Dodaj do ulubionych

Fragmenty wywiadu Lecha Kaczyńskiego dla "Der S...

05.03.06, 18:42
Wszystko moge zniesc , ale nie Turcji i nastepnych 60 mln Muzulmanow w UE juz
nie. Niech moze o. tadeusz albo ktos inny ktos przypomni Panu Prezydentowi
Kaczynskiemu ze kard. Ratzinger juz wielokrotnie wypowiadal sie porzeciw temu
rozszerzeniu. A co do Ukrainy to jeszcze iunna bajka. Uwazam ze tak jak
Chorwaci powinni byc zmuszeni najpierw do rozliczenia sie ze zbrodni.
Obserwuj wątek
    • slavik222 Chyba właśnie tak trzeba mówić niemcom... 05.03.06, 18:47
      Coz tu dodac.Szkoda,ze dopiero teraz,ktos im to mowi.
      • janek-007 Nareszccie ktos zaczyna reprezentowac polski... 05.03.06, 18:57
        punkt widzenia. Brawo Prezydent L.Kaczynski
        • amdrzej11 Re: Nareszccie ktos zaczyna reprezentowac polski. 05.03.06, 19:32
          Mysle tak samo jak Ty! Kaczynski jest pierwszym prezydentem RP, za ktorego sie
          nie wstydze, i z ktorym sie utozsamiam!
          Rzad PiS w dalszym ciagu ma szanse byc pierwszym rzadem, ktory moze zmienic
          Polske w zupelnie normalne panstwo. Trzymam za nich kciuki! Szkoda tylko, ze
          nie moge "podstawic nogi" tym, ktorzy rzadowi szkodza jak tylko moga!
          Pozdrowienia
          • tadeusz_ja ktos zaczyna ??? 05.03.06, 20:21
            Tymczasem polskie pańswo zaczyna się upodabniać do Orwelowskiego tworu,"a slowo
            "uklad" wkradlo się już (za sprawą Kaczyńkiego)do encyklopedii medycznej,i w
            psychiatrii klinicznej może oznaczać początek manii prześladowczej!!!
            • amdrzej11 Re: ktos zaczyna ??? 05.03.06, 21:31
              Slowo "uklad" wkradlo sie do encyklopedii medycznej - albo chce sie wkrasc - za
              sprawa wlasnie ukladu! Dla kogos kto patrzy i mysli, slowo to istnieje jak
              najbardziej w polskim zyciu codziennym!
              • pozlotemu Brawo Panie Prezydencie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!! 06.03.06, 01:56
                Tego nigdy Niemcy nie uslyszeli od Prezia Kwasniewskiego.
                I tego nigdy Niemcy nie uslyszeliby od Donalda Tuska
                reprezentujacego niemieckie interesy w Polsce!
                Wreszcie mamy godnego Prezydenta Polski!
          • renard_astucieux Re: Nareszccie ktos zaczyna reprezentowac polski. 05.03.06, 20:54
            No to możesz zacząć ode mnie.
            W przeciwieństwie do twojego cielęcego uwielbienia dla pis-rządu, uważam, że to
            ugrupowanie dąży do budowy państwa totalitarnego na wzór PRL, z zideologizowaną
            gospodarką i kontrolą państwa nad wszystkim (którą to wizję nazywa "IV
            Rzeczpospolitą) w której będzie faktycznie monopartyjny system (a to już nie
            hipoteza, bo pis-Nadprezydent głośno mówił , że nadrzędnym jego celem jest
            budowa Wielkiej Partii Prawicy)
            Pobrzękiwanie szabelką, jakie zaprezentował brat Nadprezydenta, owszem, brzmi
            mile dla ucha, ale co dalej? Marszałek Piłsudski w swoim czasie też skłocił nas
            ze wszystkimi sąsiadami.
            • amdrzej11 Re: Nareszccie ktos zaczyna reprezentowac polski. 05.03.06, 21:28
              Stuknij sie w glowe!
        • dox1 Re: Nareszccie ktos zaczyna reprezentowac polski. 05.03.06, 20:31
          janek-007 napisał:

> punkt widzenia. Brawo Prezydent L.Kaczynski

Wiezysz w krasnoludki i boziulke? w takim razie l.kaczynski ci odpowiada biedny
          maly wasiaty slowianie! ( intelaktualnie polska jest biedna )
    • princealbert U nas najwięksi euroentuzjaści... 05.03.06, 19:09
      U nas najwięksi euroentuzjaści, oczywiście nie wszyscy, to ludzie, którzy
      szczególnie głęboko angażowali się w reżim komunistyczny.

O kurcze, nie wiedziałem, że w przedszkolu i podstawówce 'angażowałem się' w
      budowę komunizmu!!!
      • amdrzej11 Re: U nas najwięksi euroentuzjaści... 05.03.06, 19:35
        Co Ty chrzanisz? Najpierw cytujesz fragment: "oczywiscie nie wszyscy",
        a pozniej bredziesz jakbys niczego nie rozumial!
    • polski_francuz Czyta sie 05.03.06, 19:15
      z ciekawoscia.

Styl wyglada mi bardzo na "kawa na lawe".

Czekam niecierpliwe na wtorek kiedy znajduje mojego Spiegla w skrzynce
      pocztowej.

Bo : Spiegel Leser wissen besser!

PF
      • om78 Re: Czyta sie 05.03.06, 19:34
        a pisze sie: SPIEGEL-Leser wissen mehr...Panie abonencie.
        • polski_francuz Re: Czyta sie 05.03.06, 19:38
          A ja wlasnie jestem besserwisser a nie mehrwisser!

PF
          • zigzaur Re: Czyta sie 05.03.06, 20:19
            Ale i tak nie ma rymu.
          • grander2 Re: Czyta sie 05.03.06, 20:28
            wole wiedziec "wiecej" niz "lepiej" od innych - bo z takimi ludzmi man kann
            nicht zur Einigung kommen. pozatym to juz krotka droga do nacjonalizmu
            • polski_francuz Re: Czyta sie 05.03.06, 20:34
              To byla tylko taka gra slow.

Lubie mojego Spiegla od lat i mu ufam. Kaczor dobrze wybral spowiednika.

PF
            • eva15 p_f - czemu nie bronisz swych racji??? 06.03.06, 01:19
              grander2 napisał:

> wole wiedziec "wiecej" niz "lepiej" od innych - bo z takimi ludzmi man kann
              > nicht zur Einigung kommen. pozatym to juz krotka droga do nacjonalizmu

Rację ma p_f, nawet jeśli tego nie potrafi(???wątpię)/nie chce bronić.

Dużo mądrzej jest wiedzieć "lepiej" niż "więcej". Ilość, jak wiadomo, rzadko
              przechodzi w jakość. Np. coraz więcej bełkotu i manipulacji nie daje dobrej
              informacji...

Tja, w jakiej gazecie ja to piszę.....
              • polski_francuz Re: p_f - czemu nie bronisz swych racji??? 06.03.06, 07:58
                Na poczatku to byla dla mnie rzeczywiscie gra slow. W twoim naswietleniu brzmi
                to zupelnie inaczej, i przyznaje, lepiej:)

PF
          • haansa Re: Czyta sie 06.03.06, 00:56
            > A ja wlasnie jestem besserwisser a nie mehrwisser!
            >
            > PF

To napisz o sobie z duzej litery - bedzie przynajmniej poprawnie
            albo jeeli chcialbys badziej romantycznie to moze byc Klugscheisser.
            • polski_francuz Re: Czyta sie 06.03.06, 08:01
              No hansi, nie badz pan jak klinsi i zamiast poprawiac klasykow, ucz sie pan od
              nich:)

PF
              • haansa Re: Czyta sie 06.03.06, 15:05
                > No hansi, nie badz pan jak klinsi i zamiast poprawiac klasykow, ucz sie pan
                od
                > nich:)
                >
                > PF

Ucze sie, dlatego cos mi sie ciagle tastatura przestawia i sie mnie wszyscy o
                to czepiaja.
                Pozatym na forum taka moja uroda ze chcemi sie byc upierdliwy
                - dla nieupirdliwych stac mnie ale na male... sorry.
    • zygfryd.okrutny Kto chce pojednania, dazy do niego 05.03.06, 19:22
      cos za cos, nalezy przyjac ze Niemcy w koncu tez troche zmadrzeja i zaczna prowadzic polityke adekwatna do pozycji polskiego Prezydenta. Czy maja na to ochote, a po co, co mozna zmienic z ludzmi, ktorzy nie chca nic zmienic, bo maja z tego korzysci siegajace 1945 roku. Te 4 lata sa chyba stracone, a gdy Niemcy beda chcieli podlozyc noge Polsce, to maja do tego odpowiednia pozycje gospodarcza i polityczna. Ale nie zrobia tego, beda sie tylko przypatrywac pograzanie sie naszego kraju, w nacjonalizmie i ciemnogrodzie. Oni od nas nie potrzebuja nic, my bez ich pomocy zatoniemy jak tytanik.

• amdrzej11 Re: Kto chce pojednania, dazy do niego 05.03.06, 19:33
        Nacjonalizmie i ciemnogrodzie? Co masz na mysli! Masz argumenty, czy tylko
        powtarzasz czerwono-rozowo-teczowe slogany?
        • polski_francuz Re: Kto chce pojednania, dazy do niego 05.03.06, 19:38
          "Nacjonalizmie i ciemnogrodzie".

Alez nie, wybacz ze sie wtrace, jak inaczej ocenic dzialalnosc pewnego radio?
          Ciemnogrod to bardzo lagodne slowe. To radio promuje swiatopoglad na miara 14
          latkow.

Nacjonalizm to troche inna sprawa.

My Polacy w kraju i zagranica tak bardzo potrzebujemy sie poczuc wreszcie dumni
          z polskosci. I tu trudno prezydentowi zaprzeczyc.

PF
          • zygfryd.okrutny Re: Kto chce pojednania, dazy do niego 05.03.06, 19:55
            lepiej nie mylic dumy narodowej z slepym nacjonalizmem. Rozejrzyjci sie troche dookola, kto z nami chce miec w europie cos wspolnego, czujecie ta pustke i izolacje miedzynarodowa? Nacjonalizm RP to epokoa lodowcowa dla calego spoleczentwa. Jako nastepna bedzie epoka, kamienia lupanego.
          • marek10004 Re: prezydent - patriota 05.03.06, 19:59
            Nareszcie wlasciwy czlowiek na wlasciwym miejscu. Po sowieckim kacyku
            (Jaruzelski), nastala era pseudo "salonowca", parweniusza Kwasniewskiego.
            Czowiek zamieszany w niezliczone afery i alkoholik, przez dziesiec lat spychal
            Polske na peryferie polityczne, dbajac tylko o swoje prywatne interesy. Pytam
            sie; co daly jego umizgi do Schrodera, Putina, Chiraca? Gazociag
            rosyjsko-niemiecki, hanbiace potraktowanie polskiej delegacji w Rosji, pobicia
            polskich politykow, szydercze wypowiedzi Chiraca? Trudno chyba uznac to za
            sukcesy dyplomatyczne. Zarowno Rosjanie jak i Niemcy i tak robia swoje. Z jedna
            tylko roznica. Niemcy usmiechajac sie milo, a Rosjanie szyderczo.
            Prezydent L. Kaczynski stanowczo informuje Europe, iz traktowanie Polski w taki
            sposob nie bedzie dluzej tolerowane. Nie sposob nie przyznac mu racji.
            • zygfryd.okrutny Re: prezydent - patriota 05.03.06, 20:04
              no dobra, ale co moze Polaks w stosunku do Rosji, czy Niemiec? nalozy jakies sankcje gospodarcze, zakreci gaz, czy wstrzyma eksport ziemniakow? Skad ten kurs konfrontacyjny, gdy inni wookolo naszego zascianka, wpolpracuja, robia miliardowe interesy z "wrogami" Polski. Bzdurej dumy narodowej nie da sie wsadzic do garka, o czym wiedza 50% spolecznosci polskiej zyjacej w nedzy.
              • zigzaur Re: prezydent - patriota 05.03.06, 20:21
                A jakież to "miliardowe interesy" można robić z Rosją?
                Kupowanie surowców i eksport towarów konsumpcyjnych (albo bardzo tanich albo
                luksusowych) to nic sensacyjnego.
                Zobaczymy, jak obudzą się ci, którzy władowali pieniądze w inwestycje w Rosji i
                stracą.
            • krzysztofjaroszek Re: prezydent - patriota 05.03.06, 20:07
              Panier Marku, nigdy nie byłem fanem braci Kaczyńskich i PiSu, ale w pełni
              zgadzam się z Pana wypowiedzią. Nic dadać, nic ująć.
            • janwu Re: prezydent - patriota 05.03.06, 20:34
              To co ten twoj patriota wygaduje to bufonada w super wydaniu. Wiesz co robia
              inne narody gdy slysza takie kacze gadanie. Nie wstrzasaja ramionami bo sa
              kulturalni i udaja ze ich zdanie baaardzo ich interesuje. Po pradzie maja je
              gdzies. W Europie jo Polsce mowi sie tylko tyle ile potrzeba aby nie byc
              niegrzecznym. Co dotychczas zrobil ten twoj "patriota" - USA bla, bla bla,
              Francja - awantura, Ukraina - wstyt, Czechy - ramie w ramie przeciw gejom. Jezu
              plakac sie chce.

PS. A wiesz jakie mial Tomasz Mann zdanie o patriotyzmie. "TO PORZYWKA DLA
              IDIOTOW. Niestety tego- podobnie jak ty -Niemcy nie zrozumieli
              • marek10004 Re: do janwu 05.03.06, 20:42
                W zasadzie na tym forum nie wypomina sie bledow gramatycznych, czy tez
                stylistycznych. No, ale jakis minimalny poziom nalezy jednak reprezentowac.
                Nie negujac tego, iz z Twoim laniem wody wogole nie da sie polemizowac, musze
                dodac jeszcze jedno. Wroc do podstawowki, daj mi znac jak ja ukonczysz i wtedy
                wrocimy do naszej dyskusji.
          • amdrzej11 Re: Kto chce pojednania, dazy do niego 05.03.06, 21:36
            Pozwol, ze Ciebie zapytam - sluchales tego radia, czy sluchales ludzi, ktorzy
            slyszeli tych co sluchali?
      • prawdziwek1 Re: Kto chce pojednania, dazy do niego 06.03.06, 15:39
        zygfryd.okrutny liżesz d..ę niemcom-dobrze może w nagrodę jako jednego z
        pierwszych Cię usmażą w przyszłym krematorium.
    • hernandez Ten czlowiek probuje chyba sklocic wszystkich kogo 05.03.06, 19:41
      mozna pod haslami dbania o polske niszczy i pali wszystkie mosty. Ale to jest
      najlepsze zdanie "Byłem przez trzy lata prezydentem Warszawy i zawsze
      popierałem wejście Polski do UE". Co ma piernik do wiatraka????
      • tadeusz_ja Kaczyński epatuje Europę bufonadą, i polskim 05.03.06, 20:13
        kompleksem,wystawiając tym samym Polsce jak nagorsze świadectwo.Ten Pan
        doprowadzi niechybnie do zmarginalizowania roli Polski w Europie,i w kosekwencji
        do wyrzucenia tego Kraju ze struktur wspólnoty,to tylko kwestia czasu!
        • zygfryd.okrutny po co Polsce pojednanie z Niemcami 05.03.06, 20:18
          gdy to fajny interes, od czasu Gomulki wplywaja do Polski miliardy marek i euro w ramach zadosuczynienia za wyrzadzone krzywdy. tak rozwinal sie handel wina niemiecka, a wiec po cholere to zmieniac? Kasa buczy, gra i gaz ma, szczegolnie dla roznych prezesow, ktorzy ta kase dziela. Problem ofiar rozwiazuje sie w sposob naturalny, zeby dostac niemieckie odszkodowanie w Polsce, trzeba dlugo zyc, bardzo dlugo..
        • marek10004 Re: Kaczyński epatuje Europę bufonadą, i polskim 05.03.06, 20:23
          Rozumiem, iz polityka poprzednika przyniosla nam same korzysci i uczynila nas
          prawdziwa potega? Gratuluje uczucia samozadowolenia. Przykro mi, ale ja do tego
          nie widzialem zadnych powodow. Teraz jednak widze. Wiem jednak, iz aby miec
          takie odczucia, potrzebna jest jeszcze chec zrzucenia haniebnego traktowania.
          Jak widac nie wszyscy maja do tego dosc godnosci.
          • i-love-2-ski Re: Kaczyński epatuje Europę bufonadą, i polskim 05.03.06, 20:30
            marek10004 napisał:

> Rozumiem, iz polityka poprzednika przyniosla nam same korzysci i uczynila nas
            > prawdziwa potega? Gratuluje uczucia samozadowolenia. Przykro mi, ale ja do tego
            > nie widzialem zadnych powodow. Teraz jednak widze. Wiem jednak, iz aby miec
            > takie odczucia, potrzebna jest jeszcze chec zrzucenia haniebnego traktowania.
            > Jak widac nie wszyscy maja do tego dosc godnosci.

brawo,dokladnie tak samo mysle. ciekawe,ze jak nas komuszki reprezentowaly przed
            swiatem rozkradajac te Polske na lewo na prawo,to jakos nikt sie temu nie
            sprzeciwial,ale jak nareszcie ktos z tym zlodziejstwem chce zrobic porzadek,to
            wrzask sie podnosi na caly swiat. a czym przepraszam ma nam ta europa tak
            imponowac:moze tym,ze przystapila do wojny w iraku(anglia),czy moze tym,ze
            wsadza do mamra za poglady(austria),czy moze ta francyjka,ktora sama nie umie
            opanowac integracji wielu cudzoziemcowco widzielismy dobrze w czasie zamieszek
            rasowych,a moze te niemiaszki,ktore wiadomo tak polske kochaja....
          • zzamiedzy Re: Kaczyński epatuje Europę bufonadą, i polskim 05.03.06, 20:35
            Wsadz se "marek" honor w buty. Honorow wrocil Jurgiel z Brokseli i szlag trafi
            polski cukier. Czyzbys nie wiedzial, ze Polska ma nadwyzki zywnosci i moze je
            eksportowac do Rosji, tylko brak jest woli politycznej. Malo ci jednej rury to
            juz nastepna kreca Wegrzy z Rosjanami przez swoje morze oczywiscie z
            pominieciem Ukrainy. A kto powstrzymuje nowa rure przez Ukraine z pominieciem
            Rosji jak nie mierny dziennikarzyna, szef sluzb za Olszewskiego niejaki
            Naimski, obecnie chwilowo wiceminister?
            • zygfryd.okrutny Re: Kaczyński epatuje Europę bufonadą, i polskim 05.03.06, 20:42
              wasciwie to takiego Jurgiela w normalnym kraju pozbawionoby urzedu natychmiast, gdy w Brukseli wszystcy negocjowali kontygent produkcji cukru, ten uciekl z sali obrad, obrazony ze wszystcy mowia po angielsku. Wskutek nieuctwa ministra Polska stracila miliony Euro, a mogl wziosc chciaz tlumacza. Jaki pan taki i kram a wiec mazna sie troche posmiac z wasatych mundroli.
      • amdrzej11 Re: Ten czlowiek probuje chyba sklocic wszystkich 05.03.06, 22:22
        A Ty zapewne nalezysz do tej zalosnej kategori ludzi, ktorzy daja d..y nawet
        nieproszeni i byle komu!
    • zigzaur Lech Kaczyński nie poruszył ważnego tematu! 05.03.06, 20:18
      Większość cierpień niemieckiej ludności cywilnej (Prusy Wschodnie, Śląsk, Berlin
      i okolice) spowodowali żołnierze rosyjscy i NKWD a także rosyjska marynarka
      wojenna (statek "Wilhelm Gustloff").

Należy stale uświadamiać Niemcom, że wszystko, co złe w Europie, bierze się z
      sojuszy niemiecko-rosyjskich zawieranych wbrew Polakom, Anglosasom i innym
      ważnym europejskim narodom.

I właśnie Niemcy nie tylko, że płacą, ale w dodatku są uważani za JEDYNEGO (a
      przynajmniej GŁÓWNEGO) winowajcę.
      • prawdziwek1 Re: Lech Kaczyński nie poruszył ważnego tematu! 06.03.06, 15:59
        zigzaur-Ty chyba zapomniałeś,że w
        Oświęcimiu,Majdanku,Sobiborze,Treblince,Chełmnie to Polacy i Rosjanie mordowali
        niemców wyrządzając im wiele cierpień.Należy im ciągle uświadamiać,że oni są
        niewinni tylko ci wstrętni Polacy i Rosjanie- GŁU..K DO KWADRATU.
    • adalberto3 Z tymi bombardowaniami to lekka ... 05.03.06, 20:37
      .. przesada. Alianci zrzucili ok. 2 mln ton bomb. Straty niemieckie wśród
      ludności wyniosły nie więcej niż 500 tys. ludzi. Zginęło też 140 tys.
      alianckich lotników (100 tys. Anglików). Zniszczone zostały przde wszystkim
      niemieckie miasta.
      Straty Wehrmachtu to ok. 2,3 mln zabitych żołnierzy. Przy ludności Reichu ok.
      80 mln straty nie były zbyt duże. Inne kraje poniosły bez porównania większe
      straty.
      • aby Bombardowania jak obozy śmierci 05.03.06, 21:43
        Cyniczne okrucieństwo i systematyczność z jaką niszczono i palono miasta
        niemieckie w czasie tzw. "moralnych bombardowań" prowadzonych do ostatnich dni
        wojny jest porównywalnejedynie ze zbrodniczą machiną obozów śmierci.

W obu wypadkach chodziło o maksymalizację strat ludności cywilnej.
        Alianci opracowywali bardzo pieczołowicie wszystkie elementy tych rajdów, od
        wyboru celów (zabytkowe śródmieścia z gęstą zabudową i dzielnice mieszkaniowe),
        po dobór ładunków (m.in. różnego rodzaju bomby zapalające), zasięg i sekwencję
        bombardowania (przewidujące m.in. odcięcie dróg ewakuacyjnych i dojazdowych,
        niszczenie zbiorników z wodą, siedzib straży pożarnej, itp.).
        Kilka obrazków:
        www.zdf.de/ZDFde/inhalt/30/0,1872,1017534,00.html
        Najobszerniej pisze o tym Joerg Friedrich w książce "Der Brand", o której
        wspomniano już kiedyś w GW, ale która, jak dotąd - o ile mi wiadomo - nie
        została przetłumaczona na język polski.

W tygodniku "New Statesman" z 27 lutego b.r. ukazał się esej filozofa A.C.
        Graylinga powracający do tematu moralnej odpowiedzialności za zmasowane
        bombardowania niemieckich miast (w nalocie na Hamburg inaugurującym Operację
        Gomora zginęło jednej nocy ok. 45 000 ludzi). Grayling nie ma wątpliwości - to
        była zbrodnia wojenna.
        "Did America and Britain commit a war crime by bombing civilian populations in
        the cities of Germany and Japan during the Second World War? I examine this
        question in my book Among the Dead Cities, and unequivocally answer "yes".

Można by dodać, że w terminologii, która weszła do użycia w drugiej połowie XX
        wieku, tego rodzaju zabijanie ludzi kwalifikuje się - unequivocally, czyli
        jednoznacznie - jako zbrodnia przeciw ludzkości.
        • zigzaur Re: Bombardowania jak obozy śmierci - bzdurzysz! 05.03.06, 23:05
          Bzdurzysz człowieku!

II wojnę światową rozpoczęły Niemcy w sojuszu z Rosją 1 września od nalotów na
          cywilne polskie obiekty a już 3 września niemiecki U-Boot zatopił brytyjski
          cywilny statek "Athenia". Czyli już trzeciego dnia stało się jasne, jak ta wojna
          będzie prowadzona.
          Niemiecka wojna przeciwko angielskiej cywilnej flocie (nazywana przez
          niemieckich historyków "Handelskrieg") była działaniem zbrodniczym. Nic
          dziwnego, że Brytyjczycy odpowiedzieli tak, jak odpowiedzieli.
          Poza tym była to wojna przemysłów. Dywizje pancerne na froncie były ważne ale
          fabryki czołgów, amunicji i paliwa były jeszcze ważniejsze.

Zresztą, Hitler mógł skapitulować już 3 września 1939. Nikt mu tego nie zabraniał.
          • aby Re: Bombardowania jak obozy śmierci 06.03.06, 00:50
            Rozumiem, że Pan się oburzył. Trudno, ale takie są fakty i obiektywnie tak
            trzeba je ocenić.

Należy odróżnić prowadzenie wojny od sposobu prowadzenia wojny, gdyż tylko
            wówczas pojęcia takie jak zbrodnie wojenne mają sens. Pewne sposoby prowadzenia
            wojny są zakazane dla wszystkich uczestników konfliktu - agresora, odpierającego
            agresję, oszukanego, powalonego na ziemię, itd.
            Dlatego napad Niemiec hitlerowskich na Polskę 1.IX.1939, ani kolejne aneksje, w
            porozumieniu z ZSRR czy bez, nie zwalniały żadnej ze stron z respektowania
            odpowiednich konwencji. Niemcy, by było jasne, w trakcie wojny dopuściły się
            zbrodni wojennych, zbrodni przeciw ludzkości i zbrodni ludobójstwa, przy czym
            ciężar tych zbrodni rozkłada się nierównomiernie - przeciwnicy z frontu
            zachodniego byli traktowani przyzwoicie, Żydzi oraz Rosjanie byli mordowani
            hurtowo i bez skrupułów.
            Alianci poprzez umyślne bombardowania centrów miast o ogromej wartości
            kulturowej (i bez znaczenia militarnego) oraz ludności cywilnej winni są zbrodni
            wojennych i zbrodni przeciw ludzkości.

Nie ma Pan racji twierdząc, że już w pierwszych dniach wojny przesądzony był jej
            barbarzyński charakter. Choć pewne elementy polityki okupanta w Polsce miały
            cechy zbrodni (egzekucje wg. list proskrypcyjnych na terenach przyłączonych do
            Rzeszy), to np. wzięci do niewoli polscy oficerowie byli internowani w obozach
            zgodnie z Konwencją Genewską.
            Co do Athenii. Kapitan niemieckiego U-Boota pomyłkowo storpedował nieuzbrojony
            statek pasażerski, co spowodowało ogromną konsternację w Berlinie (na pokładzie
            znajdowało się kilkuset obywateli amerykańskich). Niemcy wypierały się
            odpowiedzialności za zatopienie Athenii aż do końca wojny, a 4 września Hitler
            wydał bezwzględny zakaz atakowania wszelkich statków pasażerskich. W pierwszej
            fazie wojny po obu stronach wyraźnie widać było chęć utrzymania konfliktu w
            pewnych, bardzo ograniczonych ramach, co znalazło swoje odbicie w określeniu
            drole de guerre.
            • aby Re: Bombardowania jak obozy śmierci 06.03.06, 01:32
              Re: zigzaur
              (cd.)
              "Niemiecka wojna przeciwko angielskiej cywilnej flocie (nazywana przez
              niemieckich historyków "Handelskrieg") była działaniem zbrodniczym."

Sprawa nie jest tak oczywista jak to pokazuje amerykański film "U-571", jak
              wiadomo, fałszujący historię gdzie się tylko da.

The movie has also been criticized for a scene in which the U-boat crewmen
              machine-gun Allied merchant crewmen who have survived their ship's sinking,
              killing them in cold blood as they float helplessly in their lifeboat. The
              implication is that the killing of survivors was typical U-boat behavior.
              Critics of the U-571 movie point out that this is an incorrect depiction of
              typical U-boat crew behavior. In contrast to the depiction of U-boat men in the
              movie, and to the behavior of German armed forces in other services and fronts,
              U-boat crewman almost universally followed the accepted rules of war; in a
              number of incidents, they helped survivors with food, directions and
              occasionally medical aid. Assistance to survivors only stopped after Admiral
              Karl Dönitz issued the "Laconia order" following a US attack on U-boats
              transporting injured POWs under a flag of truce (the Laconia Incident). Out of
              several thousand sinkings of merchantmen in World War II, there is only one
              documented case of a U-boat crew deliberately attacking the ship's survivors.

en.wikipedia.org/wiki/U-571_(film)
              • zigzaur Re: Bombardowania jak obozy śmierci 06.03.06, 08:49
                Amerykanie fałszują historię?

Chyba szanowny przedmówca był politrukiem w LWP. Nie widzę innego wytłumaczenia.
            • zigzaur Re: Bombardowania jak obozy śmierci 06.03.06, 08:48
              Nieprawda!

Barbarzyński charakter prowadzonej przez Niemcy wojny został ustalony już na
              samym początku. Proszę poczytać coś o protokole Hoßbacha a najlepiej
              przemówienia Hitlera w oryginale.

To nieprawda, że Niemcy nie atakowali cywilnych statków. Właśnie atakowali. To
              do tych celów stworzono całą flotę podwodną.

Owszem, wielu polskich oficerów zostało wziętych do niewoli zgodnie z prawem
              wojennym. Ale nie brakło przypadków morderstw na jeńcach. Poza tym, wielu
              polskich jeńców wojennych Niemcy nie traktowali jak jeńców tylko jako
              przymusowych robotników posługując się argumentem, że skoro polskie państwo
              "przestało istnieć", to i polscy jeńcy nie są jeńcami, bo polska armia nie istnieje.

Fakt, że w większości przypadków Wehrmacht przestrzegał konwencji wobec jeńców
              wynika z istniejącej jeszcze od czasów przedwojennych apolityczności Wehrmachtu.
              Chodziło o to, że wojskowi mieli zakaz przynależności do partii politycznych w
              tym także do NSDAP, co było przestrzegane dość długo. Dopiero jesienią 1944
              wprowadzono do Wehrmachtu "oficerów politycznych" z NSDAP. Wynikało to z jednej
              strony z utraty zaufania po zamachu von Stauffenberga, z drugiej strony z
              fascynacji pewnym ideologicznym wzorem (nie piszę dalej, bo polonofoby pomówią
              mnie o rusofobię).

Nie można "utrzymywać konfliktu w pewnych rozsądnych granicach". Nie ma
              pośredniego stadium między pokojem a wojną. Skoro jest wojna, to niszczy się
              przeciwnika.
              Zresztą, niszczenie zasobów materialnych przeciwnika jest równie stare jak wojny.
    • wladyslaw.studnicki Potrzebne prawdziwe partnerstwo 05.03.06, 20:43
      polsko-niemieckie. Na bazie historii nie da się go zbudować, bo miliony trupów
      nie mogą łączyć, zawsze bądą dzielić. Nie znaczy to że można zapomnieć o
      historii, to też zła droga. Po prostu historię odsuńmy od polityki. A w
      polityce skupmy się na wspólnych interesach w tej częsci Europy i gospodarce.
      Obu krajom zależy przecież na stabilności tego samego obszaru Europy, oba kraje
      są bardzo silnie powiązane ze sobą. Trzeba zatem współpracować i dążyć do
      partnerstwa, które zaowocowałoby stworzeniem grupy 3 państw:Polski, Francji i
      Niemiec, które odgrywałyby najistotniejszą rolę w UE.

Kaczor myli się stawiając na USA, niech kupi sobie mapę i sprawdzi na jakim
      kontynencie leży Polska.
      • polonski Re: studnicki to oszolom... 05.03.06, 21:48
        Zmuszanie Prezydenta Polski do odpowiadania i zajmowania sie ta sprawa juz
        samo sobie jest agresywnoscia germanska i ma znamiona nieslychanej
        bezczelnosci. Dokladnie jak zaraz przed napadem na Polske w 39.

Przyjrzyjcie sie jak niemcy liza dupe innym w tym samym czasie a do Polski
        odnosza sie z wielka arogancja. Skad jest to znane.
    • buszek3 Wreszcie mamy Prezydenta.. nie klepie po plecach.. 05.03.06, 22:10
      nie zaprzyjaznia sie w celach prywatnych / wakacje, etc. jak Kwasniewski / ale
      ze spokojem i twardo reprezetuje polski interes i polski punkt widzenia
      historii.. Kaczynski to twardy orzech do zgryzienia dla niektorych przywodcow
      UE czy Putina.. Ale spokojnie i twardo prezentujac nasze racje wygra dla Polski
      duzo wiecej niz jego poprzednik...www.panstwozla.pl
      • herr7 panie Buszek drogi! 05.03.06, 22:47
        Przecież nikt rozsądny nie będzie się na tym szczeblu kłócił o historię. Robią
        to tylko Polacy. Obywatele UK, Francji czy Niemiec mogą sobie przy piwie czy
        winie dysktutować do woli...ale proszę zauważyć, że oni to mogą robić zupełnie
        swobodnie i (poza może Niemcami) być przy swoich zdaniach. Ale nie rządy, czyli
        premierzy i prezydenci. Ich zadanie jest zupełnie inne. Chciałbym tym
        machającym szabelką przypomnieć że Polska potrzebuje sojuszników, choćby po to
        żeby załatwic coś dla siebie w Unii.

Co do owej nieszczęsnej rury to wszystko na to wskazuje że będzie nią także
        płynął gaz z rosyjskich pól na Morzu Barentsa. Proszę spojrzeć na mapę gdzie
        jest to morze. Polski po prostu nikt tu o zdanie nie pyta, gdyz nas to nie
        dotyczy. Projekt jest europejski, a Polska się w tym biznesie nie liczy, ani
        jako producent, ani jako konsument, a jako kraj tranzytowy robiła wszystko (np.
        słynna piereszejka do Ukrainy) żeby nim nie być. Podobnie będzie z Ukrainą, gdy
        gaz popłynie przez Turcję na Bałkany.
        • zio29 Re: panie Buszek drogi! 06.03.06, 04:25
          > Przecież nikt rozsądny nie będzie się na tym szczeblu kłócił o historię.
          Robią
          > to tylko Polacy. Obywatele UK, Francji czy Niemiec mogą sobie przy piwie czy

zauważ na małą różnicę .. To nie Francja ani Anglia były najbardziej
          zniszczonym krajem w czasie ostatniej wojny .. Niemcy nie wymordowali kilku
          milionów etnicznych Anglików albo Francuzów tylko ... Polaków

PS: nie piereszejka a pieremyczka ..
      • eva15 kopniaki jako metoda w polityce zagranicznej 06.03.06, 01:31
        Może zachowanie prez. Kaczyńskiego jest prawidłowe. Ale proszą podać, co
        konkretnie on tą metodą osiągnął dla polskiej racji stanu w EU i u Putina?? Co
        to daje?

Pan prezydent Kaczyński nie klepie po plecach (nota bene - Kwach też nie
        klepał, to jego klepano), on kopie w podbrzusze, to widać gołym okiem. To fakt.
        Ale:
        Co to konkretnie daje??
        • zio29 Re: kopniaki jako metoda w polityce zagranicznej 06.03.06, 04:26
          chociażby to że nie będzie czekał 30 minut aż go wpuszczą na salony albo nie
          będzie siedział w ostatnich rzędach miejsc ..

mało ?? jak na wejście ?
          • eva15 Re: kopniaki jako metoda w polityce zagranicznej 06.03.06, 11:10
            zio29 napisał:

> chociażby to że nie będzie czekał 30 minut aż go wpuszczą na salony albo nie
            > będzie siedział w ostatnich rzędach miejsc ..

Pewnie nie będzie, zwłaszcza gdy przestaną go zapraszać
        • zigzaur Re: kopniaki jako metoda w polityce zagranicznej 06.03.06, 08:52
          Historia, a także współczesność, dyplomacji zna znacznie wymowniejsze przykłady
          "kopniaków w dyplomacji". Kaczyński nie jest ani wynalazcą ani też głównym
          zwolennikiem kopniaków.

To już wiem, skąd wzięło się przysłowie "Niech cię kaczka kopnie!"
        • borrka Swieta naiwnosci ! 06.03.06, 11:00
          Co to konkretnie daje ?
          A znakomity image wsrod polskich krajowcow, szczegolnie tych "wyczekujacych", tzn. niezdecydowanej czesci elektoratu PO.
          Juz dalo, jak widac z komentarzy i to jest bardzo sprytne.

Niczego wiecej Kaczynski zapewne nie oczekiwal, bo polityki nie uprawia sie porzez wywiady.
          No w kazdym razie w zakresie konkretow, a nie deklaracji programowych.
          Niemcy pewnie wywiadu nie zauwaza, bo zajeci sa glownie ptasia grypa i swoim galopujacym bezrobociem wschodnich landow.
        • calcinus Re: kopniaki jako metoda w polityce zagranicznej 06.03.06, 21:09
          Zdaje sie ze metode kopniakow zastosowal piewsze tow. Gierard :)
      • pio41 Re: Wreszcie mamy Prezydenta.. nie klepie po plec 06.03.06, 09:24
        Zeby cos osiagnac, nalezy negocjowac, a nie obrazac sie, ewentualnie obrazac
        innych. Nasz niedorozwiniety prezydent pajacuje, jego poglady na swiat i
        polityke pochodza z dziewietnastowiecznych podrecznikow i manifestow
        politycznych, pan profesor nie zdarzyl w swym krotkim zyciu siegnac do
        literatury wspolczesnej. Jego obycie miedzynarodowe kojarzy sie rozmaitymi
        ciekawymi wypowiedziami Berlusconiego, czy swego czasu jego ministra ds.
        turystyki. (Przynajmniej Berlusconi nie probuje podwazac sensu Europy, z ktorej
        Kaczynskiemu podpobaja sie tylko pieniazki i to tez nie wszystkie). Takie
        wypowiedzi budza zazenowanie.

Trzeba byc niespelna rozumu, zeby pluc na reke, ktora wlasnie przyznala Polsce
        grube pieniadze, rezygnujac z pozostawienia tych pieniedzy w Niemczech.
        Historia jest tylko historia, milo o niej porozmawiac i powylewac zale, lecz
        nie jest to sposob na zbudowanie czegokolwiek. No, ale Kaczynski, za swojej
        prezydentury zbydowal tylko muzeum powstania, poza tym burzyl uklady. Trudno
        wymagac od czlowieka od takiej mentalnosci, zeby cokolwiek zbudowal dla Polski,
        oprocz kilku pomnikow (najlepiej wlasnego meczenstwa).

Kaczynski to wstyd Polski!
    • nonieee Turcja w Europie 05.03.06, 22:22
      euro67 napisał:

> Wszystko moge zniesc , ale nie Turcji i nastepnych 60 mln Muzulmanow w UE juz
      > nie. Niech moze o. tadeusz albo ktos inny ktos przypomni Panu Prezydentowi
      > Kaczynskiemu ze kard. Ratzinger juz wielokrotnie wypowiadal sie porzeciw temu
      > rozszerzeniu.

Dokladnie. Turcja w UE to duuuzy blad. mam nadzieje, ze uda sie nie dopuscic do
      tego bledu.
    • zio29 Re: Fragmenty wywiadu Lecha Kaczyńskiego dla "Der 06.03.06, 04:22
      Dobry kierunek ..

Uważam jednak że przeciętny czytelnik powinien dowiedzieć się od byłego
      prrezydenta Warszawy o chociażby ogromie zbrodni popełnionych przez Niemców w
      czasie Powstania Warszawskiego .. Zamiast tego słyszy o bombardowaniu polskich
      miast .. Warszawa ucierpiała najbardziej w czasie Powstania i tuż po nim i
      bynajmniej nie w efekcie bombardowania ale w czasie walk oraz ustawicznej
      dewastacji przez specjalne grupy do tego powołane ..

Więcej realnych odniesień historycznych .. Panie Prezydencie !!!!
    • emar2 tamte naloty były z innej opcji politycznej??? 06.03.06, 08:31
      kurdupel bez wyczucia
    • toja3003 to teraz Turcja jest naszym sojusznikiem? 06.03.06, 08:57
      • j_karolak oczywiście, że tak. 06.03.06, 13:43
        A niby kto jeżeli nie Turcja?
    • pio41 Kaczynski, ty chamie!!!! 06.03.06, 09:07
      U nas najwięksi euroentuzjaści, oczywiście nie wszyscy, to ludzie, którzy
      szczególnie głęboko angażowali się w reżim komunistyczny i właściwie nie
      chcieli o Zachodzie nic wiedzieć

Nie zycze sobie, panie Kaczynski, zeby kojarzyl euroentuzjastow z PRLowska
      komuna. Ja i wielu moich znajomych kiedys przeciwstawialo sie komunistycznemu
      rezimowi (do ktorego panu, panie Kaczynski razez z pana psychopatycznym bratem
      nie jest daleko), a nastepnie z poczuciem spelnienia glosowalo za
      przystapieniem Polski do UE. Czlonkowstwo w UE jest przypieczetowaniem idei
      wolnosciowej, a nie droga ku utracie suwerennosci, czego w swej profesorskiej
      tepocie nie jestes pan w stanie zrozumiec. Prawo unijne, jakieby nie bylo, a
      zwlaszcza Karta Praw Czlowieka, gwarantuje mi ochrone przed pana mentalnym
      wsteczniactwem i proba zawladniecia przez pana rodzine panstem w imie
      plyciuchnych pobudek zemsty na wszystkich za wszystko. co cie w zyciu spotkalo.

Przestan pan wreszcie wstyd przynosic temu krajowi, przestan wreszcie obrazac
      ludzi, przelewac swoje frustracje na caly narod!

(PS. wg www.spieprzajdziadu.com jeszcze 1753 dni do konca kadencji)

• bismarkhitesv99 Morderca polski jest inny jak morderca Niemiecki ! 06.03.06, 10:06
        Do tych porownan ktore bombardowania byly lepsze a ktore gorsze mozna tylko
        dodac ze glupota jego i polaczkow niezna granic.Ale to ze za EU sa prawie
        wszyscy komunisci to ma racje u nas tez tepsy z SPD +Grüne tez tego
        chca.Dlatego mamy tak duzo tu dzikusow bo bez nich te partie by nic nieznaczyly.
        • borrka Buda Foksiu 06.03.06, 11:06
          Foksiu niewdzieczny.
          Te "psy" jak piszesz, zalatwily ci socjal i jeszcze za nauke niemieckiego zaplaca.
          Wiec BUDA.
        • prawdziwek1 Re: Morderca polski jest inny jak morderca Niemie 06.03.06, 16:15
          bismarkhitesv99-przyjacielu zbrodniarzy niemieckich,zapomniałeś o
          przysłowiu 'kto mieczem wojuje ten od miecza ginie' a kto zaczoł mieczem
          wojować to chyba nie zapomniałeś.
          • koegel1 Przyjacielu ubekow i mordercow.!!! 06.03.06, 18:29
            I znowu durna zawszona czerwona polska zaczyna sie pienic gdy jej sie prawde
            wytknie w oczka.To co my sobie postawimy to was gowno obchodzi i mordy w kubel
            i do budy.
      • scag Re: Kaczynski, ty chamie!!!! 07.03.06, 06:10
        pio41 napisał:
        >Ja i wielu moich znajomych kiedys przeciwstawialo sie komunistycznemu
        > rezimowi (do ktorego panu, panie Kaczynski razez z pana psychopatycznym
        >bratem nie jest daleko

Jaki ty odwazny jestes Bojowniku, ales mu nawrzucal, wow.
        moze Ci jakis pomnik postawia?
    • j_karolak Brawo - TURCJA w UE!! 06.03.06, 13:39
      "- Jeśli chodzi o rozszerzenie UE, to w przeciwieństwie do innych krajów w
      ogóle nie jesteśmy sceptyczni. Jesteśmy za przyjęciem zarówno Ukrainy, jak i
      Turcji. Nie można też mówić o tym, że jednostronnie wysuwamy nasze interesy na
      pierwszy plan. Austria na przykład opóźnia negocjacje akcesyjne z Turcją.
      Dlaczego jestem przeciwko pogłębieniu? Jest wiele powodów. "

Dobrze powiedziane. Nie będzie nam Austria ze swoimi faszystowskimi
      resentymentami wyznaczała kierunku rozwoju polityki zagranicznej. Sama ma
      układy i interesy z chorwackimi nazistami i żeby ugrać jak najwięcej dla siebie
      szantażuje całą Europę wstrzymaniem rozmów z Turcją. Tymczasem Turcja będzie
      strategicznym sprzymierzeńcem Polski w UE!
    • mosessex bardzo dobry ruch prezydenta kaczyńskiego 06.03.06, 15:16
      teraz niemcy będą musieli odnieść sie także w formie publicznej na postawione
      przez prezydenta kaczyńskiego pytania i kwestie.
      problemy sa bardzo obszerne i ostro postawione.
      bronia polskiej racji stanu.
      brawo.
    • obces Re: Fragmenty wywiadu Lecha Kaczyńskiego dla "Der 06.03.06, 19:22
      Kaczorek nie jest z mojej bajki, ale coraz bardziej mi się podoba. Brawo!

PS. Jeden drobiazg, Panie Prezydencie. Kraje bałtyckie były niepodległe w
      okresie międzywojennym, o czym powinien wiedzieć chyba każdy absolwent
      podstawówki.

"- Trzeba wziąć pod uwagę to, że do Unii wstąpiły kraje, które przez
      dziesięciolecia były pozbawione suwerenności, tak jak Polska, albo w ogóle nie
      miały własnego państwa, tak jak Bałtowie. Dla tych krajów niezależność jest
      szczególnie ważna."
    • 666hogata Re: Fragmenty wywiadu Lecha Kaczyńskiego dla "Der 06.03.06, 21:09
      Trudno to nazwac reprezentowaniem Polski, jesli mamy byc tak reorezentowani na
      lamach pism zagranicznych, to ja wole, zeby ten pan w ogole mnie nie reprezentowal.
      • polonski Re: Skoro tak... 06.03.06, 21:37
        to trzeba bylo isc na wybory cwaniaczki z japami zasmarowanymi komuna.
        Wbij sobie to tej plaskiej glowy, ze jest pierwszy po wojnie Polski Prezydent
        ktorego sie ja i Polonia NIE WSTYDZI!!!!!!!!.

Chociaz glosowalem na Tuska, to po tej wypowiedzi Prezydenta moj szacunek do
        Niego rosnie.

Panie Prezydencie tak trzymac.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka