Dodaj do ulubionych

Czy to poczatek konca wielkich Chin

14.03.07, 14:48
wideo.gazeta.pl/wideo/0,0,3984362.html
Co prawda paru ekonomistow juz to przewidzialo przed kilkoma latmi.No coz
wielkie Chiny sie koncza i znow powroci cale talatajstwo "ekonomistow" z
swoimi przedsiebiorstwami do krajow macierzystych i beda wyciagac swoje lapy
po pieniadze podatnikow za straty jakie tam poniesli.
Obserwuj wątek
    • grzegorz1948 Re: Czy to poczatek konca wielkich Chin 14.03.07, 21:34
      Gdzie sa ci co podawali Japonie.USa i Chiny za przyklad rozwoju gospodarczego?
      Japonczycy placa juz dlugi czas za "swoj rozwoj" samobojstwami i ciaglym
      stresem w zawodzie.Amerykanie trudno powiedziec sukces o ludziach ktorzy lataja
      z jednego miejsca pracy do drugiego(pomijajac brak doswiadczenia zawodowego)
      walka o przezycie.Chiny no coz przyklad ostatni?!
    • absztyfikant Re: Czy to poczatek konca wielkich Chin 14.03.07, 21:34
      www.polskaludowa.com/dzwiek/nagrania/pankracy_kto_dogoni_psa.mp3
    • ghotir Re: Czy to poczatek konca wielkich Chin 16.03.07, 19:53
      Odczekalem piec minut na podanym przez Ciebie linku. Zabraklo mi cierpliwosci.

Wielkie Chiny sie koncza? Dzieki komu? W latach 1990-tych Japonia wykupila US.
      Pamietacie tate Busha zygajacego na japonskim przyjeciu? To zyganie wynikalo z
      wyrzutow sumienia bo tatko Bush ublagal Japonie aby ona sfinanasowala US
      miedzynarody dlug. Tym razem, Chaney ublagal Chiny aby one sfinansowaly US
      miedzynarodowy dlug. Oczywiscie, Chiny nie mialy wyboru. Zatem przez najblizsza
      dekade NYSA jest bezpieczna kosztem chinskich chlopow. Zatem Wielkie Chiny
      koncza sie dzieki mogulom NYSA popieranym przez synka Busha. Alez to nowina!
      • i-love-2-ski Re: Czy to poczatek konca wielkich Chin 16.03.07, 21:01
        ghotir napisał:

>
        > Wielkie Chiny sie koncza? Dzieki komu?
        >
        > nie martw sie o chiny,oni dosc nakradli z calego swiata aby przezyc i to
        dobrze. to raczej my sie konczymy bo wszystkie "blue collar jobs" zostaly
        sprzedane przez paru slugusow do chin czy indii.a tak wogole to witaj:))
        • ghotir Re: Czy to poczatek konca wielkich Chin 17.03.07, 01:45
          i-love-2-ski napisała: "blue collar jobs" zostaly sprzedane przez paru slugusow
          do chin czy indii."

Moja malzonka wlasnie bawi w Indiach wiec sie tu zle o Indiach nie wyrazaj :)

Powaznie, dowcip nie polega na taniej sile roboczej ale na serwisach dla
          mniedzynarodwych korporacji finansowanych przez obywateli trzeciego swiata. To
          nie Chiny lub Indie kradna od US, to US kradnie od Chin, Indii, Japonii, Zairu,
          Iraku i innych nacji.

Poza tym witaj. Mam nadzieje, ze krach na NYSE nie skrzywdzil Cie...
      • grzegorz1948 Re: ghotir 16.03.07, 21:40
        Powolutko maly.Moze nas uswiadomisz skad Chiny maja tyle pieniedzy?Nas teraz
        strasza ze ceny stali i wegla wzrosly o 50% bo Chiny wykupuja to na rynkach
        swiatowych.Przecie oni maja swojej stali i wegla od cholery i to za
        bezcen.Kadra menagerow to sa dzieciaki sekretarzy i czlonkow rzadu.Nie powiesz
        ze kraj tak bogaty sprzedaje na zamowienie narzady do transplantacji od
        skazancow.Nie powiesz mi ze przy takim dobrobycie skupuja oni caly szrot
        komputerowy aby te troche cyny czy miedzi z tego wyciagnac.Tak produkuja piekne
        auta we wspolpracy z VW i BMW ale ta stal na karoseriach to lepsza jest w
        Europie na puszkach z Coca-Coli.Juz nam pokazywano Japonie,USA teraz Chiny a
        moze nastepnymi beda Eskimosi z swoimi domkami za bezcen zwanymi IGLO.
        • ghotir Re: ghotir 17.03.07, 01:35
          grzegorz1948 napisał: "Powolutko maly.Moze nas uswiadomisz skad Chiny maja tyle
          pieniedzy?"

Zdarzylo Ci sie spojrzec na to gdzie Twoje zakupy zostaly wyprodukowane? To
          glowne zrodlo "pieniedzy" w Chinach. A jak US nie potrafi przelozyc
          tych "pieniedzy" na cos "tangible" to Chiny wykupuja tymi
          symbolicznymi "pieniedzmi" cokolwiek jest dostepne na gieldzie; stal, wegiel
          czy cokolwiek co jest "tangible" zanim US dolar spadnie na glowke.

Ja nawiazywalem do ostatniego krachu na NYSE. Cheney, tak jak tatko Bush w 1990-
          tych do Japonii, natychmiast udal sie do Chin. Chiny nas (US) wykupily. To
          oznacza, ze chinscy chlopi beda nas (US) finansowac przez pare lat. A co potem?
          Widzisz jakichs nastepnych "suckers"? Zapewniam Cie, ze Eskimosi nie maja
          srodkow na finansowanie US wojen lub konsumpcji. Witaj 1929; mam nadzieje, ze
          mnie juz na tym swiecie nie bedzie...
    • jorl D33 16.03.07, 22:03
      dana33 napisała:

> to bylo besser ein ende mit schock, als ein schock ohne ende.... :))))

nie schock a schreck. Czyli przerazenie.

Ten post to tylko proba czy Kropka mnie za ostatnie rozroby na forum nie zabanowala.
      Do przyszlego tygodnia. Moze. Bo zwala sie na mnie tyle pracy ze sam nie wiem.
      Pozdrowienia
      • dana33 Re: D33 16.03.07, 22:56
        ja znam to z schock.... ale moze byc schreck.... grzesio der germanski to
        schockierender schreck na pewniaka... :))))
        • grzegorz1948 Re: DDT33 16.03.07, 22:59
          ja znam to z schock.... ale moze byc schreck.... grzesio der germanski to
          > schockierender schreck na pewniaka... :))))
          Wiem ze dla ciebie schreck i to dobrze.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka