Dodaj do ulubionych

ladna rocznica

28.12.05, 23:11
kino obchodzi dzisisiaj 110 urodziny,a nasze kino forumowe,chyba troszeczke
mlodsze jest ,ale zato leca tu non stop produkcje sensacyjne z
dreszczykiem,romanse,przygodowe,przyrodnicze,science fiction no i tragikomedie
bez konca. moze ktos tylko wizje usprawni,abysmy mogli miec lepszy odbior.
serwisy.gazeta.pl/film/0,0.html
Obserwuj wątek
    • you-know-who Re: ladna rocznica i 29.12.05, 07:32
      o dziwo nadal mamy ekrany i projektory (home theater). 21 wiek a tu zadnych
      holo-3d, nie wszyscy nawet maja 5.1 kanalow audio... czy zauwazyliscie ze w
      ogole rozwoj prawie wszystkiego sie zaczal zwalniac (nie cofac, zwalniac.)
      to ze hard-dyski pecznieja, to jeszcze nie dowod ze mozna stosowac prawo
      moora do wszystkiego. co to bedzie jak naprawde osiagniemy jakies plateau
      • polski_francuz Re: ladna rocznica i 29.12.05, 07:34
        Technika chyba idzie za prawem Moore'a. Czlowiek nie nadaza.

PF
        • annahidalgo Re: ladna rocznica i 29.12.05, 07:54
          polski_francuz napisał: "Technika chyba idzie za prawem Moore'a. Czlowiek nie
          nadaza."

I Ty to mowisz??? Ten, ktory powoduje, ze my za technika nie nadazamy?
          • polski_francuz Re: ladna rocznica i 29.12.05, 08:44
            Inzynierowie tez ludzie i lubia byc w przodzie i podziwiani.

Ale historia ostatnich lat pokazuje, ze bez uwzglednienia rzeczywistych (lub
            wmowionych) potrzeb nie ma co sie rozpedzac za bardzo.

Przykladem jest wygrana VHS na systemem Betamax, mimo technicznej wyzszosci
            tego ostatniego.

I koncerny dobrze ten przyklad sobie przestudiowaly i sie nie pchaja z
            rewolucyjnymi zmianami.

Zmiany sa wolne i dobrze aranzowane z marketingiem i z losem.

Ostatnia z nich to sukces samochodu hybrydowego Toyoty. Takie samochody juz
            przedtem byly ale dopiero wzrost cen ropy i zakup Priusa (chyba) przez Leonardo
            di Caprio przewazylo. Zakup Leonardo byl oczywiscie o wiele wazniejszy dla
            sukcesu:)

PF
            • annahidalgo Re: ladna rocznica i 29.12.05, 09:03
              PF,
              Ales mi w glowie zamieszal.
              Poza marketing i Wasza potrzeba bycia gwiazdami nic z tego nie zrozumialam.
              Pierwszego mam powyzej dziurek w nosie, z drugim sie zgadzam bo Wy nas naprawde
              popychacie do przodu, czasami do tylu jak nie chcecie nas sluchac (albo siebie
              w sprawach spolecznych:) ; to akurat nie bylo do Ciebie osobiscie.
              Ale dla mnie to Wasze malzenstwo z marketing zamiast z nami oznacza duuuze
              klopoty dla wielu ludzi. Obudzcie sie dziatki, nastepcy Keynes czekaja; oni i
              bardzo wielu ludzi licza na Was. Bez Was i bez Waszego spolecznego sensu
              wyladujemy tak gdzie Lem obawia sie, ze wyladujemy.
              • polski_francuz Re: ladna rocznica i 29.12.05, 09:10
                Anna,

to nie technika ani inzynierowie rzadza teraz swiatem. Niestety.

Rzadza banki, fond and investment trusts, bogaci inwestorzy...jednym slowem
                forsa.

Pogadaj z innymi inzynierami. To samo ci powiedza.

Popatrz sie zreszta na Kalifornie. Tam sie zaczyna historia. Po 5 latach
                dochodzi na East Coast a po 10 do nas do Europy.

Idz juz spac. Ktora to godzina na West Coast?

PF
                • meerkat1 Hybryda- nie imie to przyszlosci! 29.12.05, 09:33
                  Musze Cie zmartwic PF!

Hybrydy przestaly juz budzic w U$A entuzjazm!
                  Proste wyliczenia w magazynach konsumenckich wskazuja bowiem, ze lepiej kupic
                  nowoczesnego, czystszego diesla niz duzo kosztowniejsza hybryde.
                  [inwestycja sie nigdy nie zwroci, zwlaszcza, ze ceny benzyny ida ciagle w dol]

Co innego samochody z napedem wodorowym (fuel cells).

NB Kilka miesiecy temu Bu$h oficjalnie otwarl pierwsza stacje z paliwem
                  wodorowym, zbudowana nb. przez...SHELL! :-)

Poczekaj do konca dekady i sam zobaczysz!

P.S. A Sony polozyl sie na tym, ze na Betamaxie nie dalo sie nagrac 120 minut
                  materialu video (czas trwania typowego 3-aktowego filmu fabularnego)!

Teraz zreszta znow sie polozyl! ;-(
                • annahidalgo Re: ladna rocznica i 29.12.05, 09:37
                  PF,
                  Wiem, niestety, Wy nieczesto, jezeli w ogole, rzadziliscie swiatem bo Wami
                  prawie zawsze rzadzily odpowiedniki naszych inwestorow. Wiesz, ze mnie to smuci.
                  Nie zycze sobie aby to co dzieje sie teraz na moim wybrzezu kiedykolwiek
                  dotarlo do Was, choc ten oblewany przez Ciebie budzet wskazuje na takie
                  powiazanie. Jeszce bardziej nie zycze sobie aby to co stalo sie 60 lat temu w
                  rejonie Pacyfiku stalo sie na BW.
                  Zaczelam tu pisac cos czego nie potrafilabym doprowadzic do konkluzji. Jak
                  zwykle masz racje w sprawie mojego snu :) Ja teraz roznie sie od Ciebie chyba
                  godzina, ale mam kompletnie rozregulowany rytm snu. Wlasnie zastanawiam sie nad
                  jakims winem lub whisky bo melatonin jest tu juz za slaby.
                  OK, powiedzial piecioletni chlopczyk, wyszoruje zeby a pozniej zobaczymy :).
                  Niestety, pewnie wezmiemy prysznic i ruszymy w miasto. Za to zamilkniemy na
                  dobe. Dobre i to .
                  • polski_francuz Re: ladna rocznica i 29.12.05, 09:53
                    Mamy kilka chwil chwaly. jak nas potrzebuja.

Mnie sie to w zyciu dwa razy zdarzylo: raz wygralem i raz przegralem.

Wiem dlaczego wygralem: bo warunki do zwyciestwa byly spelnione. I wiem
                    dlaczego przegralem: bo warunki nie byly spelnione.

Za porazke te zawodowa zaplacilem okolo 5 lat pracy zeby pozycje odzyskac.

Take care!

PF
                    • annahidalgo Re: ladna rocznica i 29.12.05, 09:59
                      PF,
                      Przykro mi z powodu tych straconych zawodowo pieciu lat. Mam nadzieje, ze
                      odkules sie w inny sposob. Tez zadbaj o siebie.
                      Ide do miasta.
                      • polski_francuz Re: ladna rocznica i 29.12.05, 11:23
                        Alez porazki zmuszaja do pracy i walki. Zwyciestwa usypiaja.

PF
              • i-love-2-ski Re: ladna rocznica i 29.12.05, 16:54
                annahidalgo napisała:

> PF,
                > Ales mi w glowie zamieszal.
                > Poza marketing i Wasza potrzeba bycia gwiazdami nic z tego nie zrozumialam.
                > Pierwszego mam powyzej dziurek w nosie, z drugim sie zgadzam bo Wy nas naprawde
                >
                > popychacie do przodu, czasami do tylu jak nie chcecie nas sluchac (albo siebie
                > w sprawach spolecznych:) ; to akurat nie bylo do Ciebie osobiscie.
                > Ale dla mnie to Wasze malzenstwo z marketing zamiast z nami oznacza duuuze
                > klopoty dla wielu ludzi. Obudzcie sie dziatki, nastepcy Keynes czekaja; oni i
                > bardzo wielu ludzi licza na Was. Bez Was i bez Waszego spolecznego sensu
                > wyladujemy tak gdzie Lem obawia sie, ze wyladujemy.

nie oblatuj za bardzo inzynierow,dzieki nim dowozisz swoja pupe do pracy,czy
                piszesz na kompie. kazdy zawod jest potrzebny,ale niestety wlasnie chyba
                inzynierow swiat za malo docenia. wyjdzie jakis tam pisarzyna,czy polityk,czy
                socjolog,czy psycholog wypoci krztynke mumbo-jumbo i juz kazdy go chwali jaki
                madry, a inzynier musi sie najpierw dobrze nauczyc,zanim cos zacznie
                produkowac,a z owocow ich pracy kazdy korzysta,nawet ten co niczego nie rozumie:))
        • i-love-2-ski Re: ladna rocznica i 29.12.05, 16:51
          polski_francuz napisał:

> Technika chyba idzie za prawem Moore'a. Czlowiek nie nadaza.
          >
          > PF

a kto stoi za technika,jak nie ludzie:))
      • i-love-2-ski Re: ladna rocznica i 29.12.05, 16:55
        you-know-who napisał:

> o dziwo nadal mamy ekrany i projektory (home theater). 21 wiek a tu zadnych
        > holo-3d, nie wszyscy nawet maja 5.1 kanalow audio... czy zauwazyliscie ze w
        > ogole rozwoj prawie wszystkiego sie zaczal zwalniac (nie cofac, zwalniac.)
        > to ze hard-dyski pecznieja, to jeszcze nie dowod ze mozna stosowac prawo
        > moora do wszystkiego. co to bedzie jak naprawde osiagniemy jakies plateau

no ,ale zobacz jakie ladne te ekrany,jakie juz plaskie,gorzej co produkujemy aby
        te cuda techniki ogladac:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka