba propagandowa terrorystow?
            • Gość: terified Re: Z Brooklynu 09/12/01 23:00 pm IP: *.ny5030.east.verizon.net 14.09.01, 03:54
              Gość portalu: Advice napisał(a):

> Gość portalu: calvo napisał(a):
              >
              > > sam sie przenies advice.
              > > to so napisal terified na pewno trzeba przemyslec przed dalszymi osądami.
              >
              >
              > Nie widzisz Calvo, ze terrified zachowuje sie jak tuba propagandowa terrorystow
              > ?

"Advice" powiedz w ktorym miejscu slkamalem???Czy choc jeden z przytoczonych
              faktow wypaczylem??? Masz prawo sie ze mna nie zgadzac ale mnie nie
              obrazaj.Wyliczylem mozliwych wrogow USA a jesli to do ciebie ze tacy istnieja nie
              dotarlo to znaczy ze jestes slepo zakochany w legendzie pod tytulem USA i nie
              dorosles do tego zeby czytac gazety inne niz "Disco Polo".
              • Gość: Zbyszek Re: Z Brooklynu 09/12/01 23:00 pm IP: *.CADI.splitrock.net 14.09.01, 05:52
                Gość portalu: terified napisał(a):

> "Advice" powiedz w ktorym miejscu slkamalem???Czy choc jeden z przytoczonych
                > faktow wypaczylem???

Terified, nie przejmuj sie ludzmi(?), ktorzy potrafia operowac jedynie
                inwektywami. Proporcje miedzy madrymi i glupimi byly i sa takie same. Tych
                pierwszych jest mniej i dlatego na tym forum jestesmy "mniejszoscia"

Jezeli dla nich zabity Serb, Palestynczyk, Irakczyk czy Macedonczyk jest mniej
                wazny od Amerykanina to juz to jest wystarczajace do oceny tych ludzi.

Trzymaj sie.

• Gość: bujny Re: Z Brooklynu 09/12/01 23:00 pm IP: *.torun.mm.pl 14.09.01, 22:30
                  nie idioto!!! każde życie ma taką sama wartość szczególnie "szarego" i
                  onanizowanie się przez ciebie że kroś zginbąl w Belgradzie jest raczej choroba
                  niż współczuciem Dla takich jak ty droga do fanatyzmu prosta . A o to chodzi by
                  go nie było a;le taki matoł i tak tego nie zrozumie
                  Bywaj w swoim gronie a nie wsród normalnych!!!!!!!!!1
                  • Gość: Congo Re: Z Brooklynu 09/12/01 23:00 pm IP: *.ny5030.east.verizon.net 15.09.01, 02:24
                    Bujny , nie pal juz dzisiaj
                  • Gość: Congo Re: Z Brooklynu 09/12/01 23:00 pm IP: *.ny5030.east.verizon.net 15.09.01, 05:10
                    Bujny , nie pal juz dzisiaj
      • Gość: Lina Arabska tolerancja IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.09.01, 20:36
        Sayyid Terrified!
        Rzeczywiście przenieś się do Palestyny. Arabscy bracia dadzą tobie prawdziwą
        lekcję tolerancji. Wydarzenia w NY pokazały, że w tym są rzeczywoście dobrzy.

• Gość: terified Re: Arabska tolerancja IP: *.ny5030.east.verizon.net 14.09.01, 04:17
          Gość portalu: Lina napisał(a):

> Sayyid Terrified!
          > Rzeczywiście przenieś się do Palestyny. Arabscy bracia dadzą tobie prawdziwą
          > lekcję tolerancji. Wydarzenia w NY pokazały, że w tym są rzeczywoście dobrzy.

Przeczytaj moja odpowiedz do "Advice"
          Nie bardzo rozumiem co z tym wszystkim ma wspolnego slowo "Tolerancja" i od kogo
          jej wymagasz ? od ludzi ktorych ziemia jest pod okupacja Izraela od 1967 roku i
          ktorym nikt nie chce pomoc, a wrecz przeciwnie , swiat toleruje systematyczne ich
          mordowanie , po dwuch , po trzech po czterech dziennie? na zarzuty o zabiciu
          niewinnych dzieci albo dzieci rzucajacych kamieniami zawsze jest ta sama
          standartowa odpowiedz: "Armia Izraela sprawdza te doniesienia". Jeszcze nigdy nie
          opublikowano zadnych ustalen.
          Jeszcze raz powtarzam , nie popieram atakow terrorystow.Jestem jednak na tyle
          inteligentny zeby choc w minimalnym stopniu sprobowac zrozumiec co moze czlowieka
          doprowadzic do poswiecenia wlasnego zycia za sprawe swojej okupowanej ojczyzny.
          Pomysl tylko, ze gdyby Izrael oddal co nie jest ich , to co zabrali
          palestynczykom w PALESTYNIE, najprawdopodobniej nie bylo by tego forum.Bysmy sie
          pewnie sprzeczali o to ktory z Polskich politykow wiecej kradnie.
          Jesli tak bardzo jestescie z "Advice" zakochani w Ameryce to sprobujcie sie
          dostosowac do jednej z niewielu swietosci w tym kraju, do wolnosci slowa.
          Ja tylko pisze to co mysle, nie ponizam sie do rzucania obelg komus kto ma inny
          niz ja swiatopoglad. Jesli doroslas do tego to napisz co mialas na mysli z
          ta "tolerancja"

• Gość: Lina Re: Arabska tolerancja IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.01, 21:25
            Sayyid Terified!
            Jestem orientalistką i na Bliskim Wschodzie spędziłam masę czasu. Wyjeżdżałam
            tam zawsze jako emocjonalna "tabula rasa" - wolna od niechęci czy sentymentów w
            jakąkolwiek stronę. Nigdy nie spotkałam się z taką nienawiścią, jak Arabów do
            Zydów i Ameryki. Dla mnie było to niepojęte - jak można nienawidzić kogoś tak a
            priori, dla zasady. Jest to ślepe i dla mnie nie do przyjęcia.
            Nie mów o mordowaniu Palestyńczyków, bo tam winne są obie strony i żadna z nich
            nie jest święta. Tylko o ile z Izraelczykami można prowadzić wolny od
            nienawiści dialog, to z Palestyńczykami jest to zupełnie niemożliwe. Gdyby
            Żydzi dali Palestyńczykom wszystko i zamieszkali w samym tylko Tel Avivie, to i
            tak zawsze będzie źle. Arabowie nienawidzą Żydów nie za jakieś tam odebrane
            ziemie (do których przecież mają prawo), ale dlatego, że ci Żydzi po prostu są.
            Znam Bliski Wschód zbyt dobrze żeby jeszcze mówić tak egzaltowane rzeczy, jak
            ty.
    • Gość: Edek Re: tu w Nowym Jorku/13.09.-17:17 IP: 141.202.246.* 13.09.01, 17:21
      Jestem tu od ... poniedziałku. Lotniska zamknięte, mam szansę na lot w ...
      niedzielę, jeśli otworzą JFK do tego czasu. Część Manhattanu poniżej 14 Str.
      jest zamknięta, Brooklyn Bridge i Mnahattan Bridge też, subway jeździ oprócz
      linii C, szkoły znowu otwarte - Amerykanie mówiąc o powolnym powrocie
      do "normalności" kiwają tylko głowami wypowiadając to słowo.
      Pozdrawiam
    • Gość: tedi Dzieki z Waszyngtonu/Baltimore IP: 207.97.51.* 13.09.01, 19:51
      Dziekuje wszystkim (rowniez z innych list i watkow) za slowa wspolczucia i
      otuchy - w imieniu roznych Polonusow po tej stronie Wielkiej Kaluzy.

My to tutaj bardzo przezywamy (a pozniej chyba jeszcze bardziej), zwlaszcza Ci
      ktorzy byli w poblizu, lub mieli znajomych, krewnych itp. ktorzy mogli
      ucierpiec w tej monumentalnej tragedii. Moja zona np. byla w biurze zaledwie 1
      mile od Pentagonu, kiedy nastapil wybuch, pozniej ewakuacja bocznymi drogami w
      samochodzie kolezanki (publiczny transport zamkniety) itd. I o dziwo - brak
      paniki, zdyscyplinowanie, sprawnosc sluzb ratunkowych.
      I tak jest na szczescie w wiekszosci sytuacji nadzwyczajnych: wielkie pozary
      setek tysiecy ha lasow na Zachodzie, wielkie powodzie, cyklony, tornada,
      huragany, trzesienia ziemi, straszliwe susze - to amerykanska rzeczywistosc i
      spoleczenstwo oraz sluzby ratunkowe (na roznych szczeblach) niezmiennie zdaja
      egzamin z dojrzalosci.
      [przydaloby sie to paru polskim lokalnym kacykom (patrz ostatnie powodzie) oraz
      tym wszytkim niedojrzalym dupkom, ktorzy wypisuja niedorzeczne bzdury na Forum,
      lub dopisuja "lewe nazwiska" do list ocalonych]

Z drugiej strony, nawiazujac do roznych lamentow, nie ma sie juz co uzalac: ze
      dzieci, ze niewinni cywile itd.
      TO WLASNIE JEST OBLICZE TERRORYZMU !
      I my - Amerykanie - musimy zaczac sie go uczyc (tak jak np. Brytyjczycy,
      Izraelici), zeby byc gotowi nastepnym razem (chocby kosztem ograniczenia
      naszych swobod). Bo nastepny raz (lub jego proby)na pewno sie pojawi (po
      wybuchu pod WTC w 1993 probowalismy sie oszukiwac ze nie ...)

Jedno jest pewne: Nowy Jork, Ameryka (a moze swiat?) nigdy juz nie beda takie
      same. Chyba zgodzi sie z tym kazdy, kto kiedykolwiek byl w tym miescie i
      zapewne ma zdjecia badz sprzed WTC Towers, badz z platformy widokowej
      (niezapomniana panorama) jednej z wiez ... Kazdy turysta zostawil tu czastke
      siebie, ktora przedwczoraj zostala brutalnie pogwalcona. Dlatego tez ta
      tragedia uderzyla w tak wielu ludzi na calym swiecie.

Dzieki za solidarnosc - to wcale nie jest wyswiechtane slowo !

tedi
      • aniutek Re: Dzieki z Waszyngtonu/Baltimore 16.09.01, 01:36
        sorry ale tych pierdol to sie zniesc nie da!!!!!
        czlowieku- a jakby chodzilo o twoje dzieci, twoja zone, twoja mame!
        zastanow sie troche nim cos takiego napiszesz na forum, moze masz jakas dziwna
        wrazliwosc, nie wiem ale zirytowales mnie setnie.
        chyba wiele trybun ludu w zyciu przeczytales ....
        u mnie sluzyla ona z braku srajtasmy do wiadomych celow.
        pozdrawiam i zachecam do ambitniejszej lektury a tworczosc wlasna chowaj do
        szuflady bo grozi kompromitacja
        sic ....
        " I my - Amerykanie - musimy zaczac sie go uczyc ..."
        chyba zartowales
        Anka
    • Gość: Adam Re: tu w Nowym Jorku IP: *.ny5030.east.verizon.net 13.09.01, 23:56
      Czesc Gosia!
      senat ustanowil nowa pozycje w wydatkach 20-30 bilionow (amerykanskich
      bilionow) dollarow na poczatkowe wydatki zwiazane z tym nieszczesciem.
      Gulliani ,Pataki i jutro President Bush postanowia odbudowac nowe WTC na tym
      samym placu w tym szmym miejscu!
      nos do gory
      God Bless America!
      Keep the Faith!
      Pray for the Missing.
      Pozdrowienia do zobaczenia
      Adam z Nowego Jorku

• Gość: world Re: tu w Nowym Jorku IP: 192.168.1.* / *.zso5.gda.pl 14.09.01, 00:08
        --------------------------------------------------------------------------------
        gdy zakonczy sie to co sie zaczelo tak nagle i niespodziewanie, to chcialbym i
        wierze, ze tak sie stanie. Wiem to prawie w 100%, ze to co zostalo zniszczone -
        zostanie odbudowane. World Trade Center musi stanac na nowo, bedzie to
        najwiekszy hold jaki mozna zlozyc wszystkim, ktorzy tam zgineli. Bedzie to
        takze pokaz sily i mocy.
        Wczoraj zginely tysiace niewinnych ludzi. Nie ogladalem tego w TV z wyboru. To
        zadna satysfakcja patrzec jak ginie tyle ludzi. Informacje jakie daja nam
        obecne czasy sprawiaja, ze smierc pojedynczych ludzi jest niczym. Wszystko
        staje sie globalne - nawet smierc. Granat wrzucony do samochodu pelnego dzieci
        nie robi takiego wrazenia jak samolot rozwalajacy swiatowe centrum. Mam gleboka
        nadzieje, ze te tragiczne wydarzenia stana sie jednak momentem zwrotnym dla
        calego cywilizowanego swiata.
        Czy ktos sobie wyobraza teraz, ze bedzie mozna zorganizowac gdzies na swiecie
        spotkanie typu Davos?
        Czy ktokolwiek teraz bedzie mogl sie czuc bezpiecznie i na co bedzie szla
        wieksza ilosc wydatkow wszystkich panstw?
        Czy ktos zdaje sobie sprawe z tego, ilu ludzi w Polsce moze stracic teraz
        prace?
        Czy wyobraza ktos sobie to, ze zgineli tam ludzie, ktorzy w duzej czesci
        nakrecali swiatowa gospodarke, mieli wiedze i pomysly, ktorych nie da sie ot
        tak odtworzyc?
        Nie ma sie co oszukiwac, kazdy z nas zaplaci i to slono, za to co sie stalo.
        Pojebane dupki,mozecie tu i na innych portalach wpisywac to swoje "dobrze im
        tak", ale to Wy zaplacicie pierwsi.

ps. czy wiadomo cos o reakcji Chin?

wiedzialem, ze tak bedzie (chodzi o odbudowanie)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka