Gość: Forrest IP: *.daewoo.lublin.pl 25.04.01, 07:58 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: KIJOW Re: Polska była, jest i będzie tolerancyjna. Chcemy uczciwości i prawd IP: 192.168.0.* / *.com.ua 25.04.01, 08:02 Gość portalu: Forrest napisał: > Polska była, jest i będzie tolerancyjna. To laczego tylr nietolerancji do ZYDOW. Z powaga Ukrainiec z Kijowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F Re: Polska była, jest i będzie tolerancyjna. Chcemy uczciwości i prawd IP: 195.205.71.* 25.04.01, 08:14 sam sobie odpowiedz na to pytanie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIJOW Re: Polska była, jest i będzie tolerancyjna. Chcemy uczciwości i prawd IP: 192.168.0.* / *.com.ua 25.04.01, 08:57 Gość portalu: F napisał(a): > sam sobie odpowiedz na to pytanie Nie jestem zydem. Jestem Ukraincem. Mamy tu w Ukrainie zupelnie inne problemy: Zydokacapskie oligarchowie razem z promoskiewskimi komunofaszystami chca obalic PIERWSZEGO UKRAINSKIEGO PREMIERA- PATRIOTE JUSZCZENKE. Przed nim byli promoskowskie zlodzieje i lajdacy. Nam by wasze problemy! Czesc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIJOW Re: Polska była, jest i będzie tolerancyjna. Chcemy uczciwości i prawd IP: 192.168.0.* / *.com.ua 25.04.01, 08:14 Gość portalu: Forrest napisał: > Polska była, jest i będzie tolerancyjna. PRZEPRASZAM ZA USTERKI PRZEDTYM!!! POWTARZAM: To dlaczego tyle nietolerancji do ZYDOW??? Z powaga Ukrainiec z Kijowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RobertP Re: Polska była, jest i będzie tolerancyjna. Chcemy uczciwości i prawd IP: *.pnet.com.pl 25.04.01, 08:54 szanowny Kijowie (śmiesznie brzmi) pytasz o to forum ? zwróć uwagę na adresy przy większości tych oszołomionych antyżydowskich postach, jest ich kilka , niezależnie od podpisów. Często jedna osoba potrafi dyskutować wyłącznie z sobą - bo nikt nie podejmuje tematu. - po prostu najgłupsi najgłośniej krzyczą, a reszcie nie chce się z nimi polemizować, bo nie widzi w tym sensu. Bo jak tu dyskutować z paranoikiem z USA - "Hansem" - który używa jeszcze chyba z 10ciu imion ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiktor Re: Polska była, jest i będzie tolerancyjna. Chcemy uczciwości i prawd IP: 192.168.0.* / *.com.ua 25.04.01, 09:20 Gość portalu: RobertP napisał(a): > szanowny Kijowie (śmiesznie brzmi) > > pytasz o to forum ? > > zwróć uwagę na adresy przy większości tych oszołomionych antyżydowskich > postach, jest ich kilka , niezależnie od podpisów. > Często jedna osoba potrafi dyskutować wyłącznie z sobą - bo nikt nie podejmuje > tematu. > - po prostu najgłupsi najgłośniej krzyczą, a reszcie nie chce się z nimi > polemizować, bo nie widzi w tym sensu. > Bo jak tu dyskutować z paranoikiem z USA - "Hansem" - który używa jeszcze > chyba z 10ciu imion ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RobertP Re: Polska była, jest i będzie tolerancyjna. Chcemy uczciwości i prawd IP: *.pnet.com.pl 25.04.01, 09:45 nie widzę zadnego komentarza szanowny - Wiktorze, Czeczenie, Kijowie - (które imię wolisz ?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiktor Re: Polska była, jest i będzie tolerancyjna. Chcemy uczciwości i prawd IP: 192.168.0.* / *.com.ua 25.04.01, 11:54 RobertP napisał: > nie widzę zadnego komentarza szanowny - Wiktorze, Czeczenie, Kijowie > - (które imię wolisz ?) Komentarz byl, odeslalem go. Na ekranie zjawilo sie zawiadomienie: Error 500--Internal Server Error From RFC 2068 Hypertext Transfer Protocol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wiktor Re: Polska była, jest i będzie tolerancyjna. Chcemy uczciwości i prawd IP: 192.168.0.* / *.com.ua 25.04.01, 11:58 PRZEPRASZAM - WWW.UKRFORUM.COM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maurycy Re: Polska była, jest i będzie tolerancyjna. Chcemy uczciwości i prawd IP: *.jeleniag.sdi.tpnet.pl 25.04.01, 12:17 Na pewno była przed kontrreformacją. Podczas zaborów nasi opresorzy robili wszystko aby nas skłócić z innymi nacjami byłej Rzeczpospolitej, a było ich sporo: Żydzi, Litwini, Białorusini, Ukraińcy, Ormianie, Tatarzy, Słowacy, Czesi, Niemcy i wiele mniejszych grup etnicznych. Po uzyskaniu niepodległości z nacjonalistycznym "hurrrra!!" i pragnieniem własnych kolonii oraz nadęciem wielkomocarstwowym byliśmy po prostu śmieszni. Komuna wprowadziła państwo prawie jednonarodościowe. Łemków rozproszono. Litwini mieszkaja na Dolnym Śląsku i nie tylko, jedynie Niemcy się jakoś uchowali. Żydzi wyjechali w dwóch wielkich falach - jednej dobrowolnej a drugiej nie. Czy jesteśmy tolernacyjni? Śmię wątpić. W dalszym ciągu mówimy: "Ten Rusek", "Szkop", "A ten Żyd" czy też "Pepik". Obrażamy się za dowcipy "polack jokes" a sami ich nie skąpimy innym nacjom. Nie lepiej jest na polu religijnym. Zacietrzewienie wobec innych denominacji jest wszechobecne. Nie pali się już innowierców na stosie, choć wielu z naszych polityków chciałoby mieć państwo katolickie na wzór talibów w Afganistanie. "Polska krajem w 95% katolickim" - kto sieje taką propagandę. Licząc tylko tych, którzy przyjęli chrzes w kościele katolickim - nie jest to możliwe. Sam Kościół dyskryminuje tych katolików, którzy nie przystąpili do sakramentu komunii czy też bierzmowania. Nie chrzci się dzieci rozwodników. A ilu z tych "95%" chodzi do kościoła? Ilu z nich żyje według zasad kościała, nie tylko katolickiego ale każdego innego wyznania? Telerancyjni i światli są ci Polacy, którzy potrafią zaakceptować inność zarówno narodową jak i religijną i którzy szanują poglądy innych, często sprzeczne z naszymi osobistymi. Nasz brak tolerancji bierze się z poczucia niedowartościowania przez inne narody. Nasi przodkowie i ojcowie walczyli za obcą wolność i nikt tego nie docenia i nie pamięta. My o tym wiemy, a tamci już zapomnieli. Upajamy się naszą byłą wielkością, naszą odwagą, zapominając o tym, że inni też byli wielcy i też odważni. Mieszkałem ponad 20 lat w Anglii i doszedłem do wniosku, że droga do tolerancji wiedzie przez osobiste poznanie innych narodów. Nacjonalizm wiedzie do izolacjonizmu, a izolacjonizm do narcyzyzmu. Ci Brytyjczycy, którzy w dawnych imperialnych czasach wychylili swóje nosy poza wyspy są tolerancyjni, bo żyli w innych krajach i mieli szansę zobaczyć że Londyn nie jest pępkiem świata. Mam przyjaciół i znajomych wielu narodowości ras i religii. Tego mnie nauczyło zamieszkiwanie w państwie wielokulturowym. Wiadomo, każdy jest egocentrykiem. Nie nawołuję do komunistycznej wizji obywatela świata. Jesteśmy wszyscy ludźmi i winni sobie jesteśmy wzajemny szacunek, bo nie ma dobrych czy też złych narodów, mogą jedynie być dobre lub złe jednostki i to właśnie w stosunku do nich powinniśmy być albo tolerancyjni lub też nie, w zależności co sobą reprezentują jako ludzie, a nie jako naród, wyznanie, kolor skóry czy chociażby psychiczne lub fizyczne upośledzenie. Musimy także zdefiniować pojęcie dobra czy też zła w jego ponadreligijnym czy też ponadnarodościowym i ponadrasowym wymiarze.Mam nadzieję, że Polska będzie krajem tolerancyjnym. Z poważaniem, Maurycy Kisielnicki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Forest Re: Polska była, jest i będzie tolerancyjna. Chcemy uczciwości i prawd IP: *.daewoo.lublin.pl 25.04.01, 13:50 Podoba mi się poziom dyskusji na ten temat dziękuje wszystkim uczestnikom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L. Re: Polska była, jest i będzie tolerancyjna. Chcemy uczciwości i prawd IP: *.mpip-mainz.mpg.de 25.04.01, 17:17 Pieknie brzmi. Chcialabym, NAPRAWDE chcialabym, zeby byla to prawda. Niestety z kazdego slowa wylania sie klamstwo. O tym, ze BYLISMY zawsze krajem tolerancyjnym ucza w szkole. Pamietam, ze mowiono mi, ze 'jako jedyny kraj nigdy nie bralismy udzialu w nieslusznej wojnie i zawsze bylismy tolerancyjni wzgledem innych nacji i religii'. Duzo by o tym gadac, ale jakos to nie calkiem prawda, bo i Braci Polskich wygnalismy, i swieta inkwizycja nas nie ominela (choc faktycznie byla w mniejszym stopniu) i Kozakow cielismy, bo odwazyli sie wychylic glowy. Ale to dawne dzieje. Spojrzmy na blizsze nam. Okres miedzywojenny. Jakos z tego co czytalam nie wynika sielski obrazek Polski i Polakow kochajacej wszystkich swoich wspolobywateli. Bo ci opluwani zydzi to przeciez tez byli Polacy tylko innego wyznania. A zatargi z nimi nie nalezaly do rzadkosci. Oj nie. To juz wiekszy sentyment czulismy do Niemcow, tylko to akurat na zdrowie nam nie wyszlo. Okres powojenny: mamy tu nienawisc oczywiscie do zydow, choc niewielu ich juz wtedy stosunkowo zostalo w Polsce. I do Niemcow. Wiem, wiem co powiecie. Wrog, odreagowanie krzywd itp itd. Wszystko fajnie tyle tylko, ze zapomnielismy rozgraniczyc Niemcow-oprawcow od Niemcow-spokojnych obywateli, ktorzy niejednokrotnie spieszyli z pomoca swoim polskim sasiadom. Zaplata, jaka za to otrzymali nie nalezala do najprzyjemniejszych: wysiedlenia, obozy pracy a i swoiste polowania na Niemcow tez nie nalezaly do takich rzadkosci. To tyle jesli chodzi o BYLISMY. A JESTESMY, obawiam sie, ze nie. Nienawidzimy wszystko co inne, obce i niezrozumiale. Wiekszosc rosistow w zyciu nie spotkala osobiscie Murzyna, czy Araba, ale nie przeszkadza im to glosic, gdzie to jest ich miejsce. Wiekszosc krzyczacych, ze wszystkiemu winni zydzi, nie zna osobiscie zadnego, ale... Wedlug mnie to wynika wlasnie z faktu, ze nie ma u nas ani UCZCIWOSCI, ani PRAWDY. Chowamy glowy w piasek i jak cos niezbyt ladne to o tym nie mowimy i udajemy, ze nie ma problemu. A nastepne pokolenia patrza i ucza sie. Skoro o tym sie nie mowi i nie potepia, wiec znaczy DOBRE. Wiec znaczy, ze dobrze byc rasista i nacjonalista. Dobrze, jak trafi to na kogos kto przysiadzie i pomysli sam zamiast brac wszystko na slowo. 'Chcemy uczciwosci i prawdy'. Jasne, ze chcemy, tylko ilu jest tych chcacych. Poki co niewielu, a ci co sa wola milczec, bo dyskusja z wiekszoscia tych, ktorzy nie chca, nie ma sensu. No i na koniec BEDZIE tolerancyjna. Wciaz mam taka nadzieje. Wciaz w to wierze i mam nadzieje, ze nastapi to jeszcze za mojego zycia co nie bedzie latwe, choc przeciez jestem mloda. Pozdrawiam wszystkich tolerancyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Forrest Re do L: Polska b, j i będzie tolerancyjna. Chcemy uczciwości i prawdy IP: *.daewoo.lublin.pl 26.04.01, 07:45 Chyba było troszkę lepiej niż to opisałaś szanowna(y) L Weż uprzejmie pod uwagę, że opinię o Rzeczpospolitej jako "Judeorum paradiso" wydał 18 wieczny encyklopedysta, niejaki pan DIDEROT - mądry facio, tak myślę Myslę, że pomimo pojawiających się czasami nie najciekawszych zjawisk u nas było zdecydowanie najlepiej, jeśli chodzi o tolerancję w porównaniu do reszty Europy Pełnię praw w 16,17,18 wieku mieli inowiercy w Holandii i w Polsce, z tą drobną różnicą, iż w Holandii - dobrze żyło sie tylko najbogatszym Biedota nie miała co tam szukać. Naprawdę u nas było, jest i będzie OK :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L. Re: Re do L: Polska b, j i będzie tolerancyjna. Chcemy uczciwości i pr IP: *.mpip-mainz.mpg.de 26.04.01, 09:39 Myslisz, ze przesadzilam? To, ze bylo lepiej niz gdzieindziej, to jeszcze nie oznacza, ze zawsze bylo dobrze. Niewazne, o historie mozna sie spierac bez konca i nie dojsc do wspolnych zdan. Ale mam nadzieje, ze co do terazniejszosci i przyszlosci to ty masz racje, a ja sie calkowicie myle. Naprawde, mam taka nadzieje! Ale to pokaze przyszlosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Forrest dla L: Polska b, j i będzie tolerancyjna. Chcemy uczciwości i prawdy IP: *.daewoo.lublin.pl 26.04.01, 10:57 Szanowna L. wierz mi proszę, że im ktoś głośniej krzyczy, tym mniej krzywdy (fizycznej) czyni bliżniemu. Królowa Bona słusznie zauważyła: "Polacy pyskują, ale nie trują", dlatego czuła się u nas bezpieczniej niż w ojczyźnie. Nota bene po powrocie do Włoch jej szanowni, uprzejmi rodacy otruli ją na rozkaz arcychrześcijańskiego władcy hiszpanii - Filipa II Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziuta Re: Polska by?a, jest i be˛dzie tolerancyjna. Chcemy uczciwos´ci i pra IP: *.upc.chello.no 26.04.01, 11:44 Droga L. piszesz: "...bo i Braci Polskich wygnalismy..." Uchwala o skazaniu na banicje arian wyszla w pol.XVII w. ale jej nie egzekwowano. Dopiero w pol. XVIII w., czyli ok. 100 lat pózniej. Nie jest to najwiekszy przyklad nietolerancji, patrzac na to w swietle nietolerancji tamtych czasów w reszcie Europy. "... i swieta inkwizycja nas nie ominela ..." Swieta Inkwizycja nas ominela. "... i Kozakow cielismy, bo odwazyli sie wychylic glowy." A Kozacy nas ! To nie byla sprawa nietolerancji, tylko walka o podlozu politycznym (Zaporoze) "Okres miedzywojenny. Jakos z tego co czytalam nie wynika sielski obrazek Polski i Polakow kochajacej wszystkich swoich wspolobywateli. Bo ci opluwani zydzi to przeciez tez byli Polacy tylko innego wyznania. A zatargi z nimi nie nalezaly do rzadkosci. Oj nie." Daleko jestem od twierdzenia, ze u nas bylo sielsko. Ale patrzac na historie innych krajów, czy bylo lepiej. Ci sami zydzi byli niekiedy duzo bardziej przesladownia w innych krajach (np. Hiszpania), a do poczatku XX w. byl zakaz wjazdu dla cyganów np. w Norwegii. Ci sami norwegowie i szwedzi prowadzili na szeroka skale przesladowania w stosunku do ludnosci laponskiej (wlaczajac w to masowe sterylizacje) w XX wieku ! Swieta Inkwizycja dzialala we Wloszech do pol XIX w. Powtarzam, nie bylo u nas az tak sielsko. Ale gdzie bylo ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L. Re: Polska by?a, jest i be˛dzie tolerancyjna. Chcemy uczciwos´ci i pra IP: *.mpip-mainz.mpg.de 26.04.01, 14:47 Nigdzie, ale to jeszcze nie oznacza, ze mozemy zapomniec o tych niezbyt szlachetnych wydarzeniach. Ja to widze tak: mamy niezaprzeczalne powody do dumy, ale i nam czasami zdarzaly sie 'historyczne wpadki', o ktorych powinno sie mowic, aby NIGDY sie nie powtorzyly, a nie chowac glowe w piasek i udawac, ze my to nigdy. To oczywiscie ogromne uproszczenie i skrot, ale tak mniej wiecej chyba mozna posumowac ta nasza dyskusje. A co bedzie w przyszlosci - zobaczymy. Bo przeciez przyszlosc zalezy od nas. Gdyby wszyscy Polacy byli tacy, jak ci ktorzy zabrali glos na ten temat, to bylabym bardzo spokojna o nasza przyszlosc. Ale jak sobie poczytam juz same tytuly innych dyskusji, to skora mi cierpnie i zaczynam sie bac, czy to rzeczywiscie tylko jednostkowe oszolomy, a moze wcale nie sa oni tacy osamotnieni w swoich pogladach. To chyba pogoda tak na mnie wplywa, ze wszystko dzis widze moze nie czarno, ale w jakichs odcieniach szarosci. Jutro wyjdzie slonce i bedzie lepiej. I moze tez optymistycznie popatrze w przyszlosc. Pa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arthur Re: Polska byla, jest i be˛dzie tolerancyjna. Chcemy uczciwos´ci i pra IP: *.11.vie.surfer.at 27.04.01, 03:00 Polska to naturalnie Polacy,a ci dowiedli de facto,ze w dawnej Polsce dzialo sie w miare tolerancyjnie.O tym nie bede sie rozpisywac ,poniewaz zrobiliscie to bardzo interesujaco.Mam natomiast pytanie ,co z dniem dzisiejszym ; czy wspolczesna Polska jako panstwo i jej dzialania ,jest odzwieciedleniem mysli i czynow Polakow ? Czy Polacy sa rzeczywiscie tolerancjni ? Jezeli tak, to czy zawsze ? Jak dalece tolerancyjni sa w stosunku do samych siebie ?Do ludzi z ich blizszego i dalszego otoczenia ? Tolerancje mozna cwiczyc poprzez bezposredni kontakt z otoczeniem , ale czy my tego naprawde chcemy...? ( nie mam na mysli akceptowania sprzedazy towarow na rynku ,na ktorym obok siebie znajduja sie stoiska Polakow, Rosjan czy Rumunow ), mysle tu o zjawiskach,z ktorymi mozna sie spotkac na codzien jak np.: - absolutny brak tolerancji w kosciele katolickim do ktorego nalezy jakby nie bylo 95% wspolczesnego spoleczenstwa polskiego,a zatem pelna akceptacja nie tolerancji - brak tolerancji - w stosunku do prostytucji " ty ku.." - do ludzi dotknietych narkomania " cpunie jeb.." - do innych grup spolecznych jak np.: Roma czy Synti " uwazaj ...cygany" - do homoseksualismu " ty ped..." Moze Polska jako struktura panstwowa jest tolerancyjna , ale uwazam ,ze Polacy musza bardzo duzo zrobic, aby stac sie tolerancyjnym i wolnym od uprzedzen narodem .Czy Polska bedzie tolerancyjna??? ,moze bedzie jezeli nie straci swojej tozsamosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziuta Re: Polska byla, jest i be˛dzie tolerancyjna. Chcemy uczciwos´ci i pra IP: *.upc.chello.no 27.04.01, 10:51 Wydaje mi sie, ze slusznie tu odgraniczyles Polske jako Panstwo, która swoimi ustawami, czy polityka mozemy nazwac tolerancyjna. (np. polityka wobec mniejszosci narodowych) Co innego spoleczenstwo. Wydaje mi sie, ze tu na Forum mamy wlasnie przekrój takiego spoleczenstwa polskiego ( bez wzgledu na to gdzie obecnie mieszkaja). Jest grupa ludzi, która potrafia rzeczowo i na spokojnie podyskutowac. I jest grupa tzw. oszolomów, którzy sa w mniejszosci, lecz z powodu swojej wyjatkowej aktywnosci i natrectwa wydaja sie byc wiekszoscia. Mozna to przeniesc na inny grunt. Na zycie polityczne, czy odnosnie spolecznosci wierzacej. To oni przez swoje zacietrzewienie i fanatyzm wydaja niechlubna opinie o reszcie. Tylko dlatego, ze sa "glosni". Teraz, powstaje pytanie jak reszta spoleczenstwa powinna ich traktowac. Tolerowac, czy nie tolerowac ? Z jednej strony, sa to ludzie obarczeni powaznymi kompleksami. W tym przypadku, spoleczenstwo powinno zdobyc sie na wyrozumialosc wobec nich ewentualnie pomóc. Z drugiej strony istnieje grozba, ze grupy ludzi, stojace "na krawedzi" zostana pociagnieci przez ta "chora" czesc spoleczenstwa. Byc moze moja wypowiedz troche odeszla od tematu, ale moim zdaniem nalezaloby przemyslec sprawe tolerancji troche glebiej. Jak daleko powinna byc ona posunieta? Czy tolerowac wszystko, czy wybiórczo? A za tem i negatywne zjawiska? Czy wtedy, to nie nazywa sie "obojetnosc" zamiast "tolerancja"? Czy odbierajac glos tzw, "oszolomom" nie ograniczamy ich prawa do wolnosci wypowiedzi, bez wzgledu na "swiatopoglad"? Czy wolnosc wypowiedzi powinnismy przyjac wraz z jego pozytywnymi i negatywnymi konsekwencjami ? Gos´c´ portalu: Arthur napisa?(a): > Polska to naturalnie Polacy,a ci dowiedli de facto,ze w dawnej Polsce dzialo > sie w miare tolerancyjnie.O tym nie bede sie rozpisywac ,poniewaz zrobiliscie > to bardzo interesujaco.Mam natomiast pytanie ,co z dniem dzisiejszym ; czy > wspolczesna Polska jako panstwo i jej dzialania ,jest odzwieciedleniem mysli i > czynow Polakow ? Czy Polacy sa rzeczywiscie tolerancjni ? Jezeli tak, to czy > zawsze ? Jak dalece tolerancyjni sa w stosunku do samych siebie ?Do ludzi z > ich blizszego i dalszego otoczenia ? Tolerancje mozna cwiczyc poprzez > bezposredni kontakt z otoczeniem , ale czy my tego naprawde chcemy...? > ( nie mam na mysli akceptowania sprzedazy towarow na rynku ,na ktorym obok > siebie znajduja sie stoiska Polakow, Rosjan czy Rumunow ), mysle tu o > zjawiskach,z ktorymi mozna sie spotkac na codzien jak np.: > - absolutny brak tolerancji w kosciele katolickim do ktorego nalezy jakby nie > > bylo 95% wspolczesnego spoleczenstwa polskiego,a zatem pelna akceptacja nie > tolerancji > - brak tolerancji - w stosunku do prostytucji " ty ku.." > - do ludzi dotknietych narkomania " cpunie jeb.." > - do innych grup spolecznych jak np.: Roma czy > Synti " uwazaj ...cygany" > - do homoseksualismu " ty ped..." > > Moze Polska jako struktura panstwowa jest tolerancyjna , ale uwazam ,ze Polacy > musza bardzo duzo zrobic, aby stac sie tolerancyjnym i wolnym od uprzedzen > narodem .Czy Polska bedzie tolerancyjna??? ,moze bedzie jezeli nie straci > swojej tozsamosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L. Re: Polska byla, jest i be˛dzie tolerancyjna. Chcemy uczciwos´ci i pra IP: *.mpip-mainz.mpg.de 27.04.01, 13:33 Nie mozna pisac o tolerancyjnym panstwie i nietolerancyjnym spoleczenstwie. Panstwa nie da sie oddzielic od jego spoleczenstwa. Jesli cos szwankuje, obojetnie, czy przepisy, czy ludzie, to jest ZLE. Piszac o tolerancji w terazniejszosci wiekszosc dyskutantow miala na mysli spoleczenstwo, Polske jako ludzi mieszkajacych w nim. Przynajmniej takie odnioslam wrazenie i tak do tego sie odnosilam. Jesli kogos zle zrozumialam przepraszam. Ale w moim mniemaniu nie da sie tego rozdzielic. Zaraz mi sie przypomina, jak ktos opowiadal o swojej wizycie bodajze w Anglii. Piekny kraj cudowny, gdyby tylko nie ci Anglicy. Odzielic Polske od Polakow byloby takim wlasnie stwierdzenie: Polska to piekny kraj, taki tolerancyjny, uczciwy i praworzadni, tylko ci Polacy... Sami przyznajcie, ze sie nie da. Co do glebszego zastanowienia sie nad tolerancja. To moge przytoczyc riposte mojego kolegi na wynurzenia kolezanki, ktora twierdzila, ze ona jest tolerancyjna, ja nie raza ani obcokrajowcy, ani inaczej zorientowani seksualnie, ani innowiercy, o ile oczywiscie jej to bezposrednio nie dotyka. Moj kolega wtedy stwierdzil: Ty nie jestes tolerancyjna ty jestes tylko obojetna. I to ma sens. Pytanie tylko gdzie jest granica pomiedzy tolerancja a obojetnoscia. Wezmy takich chorych na Aids. Jesli ktos mi mowi, ze on do nich nic nie ma i ze oczywiscie oni maja wszystkie prawa, ale jednoczesnie walczy zeby dom dla nich nie stanal na tes samej ulicy, gdzie on mieszka. To gdzie tu jest tolerancja. Jesli uznajemy totalna wolnosc slowa, ale uraza nas, ze ktos pisze na forum rasistowskie odezwy. To nie jest to tolerancja, ale obojetnosc dopoki cos nas nie dotknie osobiscie. Taka tolerancja pod warunkiem, ze wszyscy mysla i robia tak jak my tego chcemy. Dlatego tak pesymistycznie patrze w przyszlosc. Bo Polska jako kraj jest az za bardzo telerancyjna (a moze tylko obojetna) w stosunku do przestepcow, meneli i ludzi z marginesu. Bo Polska, jako spoleczenstwo jest zbyt malo talerencyjna dla ludzi porzadnych, uczciwych, ale rozniacych sie od przecitnej - homoseksualistow, innowiercow (szczegolnie Zydow, ale takze swiadkow Jehowy), obcokrajowcow (zwlaszcza zza wschodniej granicy), innych ras i kultur. Tak czy siak pod wzgledem tolerancji Polska moze dostac co najwyzej troje z minusem. Ale zawsze moze poprawic note, ale to wymaga pracy u podstaw, w szkolach, w prasie, telewizji, a nie tylko zmiany paru ustaw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HaHa Re: Polska byla, jest i be˛dzie tolerancyjna. Chcemy uczciwos´ci i pra IP: *.daewoo.lublin.pl 27.04.01, 14:49 ciekawe wypowiedzi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziuta Re: Polska byla, jest i be˛dzie tolerancyjna. Chcemy uczciwos´ci i pra IP: *.upc.chello.no 28.04.01, 12:16 Droga L widze, ze mamy odmienne zdanie. Piszesz: > Nie mozna pisac o tolerancyjnym panstwie i > nietolerancyjnym spoleczenstwie. Panstwa nie da sie > oddzielic od jego spoleczenstwa. Takim najblizszym przykladem, ze mozna, a nawet trzeba oddzielic jest okres komunistyczny w Polsce. Kiedy to instytucje rzadowe i ich polityka nie miala nic wspolnego z wola czy dazeniami spoleczenstwa. Teraz oczywiscie mamy rzady tzw. demokratyczne. Niemniej sytuacja jest podobna. Np. w czasie nalotów USA i Angli na Irak na poczatku roku, wedlug badan BBCNews 80% spoleczenstwa angielskiego, byla temu przeciwna. Chce przez to powiedziec, ze nie zawsze mozna postawic znak równosci pomiedzy polityka rzadu a spolecznoscia, która reprezentuje. Przez Panstwo rozumiem Instytucje wraz ze wszystkimi ustawami, która powinna myslec racjonalnie i kierowac sie dobrem panstwa (oczywiscie, dobrem swoich obywateli) Natomiast spoleczenstwo ma prawo do swoich róznorakich, spontanicznych i emocjonalnych reakcji, które nie zawsze sa racjonalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L. Re: Polska byla, jest i be˛dzie tolerancyjna. Chcemy uczciwos´ci i pra IP: *.mpip-mainz.mpg.de 28.04.01, 12:51 Gość portalu: Ziuta napisał(a): > Chce przez to powiedziec, ze nie zawsze mozna postawic > znak równosci pomiedzy polityka rzadu a > spolecznoscia, która reprezentuje. Moze sie zle wyrazilam. Ja nie uwazam, ze polityka ponstwa odzwierciedla mysli spoleczenstwa. Ja sie z toba zgadzam. Bardzo czesto sa odmienne. Ale wlasnie dlatego mowiac o tolerancji jakiegos kraju nie mozna brac pod uwage tylko jednego czynnika - albo polityki, albo stosunku spoleczenstwa, w zaleznosci co nam bardziej pasuje. Tolerancja to temat zlozony i trzeba brac pod uwage wszystkie czynniki. Tak wiec mowiac o tolerancji Polski, musimy rozpatrywac obie strony: i panstwo z jego przepisami i spoleczenstwo z jego pogladami. A nie ograniczyc sie tylko dajmy na to do przepisow, zeby udowodnic, ze Polska jest tolerancyjna. Ja bym chciala, zeby to bylo prawda, ale patrzac na czesc naszego spoleczenstwa niestety musze stwierdzic, ze to nie jest takie proste i jednoznaczne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziuta Re: Polska byla, jest i be˛dzie tolerancyjna. Chcemy uczciwos´ci i pra IP: *.upc.chello.no 28.04.01, 12:56 Jedyne, co nam pozostaje to nadzieja ! Albo uwierzyc, ze tzw. walka z wiatrakami moze dac jakis efekt ! pozdrowienia Ziuta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziuta Re: Polska byla, jest i be˛dzie tolerancyjna. Chcemy uczciwos´ci i pra IP: *.upc.chello.no 28.04.01, 12:59 Jedyne, co nam pozostaje to nadzieja ! Albo uwierzyc, ze tzw. walka z wiatrakami moze dac jakis efekt ! pozdrowienia Ziuta P.S. w zlym miejscu sie "wyslalam" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziuta Re: Polska byla, jest i be˛dzie tolerancyjna. Chcemy uczciwos´ci i pra IP: *.upc.chello.no 28.04.01, 13:02 Jedyne, co nam pozostaje to nadzieja ! Albo uwierzyc, ze tzw. walka z wiatrakami moze dac jakis efekt ! pozdrowienia Ziuta P.S. Co sie dzieje ?! Jezeli teraz mi sie nie uda, to daje za wygrana ! Odpowiedz Link Zgłoś