Dodaj do ulubionych

bog i ojczyzna.....

21.07.05, 22:37
taaaak, niezle to wyglada w polsce.....

obin.org/video/myslenice/16-07-05-myslenice.mpg

Obserwuj wątek
    • marouder Balon na smierdzace powietrze. 21.07.05, 23:35
      Zadziwiajace, ten stary czlowiek zachowal wymowe i akcent oraz elementy gwary,
      ktore slysze na codzien..Ucieszylo mnie to, ze kontrdemonstrantow bylo niewielu
      mniej niz "manifestantow". Jest nadzieja danka. Lysi nie zadymili, a ich
      bunczuczne zapewnienia, ze w nowym roku takze beda czcic Doboszynskiego mozna
      wlozyc miedzy bajki. Samorzad zobaczyl, ze to tylko duzy, pusty w srodku balon,
      ktory latwo mozna przekloc.

dana33 napisała:

> taaaak, niezle to wyglada w polsce.....
      >
      > obin.org/video/myslenice/16-07-05-myslenice.mpg
      >
      • dana33 Re: Balon na smierdzace powietrze. 21.07.05, 23:39
        mam nadzieje, ze masz racje.
        ale nie rozumiem, ze ani zarzad miasta, ani rzad polski, wiedzac o tym, nie
        zabronili im tej demonstracji.
        • marouder Re: Balon na smierdzace powietrze. 21.07.05, 23:51
          Moi mysleniccy znajomi mowili mi, ze samorzad sie bal zamieszek i dlatego
          podpisal zgode na manifestacje, wysylajac na nia jakichs ludzi z prokuratury i
          wzmacniajac nadzor policyjny. Nie bylem tego dnia w tym miasteczku, sadze
          jednak, ze ktos zdokumentowal zajscie od strony formalno-prawnej. Mysle, ze w
          nastepnym roku juz nikt zgody nie wyda. Poza tym recepcja demonstracji wsrod
          mieszkancow zadna, malo kto o niej slyszal, jak widzialas, na rynku pustki,
          prawie zero gapiow...no i ludzie, ktorzy fatygowali sie z W-wy (ponad 300 km) by
          okazac swoj sprzeciw...nie ma co biadolic, skrajne opcje w Polsce sa narawde
          malo popularne.

dana33 napisała:

> mam nadzieje, ze masz racje.
          > ale nie rozumiem, ze ani zarzad miasta, ani rzad polski, wiedzac o tym, nie
          > zabronili im tej demonstracji.
        • explicit Re: Balon na smierdzace powietrze. 22.07.05, 00:22
          Zabronil ? Ty ponoc reprezentujesz demokracje - Darn, Dana ! Wasza "demokracja"
          zabrania ,... dobrze wiedziec :) Intelektualny knot :(

uklony

==============================================================================

ale nie rozumiem, ze ani zarzad miasta, ani rzad polski, wiedzac o tym, nie
          zabronili im tej demonstracji.

• i-love-2-bike Re: Balon na smierdzace powietrze. 22.07.05, 00:33
            explicit napisał:

> Zabronil ? Ty ponoc reprezentujesz demokracje - Darn, Dana ! Wasza "demokracja"
            > zabrania ,... dobrze wiedziec :) Intelektualny knot :(
            >
            > uklony
            >
            > ==============================================================================
            >
            > ale nie rozumiem, ze ani zarzad miasta, ani rzad polski, wiedzac o tym, nie
            > zabronili im tej demonstracji.
            >
            >
            a czemu rzad izraela nie zabronil tego pierozkowa damo?
            www.cpt.org/gallery/view_photo.php?set_albumName=at_tuwani&id=04_12_01_Paletinians_confront_settler_1
          • dana33 Re: Balon na smierdzace powietrze. 22.07.05, 07:26
            nu, co podskakujesz, rozlupaniec? nasze extremistyczne partie sa zabraniane.
            nasi extremisci siedza wiele razy i przez dlugie miesiace, w areszcie domowych,
            jesli rzad uzna ich za niebezpiecznych w danym momencie. tak ze buzie zamykac,
            rozlupaniec i nie krzyczec za duzo.
            • dox1 Re: Balon na smierdzace powietrze. 22.07.05, 22:05
              dana33 napisała:

> nu, co podskakujesz, rozlupaniec? nasze extremistyczne partie sa zabraniane.
              > nasi extremisci siedza wiele razy i przez dlugie miesiace, w areszcie domowych,
              >
              > jesli rzad uzna ich za niebezpiecznych w danym momencie. tak ze buzie zamykac,
              > rozlupaniec i nie krzyczec za duzo.

CICHO SIEDZIEC!!!!!!!!!
              Zgadzam sie, ale odpowiedz mi jak nazwano SHARON'a podczas konfliktow w Libanie?
              • mmkkll Re: Balon na smierdzace powietrze. 22.07.05, 22:09
                Zapewne "rzeźnikiem Bejrutu". Takie wyniki daje google.
        • olewin a co robil rzad israel kiedy to demonstrowali 22.07.05, 00:30
          zwolennicy Barucha Goldsteina ??
          Dlaczego rzad israel pozwolil na lamanie praw jednostek takich jak Mordechaj
          Vanunu ?

Dlaczego rzad israel nie zmazywał nazistowskich symboli na lądowisku Papieża ??
          • dana33 Re: a co robil rzad israel kiedy to demonstrowali 22.07.05, 07:27
            hahahaha, olewajski, prawa jednostek takich jak mordechai vanunu....
            widzisz, idiotku, vanunu to zdrajca, prawo zlamal on i za to poszedl siedziec.
            i wg mnie siedzial za krotko. doszlo? git.
            • olewin Re: a co robil rzad israel kiedy to demonstrowali 22.07.05, 21:03
              czyżbyś to chamstwem pokrywała brak argumentów i kompleksy ???

Vanunu był więziony przez 20 lat jako więzień sumienia ... izrael produkując
              nielegalnie broń jądrową naruszył wszelkie międzynarodowe postanowienia ..
              Vanunu został nielegalnie uprowadzony z terytorium Włoch. Spotkał się także z
              nienawiścią na tle religijnym z powodu zmiany swojej wiary ..
              • dana33 Re: a co robil rzad israel kiedy to demonstrowali 22.07.05, 22:12
                nu, olewajski, kompleksy u mnie? upadles na glowe chyba....
                ciuciek, israel na szczescie nigdy nie podpisal zadnej umowy, jesli chodzi o
                bron jadrowa i jej produkcja w israelu jest absolutnie legalna.
                spsotkal sie z nienawiscia z powodu zmiany wiary????? nu, nu, ale olewasz,
                olewajski..... spotkal sie z pogarda co do swojej zdrady i wysmiano jego zmiane
                wiary. bo ty farsztejst, olewajski, on se moze zmieniac wiare tysiac razy, wg
                prawa israelskiego on sie urodzil zyd i umrze zydem. ale tak miedzy nami, to
                wstyd, ze israel ma takiego obywatela - zdrajce.
                • mmkkll Re: a co robil rzad israel kiedy to demonstrowali 22.07.05, 22:17
                  > wiary. bo ty farsztejst, olewajski, on se moze zmieniac wiare tysiac razy, wg
                  > prawa israelskiego on sie urodzil zyd i umrze zydem

Powiedziała ateistka ;). Odniosę się tu tylko do tego, bo mam wątpliwości, jak
                  tu traktować zdradę tajemnicy państwowej, nawet, gdy motywowana jest szczerym
                  pacyfizmem.
                  • dana33 Re: a co robil rzad israel kiedy to demonstrowali 23.07.05, 11:41
                    wlasnie mmkkll. ze zdrajcami tajemnic panstwowych to sprawa bardzo
                    skomplikowana. vanunu dla nas jest zdrajca i powinien siedziec itd itd itd.
                    pollard jest dla usa takim amerykanskim vanunu, a u nas oczywiscie bohater,
                    (nu, bohater to moze za duzo powiedziane, ale napewno jego dzialalnosc
                    szpiegowska byla przyjeta z duzym zadowoleniem)...... ci arabowie, ktorzy
                    wspolpracuja z wladzami israelskimi, to bohaterzy, narazaja swoje zycie i zycie
                    swoich rodzin itd itd, dla "palestynczykow" to oni oczywiscie sa zdrajcami....

ale.... szpiegow wszelkiego rodzaju i wszelkiej masci mial kazdy kraj
                    wlasciwie, i bedzie miec.
                  • dana33 Re: a co robil rzad israel kiedy to demonstrowali 23.07.05, 11:43
                    to co stoi w przykazaniach religii zydowskiej itd itd, nie ma nic wspolnego z
                    ateizmem wg mnie. wg tych praw ateista i religijny sa traktowani
                    jednakowo... :))))
                • olewin Re: a co robil rzad israel kiedy to demonstrowali 22.07.05, 22:27

>> bron jadrowa i jej produkcja w israelu jest absolutnie legalna.
                  W ośrodku pod Bagdadem też była legalna z punktu widzenia Irackiego prawa
                  >> wg prawa israelskiego on sie urodzil zyd i umrze zydem.
                  Ciekawe prawo .. które narzuca wiarę, nie ma co ..
                • olewin Re: a co robil rzad israel kiedy to demonstrowali 22.07.05, 22:29
                  PS: u nas Ojczyzna i Bóg zawsze z dużej litery ..

no może u was inaczej ..
                  • dana33 Re: a co robil rzad israel kiedy to demonstrowali 23.07.05, 11:44
                    ja tu olewajski pisze wszystko z malej litery, israel tez.
          • bloczek4 Bo kiedy Kali ukraść krowa... 28.07.05, 11:28
            Moralność Kalego...
        • zbalansowany Re: Balon na smierdzace powietrze. 22.07.05, 01:47
          Masz typowo komusza mentalnosc. Takie dinozaury to juz w Polsce rzadkosc
          • dana33 Re: Balon na smierdzace powietrze. 22.07.05, 07:28
            lepsza komusza ni terrorystyczna, jaka ty masz.
          • fredzio54 Re: Balon na smierdzace powietrze. 24.07.05, 06:30
            zablo co robja 300 tys muzelamanow w Australi wasz mufti chce wypedzic
            ektresmistwo moze ciebie tez ?
            W cazsie II fleet nie bylo jednego achmeda a dzisaj jest ich wiecej niz jwrejow
    • aaki demonstracja w myślenicach=propagandowy humbug 21.07.05, 23:43
      rozdmuchiwany bez powodzenia przez media.bez jakiegokolwiek istotnego znaczenia społeczno-politycznego.
      • marouder Miala znaczenie intencja faszystow. 21.07.05, 23:58
        Oni chcieli UCZCIC, p.Doboszynskiego, czyli opowiedzieli sie za bezprawiem i
        grabieza. Tyle, ze niczego nie wskorali, nie tylko mieszkancy miasteczka, ale
        nawet pies z kulawa noga na te manifestacje nie przyszedl.

aaki napisała:

> rozdmuchiwany bez powodzenia przez media.bez jakiegokolwiek istotnego znaczenia
        > społeczno-politycznego.
    • olewin Re: bog i ojczyzna..... 22.07.05, 00:11
      A ja jestem ciekaw kto jest większym zbrodniarzem ??
      Morel - degenerat i komunistyczny zbrodniarz czy Doboszyński który poza
      przedwojennymi epizodami walczył o Polskę ginąc zamordowany w katowni UW
      strzałem w tył głowy ..
      • i-love-2-bike Re: bog i ojczyzna..... 22.07.05, 00:13
        olewin napisał:

> A ja jestem ciekaw kto jest większym zbrodniarzem ??
        > Morel - degenerat i komunistyczny zbrodniarz czy Doboszyński który poza
        > przedwojennymi epizodami walczył o Polskę ginąc zamordowany w katowni UW
        > strzałem w tył głowy ..

chyba wiadomo dlaczego nasi milusinscy daja tego typu wpisy.
        • dana33 Re: bog i ojczyzna..... 22.07.05, 07:29
          ciesze sie szmatelciu, ze my wasi miluscinscy. wy nasi nie.
    • babariba-babariba a moje młode mi nanosi takie naklejki... 22.07.05, 00:16
      ...na których napisane jest 'IT'S OKAY TO BY GAY'. Sygnowane są one przez Młodzież Weszpolską i elementy graficzne ma różne. Oczywista fałszywka to jest.
      Ale chodzimy i lepimy je sobie wszędzie, gdzie się da. I lepią te nalepki różni kudłaci kumple młodego, bo mądre są to w większości dzieciaki.
      • marouder I o to chodzi:) 22.07.05, 01:35
        moj starszy syn chcial jechac do Myslenic na kontrmanifestacje, ja bym mu
        pozwolil, ale jego wielce szanowna mama nie dala, obawiajac sie zadymy i
        mozliwosci uszkodzen cielesnych..jeszcze jakis czas minie i nie bedzie pytal,
        tylko pojedzie:))

babariba-babariba napisała:

> ...na których napisane jest 'IT'S OKAY TO BY GAY'. Sygnowane są one przez Młodz
        > ież Weszpolską i elementy graficzne ma różne. Oczywista fałszywka to jest.
        > Ale chodzimy i lepimy je sobie wszędzie, gdzie się da. I lepią te nalepki różni
        > kudłaci kumple młodego, bo mądre są to w większości dzieciaki.
        • babariba-babariba a ponachooj mialby gdzies jeździć... 22.07.05, 02:34
          ...przecież te głupki nie rozumieją nawet tego, co jest na takiej gó..anej nalepce napisane i dlaczego się rózni z nich śmieją.
          • krystian71 Re: a ponachooj mialby gdzies jeździć... 22.07.05, 08:45
            Na doboszynskim dokonano mordu w katowni UB , nikt nie wie , gdzie jest
            pokonany,Poki sie takie sprawy nie wyjasnia, ruchow powolujacych sie na
            podobnych do niego bedzie wiecej.
            Polakow nie znasz? Gdyby demonstracje te probowano zakazac, na te albo nastepna
            zjechaly by tysiace.Tak po prostu widac, jakie ma poparcie spoleczne i moze
            organizatorom da to cos do myslenia.
            • marouder Re: a ponachooj mialby gdzies jeździć... 22.07.05, 13:55
              Znam wojenna i powojenna historie Doboszynkiego i przyniosla mu ona tylo chwale,
              ale wiec nie upamietnial tejze, ale barbarzynski najazd na miasto w roku 1936,
              za organizacje i udzial w ktorym zostal skazany na bodaj 3 lata wiezienia. Czego
              tu bronic?

krystian71 napisała:

> Na doboszynskim dokonano mordu w katowni UB , nikt nie wie , gdzie jest
              > pokonany,Poki sie takie sprawy nie wyjasnia, ruchow powolujacych sie na
              > podobnych do niego bedzie wiecej.
              > Polakow nie znasz? Gdyby demonstracje te probowano zakazac, na te albo nastepna
              >
              > zjechaly by tysiace.Tak po prostu widac, jakie ma poparcie spoleczne i moze
              > organizatorom da to cos do myslenia.
    • negevmc Zamiast komentarza 22.07.05, 08:53
      dana33 napisała:

> taaaak, niezle to wyglada w polsce.....
      >
      > obin.org/video/myslenice/16-07-05-myslenice.mpg
      >

każdy naród ma swoje pomarańczowe wstażeczki.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=26653186&a=26653186
      • dana33 Re: Zamiast komentarza 22.07.05, 08:55
        rzeczywiscie, negev uwazasz, ze israelskie pomaranczowe wstazeczki to
        faszystowskie ugrupowanie? nu, nu....
        • negevmc Re: Zamiast komentarza 22.07.05, 09:19
          dana33 napisała:

> rzeczywiscie, negev uwazasz, ze israelskie pomaranczowe wstazeczki to
          > faszystowskie ugrupowanie? nu, nu....

Uważam Dana, że ta manifestacja to sprawa Polaków nie moja.
          Wśród pomarańczowych wstążeczek znajdziesz tylu faszystów co wśród Polaków tzn
          niewielu a że są nie ma wątpliwości, dobre porównanie.
          • krystian71 Re: Zamiast komentarza 22.07.05, 09:36
            tylko maly dodatek.Organizatorzy tej akcji to nie jest faszystowskie
            ugrupowani, lecz dzialajace calkiem legalnie.
            Jesli uwazasz inaczej, zacznij swiatowa akcje potepienia i zazadaj
            delegalizacji.
            I nie klam,ze dwie, roznokolorowe wsazeczki na twej antence powiewaja.
            Kazdy widzi, gdzie jest twoja sympatia.
            • dana33 Re: Zamiast komentarza 22.07.05, 09:47
              pewno, krystianku, ze to nie faszystowskie ugrupowanie, oni tylko tak
              przypadkowo trzymaja reke do hitlerowskiego pozdrowienia...

ty jak widze, nie wyciagasz zadnych wnioskow: tymczasem dowiodlam ci, ze to ty
              klamiesz. ty mi jeszcze klamstwa nie dowiodles. owszem, mam dwie wstazeczki na
              antenie mojego samochodu. jedna, pomaranczowa, to moja, a druga, niebieska, to
              mojego meza. pisalam o tym dwa razy.
              a to twoje ciagle zarzucanie mi klamstwa, to nedzna i zalosna proba odwrocenia
              uwagi od tego, ze ty tu klamiesz na kazdym kroku prawie. spadaj, zerowcu
              moralny....
              • krystian71 Re: Zamiast komentarza 22.07.05, 10:00
                ale glupoty.
                To jakas nedza w tym Israelu panuje.Dwie wstazeczki na jednej antence,
                Jeden samochod na jedna rodzine ?
                A co robisz jak maz sie swoim do pracy uda?
                A dzieciaki nie potrzebuja transportu?
                Po prostu bida z nedza, ja juz o takich problemach 20 lat temu zapomnielem.
                • dana33 Re: Zamiast komentarza 22.07.05, 10:09
                  git, ty napewno masz samochod, drugi twoja zona, no i na 18 urodziny syna
                  kupisz my conajmniej volvo. nie ma to jak zyc i zarabiac w polsce. gratuluje.
                  (portki masz cerowane, czy ci zostaly jakies drobne na nowe?)
                  • krystian71 Re: Zamiast komentarza 22.07.05, 12:12
                    sorry,mimo wielkiego dpbrobytu, prad mi wysiadl i mialem 2 godz przerwy.
                    Wlasnej turbiny nie mam, co do samochodow, to nie wychodze ze zdziwienia.
                    Syn dopiero robi prawko, niepelnoletni szczeniak jeszcze pare miesiecy jest.
                    Jak zrobi, zadne volvo dla niego nie czeka, ale to co sobie zarobil na tych
                    wakacjach.Paroletni maluch do zajechania i zniszczenia.
                    To cie tak dziwi?Gdzies ty sie sieroto uchowala?
                    • sempiasty ja bym się zastanowił nad tym prawkiem 22.07.05, 12:21
                      niepełnoletni i już robi prawko?
                      będzie pewnie z niego taki dobry kierowca
                      jak z tatusia internauta?
                      nie wiem czy ci gratulować odwagi
                      czy kręcić glową nad twoją lekkomyślnością

ja takich małolatów zbieram codziennie
                      z wypadków
                      są najbardziej wypadkogenną grupą kierowców
                      zero wyobraźni
                      zero doświadczenia
                      luz, szpanerstwo i brawura

a nam pozostaje tylko nakryć ciało
                      czarną folią
                      • krystian71 Re: ja bym się zastanowił nad tym prawkiem 22.07.05, 12:48
                        dzieki,za dobre zyczenia.
                        Niepelnoletni, zgodnie z przepisami.Jak zrobi i dostanie, bedzie pelnoletni.
                        a dalej, martw sie sam za siebie.
                        • sempiasty Re: ja bym się zastanowił nad tym prawkiem 22.07.05, 12:56
                          krystian71 napisała:

> dzieki,za dobre zyczenia.
                          > Niepelnoletni, zgodnie z przepisami.Jak zrobi i dostanie, bedzie pelnoletni.
                          > a dalej, martw sie sam za siebie.

ostrzegałem w dobrej wierze
                          widziałem dość rodziców,
                          którzy w obliczu nieszczęścia
                          wyrzucali sobie lekkomyślność

obyś kiedyś nie musiał sobie przypomniec
                          moich słów
                          • krystian71 Re: ja bym się zastanowił nad tym prawkiem 22.07.05, 13:18
                            no, dzieki za dobre serce.
                            Ale tak wlasciwie-o co ci chodzi?
                            Ze dorzyna starego malucha, ktorego sobie kupil do zabawy za cale 1200.
                    • dana33 Re: Zamiast komentarza 22.07.05, 14:36
                      aaaa, wiec na nedza w polsce to jednak wieksza niz w israelu, wiedze.... ani
                      volvo mu nie kupujesz, no i sam nawet jakiegos gruchota nie masz.....
                      hmmmm, a jak tam pojechales na ta nedze w israelu i u mnie osobiscie, to
                      myslalam, ze conajmniej 12 samochodow roznej marki stoi u ciebie w garazu...
                      ales mnie rozczarowal, krystianku kretynku......
            • negevmc Re: Zamiast komentarza 22.07.05, 10:55
              dana33 spytała:

> rzeczywiscie, negev uwazasz, ze israelskie pomaranczowe wstazeczki to
              > faszystowskie ugrupowanie? nu, nu....

Negev odpowiedział:
              > Uważam Dana, że ta manifestacja to sprawa Polaków nie moja.
              > Wśród pomarańczowych wstążeczek znajdziesz tylu faszystów co wśród Polaków
              > tzn niewielu a że są nie ma wątpliwości, dobre porównanie.

a krystian71 wywnisokował osądził i dodał: (mało):

> tylko maly dodatek.Organizatorzy tej akcji to nie jest faszystowskie
              > ugrupowani, lecz dzialajace calkiem legalnie.
              > Jesli uwazasz inaczej, zacznij swiatowa akcje potepienia i zazadaj
              > delegalizacji.
              > I nie klam,ze dwie, roznokolorowe wsazeczki na twej antence powiewaja.
              > Kazdy widzi, gdzie jest twoja sympatia.
          • dana33 Re: Zamiast komentarza 22.07.05, 09:49
            nu, ja nie uwazam, ze rozwijajacy nie nazism w europie to sprawa niemcow,
            polski czy francji. ja uwazam, to ze sprawa kazdego, bo nazism zagraz kazdemu,
            tak samo jak terror islamski.
            tak samo nie uwazam, ze znajdziesz posrod pomaranczowych wstazeczek faszystow.
            • tees1 kazdy terror, nie tylko islamski 22.07.05, 10:33
              dana33 napisała:

> nazism zagraz kazdemu,
              > tak samo jak terror islamski.

Kazdy terror zagraza, nie tylko "islamski", także "chrzescijanski",
              "konfucjanski" i "judaistyczny" (a Chinczycy powiedza, ze i "buddyjski").

Po tym sie poznaje zlo, ze zabija.
              • dana33 Re: kazdy terror, nie tylko islamski 22.07.05, 11:02
                zgadza sie tees, kazdy terror zagraza.
                tylko ze w tej chwili jedyny, jaki ja przynajmniej widze, to islamski.
                nigdzie nie widze ani terrory chrzescijanskiego, ani judaistycznego jak sie
                wyraziles i nie konfucjanskiego (?).
                islamski widzimy i to za dobrze i za czesto.
                • tees1 terror nie ma nazwy 22.07.05, 11:15
                  Nie czuje sie pewnie uzywajac nazwy "terror islamski". Bo slysze, ze niektorzy
                  uzywaja okreslenia "inwazja zydowsko-chrzescijanska" na Irak. Oni oczywiscie nie
                  maja racji, uzywajac takiej nazwy, ale my oczywiscie mamy?

Jest jeden terror - terror mordercow.
                  • dana33 Re: terror nie ma nazwy 22.07.05, 11:25
                    nu, powiedzmy, ze zgadzamy sie co do terroru. nazwa jest juz rzeczas
                    drugorzedna i nie zmiania dzialan terroru.
    • mmkkll Re: bog i ojczyzna..... 22.07.05, 11:08
      Polityczni ekstremiści są wszędzie, na zachodzie Europy też, i nie jest to jakiś
      odosobniony polski przypadek. Może nawet lepiej, że zademonstrowali, bo
      przynajmniej wiadomo, kim oni są.
      Nic sprzecznego z prawem nie zrobili(obejrzę jeszcze materiał filmowy, choć
      fragmeny widziałem w TV) i można to najwyżej rozpatrywać w kategoriach
      przyzwoitości.
      • dana33 Re: bog i ojczyzna..... 22.07.05, 11:28
        zgadza sie, polityczni i nie tylko extremisci sa wszedzie. nie tylko w europie,
        ale na calym swiecie.
        wlasnie o to chodzi, ze nie zrobili nic sprzecznego z prawem... o to chodzi, ze
        nie ma prawa w polsce, zakazujacego dzialalnosc faszystowska... wlasnie w
        polsce, ktora lepiej niz jakiekolwiek inne panstwo poczula faszyzm na wlasnej
        skorze. sa panstwa, nie tak doswiadczone jak polska, ktore maja prawo
        zakazujace dzialanosci faszystowskiej.
        • mmkkll Re: bog i ojczyzna..... 22.07.05, 11:35
          > nie ma prawa w polsce, zakazujacego dzialalnosc faszystowska

Jest, ale udowodnienie tego jest bardzo trudne. Nie tylko zresztą w Polsce.
          Konstytucja zabrania działalności stowarzyszeń o charakterze faszystowskim, a za
          publiczne propagowanie takiego ustroju także grozi kara.
        • tees1 jest takie prawo w Polsce 22.07.05, 11:40
          dana33 napisała:

> zgadza sie, polityczni i nie tylko extremisci sa wszedzie. nie tylko w europie,
          > ale na calym swiecie.
          > wlasnie o to chodzi, ze nie zrobili nic sprzecznego z prawem... o to chodzi, ze
          > nie ma prawa w polsce, zakazujacego dzialalnosc faszystowska...

W wielu krajach głoszenie poglądów politycznych zbliżonych do Hitlera jest
          zakazane z mocy prawa. W Polsce regulują to:

* Kodeks Karny (Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r z późniejszymi zmianami): "Art.
          256: Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa
          lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych, rasowych,
          wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość, podlega grzywnie, karze
          ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2."

* Uchwała Sądu Najwyższego z dnia 28 marca 2002, I KZP 5/02 (OSNKW 2002/5-6/32):
          "Propagowanie, w rozumieniu art. 256 k.k., oznacza każde zachowanie polegające
          na publicznym prezentowaniu faszystowskiego lub innego totalitarnego ustroju
          państwa, w zamiarze przekonania do niego."

* Konstytucja RP: "Art. 13: Zakazane jest istnienie partii politycznych i innych
          organizacji odwoływujących się w swoich programach do totalitarnych metod i
          praktyk działania nazizmu, faszyzmu i komunizmu, a także tych, których program
          lub działalność zakłada lub dopuszcza nienawiść rasową i narodowościową,
          stosowanie przemocy w celu zdobycia władzy lub wpływu na politykę państwa albo
          przewiduje utajnienie struktur i członkostwa."

• dana33 Re: jest takie prawo w Polsce 22.07.05, 14:39
            slicznie, wiec jest prawo. dlaczego wiec sie go nie przestrzega? dlaczego
            wszyscy porzadni ludzie musza ogladac tych gnojkow z reka podniesiona do heil
            hitler?
            • tees1 prawo zabrania kradziezy - dlaczego sa zlodzieje ? 22.07.05, 15:07
              W Polsce zabronione sa rowniez kradziez i morderstwo. A mimo to ciagle wystepuja
              zlodzieje i mordercy. O czym to swiadczy?
              • dana33 Re: prawo zabrania kradziezy - dlaczego sa zlodzi 22.07.05, 15:33
                chcesz mi tees powiedziec, ze jak polska policja zlapie zlodzieja i morderce,
                to tylo popatrzy sie, ewentualnie zfilmuje i daje mu dalej krasc i mordowac?
          • chuchem Re: jest takie prawo w Polsce 22.07.05, 14:49
            tees1 napisał:

> dana33 napisała:
            >
            > > zgadza sie, polityczni i nie tylko extremisci sa wszedzie. nie tylko w eu
            > ropie,
            > > ale na calym swiecie.
            > > wlasnie o to chodzi, ze nie zrobili nic sprzecznego z prawem... o to chod
            > zi, ze
            > > nie ma prawa w polsce, zakazujacego dzialalnosc faszystowska...
            >
            > W wielu krajach głoszenie poglądów politycznych zbliżonych do Hitlera jest
            > zakazane z mocy prawa. W Polsce regulują to:
            >
            > * Kodeks Karny (Ustawa z dnia 6 czerwca 1997 r z późniejszymi zmianami): "Art.
            > 256: Kto publicznie propaguje faszystowski lub inny totalitarny ustrój państwa
            > lub nawołuje do nienawiści na tle różnic narodowościowych, etnicznych,
            rasowych
            > ,
            > wyznaniowych albo ze względu na bezwyznaniowość, podlega grzywnie, karze
            > ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2."
            >
            > * Uchwała Sądu Najwyższego z dnia 28 marca 2002, I KZP 5/02 (OSNKW 2002/5-
            6/32)
            > :
            > "Propagowanie, w rozumieniu art. 256 k.k., oznacza każde zachowanie polegające
            > na publicznym prezentowaniu faszystowskiego lub innego totalitarnego ustroju
            > państwa, w zamiarze przekonania do niego."
            >
            > * Konstytucja RP: "Art. 13: Zakazane jest istnienie partii politycznych i
            innyc
            > h
            > organizacji odwoływujących się w swoich programach do totalitarnych metod i
            > praktyk działania nazizmu, faszyzmu i komunizmu, a także tych, których program
            > lub działalność zakłada lub dopuszcza nienawiść rasową i narodowościową,
            > stosowanie przemocy w celu zdobycia władzy lub wpływu na politykę państwa albo
            > przewiduje utajnienie struktur i członkostwa."
            >

No wlasnie! Wiec czemu taka mlodziez wszechpolska (nie pisze z duzej litery,
            gdyz nie szanuje tego zgrupowania faszystow) ciagle istnieje??? Dlaczego wydaja
            swoje pisma??? Wszyscy wiemy dobrze, jakie poglady glosza...
            • michal00 Re: jest takie prawo w Polsce 22.07.05, 14:55
              Ci z Myslenic to nie byla MW tylko jakis ONR, o ktorym do tej pory nikt nie
              slyszal. Media nie wiedziec czemu nie staraja sie dociekac, kto byl
              organizatorem tej manifestacji - zadnych nazwisk, nikt nic nie wie - czeski
              film. Wyglada to wszystko bardzo dziwnie.
              • mmkkll Re: jest takie prawo w Polsce 22.07.05, 15:01
                Znalazłem coś takiego:
                www.echostar.pl/~yore/onr/index2.html
                Wydaje się, że to dość nieciekawe towarzystwo.
                Tylko czemu nikt z mediów, które rozpisują się o drobnej demonstracji paru
                chuliganów nie zawiadomi prokuratury, że stowarzyszenie to może mieć charakter
                faszystowski, co jest prawnie zabronione?
                • michal00 Re: jest takie prawo w Polsce 22.07.05, 15:26
                  Dzieki za link. Podejrzewalem, ze ten ONR to jakas lipa, a tymczasem okazuje
                  sie, ze sa niezle zorganizowani. Ciekawe, kto tym wszystkim kieruje?

Tylko czemu nikt z mediów, które rozpisują się o drobnej demonstracji paru
                  > chuliganów nie zawiadomi prokuratury, że stowarzyszenie to może mieć charakter
                  > faszystowski, co jest prawnie zabronione?

Dobre pytanie. Oenerowcy sami chyba wyczuwaja, ze moga miec klopoty z
                  prokuratura, bo nikt tego nie firmuje. Prozno szukac na ich stronie informacji
                  personalnych. Dzialaja wlasciwie w sposob nieformalny - nie sa nigdzie
                  zarejestrowani.

Swoja droga to zenujace, ze taka holota powoluje sie na Doboszynskiego, ktory
                  mimo wszystko byl uczciwym i odwaznym czlowiekiem, a z hitlerowcami walczyl.
                  • dana33 Re: jest takie prawo w Polsce 22.07.05, 15:38
                    z tego filmu to widac, ze on byl szczegolnie odwaznym czlowiekiem i mial bardzo
                    oryginalne metody bicia sie z niemcami, michale....
                    • mmkkll Re: jest takie prawo w Polsce 22.07.05, 15:41
                      A jednak można oddzielić jego czyny przed wojną od tych podczas wojny.
                      Taki Kolbe także nie został świętym za swoją przedwojenną publicystykę.
                    • michal00 Re: jest takie prawo w Polsce 22.07.05, 15:42
                      Przepraszam, ale nie rozumiem. Filmu nie ogladalem, bo mi sie sciagac nie
                      chcialo. Mozesz wyjasnic, co masz na mysli?
                • dana33 Re: jest takie prawo w Polsce 22.07.05, 15:36
                  urzad miasta myslenic wiedzial. i nic nie zrobili, bo niby zgodnie z prawem.
                  teraz tees dal prawo, wiec jest prawo i urzad myslenic nie zareagowal....
                  nu, mam nadzieje, ze to byla po prostu pomylka, jakies niedopatrzenie i wiecej
                  sie nie powtorzy.
              • chuchem Re: jest takie prawo w Polsce 22.07.05, 15:03
                michal00 napisał:

> Ci z Myslenic to nie byla MW tylko jakis ONR, o ktorym do tej pory nikt nie
                > slyszal. Media nie wiedziec czemu nie staraja sie dociekac, kto byl
                > organizatorem tej manifestacji - zadnych nazwisk, nikt nic nie wie - czeski
                > film. Wyglada to wszystko bardzo dziwnie.

ja wyszedlem poza watek Myslenicki... A manifestacji nie widzialem, wiec nie
                moge podac faktow... Ogolnie to ja jestem nastrzelany na mw, wiec...
        • explicit Re: bog i ojczyzna..... 22.07.05, 21:51
          Wyglada na to ze twoj maly lump na BW , ktory wy nazywacie dumnie demokracja
          (sasiadow nie licze , oni nie aspiruja tak wysoko) spelnia wszystkie kryteria
          definicji faszyzmu - Poszczegolni zioncy i ich przytupasy na tym forum z Toba w
          pierwszym szeregu , (wylaczajac negevm z waszymi wymaganiami cenzury i banowania
          tych ktorzy maja czelnosc watpic temu co ty propagujesz na tym fprum ,
          kwalifikujecie sie jako faszysci .

Nikt cie tu nie trzyma , nie podoba ci sie ? Drzwi otwarte ,...

uklony

Definition for Fascism
          ========================
          A social and political ideology with the primary guiding principle that the
          state or nation is the highest priority, rather than personal or individual
          freedoms.

most notable characteristic of a fascist country is the separation and
          persecution or denial of equality to a specific segment of the population

Fascism promotes legal segregation in housing, national resource allocation and
          employment. It provides legal justification for persecuting a specific segment
          of the population and operates behind a two tiered legal system.

The 14 Defining
          Characteristics Of Fascism
          by Dr. Lawrence Britt

Dr. Lawrence Britt has examined the fascist regimes of Hitler (Germany),
          Mussolini (Italy), Franco (Spain), Suharto (Indonesia) and several Latin
          American regimes. Britt found 14-defining characteristics common to each:

1. Powerful and Continuing Nationalism -
          Fascist regimes tend to make constant use of patriotic mottos, slogans,
          symbols, songs, and other paraphernalia. Flags are seen everywhere, as are flag
          symbols on clothing and in public displays. TOP

2. Disdain for
          the Recognition of Human Rights -
          Because of fear of enemies and the need for security, the people in fascist
          regimes are persuaded that human rights can be ignored in certain cases because
          of "need." The people tend to look the other way or even approve of torture,
          summary executions, assassinations, long incarcerations of prisoners, etc. TOP

3. Identification of Enemies/Scapegoats
          as a Unifying Cause -
          The people are rallied into a unifying patriotic frenzy over the need to
          eliminate a perceived common threat or foe: racial , ethnic or religious
          minorities; liberals; communists; socialists, terrorists, etc. TOP

4. Supremacy of the Military -
          Even when there are widespread domestic problems, the military is given a
          disproportionate amount of government funding, and the domestic agenda is
          neglected. Soldiers and military service are glamorized. TOP

5. Rampant Sexism -
          The governments of fascist nations tend to be almost exclusively male-
          dominated. Under fascist regimes, traditional gender roles are made more
          rigid. Divorce, abortion and homosexuality are suppressed and the state is
          represented as the ultimate guardian of the family institution. TOP

6. Controlled Mass Media -
          Sometimes to media is directly controlled by the government, but in other
          cases, the media is indirectly controlled by government regulation, or
          sympathetic media spokespeople and executives. Censorship, especially in war
          time, is very common. TOP

7. Obsession with National Security -
          Fear is used as a motivational tool by the government over the masses. TOP

8. Religion and Government are Intertwined -
          Governments in fascist nations tend to use the most common religion in the
          nation as a tool to manipulate public opinion. Religious rhetoric and
          terminology is common from government leaders, even when the major tenets of
          the religion are diametrically opposed to the government's policies or actions.

9. Corporate Power is Protected -
          The industrial and business aristocracy of a fascist nation often are the ones
          who put the government leaders into power, creating a mutually beneficial
          business/government relationship and power elite. TOP

10. Labor Power is Suppressed -
          Because the organizing power of labor is the only real threat to a fascist
          government, labor unions are either eliminated entirely, or are severely
          suppressed. TOP

11. Disdain for Intellectuals and the Arts -
          Fascist nations tend to promote and tolerate open hostility to higher
          education, and academia. It is not uncommon for professors and other academics
          to be censored or even arrested. Free expression in the arts and letters is
          openly attacked. TOP

12. Obsession with Crime and Punishment -
          Under fascist regimes, the police are given almost limitless power to enforce
          laws. The people are often willing to overlook police abuses and even forego
          civil liberties in the name of patriotism. There is often a national police
          force with virtually unlimited power in fascist nations.

13. Rampant Cronyism and Corruption -
          Fascist regimes almost always are governed by groups of friends and associates
          who appoint each other to government positions and use governmental power and
          authority to protect their friends from accountability. It is not uncommon in
          fascist regimes for national resources and even treasures to be appropriated or
          even outright stolen by government leaders. TOP

14. Fraudulent Elections -
          Sometimes elections in fascist nations are a complete sham. Other times
          elections are manipulated by smear campaigns against or even assassination of
          opposition candidates, use of legislation to control voting numbers or
          political district boundaries, and manipulation of the media. Fascist nations
          also typically use their judiciaries to manipulate or control elections.

zgadza sie, polityczni i nie tylko extremisci sa wszedzie. nie tylko w europie,
          ale na calym swiecie.
          wlasnie o to chodzi, ze nie zrobili nic sprzecznego z prawem... o to chodzi, ze
          nie ma prawa w polsce, zakazujacego dzialalnosc faszystowska... wlasnie w
          polsce, ktora lepiej niz jakiekolwiek inne panstwo poczula faszyzm na wlasnej
          skorze. sa panstwa, nie tak doswiadczone jak polska, ktore maja prawo
          zakazujace dzialanosci faszystowskiej.

• rattler Re: bog i ojczyzna..... 23.07.05, 20:07
            Dana nawet nie dyskutuje - Pasuje jak ulal w kazdym punkcie .

narazie
    • sempiasty szkoda czasu na pisanie 22.07.05, 11:54
      tych przygłupów w Myslenicach była ledwie garstka
      istnieją tylko dzięki wysiłkom dziennikarzy
      nagłaśniających tego typu wydarzenia
      te matoły to ci sami, którzy wywołują burdy na stadionach
      nie znają nawet słowa ideoligia
      a faszyzm znają z flimu "Czterej pancerni" i Kapitan Kloss"

naprawdę, szkoda czasu na analizę zachowania
      kilku mlodych bandytów
      • dana33 Re: szkoda czasu na pisanie 22.07.05, 14:41
        sempiasty, zdaje sobie sprawe, ze ta grupa to nie cala polska.
        ale wiemy wszyscy, jak to z takiej malej grupki i z jakiegos trzeciorzednego
        malarza pokojowego powstal trzeci reich....
        takich grupek nie wolno tolerowac, zeby ich bylo w calej polsce nie wiecej niz
        200 osob. po prostu nie wolno...
        • kokosz_is_back Re: szkoda czasu na pisanie 22.07.05, 14:52
          200 osob powiadasz? Hmm, zatem jest jeszcze jakas nadzieja! ;-))
      • chuchem Re: szkoda czasu na pisanie 22.07.05, 14:54
        sempiasty napisał:

> tych przygłupów w Myslenicach była ledwie garstka
        > istnieją tylko dzięki wysiłkom dziennikarzy
        > nagłaśniających tego typu wydarzenia
        > te matoły to ci sami, którzy wywołują burdy na stadionach
        > nie znają nawet słowa ideoligia
        > a faszyzm znają z flimu "Czterej pancerni" i Kapitan Kloss"
        >
        > naprawdę, szkoda czasu na analizę zachowania
        > kilku mlodych bandytów

Hitler tez byl tylko jeden... Zaczyna sie od malego, a konczy na czyms
        wielkim...
    • abstrakt2003 Dana! 22.07.05, 15:17
      W Boga wierzę! Ojczyznę cenię!
      Co z tego że w Myslenicach banda kretynów Boga i Ojczyznę swoim istnieniem
      obraża!?
      Dla mnie ważniejsze jest to że ty ich postawę uznałaś za reprezentatywną dla
      całego narodu polskiego!
      Dana twój komentarz jest niedopuszczalny!
      • dana33 Re: Dana! 22.07.05, 15:42
        ty czytac nie umiesz abstrakt, czy co?

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=26774804&a=26802952
        • abstrakt2003 Re: Dana! 22.07.05, 17:31
          Całego wątku nie przeczytałem bo w pracy na to czasu nie miałem.
          W dalszym ciągu uwazam że twój pierwszy post w tym wątku był żle napisany!
          • dana33 Re: Dana! 22.07.05, 18:12
            wiesz dobrze abstrakt, ze jeszcze nigdy nie oskarzalam calego narodu za to, co
            robila tylko czesc tego narodu, wszystko jedno czy mala czy duza czesc. ani nie
            polskiego narodu, ani nie arabskiego.
    • dox1 Re: Balon na smierdzace powietrze. 23.07.05, 22:55
      dana33 napisała:

> rozkazywac dox, to ty mozesz swojej zonie, mnie napewno nie. won!

NIGDY NIEROZKAZYWOJE MOJEJ ZONIE.
      To co Ci napisalem, nigdy wedlug mnie bylo jakims rozkazem.(liczylem wylacznie
      na twoja szczerosc) zawiodlem sie.
      Czy Ty uwazasz ze maz moze rozkazywac swojej zonie ? Poniewaz z twojej
      odpowiedzi do mnie tak wynika. Ja widze inaczej zycie z moja KOCHANA.
      BARDZO CI DZIEKUJE ZA WON!!!
      Slowo won nauczylem sie w PL jak tam jeszcze zylem jako dziecko, bardzo dawne
      lata, lata polskiego komunizmu lub sowieckigo komunizmu w PL. Tak sie mowi do
      psa, uzywa sie rowniez to slowo do osoby ktura sie nienawidzi.
      Wyczuwam u Ciebie duzo nienawisci, jest to BRON extremistow.

• dana33 Re: Balon na smierdzace powietrze. 24.07.05, 00:38
        nie ma we mnie zadnej nienawisci. ale takie rozkazy, jak twoje, doprowadzaja
        mnie do wscieklosci.
        • dox1 Re: Balon na smierdzace powietrze. 24.07.05, 21:07
          dana33 napisała:

> nie ma we mnie zadnej nienawisci. ale takie rozkazy, jak twoje, doprowadzaja
          > mnie do wscieklosci.

Chcialem wylacznie uslyszec od Ciebie ze Sharon wymordowal niewinych ludzi w
          Bejrucie.
          Bylem pewny ze o tym porozmawiasz, niestety, Ty niechcesz patrzyc na ta
          realnosc, przymykasz oczy na dawne dzialania ZEZNIKA Z BEJRUTU.
          W sumie jestes taka sama jak te polaczki kturzy niechca wiezyc w realnosc ich
          dzialan podczas wojny, (oczywiscie niekurych polaczkow, PONIEWAZ BYLO MNUSTWO
          WSPANIALYCH POLAKOW KTURZY BRONILI polakow ruwniez zydow i innych TAK PO PROSTU
          BRONILI ZYCIA)
          Juz chyba Ci gdzies tam pisalem ze nie jestem chrzescijanem ani zydem jeszcze
          mniej muzulmanem.
          KONIEC TEMATU O RZEZNIKU SHARONIE, dla mnie on tym zostanie tak samo jak
          "maréchal pétain" i inni mordercy pod etykieta rzadowa.

Powracam do moich watkow prowokacyjnych z polaczkami hydraulikami,rzeznikami i
          innymi pie..mi.

Adieu biedna Dano.
          • dana33 Re: Balon na smierdzace powietrze. 25.07.05, 09:32
            nu, wiedzialam co chesz uslyszec. ale nie uslyszysz. bo sharon nie wymordowal
            ich.
            i dobrze, ze konczysz pisanie na ten temat.
    • olewin Re: bog i ojczyzna..... 23.07.05, 23:00
      Po Nocy Kryształowej Polska jako jedyny kraj przyjmowała uchodźców z
      nazistowskich Niemiec patafianie ..
      • sempiasty czyżby? 23.07.05, 23:04
        a o takich kraikach jak Szwecja, Szwajcaria,Włochy etc.etc.
        nie słyszałeś biedaku?
        tylko Polska była tak wspaniałomyślna?

nie lubie jak ignorant zabiera głos
        w tematach całkowicie mu obcych
        • olewin :) historyk się znalazł .. 23.07.05, 23:15
          Przed wojna bylo to male miasteczko 5.000 mieszkancow. Tam prosze pana nic nie
          bylo. Byla tylko taka fabryczka Bracia Czeczowiczka. Andrychow wowczas byl
          niedaleko granicy. Pewnego dnia zobaczylismy, jakies trzy, cztery miesiace
          przed wybuchem wojny, furmanki, ktore jechaly na Wadowice. Niektore zatrzymaly
          sie w Andrychowie. Byli to zydzi niemieccy, ktorym jeszcze Hitler zezwolil
          opuscic teren niemiecki i udac sie, gdzie tylko chca. Wtedy Francja wpuscila
          nieliczna grupe uchodzcow. Polska otworzyla zupelnie granice. Ja nie wiem,
          dlaczego dyplomacja Polska o tym zupelnie nie mowi. Jak nie wiedza - to moga
          mnie zawolac jako swiadka. Ja z tymi zydami niemieckimi rozmawialem.

www.kki.com.pl/piojar/polemiki/jedwabne/nichthauser.html
          • sempiasty Re: :) historyk się znalazł .. 23.07.05, 23:25
            powoływanie się na takie strony
            kompromituje cię zupełnie
            • olewin Re: :) historyk się znalazł .. 23.07.05, 23:29
              a ciebie kompromitują zarzuty bez poparcia ich merytorycznymi argumentami ..
              • antek_cukierman Brednie piszesz 23.07.05, 23:58
                Niemcy wydaliły w jednorazowej akcji w 1938 roku ok.10tys polskich Żydów (na
                mocy ustaw norymberskich) na granicę polsko niemiecką. Masz na to moc źródeł.
                • olewin Re: Brednie piszesz 24.07.05, 00:23
                  10 tys. przygarniętych to mało ??? A Sławik a Sendlerowa łącznie uratowali
                  ponad 8 tys. Żydów .. Sam Sławik więcej niż Schindler i zapłacił za to
                  życiem .. Nikt o nim filmów nie robi ..
                  • antek_cukierman Re: Brednie piszesz 24.07.05, 00:31
                    To nie "przygarniętych". To ci, z polskimi paszportami, których państwo psi
                    obowiązek przyjąć z powrotem miało. A nie bardzo chciało, stąd również obóz
                    przejściowy w Andrychowie. W Andrychowie zresztą, gdzie w garnizonie wojskowym
                    WP szkolono w 1936-1938 żołnierzy Hagany. Takie to polskie meandry, przyznasz.

Sławik, nie zapominaj, został wydany przez Polaka. Gdyby nie to, pewnie
                    uratowałby więcej.
                    • olewin Re: Brednie piszesz 24.07.05, 00:45
                      >> A nie bardzo chciało,

A kto chciał ??? Nikt ..
                      Poza tym ilu z tych 10-tys. miało polskie paszporty ??

A przykładów bohaterstwa można mnożyć .. Sprawa japońskich wiz na Litwie dla
                      Żydów które podrabiali Polacy mimo że sami byli w nienajlepszej sytuacji a
                      Muranów, Gęsiówka ..

PS: Co do Sławika nie jestem pewien że wydał go Polak .. Poczytam o tym ..
                      • antek_cukierman Re: Brednie piszesz 24.07.05, 00:55
                        "Kłopotliwy bohater" z Newsweeka, gdzie piszą expressis verbis o denuncjacji
                        Słąwika przez Polaka jest zarchiwizowany, a dostep jest płatny.
                        newsweek.redakcja.pl/wydania/artykul.asp?Artykul=8976

Piszą również i tu:
                        www.forum-znak.org.pl/index.php?t=przeglad&id=2092
                        www.jastrzebie.pl/czytaj/6/?id=450

olewin napisał:
                        PS: Co do Sławika nie jestem pewien że wydał go Polak .. Poczytam o tym ..
                        • olewin Re: Brednie piszesz 24.07.05, 01:14
                          dzięki za info ..
                          Za mało jest jednak konkretnych danych .. Pisze się "przypuszczalnie Polak" ale
                          może był to np. polski Żyd który chciał w ten sposób ocalić swoją rodzinę ??
                          Takie przypadki zdarzały się w Polsce ..
                          Wszystko wskazuje na domniemanie i ma jedynie charakter przypuszczenia .. może
                          to celowa próba zdyskredytowania polskiego bohaterstwa ??? a może jednak
                          prawda .. Trudno powiedzieć ..
                          Niezależnie od opisywanych tu przypuszczeń nie umniejsza to nic z bohaterstwa
                          Sławika który uratował więcej Żydów niż Wallenberg czy Schindler .. Mimo to nie
                          powstał w USA, Kanadzie, Izraelu żaden nawet dokumentalny film opisujący jego
                          zasługi .. Czyżby to celowe przemilczenie ??

Apropos dokonań Hagany:
                          14 lutego 1948 roku - wysadzenie w powietrze 20 domów arabskich wraz z 60
                          mieszkańcami we wsi Sasa.
                          kwiecień 1948 roku - wypędzenia ludności arabskiej: 994 osoby z Chirbet-Azun (3
                          kwietnia), 620 osób z Ad Dumejra (10 kwietnia), 910 osób z Arab an-Nufejat (10
                          kwietnia), 340 osób z Arab al-Fogara (10 kwietnia), 650 osób z Miska (15
                          kwietnia), 600 osób z Nadżd (12 maja), 1200 osób z Samsum (12 maja) i inne.

Apropos dokonań Irgunu:
                          W październiku 1944 roku Hagana przekazała Brytyjczykom informacje o 700
                          członkach Irgunu. Zostali oni aresztowani i deportowani do obozu dla
                          internowanych w Latrun (Erytrea, Afryka Wschodnia). Ogółem uwięziono tam 690
                          żydowskich działaczy.
                          27 grudnia 1945 roku - Irgunu i Lehi przeprowadziły zamach terrorystyczny na
                          budynki brytyjskiego wywiadu w Jerozolimie i Jaffie.
                          22 lipca 1946 roku - zamach terrorystyczny na Hotel Króla Dawida (Hotel King
                          David), w którym mieściło się dowództwo brytyjskich wojsk w Palestynie. Pomimo
                          telefonicznych ostrzeżeń hotelu nie ewakuowano. Zginęło 91 osób, 45 zostało
                          rannych. Wielu Żydów potępiło ten zamach (między innymi: Chaim Weizzmann i
                          Dawid Ben Gurion).
                          1 marca 1947 roku - zamach terrorystyczny na brytyjski klub oficerski w
                          Jerozolimie.
                          !!!!
                          9 kwietnia 1948 roku - dokonana wspólnie z Lehi masakra arabskiej wsi Deir
                          Jassin. Zginęły 254 osoby.
                    • olewin Re: Brednie piszesz 24.07.05, 00:52
                      > W Andrychowie zresztą, gdzie w garnizonie wojskowym
                      > WP szkolono w 1936-1938 żołnierzy Hagany.

Oczywiście nie w głowie im była walka z hitlerowskim najeźdźcą w Polsce tylko
                      walka z Arabami w Palestynie

Co do meandrów historii to .... zawiłe są one rzeczywiście ..
                      • antek_cukierman Re: Brednie piszesz 24.07.05, 01:04
                        Żydów z ówczesnej Palestyny szkolono, gdyż zakładano, że do utworzonego państwa
                        żydowskiego można bedzie wysłać polskich Żydów.

W 9.1939 roku do WP zmobilizowano ponad 18 proc. Żydów przy 10proc. udziale ich
                        w populacji II RP. Kolejny mit Twej wyobraźni?

www.zchor.org/meirtchak/meirtchak.htm
                        polish-jewish-heritage.org/Pol/wojsko.htm
                        • olewin Re: Brednie piszesz 24.07.05, 23:42
                          a znasz odsetek ich strat w kampanii wrześniowej ??

on wskazuje na dekownictwo albo dezercje ..
        • olewin tak tylko Polska była tak wspaniałomyślna 23.07.05, 23:23
          mimo tego że w naszym kraju w przeciwieństwie do Włoch i Szwecji była kara
          śmierci za ukrywanie Żyda to Polacy wykazali się heroizmem będąc sami nie jak
          Szwedzi czy Włosi ofiarami eksterminacji ..

www.kki.com.pl/piojar/polemiki/holocaust/zaglada.html
          • sempiasty Re: tak tylko Polska była tak wspaniałomyślna 23.07.05, 23:33
            niewątpliwe
            bohaterów były tysiące
            ale szmalcownikow tez były tysiące
            sama prznależność do narodu polskiego
            nie oznacza, że się jest szlachetnym człowiekiem
            gnidy też się rodziły i rodzą na naszej ziemi

a na ucho coś ci powiem:
            niemcy nie bardzo potrafili odrónić Żyda od nie-Żyda
            wyłapanie Żydów w Polsce było możliwe wyłącznie
            "dzięki" pomocy naszych rodaków
            (nie zapominam oczywiście o Niemcach, Litwinach etc.)
            • olewin tak ??? to chyba znamy inną historię .. 23.07.05, 23:49
              za 90% wydanych czy zapędzonych do niemieckich wagonów Żydów odpowiadają sami
              Żydzi ..
              Żydzi żeby przeżyć denoncjowali nawet Polaków którzy pomagali innym Żydom ..
              Nie twierdzę że Polacy są kryształowi ale sprzeciwiam się świadomemu wypaczaniu
              historii i niedocenianiu polskiej martyrologii i polskiego wkładu w ocalenie
              Żydów

Poczytaj ..
              www.kpk.org/english/toronto/Warsawghettorevolt.htm
              • sempiasty ty w ogóle nie znasz historii 23.07.05, 23:51
                szkoda mojego czasu na dyskusję z takim matolem
                jutro dyzur a ja tracę niepotrzebnie zdrowie
                idę spać
                • olewin pochwal się kiedyś swoją "wiedzą" niematole 24.07.05, 00:08
                  dobranoc
            • olewin Re: tak tylko Polska była tak wspaniałomyślna 24.07.05, 00:25
              > niemcy nie bardzo potrafili odrónić Żyda od nie-Żyda
              > wyłapanie Żydów w Polsce było możliwe wyłącznie

:))) alem się uśmiał ... co za błazen ...
            • eres2 Re: tak tylko Polska była tak wspaniałomyślna 28.07.05, 00:08
              Semp.: [...] niewątpliwe bohaterów były tysiące ale szmalcownikow tez były
              tysiące sama prznależność do narodu polskiego nie oznacza, że się jest
              szlachetnym człowiekiem gnidy też się rodziły i rodzą na naszej ziemi a na ucho
              coś ci powiem: niemcy nie bardzo potrafili odrónić Żyda od nie-Żyda wyłapanie
              Żydów w Polsce było możliwe wyłącznie "dzięki" pomocy naszych rodaków (nie
              zapominam oczywiście o Niemcach, Litwinach etc.)

eres: Aby Cię - Przyjacielu Sempiasty - nie obwiniano o gołosłowność, przytoczę
              relację świadka tamtych czasów, historyka Emanuela Ringelbluma ("Stosunki
              polsko-żydowskie w czasie drugiej wojny światowej"):
              "Po nadejściu Niemców antysemityzm odżył w całej pełni. Ujawniło się to w akcji
              charytatywnej, podjętej przez NSV (National-Sozialistische Volswohlfahrt) -
              narodowosocjalistyczna opieka społeczna. Olbrzymie samochody NSV rozdawały
              wówczas na placach publicznych zgłodniałej ludności warszawskiej bezpłatnie
              chleb oraz zupy z produktów zarekwirowanych w Polsce. W pierwszych dniach nie
              wyłączano z tej akcji charytatywnej i Żydów, ale czyniono to raczej dla filmów,
              które nakręcano w nowo zdobytej stolicy. Na placu Muranowskim byłem świadkiem,
              jak Żydów, obdarowanych chlebem i zupą z uwagi na film, tuż po sfotografowaniu
              żołnierze niemieccy bili niemiłosiernie i rozpędzali ustawioną przez nich
              samych kolejkę. Antysemicki motłoch wyłapywał zgłodniałych Żydów, ustawiających
              się w kolejkach przed wozami NSV, wskazując, kto jest "Jude" (jedyne słowo
              niemieckie, które łobuzeria od razu znała). [...] Żydzi nie nosili jeszcze
              wówczas specjalnych odznak, trudno było niemieckim łapaczom odróżnić Żydów od
              nie-Żydów. W sukurs przyszły męty antysemickie, które usłużnie wskazywały
              Niemcom kto jest Żydem. Była to pierwsza więź zadzierzgnięta między polskimi
              antysemitami a hitlerowcami. Pomostem łączącym był jak zawsze Żyd."
              Opis podobnych przypadków do wyżej opisanego, udzielania pomocy Niemcom przez
              warszawski antysemicki motłoch, można znaleźć w książce Bernarda
              Goldsteina "Gwiazdy są świadkami - zagłada polskich Żydów".
              Czasami i antysemicki motłoch, a nawet szmalcownicy mieli trudności z
              rozpoznaniem Żyda (przebywającego nielegalnie po stronie "aryjskiej") wśród
              przechodniów. Ale i na taką okoliczność znaleziono skuteczną metodę ujawnienia
              Żyda. Oto opis innego świadka - Calka Perechodnika ("Mój testament"): "[...]
              System pracy tych tropicieli był zaiste genialny. Polega na tym, że wybrane
              szczeniaki zaczepiają na ulicy każdego bez różnicy przechodnia, krzycząc do
              niego: Żydzie! Żydowico! Żydziaku! - w zależności od płci i wieku. Sami
              tropiciele stoją zaś z daleka i z wielką uwagą obserwują reakcję przechodniów.
              jeśli reakcja jest "normalna", odganiają szczeniaków, jeśli natomiast jest choć
              trochę podejrzana - sami interweniują. Proszą grzecznie do bramy, tam zabierają
              wszystkie pieniądze i na ogół puszczają swobodnie dalej". To haniebne zjawisko
              potwierdza gazeta konspiracyjna "Dziś i Jutro" nr 51 z dn. 25.6.1943 r.,
              podając podobny do perechodnikowego opis i następujący komentarz: [...] I nie
              do pomyślenia jest, jak wielka liczba młodych i starych zajmuje się tego
              rodzaju fachem - celują w tym szczególnie młodzi. W takim polowaniu bierze
              udział większa liczba, dzieląca się na tylne i przednie straże. Przednie
              straże to najczęściej gromady dzieci ulicznych...".
              • dredger Re: tak tylko Polska była tak wspaniałomyślna 28.07.05, 03:30
                trzeba poswiecic tym szumowinom oddzielne museum, najlepiej w poblizu muzeum
                powstania warszawskiego. dla lepszej widocznosci.
                pomogloby co niektorym zrozumiec dlaczego niektorzy nie moga ukryc pogardy do
                polakow.
    • sempiasty nie wejdą nród jeszcze nie zgłupiał 23.07.05, 23:06
      dalej twierdzę, że taki komplenie marginalzne grupki
      istnieją tylko dzięki mediom

dziennikarze przesadzają w nagłaśnianiu takich spraw
      to temat na małą notatkę na 37 stronie wyborczej
      a nie główna wiadomość we wszystkich dziennikach
    • fredzio54 Re: bog i ojczyzna..... 24.07.05, 06:28
      co mozba cie doczekac od polaczkow sojuzniki adolfa
      zaczeli z pogromamy jeszcze przez adolfem(1938)
      Pilsudski zniknal z polski a cholota sprzedala ten kraj adolfu
      wojowali na "nasza i wasza wolnosc"
      czeba ten film przytlumaczyc na hebrajski i ws zkolach Izraelu pokazac
      • dana33 Re: bog i ojczyzna..... 24.07.05, 08:46
        fredzio, prosze, nie uogolniaj. jesli masz krytyke w stosunku do jakiegos
        antysemity tutaj na forum, ok. ale nie zwracaj sie do ogolu polakow.
    • antek_cukierman Trochę o Myślenicach wczoraj i dziś 24.07.05, 08:51
      Na internetowym forum ONR (www.onr.com.pl): "Uwaga! Najazd na Myślenice
      organizujemy 17 lipca na pamiątkę wydarzeń z 1936 r., kiedy to mentor ruchu
      narodowego Adam Doboszyński najechał miasteczko".

Mojmir, członek ONR, pyta na forum: Przedstawi ktoś wcześniej listę haseł? Bo
      jeśli będą kontrolowane, nie mogę się drzeć "Znajdzie się kij na żydowski ryj".

1936 rok, Myślenice, noc z 22 na 23 czerwca. Ludzie Doboszyńskiego najpierw
      przecinają kable telefoniczne biegnące z Myślenic, potem napadają na posterunek
      policji. Zabierają broń i ruszają do miasteczka w kierunku domu starosty
      Antoniego Basary i żydowskich sklepików w rynku.

- Panowie! - inżynier Adam Doboszyński zwraca się do swoich ludzi. - Żadnej
      grabieży i przemocy fizycznej!

W praktyce zakaz nie obejmuje własności żydowskiej.

Doboszyński (lat 32) jest właścicielem pobliskiego majątku Chorowice i prezesem
      zarządu powiatowego Stronnictwa Narodowego w Krakowie (nigdy nie wstąpi do
      ONR). Myślenice, jego zdaniem, to stłamszona Polska powiatowa w miniaturze,
      gdzie handel zmonopolizowali Żydzi. Jest autorem "Gospodarki narodowej", w
      której domaga się powstrzymania industrializacji. Ekonomiczny regres ma
      umożliwić powrót do średniowiecznych stosunków gospodarczych. Książka zyskała
      popularność wśród zradykalizowanej młodzieży narodowej.

Bojówkarzy Doboszyńskiego jest około stu. To zwerbowani w okolicy chłopi i
      narodowcy z Krakowa i okolic. Wybijają szyby w żydowskich sklepach, demolują
      towar.

Próbują podpalić myślenicką bóżnicę, ale udaje im się jedynie wypalić niewielką
      dziurę w przedsionku.

Zamierzają wychłostać starostę, który sprzyja ich zdaniem Żydom. Starosta chowa
      się w domu swojej gospodyni. Biorą więc spod jego łóżka nocnik i obnoszą po
      rynku.

Nad ranem oddział Doboszyńskiego wycofuje się z miasta. Uciekają w stronę
      czechosłowackiej granicy. Policja posyła za nimi trzy grupy pościgowe. Ścierają
      się kilkakrotnie, ginie dwóch ludzi.

Większość uczestników marszu zostaje aresztowana. Doboszyński oddaje się
      dobrowolnie w ręce policji 30 czerwca. Staje przed sądem okręgowym w Krakowie.
      Jest oskarżony o napad na posterunek, zniszczenie i podpalenie kilku sklepów i
      zdemolowanie mieszkania starosty. Podczas jednego z najsłynniejszych procesów
      II RP tłumaczy, że chciał jedynie zaprotestować przeciwko policyjnemu
      terrorowi, który miał panować w Myślenicach. Ława przysięgłych uniewinnia go. W
      odpowiedzi Ministerstwo Sprawiedliwości likwiduje sądy przysięgłych w całej
      Galicji.

Na ponownej rozprawie w 1938 r. we Lwowie Doboszyński zostaje skazany jedynie
      za kradzież broni z posterunku myślenickiej policji na trzy i pół roku
      więzienia i pozbawienie praw publicznych. Wychodzi na początku w 1939 roku z
      powodu złego stanu zdrowia.(..)

serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34591,2834757.html?as=1&ias=8

• fredzio54 Re: bog i ojczyzna..... 24.07.05, 11:11
      Motek Szeli
      wiem ze nie wszycy polacy sa antisemici ale wielu ich sa przykonani natisemici
      bo tak koscial chcial ale dzisaj francuzi i rosjanini sa wiekrzy
      czeba ten film przytlumaczyc na hebrajski i ws zkolach Izraelu pokazac

• fredzio54 Re: bog i ojczyzna..... 24.07.05, 11:14
        Tu jest Polska, nie Izrael! - ktoś skanduje. Koordynator oenerowskiego pochodu
        z ramienia miasta prosi do siebie jednego z manifestantów. - Chłopaki, tego nie
        wołamy! - krzyczy oenerowiec do pozostałych

ale jak bedzie krolewstwo Israel od wisly do Jordanu mamy dla tych typow
        cudowny pudlo "KCIOT" na okolo czysty piach i malo wody :))))
      • dana33 Re: bog i ojczyzna..... 24.07.05, 15:34
        nu, widzisz. to jak tu jakis antysemita walnie swoje zydzi do gazu, to mu
        odpowiednio doloz, ale tylko jemu, ok? nie od razu wszystkim... a francuzow to
        ja olewam, nie gadam z nimi tylko tutaj, z naszymi rodakami, nawet jak
        niektorzy nas nie chca... :))) nu, to ty wiesz, fredziu, ze ja mam zydowska
        chucpe, i nawet jak mnie nie chca przyjac przy drzwiach, to ja wejde oknem, nie?
        ale sprobujmy zrobic jakas inna atmosfere na tym forum. przynajmniej sprobujmy,
        ok?
        dzisiaj ciut mniej goraco...... chodzisz wogole nad morze w twojej ukochanej
        natanii????
        dash hama
        • fredzio54 Re: bog i ojczyzna..... 25.07.05, 07:09
          mam zla opinie o polakow jeszcze z czasu podworkowe z Wrocalwia
          i nie zmienie
          • dana33 Re: bog i ojczyzna..... 25.07.05, 09:35
            tych paru chlopscow z podworka we wroclawiu fredziu, to 40 milionow polakow?
            jesli myslisz w ten sposob, to dajesz pole do popisu tym, ktorzy uwazaja, ze 10
            nieuczciwych zydow to to 6 milionow israelczykow. to jest zawsze droga
            dwukierunkowa.
            • krystian71 Re: bog i ojczyzna..... 25.07.05, 10:42
              too late
              • antek_cukierman Re: bog i ojczyzna..... 25.07.05, 10:50
                goń się stąd, kundlu podwórkowy
                • krystian71 Re: bog i ojczyzna..... 25.07.05, 10:53
                  he,he, dostaliscie stracha?
                  • antek_cukierman Jeszcze tu jesteś? 25.07.05, 11:10
                    do budy, wściekły kundlu
                    • krystian71 Re: Jeszcze tu jesteś? 25.07.05, 11:18
                      a tak merytorycznie? Argumentow brak/
                      • krystian71 odpowiedzi nie trzeba, zagapilem sie, nie zauwazyl 25.07.05, 11:28
                        zauwazylem z kim rozmawiam.sorry, pomylka , blad, zacmienie.
      • olewin Re: bog i ojczyzna..... 24.07.05, 23:54
        zrobisz wiecej pozytku jak przetlumaczysz to:
        Prawda was wyzwoli mowi Pismo ...
        www.kpk.org/english/toronto/Warsawghettorevolt.htm
        jesliby uczniowie chcieli poczytac o bardziej godnych postawach to polecam to:
        www.kki.com.pl/piojar/polemiki/holocaust/zaglada.html
        A propos Rosji:
        serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34174,2760814.html
    • krystian71 Re: bog i ojczyzna..... 25.07.05, 08:27
      po co dopuszczacie obce telewizjie do granicy z Gaza.Tam przeciez teraz odbywa
      sie festiwal nienawisci-a to idzie w swiat.
      Te Erynie-matki -zydowki rzucajace sie na druty i sily Idf-u, te hasla, te
      okrzyki.
      I jest ich znacznie wiecej niz 200 zdesperowanych oszolomow.
      • fredzio54 Re: bog i ojczyzna..... 25.07.05, 09:11
        ale tam jeszcze nie wykonamy pogromy jak polacy na zydow w 30 latach i 40 latach
        a ty jestes muzelmanski materac
        • krystian71 Re: bog i ojczyzna..... 25.07.05, 09:33
          jak to nie? A kto podrzynal gardziolka dzieciom i rozpruwal brzuchy ciezarnych
          kobiet?Na stojaco, nie na materacach!!!
          • fredzio54 Re: bog i ojczyzna..... 25.07.05, 10:14
            to aryb niemy ,my jestesmy wybrany narod nie goje gnoje
            pozatmy nic nie robimy z arabkami bo sa przydote :)))
            • zbalansowany Re: bog i ojczyzna..... 25.07.05, 10:24
              fredzio54 napisał:

> to aryb niemy ,my jestesmy wybrany narod nie goje gnoje
              > pozatmy nic nie robimy z arabkami bo sa przydote :)))

Wiemy, wiemy Fredzio ze ty gustujesz raczej w wielbladach, juz nam o tym
              pisales.
              • krystian71 Re: bog i ojczyzna..... 25.07.05, 10:44
                wielbladzicom sie brzuchow nie rozpruwa,Szaron do tego nie nawolywal , czysta
                strata materialna.
              • krystian71 Re: bog i ojczyzna..... 25.07.05, 10:49
                listopad 1947 roku - operacja "Gimel". Rozbicie sił arabskich w rejonach
                osiedli żydowskich na terenach przyznanych państwu arabskiemu. Miało to
                zapewnić osiedlom żydowskim bezpieczeństwo w pierwszym okresie funkcjonowania
                nowych państw w Palestynie.
                31 grudnia 1947 roku - odwetowy atak na dwie wioski arabskie Balad a Sheich.
                14 lutego 1948 roku - wysadzenie w powietrze 20 domów arabskich wraz z 60
                mieszkańcami we wsi Sasa.
                wiosna 1948 roku - walka o utrzymanie łączności i zaopatrzenia dla żydowskich
                osad.
                kwiecień 1948 roku - atak na główną kwaterę dowództwa Arabskiej Armii
                Wyzwoleńczej w Ramli, oraz atak na strategiczną wieś Castel, blokującą drogę do
                Jerozolimy.
                kwiecień 1948 roku - wypędzenia ludności arabskiej: 994 osoby z Chirbet-Azun (3
                kwietnia), 620 osób z Ad Dumejra (10 kwietnia), 910 osób z Arab an-Nufejat (10
                kwietnia), 340 osób z Arab al-Fogara (10 kwietnia), 650 osób z Miska (15
                kwietnia), 600 osób z Nadżd (12 maja), 1200 osób z Samsum (12 maja) i inne.
                5 kwietnia 1948 roku - operacja "Nachszon". Ofensywa wzdłuż drogi Tel Awiw -
                Jerozolima.
                21 kwietnia 1948 roku - operacja "Dalet". Przejęcie kontroli nad Hajfą i
                Tyberiadą (23 kwietnia).
                28 kwietnia 1948 roku - operacja "Yiftach". Opanowanie Safedu w Galilei (10
                maja).
                28 maja 1948 roku rząd nowo powstałego państwa Izrael wydał rozkaz powołujący
                do życia izraelską armię - Siły Obronne Izraela (Cewa Hagana LeIsrael, w
                skrócie Cahal), do których miały przystąpić wszystkie żydowskie grupy zbrojne
                walczące w Palestynie. Trzonem nowej armii była Hagana.

Znani członkowie Hagany: Icchak Rabin, Ariel Szaron, Rehavam Zeevi, Dov Hoz,
                Mosze Dajan, Ruth Westheimer, Lewi Eszkol, Chaim Herzog, Szimon Peres, Ezer
                Weizman.
                • fredzio54 Re: bog i ojczyzna..... 26.07.05, 06:49
                  pamietem konwojem jechiam handlowy center w Jerozolimie Gush Ezion
                  Jafa Twerja Tcfad Konwoj Hadasa Jerozoilm Stare Miasto Jerozolim jak arabstwo
                  zamordowali bestilanie zydow obtneli im meskie czesci w sadzili do ust labo
                  otworzyli brzuch i wsadzili buty, pamietam jak 35 chlopcow nie zabili arabzcka
                  a on ich zdradzil to bylo wszytko w 1947-48
                  Arabstwo przygro bo niechcielismy wrocic do polkich obozyw auschwitz tereblinka
                  majdanek
                  my z arabam zartowalismy czeba bylo sie nauczyc od polakow operacja wisla II
                  • dana33 Re: bog i ojczyzna..... 26.07.05, 08:45
                    fredzio, to nie byly polskie obozy. to byly niemieckie obozy na terenie polski.
                    jest roznica. duza.
              • fredzio54 Re: bog i ojczyzna..... 26.07.05, 06:44
                nie wole ukrainek i rosjanek bo sa ladniesze od arabek i tez polek
    • krystian71 Re: bog i ojczyzna..... 26.07.05, 11:29
      Wyprawa do Polski i śmierć
      Doboszyński chciał osobiście zapoznać się z sytuacją polityczną, społeczna i
      gospodarczą w kraju, a ponadto wpłynąć na władze podziemia niepodległościowego,
      aby rozwiązały działające oddziały partyzanckie i wytłumaczyć im, że wszelkie
      rachuby na pomoc zachodu zawiodą. W tym celu grudniu 1946 r. przedostał się do
      Polski. W ciągu pierwszej połowy 1947 r. jeździł po całym kraju i odbył
      kilkadziesiąt spotkań z działaczami narodowymi i katolickimi. Doboszyński
      planował, że wynikiem tych spotkań będzie powstanie tzw. "Ośrodka",
      nieformalnego środowiska, które miało wypracować wspólny program dotyczący
      bieżącej sytuacji. Miał on nadzieję, że po klęsce Rosji Sowieckiej w starciu z
      Amerykanami i wygaśnięciu okupacji komunistycznej, grupa ta stanie się
      zaczątkiem szerokiego frontu katolicko-narodowego, który odbuduje nowa silną
      Polskę. Było to jednak zadanie niewykonalne w ówczesnym czasie, o czym
      Doboszyński przekonał się w czasie pobytu w kraju. Większość rozmówców została
      szybko aresztowana przez Urząd Bezpieczeństwa. Nie udało się doprowadzić do
      spotkania ze słynnym z czystek etnicznych na ludności prawosławnej, dowódcą
      partyzanckim Narodowego Zjednoczenia Wojskowego Romualdem Rajsem ps. "Bury".

W tym czasie Doboszyński napisał swoją ostatnią pracę zatytułowaną "W pół
      drogi". Zawarł w niej syntezę swej myśli politycznej, ocenę ówczesnej sytuacji
      politycznej Polski, prognozy na przyszłość oraz wskazania dla ruchu narodowego.
      Nie zdążył wykonać ostatecznej redakcji tekstu swego ostatniego dzieła.
      Funkcjonariusze UB aresztowali go w Poznaniu 3 lipca 1947 r. Śledztwo prowadził
      osobiście płk Józef Różański, przy zastosowaniu szeregu wymyślnych szykan i
      tortur. 18 czerwca 1949 r. rozpoczął się pokazowy proces przed Wojskowym Sądem
      Rejonowym w Warszawie. Doboszyński został oskarżony o współpracę z wywiadem
      hitlerowskich Niemiec i Stanów Zjednoczonych, co uważał za absurdalny fałsz. Na
      sali sądowej Doboszyński odwołał zeznania złożone w śledztwie i publicznie
      obnażył metody, jakimi posługiwało się UB w celu ich wymuszenia.

11 lipca sąd wydał wyrok, skazując Doboszyńskiego na karę śmierci. Wyrok ten
      został utrzymany następnie przez Najwyższy Sąd Wojskowy, a prezydent Bolesław
      Bierut nie skorzystał z prawa łaski. Doboszyński został zamordowany strzałem w
      tym głowy w dniu 29 sierpnia 1949 r. w więzieniu mokotowskim.

Także po śmierci postać Doboszyńskiego była atakowana przez lewicę, zarówno w
      prasie oficjalnej jak i w publikacjach drugiego obiegu z kręgów opozycyjnej
      tzw. lewicy laickiej.

Po latach starań rodziny i przyjaciół 29 kwietnia 1989 r. Sąd Najwyższy
      ostatecznie oczyścił ze wszystkich zarzutów i pośmiertnie zrehabilitował Adama
      Doboszyńskiego.

Źródło: "pl.wikipedia.org/wiki/Adam_Doboszy%C5%84ski"
      Kategorie stron: Polscy pisarze
      • fredzio54 Re: bog i ojczyzna..... 26.07.05, 14:38
        polacy sami chcieli mniec komuny bo byli glodni obdarci i kochali stalina,
        kiedy umar nasmial sie moj brat a polska komuna go wypedzila do Erec Israel

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka