Gość: KP Liczba ofiar terrorystow wzrosła do około 350 IP: *.ipartners.pl / 157.25.130.* 27.10.02, 13:35 Jak podaje agencja informacyjna "Pravda" sytuacja zakladnikow przetrzymywanych w dwoch Moskiewskich szpitalach pogarsza sie. Budynki okupowane sa przez ugrupowanie zbrojne ALFA.Wiekszosc przetrzymywanych przechodzi glebokie zalamanie stanu zdrowia. Wsrod uwiezionych sa obcokrajowcy, a takze lekarze placowek. Agresorzy rzadaja wymazania okupowanych z pamieci. Kontakty nie sa mozliwe, a uzbrojeni nie oczekuja negocjatora. Z Moskwy Nadiezda Pogiblowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Utumno Re: TAM MOGLI BYC WASI KREWNI... IP: *.SEAS.UPENN.EDU 27.10.02, 13:54 Ciekawe sa te Ruskie liczby. Wczoraj bylo 40 ofiar, potem 100, teraz 170, jutro bedzie pewnie ze 250... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: TAM MOGLI BYC WASI KREWNI... IP: *.limanowa.sdi.tpnet.pl 27.10.02, 15:14 szkola.ru napisał(a): > Jakbyscie wtedy mowili? Słyszałem wypowiedzi rodzin ofiar - Władze nie chciały nas tak naprawdę ochronić oni naszych po prostu zabili - może i niesprawiedliwe, ale nie był to odosobniony głos..Ciekawe jakby ktoś z rodziny wysoko postawionego w administracji putinowskiej, a najlepiej żona Putina była w środku - Czy władze też by się zdecydowały na użycie gazu paraliżującego o takim stężeniu ??? Odpowiedz Link Zgłoś
szkola.ru WIELKI KRWAWY BIZNES 27.10.02, 14:26 Gość portalu: ano napisał(a): > A KTO UWOLNI POZOSTAŁYCH ZAKŁADNIKÓW OK. 700 TYS. > PRZETRZYMYWANYCH PRZEZ PUTINA W CZECZENII ? Za wszystkim sie kryja wielkie interesy kazdej ze stron! Terorysci - W wielu bogatych krajach wierni muzulmanowie oddaja pieniadze, zeby pomoc swoim braciom muzulmanom w calym swiecie. Co miesiac uzbieraja okolo 10 miliardow dolarow, ktore sa specialnie wyznaczane na wyzwolnicza wojne w Czeczenii. Do Czeczenii trafia 1/20 tej sumy. Za te pieniadze "Powstancy" dostaja pensje - ile ruskow zabil, tyle dostal. Dostaje sie pieniadz wtedy, gdy pokazesz swoja prace, stad. Czesto pieniadze sa wyznaczane na roznego rodzaju akcje w rodzaju zamachu na teatr, wybuchu domow itd. Zeby tych pieniedzy im wiecej dawano, nagrywaja filmy, robia zdjecja "Rosyjskiego barbarzynstwa" i rozpowszechniaja je po calym swiecie. 19/20 dochodow tej bandy trafia do kieszen nieznanych Mi, ale bardzo zainteresowanych w tym wszstkim ludzi. Rosja - w rzeczywistosci miala przyczyny do tej kompanii: dyskryminacja rosyjskiej mniejszosci w Czeczeni, niewolnictwo, wybuchy blokow, oraz inne akcje. Co prawda trzeba przyznac, ze pierwsza kompania miala wylacznie ekonowiczne interesy, gdyz inwestorzy Europejscy byli gotowi duzo zaplacic za realizacje proektu rurociagu z poludnia do Europy. Europa - wspierala do niedawna terorysci nazywajac ich powstancami, gdyz jej interes polegal na ropie naftowej, ktora jest bogata Czeczenska ziemia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: who cares Re: WIELKI KRWAWY BIZNES IP: *.cyberia.com.pl 27.10.02, 14:50 nikt sie tym nie przejmuje, czy 170 czy 17000 ofiar dla rosji to statystyka Odpowiedz Link Zgłoś
szkola.ru Re: nikt sie tym nie przejmuje 27.10.02, 14:57 gdyby nie szturm i gaz zgineloby 1000 osob Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: nikt sie tym nie przejmuje IP: *.limanowa.sdi.tpnet.pl 27.10.02, 15:18 szkola.ru napisał(a): > gdyby nie szturm i gaz zgineloby 1000 osob Powiedz to rodzinom ofiar z pewnością im to ulży....Wielu z nich po prostu mówi że władze zagazowały ich bliskich i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: A co mieli zrobic? IP: *.limanowa.sdi.tpnet.pl 27.10.02, 15:55 Mogli jeszcze negocjować, pokazowo wyprowadzić jedną jednostkę z Czeczeni..zmęczyć czasowo Czeczeńców i lepiej przygotować atak...Czy nie ma bezwonnego gazu usypiającego ???? Dlaczego zastosowano gaz paraliżujący ???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo szkol.ru - pasuje do poglądów IP: *.limanowa.sdi.tpnet.pl 27.10.02, 15:22 Propaganda rosyjska bije od Ciebie na kilometr... Odpowiedz Link Zgłoś
szkola.ru A co mieli zrobic? 27.10.02, 15:40 Skoro uwazasz sie za osobe wpelni obiektywna (w odroznieniu odemnie) powiedz co mieli zrobic, zeby nikt nie zginal? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: A co mieli zrobic? IP: *.limanowa.sdi.tpnet.pl 27.10.02, 15:59 szkola.ru napisał(a): > Skoro uwazasz sie za osobe wpelni obiektywna (w odroznieniu odemnie) powiedz > co mieli zrobic, zeby nikt nie zginal? Mogli jeszcze negocjować, pokazowo wyprowadzić jedną jednostkę z Czeczeni..zmęczyć czasowo Czeczeńców i lepiej przygotować atak...Czy nie ma bezwonnego gazu usypiającego ???? Dlaczego zastosowano gaz paraliżujący ???? A przede wszystkip powinni zostawić Czeczenie w spokoju, dopóki tego nie zrobią jeszcze niejeden Rosjanin zginie w zamachu czeczeńskich desperados Odpowiedz Link Zgłoś
szkola.ru Re: szkol.ru - pasuje do poglądów - Prawda 27.10.02, 15:43 > Propaganda rosyjska bije od Ciebie na kilometr... Tak! Poprostu nie przezyles tego! Nie uswiadamiasz co to jest! Nie bylo tam Twoich przyjacjol i jest to daleko od Ciebie, wiec sie tym wcale nie martwisz! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misio Re: szkol.ru - pasuje do poglądów - Prawda IP: *.cyberia.com.pl 27.10.02, 15:48 POKOJ< MIR< CZY JAK WOLISZ TO NIKT NIE ZGINIE, ale jak wolisz propagande biura informacji lomitetu centrlenego KPZR i cenzure Michnika to masz to oc masz, moja opinAIA TO TAKA :: JAK KOPIESZ PSA ( PONIZONY SUBJECT) TO WIEDZ ZE CIE MOZE UGRYZC!! I TAK SIE STALO Odpowiedz Link Zgłoś
szkola.ru JAK TY KOMUS TAK ON TOBIE 27.10.02, 16:00 A kto zorganizowal wybuchy blokow w Rosji? Czeczenia byla wtedy calkowicie niepodlegla) A ile w Czeczenii niewolnikow? Ilu ludzi zabili terorysci? (nie Czeczency, a terorysci) Osobiscie znam 2 rodziny! Obydwie emigrowaly z Czeczenii. Jednym sie udalo za grosze sprzedac mieszkanie w Groznym, druch poprostu wyrzucono na ulice bez majatku! Wszytko zaczelo sie wiele wczesniej, juz od upadku Zwiazku Radzieckiego! Ten konflikt nie powstalby, gdyby nie terorysci, ktorz zamieszkali w Czeczenii i przez ktorych maja teraz te wszystkie problemy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misio Re: JAK TY KOMUS TAK ON TOBIE IP: *.cyberia.com.pl 27.10.02, 16:04 wiesz co, ni jestem wierzacy ale wierze ze policzek nadstawiony n\ma czasami sens, bo coz bez niego, spirala nienawisci? Strefa Gazy? T ochcesz? By w kazdym autobusie i w kazdym sklepie patrzec sobi za ramie?? Czy ALL U NEED IS LOVE nie ma sensu? Jak jest Twoja alternatywa? RZEZ NIEWINIATEK?? Ladnie tak? Kultura Rosju chyba wyzej stoi? A coz znaczy terytorium Czeczenii czy kiedys Polski? Co to znaczy dla WAS?? Warto tak? Bez Konca? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fater Re: szkol.ru - pasuje do poglądów - Prawda IP: *.abacus.sanok.pl / 169.254.10.* 27.10.02, 15:54 ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: szkol.ru - pasuje do poglądów - Prawda IP: *.limanowa.sdi.tpnet.pl 27.10.02, 16:02 szkola.ru napisał(a): > > Propaganda rosyjska bije od Ciebie na kilometr... > > Tak! > > Poprostu nie przezyles tego! > Nie uswiadamiasz co to jest! > Nie bylo tam Twoich przyjacjol i jest to daleko od Ciebie, wiec sie tym wcale > nie martwisz! Powtórze jeszcze raz: Ciekawe czy jakby jakiś krewny Putina był w środku lub krewny innego moskiewskiego ważniaka, tak łatwo by zapadła decyzja o użyciu gazu....?? Rodziny zagazowanych raczej nieprzychylnie wypoiadaja się o całej akcji (mówiąc delikatnie).. Odpowiedz Link Zgłoś
szkola.ru Re: szkol.ru - pasuje do poglądów - Prawda 27.10.02, 16:19 Tak lub inaczej probowano sie z nimi umowic, pojsc na kontakt, spelnic (w miare mozliwosci) warunki, dopiero, gdy stwierdzono, ze rozstrzeliwuja zakladnikow, zaczeto szturm. nie wiem co mozna bylo lepszego wymyslic w takiej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: szkol.ru - pasuje do poglądów - Prawda IP: *.limanowa.sdi.tpnet.pl 27.10.02, 16:29 szkola.ru napisał(a): > Tak lub inaczej probowano sie z nimi umowic, pojsc na kontakt, spelnic (w miare > > mozliwosci) warunki, dopiero, gdy stwierdzono, ze rozstrzeliwuja zakladnikow, > zaczeto szturm. > > nie wiem co mozna bylo lepszego wymyslic w takiej sytuacji. Tych dwoje zabito 2 godziny wcześniej !! Nie było jeszcze metodycznego zabijania kolejnych zakładników..Ono zginęli bo jednemu młodemu chłopakowi puściły nerwy i rzucił czymś w Czeczeńca, potem zabito jego matke, ktora rzecz jasna krzyczała - zgineli bo byli zagrożeniem dla nich - tragiczne, ale prawdziwe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Ossowski Re: Riposta do "szkola.ru" .... IP: *.dip.t-dialin.net 27.10.02, 16:00 Szanowny kolego, kolezanko..... Po pierwsze zapytam skad masz informacje o tych poteznych pieniadzach, jakie sa zbierane w krajach muzulmanskich dla braci, wojujacych muzulmanow miedzy innymi w Czeczenii? Po drugie zapytam sie w jaki sposob owi Czeczency dostali sie az do Moskwy? Jak moze sie orientujesz Szamil Basajew dotarl tylko do Budionnowska w Kraju Stawropolskim, a cwany z niego lis !? Sa to pierwsze moje watpliwosci. Co do Dagestanu, o ktorym nie wspomnialas, a od ktorego sie zaczela druga kampania, to trzeba przyznac tym, ktorzy pracuja w budynku bylej KGB w Moskwie, ze udalo im sie sprowokowac Basajewa i Chattaba. Oto co dobra propaganda moze zrobic i pieniadze plynace nie z krajow arabskich, ktore jak sie zlabo orientujesz, nie zbyt chetnie wspieraja Czeczencow, ale gdzies z Moskwy... I teraz Moskwa magle przestaje interesowac sie i inflirotwac spolecznosc czeczenska w Moskwie. Nagle "kordon sanitarny" dzielacy Czeczenie od reszty Rosji okazuje sie na tyle dziurawy, ze pozwala przedrzec sie grupie okolo 40 ludzi az do samej Moskwy. wydaje mi sie, ze ktos tu chcial narobic duzo szumu wokol Czeczenii. Ktos zdecydowal sie narazic na utrate zycia ludzi, by usprawiedliwic swoja zbrodnicza dzialalnosc w Czeczenii. Teraz wszyscy mowia: Czeczency to TERRORYSCI. I oto przeciez chodzilo. Teraz Rosjanie przez kolejne dwa lata moga mordowac ludnosc czeczenska, az do ostatniego Czeczenca. A na koniec co do porwan i braku stabilnosci w Czeczenii. No coz Rosja wydaje miliony dolarow na rope, a czesc z tych pieniedzy idzie na tzw. cel dobroczynny, czyli placenie Czeczenom i nie tylko Czeczenom za porywanie ludzi i za robienie duzo szumu wokol tej sprawy. Dlaczego Rosja nie wniosla wniosku pod obrady ONZ , by na terenie Czeczenii rozmiescic miedzynarodowe sily ONZ wraz z policja miedzynarodowa, tak jak w Kosowie, czy teraz w Afganistanie. Dlaczego? Biznes: ropa, armia, itd, itd... Zal mi narodu rosyjskiego, do ktorego urazy nie chowam. Jedni wykonuja rozkazy, bo musza, inni sa juz tak wypaczeni przez wladze, ze nie rozrozniaja dobra od zla. Ludnosc cywilna z tero powodu cierpi. Nikt nie mowi o powracajacych Rosjanach, zolnierzach-weteranach, ktory znecaja sie nad zona, rodzina, popelniaja samobojstwa, morduja, ida na uslugi mafii. Oto rosyjska tragedia. Putin tego nie chce widziec, swiat, do tego przywykl. Dobrze, Rosjanie wytna Czeczecow co do jednego, nie jeden sie ucieszy, ale po nich przyjda inni....I horror zacznie sie od nowa......Przyjaciel Czeczencow, Daniel Ossowski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Przyłaczam się do opinii IP: *.limanowa.sdi.tpnet.pl 27.10.02, 16:08 Sprawa śmierdzi...mnie zdziwił fakt że pomimo zagazowania zastrzelili nieprzytomnych terrorystów - nie chcieli ich przesłuchać - aby łatwiej rozbić siatkę czeczeńskią w Moskwie...Może po prostu nie potrzebiowali bo i tak wszystko wiedzieli już wcześniej, a pozwolili Czeczeńcom na spektakularny zamach (nie przeszkodzili ) by później rozprawić się z Czeczenią bez protestów Zachodu... Odpowiedz Link Zgłoś
szkola.ru bez przesady! 27.10.02, 16:13 w koncu maja 3 zywych terorysci, wiec mysle, ze sie sprawa objasni! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: bez przesady! IP: *.limanowa.sdi.tpnet.pl 27.10.02, 16:21 szkola.ru napisał(a): > w koncu maja 3 zywych terorysci, wiec mysle, ze sie sprawa objasni! Chyba że pochodzą z tego samego resortu i po prostu teraz wypoczywają sobie gdzieś w hotelu...A zamiast nich rozstrzela się jakiś czeczeńskich jeńców... Może za bardzo fantazjuje, ale Rosja to kraj kłamstwa i nic tutaj zdziwić nie może.... Odpowiedz Link Zgłoś
szkola.ru Re: bez przesady! 27.10.02, 16:47 nie wiem. Tez racja, ze nie we wszystko trzeba wierzyc, ale moze wlasnie temu nie zginelo ani jednej osoby z ALFY i BERKUT. jestes ponadpodejrzliwy, kolego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Areksander Re: Przyłaczam się do opinii IP: *.wave.net.pl 27.10.02, 16:22 Nie lubie patrzec na trupy. Ale na te sukinynow terrorystow-patrzylem pierwszy raz w zyciu z przyjemnoscia.Niech ida do swojego Allacha. Odpowiedz Link Zgłoś
szkola.ru Zgadzam sie 27.10.02, 16:11 Slusznie mowisz, kolego. Rzadko w forum mozna spotkac tak rozwazna osobe. Masz racje co do sprawy ONZ, tez mi sie wydaje, ze to byloby dobrym rozwiazaniem. W kazdym razie uwazam, ze niepodleglym panstwem byc nie moze! Juz jest jedno przykre doswiadczenie i uwazam, ze go powtarzac nie trzeba. Co do finansowania - widzialem link ze inet strony meczetu moskiewskiego na strone dla przelewu bankowego na rzecz powstancow Czeczenskich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: Zgadzam sie IP: *.limanowa.sdi.tpnet.pl 27.10.02, 16:16 szkola.ru napisał(a): > Slusznie mowisz, kolego. > Rzadko w forum mozna spotkac tak rozwazna osobe. > > Masz racje co do sprawy ONZ, tez mi sie wydaje, ze to byloby dobrym > rozwiazaniem. Ale nie dla Rosjan bo przecież oni po swojemu chcą załatwić sprawę W kazdym razie uwazam, ze niepodleglym panstwem byc nie moze! Juz > > jest jedno przykre doswiadczenie i uwazam, ze go powtarzac nie trzeba. Rosjanie sami spowodowali chaos w Czeczeni aby móc zlikwidować niezależność Czeczeni..Dlaczego nie może być niepodległa...To raczej po tylu aktach nienawiści z obu strony te narody nie mogą żyć w jednym państwie.... > > Co do finansowania - widzialem link ze inet strony meczetu moskiewskiego na > strone dla przelewu bankowego na rzecz powstancow Czeczenskich A kto ma ich wspierać prawosławna cerkiew, albo Świadkowie Jehowy???? Odpowiedz Link Zgłoś
szkola.ru Re: Zgadzam sie 27.10.02, 16:22 Nie wiem kto ich wspiera, oglaszam wlasne zdanie, domysly, ale naprawde widzialem te strone! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Shikun Re: Riposta do 'szkola.ru' .... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.10.02, 16:20 Byłem w Czeczenii Podczas II wojny jako reporter dle jednego z "czasopism" amerykańskich, tyle że zdjęć nigdy nie wydrukowano. Zgadzam się z troja opinią. Nie wierzę w przypadki i zbiegi okoliczności. Po pierwsze jak wspomniałeś jak może przedrzeć się do Moskwy 50 osobowa grupa czeczenów uzbrojonych po zęby, z materiałami wybuchowymi, opanowac teatr itd. Po drugie, jutro ONZ ma miec konferencje o łamaniu praw człowieka na Kaukazie, zbieg okoliczności? Po 3 widziełem zdjęcia tylko 3 osób określanych jako terroryści a nie 50 i gdyby to byli czeczeni to jestem pewien że proporcje zabitych rosjan do liczby czeczenów były by diametralnie inne. Pamiętam oblężenie minutki - placu w Groznym gdzie 200 specnazowców zostało w 5 godz wybitych przez 20 czeczenów itd, itd itd. zbyt dobrze to się wpisuje w kanon polityki zagranicznej moskwy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Areksander Re: Riposta do 'szkola.ru' .... IP: *.wave.net.pl 27.10.02, 16:28 Jest różnica.Tu był nie specnaz a ALFA. Odpowiedz Link Zgłoś
szkola.ru moja opinia 27.10.02, 16:30 Niewatpliwie nie mogli trafic i zorganizowac tego bez tzw. kryszy (Ros. wsparcia mafii), lub innych zainteresowanych. Niewatpliwie sa. Wyglada na to, ze chca wszystko zwalic na czyjas ambasade, gdyz wczoraj o tym mowiono w telewizji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Ossowski Daniel do FORUM... IP: *.dip.t-dialin.net 27.10.02, 16:45 Na poczatku chcialbym podziekowac JOJO, masz racje, i bardzo chetnie czytam Twoje krotkie ironiczne czasami uwagi. "Szkola.ru", nie powiem, wina tez lezy po stronie czeczenskiej, a przede wszystkim tradycji czeczenskiej pozwalajacej mezczyznom nosic bron. W Czeczenii mamy podobna sytuacje jak w Ameryce, kazdy moze strzelac do kazdego, tylko ze tu jest to zwielokrotnione. Czeczency nie maja poza tym silnego cetrum, rzadu i ludzi wokol niego zgrupowanych, nie maja FBI, CIA itd.... Mamy tu wolna amerykanke... Nie zaprzeczam, ze pieniadze nie plyna z zagranicy, bo plyna. Gdybym mial te pieniadze na koncie, dawno kupilbym sobie wysepke, gdzies na koncu swiata, i niemartwilbym sie ze mi spadnie samolot na glowe, lub teatr w ktorym przebywal wyleci w powietrze. Ale udzial pieniedzy z krajow islamskich jest mmniejszy od pieniedzy plynacych z samej Rosji....niestety, to prawda. Nie mam dowodow.Gdybym je mial, pewnie bym nie zyl. Miedzy innymi dlatego nie ma mnie w Polsce.. Co do zlapanych Czeczencow i ich liczby w teatrze. Okolo 40 osob, czyli potrzebowali okolo 8 samochodow osobowych (5 miejsc w samochodzie, nie wiecej , bo milicja zatrzyma...), albo 4 mini busy. Taka kolumna na ulicach Moskwy oznacza problemy !!!! A nikt ich nie zatrzymal. W telewizji widzialem tylko kilku terrorystow: reportaz z teatru 3 kobiety terrorystki, i dwoch mezczyzn. Poza tym pokazano rozlokowanie pozostalych w teatrze, sali widowiskowej-okolo 10 osob. Czyli mamy 5 osob przed kamera, 10 w sali no i niech kazde wejscie obstawia 2 Czeczencow. Daje glowe, ze nie bylo wiecej niz 25- 30 Czeczencow...Wszystko to mi sie nie zgadza..... Co do SHIKUNa, oto moj adres mail : daniellos1@wp.pl, prosze o kontakt..... Odpowiedz Link Zgłoś
szkola.ru Putin 27.10.02, 17:01 Niedawno analizowalem sposob w jaki Putin doszedl do wladzy. Mysle, ze mialy w tym wielki udzial wybuchy domow. Cala Rosja rzadala zemsty i byla gotowa oddac wszystkie glosy za osobe, ktora w tym pomoze. "Bedziemy mordowac terorysci, nawet w ubikacji" - jego slowa, wladza (oddziedziczona od Jelcyna). Podobnie bylo podczas II Swiatowej, gdy po jej skonczeniu Stalin stal sie idolem narodu. W zasadzie to co bylo w teartrze oplaca sie wlasnie Rosji - terorysci sa pogardzani, wszystkie panstwa solidarne - wieksze mozliwosci. A z drugiej strony, gdyby to sie skonczylo tym, o czym uprzedzal Barajew, Putin mialby ogromne klopoty z krytyka prasy i ludu. Wiec mysle, ze za tym stoi ktos inny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Re: Putin IP: *.limanowa.sdi.tpnet.pl 27.10.02, 17:10 Mimo wszystko pozdrowienia dla znajomych w Rosji, życzę im by się doczekali spokoju w swoim kraju i rozsądnych rządzących..Ale do zmian muszą się przekonać sami Rosjanie - nikt za nich tego nie zrobi Odpowiedz Link Zgłoś
szkola.ru Re: Putin 27.10.02, 17:18 Mimo wszstko moglo byc gorzej. zarowno z teatrem, jak i prezydentem Najlatwiej jest krykowac, trudniej podejmowac decyzje i byc odpowiedzialnym za cos. POzatym powiedz mi: jaki zdrowy czlowiek zgodzil by sie stac prezydentem panstwa i nie zarabiac na tym. jedno drugie wyklucza Odpowiedz Link Zgłoś
szkola.ru Dofinansowanie terorysci 27.10.02, 17:10 Dawno, dawno temu.. gdy HTB nie bylo kanalem panstwowym, powiedziano raz, ze istnieje jakas potajemna umowa miedzy terorystami i silami zbrojnymi Rosji, na podstawie ktorej sa miejsca, ktore sa wlasnoscia tych generalow sil zbrojnych, a drugie terorysci no i na tej zasadzie wydobywaja sobie spokojnie rope naftowa. Nie sprawdzona i nie udowodniona byla ta wiadomosc, ale byla... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moi Re: Teatr w Moskwie odbity, większość terrorystów IP: *.waw.pdi.net 27.10.02, 17:23 To dobre pytanie. Czeczenii sa ofiarami Zachodu, ktory milczy jak milczal gdy Hitler zaatakowal Polske. Druga sprawa: tak jak w przypadku Arabow Czeczeni cierpia dlatego ze w poblizu ich republiki (Morze Kaspijskie) sa zloza ropy naftowej. Moi Gość portalu: ano napisał(a): > A KTO UWOLNI POZOSTAŁYCH ZAKŁADNIKÓW OK. 700 TYS. > PRZETRZYMYWANYCH PRZEZ PUTINA W CZECZENII ? Odpowiedz Link Zgłoś
bopis Re: Teatr w Moskwie odbity, większość terrorystów 27.10.02, 17:25 rece precz od CZECZENI ,BO KTO ZA TO PLACI????Putin pod sad w HADZE!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
szkola.ru BEZ PRZESADY, PANOWIE 27.10.02, 17:36 Bez przesady! Chociaz jest teorytyczna mozliwosc interesow Putina w tym wszystkim, nie rzucajcie rewolucyjnych hasel! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel Ossowski Re: Co do Putina IP: *.dip.t-dialin.net 27.10.02, 18:06 Co do interesu Putina w tej wojnie nie mam pewnosci. Pewnnie lepiej mu bylo tu, gdzie teraz ja jestem ,w Niemczech. Jako agent KGB mial tu ciepla posadzka, nie musial decydowac o losie milionow, nie bylo mu tu zle. Bedac prezydentem musi sie borykac z problemami niekiedy przerastajacymi go. Do pomocy ma rzad i caly sztab pomocnikow. Niestety swrod nich nie ma takich ludzi jak Siergiej Kowaliow, czy gen. Lebiedz. Pierwszy to idealista, walczacy o prawa czlowieka, drugi realista, jakis dziwnym trafem, wpada helikopterem na linie wysokiego napiecia. General wpada na linie wysokiego napiecia- smierdzi mi tu... Ale to sa wlasnie zozgrywki wokol prezydenckiego fotela. Putin moze byc tylko ofiara systemu jaki zgotowali mu jego poprzednicy. Putin moglby podpisac zawieszenie broni i wycofac armie rosyjska z Czeczenii. Moglby zgodzic sie na wprowadzenie miedzynarodowych sil rozjemczych. Moze by na tym troche strcic, ale na pewno by duzo zyskal w oczach opinii miedzynarodowej. Ale to oznaczaloby faktycznie rozpad Rosji, stucznego tworu politycznego. Wyobrazmy sobie co wowczas zrobilby Tatarstan, Dagestan, Baszkaria, Adygea, Inguszetia, republiki dalego na wschodzie, gdzie Rosjanie staja sie mniejszoscia... Rosja stracila by swa mocarstwowa pozycje, i bylaby jak Francja, ktora niby prowadzi niezalezna polityke miedzynarodowa od USA, a w gruncie rzeczy ma niewiele do powiedzenia. Tego sie boi Putin i wszyscy na Kremlu. wola przelac krew, czym moga zastraszyc innych. Nikt nie jest w stanie zastraszyc Rosji. Busch am swoja druga "Pustynna Burze" albo kociol koreanski, Europa, ucywilizowana, widzi tylko dolary i barylki ropy...tak sie ironicznie przedstawia sytuacja geopolityczna swiata. Czeczency nie moga liczyc na niepodleglosc, nie dlatego, ze nie zasluguja, bo przeciez w latach 1990-1993 mieli za czasow Dudajewa szanse, ale dlatego, ze niepodleglosc nie lezy niczyim interesie. To przykre, ze biznes decyduje o zyciu ludzkim. Boje sie dnia, kiedy moze sie okazac, ze kolejny raz istnienie niepodleglej polski nie lezy w niczyim interesie. Dotknie nas wtedy to samo, co dotyka Czeczencow. I nikt nie bedzie nam mogl pomoc. Moze mlodzi Francuzi, lub Brazylijczycy, ktorzy chyba nawet nie wiedza, gdzie jest Polska ( nie mowiac o przewazajacej liczbie Niemcow, ktorzy mysla jeszcze, ze Dolny Slask, Pomorze i Mazury sa w Niemczech), beda jak my na forum internetowym sprzeczac sie kto ma racje, polscy terrorysci, czy wyzwoliciele-okupanci (ironicznie: -od np Leppera). To i tak nic nie zmieni, a glosy wkrotce zamilkna. Tylko w ksiazkach historycznych pozostanie krotka wzmianka o Polsce, jako tworze politycznych, powstalym po II wojnie swiatowej i niezdolnym do niezaleznej egzystencji. A co dopiero Czeczenia....... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jojo Nie strasz - ja wtedy bym chyba został... IP: *.limanowa.sdi.tpnet.pl 27.10.02, 18:16 ..zdesperowanym partyzantem w naszych górach... Odpowiedz Link Zgłoś
szkola.ru Danielowi 27.10.02, 18:39 Wszystko to podejrzane... dzieki za ciekawa rozmowe, jezeli bedziesz chcial, chetnie dotrzymam towarzystwa - mnogomasla@mail.ru Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krak Re: LUDZIE IDZCIE NA WYBORY IP: *.proxy.aol.com 27.10.02, 18:42 ZAJMIJCIE SIE WLASNYMI SPRAWAMI. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wai Re: Teatr w Moskwie odbity, większość terrorystów IP: *.pl 27.10.02, 18:42 Pogratulowac akcji, jesli jeszcze az od kogos uslysze, ze byla udana to uzam go za skonczonego debila. Cala ta sytuacja utwierdza mnie w przekonaniu, ze w Rosji od czasow katastrofy Kurska nic sie nie zmienilo. Zycie ludzkie nie ma zadnej wartosci a liczy sie tylko pokazanie, ze Rosji nikt nie podskoczy bo to ciagle wielkie imperium. Poza tym mamy do czynienia ze straszliwa manipulacja informacja, obawiam sie, ze nigdy nikt nie powie prawdy ile osob zginelo i w jaki sposob. Pare godzin po szturmie slyszalem w radiu (III PR) ze nie ma ofiar wsrod zakladnikow, potem okazalo sie ze jest 30, po kilku godzinach bylo juz 67, po kilku kolejnych 90, teraz jest ponad 100. I od samego poczatku slysze ze to byla udana akcja, plyna gratulacje, mimo, ze liczba ofiar wsrod zakladnikow wzrosla 4- krotnie. Dlaczego nikt otwarcie nie powie, ze ci ludzie nie zgineli z rak terrorystow tylko zostali zabici psychotropowym gazem przez swoich ziomali ? W TVN24 podali, ze dziennikarzy aresztowali pod zarzutem szpiegostwa dla Czeczenow, moze ich jeszcze zamkna w wiezieniu? Chcieli zbyt rzetelnie wyjasnic sprawe? Zadawali niewygodne pytania? Dziwi mnie tez calkowita spolegliwosc polskich mediow, ich calkowity brak proby dotarcia do faktow ponad "oficjalnymi komunikatami". Przyklad: w teatrze ludzie przebywali w katastrofalnych warunkach, poniewaz "awarii ulegla rura cieplownicza". Wierzycie, ze akurat pare godzin po zajeciu teatru przez terrorystow przez przypadek zepsulo sie ogrzewanie? Bo ja nie. Dziewulski (chyba) powiedzial, ze wiadomosc ta byla dla niego oczywistym sygnalem, ze cos w tych rurach sie dzieje, ze zajeli je antyterrosrysci. Jest to w koncu oczywiste, zalozyli tam podsluchy, moze kamery. A polskie media nawet juz po odbiciu zakladnikow nadal z uporem tluka te same banialuki o zepsutej rurze, nikt sie nad tym nie zastanowi. Wyciagam z calej sytuacji nastepujace wnioski: nie ufam zadnym mediom w tej sprawie to raz, a po drugie jestem przerazony jak latwo mozna zmanipulowac nawet wspolczesne "niezalezne" serwisy i progamy informacyjne. A kolejny smutny wniosek, w Rosji nic sie nie zmienilo, obawiam sie, ze Putin by rozpierniczyl caly teatr atomowka zeby bronic "mocarstwowej pozycji" swojego kraju. Z zyciem ludzi nikt sie nie liczy. I uwazam, ze akcja w ktorej wytruwa sie ponad 100 zakladnikow nie moze byc uznana za udana. Waikiki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRAK Re: TERORRORISCI ZABILI JEDNA OSOBE IP: *.proxy.aol.com 27.10.02, 19:07 reszta zginela od gazu bojowego.w szpitalu przebywa 646 osob w stanie ciezkim.nigy nie ufajcie czerwonemu dobra rade wam dam.a na wyborach byliscie? Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: TERORRORISCI ZABILI JEDNA OSOBE 27.10.02, 19:11 Gość portalu: KRAK napisał(a): > reszta zginela od gazu bojowego.w szpitalu przebywa 646 osob w > stanie ciezkim. Putin, kat własnego narodu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krak Re: TERORRORISCI ZABILI JEDNA OSOBE IP: *.proxy.aol.com 27.10.02, 19:22 douglasmclloyd napisał: > Gość portalu: KRAK napisał(a): > > > reszta zginela od gazu bojowego.w szpitalu przebywa 646 osob w > > stanie ciezkim. > > Putin, kat własnego narodu. -KRAK-WYPOWIEDZ MOJA ZOSTALA OCENZUROWAN-OBCIETA.BYLO W NIEJ JESZCZE.NIE WIEZ NIGDY CZERWONEMU DOBRA RADE CI DAM.I ZAPYTANIE CZY BYLISCIE NA WYBORACH? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.K. Czeczenscy terorysci! IP: 212.74.224.* 27.10.02, 19:20 Jezeli wszystcy czczency sa tacy, niech bog blogoslawi kazda bron, ktora pomoze im trafic do wrot allachu, ktorych im nigdy nie otworzy! Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Czeczenscy terorysci! 27.10.02, 19:31 Gość portalu: M.K. napisał(a): > Jezeli wszystcy czczency sa tacy, niech bog blogoslawi kazda bron, ktora pomoze > > im trafic do wrot allachu, ktorych im nigdy nie otworzy! Masz jakieś szczegóły charakteryzujące polskich terrorystów styczniowych lub listopadowych? Przed nimi także kazałbyś św. Piotrowi zatrzasnąć na zawsze drzwi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.K. Inna sprawa IP: 212.74.224.* 27.10.02, 19:49 Jak mozesz porownywac powstancow do terorysci? Nasi powstancy zabijali niewinne ofiary? Nasi powstancy zabijali dzieci? Czy w Polsce bylo niewolnictwo? Czy powstancy kierowali sie fanatyczna odmiana religijna, faktycznie nie wiele majaca z podstawami? Czy powstancy zabijali obywateli wszystkich panstw? Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: Inna sprawa 27.10.02, 20:12 Gość portalu: M.K. napisał(a): > Jak mozesz porownywac powstancow do terorysci? To tylko kwestia nazewnictwa. > Nasi powstancy zabijali niewinne ofiary? Zależy, z ktśrej strony spojrzysz. Dla ruskch na pewno były to ofiary niewinne. Poza tym metody walki się zmnieniły. Czeczeni odpowiadają pięknym za nadobne. > Nasi powstancy zabijali dzieci? Masz rację zezwierzęcenie ruskich przechodzi ludzkie pojęcie. > Czy w Polsce bylo niewolnictwo? Czy w Polsce były dinozaury? > Czy powstancy kierowali sie fanatyczna odmiana religijna, faktycznie nie wiele > majaca z podstawami? Religia z walką o wolność ma tu niewiele wspólnego. > Czy powstancy zabijali obywateli wszystkich panstw? Obywateli wszystkich państw zabijaję rosjanie. Jak nazwiesz fakt zabicia synów Kuklińskiego przez ruskich agentów? Miłosierdziem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.K. odchodzisz od tematu IP: 212.74.224.* 27.10.02, 20:43 Nie odpowiedziales ani na jedno z moich pytan! O czym to moze swiadczyc? Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: odchodzisz od tematu 28.10.02, 16:28 Gość portalu: M.K. napisał(a): > Nie odpowiedziales ani na jedno z moich pytan! Gdzie zapodziałeś okulary? ===================================================== > Jak mozesz porownywac powstancow do terorysci? To tylko kwestia nazewnictwa. > Nasi powstancy zabijali niewinne ofiary? Zależy, z ktśrej strony spojrzysz. Dla ruskch na pewno były to ofiary niewinne. Poza tym metody walki się zmnieniły. Czeczeni odpowiadają pięknym za nadobne. > Nasi powstancy zabijali dzieci? Masz rację zezwierzęcenie ruskich przechodzi ludzkie pojęcie. > Czy w Polsce bylo niewolnictwo? Czy w Polsce były dinozaury? > Czy powstancy kierowali sie fanatyczna odmiana religijna, faktycznie nie wiele > majaca z podstawami? Religia z walką o wolność ma tu niewiele wspólnego. > Czy powstancy zabijali obywateli wszystkich panstw? Obywateli wszystkich państw zabijaję rosjanie. Jak nazwiesz fakt zabicia synów Kuklińskiego przez ruskich agentów? Miłosierdziem? ======================================================= > O czym to moze swiadczyc? O twojej tępocie umysłowej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławo Re: Teatr w Moskwie odbity, większość terrorystów IP: 212.182.117.* 27.10.02, 19:21 Mowcie co chcecie, ale Ruskie to i tak huje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PawelK Nie mozna upajac sie zwyciestwem IP: *.worldbank.org 27.10.02, 19:25 My rosyjskiej mentalnosci jednak nigdy nie zrozumiemy Cytat z prestizowej Izwiestii (po gazie, po 118 zabitych) "Radosc ze zwyciestwa nie powinna przemienic sie w euforie." www.izvestia.ru/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krak Re: Ale obciach Rosji. IP: *.proxy.aol.com 27.10.02, 19:41 nic sie nie zmienilo rosja jak nie szanowala wlasnych obywateli tak w dalszym ciagu nie szanuje.ciekawi mnie jak zachowaja sie rodziny poszkodowanych usmierconych przez sluzby federalne rosji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maria Wek BRAWO - zbiorowa eutanazja - BRAWO IP: *.ps.pl / 213.155.186.* 27.10.02, 19:56 Niech żyje świadomość !. To powinno być nowe hasło robotnicze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wladek NOWA WIADOMOSC! IP: 212.74.224.* 27.10.02, 20:14 Zamknieto Moskiewski kanal "Moskowia"!!! Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Wraca stare 27.10.02, 20:19 Gość portalu: Wladek napisał(a): > Zamknieto Moskiewski kanal "Moskowia"!!! Putin złapie kacapów za pysk i posprzątane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaka Re: Putin do dymisji. IP: *.proxy.aol.com 27.10.02, 20:17 po takiej kompromitacji to tylko dymisja.jedyne co go moze uratowac to propaganda sukcesu w srodkach przekazu tzn.dalsze oglupianie spoleczenstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shogun Re: Rosja taka sama IP: *.crowley.pl 28.10.02, 14:51 Terroryści zabili tylko jedną osobę. Resztę zabił gaz, a ludzie ktorzy mienia sie wybawcami zakladnikow sa tak wiarygodni ze mozna uwierzyc im na slowo we wszystko co mowia jest prawda: to ze terrorystami byli Czeczeńcy, ze zaczeli zabijac zakladnikow-zaczeli, ale ani jednego nie zabili,ze dwie osoby zginely od kul sluzb specjalnych,ze uzyto gazu w jak sie okazalo smiertelnych dawkach. A teraz moja opinia. Rosjanie na pewno wiedzieli co robia, a mimo to uzyli gazu w duzych ilosciach.Dla nich ludzie sie nie liczyli, chodzilo o cos innego. Terrorysci z kolei na pewno mogli do konca wysadzic teatr,gdyz wywiazala sie strzelanina. Oni jednak zamiast wysadzic teatr walczyli,nie byli zamachowcami-samobojcami.Co innego ze stara dobra rosja stosuje te same metody co przed polwiekiem- osiagnac cel bez wzgledu na ofiary, a potem zataic ofiary i poinformowac o sukcesie. I kto tu jest terrorystą? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wladek NIE PRAWDA!!!!!!! IP: 212.74.226.* 28.10.02, 19:47 Nie zabili dzieki szturmowi i gazowi! Gdyby nie szturm - smierc glodowa, lub bybuch! Odpowiedz Link Zgłoś
douglasmclloyd Re: NIE PRAWDA!!!!!!! 28.10.02, 19:59 Gość portalu: Wladek napisał(a): > Nie zabili dzieki szturmowi i gazowi! > Gdyby nie szturm - > smierc glodowa, lub bybuch! ...albo opuszczenie Czeczeni. Dlaczego wybrano najgorsze rozwiązanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Otto Re: NIE PRAWDA!!!!!!! IP: *.kv.net.pl / 192.168.0.* 28.10.02, 21:55 douglasmclloyd napisał: > ...albo opuszczenie Czeczeni. Dlaczego wybrano najgorsze rozwiązanie? Dla Ciebie najgorsze, a dla Putina wcale niezłe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TORONTO Re: Wojna z terroryzem jak czarna dziura wsysa w otch IP: *.sympatico.ca 30.10.02, 17:04 Wojna z terroryzmem wsysa demokracje jak czarna dziura w otchlan nicosci. Klamka zapadla, lawina ruszyla, jutro swiat caly bedzie toczyl wojne z terrorystami czeczenskimi, palestynskimi, plus jacy sie nawina pod noz (my Polacy tez bylismy kiedys terrorystami np. za Soidarnosci). Problem moze nie w tym ze ta wojna sie zaczela. Problem w tym, jak ta uruchomiona juz lawiene kiedys zatrzymac i czy ona sama sie zatrzyma? Czy dzisiejszym klakierom walki z terroryzmem starczy sil i odwagi by stanac w obronie praw czlowieka i swoich samych, czy tez dla wygody umieszcza sie na szczycie tej niszczacej fali? Pisze o tym nie dlatego ze mam specjalna niechec do tak wielu dziennikarzy i publicystow zydowskiego pochodzenie ktorzy namawiaja dzis do walki z terryzmem (stawiaja zapewne swoj patriotyzm wobec wydarzen w starym kraju jako sprawe dla nich nadrzedna). Pisze z ciekawosci o to jak zachowaja sie oni jutro. Zadko kiedy w historii mocarstwo upadlo bo najechalo je jakies inne mocarstwo. Najczesciej ginelo od implozji, czyli od gospodarczego i orgnizacyjnego zgnicia od srodka. W miedzyczsie gruchotalo kosci tak przeciwnikow faktycznych jak i wyimaginowanych. Demokracja jest waska sciezko prowadzaca wierzcholkiem szczytow w gorach i latwo sie z niej stoczyc. Pan Michnik wie dobrze o czym mowie z kilku powodow. Jednym z nich jest to ze sam przeszedl totalitaryzm…Dziwi mnie wiec ze nie ostrzega. Zastanawiam sie nad tym jak postapi jutro, kiedy walka z terroryzmem rozpeta sie na dobre, kiedy przyznamy sluzbom bezpieczensta i policji wieksze prawa kontroli nad jednostka? A moze juz szykuje sie do wypicia cykuty? Nie dziwia mnie plytkie komentarze dziennikarzy z CNN, czy innych stacji w Ameryce PN, bo oni totalitaryzmu (do ktorego posrednio namawiaja ) nie przeszli, ale dziwi mnie krotka pamiec dawnych bojownikow o demokracje. Obawiam sie ze wojna z terroryzmem wsysa demokracje jak czarna dziura w otchlan nicosci. TORONTO Odpowiedz Link Zgłoś