Dodaj do ulubionych

Wybory w... Polsce

22.03.06, 16:15
Pomyslalem, ze ciekawie byloby uslyszec kto na kogo glosowal w ostatnich
wyborach parlamentarnych i prezydenckich w Polsce I dlaczego. Nie ma nic
wspolnego z KRL-D per se, ale interesuje mnie w jaki system w Polsce ludzie
wierza.

Osobiscie, przyznaje bez bicia, glosowalem na PiS. W wyborach prezydenckich
nie glosowalem, bo nie mialem w tym dniu czasu na wyjazd do Bostonu. Jednak
tak na prawde to glosowalem na POPiS a nie ‘os’ PiS-Romek-Lepperus. Jestem
rozczarowany rozwojem wydarzen I za obecny stan rzeczy w duze mierze obwiniam
rowniez PO z obraznonym na caly swiat Tuskiem. PiS sie niestety nie popisalo,
lecz PO mialo swoj znaczacy wklad w obecna sytuacje.

A powody ktorymi sie kierowalem przy wyborze PiS wiaza sie glownie z
programem oczyszczenia zycia politycznego i biznesowego z roznej masci
kretaczy i ukladow. Zgadzam sie z teza ze w III RP powstala grupa ktora w
sposbo jednoznaczny skorzystala w sposob nieuczciwy na trasformacji. Jestem
za stworzeniem przejrzystych zasad, wzmocnieniem prokuratury i sadow, tak
zeby skutecznie mogly dzialac. Uwazam tez ze PiS jest partia konsekwenta z
ludzmi z idealami i wizja a to sie w polityce liczy. Moze zabrzmi to naiwnie
ale uwazam, ze sa to rowniez ludzie o wyzszych niz przecietnie w polskiej
polityce standartach moralnych.

Co do programu gospodarczego to blizej mi do Platformy, lecz wierzac ze
bedzie koalicja POPiS mialem nadzieje, ze generalny kierunek zmian i reform
powinien dyktowac PiS z Platforma go wspomagajaca. Calego tego balaganu i
wojny podjazdowej nie bede juz komentowal bo mozna by bez konca.

A jak to bylo u was? Jaka wizja Polski wam sie marzy?
Obserwuj wątek
    • kim_bar_tek Re: Wybory w... Polsce 22.03.06, 16:22
      zupełnie mnie nie zaskoczyłeś tym PiS'em - bije z Ciebie taki sam prawicowy
      fanatyzm co z Kaczek. Piszesz o wyższych od przeciętnych standardów moralnych w
      PiS'ie? A co powiesz o panu Kryże, który skazywał opozycjonistów w stanie
      wojennym (przecież powinno Ci to przeszkadzać) co powiesz o Wassermanie, który
      doprowadza sobie gaz prywatnym gazociągiem.
      Co powiesz o ministrze rolnictwa, który ze swojej limuzyny robi Rydzyk Radio
      Taxi. Jedyne co mi się podoba podczas rządów PiS to więcej policji na ulicach i
      spokojniejsze miasta - przynajmniej moje.

Jeśli chodzi o mnie to osobiście głosowałem na PO, teraz zagłosuje na SLD które
      nie jest już tą partią co kiedyś.
      • nicolas1981 Re: Wybory w... Polsce 22.03.06, 16:25
        Liberal z ciebie:)
      • bugsior Re: Wybory w... Polsce 22.03.06, 16:45
        hehe, ale sie bartus obruszyles. ale wiesz to taka mini prowokacja, bo widzisz
        PiS blizej jest do tradycyjnych polskich wartosci niz PO. blizej im do tej
        polskiej rdzennej kultury i tradycji. a gdzie tutaj sie wpasowuje znienawidzony
        przez polakow-sowietikusow 'liberal' z PO? nieladnie bartus, nieladnie,
        czyba 'polska tradycje' zdradzasz.

jakie to uczucie pojsc sobie do urny i wybrac liderow? fajne?

co do sld to rzeczywiscie tez mnie nie zaskoczyles. oczywiscie to inne sld,
        lider sie odlodzil i siedza z dziobami zamknietymi bo tyle co nakradli to
        powinno sie ich chyba w ogole jako organizacje przestepcza traktowac.
        zapomniales dodac ze ci bardziej oswieceni do sdrp przeszli a beton jak byl w
        sld to i tam zostal. tylko teraz olejniczak, chlopak biedulka, zrozumial ze
        trzeba retoryke zmienic. tak wiec retoryka inna a beton ten sam.
        • kim_bar_tek Re: Wybory w... Polsce 22.03.06, 16:52
          nie zgadzam się, beton przecież pogonił z sejmu. no i zapomniałeś o
          Napieralskim.
          sorry, ale jeśli tradycyjną polską wartością jest czczenie przez członków PiS'u
          jakiegoś bożka z Torunia to ja faktycznie nie będę takich wartości pielęgnował.
          • bugsior Re: Wybory w... Polsce 22.03.06, 17:01
            bartus, ale to jest polska tradycja!!! no to jak, ty mozesz sie nie zgadzac z
            tym co tradycyjne, XV wieczke, a koreancyzk nie moze? dla koreancyzka z polnocy
            rozwoj tradycji zatrzymal sie kilkaset lat temu? tak, zaraz powiesz, ze to inna
            kultura, ale dlaczego nikt sie go nie spyta co on o tym mysli? powiesz, ze nic
            nie mysli. jak nic nie mysli to nie pojdzie zaglosowac, chyba prosta sprawa nie?

dlaczego na poludniu sie koreanczykow pytaja co to znaczy dla nich kultura
            koreanska a na polnocy nie? dlaczego na poludniu pozwala sie wybrac samym
            koreanczylom co chca ze swoja kultura robic i co o niej mysla. czy ktos ich
            zmusza do chodzenia do urn przeciw konfucjanizmowi? czy ktos ich zmusza do
            posiadania prawnika i obrony w sadzie? przeciez tez mozga sobie zrobic takie
            warunkin jak na polnocy, czyli poprosic o kulke bez procesu. i co wtedy? jak
            chce to koreanczyk moze zyc w 'kulturze' takiej jak na polnocy. tylko ktory
            chce?

bartus, ales ty hipokryta. nie podoba ci sie polska kultura, tradycja i
            historia? w korei jakby ci sie nie podobala 'kultura' wprowadzona przez kimka
            to wiesz co by sie stalo, nie wiesz? obozik gdzie 'przez' prace by
            cie 'zresocjalizowali'... alternatywnie kulka.
            • kim_bar_tek Re: Wybory w... Polsce 22.03.06, 17:04
              z polskiej historii nie trawie tylko naszej religijności, często zresztą na
              pokaz.
              • bugsior Re: Wybory w... Polsce 22.03.06, 17:10
                ale co ty tutaj negujesz. to jest kultura i tyle, religijnosc zdominowala
                polska hisotire, swiadomosc narodowa, konsolidowala polakow przez wieku,
                szczegolnie podczas zaborow. to jest od wiekow jedna z pierwszorzednych cech
                polskich kultury i tradycji czy ci sie podoba czy nie.

nie odpowiedziales bartusiu na moje pytanie z poprzedniego posta. dlaczego w
                polsce nie powinnismy miec w systemie 'tradycyjnych' wartosci? a jakby kaczory
                zaczyly publiczne chlosty chlopow za to ze sie nie podporzadkuja jakiemus prawu
                to wszedzie za granica bys tlumaczyl ze to czesc polskiej kultury (bo chopa
                panszczyznianego przez wieki bez konsekwencji mozna bylo chlostac) wiec
                wszystkim od tego wara? bo przeciez zachod nie zrozumie 'polskiej tradycji'?

widzisz bartus hipokryzje?

no to jak z ta kultura jest? ciebie sie spytali co myslisz o polskiej kulturze.
                dlaczego koreanczyka nikt sie nie pyta?
                • kim_bar_tek Re: Wybory w... Polsce 22.03.06, 17:30
                  proszę bardzo możemy sobie mieć tradycyjne państwo, ale nie takie którym rządzą
                  Kaczki zdalnie sterowane z tylnego siedzenia w Toruniu
                  • bugsior Re: Wybory w... Polsce 22.03.06, 17:34
                    ale bartus wykret jakich malo. ewidentnie unikasz odpowiedzi.

sprawa jest prosta. PiS zarysowywuje wizje panstwa tradycyjnego, w wielu
                    miejscach powiedzialbym skostnialego, ale coz, taka mentalnosci i tradycja
                    polska. oczywiscie sa tez inne opinie, ktore w wyborach znajduja
                    odzwierciedlenie.

a jak sprawa w korei wyglada?
                    • kim_bar_tek Re: Wybory w... Polsce 22.03.06, 17:35
                      dla mnie Kaczki nie są ludźmi którzy mogą nam takie państwo tradycyjne stworzyć.
                      A Korea owszem dba o tradycje, jak już wiele razy pisałem
                      • bugsior Re: Wybory w... Polsce 22.03.06, 17:39
                        bartus, ale oni mysla ze sa i ogromna wiekszosc polakow tez tak mysli. wiem, bo
                        sie ich spytali a nie dlatego ze kaczki mi tak powiedzialy.

a w korei? kimek powiedzial ze kazdy go kocha. wiesz ze sa tacy ktorzy go nie
                        kochaja? tzn. sa z regoly w obozach, albo juz zapomnieli ze go nie kochaja albo
                        ze jest mozliwosc pokochania kogos innego.

zagmatwales sie i wyszedl zonk. upsss...
                  • bugsior Re: Wybory w... Polsce 22.03.06, 17:36
                    twoj argument o 'slusznosci' kulturowej i niezrozumieniu tego przez innych po
                    prostu upadl.

krytykujac PiS po raz kolejny samoboja sobie strzeliles.
                    • kim_bar_tek Re: Wybory w... Polsce 22.03.06, 17:37
                      PiS jest dla mnie karykaturą która pod płaszczykiem nawiązania do tradycji chce
                      nam tutaj zaprowadzić rządy swoje do spółki z ojcem dyrektorem, to tyle w tym
                      temacie
                      • bugsior Re: Wybory w... Polsce 22.03.06, 17:43
                        bartus, ale to twoje zdanie a nie pisu. dlaczego ty mozesz wyrazic opnie a
                        koreanczyk nie?

czy tradycja polnocnokoreanska zabrania wyrazenia swojego zdania? tak samo
                        zabraniala tradycja polska w XV wieku.

gdzie tutaj niezrozumienie kultury koreanskiej ktore pozwala na
                        usprawiedliwianie zamordyzmu?

a dlaczego tradycja poludniowokoreanska nie zabrania wyrazania opini? blizej
                        jej do polskiej czy polnocnokoreanskiej?
                        • kim_bar_tek Re: Wybory w... Polsce 22.03.06, 18:38
                          tradycja północnokoreańska oczywiście umożliwia wyrażenie swojego zdania,
                          gwarantuje to konstytucja KRL-D
                          • bugsior Re: Wybory w... Polsce 22.03.06, 18:55
                            :DDDDDDDDDD

ale mam ubaw. usmialem sie do reszty. ty sie na konstutucje koreii powolujesz. to tak jak w prl byla
                            demokracja nie? masz papke w mozgu, ale bardziej mysle ze mowisz tak zeby po brzuszku ambasade
                            polechtac. glosujesz w polsce na partie 'malo tradycjonalna', ba, krytykujesz polska tradycje i sie z nia
                            nie zgadzasz, a do krl-d stosujesz retoryke odwrotna.

hipokryzja bije po oczach.

panie ambasadorze, czyta pan? jak korea patrzy na takich figurantow?

kulka, czy oboz?
                            • kim_bar_tek Re: Wybory w... Polsce 22.03.06, 19:11
                              PiS jest dla mnie partią pseudo-tradycjonalną, już Ci to napisałem wcześniej.
                              Poza tym nie tylko KRL-D jest azjatyckim krajem gdzie dba się o tradycje, jest
                              ich cała masa.
                              A z polskiej tradycji krytykuję fanatyczną religijność, całej reszty nie
                              neguje, tylko wolisz zauważać to co jest Ci na ręke.
                              • bugsior Re: Wybory w... Polsce 22.03.06, 19:20
                                bartusiu a ja nadal twierdze ze jestes hipokryta bo:

1. to ze PiS jest partia kultywujaca polska kulture i tradycje to oni sami tak mysla. a polacy decyduja o
                                tym czy to prawda czy nie.

2. to ze kim i jego brygada kultywuja koranska kulture i tradycje to on sam tak mysli. a koreanczycy NIE
                                decyduja czy to prawda czy nie.

gdzie wpasowuje sie bartus korea poludniowa z wartosciami 'konfucjanskimi'?

no bartus? tylko ladnie tak zeby forumowiczow zadowolic i pana ambasadorka jednoczesnie.
                                • kim_bar_tek Re: Wybory w... Polsce 22.03.06, 19:31
                                  ja nikogo nie musze zadowolać jak chcesz zeby Cie ktos zadowolił to wiesz gdzie
                                  idź :P
                                  a skoro uważasz ich za tradycjonalistów to ok, Twój wybór
                                  • bugsior Re: Wybory w... Polsce 22.03.06, 19:37
                                    bartus, masz problemy z logika. nie ma znaczenia co ja mysle. wazne co oni mysla i jak sie tego
                                    trzymaja. czy nie powinienem miec prawa do oceny tego co mi pis mowi? oni sobie mysla ze
                                    reprezentuja polska kulture. a polacy im mowia czy tak jest. co ma tutaj moje zdanie?

logika ci kolego zawodzi. na socjologii nie ma podstaw logiki?

odpowiadaj teraz na pytania manipulatorze.
                                    • kim_bar_tek Re: Wybory w... Polsce 23.03.06, 08:07
                                      ja ich uważam za pseudo tradycjonalistów
                                      • kim_bar_tek Re: Wybory w... Polsce 23.03.06, 09:26
                                        i nie wiem czy widziałeś kto ich wybrał, nie obrażając ale był to ciemnogród.
                                        wioski i małe mieściny
                                        • bugsior Re: Wybory w... Polsce 23.03.06, 14:20
                                          bartu nie zakumales. a sadzielem, ze jestes inteligentnym manipulatorem.

nie ma znaczenia co na temat PiS mysle ja albo ty. nie ma znaczenia robienie statystyk ktos na nich
                                          glosowal w swietle sensu tej dyskusji.

grunt w tym ze PiS sam mysli se reprezentuje polska tradycje i kulture. i potem, tak samo jak inne
                                          partie w polsce, pyta sie narodu, czy narod sie z nim zgadza. PiS rzadzi bo mu narod powiedzial, zeby
                                          zadzil. wkraczanie w sfery tego czy to ciemnogrod, czy nie, czy bezrobotni, czy nie, czy
                                          niepelnosprawni, czy homoseksualisci, czy osoby fotografujace tylki mamus, czy swiety mikolaj jest bez
                                          wartosci merytorycznej.

kimek rowniez twierdzi, ze reprezentuje tradycjonalizm, ba, ty tak sadzisz sankcjonujac slusznosc
                                          zamordyzmu. otoz tutaj widzisz pozostalo to na poziomi interepretacji kimka, bo narodu nie raczy sie
                                          spytac. to ze narod tego chce to wylacznie jego interpretacja. i powtarrzam, to ze potencjalni
                                          przeciwnicy natychmiastowo sa eliminowani ma tutaj oczywiscie znaczenie.

co do PiS to mowisz ze to ciemnogor do wybral, a jak sie spytam o kimka to mi powiesz ze 'narod' go
                                          kocha, ze to inna kultura, czy inna pierdola sie wykrecisz. tylko caly czs mnie nurtuje dlaczego w koreii
                                          poludniowej, czy japonii w wyborach partie rowniez pytaja sie swoich obywatelii co o nich mysla? jakos
                                          koreanczycy z poludnia czy japonczycy nie wyhcodza na ulice protestujac przeciw prawie do wyboru
                                          swojego rzadu.

jak tego nie potrafisz zakumac to radze ci wciac jakis kurs podstaw logiki, poki na studiach jestes.
                                  • bugsior Re: Wybory w... Polsce 22.03.06, 19:42
                                    > ja nikogo nie musze zadowolać jak chcesz zeby Cie ktos zadowolił to wiesz gdzie
                                    > idź :P

to rozumiem, ze ty juz w ambaszadzie zrobiles 'co trzeba'?
                              • bugsior Re: Wybory w... Polsce 22.03.06, 19:34
                                nota bene, uwazam ze przyrownanie polskiej religijnosci jako jednej z glownych cech polskosci jest jak
                                najbardziej wlasciwe. katolicyzm nas zawsze odroznial od sasiadow i pozwalal zachowac odrebnosc.
                                poczucie mesjanizmu i jezusa narodow podobnie. przez wieki jeszcze wczesniejniejsze na
                                chcrzescijanstwie budowano swiadomosc przeciw innym np. cywilizacji ottomanskiej. kosciol zawsze
                                stal u boku mas, ktore polskosc pielegnowaly. tak jak napisal ktos na tym forum, polskosc
                                tradycjonalna to mowiac ogolnikowo po prostu cepelia.

PO natomiast jest za marszami rownosci i podobnymi 'malo polskimi' 'tradycjami'. i co hipokryto? sory,
                                ale nie wmowisz mi ze religijnosc nie lezy u podstwa polskiej kultury i tradycji. tobie sie to moze nie
                                podobac ale to sa fakty. i znajduje to odzwierciedlenie nie tylko w sensie czynnosci chodzenia do
                                koscialo ale systemi prawno-moralnym, czyli takie sprawy jak homoseksualisci, aborcja, eutanazja,
                                wplyw religii ma rzeczywistos polakow.

powiedz mi w jaki sposob korea poludniowa, japonia czy jakiekolwiek inne panstwo azjatycnie
                                zdradzilo tradycje konfucjusza? jesli nie zdradzilo to powiedz mi w czym system zamordyzmu z prl-d
                                goruje kulturowo nad tymi systemami z reszty azji?

i czy w swietle twojej odpowiedzi polska powinna wprowadzic normy obowiazujace w wieku XV.
              • nicolas1981 Re: Wybory w... Polsce 22.03.06, 20:51
                a ja nie trawie twoj rewizjonizm.
    • untochables Re: Wybory w... Polsce 22.03.06, 16:37
      po
      • nicolas1981 Re: Wybory w... Polsce 22.03.06, 16:39
        Bym głosował PO, ale nie mam uprawnien bo nie mam zameldowania w Polsce ale
        dowód mam i bez adresu:)
        • kim_bar_tek Re: Wybory w... Polsce 22.03.06, 16:42
          czyli jesteś formalnie bezdomny :D niezłe, widziałem już kiedyś taki dowód bez
          meldunku
          • nicolas1981 Re: Wybory w... Polsce 22.03.06, 17:10
            az tak nie bo mam zameldowanie tymczasowe w Wwie ale i tak nie moge głosować
    • hamhung Re: Wybory w... Polsce 22.03.06, 16:55
      PO, Przykro mi ale obecna sytuacja mnie nie dziwi. Postawy PIS-u niestety byłem
      pewien. Szkoda, że się nie pomyliłem.

Jest pewna prawidłowość. W wypadku Polonii poglądy tzw. prawicowe zawsze
      wygrywały. Niestety dla duzej części Polonusów tradycja kojarzona jest z
      Cepelią. PIS - jest taką polityczną Cepelią.
      • bugsior Re: Wybory w... Polsce 22.03.06, 17:04
        nawrt sie za polnie nie uwazam, za niedawno sie tutaj znalazlem zeby sie z
        polonusami identyfikowac. a co do cepelii, no to bardziej bartusia sie
        powinnismy spytac dlaczego pisu nie lubi. przeciez kimek nic innego tylko jest
        uosobieniem koreanskich tradycji!

no to jak, w korei koreanczycy trzymaja sie tradycji a w polsce nie powinni?

bartus? hipokryzja? moralnosc kalego?
        • chollima Re: Wybory w... Polsce 22.03.06, 23:25
          parlamentarne - SLD
          prezydenckie - M. Borowski, (druga tura - D. Tusk)
          • zorska Re: Wybory w... Polsce 23.03.06, 21:52
            Demokraci.pl
            Tusk
            Tusk

• kapral160 Re: Wybory w... Polsce 24.03.06, 11:09
      Dziś dostałem fajny tekst:

Co to jest PISIOR? To obecna koalicja: Prawo I Sprawiedliwość I Ojciec Rydzyk.

Abstrahując od powyższego dla mnie ostatnie wybory mają nieco wspólnego z KRL-D
      gdyż głosowałem na kandydata na prezydenta w... Phenianie.

Pzdr
      • nicolas1981 Re: Wybory w... Polsce 24.03.06, 11:11
        ile osób są zapisane na liste elektoralne w Phenianie (w sensie o Polacy mówie)
        • kim_bar_tek Re: Wybory w... Polsce 24.03.06, 11:14
          na liście wyborczej w okręgu w Phenianie jest zarejestrowanych 9 Polaków
          • nicolas1981 Re: Wybory w... Polsce 24.03.06, 11:50
            w tej liscie liczysz pracownicy ambasady Polskiej w KRL-D?
            • kim_bar_tek Re: Wybory w... Polsce 24.03.06, 13:41
              tak, bo o ile mi wiadomo nie ma innych Polaków mieszkających na stałe w KRL-D
              • nicolas1981 Re: Wybory w... Polsce 24.03.06, 13:43
                a Czo Pol tam już nie działa?
          • kapral160 Re: Wybory w... Polsce 24.03.06, 17:25
            W przypadku październikowych wyborów prezydenckich na liście znajdowało się 13
            osób. Frekwencja wynosiła 100% i nikt nie głosował na Kaczora. Brawo Phenian!
            • hamhung Re: Wybory w... Polsce 24.03.06, 17:33
              Ja na ich miejscu bym się nie cieszył z wyniku wyborczego. Widocznie są w tzw.
              układzie i mogą być odwołani w celu zastąpienia ich przez nowy bezukładowy
              układ PISiOR (czyli PIS i Ojciec Rydzyk).
              • nicolas1981 Re: Wybory w... Polsce 24.03.06, 17:53
                a oprocz paczka ambasady kim byli reszta?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka