pantera01 23.11.06, 07:23 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lulu_la_vu Re: Afryce grozi nowa, wielka wojna 23.11.06, 08:32 Proszę o usunięcie tego postu, szerzącego nienawiść rasową, ksenofobię i nazizm... Jeżeli osoba, która to pisała, nie zna się na procesach, które zaszły w Afryce, nie wie nic o kolonizacji i dekolonizacji, a czarni to dla niego po prostu BARACHŁO, to nie powinno zamieszczać się jego opinii. P.S. Mam wielu kolegów Sudańczyków, których wraz z rodzinami dotknęła wojna. Nie są barachłem, tylko normalnymi ludźmi takimi, jak my. Popłakałam się, jak przeczytałam artykuł, ale czytając takie opinie nie chce mi isę płakać, tylko wyć... Odpowiedz Link Zgłoś
mejlmi Re: Afryce grozi nowa, wielka wojna 23.11.06, 08:51 lulu_la_vu, zgadzam sie z Toba i popieram Twoja prosbe. Moim zdaniem wina za taki stan rzeczy w duzej czesci spoczywa wlasnie na panstwach zachodu i nieudanym procesie dekolonizacji. Panstwa takie jak Francja czy Wielka Brytania nie tylko powinny ale maja wrecz obowiazek wspierac nie tylko pokojowe inicjatywy i rozwoj w tej czesci swiata. Natomiast mieszkancy tych krajow maja pelne prawo szukac w krajach Europy bezpieczenstwa, godnego zycia i lepszej przyszlosci dla siebie i swoich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
lulu_la_vu A'propos pomocy Zachodu 23.11.06, 09:02 Ciekawostka (mrożąca krew w żyłach): podczas głośnego wielkiego głodu w Etiopii Amerykanie zorganizowali pomoc humanitarną dla mieszkańców. Polegała ona na tym, że wysłano im.... GARNKI ZEPTERA! Niemozliwe? A jednak! P.S. Mejlmi, POZDRAWIAM CIEPŁO! Odpowiedz Link Zgłoś
bike1 Re: A'propos pomocy Zachodu 23.11.06, 15:23 Lepsze jest to kolego że lewacy w ramach pomocy dla Etiopii zrobili koncert - słynny we are the world a kasa popłynęła prosto do rak płk Mengistu Hajle Mariama - bo organizatorzy byli apolityczni! Odpowiedz Link Zgłoś
lulu_la_vu Re: A'propos pomocy Zachodu 23.11.06, 23:12 No niestety to też nie znalazło mojego uznania. Odpowiedz Link Zgłoś
josifek Jedyna wina Zachodu jest 23.11.06, 20:54 ze dzieki nowoczesnej medycynie w takim kraju jak Nigeria w ciagu ostatnich 30 lat ilosc ludnosci sie podwoila, a nie mowiac o krajach musulmanskich, gdzie w tym samym czasie ilosc ludniosci sie potroila.W Algerii jeszcze przed 80 latami imiona dzieciom nie nadawano tylko numery, bo dzieci umieli masowo robic, ale wyzywic nie.... A co do garkow to niestety nic nie zrozumiales i napewno nic nie zrozumiesz, problemem Afryki jest to, ze uzywajac drzewo do opalania w kuchni, wszystkie drzewa wycieli i doprowadzili do zubozenia ziemi, czego wlasnie Etiopa w czasie socjalistycznych rzadow Megisitu doskonalym przykladem byla. Poparz tez profesorze na kraj gdzie pewien antykolonialista rzadzi i ktory sie Mugabe nazywa.... Odpowiedz Link Zgłoś
misiek.s Re: Jedyna wina Zachodu jest 23.11.06, 21:44 Pamietajmy tez o KK, ktory swoja polityka prokreacyjna walnie przyczynil sie do takiej, a nie innej sytuacji demograficznej w Afryce. Odpowiedz Link Zgłoś
mangusta3 Mugabe to nie cała Afryka a co do Etiopii to dziś 25.11.06, 13:18 na powrót jeden z głównych amerykańskich klientów i sojuszników na kontynencie Angola, Kongo, Etiopia, Nigeria -wszystkie największe kraje z wyjątkiem Sudanu zaprzyjaźnione są dziś z USA Odpowiedz Link Zgłoś
puuchatek Re: Afryce grozi nowa, wielka wojna 23.11.06, 09:06 Ja także zgadzam się z lulu_la_vu - post był wyjątkowow chamski i głupi. Natomiast w analizie sytuacji a AFryce nie można poprzestawać na oskarżaniu państw kolonialnych - warto jeszcze przypomnieć sobie rolę afrykańskich przywódców zafascynowanych marksizmem i wcielających go w życie, czego "ubocznym" skutkiem było straszliwe zbiednienie i tak niebogatych krajów... Odpowiedz Link Zgłoś
gosia2236 Re: Afryce grozi nowa, wielka wojna 23.11.06, 16:18 amerykanie i zachód również nie są święci. cesarz bokassa i inni wielcy afrykańscy mordercy nie zaistnieli gdyby nie zgoda i tolerowanie prze zachód. moim zdniem problem w tym czy należy biernie się przyglądać czy też w imię wyższych wartości interweniować i zapewnić pomoc oraz bezpieczeństwo bezbronnym ludziom. kanalie i mordercy zawsze się znajdą. bałkany są najlepszym przykładem. czy afryka również musi zaliczyć swoją srebrenicę zanim zachód się ocknie lub ruszy kogoś sumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Re: Afryce grozi nowa, wielka wojna 23.11.06, 20:29 Przy tym co dzieje się stale w Afryce Srebrenica to małe miki :( Odpowiedz Link Zgłoś
tow.stalin Re: Afryce grozi nowa, wielka wojna 23.11.06, 09:08 jako polak, katolik, antysemita, rasista i homofob, jestem zdania, że zdecydowanie największą winę za obecną sytuację w afryce ponoszą sami afrykanie. jesli oni sami nie opanują obecnej sytuacji, wszelka "pomoc" zachodu będzie musiała się skończyć jeszcze gorzej jak interwencja w iraku. taka jest brutalna prawda: jesli się sami między sobą nie dogadają, to żadna pomoc humanitarna, żadne pieniądze i żadne onz nic im nie pomoże. Odpowiedz Link Zgłoś
arahat1 tam robi sie kase sprzedajac bron..........a nam 23.11.06, 15:36 wciska sie kit aby dac 1 funta na biedne dzieci afrykanskie kiedy za jeden czolg monz byloby wybudowac ze sto studni .... Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek kolonizacja skonczyla sie ponad 40 lat temu 23.11.06, 10:09 w XXI wieku Murzyni decyduja sami o swoim losie i nie moga juz zwalac swoich win na Bialych. Co do imigracji - my Europejczycy mamy takze prawo do wlasnego kontynentu tak jak Murzyni maja prawo do Afryki. Jesli przyjmiemy zbyt duzo imigrantow, staniemy sie mniejszoscia we wlasnym domu - czym to pachnie przekonuja sie codziennie mieszkancy niektorych miast Europy Zachodniej. Ja w kazdym razie sobie tego nie zycze, zwlaszcza po wieloletnim pobycie we Francji, gdzie moglem sobie popatrzec na "la banlieue parisienne" codziennie. Nie zawsze byl to mily widok.... Odpowiedz Link Zgłoś
mangusta3 komunizm skonczył się ponad 17 lat temu i co ? w 25.11.06, 13:10 Polsce w kółko wszelkie niepowodzenia zrzucamy na karb komunistycznej przeszłości ale Murzyni nie mogą sobie zwalic zacofania na barki kolonializmu Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: Afryce grozi nowa, wielka wojna 23.11.06, 11:27 Mejlmi, a jak według Ciebie powinna wyglądać udana dekolonizacja? Chyba tylko jej brak powstrzymałby Afrykanów od ich ulubinego zajęcia, którym jest wyrzynanie się nawzajem. Zachód i ZSRR są współodpowiedzialne za destabilizację tamtych państw i podsycanie konfliktów, ale ich destrukcyjny wpływ na nic by się nie zdał gdyby nie bardzo smutny fakt. Otóż rdzenni Afrykanie nie potrafią stworzyć nowoczesnego państwa z demokratycznym rządem i sprawną gospodarką. Natomiast świetnie im wychodzi tworzenie krwawych dyktatur i wojny z sąsiadami. Nie uważam, żeby ludy afrykańskie miały prawo opuścić Afrykę i zamieszkać sobie w Europie (na nasz koszt, bo afrykańscy emigranci do pracy się nie kwapią). Bo nam udało się stworzyć zamożne społeczeństwa a im nie. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika oprocz emidemii AIDS i ciaglych brutalnych wojen, 23.11.06, 12:22 jakie sa osiagniecia post-kolonialnej Afryki? Wszystkim wspolczujacym proponuje - jedzcie i poprawcie los Afrykanow. Nie liczcie na pomoc bylych krajow kolonialnych, one juz zrobily wystarczajaco duzo, ale truydno jest uszczesliwiac ludzi wbrew ich woli. Bedziecie albo winni zaniedbania, albo oskarzeni o traktowanie Afrykanow z gory. Nie bedzie lepiej, do czasu gdy zechca sobie sami pomoc. I nie gniewajcie sie za odrobine gorzkiej prawdy. Wine za swoj los ponosza Afrykanie. Era kolonialna skonczyla sie dwa pokolenia temu. Odpowiedz Link Zgłoś
bike1 Re: Afryce grozi nowa, wielka wojna 23.11.06, 15:21 Chyba ciebie powaliło ???!!!! Szukać w Europie? Że niby Europa jest coś winna? Stary, troche historii. To sudańscy arabowie zawsze przodowali w polowaniu na czarnych niewolników - niewolnictwo i handel żywym towarem to byla ich domena przez wieki, przy ich biznesie handel niewolnikami przez białych to pestka, nic nie znaczacy epizod w hostorii. I o jakiej ty kolonizacji mówisz? Sudan byl czescia świata arabskiego a nastepnie osmanskiego. Dominacja francusko- brytyjska trwala raptem kilka dziesiecioleci ale oczywiscie Europa i to cala ma niby placic wszystkie rachunki? A Arabowie, a Turcy? Nie! Oni tez sa "skrzywdzeni" przez podłych Europejczykow ktorzy przerwali im tradycje polowania na dzikie "czarne małpy". A wiesz dlaczego Arabowie tak polowali na czarnych? Zabijali ich, wykorzystywali jako niewolników? Bo zgodnie z islamem poganin nie zasluguje na to zeby zyc. Ot, cały klucz. I o jakich "pokojowych inicjatywach" mowisz - o dawaniu kasy dyktatorom zeby sie bogazili a lud dalej bedzie klepal biede i uciekal do Europy zeby tu sprowadzac swoje podzialy, krwawe wasnie i nienawisc? Moze Arabia Saudyjska powinna zaplacic za stulecia zbrodni islamu i arabów w Afryce ale na pewno nie Europa. A jedynym rozwiazaniem jest zrobienie porzadku w Chartumie za pomoca wojska ale po co USA maja sie tam ladowac jak nim im za to nie podziekuje tylko znow zaczna sie wyzwiska pod ich adresem. To po co? A inni maja to w d....albo nie maja zadnej sily. Odpowiedz Link Zgłoś
pantera01 Re: Afryce grozi nowa, wielka wojna 23.11.06, 09:54 Zgodnie z oczekiwaniami banda lewackich bezmozgowcow rzucila sie gromadnie na moj post. Oczywisce uronili wiele lez nad biednymi Murzynami, ktorzy nigdy jakos nie moga przestac walczyc miedzy soba i wziac sie do roboty. Bardziej im pasuje imigracja do Europy czy Stanoe gdzie mozna spokojnie dostac zasilek i zajac sie czyms bardziej przyjemnym jak np. napadaniem na spokojnych tubylcow. Bardzo to dziwne ze Murzyni tak pchaja sie drzwiami oknami do tych rasistowskich panstw europejskich czy Stanow. Czyzby nie mogli udac sie do raju w Zimbabwe czy RPA gdzie rasizmu juz nie ma? Pisanie bzdur pt. ze wszystko co zle to pozostalosci kolonializmu czy wina bialych ludzikow swiadczy o braku elementarnych zdolnosci myslenia. PS. Pisanie o wielu kolegach Sudanczykach to typowa lewacka zagrywka: mam kolegow Sudanczykow a wiec jestem lepszy od tych, ktorzy takich kolegow nie maja. Moze zatem szanowna osoba wybierze sie do Sudanu i zamieszka z tymi biednymi Murzynami?Moze szanowna wspolczujaca osoba da dobry przyklad? Ciekawe jak dlugo szanowna wspolczujaca osoba przezylaby w Sudanie. Odpowiedz Link Zgłoś
aynshtayn Re: Afryce grozi nowa, wielka wojna 23.11.06, 10:16 pantera01 - jak mozna byc tak ograniczonym, niehumanitarnym i nieludzkim rasista?! czy to, ze jestem dumny z mojej narodowosci i tozsamosci musi od razu oznaczac zupelny brak zrozumienia dla ginacych istot ludzkich? cholerne powielanie faszystowskich schematow. a zbrodnie z czasow kolonialnych sa faktem, zapisanym na kartach historii krwia wielu niewinnych ludzi! BO CZARNI TO TEZ LUDZIE, KOLEGO! nie gorsi i nie lepsi. LUDZIE! Odpowiedz Link Zgłoś
mario-radyja Europejczycy są lepszymi ludźmi od czarnych 23.11.06, 15:04 Zaślepia was ta lewicowość. W młodości miałem takie spolegliwo-lewicowe poglądy jak wy, ale w końcu zmądrzałem. Lewicowcy mają skłonność za wszystkie grzechy i przestępstwa innych ludzi obwiniać siebie samych. Momentami ta skłonność wchodzi w absurd. Za to co obecnie dzieje się w Afryce już od dawna nie są odpowiedzalni biali kolonizatorzy. W tej chwili czarni zabijają czarnych i rozsądny człowiek, nawet jeżeli jest lewicowcem, musi dojść do wniosku, że ta przemoc nie pochodzi z zewnątrz, ale z inherentnych cech czarnych, z ich społeczeństwa, tradycji, wartości, kultury, religii, poziomu rozwoju gospodarczego, wielodzietności, itd. Wkurza mnie też ta wasza lewicowa poprawność polityczna, która nie pozwala mówić rzeczy będących ewidentną prawdą. Przez was już nie wolno mówić, że są ludzie lepsi i gorsi, że niby wszyscy są dobrzy. Czy janjaweed militias też są tacy dobrzy ludzie? To co się dzieje w Afryce to są relacje między społecznościami z epoki średniowiecza. Tam zawsze tak było, jeszcze przed przybyciem białych, ale teraz po prostu wykorzystują technologie z XX wieku. Zawsze jedno plemie najeżdżało drugie plemie, żeby im ukraść krowy i kobiety, i to w tej kolejności wartości. Dając czarnym nowoczesne technologie nie zmienimy ich społeczeństwa na lepsze, co najwyżej ułatwimy im wzajemne zabijanie się. A na koniec dodam, że my europejczycy naprawdę jesteśmy lepsi. Jesteśmy lepsi dlatego, że umówiliśmy się, że już nie będzie w Europie wojen między państwami, bo na tym wszyscy tracą i przez to wszystkim żyje się biednie. Francuzi umówili się z Niemcami, że nie ma znaczenia jaki jest urzędowy język administracyjny Strassburga i nie ma potrzeby żeby z tego powodu prowadzić wojny. Polacy umówili się z Niemcami, że żadnej ze stron nie będzie wcale lepiej, jeżeli przejmie administracyjną kontrolę nad Zieloną Górą i że o wiele lepiej jest zająć się rozwojem gospodarczym niż wojnami. Odpowiedz Link Zgłoś
pantera01 Re: Afryce grozi nowa, wielka wojna 23.11.06, 21:11 Ludzie Zanim cos napiszecie to przeczytajcie co jest w moim poscie, pomyslcie chwilke a dopiero pozniej piszcie. Czarni to tez ludzie ale to nie znaczy ze kazdy czarny "ludz" ma prawo do przyjazdu do Europy. Niech rozwiazuja swoje problemy u siebie i moze dojda do rozumu po jakichs stuleciach. Nie rozumiem dlaczego mamy wpuszczac kazdego kryminalka tylko dlatego ze u niego jego braciszkowie sie tluka. Nie rozumiem co masz na mysli mowiac "powielanie faszystowskich schematow". Jak wiadomo faszyzm to tylko inna odmiana komunizmu a lewica sie brzydze. Odpowiedz Link Zgłoś
aynshtayn Re: Afryce grozi nowa, wielka wojna 24.11.06, 12:49 czlowieku! obudz sie! powtorka z historii! faszyzm opiera sie na SKRAJNYM NACJONALIZMIE, ktory niestety jest PRAWICOWY. przykro mi, ze musze Ci to uswiadomic. takie zycie - Mikolaja nie ma :(. Natomiast ludzie ci emigruja ze swoich ojczystych krajow glownie dlatego, ze ich glupsi wspolbratymcy sie wyrzynaja i moga to samo zrobic z nimi! oni UCIEKAJA ZE STRACHU O SWOJE ZYCIE, a nie "zeby sie dorobic na Zachodzie"...ech.. Odpowiedz Link Zgłoś
pantera01 Re: Afryce grozi nowa, wielka wojna 25.11.06, 01:53 Alez to nie moja wina ze kolega studiowal historie na WUMLU i potrafi tylko powtarzac haselka lewackiej propagandy. Moze najpierw zaczniemy od nazwy tej partii-NSDAP. Jak kolega to rozszyfruje to wtedy mozemy zaczac dyskutowac. Co do tych ludzi to jest duzo miejsc w Afryce gdzie nie ma wojen i niech wobec tego tam emigruja. Europa nie jest dla Afrykanow, jak sama nazwa wskazuje. Odpowiedz Link Zgłoś
lulu_la_vu Pantera.... 23.11.06, 10:33 Człowieku, chyba nic do Ciebie nie trafia.Nie chodzi o to, czy ktoś jest Murzynem, czy nie. Nie chodzi o politykę. Chodzi o cierpiących ludzi, o cierpiące dzieci i nie tylko w Afryce. Polityka nie ma nic wspólnego z wrażliwością na ludzkie cierpienie. Mnie boli ta sytuacja niepolitycznie. jeśli uważasz, że czarni zasługują na śierć, bo urodzili się akurat w Afryce, to jest to straszne. I nic nie usprawiedliwia Twojej wcześniejszej wypowiedzi. Potrafię zrozumieć Twój punkt widzenia, nie potrafię zrozumieć złości i nienawiści w Tobie. I wszystko! Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika sorki, ale to sa typowo lewackie argumenty 23.11.06, 12:31 litowanie sie nad ludzmi, bez dostrzegania podloza konfliktu. Afrykanom to odpowiada, inaczej by caly ten bajzel zlikwidowali. Wez Zimbabwe- Rodezja byla krajem mlekiem i miodem plynacym, biali mieli farmy i jedzenia bylo dosc dla wszystkich. Przyszedl maly czarny Hitlerek i pogonil bialych, farmy rozkradli czarni czerwoni i wszyscy maja glod a kraj stacza sie nisko. Wine ponosza biali, bo nie chca byc niewolnikami Mugabe. Natura sama ureguluje sprawe, gdy polowa Afrykanow zginie. Coz, jestescie grupa egzaltowanych pseudo-inteligentow. Brakuje wam skutecznego i krytycznego myslenia. nadajecie sie tylko do glaskania czarnych glowek. To takie humanitarne zajecie. Odpowiedz Link Zgłoś
lulu_la_vu Re: sorki, ale to sa typowo lewackie argumenty 23.11.06, 12:37 Sorki,ale chyba nie czytałaś pierwszego postu Pantery. Ja się tu nie domagam uznania, że Afrykańczycy sa najbiedniejsi, najbardziej skrzywdzeni i teraz chmarą do Europy! Nie bawię się tu w polityke i politykowanie. Dostrzegam podłoże konfliktu, argumenty za i przeciw. Wystąpiłam przeciwko temu, co napisał/a Pantera w pierwszym Poście, przesiąkniętym tym, co nazywasz "małym czarnym hitlerkiem". I wszystko! Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika faktycznie nie czytalem, znaczy nie powinno byc 23.11.06, 12:39 cenzury, niech kazdy ma szanse wyrobienia sobie wlasnej opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
mangusta3 idioto! to akurat biały farmer tłucze czarnych i 23.11.06, 19:47 to w parlamencie Zimbabwe, potem takiego bandytę i pieniacza ścigają a on płacze, że jest biedną ofiara prześladowań cała ta opozycja w Zimbabwe jest sterowana przez garstkę białych bo Mugabe chciał dać trochę ziemii czarnym wielkie larum białych obszarników ale jak mordowali czarnych rolników w latach 60-tych i 70-tych to było dobrze ? poznaj trochę histrii Rodezji matole zanim zaczniesz coś pisać o Afryce Odpowiedz Link Zgłoś
jotes1955 Re: idioto! to akurat biały farmer tłucze czarnyc 23.11.06, 21:39 Wiesz mangusta3, ja mieszkalam przez wiele, wiele lat w Afryce. Do Zimbabwe jezdzilam na weekendy, a pozniej tez tam mieszkalam przez kilka lat. Niestety to ty nie znasz historii tego kraju, a rola Iana Smitha byla zupelnie inna. Zwaz, ze nie tylko utrzymywalam stosunki z bialymi ale PRZEDE WSZYSTKIM z murzynami (ze wzgledu na prace). Niestety, to wlasnie Mugabe jest wszystkiemu winien. Nikt inny i powtarzam, nie znasz historii Afryki, a juz na pewno historii Zimbabwe. Odpowiedz Link Zgłoś
mangusta3 no i co takiego strasznego zrobił Mugabe? 24.11.06, 09:48 pogonił kota białym co im się należało, rasizm rodem z RPA w Rodezji ślicznie kwitł do 1979 i wykopał taką samą przepaśc jak w RPA Byc może to nie jest ulubieniec demokratów ala Wyborcza ale ten człowiek wywlaczył niepodległośc Zimbabwe Ian Smith był za to człowiekiem który nie tylko tępił partie murzyńskie ale i gnoił wszelkie białe ruchy sprzeciwu wobec jego dyktatury (ubranej oczywiście w piórka demokracji), zresztą miał w swoimm rzadzie wyjątkowe indywidua jak chocby twardogłowy minister obrony no jak on się nazywał bywalczynio salonów afrykańskich? mały quiz pisanie bajeczek o bywaniu w Rodezji zostaw sobie na pogawędkę z koleżankami, znam historię Afryki i Zimbabwe doskonale może wiesz kto wykończył Herberta Chitepo w 1975 ? Rodezja kraj terroryzmu ? a jednak, oczywiście 4 tysiące zamordowanych czarnych podczas pacyfikacji wiosek w latach 70 w ramach tzw "wojny w buszu" to pewno był wypadek przy pracy co nie? Odpowiedz Link Zgłoś
soule Re: Pantera.... 23.11.06, 14:26 Ludzie zanim cokolwiek mówicie o Afryce i Czarnych trzeba najpierw znac hisorie Afryki i sytuacje geopolityczna. Nie ma nic gorszego niz wypowiadac sie w temacie w ktorym sie nie znamy. Zadajcie sobie pytanie dlaczego w krajach afrykanskich gdzie nie ma bogatswa naturalnych nie ma wojny? Zadajcie sobie pytanie skad maja bron i za co ja kupuja?... Odpowiedz Link Zgłoś
pantera01 Re: Pantera.... 23.11.06, 21:05 Czlowieku Pokaz mi gdzie w moim poscie napisalem ze ktos zasluguje na smierc. Napisalem tylko zeby nie wpuszczac Murzynow do Europy bo przynosza ze soba swoje zachowanie prosto z buszu i swoje problemy. Niech Afryka rozwiaze swoje problemy sama. Poza tym ja bardzo lubie Murzynow ale w Afryce, podobnie jak lubie Azjatow w Azji czy Eskimosow na Grenlandii. Nie widze gdzie tu jest cos zwiazanego z rasizmem czy jak to tam lewactwo nazywa kiedy pisze sie prawde o kolorowych ludzikach. Odpowiedz Link Zgłoś
lulu_la_vu Pantera na bis 23.11.06, 10:33 pantera01 napisał: > Zgodnie z oczekiwaniami banda lewackich bezmozgowcow rzucila sie gromadnie na > moj post. Oczywisce uronili wiele lez nad biednymi Murzynami, ktorzy nigdy jako > s > nie moga przestac walczyc miedzy soba i wziac sie do roboty. Bardziej im pasuje > imigracja do Europy czy Stanoe gdzie mozna spokojnie dostac zasilek i zajac sie > czyms bardziej przyjemnym jak np. napadaniem na spokojnych tubylcow. Bardzo to > dziwne ze Murzyni tak pchaja sie drzwiami oknami do tych rasistowskich panstw > europejskich czy Stanow. Czyzby nie mogli udac sie do raju w Zimbabwe czy RPA > gdzie rasizmu juz nie ma? > Pisanie bzdur pt. ze wszystko co zle to pozostalosci kolonializmu czy wina > bialych ludzikow swiadczy o braku elementarnych zdolnosci myslenia. > PS. Pisanie o wielu kolegach Sudanczykach to typowa lewacka zagrywka: mam > kolegow Sudanczykow a wiec jestem lepszy od tych, ktorzy takich kolegow nie > maja. Moze zatem szanowna osoba wybierze sie do Sudanu i zamieszka z tymi > biednymi Murzynami?Moze szanowna wspolczujaca osoba da dobry przyklad? Ciekawe > jak dlugo szanowna wspolczujaca osoba przezylaby w Sudanie. P.S. NIE JESTEM LEWACKIM BEZMÓZGOWCEM! Odpowiedz Link Zgłoś
pantera01 Re: Pantera na bis 23.11.06, 21:14 Bardzo dobrze, wiec prosze uprzejmie o zastanowienie sie przez chwilke i odpowiedzenie na pytania: Czy zamieszki we Francji zostaly spowodowane przez bialawych Francuzikow czy kolorowa mlodziez? Czy fala gwaltow w Szwecji to byly wyczyny lokalnych Skandynawow czy tych dzielnych kolorowych azylantow? Czy my tezm usimy powielac bledy innych poprzez wpuszczanie kazdego kolorowego ktoremu sie widzi przyjazd do Europy? Odpowiedz Link Zgłoś
cyberchmura Re: Afryce grozi nowa, wielka wojna 23.11.06, 13:21 O cóż Ci ku.. chodzi matole rozumie,że najchętniej rozpocząłbys holokaust murzynów bo to nie pierwszy Twój wpis apropo "barachła" czytałeś artykuł o Konym, rzeczywiście te dzieciaki napewno z "przyjemnością" zabijały swoich rodziców w wieku 10-11 lat, i napewno wszyscy jak jeden mąż walą drzwiami i oknami na wojne a gdybyś sam miał elementarna zdolność myślenia to byś zauważył,ze dlatego ludzie emigruja do europy żeby od tego uciec. Ludziom którzy nie maja nic chybaciężko walczyć z uzbrojona armią przewrotami etc. Odpowiedz Link Zgłoś
pantera01 Re: Afryce grozi nowa, wielka wojna 23.11.06, 21:18 Poziom lewactwa jest coraz nizszy. Przeczytaj co pisze a dopiero pozniej dorywaj sie do klawiatury.Otoz matole, taka juz jest natura Murzynow ze lubia walczyc o byle bzdete i zabijaja sie zupelnie bez powodu. Nie przypominam sobie zeby kazdy mial prawo do przebywania w kraju ktory mu sie podoba wiec tez i Murzyni nie maja prawa zeby przebywac w Europie.Przeciez jest tyle murzynskich rajow w Afryce, bez rasizmu itp.ze wymienie Zimbabwe czy RPA. Odpowiedz Link Zgłoś
czilli Re: Afryce grozi nowa, wielka wojna 24.11.06, 11:30 zarówno posty pantery, jak i posty osób mu przeciwnych zawierają ziarna prawdy. sama jestem zwolenniczką dawania wędki nie rybek, ale to trudny proces. łatwiej jest dać rybki. ale te rybki psują mentalnośc polityków afryki i dlatego są tam wojny, bieda, masakra. z drugiej strony nie wydaje mi się, żeby zwykły afrykańczyk różnił się od nas jakoś szczególnie. to tacy sami ludzie. rozumiem ich, że szukają wyjścia na własną rękę emigrując do wlk.brytanii czy włoch czy nawet do polski. sami wyjeżdżamy za chlebem zagranicę, irlandczycy i włosi też wyjeżdżali. migracje ludów w poszukiwaniu lepszego losu, to sprawa stara jak ludzkość. powtórzę jednak, aby afryka mogła skorzystać z dobrodziejstw naszej cywilizacji, powinniśmy dać im wędkę, a nie rybki. tyle w tej kwestii. Odpowiedz Link Zgłoś
cyberchmura Re: Afryce grozi nowa, wielka wojna 23.11.06, 13:25 A tak by the way znowu ten sam argument banda lewackich bezmózgów nie ma to jak na wstepie zdyskredytowac kogoś i po sprawie. Poza tym skoro tak nienawidzisz tego barchła to co Cie ta wojna obchodzi nie sie tłuka i zabijaja dla ciebie lepiej wiecej ich wymrze i nie bój sie konflikt nie rozleje sie na pewno na terytorium polski. I jedno pytanko wykupiłes juz karte członkowska ku-klux klanu czy jeszcze nie bo z twoimi pogladami chyba warto o tym pomyslec pozdro debilu. Odpowiedz Link Zgłoś
pantera01 Re: Afryce grozi nowa, wielka wojna 23.11.06, 21:21 Argumenty, argumenty!! Wyraznie pisze ze ta wojna to sprawa Murzynow, niech sami rozwiaza swoje problemy. Ja tylko nie chce zeby u nas powstaly dzielnice do ktorych biali nie beda mieli wstepu albo zeby ktos palil moj samochod z jakichs powodow. Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Hehe, ale cep. Cep z Polakowa ale bliżej mu CCCP. 23.11.06, 15:19 jeloł cepie polarny. Odpowiedz Link Zgłoś
mangusta3 [...] 23.11.06, 19:42 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
lulu_la_vu Re: pantera bydlak chory z nienawiści rasowej wyp 24.11.06, 08:33 No bez przesady... Chłopaki, umówcie sie może na solo.... Odpowiedz Link Zgłoś
vonslavek Re: Afryce grozi nowa, wielka wojna 23.11.06, 12:07 Naprawdę jak czytam wasze posty to chce mi sie śmiać po pierwsze jak można pisać o czymś o czym się nie ma zielonego pojęcia w szczególności o kwestii kolonializmu bo prawda jest taka że wiekszość powtarza nawet nie zdając sobie z tego sprawy postkomunistyczne hasła o zachodnich imperialistach, o złych białych kolonizatorach ktorzy to zniszczyli kwitnące państwa murzyńskie po pierwsze na jakim poziomie intelektualnym stali murzyni powiedzmy w XVII wieku ano na żadnym, praktycznie nie wychodzili poza ramy społeczności plemiennych i najprawdopodobniej żyli by na talkim poziomie do dziś oczywiście nie pochwalam niewolnictwa tudzież innych praktyk jakie sie tam odbywały ale forma protektoratów jakie stosowały niektóre państwa kolonialne wcale nie była taka zła nawet w dłuższym okresie czasu wyszła by mrzynom na dobre. Zapewne zaraz na mnie naskoczycie jako na złego rasistę, faszyste nazistę i takie tam oddzywki o ktorych także nie ma się zielonego pojęcia co znaczą i komu one przysługuja. A teraz takie pomocnicze pytanie które państwo afrukańskie jest lepiej rozwiniete ( i ciekawe czemu? ) Liberia czy RPA, oba zresztą cieszą sie wolnością od dłuższego czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia2236 Re: Afryce grozi nowa, wielka wojna 23.11.06, 16:13 kolega chyba cos lekko nie kuma czaczy. liberia to państwo upadłe - anarchia i wojny domowe od lat. w RPA jest spokój tylko dlatego, że biali utrzymali władzę ekonomiczną i za białasami jakby co stoją siły szybkiego reagowania anglii i usa. Inną kwestią, że mieli haryzmatycznego przywódcę Mandelę, który ich uchronił przed masakrą i wojną odwetową na białych. odwrotnym przykładem jest Rodezja i Mugabe. Apropos europa niszczyła ekonomicznie i kulturowo afrykę już od XVI wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
jotes1955 Re: Afryce grozi nowa, wielka wojna 23.11.06, 22:33 Co wy za bzdury opowiadacie. Kto nie byl w Afryce w ogole nie powinien sie wypowiadac. Nie mowie tu o "byciu" w sensie, ze w Kenii tak pieknie lub nawet w RPA. Mowie o mieszkaniu tam przez lata, nawet w warunkach wojny domowej. Zgodze sie z tym wypielaniem rodzimej kultury, bo zagrazala w pewnym stopniu kolonizatorom, ale gospodarczo? To biali przywiezli technologie, to biali nauczyli co to sa bogactwa naturalne i jak na tym mozna rozwinac kraj. Tyle tylko, ze w chwili obecnej rzady tych panstw rozwijaja swoje konta bankowe, a ludnosc, zwykli smiertelnicy sa oddani pod opieke Organizacji NieRzadowych, Humanitarnych bo ich prezydent jest tak skorumpowany, ze nie obchodzi go nic tylko wlasne korzysci. Mugabe jest tego przykladem, Santos z Angoli tez, a Liberia to juz nie ma o czym mowic. Przestancie pisac bzduty. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrysio_misio Re: Afryce grozi nowa, wielka wojna 23.11.06, 12:12 Wielkie przestrzenie sawanny....zwierzeta...mozliwosc bycia czlowiekiem i nie wsydzenia sie wkoncu...piekna utopia niszczona przez ciagle konfilkty... A ja i tak nie przestane marzyc o oderwaniu sie od "cywilizacji" i schowaniu sie gdzies na koncu swiata... Odpowiedz Link Zgłoś
barteksep Draga ktora idzie afryka 23.11.06, 13:01 Czasami mysle ze ludzie musza przejs pewno droge aby dojsc do punktu w ktorym zrozumieja niektore rzeczy. Europa taka droge przechodzila i nie mowie tutaj tylko o 1 i 2 wojnie swiatowej ale o wszystkich wojnach od powiedzmy XIV wieku. Ilu ludzi od tamtych czasow zginelo nikt tego nie wie ale dzieki temu dzisiejsze kraje potrafily zrozumiec pare rzeczy, wybaczyc sobie i zyc obok siebie w zgodzie. Przed afryka jeszcze dluga droga, pelna wojen i nienawisci, ale moze kiedys zrozumieja ze w ich wojnach wszyscy sa przegranymi. I nie chodzi i to czy ktos jest bialy czy czarny ale o rozwoj intelektualny. Oni musza dorosnac, wtedy przestana uwazac wszystkich wokol za wrogow. Dlaczego Ameryka gdy odzyskala niepodleglosc mogla ustanowic prawa i je przestrzegac a afryka tego nie potrafila? A jesli mowimy o kolonializmie,Amerykanski genaral Patton mawial kiedys ze czasami lepiej na poczatku poniesc wieksze straty aby pozniej bylo lzej i byly one male. Rzady twardej reki ktore istnialy w RPA wyszly w koncu (pomimo ofiar) temu krajowi na dobre. Europa swoja droge juz przeszla.Byla ona bardzo krwawa ale czegos nas nauczyla. Zycie jest brutalne i nie ma w nim idealnych wariantow.Czasami mamy do wyboru dwa warianty, w obu gina ludzie i wtedy trzeba usiasc i policzyc co jest bardziej oplacalne.Trzeba patrzec dalekosieznie. W wielu krajach afryki na gdy dawano demokracje niedojzalym narodom droga byla bezbolesna i teraz gina tam tysiace ludzi. Czasmi mysle ze dla afryki byloby lepiej aby nadal byl tam kolonializm. To kontynent ogromnych zasobow i mozliwosci. Jedyne czego potrzebuja to porzadek, bo puki jest tam chaos afryka sie nie podzwignie ekonomicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia2236 Re: Draga ktora idzie afryka 23.11.06, 16:03 zgadam się, że europa musiała wiele przejść, by osiągnąc dzisiejszy kompromis i ponad 60 letni okres pokoju, aczkolwiek całkowicie skompromitowała się gdy były rzezie na Bałkanach. problem europejskich państw lub raczej ich elit politycznych polega na tym, że stoją i patrzą, lub wręcz wykazują obojętność wobec różnych dramatów jakie dzieją sie na świecie. zauważcie, że jak polska postanowiła wykazać się jakąś aktywnością (irak, afganistan) to od razu odezwali się najwięksi "ramole" europy. stać czy aktywnie interweniować - to pytanie za 10 punktów dla europy. czy dla obrony wartości których tyle mają politycy w/na ustach - warto posłać własnych żołnierzy ? ja uważam, że warto. Odpowiedz Link Zgłoś
kow3l Re: Draga ktora idzie afryka 23.11.06, 16:49 Wg mnie Polacy (w ogole cala europa) nie powinni sie pchac do Iraku, Afganistanu i do Afryki... Odpowiedz Link Zgłoś
iulius Re: Afryce grozi nowa, wielka wojna 23.11.06, 17:28 I po co komu była ta dekolonizacja? W ciągu czterdziestu lat Afrykanie zdążyli zniszczyć wszystko to, co przyniosła im cywilizacja Zachodu. Czas najwyższy, by cywilizowane państwa ponownie podbiły ten kontynent i zrobiły tam porządek. Odpowiedz Link Zgłoś
timoszyk Re: Afryce grozi nowa, wielka wojna 23.11.06, 18:10 lulu_la_vu napisała: > Proszę o usunięcie tego postu, szerzącego nienawiść rasową, ksenofobię i > nazizm... Jeżeli osoba, która to pisała, nie zna się na procesach, które zaszły Prosze o nieusuwanie jakichkolwiek postow. Cenzura zawsze szkodzi. Dobrze tez wiedziec co ludzie mysla naprawde, a nie to co im sie kaze myslec. Wlasnie istnienie faktycznej cenzury powoduje, ze problemy Afryki nie sa rozwiazywane, a jedynie chowane pod dywan. Kraje afrykanskei sa tworami sztucznymi, stworzonymi dla wygody kolonizatorow, a mieszkacow tych terenow, ani nie pytano o zdanie wtedy, ani nie pyta sie ich o zdanie teraz. To sa zlepki plemion, czesto o bardzo roznej kulturze, nawet rasie, zwykle tradycyjnie sie nienawidzacych i nie ma sie co dziwic, ze takie panstwa nie maja szans na sprawne funcjonowanie. Oczywiscie to nie jedyny ich problem, ale byc moze nawet najwazniejszy, a przynajmniej jest najwieksza przyczyna afrykanskich wojen. Afryce narzucono jednak doktryne stalych granic, od ktorej odstapiony tylko w paru wypadkach, na przyklad w przypadku Erytrei. Jesli nie moze sprawnie funcjonowac Irlandia Pln, gdzie wszystcy mowia po angielsku i jednakowo wygladaja, to jak ma sprawnie funcjonowac Nigeria, gdzie jest przynajmniej 200 roznych plemion, podobna ilosc jezykow i wiele religii? Oczywiscie nie da sie w ciagu jednej nocy tych wszystkich spraw zalatwic, ale mozna przynajmniej niektore. Jesli czarna chrzescijanska ludnosc Sudanu walczy o niepodleglosc od dziesiatkow lat, to chyba nalezy im na te niepodleglosc pozwolic? Czyni sie akurat odwrotnie, bo wielkie panstwa latwiej kontrolowac. Umowa z jednym kacykiem wymaga mniej trudu, niz rokowania z dziesiecioma. Wac Odpowiedz Link Zgłoś
lulu_la_vu Re: Afryce grozi nowa, wielka wojna 23.11.06, 23:24 No cóż... Szerzenie nazizmu jest niezgodne z prawem. Przypominam, że posty ida do kasacji, jeżeli są niezgodne z prawem, bąddź łamią regulamin forum. W żadnym innym przypadku nei przeszkadzają mi formy wypowiedzi - nawet te późniejsze Pantery. No i po tak niskim poziomie pierwszej z nich, nagle podskoczył poziom. Wyszło na dobre, czy nie? Nie mam pewnie prawa o tym decydować, jednak skoro moderator usunął, to widocznie był powód. Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za udział w forum. NIE-BEZ-MÓZ-GO-WY-NIE-LE-WAK Odpowiedz Link Zgłoś
drojb Lulu_la_vu, Jesteśmyb z Tabvą! 23.11.06, 18:59 Psychopatyczne "pantery", "galby" i kilku innych frustratów obojga płci o zmoheryzowanych móżczkach stanowią mniejszość. To napastliwi, agresywni tchórze - z przeproszeniem tych miłych zwierzątek. Zalecam naciskanie polecenia "skasujcie ten post" - i nie podejmowanie polemiki, bo to natychmiast obniża poziom dyskusji do poziomu bagna, a im dostarcza złośliwej satysfakcji. To takie rozwydrzone dzieci, które rykiem i tupaniem próbują zwrócić na siebie uwagę (pewnie tatuś za mało ich kochał). Ja bardzo współczuję Afryce i Afrykańczykom i życzę im pokoju - z całego serca. Odpowiedz Link Zgłoś
mario-radyja Z tobą drojb nie jesteśmy. 23.11.06, 19:56 > Psychopatyczne "pantery", "galby" i kilku innych frustratów obojga płci o > zmoheryzowanych móżczkach stanowią mniejszość. Galby tutaj nie ma więc nie wiem skąd twoja alergiczna reakcja. A reszta z moherami nie ma nic wspólnego. Ja ani za galbą ani za moherami nie przepadam, chcesz to sobie sprawdź historię moich postów na tym forum. > To napastliwi, agresywni > tchórze - z przeproszeniem tych miłych zwierzątek. Zalecam naciskanie > polecenia "skasujcie ten post" - i nie podejmowanie polemiki, bo to natychmiast > obniża poziom dyskusji do poziomu bagna, a im dostarcza złośliwej satysfakcji. Jesteście beznadziejni i tak właśnie działacie. Zamiast dyskutować wolicie cenzurować ludzi o przeciwstawnych wam poglądach. Tak w ostatnich latach lewica doprowadziła do tego, że swoje jednostronne poglądy przedstawiała jako wielki ogólnocywilizacyjny, europejski consensus, chociaż w wielu tematach także w starej Europie, jak i w USA nadal są dyskutowane. > To takie rozwydrzone dzieci, które rykiem i tupaniem próbują zwrócić na siebie > uwagę (pewnie tatuś za mało ich kochał). Domorosłym pseudopsychologom należy stanowczo powiedzieć nie. Z twojej strony to jest właśnie sprowadzanie dyskusji do poziomu bagna. > Ja bardzo współczuję Afryce i Afrykańczykom i życzę im pokoju - z całego serca. Ja też współczuję Afrykańczykom, ale nie pozwalam żeby to współczucie zaślepiło mojego widzenia rzeczywistości. A rzeczywistość jest taka że przemoc wśród Afykańczyków jest powszechna i endemiczna. To nie jest kwestia genetyki, rasizmu, etc. To jest kwestia poziomu rozwoju społecznego i bezwładności społeczeństwa. Jeżeli pewien zły typ zachowań rozpowszechni się w społeczeństwie powyżej pewnej masy krytycznej, to nie opłaca się zachowywyać się dobrze. Jeżeli większości społeczeństwa kradnie, daje łapówki, uprowadza sąsiadom bydło, to także ty możesz być zmuszony odrzucić swoje etyczne zasady i zacząść kraść, itp. , bo inaczej w wielkim rozdaniu okaże się że jesteś przegrany, bo już nic nie masz, a wszystko ci ukradli. A wyobraź sobie, że się wychowałeś w takim świecie. I właśnie tak to wygląda w Afryce. Przeżyli tylko ci którzy stosowali odpowiednio skuteczne strategie przeżycia. Czasem kradli sąsiadom krowy, potem zabijali sąsiadów, żeby mieć kontrolę nad większymi pastwiskami. Nic na to nie poradzę, że tak jest, chociaż wolałbym żeby było inaczej. A twoja argumentacja nie rozróżnia tych dwóch aspektów: realnej analizy sytuacji versus preferowanej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
lulu_la_vu Re: Z tobą drojb nie jesteśmy. 23.11.06, 23:31 P.S. A tak z innej beczki, to ciekawam, Pantera, kto czytał Twój pierwszy post ze wszystkich, którzy biorą udział w dyskusji... obawiam się, że nie odpowiada mi rola BYCIA ZA lub PRZECIW.Tym bardziej, ze swojego zdania co, jak i dlaczego nie udało mi sie jeszcz epowiedziec. MIM0 WSZYSTKO: NIE-BEZ-MÓZ-GOWIEC, A DO TEGO NIE-LE-WAK Odpowiedz Link Zgłoś
pantera01 Re: Lulu_la_vu, Jesteśmyb z Tabvą! 23.11.06, 21:28 Ja tez bardzo wspolczuje Afryce tym niemniej wspolczuje im jak sa u siebie. Nie bardzo mam ochote na rozwiazywanie ich problemow w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
fmichus Plemiona skoczą sobie do gardeł. 23.11.06, 09:06 Ci ludzie nie potrafią pracować, uprawiać roli, uczyć się. Zycie pomiędzy suszą i napaścią na wioske obok. Czy jestem wstrętnym rasistą że tak napisałem? Odpowiedz Link Zgłoś
pppasciak Re: Plemiona skoczą sobie do gardeł. 23.11.06, 10:56 Nie, oznacza to tylko, że bardzo mało wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
mal111 Re: Plemiona skoczą sobie do gardeł. 23.11.06, 12:11 fmichus napisał: > Ci ludzie nie potrafią pracować, uprawiać roli, uczyć się. Zycie pomiędzy suszą > > i napaścią na wioske obok. Czy jestem wstrętnym rasistą że tak napisałem? owszem, jesteś, i to dość bezmyślnym. Co to znaczy: nie potrafia pracować? Jakich kryteriów efektywności używasz? Próbowałeś kiedys pracowac w 40 stopniowym upale? kiedy do najbliższej studni jest 6 godzin drogi? W każdym razie kobiety afrykańskie pracują znacznie ciężej niż my tu w Europie potrafimy sobie wyobrazić. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzisiek66 Re: Plemiona skoczą sobie do gardeł. 23.11.06, 12:29 >W każdym razie kobiety afrykańskie pracują znacznie ciężej niż my tu w Europie potrafimy sobie wyobrazić. Zgadzam się w pełni. Zapomniałaś napisać że w tym czasie mężczyźni leżą sobie w cieniu oszczędzając siły. > Próbowałeś kiedys pracowac w 40 stopniowym upale? Oczywiście katorga dla każdego, kto od urodzenia nie mieszka w tym klimacie i nie pochodzi z rasy żyjącej w tym klimacie od tysiąca lat. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika biali farmerzy w Australii pracuja w czasie 40°C 23.11.06, 12:35 upalow, jakos nie padaja jak muchy. jakie sa osiagniecia wyzwolonych krajow afrykanskich? Odpowiedz Link Zgłoś
camel_3d no..muslimy znow zaczanaja 23.11.06, 09:33 bno to niestety rzady islamskie takie zapedy maja..czasme mam wrazenie, ze wypadalo by czesc tych debili po prostu wystrzelac.. Odpowiedz Link Zgłoś
alien999 Autor Tekstu jest wyznawca Islamu 23.11.06, 09:41 Zero slow o tym ze mordow dokonuja wyznawcy Islamu w imie swietej wojny. I ze oni to rozpoczeli Za to uzyte slowa to arabowie ale Czarnych autor nazywa murzynami - raistowskie slowo od nigro, co potwierdza ze autor tekstu to albo faszystowski komunista albo wyznawca islamu, albo jedno i drugie Odpowiedz Link Zgłoś
polar21 Re: Autor Tekstu jest wyznawca Islamu 23.11.06, 09:52 dokladnie. Zachod w imie walki z rozprzestrzeniajacym sie terroryzmem (tam gdzie bandy islamskie zaprowadzaja pokoj szybko usadawia sie al-kaida i inne islamskie scierwa) powienien wspierac Chrzescijanskich rebeliantow. Celem tych wojen powinien byc wkoncu podzial Sudanu na czesc polnocna - islamska i poludniowa - Chrzescijanska. Dosc gnebienia Chrzescijan przez mahmutow Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Slowo Murzyn 23.11.06, 10:57 rasistowkie? Skad ci to przyszlo do glowy? uzasadnij jego pochodzenie od 'nigro' Odpowiedz Link Zgłoś
alien999 Re: Slowo Murzyn 23.11.06, 11:12 Slowowi Nigro odpowiada poslki odpowienik Murzyn (ma prawie takie samo znaczenie) np takie zwroty pracowac jak murzyn (niewolnik), bialy murzyn itd Odpowiedz Link Zgłoś
mulla_komar Re: Slowo Murzyn 23.11.06, 11:16 Moze w twoim ideologicznym zaslepieniu. Slownik wyrazow obcych. 1. Murzyn «człowiek należący do rasy czarnej» 2. pot. «człowiek opalony na ciemnobrązowy kolor» 3. pot. «ktoś, kto wykonuje pracę za kogoś bez ujawniania swego nazwiska» 4. pot. «ktoś, kto ciężko pracuje i jest wyzyskiwany» Nie widze tutaj nic negatywnego w tym slowie. Odpowiedz Link Zgłoś
pppasciak Re: Autor Tekstu jest wyznawca Islamu 23.11.06, 11:02 alien999 napisał: > Zero slow o tym ze mordow dokonuja wyznawcy Islamu w imie swietej wojny. I ze > oni to rozpoczeli > > Za to uzyte slowa to arabowie ale > > Czarnych autor nazywa murzynami - raistowskie slowo od nigro, co potwierdza ze > autor tekstu to albo faszystowski komunista albo wyznawca islamu, albo jedno i > drugie ... albo, że używa tego samego miana, którego używał bez krępacji i z miłością Martin Luther King Odpowiedz Link Zgłoś
wozniakmich Re: Autor Tekstu jest wyznawca Islamu 23.11.06, 12:11 Hmm... No dobra, jeśli Murzyn jest obraźliwe, to jak ich nazwać? Mogłoby być Afrykanie, ale to obejmuje wszystkich mieszkańców Afryki, a więc także Arabów z północy, a przecież tu chodzi o wojnę jednych z drugimi, więc trzeba napisać, jak się nazywają strony konfliktu. Jedni wiadomo - Arabowie, a drudzy? Republikośrodkowoafrykańczycy? Kongańczycy Demokratyczni? Itp.? Przecież nie ma takich narodów, co zresztą jest w dużej mierze powodem ciągłych wojen między i wewnątrz państw afrykańskich, które mają po prostu sztuczne granice. Tam, gdzie państwa są w miarę jednorodne jest zupełnie inaczej (np. Ghana, Kenia). Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika zaczyna sie dyktatura politycznej poprawnosci 23.11.06, 12:36 alien999 napisał: > Zero slow o tym ze mordow dokonuja wyznawcy Islamu w imie swietej wojny. I ze > oni to rozpoczeli > > Za to uzyte slowa to arabowie ale > > Czarnych autor nazywa murzynami - raistowskie slowo od nigro, co potwierdza ze > autor tekstu to albo faszystowski komunista albo wyznawca islamu, albo jedno i > drugie Odpowiedz Link Zgłoś
sze Re: Autor Tekstu jest wyznawca Islamu 23.11.06, 12:52 > Czarnych autor nazywa murzynami - raistowskie slowo od nigro Bzdura. Nie jest rasistowskie, a przynajmniej nie bardziej niż sama praktyka odróżniania ludzi różnych "ras", a więc określenie typu Biały, Żółty, Azjata czy Czarny. Samo pojęcie rasy jest bowiem kwestionowane. Nie dyskutuję z tym, ale pewne jest dla mnie, że wyraz "Murzyn" w polskim nie jest obraźliwy. Jest po prostu neutralny. A co do pochodzenia, to bierze się z wyrazu "Maur" z polskim przyrostkiem -in/-yn. Hiszpańscy Arabowie (czyli Maurowie) to jak widać pierwsi ciemnoskózy ludzie, z któymi Polacy się historycznie zetknęli, przynajmniej pod względem nazwy. Odpowiedz Link Zgłoś
antithesis Kto stoi za wojnami w Afryce? warto sie oswiecic 23.11.06, 09:44 Dawni i nowi kolonizatorzy. www.nadir.org/nadir/initiativ/agp/free/9-11/federici.htm Odpowiedz Link Zgłoś
darthmaciek za wojna w Sudanie stoi arabski rasizm 23.11.06, 10:14 i kolonialne podejscie "jasnoskorych" (w rzeczywistosci sa ciemniejsi od innych Arabow, ale zawsze podkreslaja, ze nie sa czarni) Sudanczykow z Polnocy do murzynskich mieszkancow poludnia. Konflikt rozszerzyl sie pozniej na inne kraje poprzez powiazania plemienne i efekt domina, ale glowny powod konfliktu to wlasnie to. Rasizm i kolonializm absolutnie - tyle ze europejscy i amerykanscy Biali nie maja juz z nim nic wspolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika Platforma, uklad, GW, WSI, i cyklisci. Afrykanie s 23.11.06, 12:42 sa jak niemowleta niewinni, do tej pory nie udalo sie ustalic, kto strzela? Odpowiedz Link Zgłoś
bike1 Re: Kto stoi za wojnami w Afryce? warto sie oswi 23.11.06, 15:39 Fakt, islamofaszyści zawsze stali za wszystkimi wojnami w afryce (przynajmniej w północnej) a Arabowie maja wielowiekowa tradycje krwawych podbojow w afryce i nie tylko. Nikt ich nie przebije. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia2236 Re: Kto stoi za wojnami w Afryce? warto sie oswi 23.11.06, 15:44 amerykanie próbowali w Somalii ale im nie wyszło - delikatnie powiedziawszy. Odpowiedz Link Zgłoś
fmichus Forumowiczom polit.poprawność wyprała mózgi 23.11.06, 11:38 Ludziska myślcie, dlaczego cały kontynent afrykański to biega, nędza, krew, nienawiść. Czy to biały człek uczynił w swych żałosnych pobudek?? Odpowiedz Link Zgłoś
asteroida2 Re: Forumowiczom polit.poprawność wyprała mózgi 23.11.06, 11:53 > Ludziska myślcie, dlaczego cały kontynent afrykański to biega, nędza, krew, > nienawiść. Czy to biały człek uczynił w swych żałosnych pobudek?? Wygląda na to że o Afryce wiesz tyle ile obejrzałeś w telewizji. Poczytaj trochę o Ghanie, Mali, Malawii albo nawet o Kenii. Jeśli wydaje ci się że wszędzie biegają bandy uzbrojone w maczety, to tam ich poszukaj. Może nie zdajesz sobie sprawy, ale w Afryce mieszka 800 milionów ludzi w kilkudziesięciu krajach. W wojnie 1998-2002 wzięło udział 10 krajów - i z waszego punktu widzenia objęła ona całą Afrykę? Szkoda że tak dużo europejczyków patrzy na Afrykę wyłącznie przez pryzmat kilku krajów. I nie odróżnia epidemii panujących na jakimś obszarze od wojny która miała miejsce 3 tysiące kilometrów dalej. W ten sposób programy pomocy są ignorowane, bo przecież oni 'sami są sobie winni'... Odpowiedz Link Zgłoś
dzikamalpa Re: Forumowiczom polit.poprawność wyprała mózgi 23.11.06, 12:06 w momencie dekolonizacji afryki tylko kraje maghrebu bylo w pewnym ograniczonym stopniu przygotowane na niepodleglosc... natomiast granice nowo powstalych krajow czarnej afryki wogole nie pokrywaly sie z podzialami etnicznymi, do tego ogromne zapoznienie cywilizacyjne oraz brak wyksztalconych elit przyczynil sie do braku stabilizacji w tym regionie... oczywiste jest ze jedne z tych krajow sa bardziej a inne mniej zapoznione, jednak jedyny sukces cywilizacyjny w tym regionie zostal osiagniety w RPA dzieki dobrze prowadzonej polityce apartheidu Odpowiedz Link Zgłoś
mario-radyja Żałosna próba naginania historii 23.11.06, 17:06 > Może nie zdajesz sobie sprawy, ale w Afryce mieszka 800 milionów ludzi w > kilkudziesięciu krajach. W wojnie 1998-2002 wzięło udział 10 krajów - i z > waszego punktu widzenia objęła ona całą Afrykę? 10 krajów to dla ciebie mało? A ile krajów wzięło udział w poszczególnych wojnach światowych? W obu przypadkach w Europie ileś krajów pozostało nautralnych, ale nie oznacza to że nie można powiedzieć że wojna objęła całą Europę. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikamalpa czarna afryka 23.11.06, 12:00 dekolonizacja czarnej afryki zostala przeprowadzona przedwczesnie... proces cywilizowania tych dzikusow jest bardzo trudny, co wynika przede wszystkim z wrodzonej tendencji do lenistwa i dezorganizacji wsrod czarnoskorych mieszkancow afryki Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika coz, wiekszosc trzeciego swiata zazdrosci 23.11.06, 12:47 Stanom i Europie dobrobytu, ale jeszcze nie dostrzegli, ze na to trzeba po prostu zapracowac. Postawa roszczeniowa nikomu dobrobytu nie zapewnila. nawet gornikom w PRL Bis. jezeli Ghana i kilka innych krajow potrafilo poprawic swoja sytuacje, co stoi na przeszkodzie innym? Zwlaszcza tym oddalonym od paskudnych muslimow, Arabow itd? Odpowiedz Link Zgłoś
calcinus no to eva15 bedzie szczesliwa... 23.11.06, 12:54 ...razem z reszta kacapow i niemcow. Zonu meda masowe mordy, obcinaie glow: to ich podnieca. A i moze troche broni na lewo sie Murzynom sprzeda tak jak sie sprzedawalo Saddamowi... Odpowiedz Link Zgłoś
barteksep Droga ktora idzie afryka 23.11.06, 13:00 Czasami mysle ze ludzie musza przejs pewno droge aby dojsc do punktu w ktorym zrozumieja niektore rzeczy. Europa taka droge przechodzila i nie mowie tutaj tylko o 1 i 2 wojnie swiatowej ale o wszystkich wojnach od powiedzmy XIV wieku. Ilu ludzi od tamtych czasow zginelo nikt tego nie wie ale dzieki temu dzisiejsze kraje potrafily zrozumiec pare rzeczy, wybaczyc sobie i zyc obok siebie w zgodzie. Przed afryka jeszcze dluga droga, pelna wojen i nienawisci, ale moze kiedys zrozumieja ze w ich wojnach wszyscy sa przegranymi. I nie chodzi i to czy ktos jest bialy czy czarny ale o rozwoj intelektualny. Oni musza dorosnac, wtedy przestana uwazac wszystkich wokol za wrogow. Dlaczego Ameryka gdy odzyskala niepodleglosc mogla ustanowic prawa i je przestrzegac a afryka tego nie potrafila? A jesli mowimy o kolonializmie,Amerykanski genaral Patton mawial kiedys ze czasami lepiej na poczatku poniesc wieksze straty aby pozniej bylo lzej i byly one male. Rzady twardej reki ktore istnialy w RPA wyszly w koncu (pomimo ofiar) temu krajowi na dobre. Europa swoja droge juz przeszla.Byla ona bardzo krwawa ale czegos nas nauczyla. Zycie jest brutalne i nie ma w nim idealnych wariantow.Czasami mamy do wyboru dwa warianty, w obu gina ludzie i wtedy trzeba usiasc i policzyc co jest bardziej oplacalne.Trzeba patrzec dalekosieznie. W wielu krajach afryki na gdy dawano demokracje niedojzalym narodom droga byla bezbolesna i teraz gina tam tysiace ludzi. Czasmi mysle ze dla afryki byloby lepiej aby nadal byl tam kolonializm. To kontynent ogromnych zasobow i mozliwosci. Jedyne czego potrzebuja to porzadek, bo puki jest tam chaos afryka sie nie podzwignie ekonomicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
soule Re: Droga ktora idzie afryka 23.11.06, 14:32 A myslisz, ze juz nie ma kolonializmu w Afryce? To strsznie sie mmylisz tylko tyle ze teraz to kolonializm ekonomiczny. A propos widac, ze sie nie znasz a historie bo Afrykanczycy wzieli udzial i w 1-ej i w 2-ej wojnie swiatowej. Przeczytaj troche zanim napiszesz bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
pyosalpinx Gafa GW do potegi 3. 23.11.06, 15:11 Zdjecie obok artykulu nie przedstawia SPLA (Sudanese People Liberation Army) tylko muzulmanska milicje, jaka np. grasuje w Darfur. Ludowa Armia Wyzwolenia Sudanu to formacja poludniowych Sudanczykow-chrzescijan. Prosze wiec nie wprowadzac czytelnikow blad. Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka.latania Sami specjaliści. 23.11.06, 17:42 Aż się miło czyta, widać na forum sami specjaliści od międzynarodowych konfliktów i znawcy historii ... Odpowiedz Link Zgłoś
bike1 Ignorancja... Murzyni??? 23.11.06, 15:33 Ludzie, o czym wy tu wogóle piszecie, Afryka to od razu Murzyni i kolonializm, z jednej strony paskudny biały a z drugiej biedny Murzyn. Totalna ignorancja, gdzies tu zgubiliscie arabów i ludy saharyjskie. Przeciez Sudan to nie jest probllem jakiegos wyzysku kolonialnego. Przeciez tu jest problem nie z murzynami tylko z arabami bo rzad w Chartumie ktory odpowiada za ten cały chaos to nie murzyni tylko arabowie! Czarna afryka to autonomiczny od niedawna DSudan Południowy. Ale nie chce mi sie tu wykladu roobic bo i tak polowa z was tego nie zrozumie i dalej bedzie pisac glupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia2236 Re: Ignorancja... Murzyni??? 23.11.06, 15:49 nie bądź taki mądrala. europa częściowo odpowiada za obecną sytuację. po kolonialistach pozostały często sztuczne granice międzypaństwoe oraz rozgrzebane konflikty etniczne i/lub religijne. dziel i rządź - to była dewiza kolonialistów. poczucie odpowiedzialności europy za taką spuściznę powino motywować zachodnie społeczności do interwencji zwłaszca, że kilka z tych pństw to państwa upadłe, które istnieją właściwie tylko na papierze. ekspansja islamistów to inny równie tragiczny rozdział w historii afryki. amerykanie próbowali w somalii, ale coś im nie wyszło. Odpowiedz Link Zgłoś
bike1 Re: Ignorancja... Murzyni??? 23.11.06, 16:32 Co Amerykanie probowali w Somalii? No właśnie o to chodzi że probowali uratować Somalię ale w takim klimacie miedzynarodowej propagandy antyamerykanskiej to sie nie dalo nic zrobic. I nie mow tu in abstracto z kpiącymi epitetami pod moim adresem tylko in concreto bo rozmawiamy o Sudanie a nie o Afryce wogole. Nawet jesli artykul dotyczy tez DRK, RŚA czy Czadu to wszystkie linki prowadza do Chartumu. Wiec powiedz jacy kolonialisci odpowiadaja za obecna sytuacje w Sudanie? Bo ja jeszcze raz powtarzam - te tereny zostały podbite przez Arabów, przez wieki rządzone przez islamskich Arabów którzy polowali sobie na czarnych, handlowali niewolnikami etc., potem byla era impeium osmanskiego, a brytyjsko-francuskie wplywy byly epizodem, zreszta korzystnym dla pld sudanu, jak ktos tam kreslil granice to otomani i arabowie, na pewno nie europejczycy. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia2236 egoizm i arogancja starych krajów unii jest poraża 23.11.06, 15:42 "W poprzedniej wielkiej wojnie regionalnej, która w latach 1998-2002 toczyła się w Kongu-Kinszasie, zginęło prawie 4 mln ludzi" - mam pretensje do mediów, że "pisują" o różnych bzdetach a o takiej tragedii nic w lub prawie nic w polsce nie wiadomo. Europa, która powinna czuć się odpowiedzalna jako były kolonista, który pozostawił po sobie sztuczne granice i podgrzane konflikty religijne/etniczne - nabrała wody w usta a "mądralińscy" francuzi czy belgowie udają, że nic się nie stało. egoizm i arogancja starych krajów unii jest porażająca. polska też była tak traktowana ale miała okazję sie odwdzięczyć - prawo weta - i zmusić "starych" do aktywności i działania. Byłe kolonie w Afryce nie mogą nic zrobić i nikt im nie pomoże - bo nie ma tam ropy czy gazu. Jest bieda i zacofanie, które nikogo nie rusza a któremu winni są mądrale z francji, belgii, anglii, niemiec (Namibia i jej wieloletnia wojna domowa). To straszne, że polska niedosyć że od wieków jest między młotem a kowadłem czyli między niemcami a rosją dodatkowo musi potykać sie o arogancję "starej" części unii. Sprawa ropociągu przez bałtyk czy sprawa mięsa to elementy tej samej bajki. Odpowiedz Link Zgłoś
gosia2236 kanalie, mordercy, ludobójcy zawsze się znajdą 23.11.06, 16:22 kanalie, mordercy, ludobójcy zawsze się znajdą. bałkany są najlepszym przykładem. czy afryka również musi zaliczyć swoją srebrenicę zanim zachód się ocknie lub ruszy kogoś sumienie. stać i patrzeć a może interweniować? kolor skóry czy kontynent nie ma znaczenia. po co nasi koledzy jadą do afganistanu ??? jeżeli znajdziemy odpowiedzi na tak postawione pytanie, będziemy wiedzieli co zrobić w sytuacjach opisywanych w artykule Odpowiedz Link Zgłoś
bezportek Kanalie, mordercy, ludobójcy, lewusy... Afryka. 23.11.06, 18:00 Jedyna odpowiedz na pytanie, co zrobic z afrykanskim kontynentem, to: zostawic w spokoju. Wszelkie proby wpasowania tamtejszych spolecznosci w szablony powstale w cywilizacjach Europy czy Azji to jawna marnacja czasu i pieniedzy. Afrykanie musza znalezc wlasny system wartosci, zorganizowac wspolprace tysiecy odseparowanych kultur, opanowac krach gospodarczy i ekologiczny. Jesli tego nie zrobia, wygina jak dront dodo niezaleznie od wszelkiej pomocy. Materialnie, kontynent afrykanski zdolny jest zapewnic spokojne i bogate zycie miliardowi ludzi - jak czarna rasa wymrze, Chinczycy beda mieli dokad sie przeprowadzic znad Wolgi. Odpowiedz Link Zgłoś
laaazy_boy Re: kanalie, mordercy, ludobójcy zawsze się znajd 23.11.06, 20:45 > czy afryka również musi zaliczyć swoją srebrenicę zanim zachód się > ocknie lub ruszy kogoś sumienie. Srebrenica przy tym, co ma miejsce każdego roku w Afryce to zaledwie wybryk kilkuset zwyrodnialców. Tam co miesiąc giną tysiące, z głodu, z powodu chorób, z ręki watażków, gangów i członków innych plemion. Zachód nie musi się ocknąć - bo i po co? Skoro afrykańskie państwa są jednymi z największych odbiorców broni, a członkowie Rady Bezpieczeństwa jej największymi eksporterami, to nikomu nie jest na rękę, by tą sytuację przerywać. Koszt jakiejkolwiek interwencji byłby zbyt wielki - finansowy i polityczny. Jednym słowem - zaangażowanie w rozwiązywanie problemów Afryki nie jest nikomu na rękę. Skonfliktowane państwa nie są dla nikogo, prócz samych siebie, zagrożeniem, a na wojnie można zarobić. Co się zaś tyczy złóż surowców - zachodnie koncerny i tak trzymają na nich łapę, chronione przez prywatne armie. Afryka nie jest nawet warta zainteresowania mediów ; wychudzone dzieci już się opatrzyły, a same wojny - dzieją się zbyt daleko, by elektryzować widownię, skala okrucieństw jest zbyt duża na szklany ekran, a ryzyko by tam wyjechać z porządną ekipą zbyt duże. Niestety - taka jest brutalna prawda. Tymczasem leczymy wyrzuty sumienia wysyłając do Afryki zboże, dzięki czemu skutecznie zarżnęliśmy ich rodzime rolnictwo, wyrządzając tym samym jeszcze większą szkodę. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof213 Ach ta afryka 23.11.06, 18:27 Chociaż nie czytałem tego dokumentu to końca ale wiem o co chodzi (chyba) No więc to wszystko jest walką o kasę a raczej o duże pieniądze ktoś na tym zarabia i ktoś na tym również cierpi a czaszami to jest z powodu biedy i nie udanej pomocy tym biedniejszym krają w Afryce że strony właśnie europy oraz USA A co to komentarzu Mejlmi to Europa ma własne problemy gdzie nie gdzie właśnie z ludźmi ludami z tamtych stron u nas tez są siedliska biedy i nędzy ale na szczecie kontrolowane chociaż nie to końca bo właśnie stąd sie bierze przemoc i prostytucja i to nie jest takie proste .Dużo zależy od samych Państw jak to napisał ktoś z forum chociaż to tez nie jest proste bez pomocy europy USA UK .Może Azji jak chiny które chcą pomagać bo mają w tym interes i coś za coś Ale nadal to jest straszne patrząc na to wszystko z innej perspektywy . I też mi się chce wyć . As skoda słów na dalszy komentarz. Odpowiedz Link Zgłoś
jurwal Jak powinna wyglądac wojna, jeśli być musi 23.11.06, 18:53 jeśli chcą się zabijać to niech to robią. Nie powinno sie nikomu w tym przeszkadzać, ale pod jednym warunkiem. Powinien zostać wyznaczony obszar do walk w którym nie mogą i nie przybywają ludzie nie chcący walczyć. Teren walk powinin być jak najmniej przydatny. Świetna byłaby pustynia. Ludzie walczący muszą być ochotnikami. W walkach muszą brać udział politycy dążący do wojny. To jest utopia przy dzisiejszej mentalności wszystkich ludzi na świecie. Może kiedyś powstanie taka cywilizacja stosująca takie metody jako normalne rozwiązywanie konfliktów. Odpowiedz Link Zgłoś
mart5000 Afryka 23.11.06, 20:03 Jedna bomba załatwiła by sprawe ! Ale to nie humanitarne i nie etyczne. Rozłażą sie już po Europie jak muchy i dopóki nie dotrą do nas to będziemy tolerancyjni. Do czasu !! A potem będziemy ich nienawidzić elegancko kłamiąc, że jest inaczej. Odpowiedz Link Zgłoś
gekon1979 a biali ludziowie beda ich okradac 23.11.06, 20:58 z diamentow i surowcow, zolci ludziowie tez zaczna ich teraz okradac Odpowiedz Link Zgłoś
josifek a szczegolnie beda ich w panstwie Mugabe 23.11.06, 21:40 to robic, ,,,,,widac ze duzo akademi pierwszo majowych zaabsolventales. Odpowiedz Link Zgłoś
ax4 Re: a szczegolnie beda ich w panstwie Mugabe 23.11.06, 23:26 murzyni pokazali w RPA co sie dzieje gdy sie ich zostawi samym sobie...mozna to nazywac rasizmem, szowinizmem, nieudana dekolonizacja ale AFRYKA jest poprostu cywilizacyjnie zacofana i zyje w epoce walk plemiennych z tym ze kije zamieniono na kalasznikowy co radykalnie zwieksza liczbe ofiar.. proste jak drut Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztof213 No cóż taki jest Świat 09.12.06, 18:19 No cóż taki jest świat na za kończenie ktoś na tym korzysta a ktoś nie W trącać się trzeba ale odpowiednio. I od tego są wielcy i możni tego świata a już z tym jest rożnie Ale nie cała Afryka jest przecież biedna .I bogaci powinni pomagać biednym a biedni to doceniać a jak jest to każdy wie jest rożnie . Odpowiedz Link Zgłoś
j-k josifek... 23.11.06, 23:29 josifek napisał: > to robic, ,,,,,widac ze duzo akademii pierwszo-majowych zaabsolventales. poprawka jezykowa :))) powinno byc : - "zaabsolwentowales" :))) buenas noches :))) Odpowiedz Link Zgłoś
neiden wojna trwa ciagle! 24.11.06, 01:26 afryka ma ciagle wojny. to nie jest nic nowego w histori tego kontynentu.ten caly swiat nie moze istniec bez wojen.taka jest natura ludzka.wiec nie ma sie czym przejmowc.pozatym czy europa jest dobrym przykladem -chyba nie. Odpowiedz Link Zgłoś
dark_crusader Szanujmy afrykańskie normy kulturowe 24.11.06, 15:26 Apeluję, by przez wzgląd na odmienne od naszych normy kulturowe i cywilizacyjne nie wtrącać się w uświęcone odwieczną tradycją metody rozwiązywania sporów przez ludność Afryki. Dość euroamerykańskiego interwencjonizmu! Odpowiedz Link Zgłoś
galicki Czas na Busha 25.11.06, 16:33 Tu powinien się włączyć prezydent Bush. Obalił juz dwa awanturnicze reżimy: talibów w Afganistanie oraz Saddama w Iraku. Teraz przyszedł czas na juntę w Sudanie. W zasadzie uszły im płazem konszachty z Bin Ladenem a teraz tylko czekać, aż zaczną grozić regionowi bronią atomową sprowadzoną z Teheranu. Odpowiedz Link Zgłoś
alikalija O czym wy bredzicie? 25.11.06, 20:57 Afryka? Oni dopiero co wyszli z buszu i wskoczyli do nowoczesnosci. W ciagu 1 pokolenia maja sie przystosowac? Tam jest taki chaos jak nigdy dotad z powodu wlasnie tego,ze zyja w dzisiejszym swiecie. Maja samochody,bron maszynowa,to teraz plemiona moga sie wycinac na calego. Dziwicie sie,ze chca zyc w dobrobycie? Polacy tez jezdza na Zachod od 150 lat. Powiecie:ale my pracujemy. A Murzyni nie sa w stanie zyc w tym swiecie. Nie ich wina tylko Europejczykow,ze ich przygarniaja. Musza dotad ginac az sie dostosuja i naucza zyc we wspolczesnosci. Nie ma innej mozliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś