Dodaj do ulubionych

Najwybitniejszy dyrygent izraelski - antysemita :)

09.09.05, 09:37
Najwybitniejszy zyjacy dyrygent izraelski David Barenboim odmowil udzielenia
wywiadu rzeczniczce prasowej wojska izraelskiego poniewaz w umowionym terminie
pojawila sie w mundurze. Jeden z ministrow izraelskich okreslil Barenboima
"antysemita".

Barenboim znany jest z krytycznej postawy wobec okupacji przez Izrael terenow
palestynskich.

Od zaprazentowania "Tristana i Izoldy" Wagnera w Jerozolimie w 2001 roku
Barenboim stal sie persona non grata zycia kulturalnego w Izraelu.

:)
Obserwuj wątek
    • z_daleka Re: Najwybitniejszy dyrygent izraelski - antysemi 09.09.05, 09:45
      patriota napisał:

> Najwybitniejszy zyjacy dyrygent izraelski David Barenboim odmowil udzielenia
      > wywiadu rzeczniczce prasowej wojska izraelskiego poniewaz w umowionym terminie
      > pojawila sie w mundurze. Jeden z ministrow izraelskich okreslil Barenboima
      > "antysemita".
      >
      > Barenboim znany jest z krytycznej postawy wobec okupacji przez Izrael terenow
      > palestynskich.
      >
      > Od zaprazentowania "Tristana i Izoldy" Wagnera w Jerozolimie w 2001 roku
      > Barenboim stal sie persona non grata zycia kulturalnego w Izraelu.
      >
      > :)
      ---------------------
      Rzeczniczka prasowa wojska poszla przeprowadzic wywiad z dyrygentem? ...To
      mozliwe tylko w Izraelu...
      • dana33 Re: Najwybitniejszy dyrygent izraelski - antysemi 09.09.05, 09:51
        zajrzyj do skrzynki, z daleka... :)))
        • aaki znacie do? dobry jest? 09.09.05, 15:35
          • dana33 Re: znacie do? dobry jest? 09.09.05, 16:19
            jako muzyk jest doskonaly, jeden z najlepszych na swiecie.
            jako czlowiek juz mniej, a nawet duzo mniej, nie tylko w kontekscie jego
            stosunku do israela, ale rowniez prywatnie..... nie nalezy do tych jewish boys,
            kore kazda zydowska matka chcialaby dla swojej corki... :)))
            • aaki Re: znacie do? dobry jest? 09.09.05, 16:22
              każda potwora znajdzie swego amatora jesli chodzi o stosunki-damsko męskie.
              a stosunek do izraela?
              sama wiesz jakimi antysemitami bywają niektórzy żydzi :-)
              • dana33 Re: znacie do? dobry jest? 09.09.05, 16:31
                on nie jest antysemita, aki, on jest antyisraelski, to wszystko. glupio
                antyisraelski.
                • rzyd on jest antysemita 09.09.05, 16:34
                  bo gra razem z arabami, mowi zeby oddac kradzione i nie lubi rzydoskich uniformow.
            • aaki to ten? 09.09.05, 16:25
              www.augustareadthomas.com/images/barenboim_gusty.jpg
              choć żyd antysemita ale całkiem przystojny
              • rzyd za inteligentny wyraz twarzy jak na rzyda 09.09.05, 16:26
                dlatego nikt go nie lubi
              • dana33 Re: to ten? 09.09.05, 16:33
                to jakies zdjecie sprzed paru lat chyba, dzisiaj tak dobrze juz nie wyglada.
                • rattler Re: to ten? 09.09.05, 17:44
                  Ty rowniez :)

narazie

-------------------------------------------

to jakies zdjecie sprzed paru lat chyba, dzisiaj tak dobrze juz nie wyglada.
            • rzyd Re: znacie do? dobry jest? 09.09.05, 16:25
              dana33 napisała:

nie nalezy do tych jewish boys, kore kazda zydowska matka chcialaby dla swojej corki

gosc dobija juz 70-tki
              • krystian71 Re: znacie do? dobry jest? 09.09.05, 16:28
                no i co, jak sie ma dwie corki na wydaniu, nie mozna byc zbyt wybrednym
                • rzyd Re: znacie do? dobry jest? 09.09.05, 16:31
                  a jest w ogole jeszcze do wziecia? pewnie nie przezylby niejednej tesciowej.
                • dana33 Re: znacie do? dobry jest? 09.09.05, 16:34
                  ty sie krystianek nie martw o moje corki.....
                  • krystian71 Re: znacie do? dobry jest? 09.09.05, 16:38
                    a kto sie ma martwic jak nie ja, zeby ci w domu mamzerkami nie obrodzilo?
                    • dana33 Re: znacie do? dobry jest? 09.09.05, 16:43
                      ty krystianek, martw sie o twoje dzieci, wychowuj je wlasnie w ten twoj
                      specyficzny sposob, robiac za nie egzaminy. a od moich won.
                      • krystian71 chyba nie sadzisz, ze wolalbym mu mundur 09.09.05, 16:48
                        co tydzien prasowac?
                        Eureka,nawet nie startuj, twoje dziewoje zadnych szans nie maja, toz one tez w
                        mundurach paraduja
                  • rzyd Re: znacie do? dobry jest? 09.09.05, 16:38
                    antysemita bo antysemita ale szmalec i znajomosci ma (nie tylko z arabami).
                    ty sie lepiej ciuska jeszcze raz zastanow.
                    no chyba ze corka takla szkaradna ze nawet nie ma po co startowac.
            • grzegorz1948 Re: znacie do? dobry jest? 09.09.05, 16:42
              Co twoje coreczki odmowily mu reki?pocos Dana lazla z szmatka na grzbiecie do
              dyregenta?Ach jeszcze jedno Simon Wiesenthal tez nie chcial mieszkac miedzy
              swoimi bo sie bal takich jak ty ktorzy mu beda dyktowac co wolno a co nie.Wolal
              zostac miedzy swoimi przesladowcami w Austri.
              • dana33 Re: znacie do? dobry jest? 09.09.05, 16:46
                grzesiu madrosci forumowa..... cusik ucichles na pare dni i juz sie martwilam,
                bo i ania alias biedronka tylko czasami i ty gdzies zniknales, wiec strasznie
                brakowalo na forum dyzurnych blaznow.... dobrze ze jestes spowrotem. produkuj
                sie tylko dostatecznie, zeby ludziska sie pobawic mogli.....
                • grzegorz1948 Re: A tak Danus? 09.09.05, 18:18
                  Cos do rzeczy tez mozesz powiedziec albo li to konceptu brak?Nie wiedzialem ze
                  Krystian tez jest zmartwiony przyszloscia Twoich coreczek, sama widzisz jacy my
                  sa dobrzy w stosunku do Ciebie.
                  Wiesz Danusia tak poczytalem troche wiecej na tym watku i bardzo sie ucieszylem
                  ze jestes fizycznie zdrowa.Po twoim chamskim zachowaniu widac twoja zdrowa
                  osobowosc.
    • rzyd wlasnie wyczytalem 09.09.05, 16:29
      ze organizowal koncerty razem z arabami!!!!!!!!!

FUJ!
      • aaki aaaa słyszałem o tych koncertach 09.09.05, 16:40
        nazwiska nie kojarzyłem
        no tak.... koncerty z arabami...
        gdyby to było koncerty z arapami a tak facet podpadł
        • rzyd ktos taki nie moze byc dobry dla Izraela 09.09.05, 16:44
          West-Eastern Divan Orchestra
          • aaki oj nie :( 09.09.05, 16:47
            news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/3177209.stm
            • rzyd jeszcze do tego Mazart, Beethoven 09.09.05, 16:54
              i WAGNER!!!!! To nie moze byc dobre dla Izraela.
              • aaki mój Boże wagner 09.09.05, 16:57
                toż nie on pisał muzykę dla hitlera tylko hitler wykorzystał jego twórczość
                • rzyd no to mial pecha :) 09.09.05, 17:00
                  mogl przewidziec, pomyslec jak ja komponowal!
        • dana33 Re: aaaa słyszałem o tych koncertach 09.09.05, 16:51
          no i co robisz z siebie blazna aki? powinienes wiedziec lepiej, a nie grac tym
          durniom w karty.....

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=28555813&a=28563145
          • aaki Re: aaaa słyszałem o tych koncertach 09.09.05, 16:54
            o koncertach cos słyszałem(nie interesowałem się tym szczegółowiej wczesniej) , nie zwróciłem też uwagi na osobę dyrygenta
            może facet również kocha izrael tylko nie taki jak teraz jest.
            nie przyszło ci to do głowy?
            • rzyd a to sie robi z partyturami Wagnera w Izraelu! 09.09.05, 16:59
              www.bibliomaniac.de/galerie/archiv/b/bookburn.jpg
              • aaki teraz to bullshit zrobiłeś kolego 09.09.05, 17:02
                • dana33 Re: teraz to bullshit zrobiłeś kolego 09.09.05, 17:05
                  a ty z takim g...m dyskutujesz, aki.... :(((((
                  • aaki Re: teraz to bullshit zrobiłeś kolego 09.09.05, 17:07
                    to nie dyskusja tylko stwierdzenie faktu
                • rzyd w niemczech tez nie wolno bylo grac muzyki haendla 09.09.05, 17:07
              • dana33 Re: a to sie robi z partyturami Wagnera w Izraelu 09.09.05, 17:03
                ales ty gnojek smierdzacy rzydku.... pokazujesz zdjecie palenia ksiazek w
                niemczech nazistowskich i podajesz to za palenie partytur wagnera w israelu...
                nawet klamac nie umiesz, swinio....
                • rzyd Re: a to sie robi z partyturami Wagnera w Izraelu 09.09.05, 17:07
                  spostrzegawcza z ciebie "swinia", "rzydku".
                  jak wiesz lepiej to napisz co sie robi z partyturami Wagnera skoro nie wolno go
                  grac tak samo jak nie wolno bylo grac Haendla w niemczech?
            • dana33 Re: aaaa słyszałem o tych koncertach 09.09.05, 16:59
              nie nie przyszlo. jak sie nie zwraca uwagi na uczucia tej malej resztki ludzi,
              ktorzy przeszli co przeszli i zyja tym do dzisiaj... jak komus to tak obojetne,
              a wazne postawic na swoim, to nie, nie przychodzi mi do glowy ze on kocha
              israel. natomiast WIEM, ze lekcewazy uczucia innych.
              i niech nie wyjezdza tutaj o kulturze i wplywie muzyki, jak nie ma sam
              zrozumienia i szacunku dla innych. i niech zajmuje sie muzyka, a nie polityka.
              nie mieszka w israelu, wiec niech sie nie wtraca w sprawy israela.
              jest zwyklym, zadufanym w sobie facetem, ktory uwaza, ze slawa i pieniadze
              pozwalaj mu na wszystko. wiec sie myli. my mu nie pozwalamy na wszystko.
              • aaki Re: aaaa słyszałem o tych koncertach 09.09.05, 17:06
                nie jestem ani politykiem ani melomanen więc to nie moje zmartwienie.
                pewnie nie cały swiat go widzi tak jak ty i pewnie nawet nie wszyscy żydzi,nawet ci- podobnie jak ty- mieszkający w il.
                • dana33 Re: aaaa słyszałem o tych koncertach 09.09.05, 17:10
                  taaak, nie twoje zmartwienie..... to wszystko co masz do powiedzenia?
                  jakos zasrancowi miales wiecej do skomentowania....
                  wiec jak to nie twoje zmartwienie, a chcesz uchodzic za objektywnego, to nie
                  zabieraj zdania. a jak zabierasz, to miej odwage skomentowac tez to co ja
                  napisalam.
                  • aaki uspokój się dana 09.09.05, 17:18
                    ..... i przstan sie czepiać bo ci złosc przeszkadza w logicznym rozumieniu i czytaniu postów!!!!!

1.nie moje ostatecznie zmartwienie czy ten dyrygent jest pro czy anty żydowski czy antyizraelski( wg twojej oceny)-nie możesz tego zrozumieć?????????????
                    2.nie bede komentował niczego na twoje polecenia
                    3.ps czy rozumiesz jedno,jedyne słowo bullshit którym oceniłem tamten fotograficzny link?
                    4.jeśli nie to popros o tłumaczenie cyklistkę
                    • dana33 Re: uspokój się dana 09.09.05, 17:29
                      rozumiem slowo bullshit aki, ale rozumiem tez "nazwiska nie kojarzyłem
                      no tak.... koncerty z arabami... gdyby to było koncerty z arapami a tak facet
                      podpadł"

• aaki Re: uspokój się dana 09.09.05, 17:34
                        wybacz ale posty arapa zdecydowanie mi się nie podobają i pewnie dalej nie będą mimo,że ty mówisz do niego pieszczotliwie arapku.
                        ale pozwolisz chyba miec mi na ten temat zdanie inne od twojego.
                        niestety pewnie nie możesz zrozumiec,że działalnosc tego dyrygenta pozwala poznac sie żydom i arabom w sposób inny niż przez pryzmat snajperskiej lunety, bomby w plecaku czy zdalnie sterowanej rakiety
                        szkoda....
                        • dana33 Re: uspokój się dana 09.09.05, 17:46
                          jesli arap uzyje kiedys zdjecia na ktorymnp hitlerowcy strzelaja do zydow i
                          napisze ze to wlasnie polacy strzelaja do zydow, to mozesz byc pewien, ze
                          napisze mu wiecej niz bullshit.

mamy w israelu setki programow na ktorych zydzi i arabowie spotykaja sie i
                          poznaja sie "nie przez pryzmant snajperskiej lunety, bomby w plecaku czy
                          zdalnie kierowanej rakiety: aki. i ty wiesz o tym dobrze. nie potrzeba do tego
                          barenboima. no i w podanym przez ciebie linku pisze wyraznie:
                          "Several Arab musicians said their motivation was all about working with Daniel
                          Barenboim and not about meeting Israelis.
                          One Lebanese musician said he was worried about being seen on television in the
                          Arab world sitting next to an Israeli."

natomiast twoje slowa, aki "pozwala poznac sie żydom i arabom w sposób inny niż
                          przez pryzmat snajperskiej lunety, bomby w plecaku czy zdalnie sterowanej
                          rakiety" nie roznia sie niczym od tego zdjecia.... to jest po prostu bezczelna
                          manipulacja, bo byles tu i widziales. nie mam slow aki, po prostu nie mam slow.

• aaki masz dziś zły dzień/it can happen to anyobody :) 09.09.05, 17:52
                            nie zapominaj,że ten wyklinany przez ciebie barenboim jeżdzi z orkiestrą żydowsko-arabską także po innych krajach arabskich a nie tylko po izraelu.
                            i nie udawaj greka bo wielu arabów nienawidzi żydów ale i wielu żydów nienawidzi arabów.jesli nie zauważyłem tego w izraelu to widzę to na tym forum
                            • dana33 Re: masz dziś zły dzień/it can happen to anyobody 09.09.05, 17:59
                              no i co z tego ze jezdzi po swiecie? zmienia to uczucia arabow w tej orkiestrze
                              ktore ci zacytowalam?

zgadza sie. wielu zydow nienawidzi arabow i jeszcze wiecej arabow nienawidzi
                              zydow. so what? to znaczy ze poznaja sie tylko przez pryzmat rakiet zdalnie
                              kierowanych? jakbys napisal np "poznaja sie przez pryzmat rakiet dalnie
                              skierowanych i wysadzonych w powietrze autobusow" to wiesz, przyjelabym to bez
                              oburzenia. ale ty jak zwykle widzisz ten konflikt tutaj tylko przez pryzmat
                              zdalnie kierowanych rakiet.
                              • aaki przecież ci mówiłem,że masz ZŁY DZIEŃ DZISIAJ 09.09.05, 18:04
                                a ty w kólko swoje.przeczytaj dokładnie mój post
                                "niestety pewnie nie możesz zrozumiec,że działalnosc tego dyrygenta pozwala poznac sie żydom i arabom w
                                sposób inny niż przez pryzmat snajperskiej lunety, bomby w plecaku czy zdalnie sterowanej rakiety"
                                luneta, BOMBA W PLECAKU,rakieta
                                take it easy dana :)
                                • dana33 Re: przecież ci mówiłem,że masz ZŁY DZIEŃ DZISIAJ 09.09.05, 18:10
                                  mialam dzisiaj i wczoraj swietny dzien.... dzisiaj wogole zasmiewalam sie na
                                  forum.
                                  jeden sqrwiel i moglaby teraz tylko strzelac, jakbym miala taka mozliwosc... w
                                  sqrwiela oczywiscie, nie w arabow...
                                  git, dosyc.
                                  • aaki no widzisz.... 09.09.05, 18:13
                                    nie jestem taki aż stronniczy jak uważasz.
                                    git, dosyc
    • rzyd bo rzydzi maja ambiwalentny stosunek do muzyki 09.09.05, 17:03
      czy to byl wagner?

www.guardian.co.uk/israel/Story/0,2763,1361755,00.html
    • i-love-2-bike Re: Najwybitniejszy dyrygent izraelski - antysemi 09.09.05, 17:09
      olabo ga,a kto to gra Wagnera w tym dzikim kraju,tylko antysemita. przeciez to
      to samo co czytanie na lawce w Jerozolimie Mein Kampf:))
      • rzyd a najlepsze bylo wtedy jak rzydki 09.09.05, 17:14
        nastraszyly chlopaka arabskiego :)
        daly popust fantazji i kazali mu grac na checkpoincie.
        CAAAALY Izrael sie obruszyl!

Jakby go zabili to nikt by nawet palcem nie kiwnal ale oni kazali mu grac!
        To bylo duzo gorsze bo przypominalo sceny z obozow i grajacych rzydow!
        I to byl szok dla calego narodu!!!!

www.guardian.co.uk/israel/Story/0,2763,1361755,00.html
        • i-love-2-bike Re: a najlepsze bylo wtedy jak rzydki 09.09.05, 17:17
          rzyd napisał:

> nastraszyly chlopaka arabskiego :)
          > daly popust fantazji i kazali mu grac na checkpoincie.
          > CAAAALY Izrael sie obruszyl!
          >
          > Jakby go zabili to nikt by nawet palcem nie kiwnal ale oni kazali mu grac!
          > To bylo duzo gorsze bo przypominalo sceny z obozow i grajacych rzydow!
          > I to byl szok dla calego narodu!!!!
          >
          >
          >
          > www.guardian.co.uk/israel/Story/0,2763,1361755,00.html

ten narod ma swoiste poczucie humoru i tego co zle,zaiste przeurocze sa te ich
          metody znecania sie nad bezbronnymi, przypominaja zamierzchle czasy,tylko
          mundurki inne.
    • rzyd siadlo? 09.09.05, 17:09
      siadlo :)
      • wojciech_filozof Re: siadlo? 09.09.05, 17:16
        Rzydzie

Gute Arbeit
        Vielen Dank!
        ---
        Autor: w_ojciech

Alkohol czasami pomaga w podjęciu
        właściwej decyzji.
    • i-love-2-bike Re: a najlepsze bylo wtedy jak rzydki 09.09.05, 17:24
      dana33 napisała:

> ty jednak rachelciu jestes nie tylko glupia. ty jestes tez szm....ta. zwykla.
      > do podlogi.

lubie te twoja powierzchniowa kulture,a szczegolnie wtedy kiedy mi zwracasz
      uwage,ze sie zle zachowuje. ale kino danus,ty to jestes jednak zdrowo szurnieta
      i psychiczne niestabilna. cheers za odwage aaki,ze z takim chamem jak ty ma
      ochote slowa wymieniac i jeszcze jezdzic na zupki.no poskacz troszke,moze 5
      kalorii stracisz,co ci sie przyda kotus.
      ps. szmaty juz dawno wyszly z uzycia,mamy juz lepsze wynalazki do zmywania
      podlogi,robisz sie archaiczna w tych swoich porownaniach z XIX wieku antyku
      izraelski.
      • aaki droga bicyklistko 09.09.05, 17:43
        jeśli tylko zaprosisz mnie na zupę to mogę skoczyć do usa-choć nie przepadam za lataniem,
        aktualnie za parę dni wyjeżdżam jednak na bałkany
    • explicit Re: bo rzydzi maja ambiwalentny stosunek do muzyk 09.09.05, 18:42
      Zydzi z czystym sumieniem nie musieli wiac z Polski , Marek Edelman jest tego
      najlepszym przykladem - Powszechnie szanowany w Polsce , persona non-grata
      w hutzpa-lumpie ,... Bo sie wychylil :)

uklony

==============================================================================

zapewne, komu innemu by sie chcialo snuc przypuszczenia co tatus danusi robil
      PO wojnie
      • krystian71 Re: bo rzydzi maja ambiwalentny stosunek do muzyk 09.09.05, 19:17
        alez takich jest mnostwo, nie tylko edelmann, wystaczylo by zaakceptowali zycie
        w Polsce jakie bylo przeznaczone kazdemu jego obywatelowi.
        A mnie chodzi o ulubione argumenty ciucki-"co robil twoj tatus"
        A nic , siedzial pod kontrola zydowskich manikurzystow.
        A co robil twoj tatus"
        Godzisz sie na taki model dyskusji?Bo mnie to mierzi...
      • antek_cukierman Zmień nieco zdanie o Edelmanie 09.09.05, 19:31
        bo może być z innej bajki niż sobie wyobrażasz:

Edelman o powstaniu w getcie:
        ...zauważcie, przecież oni sami się nie bili. Ani AK, ani AL. Nikt się nie bił.
        Akcja "Arsenał" była dopiero po akcji w getcie, po pierwszych trupach
        (niemieckich) w getcie... Gdy zginęło dziesięciu Niemców i nic się nie stało,
        to ci chłopcy zrobili akcję "Arsenał", bo bo komenda AK nie chciała tego robić.
        Getto – to był ten bodziec. ...To całe AK się bało, że jak w getcie wybuchnie
        powstanie, to Warszawa zapali się i ich wtedy wyrżną wszystkich...Uważam,że to
        była cezura.

Edelman o AK
        ...potem byłem w powstaniu warszawskim. Byłem w AL dlatego, że AK chciało mnie
        zastrzelić, bo powiedzieli, że mam fałszywą kennkartę i jestem Żydem,
        szpiegiem. Zamknęli mnie w pierdlu i miał być sąd czy jak to tam się nazywa.
        Mnie udało się wyrzucić karteczkę przez piwnicę i Kamiński (ten od "Kamieni na
        Szaniec"Ż– znajomy Edelmana z kontaktów z ŻOB)mnie stamtąd wyciągnął. A potem
        mnie jeszcze AK parę razy stawiało pod murem, bo Zydzi to jest błąd, a
        żandarmeria na Starym Mieście, to czysta ONR-owska Falanga.

Edelman o polskim antysemityzmie:
        ...zwróć uwagę na to, że Narutowicz nie został zabity dlatego, że był
        Narutowiczem, tylko dlatego, że został wybrany żydowskimi głosami. Przecież
        tych posłów żydowskich, którzy mieli głosować za Narutowiczem w Sejmie nie
        bili. Bił ich naród...Bicie Żydów było rzeczą powszechną. Bo Kościół uczył, że
        Żyd zabił Chrystusa....A jednak wszystkie pogromy antyżydowskie wychodziły z
        kościołów...Przecież tak naprawdę zdarzało się, że księża w spowiedzi wydawali
        Żydów....

Edelman o drugiej stronie muru getta:
        ...To był wróg. Pan tego nie zrozumie. Bo wrogiem jest nie tylko ten, kto
        ciebie zabija, ale też ten, kto jest obojętny. Dzisiaj Bujak (wywiad udzielany
        w 1985r) nie ma mieszkania. Ile osób zaproponuje mu mieszkanie? Dziesięć na
        sto? Jak mu grozi śmierć to każdy z tych stu będzie wrogiem. Czy pan tego nie
        rozumie? Nie pomóc i zabić to jest to samo. Bo wtedy, jeżeli ci nie pomogli ,
        to na drugim rogu cię zabili.

Edelman o Izraelu:
        ..Ja nie mówię o tym, że można wrócić do tego, co było 2tysiące lat temu, bo to
        jest niemożliwe. W morzu 100 milionów Arabów nie można robić państwa, bo tych
        Żydów tak samo wyrżną lada dzień, jak wyrżnął ich Hitler.

Anka Grupińska
        Po Kole - Rozmowy z żydowskimi żołnierzami.
        Wyd. Alfa, 1991.

• explicit Re: Zmień nieco zdanie o Edelmanie 10.09.05, 16:46
          To nie zmienia faktu ze Zyd Edelman zyje sobie spokojnie w Polsce , wsrod
          Polakow cieszac sie powszechnym szacunkiem - O podkreslenie tolerancyjnosci
          Polakow tez cie nie podejrzewam , wiec po co podtykasz ten text , zeby judzic ?

Facet zyje w wolnym kraju , ma prawo do wlasnej opinii i prawo zeby sie glosno
          wypowiadac ,... O co ci chodzi ?

uklony

==============================================================================

bo może być z innej bajki niż sobie wyobrażasz:
          • i-love-2-bike Re: Zmień nieco zdanie o Edelmanie 10.09.05, 16:48
            explicit napisał:

> To nie zmienia faktu ze Zyd Edelman zyje sobie spokojnie w Polsce , wsrod
            > Polakow cieszac sie powszechnym szacunkiem - O podkreslenie tolerancyjnosci
            > Polakow tez cie nie podejrzewam , wiec po co podtykasz ten text , zeby judzic ?
            >
            >
            > Facet zyje w wolnym kraju , ma prawo do wlasnej opinii i prawo zeby sie glosno
            > wypowiadac ,... O co ci chodzi ?
            >
            > uklony
            >
            > ==============================================================================
            >
            > bo może być z innej bajki niż sobie wyobrażasz:

o to,ze skrytptow z izraela nie akceptuje. tam kazdy musis werseciki
            przerobic,zeby sie zgadzaly ze soba. mysl moze isc po jednym torze u
            zydow,inaczej jestes anty. jak mowie mentalnosc straznikow wieziennych.
    • antek_cukierman W maju tego roku, po wystąpieniu Putina 09.09.05, 19:37
      z okazji 60 rocznicy zwycięstwa nad Niemcami, w którym prezydent Rosji nie
      wspomniał ani słowem o wkładzie Polski w koalicji antyhitlerowskiej
      jednomyślnie zbojkotowano występy sławnego rosyjskiego teatru "Bolszoj".

Wszystkie Agencje koncertowe w większych miastach Polski jako oficjalny powód
      podały "znikome zainteresowanie publiczności".

Co gwoli bojkotu Wagnera w Izraelu podnoszę.
      • maxe1 Re: W maju tego roku, po wystąpieniu Putina.AAAA.. 09.09.05, 21:55
        ... tu nagle ciiiiisza !!!!!
        peleton traci oddech czy co ?
    • polonic Bóg jeden wie na kogo padnie :))))) 09.09.05, 19:54

• czarny.rycerz O czym to swiadczy? 09.09.05, 20:27
      Jezeli Zyda nazywaja "antysemita" za sprzeciw wobec zydowskiego militaryzmu, to znaczy, ze używaja pojęcia "antysemita" nie jako okreslenie rasisty,ale jako okreslenie wroga zydowskiego szowinizmu.
      Teraz nikt nie zaprzeczy prawdziwemu znaczeniu tej inwektywy. Dowód jest nie do obalenia.
    • samsone Re: Najwybitniejszy dyrygent izraelski - antysemi 09.09.05, 22:00
      Jaki o tez wybitny, ze nigdy o nim nie slyszalem.....
      • antek_cukierman Albowiem wybitna jest ta. 09.09.05, 22:04
        Z polskich Żydów.

www.giseleben-dor.com/biography.asp
    • i-love-2-bike Re: Najwybitniejszy dyrygent izraelski - antysemi 09.09.05, 22:28
      co za pierdoly. dobrze,ze swiat to nie tylko takie barany jak ten autor. muzyka
      wagnera jest ceniona przez wielu i wiadomo dlaczego. jak widac zyd musi najpierw
      przeczytac ,przezuc i przetrawic kim ktos byl,nie moze poprostu zachwycac sie
      owocami jego talentu,to zbyt proste i normalne. nic dziwinego,ze budujecie
      wielkie mury,taka mentalnosc nie nadaje sie do nikogo innego tylko takich samych
      czubkow,odizolowanych od reszty swiata barierami nie do pokonania.to przypomina
      obled.
      • antek_cukierman Cyklistce - rekordzistce, 09.09.05, 22:39
        przejeżdzającej przez tekst buldożerem.Nie przymierzając jak Arik.

Tekst ma 28.446 znaków w Word, to jest 18 stron maszynopisu po 1600znaków. Aby
        to z UWAGĄ przeczytać potrzeba 15-20minut. Nasza forumowa Piekna Pani zrobiłą
        to natychmiastowo i wyciągnęła wnioski jak niżej.
        Chylę czoła.

i-love-2-bike strzzyknęła:

co za pierdoly. dobrze,ze swiat to nie tylko takie barany jak ten autor. muzyka
        wagnera jest ceniona przez wielu i wiadomo dlaczego. jak widac zyd musi najpierw
        przeczytac ,przezuc i przetrawic kim ktos byl,nie moze poprostu zachwycac sie
        owocami jego talentu,to zbyt proste i normalne. nic dziwinego,ze budujecie
        wielkie mury,taka mentalnosc nie nadaje sie do nikogo innego tylko takich
        samych czubkow,odizolowanych od reszty swiata barierami nie do pokonania.to
        przypomina obled.
        • goldbaum antkowi prostakowi 09.09.05, 22:45
          Czy Wagner byl jedynym antysemita wsrod muzykow?
          • antek_cukierman Re: Goldbaumowi długonosemu a węszącemu 09.09.05, 22:59
            Nie wiem. Mnie się Wagner nie podoba. Nie przepadam za monumentalizmem.

Wolę kameralność koncertu skrzypcowego Dworzaka bądż Mendelsohna-Bartholdyego,
            żywiołość Tańców Węgierskich/Słowiańskich Brahmsa/Dworzaka czy sentyment
            Potężnej Gromadki. No i Wieniawski.

A Ty ze swymi problemami? - Ty nawet Staśkiem Wielankiem nie jesteś.
            Ot, taki jakiś forumowy "Goldbaum".
            Nul.
            • goldbaum antkowi prostakowi 09.09.05, 23:29
              antek_cukierman napisał:

> Nie wiem. Mnie się Wagner nie podoba. Nie przepadam za monumentalizmem.
              >
              > Wolę kameralność koncertu skrzypcowego Dworzaka bądż Mendelsohna-Bartholdyego,
              > żywiołość Tańców Węgierskich/Słowiańskich Brahmsa/Dworzaka czy sentyment
              > Potężnej Gromadki. No i Wieniawski.

A kogo to wszystko obchodzi? Jak nie wiesz o co chodzi to po co w ogole
              wychylasz nochal spod kamienia?

• antek_cukierman Goldbaumowi nochalowi węszącemu. 09.09.05, 23:40
                Mnie obchodzi. I to mi wystarcza.
                Ja tu pisze dla mojej fantazji, wyłącznie. Bo jak mi sie nie chce - nie piszę.

Trudno pojąć.

Kolego Długonosy Wąchaczu.
                • goldbaum antkowi prostakowi 10.09.05, 15:39
                  ntek_cukierman napisał:

> Mnie obchodzi. I to mi wystarcza.
                  > Ja tu pisze dla mojej fantazji, wyłącznie. Bo jak mi sie nie chce - nie piszę.

Tak brzmi slodki antos, jak podkula ogon.
        • i-love-2-bike Re: Cyklistce - rekordzistce, 09.09.05, 23:25
          antek_cukierman napisał:

> przejeżdzającej przez tekst buldożerem.Nie przymierzając jak Arik.
          >
          >antos znowu pudlo. zanim polece na moj jogging,dam tobie inny przyklad,abys
          zrozumial o czym ja mowie. ja sluchajac czyjejs kompozycji,podziwiajac czyjas
          mysl,czy dzielo nie potrzebuje analizowac kim ten czlowiek byl,to dla mnie sie
          nie liczy. mozna cenic czyjs talent bez wnikania w zyciorys jego dziadka,tak
          robia swiatli ludzie. bojkotujac wspaniala tworczosc muzyczna wagnera na
          podstawie jego stosunku do jakiejs tam rasy daje sie dowod swej malosci i
          protekcjnizmu,co mnie osobiscie dusi. ja np.bedac w afryce podziwialam wspaniala
          sztuke wielu plemion murzynskich,i na prawde nie zadawalam im pytania co mysla o
          polakach,zydach,amerykanach,ba swoich sasiadach,ktorych moze kiedys nawet
          jedli.podziwiajmy to co ktos stworzyl,a zostawmy w spokoju jego poglady. w
          koncu niejednego moga skosic poglady arika,czy dany rowniez,ale jakby stowrzyli
          cos pieknego to ja osobiscie nie mialabym nic przeciwko ogladaniu,czy sluchaniu
          ich talentow.
          • dana33 Re: Cyklistce - rekordzistce, 09.09.05, 23:56
            ty szmatelko, nie siedzialas w getcie warszawskim, nie bylas w dziesiatkowaniu
            w oswiecimiu, mengele sie nie znecal nad toba i w marszu smierci tez nie bralas
            udzialu, to mozesz sobie nie myslec kto kim jest i co soba przedstawia.
            natomiast ci co przezyli to pieklo, i zyja tym pieklem do dzisiaj, dla nich to
            wazne. i tylko dla nich istnieje w israelu to niepisane prawo. jak juz
            napisalam, w domu mozesz sluchac wagnera od rano do wieczora, nikt ci tego nie
            zabrania. w miejscach publicznych tego sie nie robi. ale ty idiotko, nie jestes
            w stanie takich rzeczy zrozumiec. nie wszystkim dano. tobie i twoim kolezkom
            nie dano i tak juz umrzecie, homo ledwo sapiens.
            • antek_cukierman A co byś, Dano, powiedziała na frazę 10.09.05, 00:03
              "homo ledwo sapiąc"

dana33 napisała:
              homo ledwo sapiens.
              • oscar62 Re: A co byś, Dano, powiedziała na frazę 10.09.05, 11:43
                antek_cukierman napisał:

> "homo ledwo sapiąc"
                >
                > dana33 napisała:
                > homo ledwo sapiens.

LEDWIE SAPIA DO CHWILI GDY ICH ADREENALINA (TA ANTYZYDOWSKA) ZACZYNA DZIALAC.
                TO DLA NICH NEKTAR ZYCIA I ON MUSI U NICH BYC ZAWSZE POD REKA. WIDAC ZE ONI NIE
                PIJA I NIE UZYWAJA NARKOTYKOW. MAJA DOBRA NAMIASTKE - FORUM SWIAT. TO NIC NIE
                KOSZTUJE I NIE SKRACA ZYCIA... CZYSTY ZYSK I MAKSYMUM PRZYJEMNOSCI...
            • krystian71 Nie wiesz o czym piszesz, to przez ta cenzure 10.09.05, 12:50
              Wagnera nie da sie sluchac w domu, to dziela trudne do wystawiania nawet dla
              zawodowych oper, bo monumentalne, gdie muzyka jest jednoscia z choreografia i
              wystawianie jej wymaga specjalnych przygotowan i jest dlatego stosunkowo
              rzadkie.
            • goldbaum Re: Cyklistce - rekordzistce, 10.09.05, 15:47
              dana33 napisała:

> ty szmatelko, nie siedzialas w getcie warszawskim, nie bylas w dziesiatkowaniu
              > w oswiecimiu, mengele sie nie znecal nad toba ....

ble ble ble... czy ty bez tego bleblania jestes chocby w stanie napompomwac
              dentke w rowerze? Kto gdzie tu pisze o getcie, Oswiecimiu albo Mengele psychotyczko?

rzyd podwiesil zdjecie na ktorym pala ksiazki (A NIE LUDZI!!!) a ty dostalas od
              razu skurczy i apopleksji. Bo wreszcie mialas za co wsiasc na rzyda, ktory
              niezle robil sobie z ciebie jaja...

Ech ty nedzo...
              • i-love-2-bike Re: Cyklistce - rekordzistce, 10.09.05, 16:35
                goldbaum napisał:

> dana33 napisała:
                >
                > > ty szmatelko, nie siedzialas w getcie warszawskim, nie bylas w dziesiatko
                > waniu
                > > w oswiecimiu, mengele sie nie znecal nad toba ....
                >
                > ble ble ble... czy ty bez tego bleblania jestes chocby w stanie napompomwac
                > dentke w rowerze? Kto gdzie tu pisze o getcie, Oswiecimiu albo Mengele psychoty
                > czko?
                >
                > rzyd podwiesil zdjecie na ktorym pala ksiazki (A NIE LUDZI!!!) a ty dostalas od
                > razu skurczy i apopleksji. Bo wreszcie mialas za co wsiasc na rzyda, ktory
                > niezle robil sobie z ciebie jaja...
                >
                > Ech ty nedzo...

to wredne babsko ma czelnosc mowic do Polki kto ginal w czasie II wojny
                swiatowej,tak jakbysmy MY POLACY TEGO NIE WIEDZIELI, i kto tu do tej podlogi sie
                nadaje. ten prymitywny propagandowy tlumok nadaje sie tylko do ich koszar,bo tam
                staja na bacznosc przed ich mundurkiem.
    • goldbaum A Chopin tez jest zakazany w Izraelu? 09.09.05, 23:30
      Przeciez byl nie mniejszym antysemita od Wagnera.
      • dana33 Re: A Chopin tez jest zakazany w Izraelu? 09.09.05, 23:59
        chopin, drzewiecki, umarl dlugo przed hitlerem i hitler nie zrobil z niego
        swojego boga.
        jak zwykle, robisz z siebie balwana.... znaczy sie nie robisz. juz jestes.
        • antek_cukierman On chyba za bardzo Szopena nie uważa. 10.09.05, 00:09
          Bardziej lutownicę i 1/2 litra. Jak to u hydraulika. Polskiego.

Cudów na tym forum nie ma, droga Dano. Jest stały staff.
          • dana33 Re: On chyba za bardzo Szopena nie uważa. 10.09.05, 00:51
            zgadza sie. staly staff ktory bije sie o pierwszenstwo w dokopywaniu zydom.
            a ta fraza nie jest zla.... :))))
        • goldbaum Re: A Chopin tez jest zakazany w Izraelu? 10.09.05, 15:42
          dana33 napisała:

> chopin, drzewiecki, umarl dlugo przed hitlerem

ooo a Wagner nie? :-)

> i hitler nie zrobil z niego swojego boga.

Z tego co mi wiadomo Hitler nie zrobil z Wagnera zadnego "boga". A nawet
          gdyby... Czy na tym polega jego wina, ze Hitler lubil go sluchac?
    • bam_buko Najwybitniejszy antysemita izraelski -dyrygentem 10.09.05, 01:40
      pasuje to do sylwetki Sharona
    • wtracalski W sprawie Wagnera 10.09.05, 12:43

Wagner nie jest ZAKAZANY w Izraelu.
      Według przyjętej konwencji nie ma być grany publicznie przez naszą narodową
      orkiestrę, ani w państwowym radiu czy telewizji, a i to nie jest przestrzegane
      w 100%. Wielbiciele jego muzyki mogą go słuchać dowoli w mniej oficjalnych
      okolicznościach, lub oczywiście z płyt.
      Daniel Barnboim, na zakończenie, a właściwie już po galowym koncercie, na
      zasadzie - kto nie chce słuchać niech wyjdzie, pogwałcił tę konwencję.
      Sam nie unikając Wagnera, myślę, że w naszej jeszcze ciągle trochę
      pooświęcimskiej rzeczywistości, oczywiste jest uznać sprawę za
      choćby "kontrowersyjną". Bez ironii.
      Wtr.
      • i-love-2-bike Re: W sprawie Wagnera 10.09.05, 16:32
        wtracalski napisał:

>
        > Wagner nie jest ZAKAZANY w Izraelu.
        > Według przyjętej konwencji nie ma być grany publicznie przez naszą narodową
        > orkiestrę, ani w państwowym radiu czy telewizji, a i to nie jest przestrzegane
        > w 100%. Wielbiciele jego muzyki mogą go słuchać dowoli w mniej oficjalnych
        > okolicznościach, lub oczywiście z płyt.
        > Daniel Barnboim, na zakończenie, a właściwie już po galowym koncercie, na
        > zasadzie - kto nie chce słuchać niech wyjdzie, pogwałcił tę konwencję.
        > Sam nie unikając Wagnera, myślę, że w naszej jeszcze ciągle trochę
        > pooświęcimskiej rzeczywistości, oczywiste jest uznać sprawę za
        > choćby "kontrowersyjną". Bez ironii.
        > Wtr.

a ciekawe kto robi liste tego co mozecie czytac i sluchac w tym waszym
        sredniowiecznym raju? puk,puk mamy juz panie ftracalski XXI wiek a te wasze
        ministerstwa dziwnych mysli jakby o tym troszeczke zapomnialy.
        ps. nie zapomnijcie zabronic czytac Staszica,on was potwornie krytykowal,mial za
        co jak widac.
        • wtracalski Re: W sprawie Wagnera 10.09.05, 17:08

O czym ty, siklistko, za przeproszeniem, solisz?
          Jednym z naszych największych problemów jest to,że w Izraelu WSZYSTKO wolno!
          tfuj ftracalski

• i-love-2-bike Re: W sprawie Wagnera 10.09.05, 17:19
            wtracalski napisał:

>
            > O czym ty, siklistko, za przeproszeniem, solisz?
            > Jednym z naszych największych problemów jest to,że w Izraelu WSZYSTKO wolno!
            > tfuj ftracalski
            >
            ftacalski starzejesz sie,nie rozumiesz moich wpisow. a co wam wolno to
            wiem,widze to po tancu sw.wita jaki przedstawia nam wasza najlepsza ambasadorka
            niejaka dana,mozno porabana.
            ps. wszystko wolno,to sie usmialam,nawet te rozjezdzania buldozerami sa legalne.
            • wtracalski Re: W sprawie Wagnera 10.09.05, 19:05
              Twoich wpisów nie rozumiałem nawet gdy jeszcze byłem całkiem młody - jak gdyby
              robisz z siebie ciężką rasistkę, a przecież nie jesteś. Nie?
              tfuj ftracalski

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka