Dodaj do ulubionych

Dlaczego pozwalamy sprowadzac towary z Chin ?

11.06.05, 22:13
Dlaczego zgadzamy się na niezdrowy układ , w którym dajemy zarabiac wielkim
korporacjom , a one nie daja nam miejsc pracy , bo juz dawno przeniosły sie
do Chin?Dlaczego zgadzamy sie uczestniczyć w szczurzym wyscigu ciecia kosztów
produckji ( a takze pracy) , w którym na dobrą sprawe jestesmy bez szans?
Istnieje jeszcze druga strona medalu.Chiny to cywilizacja inna od naszej ,
która coraz odwzniej artykuluje swoje interesy.Politolodzy sa przekonani , ze
predzej czy później dojdzie do konfrontacji na linii zachód-Azja.Dlaczego
pozwolimy , by naszym kosztem bogacił się kraj , ktory w przyszłosci zostanie
najpewniej nowym , potezniejszym Zwiaskiem Radzieckim ?

pzdr
Obserwuj wątek
    • 1ja Re: Dlaczego pozwalamy sprowadzac towary z Chin ?+ 12.06.05, 07:57
      O to samo stare UE pyta sie o Polske.
      • szatek100 Re: Dlaczego pozwalamy sprowadzac towary z Chin ? 12.06.05, 13:10
        Z tym , że u nas jest 3 mln bezrobotnych (z czeog milion robi na czarno a
        milion nie chce pracować) a średnia płaca przekracza 500 Euro.Do tego mozna
        doliczyźć najwyzej 2 mln z pozostałych nowych krajów członkowskich UE.W Chinach
        jest pewnie z miliard potencjalnych pracowników a srednia pensja to jakies 20-
        30 Euro

pzdr
    • antithesis potrzebna rewolucja!:) 12.06.05, 11:30
      odpowiedz jest jedna: Jestesmy tzw. d_y wolowe, ze nie bronimy sie przed
      kapitalizmem i pozwalamy, zeby on ograbial nas z zycia. W kapitalizmie chodzi
      tylko o jedno - o maksymalny zysk i wyzysk. Inne sprawy - dobro spoleczenstwa,
      przyszlosc narodu, cywilizacji, itp sie nie licza. Monopolistyczne korporacje
      (korpomafie) kupily sobie politykow, wiec ci ustanawiaja prawa, ktore sluza
      wylacznie tym korporacjom. O to, ze narod zbankrutuje i panstwa padna nikt sie
      dzis nie matrwi, bo jak paru politykow wezmie lapowki za swe uslugi, to nie sa
      w stanie dostrzegac innych spraw. Jedsynym wyjsciem z tej niezykle groznej
      sytuacji, ktora zagraza naszej egzystencji, jest rewolucja antykapitalistyczna
      i obalenie obecnego porzadku. Socjalistyczna gospodarka, choc produkowala
      siermiezne produkty, jednak sluzyla ludziom, dajac im prace i srodki do zycia.
      A wiec, wyklety powstan LUDU!..... Zrobmy teraz parade rownosci gospodarczej z
      Chinami!:))
      • 1ja Re: potrzebna rewolucja!:)+ 12.06.05, 12:24
        Holodupki!
        Hop do kupki!
      • borrka Alterglobalizm 12.06.05, 12:39
        Alterglobalizm nie oznacza walki z kapitalizmem w tradycyjnej postaci.
        To walka z panoszeniem sie miedzynarodowych korporacji.
        Korporacji, ktore w imie doraznych zyskow, stawiaja sie ponad panstwem i prawem.
        Nie ma nic zlego w przeplywie sily roboczeji kapitalu w ramach Unii.
        To pewna calosc gospodarcza.
        Zlo, to otwarcie rynkow na chinski, wietnamski itp. chlam, przenoszenie produkcji do trzeciego Swiata, kosztem fachowca europejskiego.
        Nalezy walczyc o przywrocenie kontroli panstwa nad zasadami zycia gospodarczego.
        Przede wszystkim nad polityka inwestycyjna, globalnym przeplywem kapitalu, polityka celna.
        • chestburster Precz z fachowcem europejskim!!!!!!!!!!!! 12.06.05, 12:42
          Alterglobalizm to nowe wcielenie rasizmu, faszyzmu, nazizmu i komunizmu.
          W imie dobrobytu bialych sku..synow z Europy i Ameryki chca walczyc z
          najlepsza rzecza do likwidacji nedzy czyli z kapitalizmem....
          • szatek100 Re: Precz z fachowcem europejskim!!!!!!!!!!!! 12.06.05, 13:14
            Od kiedy kapitalizm walczy z bieda ?Jakos nie zauwazylem.Dopóki Bismarck nie
            rozpoczął reform socjalnych w Europie panowała bieda z nedza...

Kapitalizm nie wydxwiegnie III Swiata z nedzy , bo robotnicy tam zawsze
            zarabiali 20 $ , zarabiaja 20$ i bedą zarabiac 20$.Cała forsa zaoszczedzona na
            pensjach zostaje w kieszeniach korporacji albo trafia do imperialistycznych
            rządów (Chiny wydaja juz na broń więcej , niz łącznym budzet MON Francji i
            Niemiec)

pzdr
          • ghotir do chestburster 12.06.05, 15:43
            przepraszam za nieprzyjemne odezwanie na innym watku. nie powinem tego zrobic
            bez wzgledu na to co Ty tam napisales.

chestburster napisał: 'Alterglobalizm to nowe wcielenie rasizmu, faszyzmu,
            nazizmu i komunizmu. W imie dobrobytu bialych sku..synow z Europy i Ameryki chca
            walczyc z najlepsza rzecza do likwidacji nedzy czyli z kapitalizmem....'
            --------------
            biale skur...ny wymyslily nie tylko wspomniane przez Ciebie problemy ale, przede
            wszystkim, kapitalizm. to ten system dal nam wspomniane problemy. gorzej, ten
            kapitalizm zdaje sie szerzyc - a nie zmniejszac - nedze w swiecie.
            • chestburster Budzet obronny Chin...... 12.06.05, 15:52
              Chiny na wojsko wydaja $65 mld

Caly budzet $349 mld

Znaczy na wojsko wydaja 18.6 % budzetu

----------------------------------------

USA na wojsko wydaja $420 mld

Caly budzet USA to $2400 mld

Zatem USA wydaja 17.5 % na wojsko

WNIOSEK: Chiny nie wydaja na wojsko wiecej niz USA 18% czy17% to praktycznie to
              samo.......

Wiec co mi tu gadacie o tym iz Chiny wydaja wielkie kwoty na armie????????

• szatek100 Re: Budzet obronny Chin...... 12.06.05, 17:08
                > Chiny na wojsko wydaja $65 mld
                >
                > Caly budzet $349 mld
                >
                > Znaczy na wojsko wydaja 18.6 % budzetu
                >
                > ----------------------------------------
                >
                > USA na wojsko wydaja $420 mld
                >
                > Caly budzet USA to $2400 mld
                >
                > Zatem USA wydaja 17.5 % na wojsko
                >
                >
                >
                >
                >
                >
                >
                > WNIOSEK: Chiny nie wydaja na wojsko wiecej niz USA 18% czy17% to praktycznie
                to
                >
                > samo.......
                >
                >
                > Wiec co mi tu gadacie o tym iz Chiny wydaja wielkie kwoty na armie????????

Musisz wiedziec parę rzeczy.

I.Za prezydentury Clintona budzet Pentagonu wynosił ok. 250 mld $.Dopiero Bush
                go napompował i dzis wynosi on juz 5% PKB (poziom Zimnej wojny).Efektem tego
                jest m.in 500 mld $ deficytu budzetowego.wiekszość krajów swiata wydaje na
                armię kwoty równe 1,5-2,5 % PKB

II.O liczbie 70 mld $ na chinska armie słyszałem juz dobre 4 lata temu.Od tego
                czasu na pewno musiał wzrosnać.Poza tym sa to wszystko dane szacunkowe.Chiny
                przyznaja sie do budzety zbrojeniowego w wysokosci zaledwie kilkunastu mld $
                ale nikt im nie wierzy.
                jest tez druga strona medalu - Wartosć nabywcza tych pieniedy.opłacenie
                zołnierza w Chinach jest jest bez porównania tansze , niz w USA.To samo mozna
                opwiedziec o kosztach wytworzenia coraz nowoczesniejszej chinskiej broni (sporo
                licencji radzieckich - np . mysliwce Su-27 , ale takze rodzime
                konstrukcje).Wszytko to powoduje , że po przeliczeniu budzet chinskiego MON
                moze wynosic nawet równowartosc 170 mld $ - to tyle , ile wydaje cała UEi 2/3
                budzetu USA zza czasów Clintona.A Wzrost gospodarczy wynosi u nich co roku
                10%...

BTW Wiesz , czemu Chiny nazywaja siebie "Panstwem środka".poniewaz od wiekow
                wierza , że sa pepkiem świata i powinny nim rzadzic.My , ludzie zachodu musimy
                zrozumiec , ze jest to cywilizacja starsza od naszej , która do tego wyznaje
                całkiem inne wartosci.Wraz ze wzrostem potegi gospodarczej Chiny będa coraz
                agresywniej promowac własna wizję urzadzenia swiata i własny styl zycia , tak ,
                jak to robił ZSRR w XX wieku.jeśli chcecie , to moge zresztą rozwinac ten
                watek.Zastanówcie się , czy chcecie zbroic przyszłego arcyrywala...

pzdr
                • chestburster Ale mi sie podoba chinska kultura........ 12.06.05, 21:56
                  wiec akurat ja nie mam sie czego obawiac....

A dlaczego nie protestujesz przeciwko dominacji USA????

I NAJWAZNIEJSZE!!!!!
                  Zgadnij jakie wizje mieli ludzie gdy upadalo Imperium Brytyjskie i wschodzila
                  Ameryka, takze uwazali iz bedzie to koniec swiata a tak naprawde USA
                  przyczynily sie w NAJWIEKSZY sposob do rozwoju swiata....wiec to samo bedzie z
                  Chinami ( juz obecnie ekonomisci porownuja wzrost Chin i Indii do rewolucji
                  przemyslowej ).
                  Wiec prosze nie pisz mi tutaj jak wystraszony bialy obywatel Zachodu....
                  • szatek100 Re: Ale mi sie podoba chinska kultura........ 12.06.05, 23:29
                    > wiec akurat ja nie mam sie czego obawiac....

Alez ja nie mówię o chińskim murze i wazach z czasów dynastii Ming , ale o
                    zakorzenionej w nich ideologii szowinistyczno-imperialnej.Wychowani w duchu
                    konfucjonizmu Chinczycy wierza , że sa pepkiem swiata i musza zdobyc nad nim
                    kontrolę.Takiem myslenie ma wielowiekowy rodowód i raczej się juz go nie
                    wypleni.Chińska kultura operuje wartościami całkowicie odmiennymi od tych ,
                    które my wyznejemy.Tam nie ma miejsca na wolnosc jednostki , indywidualizm czy
                    demokracja.Wszystko jest pionowo uporzadkowane i nie ma mowy o zmianie tego
                    swietego systemu.To dlatego chinscy robotnicy są tacy cierpliwi i bierni wobec
                    własnej niedoli.

> A dlaczego nie protestujesz przeciwko dominacji USA????

Uwazam , ze zachód powinien pełnic funkcje "stróza nocnego".Z jednej strony nie
                    nalezy pozwolic , by cywilizacje inne , niż zachodnia dogoniły ją pod wzgledem
                    militarnym i gospodarczym , a z drugiej strony nie nalezy wchodzic im w
                    parade.Przykładem szkodliwosci takiego działania jest Irak - mieszkancy zachodu
                    naiwnie mysleli , ze mozna wjechac czołgami w sam srodek cywilizacji Islamu i
                    tak po prostu zrobić tam zachód.Reasumując:niech islamisci i azjaci zyja sobie
                    w pokoju i spokoju , ale zarazem dopilnujmy , by nam nie zagrazali...

> I NAJWAZNIEJSZE!!!!!
                    > Zgadnij jakie wizje mieli ludzie gdy upadalo Imperium Brytyjskie i wschodzila
                    > Ameryka, takze uwazali iz bedzie to koniec swiata a tak naprawde USA
                    > przyczynily sie w NAJWIEKSZY sposob do rozwoju swiata....wiec to samo bedzie
                    z
                    > Chinami ( juz obecnie ekonomisci porownuja wzrost Chin i Indii do rewolucji
                    > przemyslowej ).
                    > Wiec prosze nie pisz mi tutaj jak wystraszony bialy obywatel Zachodu....

I.Wkład USA w rozwój świata jest co najmniej dyskusyjny.
                    II.Anglia i USA to kraje nalezące do tego samego kregu cywilizacji.Za USA
                    przemawia takze fakt , ze maja mniej krwi na rekach , niz Anglicy.Zapewniam
                    Cię , że zarówno Azjaci , jak i Afrykanczycy i Arabowie nie wspominaja dobrze
                    zarówno Wlk. Brytanii , jak i USA.My tez nie będziemy zachwyceni ekspansja
                    Chin , bo ti INNA KULTURA (patrz pierwsza cześc mojego posta)

pzdr

• chestburster Re: Ale mi sie podoba chinska kultura........ 13.06.05, 00:19
                      szatek100 napisał:

> > wiec akurat ja nie mam sie czego obawiac....
                      >
                      > Alez ja nie mówię o chińskim murze i wazach z czasów dynastii Ming , ale o
                      > zakorzenionej w nich ideologii szowinistyczno-imperialnej.Wychowani w duchu
                      > konfucjonizmu Chinczycy wierza , że sa pepkiem swiata i musza zdobyc nad nim
                      > kontrolę.Takiem myslenie ma wielowiekowy rodowód i raczej się juz go nie
                      > wypleni.Chińska kultura operuje wartościami całkowicie odmiennymi od tych ,
                      > które my wyznejemy.Tam nie ma miejsca na wolnosc jednostki , indywidualizm
                      czy
                      > demokracja.Wszystko jest pionowo uporzadkowane i nie ma mowy o zmianie tego
                      > swietego systemu.To dlatego chinscy robotnicy są tacy cierpliwi i bierni
                      wobec
                      > własnej niedoli.
                      >

No to ciekawe....uwazasz ze zakorzeniony w nich jest szowinizm???
                      Mam pytanie....z iloma Chinczykami w zyciu rozmawiales....i prosze nie mow mi o
                      ich rzekomym ukrywaniu prawdziwych pogladow przed rozmowca z Europy....
                      Wiekszosc z tych z ktorymi rozmawialem faktycznie nie lubi USA ale nie tak za
                      nic lecz za to co USA w stosunku do nich robi np. wypowiedzi Rumsfelda ze Chiny
                      zwiekszaja wydatki na zbrojenia...ale Mr. Rumsfeld nie wspomnial ze to USA
                      wydaja 50 % kasy na swiatowe zbrojenia......

> > A dlaczego nie protestujesz przeciwko dominacji USA????
                      >
                      > Uwazam , ze zachód powinien pełnic funkcje "stróza nocnego".Z jednej strony
                      nie
                      >
                      > nalezy pozwolic , by cywilizacje inne , niż zachodnia dogoniły ją pod
                      wzgledem
                      >
                      > militarnym i gospodarczym , a z drugiej strony nie nalezy wchodzic im w
                      > parade.Przykładem szkodliwosci takiego działania jest Irak - mieszkancy
                      zachodu
                      >
                      > naiwnie mysleli , ze mozna wjechac czołgami w sam srodek cywilizacji Islamu i
                      > tak po prostu zrobić tam zachód.Reasumując:niech islamisci i azjaci zyja
                      sobie
                      > w pokoju i spokoju , ale zarazem dopilnujmy , by nam nie zagrazali...
                      >

Aha czyli wedlug Ciebie przed powstaniem potegi Zachodu w XVIII i XIX wieku na
                      swiecie nie istniala zadna kultura i cywilizacja tylko krwiozerczy Chinczycy,
                      Indusi i Arabowie a takze Indianie w Amerykach?????
                      Czuc tu troche rasizmem i pogladami zgodnie z ktorymi Chinczyk to po nocach nie
                      spi myslac jak zdominowac swiat i wszystko zniszczyc.....
                      Czyli Polacy to narodowo-katolickie, rozmodlone matoly ktorym jedynie Rydzyk w
                      glowach.....chyba Francuzi mieli racje z zagrozeniem ze strony Polski po jej
                      akcesji do EU.....

>
                      > > I NAJWAZNIEJSZE!!!!!
                      > > Zgadnij jakie wizje mieli ludzie gdy upadalo Imperium Brytyjskie i wschod
                      > zila
                      > > Ameryka, takze uwazali iz bedzie to koniec swiata a tak naprawde USA
                      > > przyczynily sie w NAJWIEKSZY sposob do rozwoju swiata....wiec to samo bed
                      > zie
                      > z
                      > > Chinami ( juz obecnie ekonomisci porownuja wzrost Chin i Indii do rewoluc
                      > ji
                      > > przemyslowej ).
                      > > Wiec prosze nie pisz mi tutaj jak wystraszony bialy obywatel Zachodu....
                      >
                      >
                      > I.Wkład USA w rozwój świata jest co najmniej dyskusyjny.
                      > II.Anglia i USA to kraje nalezące do tego samego kregu cywilizacji.Za USA
                      > przemawia takze fakt , ze maja mniej krwi na rekach , niz Anglicy.Zapewniam
                      > Cię , że zarówno Azjaci , jak i Afrykanczycy i Arabowie nie wspominaja dobrze
                      > zarówno Wlk. Brytanii , jak i USA.My tez nie będziemy zachwyceni ekspansja
                      > Chin , bo ti INNA KULTURA (patrz pierwsza cześc mojego posta)
                      >
                      >
                      > pzdr
                      >

A Ty myslisz ze Chiny aby zostac supermocarstwem nie beda musialy wprowadzic
                      zachodnich standardow????
                      Beda musialy chocby dlatego ze nie da sie byc dominujacym narodem bez dobrej
                      organizacji i pewnych norm, wiec o to sie nie boj Chinczycy przyjma to co
                      trzeba.
                      Nie da sie obejsc pewnych prawidlowosci wiec mowie Ci, nie boj sie Chin....

Podsumowujac wydaje mi sie ze caly ten strach pochodzi z tego iz ludzie zawsze
                      boja sie nowego i nieznanego wiec gdy Chiny stana sie dominujaca potega ludzie
                      przyjma to w koncu za normalny stan rzeczy i przestana panikowac ( az do
                      momentu gdy to Chinom zagrozi inne supermocarstwo < lub grupa supermocarstw > ).
                      A moze do tego czasu powstanie swiatowe superpanstwo???

Pzdr.
                      PS: A te seksowne Chinki to Cie nie przekonuja??? :-)
        • antithesis Re: Alterglobalizm 12.06.05, 12:50
          prawde piszesz borrka, czeka nas rewolucja antykorporacyjna. Wenezuelczycy
          kopneli korporacje z rzyc, odebrali ukradziony im majatek narodowy, nalozyli
          cla na azjatycki chlam i wygrali. Mozemy i my!
          • chestburster To jedz do Wenezueli, bo ja wole USA i Chiny..... 12.06.05, 12:53
            • antithesis ja wole USA i Pl po kopnieciu korporacji z rzyc!! 12.06.05, 12:57
          • ghotir Re: Alterglobalizm 12.06.05, 15:53
            antithesis napisała: 'czeka nas rewolucja antykorporacyjna. Wenezuelczycy
            kopneli korporacje z rzyc, odebrali ukradziony im majatek narodowy, nalozyli cla
            na azjatycki chlam i wygrali. Mozemy i my!'
            ------------
            jezeli przez 'my' rozumiesz polska to nie mamy szans na pojscie droga
            bolivarowcow, chyba ze wejdziemy w jakas slowianska koalicje, ale na to sie nie
            zanosi.

rewolucja antykorporacyjna juz sie zaczela, inaczej klein nie moglaby napisac
            swojej ksiazki. tyle ze polska musi pozostac w opozycji do tej rewolucji ze
            wzgledu na tzw interes narodowy definiowany przez nasze elity.

chcialbym uwazac, ze wenezuela wygrala, ale martwie sie o to co moze stac sie z
            chavez i konsekwentnie z calym ruchem.
            • chestburster Chaveza to USA powinno zbombardowac.... 12.06.05, 15:55
              ....bombka z dedykacja
              • ghotir Re: Chaveza to USA powinno zbombardowac.... 12.06.05, 16:10
                chestburster napisał: ' ....bombka z dedykacja'
                ---------------
                usa popiera demokracje. chavez zostal demokratycznie wybrany dwa razy: wybory
                prezydenckie i referendum. na dodatek zamach na niego udowodnil ze on ma bardzo
                duze poparcie w swoim kraju, cos w rodzaju drugiego referendum.
                dlaczego zatem usa powinno zbombardowac chavez?
                • antithesis przeciez to jasne, ze chestburster to faszysta, 12.06.05, 19:01
                  zlodziej i morderca. szkoda z nim dyskutowac.
            • szatek100 Nie rozumiem 12.06.05, 16:28
              > antithesis napisała: 'czeka nas rewolucja antykorporacyjna. Wenezuelczycy
              > kopneli korporacje z rzyc, odebrali ukradziony im majatek narodowy, nalozyli
              cl
              > a
              > na azjatycki chlam i wygrali. Mozemy i my!'
              > ------------
              > jezeli przez 'my' rozumiesz polska to nie mamy szans na pojscie droga
              > bolivarowcow, chyba ze wejdziemy w jakas slowianska koalicje, ale na to sie
              nie
              > zanosi.

Myslę , że szanse maja na to lewicowe rządy w Europie i USA , trzeba po prostu
              ustalic na płaszczyźnie globalnej jakies zasady , które pozwoliłyby
              ucywilizowac ten wyscig szczurów

> rewolucja antykorporacyjna juz sie zaczela, inaczej klein nie moglaby napisac
              > swojej ksiazki

Bardzo ciekawa ksiażka , przynajmniej moim zdaniem

. tyle ze polska musi pozostac w opozycji do tej rewolucji ze
              > wzgledu na tzw interes narodowy definiowany przez nasze elity.

Hehe chyba za wzgledu na interes naszych elit :)A tak poważnie , to Cie nie
              rozumiem .dlaczego niby mamy bronic korporacji ?czyzbyśmy mieli jakies POLSKIE
              korporacje ?Jesli takowe znasz , to wymień :)Prawda jest taka , ze powinnismy
              stac w pierwszym rzędzie alterglobalizmu , bo inaczej w warunkach "wolnej
              amerykanki" w swiatoej gospodarce nasz raczkujacy dopiero mały i średni
              przemysł zostanie raz dwa rozniesiony w pył przez światowe rekiny wsparte
              chinskim materialem ludzkim...

pzdr

• ghotir Re: Nie rozumiem 12.06.05, 16:43
                szatek100 napisał: 'dlaczego niby mamy bronic korporacji ?czyzbyśmy mieli jakies
                POLSKIE korporacje ?Jesli takowe znasz , to wymień :)Prawda jest taka , ze
                powinnismy stac w pierwszym rzędzie alterglobalizmu , bo inaczej w warunkach
                "wolnej amerykanki" w swiatoej gospodarce nasz raczkujacy dopiero mały i średni
                przemysł zostanie raz dwa rozniesiony w pył przez światowe rekiny wsparte
                chinskim materialem ludzkim...'
                ----------------
                pominmy chiny, to tylko wazny dodatek do rozmowy.

polskie male i srednie przedsiebiorstwa zostaly rozwalone przed 2000.
                polska broni korporacji miedzynarodowych z dwoch wzgledow, tak mysle: interesy
                naszych elit i strach przed odwetem usa gdyby tego nie robila; osobiscie wole
                biede niz naloty amerykanskie jak w bylej jugoslawii.

zapomnij o lewicowych rzadach w usa. z kolei w sprawie europy ide z habermas;
                ludzie w europie zach (ale nie w polsce, moja opinia) maja mozliwosc naciskania
                na rzady tak aby one wziely pod uwage interesy calego swiata, a nie tylko
                interesy ich elit. to jest przyslowione swiatelko w tunelu.

pozdrowienia
                • chestburster Cale szczescie w USA socjalizm nie dojdzie do glos 12.06.05, 16:50
                  u.

Ludzie czy wy wierzycie w jakies kapitalistycze spiski na ktorych czele stoja
                  USA oraz Chiny??????????????

Jezeli tak to polecam wizyte u psychiatry....
                  • ghotir Re: Cale szczescie w USA socjalizm nie dojdzie do 12.06.05, 16:59
                    chestburster napisał: 'Ludzie czy wy wierzycie w jakies kapitalistycze spiski na
                    ktorych czele stoja USA oraz Chiny??????????????'
                    -----------
                    watpie w istnienie takich spiskow (ekonomia). wyniki wielu akcji wskazuja na ich
                    istnienie ale jak dobrze sie przyjrzec to pojedyncze skladniki tych akcji byly
                    jawne. ot tak sie zlozylo w ramach jedynie slusznego systemu. co do samego
                    systemu to o nim sie nie rozmawia. ci ktorzy to robia sa odsylani do psychuszek.
                • szatek100 Re: Nie rozumiem 12.06.05, 17:13
                  > polskie male i srednie przedsiebiorstwa zostaly rozwalone przed 2000.
                  > polska broni korporacji miedzynarodowych z dwoch wzgledow, tak mysle: interesy
                  > naszych elit i strach przed odwetem usa gdyby tego nie robila; osobiscie wole
                  > biede niz naloty amerykanskie jak w bylej jugoslawii.

Och wątpie , żeby Amerykanie od razu nas bombardowali :)Zreszta mieszkancom
                  Stanów turbokapitalizm tez zaczyna zachodzić za skórę,Praca co prawda jest ,
                  ale za to coraz trudniejsza , coraz mniej stabilna i coraz gorzej płatna.Jak
                  to okresliła N, Klein - nastepuje jej McDonaldyzacja - niewtajemnieczonym
                  powiem , ze przez McDonaldyzację rozumiemy stosunki pracy typowe chodxby dla
                  supermarketow "biedronka" - niska płaca , groźba zwolnienia , brak stałych
                  godzin pracy , bezpłatne nadgodziny i zakaz działania zwiazkow zawodowych...

pzdr
            • antithesis Re: Alterglobalizm 12.06.05, 18:56
              "rewolucja antykorporacyjna juz sie zaczela, inaczej klein nie moglaby napisac
              swojej ksiazki. tyle ze polska musi pozostac w opozycji do tej rewolucji ze
              wzgledu na tzw interes narodowy definiowany przez nasze elity."
              ----
              wlasnie dlatego Polacy musza zrobic rewolucje. Wszystkie rewolucje zawsze sa
              przeciw interesom elyt wladzy i kasy, prawie zawsze wrogich swym narodom (tak
              jak jest w III RP). W Wenezueli narod tez stanal przeciw interesom elyt. Ale do
              tego potrzebny jest przywodca, jak Chavez.
    • chestburster Idzcie sie leczyc chorzy socjalisci!!!!!!!!!!!!!!! 12.06.05, 12:32
      Jezeli mam do wyboru europejski socjalizm i chinski kapitalizm to zdecydowanie
      wybieram CHINY!!!!!!!

A co do zderzenia Zachodu i Chin....takiego czegos nie bedzie gdyz ZSRR byl
      krajem komunistycznym o gospodarce centralnie sterowanej a Chiny sa krajem
      prawie-kapitalistycznym.
      Poza tym aby zostac supermocarstwem nalezy wprowadzic pewne standardy ktore
      Chiny z czasem wprowadza i nie chodzi mi o bzdury w stylu zwiazki zawodowe
      tylko dobrze rozwiniete i przejrzyste rynki finansowo-kapitalowe, tepienie
      korupcji etc......

TAK WIEC NIECH NAM ZYJE KAPITALIZM, WOLNY HANDEL, GLOBALIZACJA, CHINY oraz
      USA!!!!!!!!!
      • borrka Ali i okret pustyni... 12.06.05, 13:07
        Czy ty czasem zastanawiasz sie, co piszesz ?
        A co to ma wspolnego z socjalizmem, czy USA ?
        Globalizacja rozumiana jako wladza korporacji, jest szkodliwa dla rozwoju kapitalizmu przede wszystkim.
        Kapitalizm wymaga duzej sily nabywczej spoleczenstwa, a z czego ona ma wynikac, gdy dochody osiaga jedynie korporacja, a nie europejski, czy amerykanski pracownik?
        Dlaczego w imie polityki koncernow, karmi sie pasozytow petrodolarami, bo tak jest wygodnie General Motors ?
        A przecie istnieja od dawna alternatywne technologie pozyskiwania energii i napedu pojazdow mechanicznych.
        Gdyby nie presja korporacji, Ali daaawno przesiadlby sie na ukochanego wielblada - okret pustyni, solidny europejski robotnik mialby prace i wydawalby swa pensje na konsumpcje.
        Europejskich towarow.
        • 1ja Re: Ali i okret pustyni...+ 12.06.05, 14:19
          >>>>>>>>>>>>>>< Alterglobalizm
          borrka 12.06.2005 12:39 + odpowiedz

Nie ma nic zlego w przeplywie sily roboczeji kapitalu w ramach Unii.
          To pewna calosc gospodarcza.
          Zlo, to otwarcie rynkow na chinski, wietnamski itp. chlam, przenoszenie
          produkcji do trzeciego Swiata, kosztem fachowca
          europejskiego.>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>><

Niby masz racje.
          Ale czy tak samo mysla Francuzi i np.Szwedzi,maja na mysli Polakow?
          • szatek100 Re: Ali i okret pustyni...+ 12.06.05, 14:39
            Oczywiscie to w duzej mierze efekt propagandy narodowo-socjalistycznej (bo np.
            we Francji prawica jest socjalistyczna a lewica narodowa).40 molionow Polska
            nie "wyczysci" rynku pracy 450 milionowej Unii (zwłaszcza , że Polacy sami będa
            stanowic siłe nabywczą i kupowac produkty z UE) .1,5 miliardowe chiny bez
            przeszkod moga spauperyzowac Europe...

pzdr
          • borrka Re: Ali i okret pustyni...+ 12.06.05, 14:43
            Przecietny czlowiek, rowniez obywatel starej Unii, jest ograniczony.
            Glupi.
            Od tego (teoretycznie) sa politycy, zeby miec dalsza perspektywe.
            Wizje.
            Kulturowo, pod wzgledem mentalnosci i tradycji, narody europejskie sa sobie bliskie.
            Przyklady Portugalii, Hiszpanii, Irlandii sa nader optymistyczne.
            Unia odniesie sukces na zasadzie, psy szczekaja, a karawana idzie dalej.
            • 1ja Re: Ali i okret pustyni...+ 12.06.05, 15:13
              Oczywiscie Polacy,do Unii wstepujac,mieli na celu uczyc kultury obywateli
              Unii Starej.
              Z propaganda nacjonalistyczna tez bym za bardzo nie szastal.
              Jak polski budowlaniec podbiera robote szwedzkiemu,konkurujac mniejsza placa
              (a zarabia na tym polski przedsiebiorca,ktorych swoich ze robotnikow
              pompuje),to ten SZwed nie bardzo Polaka lubi i nawet bez propagandy.
              1.Szwed traci prace.Nalezy go utrzymac.
              2.Polak placi podatek w Polssce - nie w Szwecji.
              3.Przedsiebiorca placi podatek w Polsce a nie w Szwecji.
              4.Szwecja jest platnikiem netto w UE.Polska - nie.
              Wiec bezrobotny Szwed musi placic na rzecz Polski.
              Ale to juz jest inna sprawa.
              Wiec nie widze roznicy miedzy Wietnamczykiem a Polakiem.
              Prosze wyjasnic.
              Ale bez dretwej nowomowy.

• chestburster Biali rasisci to socjalisci........... 12.06.05, 15:16
                Chcielibyscie aby wszyscy na swiecie zapie..li w pocie czola a Wy w tej
                Waszej zawszonej Europce byscie sie tylko opie..li.....
              • borrka Uczucia Szwedow . 12.06.05, 16:46
                To, co mysli bezrobotny Szwed, czy ogolnie Szwed, obchodzi mnie tyle, co zeszloroczny snieg.
                Nie, snieg sprzed 10 lat.
                Spoleczenstwo do bolu manipulowane demagogiczna propaganda.

Zasada wyrownywania poziomu zycia krajow uni od poczatku byla podstawa jej funkcjonowana.
                W stopniu bez porownania wiekszym w wypadku starszych czlonkow UE.
                Daje to ewidentne korzysci gospodarcz-polityczne wiodacym panstwom unijnym i napewno nikt nie bedzie zdaniem Szwecji specjalnie sie przejmowal.
                Te korzysci, to spory rynek nowych czlonkow z Europy Wschodniej (wiekszy, niz np. Rosja), stabilizacja polityczna regionu (ktory normalnie bylby zrodlem niekontrolowanej imigracji), jednolitosc kulturowa naplywowej sily roboczej
                (w przeciwienstwie np. do mieszkancow Rinkeby zarzynajacych kozy na podworkach).

Uwag o "uczeniu kultury" i "propagandzie nacjonalistycznej" nie rozumiem.
                • chestburster Jak Polaka bija to zle???????????? 12.06.05, 16:51
                  A jak Chinczycy wchodza na rynki swiatowe to polaczki ( celowo z malej litery )
                  sie natychmiast rzucaja.....
                  • borrka Re: Jak Polaka bija to zle???????????? 12.06.05, 16:55
                    I cos jeszcze masz do zakomunikowania?
                    Jak nie, to wolny jestes.
    • gieroy_asfalta ale ludziska bzdury wipisujecie 12.06.05, 15:25
      wolny handel, wymiana bez barier jest korzystna dla wszystkich, gopodarczo i
      społecznie. Poza tym więzy handlowe łączą ludzi- tam gdzie ludzie złączeni są
      wymianą i współpracą jest mniejsze niebezpieczeństwo konfliku zbrojnego.
      • chestburster Nareszcie ktos kto mysli NORMALNIE....... 12.06.05, 15:34
        bo juz myslalem ze ci socjalisci mnie tu zjedza....
      • 1ja Re: ale ludziska bzdury wipisujecie 12.06.05, 15:48
        Czy to Turcje tez dotyczy?
      • szatek100 Re: ale ludziska bzdury wipisujecie 12.06.05, 16:01
        -> wolny handel, wymiana bez barier jest korzystna dla wszystkich, gopodarczo i
        > społecznie.

Mozew bys tak operował argumentami , a nie haslami w stylu III miedzynarodówki

Poza tym więzy handlowe łączą ludzi- tam gdzie ludzie złączeni są
        > wymianą i współpracą jest mniejsze niebezpieczeństwo konfliku zbrojnego

Mit!Przykład chociazby wypraw krzyzowych pokazuje , że mozna ze soba hadlowac ,
        a jednoczesnie byc smiertelnymi wrogami.Krzyzowcy zawsze brali ze soba miecz i
        sakiewke.Proponuje Ci do poczytania znakomita ksiażkę Samuela Huntingtona -
        szefa instytutu spraw miedznarodowych na uniwersytecie Harvarda pt. "Zderzenie
        Cywilizacji".Autor udowadnia m.in , ze modernizacja Azji nie pociagnie za soba
        jej westernizacji , ale wzbudzi poczucie własnej wartosci i utoruj droge do
        konfliktu ze znienawidzonym zachodem

pzdr
    • chestburster Biali rasisci to socjalisci.............. 12.06.05, 15:56
      Chcielibyscie aby wszyscy na swiecie zapie..li w pocie czola a Wy w tej
      Waszej zawszonej Europce byscie sie tylko opie..li.....
    • 1ja Re: Dlaczego pozwalamy sprowadzac towary z Chin ?+ 12.06.05, 17:16
      >>>>>>><<Uczucia Szwedow .
      borrka 12.06.2005 16:46 + odpowiedz

To, co mysli bezrobotny Szwed, czy ogolnie Szwed, obchodzi mnie tyle, co
      zeszloroczny snieg.
      Nie, snieg sprzed 10 lat.
      Spoleczenstwo do bolu manipulowane demagogiczna propaganda.

Zasada wyrownywania poziomu zycia krajow uni od poczatku byla podstawa jej
      funkcjonowana.
      W stopniu bez porownania wiekszym w wypadku starszych czlonkow UE.
      Daje to ewidentne korzysci gospodarcz-polityczne wiodacym panstwom unijnym i
      napewno nikt nie bedzie zdaniem Szwecji
      specjalnie sie przejmowal.
      Te korzysci, to spory rynek nowych czlonkow z Europy Wschodniej (wiekszy, niz
      np. Rosja), stabilizacja polityczna
      regionu (ktory normalnie bylby zrodlem niekontrolowanej imigracji), jednolitosc
      kulturowa naplywowej sily roboczej
      (w przeciwienstwie np. do mieszkancow Rinkeby zarzynajacych kozy na podworkach).

Uwag o "uczeniu kultury" i "propagandzie nacjonalistycznej" nie rozumiem.
      • borrka Re: Dlaczego pozwalamy sprowadzac towary z Chin ? 12.06.05, 17:20
        Nie denerwuj sie.
        To szkodzi na cisnienie i bede mial wyrzuty sumienia potem.
        Ide na basen.
        Puss och kram.
        • gocanowo bo tanio!!! 12.06.05, 19:35
          • antithesis Re: bo tanio!!! 12.06.05, 19:41
            tanio dla niemyslacych. pomysl, ze jesli 30% ludzi jest bez pracy, to musza ich
            utrzymac pracujacy, czy ty musz placic wieksze podatki, wtedy nie okaze sie
            tanio. na tym interesie zyskuja tylko korporacyjne mafie.
    • antithesis poczatek konca korporacyjnej globalizcacji! 12.06.05, 19:57
      Amerykanski kongres powaznie rozwaza likwidacje WTO (glownego narzedzia
      globalizacji). Zwyciezyl strach przed utata hegemonii na rzecz Chin, ktore sa
      jedynym krajem (obok Indii), ktory naprawde korzysta na istnieniu WTO. Dla USA
      WTO to grob, bo USA juz nic prawie nie produkuje, co swiat chcialby kupic i dla
      czego nie byloby tanszej chinskiej/hinduskiej alternatywy.
      • borrka Re: poczatek konca korporacyjnej globalizcacji! 12.06.05, 20:02
        Amerykanie jednak mysla.
        • antithesis zaczeli sie bac 12.06.05, 20:13
          strach i stres czasem stymuluja myslenie;)
      • szatek100 Re: poczatek konca korporacyjnej globalizcacji! 12.06.05, 20:21
        Skad to wiesz ?

pzdr
        • antithesis Re: poczatek konca korporacyjnej globalizcacji! 12.06.05, 20:34
          wiem z public radio w USA, ktore nadaje wiadomosci z kongresu.
          antyglobalistyczne cisnienie spoleczne na rzad USA staje sie juz duze, ze
          kongresmeni bojac sie o swoje stolki zaczynaja o tym mowic, ale to nie znaczy,
          ze tak sie stanie, bo korporacje i banki ktore sa najwiekszymi wrogami USA i
          calego swiata) i tak maja wieksza sile przebicia, czyli przekupstwa. one
          faktycznie rzadza w USA i w EU. moze sytucja sie zmieni dopiero, kiedy USA
          calkowicie padna gospodarczo i politycznie, co chyba stanie sie niedlugo, bo
          ten kraj staje sie juz III swiatem, nie majac juz swiatu nic dozaoferowania
          poza bronia. i w tym zakresie Chiny ich szybko przescigna.
          • chestburster A dlaczego Wy sie tak boicie Chin???????? 12.06.05, 22:00
            Juz wiecie jak sie czuja Arabowie, Chinczycy, Indusi, Latynosi i Afrykanczycy
            gdy Zachod wpieprzal sie im w ich sprawy ( a i tak jeszcze nie czujecie tego w
            taki sposob )??????

It's time to pay the price.....
      • chestburster To NIGDY nie przejdzie...... 12.06.05, 22:03
        Z prostego powodu....Ameryka wykopalaby sobie grob takim posunieciem.

Wiec twierdze nadal, ze kapitalizm i globalizacja jest jedynym sposobem
        zmniejszenia nedzy na swiecie.....

Niedawno rozmawialem na czacie indyjskim z pewnym Indusem ktory powiedzial mi
        ze ludzie w Indiach sa w super nastroju widzac jak ich ojczyzna sie rozwija a
        bieda maleje.
        A Chiny rozwijaja sie jeszcze szybciej niz Indie wiec mozna sobie wyobrazic
        jaka radosc i dume czuja Chinczycy.

www.asiawind.com/forums
        www.bbs.chinadaily.com.cn
    • chestburster Odpowiedz dla szatka 100 i nie tylko!!!!!!!!!!!!!! 13.06.05, 00:59
      szatek100 napisał:

> > wiec akurat ja nie mam sie czego obawiac....
      >
      > Alez ja nie mówię o chińskim murze i wazach z czasów dynastii Ming , ale o
      > zakorzenionej w nich ideologii szowinistyczno-imperialnej.Wychowani w duchu
      > konfucjonizmu Chinczycy wierza , że sa pepkiem swiata i musza zdobyc nad nim
      > kontrolę.Takiem myslenie ma wielowiekowy rodowód i raczej się juz go nie
      > wypleni.Chińska kultura operuje wartościami całkowicie odmiennymi od tych ,
      > które my wyznejemy.Tam nie ma miejsca na wolnosc jednostki , indywidualizm
      czy
      > demokracja.Wszystko jest pionowo uporzadkowane i nie ma mowy o zmianie tego
      > swietego systemu.To dlatego chinscy robotnicy są tacy cierpliwi i bierni
      wobec
      > własnej niedoli.
      >

No to ciekawe....uwazasz ze zakorzeniony w nich jest szowinizm???
      Mam pytanie....z iloma Chinczykami w zyciu rozmawiales....i prosze nie mow mi o
      ich rzekomym ukrywaniu prawdziwych pogladow przed rozmowca z Europy....
      Wiekszosc z tych z ktorymi rozmawialem faktycznie nie lubi USA ale nie tak za
      nic lecz za to co USA w stosunku do nich robi np. wypowiedzi Rumsfelda ze Chiny
      zwiekszaja wydatki na zbrojenia...ale Mr. Rumsfeld nie wspomnial ze to USA
      wydaja 50 % kasy na swiatowe zbrojenia......

> > A dlaczego nie protestujesz przeciwko dominacji USA????
      >
      > Uwazam , ze zachód powinien pełnic funkcje "stróza nocnego".Z jednej strony
      nie
      >
      > nalezy pozwolic , by cywilizacje inne , niż zachodnia dogoniły ją pod
      wzgledem
      >
      > militarnym i gospodarczym , a z drugiej strony nie nalezy wchodzic im w
      > parade.Przykładem szkodliwosci takiego działania jest Irak - mieszkancy
      zachodu
      >
      > naiwnie mysleli , ze mozna wjechac czołgami w sam srodek cywilizacji Islamu i
      > tak po prostu zrobić tam zachód.Reasumując:niech islamisci i azjaci zyja
      sobie
      > w pokoju i spokoju , ale zarazem dopilnujmy , by nam nie zagrazali...
      >

Aha czyli wedlug Ciebie przed powstaniem potegi Zachodu w XVIII i XIX wieku na
      swiecie nie istniala zadna kultura i cywilizacja tylko krwiozerczy Chinczycy,
      Indusi i Arabowie a takze Indianie w Amerykach?????
      Czuc tu troche rasizmem i pogladami zgodnie z ktorymi Chinczyk to po nocach nie
      spi myslac jak zdominowac swiat i wszystko zniszczyc.....
      Czyli Polacy to narodowo-katolickie, rozmodlone matoly ktorym jedynie Rydzyk w
      glowach.....chyba Francuzi mieli racje z zagrozeniem ze strony Polski po jej
      akcesji do EU.....

>
      > > I NAJWAZNIEJSZE!!!!!
      > > Zgadnij jakie wizje mieli ludzie gdy upadalo Imperium Brytyjskie i wschod
      > zila
      > > Ameryka, takze uwazali iz bedzie to koniec swiata a tak naprawde USA
      > > przyczynily sie w NAJWIEKSZY sposob do rozwoju swiata....wiec to samo bed
      > zie
      > z
      > > Chinami ( juz obecnie ekonomisci porownuja wzrost Chin i Indii do rewoluc
      > ji
      > > przemyslowej ).
      > > Wiec prosze nie pisz mi tutaj jak wystraszony bialy obywatel Zachodu....
      >
      >
      > I.Wkład USA w rozwój świata jest co najmniej dyskusyjny.
      > II.Anglia i USA to kraje nalezące do tego samego kregu cywilizacji.Za USA
      > przemawia takze fakt , ze maja mniej krwi na rekach , niz Anglicy.Zapewniam
      > Cię , że zarówno Azjaci , jak i Afrykanczycy i Arabowie nie wspominaja dobrze
      > zarówno Wlk. Brytanii , jak i USA.My tez nie będziemy zachwyceni ekspansja
      > Chin , bo ti INNA KULTURA (patrz pierwsza cześc mojego posta)
      >
      >
      > pzdr
      >

A Ty myslisz ze Chiny aby zostac supermocarstwem nie beda musialy wprowadzic
      zachodnich standardow????
      Beda musialy chocby dlatego ze nie da sie byc dominujacym narodem bez dobrej
      organizacji i pewnych norm, wiec o to sie nie boj Chinczycy przyjma to co
      trzeba.
      Nie da sie obejsc pewnych prawidlowosci wiec mowie Ci, nie boj sie Chin....

Podsumowujac wydaje mi sie ze caly ten strach pochodzi z tego iz ludzie zawsze
      boja sie nowego i nieznanego wiec gdy Chiny stana sie dominujaca potega ludzie
      przyjma to w koncu za normalny stan rzeczy i przestana panikowac ( az do
      momentu gdy to Chinom zagrozi inne supermocarstwo < lub grupa supermocarstw > ).
      A moze do tego czasu powstanie swiatowe superpanstwo????

Pzdr.
      PS: A te seksowne Chinki to Cie nie przekonuja??? :-)
      • szatek100 Re: Odpowiedz dla szatka 100 i nie tylko!!!!!!!!! 13.06.05, 02:21
        > No to ciekawe....uwazasz ze zakorzeniony w nich jest szowinizm???
        > Mam pytanie....z iloma Chinczykami w zyciu rozmawiales....i prosze nie mow mi
        o
        >
        > ich rzekomym ukrywaniu prawdziwych pogladow przed rozmowca z Europy....

Typowy Chinczyk raczej nie ma poglądow.poglady maja rzadzace elity.I ludzie sie
        do nich dostosowywuja.Nie twierdze bynajmniej , że Chiny chca najezdzac świat ,
        jak to tobił np. Hitler.Wraz ze wzrostem potegi gospodarczej beda coraz mocniej
        promowac własny model zycia i własna wizje porzadku światowego.W pierwszej
        kolejności podporzadkuja sobie Azje , co doprowadzi do otwartego konfliktu z
        zachodem , który bedzie je uwazał za nowy ZSRR.

Ty jako mieszkaniec zachodu uwazasz , ze cały swiat powinien byc
        demokratyczny , wolnorynkowy i przestrzegający ustanowionych przez zachód praw
        człowieka.Otóz musisz przyjac do wiadomości , ze tak samo mysli o swoim
        systemie Arab czy Chinczyk...

> Wiekszosc z tych z ktorymi rozmawialem faktycznie nie lubi USA ale nie tak za
        > nic lecz za to co USA w stosunku do nich robi np. wypowiedzi Rumsfelda ze
        Chiny
        >

A widzisz!A co USA w stosunku do nich robi?Pieprzy im cos o prawach czlowieka ,
        tybecie i zakazuje łączyć sie z tajwanem.A oni ani mysla się z tym zgadzac , bo
        ich tyiacletnia kultura przyjmuje inne wartości. Ot co!

> Aha czyli wedlug Ciebie przed powstaniem potegi Zachodu w XVIII i XIX wieku
        na
        > swiecie nie istniala zadna kultura i cywilizacja tylko krwiozerczy Chinczycy,
        > Indusi i Arabowie a takze Indianie w Amerykach?????

Wręcz przeciwnie.istniało wiele cywilizacji , a każda z nich , podobnie jak
        dzisiaj zachód , uwazała sie za najlepsza , a swoje wartosci za
        uniwersalne.Potem padały a w ich miejsce pojawiały się nowe cywilizacje ,
        poglady i wartosci.I nowe poczucie wyjatkowosci...

> Czuc tu troche rasizmem i pogladami zgodnie z ktorymi Chinczyk to po nocach
        nie
        >
        > spi myslac jak zdominowac swiat i wszystko zniszczyc.....

w żadnym razie.Pisałem juz o tym powyzej...

> Czyli Polacy to narodowo-katolickie, rozmodlone matoly ktorym jedynie Rydzyk
        w
        > glowach.....chyba Francuzi mieli racje z zagrozeniem ze strony Polski po jej
        > akcesji do EU.....

Ja jestem antyklerykalnum lewicowcem , wiec pod powyzszy model raczej nie
        podpadam :)

> A Ty myslisz ze Chiny aby zostac supermocarstwem nie beda musialy wprowadzic
        > zachodnich standardow????

W zadnym razie ! Aby byc supermocarstwem Chiny musza byc potęga gospodarczą i
        militarna.czy teraz rozwijaja się ekonomicznie? -TAK , czy rozwijaja się
        militarnie ? -TAK, czy rozwijaja się dzięki demokracji i prawom człowieka? -NIE
        Widzisz "twarda" potega rodzi "miekka" potegę.powiem Ci teraz , co to
        znaczy.Otóz dana cywilizacja moze byc traktowana jako wzór przez inna tylko
        wtedy , kiedy posiada wyraźna przewagę gospodarczo - militarna.Elity słabszej z
        cywilizacji zaczynają uwazać , że aby dogonic konkurentów trzeba przyjac ich
        wartości.Stad wzieła się popularność zachodu na świecie.Z tym że w momencie , w
        którym np. Chiny zaczeły się rozwijac bez wdrazania zachodniej kultury , ich
        przywódcu stwierdzili: "nie musimy nasladowac dekadenckiego zachodu , by byc
        potęga.To nasz kultura jest najlepsza , bo daje nam tak wspanialy wzrost.I
        chińczycy tez się ciesza.Bo u nich na pierwszym miejscu jest panstwo a nie
        jednostka.Zawzsze byli biedni , śa i pewnie beda , wiec nie przykładają aż tak
        duzej wagi do własnych warunków zycia .Dla nich liczy się , ze staja się
        częścią supermocarstwa.to jest szkoła konfucjonistyczna....

> Beda musialy chocby dlatego ze nie da sie byc dominujacym narodem bez dobrej
        > organizacji i pewnych norm, wiec o to sie nie boj Chinczycy przyjma to co
        > trzeba.

Organizacje to oni maja lepsza niz my z naszym warcholstwem demokracji i
        wybujałymi potrzebami jednostek :)

wiec o to sie nie boj Chinczycy przyjma to co
        > trzeba.
        > Nie da sie obejsc pewnych prawidlowosci wiec mowie Ci, nie boj sie Chin....
        >
        > Podsumowujac wydaje mi sie ze caly ten strach pochodzi z tego iz ludzie
        zawsze
        > boja sie nowego i nieznanego wiec gdy Chiny stana sie dominujaca potega
        ludzie
        > przyjma to w koncu za normalny stan rzeczy i przestana panikowac ( az do
        > momentu gdy to Chinom zagrozi inne supermocarstwo < lub grupa supermocarstw
        > > ).
        > A moze do tego czasu powstanie swiatowe superpanstwo????

mam nadzieje , ze przekonałem Cie , że bac się nalezy .Jak nie o zycie , to o
        los naszej kultury .Jak nie za naszych czasów , to za czasów naszych prawnuków.

> PS: A te seksowne Chinki to Cie nie przekonuja??? :-)

Heh o gustach się nie dyskutuje , ale ja wole nasze blondynki :)Choc i Chinka
        fajna się czasem trafi :)

PS:Wszystko to , co tutaj napisałem to nie jest mój wymysł , ale tezy z
        ksiazki "Zderzenie Cywilizacji" autorstwa prof. Samuela Huntingtona - szefa
        instytutu spraw miedzynarodowych na uniwersytecie im. Harvarda i jednego z
        najwiekszych autorytetów w sprawach miedzynarodowych.Ksiazka jest tym badzreiej
        ciekawa , ze została napisana dobre 10 lat temu i niektóre z zawartych w niej
        przepowiedni juz zaczęły się sprawdzac (np. "neocaryzacja" Rosji).Polecam się
        zapoznac - albo ksiegarnia i 4 dychy w plecy albo biblioteka

www.nowe-panstwo.pl/010_2004_miesiecznik/010_2004_dossier1.htm
        www.niniwa2.cad.pl/islam.htm
        ksiazki.wp.pl/katalog/ksiazki/ksiazka/34703.html
        PS:bede moze jeszcze jutro rano , a potem nie bedzie mnie przynajmniej do srody
        wieczorem.Przepraszam ,że do tego czasu nie bede mógł odpisac na Twoje
        ewentualne posty

pzdr
        • chestburster zPodsumowujac punkt widzenia zalezy od punktu... 13.06.05, 02:32
          ...siedzenia.

Kazda cywilizacja uwaza siebie za najlepsza.....czyli to nie Chiny sa zle, gdyz
          to tylko Zachod je za takie uwaza.

I odwrotnie, Zachod nie jest zly tylko inne cywilizacje go za taki uwazaja.

Ja generalnie nie boje sie nowego i uwazam iz Zachodowi przyda sie troche pobyc
          na miejscu trzecim za Chinami i Indiami ( bieda zawsze uczy zycia ).....
    • abe_ltd Re: Dlaczego pozwalamy sprowadzac towary z Chin ? 13.06.05, 03:25
      Bo Made in China jest tanie a jakosciowo nie odbiega od zachodnich produktow (z
      wyjatkiem pewnym industries). Koniunktura i konsumpcja rzadza swiatem a nie
      twoje glupiutkie obawy i protesty.
      • szatek100 Nie rozumiem 15.06.05, 21:10
        Wyłożyłem Wam mase merytorycznych argumentów.Przedstawiłem opinie swiatowej
        sławy eksperta od spraw miedzynarodowych , a wy dalej z walicie z wypowiedziami
        na poziomie Super Expresu :(

pzdr
    • h108 Prawa człowieka. Kupując - popierasz ich łamanie. 14.06.05, 12:18
      Kupujac towary wyprodukowane w Chinach (czesto nawet o tym nie wiemy, bo sporo zachodnich
      produktow markowych jest tam robionych) popieramy niewolnicza prace dzieci, zbrodniczy system
      penitencjarny, kare smierci wymierzana bez wlasciwego sadu, przesladowania polityczne i religijne oraz
      eksterminacje mniejszosci, w tym narodu tybetanskiego. Nie bede tu siac grozy, jesli ktos lubi horrory,
      znajdzie sam informacje na temat tego, co sie dzieje w Tybecie.

Jednoczesnie spotkalam sie z pogladem, ze wspomagajac rozwoj gospodarczy Chin powolnie
      przyczyniamy sie do ich demokratyzacji i wiekszego otwarcia na zachod, a wiec tez do liberalizacji
      zamordystycznych praktyk w tym kraju.

Za ktorym pogladem jestescie?
      • minotaurus nie buduje sie demokracji poiprzez niewolnictwo 14.06.05, 16:15
        wlasnie rodzi sie nowy hegemon, przygotujmy sie lepiej na najstraszniejsza
        wojne swiatowa.
        • chestburster minotaurus idz sie utopic to wszystkim ulzy.... 14.06.05, 16:18
          czeka nas VIII wojna swiatowa minotaurow z krasnoludkami....

Pozdrawiam....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka