Dodaj do ulubionych

15'ty lipca 1410

14.07.05, 22:46
Jutro rocznica Grunwaldu. Szkoda, że nasz Prezydent nie zaprosił na obchody:
Białorusinów, Czechów, Litwinów, Ukraińców (Rusinów w ogóle) oraz Tatarów (Mongołów) na obchody.
Obserwuj wątek
    • aaki stare dzieje ale miło powspominać ;-) 14.07.05, 22:51
      www.pinakoteka.zascianek.pl/Matejko/Images/Grunwald.jpg
    • i-love-2-bike Re: 15'ty lipca 1410 14.07.05, 22:52
      hummer napisał:

> Jutro rocznica Grunwaldu. Szkoda, że nasz Prezydent nie zaprosił na obchody:
      > Białorusinów, Czechów, Litwinów, Ukraińców (Rusinów w ogóle) oraz Tatarów (Mong
      > ołów) na obchody.

powinnismy zaprosic krzyzakow i ponownie dac im w d..
      • hummer Re: 15'ty lipca 1410 14.07.05, 23:04
        i-love-2-bike napisała:
        >
        > powinnismy zaprosic krzyzakow i ponownie dac im w d..

Rachaelo wstydź się teraz seks analny? Może to i satysfakcja ale Ciekawe dla kogo?

PS
        Pozdrowienia z Lechji :-)
        • i-love-2-bike Re: 15'ty lipca 1410 14.07.05, 23:38
          hummer napisał:

> i-love-2-bike napisała:
          > >
          > > powinnismy zaprosic krzyzakow i ponownie dac im w d..
          >
          > Rachaelo wstydź się teraz seks analny? Może to i satysfakcja ale Ciekawe dla ko
          > go?
          >
          > PS
          > Pozdrowienia z Lechji :-)

tia tia widac kto o czym mysli w tym Wroclawiu,ja pisalam,ze trzebaby dac im w
          d... a nie,zeby dac im d..,oj te chlopy ciagle jedno im w glowie:))
          • hummer Re: 15'ty lipca 1410 14.07.05, 23:47
            i-love-2-bike napisała:

> tia tia widac kto o czym mysli w tym Wroclawiu,ja pisalam,ze trzebaby dac im w
            > d... a nie,zeby dac im d..,oj te chlopy ciagle jedno im w glowie:))

No z tym dawaniem różnie bywa, zależy kto dominuje. Za dużo zdrówka za poczucie humoru.
            No i za dobrą pamięć. Jak ja kocham to miasto. Żadnych enklaw, gett, dzielnic wyznaniowych. Ot, jesteś bo jesteś pracujesz by miasto się rozwijało, ludzie przyjmują cię z uśmiechem skąd byś nie była. A koncerty pod Białym Łabędziem sam miód. Tak powinno być na świecie. Pokój wszystkim ludziom dobrej woli. Niech im się szczęści.
            • i-love-2-bike Re: 15'ty lipca 1410 14.07.05, 23:50
              hummer napisał:

> i-love-2-bike napisała:
              >
              > > tia tia widac kto o czym mysli w tym Wroclawiu,ja pisalam,ze trzebaby dac
              > im w
              > > d... a nie,zeby dac im d..,oj te chlopy ciagle jedno im w glowie:))
              >
              > No z tym dawaniem różnie bywa, zależy kto dominuje. Za dużo zdrówka za poczucie
              > humoru.
              > No i za dobrą pamięć. Jak ja kocham to miasto. Żadnych enklaw, gett, dzielnic w
              > yznaniowych. Ot, jesteś bo jesteś pracujesz by miasto się rozwijało, ludzie prz
              > yjmują cię z uśmiechem skąd byś nie była. A koncerty pod Białym Łabędziem sam m
              > iód. Tak powinno być na świecie. Pokój wszystkim ludziom dobrej woli. Niech im
              > się szczęści.

bylam raz we Wroclawiu,ale dawno temu wiec pewnie sie zmienil,ale tak czy tak ja
              obstaje za moja Wraszawa. nie ma to jak stolica,a co do dawania,to widze,ze ty
              jestes zupelnie postepowy,od razu widac zes nie warszawiak,my tam nie pozwalamy
              dominowac:)))
              • hummer Re: 15'ty lipca 1410 15.07.05, 09:46
                i-love-2-bike napisała:

> bylam raz we Wroclawiu,ale dawno temu wiec pewnie sie zmienil,ale tak czy tak j
                > a
                > obstaje za moja Wraszawa. nie ma to jak stolica,a co do dawania,to widze,ze ty
                > jestes zupelnie postepowy,od razu widac zes nie warszawiak,my tam nie pozwalamy
                > dominowac:)))

Zajrzyj na wroclaw.hydral.com.pl/ Stronę robią pasjonaci. Lubię tam zaglądać bo zawsze czegoś można się dowiedzieć. Jest Wrocław, i nie tylko (Dolny Śląsk) taki jakim jest, jakim był i jakim będzie.

Za Stolycą nie przepadam, za długo trzymała Wrocław i region za pysk. Ale się wyrwaliśmy, jak przejrzysz tą stronę to sama złapiesz o co mi chodzi. Stronka powstaje w czynie społecznym :-)

Do poczytania też miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35762,2682277.html
                miasta.gazeta.pl/wroclaw/0,41263,2711059.html
                I na koniec podsumowanie, a może na początek Wielowrocław
                polityka.onet.pl/162,1233328,1,0,2508-2005-24,artykul.html

Komentaże też są ciekawe szczególnie ten
                polityka.onet.pl/1,1,8,12772088,35949021,1651738,0,forum.html
      • bazyliszek4 Re: 15'ty lipca 1410 14.07.05, 23:29
        i-love-2-bike napisała:

> powinnismy zaprosic krzyzakow i ponownie dac im w d..

LPR będzie się burzyć. nie dośc, że byłby to homoseksualizm, to jeszcze w
        dodatku krzywdzenie (?) katolików...
        • gspnstr Re: 15'ty lipca 1410 14.07.05, 23:40
          No nie wiem, paru ksiezy pewnie by sie ucieszylo na te okazje ;o)
        • kropekuk Ponoc maja ich hurtem USWIECIC ;) 14.07.05, 23:41

• kropekuk Mongolow lepiej nie zapraszac. Schleja sie i beda 14.07.05, 23:40
      z nozami w zebach latach. Fajny narod, ale alkohol im na mozg pada (a pijace, i
      owszem).
      • hummer Re: Mongolow lepiej nie zapraszac. Schleja sie i 14.07.05, 23:50
        kropekuk napisał:

Będą cięzką jazdą tatarską :-)
    • thannatos Re: 15'ty lipca 1410 15.07.05, 02:02
      Teraz to teraz, ale za lat piec - szescsetlecie!!! Trza by juz przygotowania zaczac.
      • hummer Wtopa Gazety - tak czy owak 15.07.05, 14:52
        Oto tematy z kraju w dniu dzisiejszym
        Dwie kolejne ekspertyzy dla komisji śledczej (15-07-2005 13:51) ?

Szmajdziński: lewica powinna mieć jednego kandydata na prezydenta (15-07-2005 13:14) ?

Sąd Lustracyjny nie wszczął procesów Przewoźnika i Szlajfera (15-07-2005 12:45) ?

Warszawskie pogotowie wnioskowało o postępowanie ws. informacji o zgonach (15-07-2005 12:25) ?

Cimoszewicz musi stanąć przed komisją (15-07-2005 12:11) ?

CBOS: 13-proc. poparcie dla rządu Marka Belki (15-07-2005 11:59) ?

Borowski nadal kandydatem na prezydenta (15-07-2005 11:52) ?

Łódź: powrót wystawy antyaborcyjnej (15-07-2005 11:35) ?

Wrocław: źle oceniono maturę z historii (15-07-2005 11:30) ?

Burmistrz Polkowic pozostanie w areszcie (15-07-2005 11:20) ?

Afera Starachowicka: odwołanie od wyroku (15-07-2005 11:07) ?

Borowski zrezygnuje z kandydowania? (15-07-2005 10:31) ?

"Łowcy skór" także w Warszawie (15-07-2005 03:00) ?

Jak zdobyć unijne stypendia - informator (15-07-2005 02:00) ?

Warszawa - manifestacja "Solidarności" (15-07-2005 01:02) ?

Samoobrona wchodzi w związki (15-07-2005 01:00) ?

Telebomber zatrzymany! (15-07-2005 00:46) ?

Ultranacjonaliści uczczą antysemickie zamieszki (15-07-2005 00:00) ?

Znikający przepis Cimoszewicza (15-07-2005 00:00) ?

Warszawski licealista najlepszy z międzynarodowej matury (14-07-2005 23:00) ?

A Gdzie Przypomnienie o Grunwaldzie?
    • hansii za duze koszty (polityczne) 15.07.05, 15:02
      hummer napisał:

> Jutro rocznica Grunwaldu. Szkoda, że nasz Prezydent nie zaprosił na obchody:
      > Białorusinów, Czechów, Litwinów, Ukraińców (Rusinów w ogóle) oraz Tatarów
      (Mong
      > ołów) na obchody.

Dzisiaj trendy jest jednanie sie z bylymi wrogami.
      To musialby jeszcze zaprosic Niemcow i Francuzow
      (byli drudzy po Niemcach wsrod Krzyzakow).

A na takie cos - to nas nie stac.
      • hummer A jakie zyski 15.07.05, 18:11
        1. Podkreślenie, żeśmy nie ćmy w Europie.
        2. Pokazanie do czego prowadzą europejskie niesnaski.
        3. Zainteresowanie Polską turystów. Bitwa była prawie 600 lat temu, zrobić promocję regionu, ucztę w Malborku.

Była to bitwa, zmieniająca bieg historii w Europie, pokazująca naszą mysl techniczą jak na tamte czasy niespotykaną gdzie indziej - mosty pontonowe Jagiełły. Przeprawić ~30 tysięcy ludzi przez Wisłę na zbudowanym tego samego dnia moście pontonowym, nie wiem który logistyk podjąłby się dziś tego zadania mając do dyspozycji flisaków i spływające z nurtem rzeki kłody drewna.
        • j-k Re: A jakie zyski 15.07.05, 18:15
          hummer napisał:

> 1. Podkreślenie, żeśmy nie ćmy w Europie.
          > 2. Pokazanie do czego prowadzą europejskie niesnaski.
          > 3. Zainteresowanie Polską turystów. Bitwa była prawie 600 lat temu, zrobić
          prom
          > ocję regionu, ucztę w Malborku.
          >
          > Była to bitwa, zmieniająca bieg historii w Europie, pokazująca naszą mysl
          techn
          > iczą jak na tamte czasy niespotykaną gdzie indziej - mosty pontonowe
          Jagiełły.
          > Przeprawić ~30 tysięcy ludzi przez Wisłę na zbudowanym tego samego dnia
          moście
          > pontonowym, nie wiem który logistyk podjąłby się dziś tego zadania mając do
          dys
          > pozycji flisaków i spływające z nurtem rzeki kłody drewna.<

No to masz jeszcze kilka lat 2010 - to chyba piekna data?
          A ze ja urodzilem sie kilka kilometrow od owej historycznej przeprawy
          pod Czerwinskiem, to i moje pelne poparcie.

• hummer Re: A jakie zyski 15.07.05, 19:28
            j-k napisał:

> No to masz jeszcze kilka lat 2010 - to chyba piekna data?
            > A ze ja urodzilem sie kilka kilometrow od owej historycznej przeprawy
            > pod Czerwinskiem, to i moje pelne poparcie.

Miło to słyszeć choć nie jestem pewien czy nie przeszkadzają Ci muzułmanie:
            " A jednak rycerstwo polskie wzięło go niemal w mgnieniu oka, z zapałem tak niepohamowanym, że nim cały obóz nadciągnął, już z miasta i zamku pozostały tylko gruzy i zgliszcza, wśród których dzicy wojownicy Witolda i Tatarzy pod Saladynem wycinali ostatki broniących się z rozpaczą niemieckich knechtów." H. Sienkiewicz, Krzyżacy.

Swoją drogą zastanawia mnie, dlaczego w Polsce świętuje się klęski - Powstanie Warszawskie, Kościuszkowskie, Listopadowe, Syczniowe, Śląskie, a nie zwycięstwa - Powstanie Wielkopolskie, czy właśnie Grunwald.

Mi jako wrocławianinowi, pierwsza chorągiew pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_pod_Grunwaldem#Sztandary_krzy.C5.BCackie_zdobyte_pod_Grunwaldem kojarzy się jednoznacznie ;-) Toż to Orzeł Piastowski i Śląski.
            Dziwną i zagmatwaną mamy historię i lepiej o niej nauczać niż ją powtarzać na nowo.
            • hummer Aby nie być gołosłownym 15.07.05, 19:33

> Mi jako wrocławianinowi, pierwsza chorągiew pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_pod_Grunwaldem#Sztandary_krzy.C5.BCackie_zdobyte_pod_Grunwaldem kojarzy się jednoznacznie ;-) Toż to Orzeł Piastowski i Śląski.
              > Dziwną i zagmatwaną mamy historię i lepiej o niej nauczać niż ją powtarzać na n
              > owo.

www.dolnyslask.pl/index-pol.htm
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka