pantikapej Re: Ciekawostka... ;) przepraszam 06.07.07, 15:04 za powtórzenie - sądziłem, że się nie wysłało...;) Ale w międzyczasie sprawdziłem (dla zainteresowanych)źródło: Nikołaj Karamzin "Istorija Gasudarstva Rasijskavo" t.2, 1892, str. 142. Teraz z zarzutem robienia "podśmiechujków" do Karamzina! ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
theretribution ... 25.10.07, 21:30 2 Pantikapej ****************************** The good pole is a dead pole, humanity knows that. Our planet will have cleaned of poles in the next 100 years. Good day is coming. From the Great Russian Empire with love. Good luck. ****************************** Odpowiedz Link Zgłoś
zibi_mazurak Kolejne kłamstwa 06.07.07, 15:14 14) Czeczency sa terrorystami. 15) Rosjanie przestrzegaja Drugiego Traktatu CFE. 16) Syberia jest rosyjska. 17) Ukraina, Polska i Czechy to rosyjskie terytorium czyli kura nie ptica, Polsza nie zagranica. 18) Aleksiej Lugowoj nie zabil Aleksandra Litwinienko. Odpowiedz Link Zgłoś
byly1ja Re: Masz racje+ 06.07.07, 17:18 chrześcijanowi pantikapej 06.07.07, 12:42 + odpowiedz chrześcijanowi wypada uklęknąć i pomodlić się za duszę nad grobem każdego, także (a może i przede wszystkim) grzesznika a nawet zbrodniarza. <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< Bo musza to robic! Tyle nabroili! Czy kleczenie wystrczy? Tylko to pobije wszystkie inne bezecenstwa razem wziete. Odpowiedz Link Zgłoś
pantikapej Re: Masz racje+ 06.07.07, 18:06 słowo "muszą" pozostawiłbym tym, co popadli kidykolwiek pod zamordyzm typu moskiewskiego. do chrześcijan zastosowałbym raczej słowo "powinni" :) I nie każ mi porównywać bezeceństw chrześcijan z bezeceństwami władców Kremla. To zbyteczne zajęcie. Odpowiedz Link Zgłoś
byly1ja Re: Masz racje+ 06.07.07, 18:13 Co bys ty zrobil-twoje prywatne zdanie. Dla mnie jeden jest wart drugiego. Ciekawie.Co wymyslisz dla tych co uprawiali zamordyzm niemoskiewski? Odpowiedz Link Zgłoś
pantikapej Re: Masz racje+ 06.07.07, 18:28 znów uciekasz od istoty: chrześcijanie niczego nie "muszą", wiele zaś "powinni"! Odpowiedz Link Zgłoś
pantikapej Re: Masz racje+ 06.07.07, 18:38 byly1ja napisał: > Ciekawie.Co wymyslisz dla tych co uprawiali zamordyzm niemoskiewski? Nic. Rzecz w tym, że historia zna wiele zamordyzmów w różnych częściach świata. W większości - należą do tejże historii. A rosyjski - po mongolskim, carskim, bolszewickim, przybiera właśnie nowe oblicze - putinowskie. Odpowiedz Link Zgłoś
pantikapej Re: Masz racje+ 06.07.07, 18:25 ... a pozatem wolałbym, byś odniósł się do drugiej części mego postu! ;) (tej o analogiach w czczeniu "wyzwolicieli" od gestapo i od NKWD) Chętnie przeczytam! Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
byly1ja Re: P.S 06.07.07, 18:37 Re: Masz racje+ Autor: byly1ja Data: 06.07.07, 18:13 + dodaj do ulubionych wątków skasujcie post + odpowiedz cytując + odpowiedz -------------------------------------------------------------------------------- Co bys ty zrobil-twoje prywatne zdanie. Dla mnie jeden jest wart drugiego. Ciekawie.Co wymyslisz dla tych co uprawiali zamordyzm niemoskiewski? Odpowiedz Link Zgłoś
pantikapej Re: P.S 06.07.07, 18:44 O! to znaczy, że jednak zmieniłeś zdanie, bo - jak się nie mylę - na post urtica odpowiedziałeś: Popieram! Bardzo się cieszę, że nie jesteś aż tak "nieprzemakalny", jak sądziłem! ;DDD Odpowiedz Link Zgłoś
pantikapej Re:nie marudz.bo juz nudzisz+ 07.07.07, 00:17 :DDD Czy to twój standardowy tekst, kiedy nie wiesz co odpowiedzieć? Wygląda, że tak. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re: OK! 16.07.07, 16:09 cyniol napisał: > Dobry wujaszek Stalin ziemie nam przydzielil,Chruszczow i Brezniew w ramach > wielkiej przyjazni strzegli je dla Polski a ci Polacy niewdziecznicy nie > potrafia tej dobroci docenic. Zamiast poprosic Putina o kontynuacje braterskiej > pomocy, swoim krnabrnym zachowaniem, narazaja Europe na niepotrzebne stresy.A > mogloby byc tak pieknie. <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< Nie ma potrzeby czegokolwiek doceniac. Z tego jednak nie wynika,ze nie nalezy znac prawdziwa historie swojej bylej Ojczyzny. teraz Polska zyczy sobie,by kto inny sytzegl jej granic. Temu poswiecony jest wyjazd dostojnikow do USA. I to tez jest OK! Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: OK! 16.07.07, 20:36 bywszy1 napisał: > > Nie ma potrzeby czegokolwiek doceniac. > Z tego jednak nie wynika,ze nie nalezy znac prawdziwa historie swojej bylej > Ojczyzny. > teraz Polska zyczy sobie,by kto inny sytzegl jej granic. > Temu poswiecony jest wyjazd dostojnikow do USA. > I to tez jest OK! Tobie na tych szkoleniach w Moskwie to juz cakliem w tej glowie przekrecili. Polska zyczyla sobie, aby ruscy strzegli jej granic? Puknij sie w glowe agencie sowiecki. > Odpowiedz Link Zgłoś
pantikapej Re: OK! 16.07.07, 23:54 bywszy1 napisał: > teraz Polska zyczy sobie,by kto inny sytzegl jej granic. > Temu poswiecony jest wyjazd dostojnikow do USA. > I to tez jest OK! I znowu - "drobniutka" różnica, taki sobie "nieuchwytny niuansik", którego oczywiście nie zauważasz: TA decyzja Polaków (o tym kto ma "strzec polskich granic"), nawet jeśli ktoś uzna ją za błędną, ZAPADŁA W POLSCE! Była suwerenną decyzją (większości) Polaków. Decyzja, że Krasnaja Armija będzie stacjonować w Polsce "strzegąc jej granic" zapadła gdzie indziej, i - zrozum wreszcie - w zapadła w interesie Krasnej Armiji! Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: OK! 17.07.07, 02:08 pantikapej napisał: > I znowu - "drobniutka" różnica, taki sobie "nieuchwytny niuansik", którego > oczywiście nie zauważasz: > TA decyzja Polaków (o tym kto ma "strzec polskich granic"), nawet jeśli ktoś > uzna ją za błędną, ZAPADŁA W POLSCE! Była suwerenną decyzją (większości) > Polaków. Czy sfalszowane referendum ptzy wspoludziale w falszerstwie NKWD jest suwerenna decyzja? Jakie były wyniki referendum? Referendum z 30 czerwca 1946 roku zakończyło się klęską partii tzw. bloku demokratycznego. Społeczeństwo Polski poparło jedynie trzecie pytanie głosowania, wyraźnie odrzucając dwa pierwsze. Władze sfałszowały jednak wyniki referendum i w oficjalnych komunikatach podawano, że Polacy w głosowaniu poparli wszystkie trzy pytania, aprobując tym samym kierunki przemian ustrojowych w powojennej Polsce. W referendum wzięło udział 11 857 968 osób co stanowiło 90,1 % uprawnionych do głosowania Polaków. Według oficjalnych danych władz na pierwsze pytanie referendum „tak” odpowiedziało 68 % Polaków, na drugie 77,2 % i na trzecie 91,4 %. W rzeczywistości na pierwsze pytanie referendum „tak” odpowiedziało 26,9 % głosujących, na drugie – 42 % i na trzecie – 66,9 %. W sumie więc skala fałszerstwa dokonanego przez władze podczas referendum była duża. W przypadku pierwszego pytania do rzeczywistych wyników referendum dopisano 41,1 % odpowiedzi „tak”, do drugiego – 35 % i trzeciego – 24,5 %. Fałszerstwo miało zatem duży kaliber i nie było li tylko „poprawieniem” wyników głosowania, lecz wypaczeniem stosunku społeczeństwa do wizji rozwoju Polski po 1945 r. Było to jednocześnie przedłożenie przez organizatorów fałszerstwa interesów własnych i obcego mocarstwa ponad interes ogólnonarodowy. Wyniki referendum nie były jednakowe w całym kraju. Komuniści i ich sojusznicy najgorszy rezultat osiągnęli w województwach poznańskim, krakowskim, rzeszowskim, lubelskim, pomorskim, warszawskim i łódzkim. Najlepszy na tzw. Ziemiach Odzyskanych, gdzie na pierwsze pytanie „tak” odpowiedziało o 7,2 % więcej głosujących niż w kraju, na drugie o 5,3 % i na trzecie o 1,1 %. > > Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: jakie szczescie, ze tej bandy oszustow 17.07.07, 02:17 nie ma juz w Polsce!!! Tak wygladalo referendum pod nadzorem tych, ktorzy tylko gnebic i oszukiwac i wyzyskiwac inne narody potrafia. Operację sfałszowania referendum nadzorowała ekipa funkcjonariuszy radzieckich służb specjalnych pod dowództwem płk Arona Pałkina naczelnika wydziału D Ministerstwa Bezpieczeństwa Państwowego ZSRR, zainstalowana w Warszawie 20 czerwca 1946. Zajęła się głównie fałszowaniem i preparowaniem dokumentów referendalnych. 22 czerwca miała miejsce narada na której Bolesław Bierut, Władysław Gomułka i doradca radziecki przy MBP płk Siemion Dawidow omówili techniczne szczegóły fałszowania wyników referendum. Oficerowie MGB sporządzili ponownie 5994 protokoły komisji obwodowych i podrobili 40 tys. podpisów członków obwodowych komisji wyborczych. Paczki z prawdziwymi protokołami przekazali funkcjonariuszom radzieckim do sfałszowania funkcjonariusze MBP pod osobistym nadzorem ministra Stanisława Radkiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
pantikapej Re: OK! 17.07.07, 03:39 cyniol napisał: > pantikapej napisał: > > TA decyzja Polaków (o tym kto ma "strzec polskich granic"), nawet jeśli > ktoś > > uzna ją za błędną, ZAPADŁA W POLSCE! Była suwerenną decyzją (większości) > > Polaków. > Czy sfalszowane referendum ptzy wspoludziale w falszerstwie NKWD jest suwerenna > decyzja? :DD Faktycznie, wyraziłem się niezbyt jasno. Oczywiście miałem na myśli: TA decyzja (o wstąpieniu do NATO) była suwerenna i zgodna z ówczesnym pragnieniem większości obywateli; TAMTA (o sowieckich garnizonach w Polsce) taką nie była. PS: Przypuszczam, że TEJ decyzji (o wstąpieniu do NATO i sojuszu z USA) by nie było, gdyby nie doświadczenia związane z TAMTĄ, narzuconą zzewnątrz (o Układzie Warszawskim i sojuszu z ZSRR). Co bystrzejsi i bardziej szczerzy wobec siebie Rosjanie i z tej sekwencji zdarzeń mogliby wyciągnąć wnioski co do przyszłej polityki wobec sąsiadów. Jednak obserwując ich dzisiejszą politykę nietrudno dojść do wniosku, że takich Rosjan jest mało. Znowu coraz mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: OK! 17.07.07, 04:01 Banda rusofili przezyc faktu wstapienia do NATO nie moze. Osobny temat to te ich sluzby specjalne, ktore harcowaly w Polsce jakby byly u siebie. Kaczory zabraly sie za porzadki i skutki widzimy sami. Chorobliwa nagonka graniczaca z paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
pantikapej Re: OK! 17.07.07, 10:55 pantikapej napisał: > PS: Przypuszczam, że TEJ decyzji (o wstąpieniu do NATO i sojuszu z USA) by > nie było, gdyby nie doświadczenia związane z TAMTĄ, narzuconą zzewnątrz (o > Układzie Warszawskim i sojuszu z ZSRR). Można to ująć inaczej, obrazowo: Szwajcarzy nie odczuwają potrzeby wstąpienia do NATO, bo ich od stuleci nikt nie napadał, ani do niczego nie zmuszał. Ale jeśli sąsiad ci niedawno dyktował, kogo masz wybrać na prezydenta (Ukraina); komu masz sprzedać strategiczną rafinerię (Litwa); czyje pomniki masz czcić, a czyje nie (Estonia), a trochę wcześniej "podpowiadał" jak traktować wolę narodu (Polska, Węgry i in.) ...albo wręcz "pokazywał" jak traktować taką wolę (Czechosłowacja) - - to niech się teraz nie dziwi, że wszystkie te kraje szukają zabezpieczenia przed takim sąsiadem. Wszelkimi sposobami. Ale, jak powiedziałem, takie konkluzje dla rozumu większości Rosjan dziś są niedostępne. Nadal wolą widzieć tu macki amerykańskiego imperializmu. Cóż - psychika ludzka zawsze miała tendencję do przyjmowania łatwiejszych i przyjemniejszych dla jej nosiciela konkluzji. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re: To tak jak z kobietamy+ 17.07.07, 11:05 Re: OK! pantikapej 16.07.07, 23:54 + odpowiedz bywszy1 napisał: > teraz Polska zyczy sobie,by kto inny sytzegl jej granic. > Temu poswiecony jest wyjazd dostojnikow do USA. > I to tez jest OK! I znowu - "drobniutka" różnica, taki sobie "nieuchwytny niuansik", którego oczywiście nie zauważasz: TA decyzja Polaków (o tym kto ma "strzec polskich granic"), nawet jeśli ktoś uzna ją za błędną, ZAPADŁA W POLSCE! Była suwerenną decyzją (większości) Polaków. <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<< Mamy sie nie wybiera. Zone zazwyczaj sam wybierasz. Odpowiedz Link Zgłoś
pantikapej Re: To tak jak z kobietamy+ 17.07.07, 11:24 bywszy1 napisał: > Mamy sie nie wybiera. > Zone zazwyczaj sam wybierasz. Sugerujesz,że w tym przypadku, NATO to żona, a Rassija - matuszka? To dobrze trafiłeś, właśnie o takich twierdzeniach tu rozmawiamy! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re: To tak jak z kobietamy+ 17.07.07, 11:59 Nie sugeruje. Stwierdzam tylko. Polske w granicach obecnych Stalin stworzyl. Ze wszystkimi potem konsekwencjami. To mit zaden. Jeszcze zyja ludzie,ktorzy to pamietaja. A,ze mame sie nie wybiera-to jest fakt. I konsekwencje tez rozne bywaja. Macoche tez sie nie wybiera. P.S Ja tutaj o mamie,a ty o matuszkie. Niuansow nie rozrozniasz? Odpowiedz Link Zgłoś
pantikapej Re: To tak jak z kobietamy+ 17.07.07, 21:20 bywszy1 napisał: > Nie sugeruje. > Stwierdzam tylko. > Polske w granicach obecnych Stalin stworzyl. > Ze wszystkimi potem konsekwencjami. > To mit zaden. > Jeszcze zyja ludzie,ktorzy to pamietaja. A potrafisz mi pokazać kraj w Europie srodkowo-wschodniej, o którym można powiedzieć, że jego dzisiejszych granic nie stworzył Stalin? Poczynając od Finlandii,a na Rumunii kończąc. Tylko co z tego miałoby wynikać? Pamięć o tym? Myślę,że jest właśnie dość powszechna. Nie tylko wśród tych, co osobiście te zmiany przeżyli. Wdzięczność Wielkiemu Architektowi Powojennych Granic? Myślę, że tej się nie doczekasz. Dlaczego? Jeśli mam być szczery - zwątpiłem trochę, że jakiemukolwiek Rosjaninowi można to wytłumaczyć. > Niuansow nie rozrozniasz? :DDD A to było dobre! ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re: To tak jak z kobietamy+ 17.07.07, 22:00 Jak juz powiedzialem,mafke i macochy sie nie wybiera. Zone,najczesciej,tak. Z punktu widzenia Polski Matka(czy macocha) Polske stworzyla,granic jej strzegla-to dobrze pamietac. I odeszla. Teraz Polska sobie sama zone wybiera. No,i slusznie. P.S A mitami? I tak mnie nikt nie wyjasnil. Jak to z Biskupinem bylo. abo z Bylismy,jestesmy,bedziemy. Odpowiedz Link Zgłoś
pantikapej Re: To tak jak z kobietamy+ 19.07.07, 14:21 bywszy1 napisał: > Z punktu widzenia Polski Matka(czy macocha) Polske stworzyla Nie będę już cię dopytywał, co to za "Matka(czy macocha)" twoim zdaniem Polskę stworzyła. > Teraz Polska sobie sama zone wybiera. > No,i slusznie. No i na tym "no i słusznie" poprzestańmy. > I tak mnie nikt nie wyjasnil. > Jak to z Biskupinem bylo. I cóż tu wyjaśniać? Kiedy w 1934r. rozpoczęto pierwsze badania górnej warstwy osady, datowano je na okolice 700 rr.n.e. Dzisiejsza wiedza, oparta na badaniach najstarszych warstw pozwala datować początki osady gdzieś koło 700 rr n.e., a więc o 1000 lat wcześniej. Na terenach dzisiejszej Polski był to okres tzw. kultury łużyckiej. Przypisywanie mu jakichkolwiek narodowych znamion (Słowianie-Germanie, nie mówiąc już o Niemcy-Polacy) jest, oczywiście, nieuzasadnione. A to, że w konfliktowym okresie przed-w trakcie-i powojennym próbowano to czynić (nie tylko przecież w Polsce: podczas wojny pracowała tam niemiecka ekipa badawcza, mająca dowieść pragermański charakter kultury łużyckiej i samego Biskupina) - nie powinno dziwić, tym bardziej, jak mówię, że początkowe datowania mogły mylić i pozwalały na tworzenie różnych teorii. Mały paradoksik z polskośćią Biskupina związany: upadek najmłodszej biskupińskiej osady wiąże się dziś zwykle z ekspansją Polan - założycieli polskiej państwowości. Odpowiedz Link Zgłoś
pantikapej Re: To tak jak z kobietamy+ 19.07.07, 14:29 pantikapej napisał: > Dzisiejsza wiedza, oparta na badaniach najstarszych warstw > pozwala datować początki osady gdzieś koło 700 rr n.e., a więc o 1000 lat > wcześniej. Powinno, oczywiście, być "koło 700rr p.n.e."! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re: To tak jak z kobietamy+ 19.07.07, 17:56 A jakby to bylo nawet i w 700rr.ne,czy moglo byc polskie,jezeli nawet bylo by slowianskie? Odpowiedz Link Zgłoś
pantikapej Re: To tak jak z kobietamy+ 19.07.07, 23:36 bywszy1 napisał: > A jakby to bylo nawet i w 700rr.ne,czy moglo byc polskie,jezeli nawet bylo by > slowianskie? Nie. Moim zdaniem byłoby to semantyczne nadużycie. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re: To tak jak z kobietamy+ 19.07.07, 17:53 1. Matuszka,to jest ta ktora rodzi.-Poczdam,jalta. 2. Potem macha zostala? 3. Biskupin-wersja niemiecka oraz polska,Orda-wiec moje podejrzenia wobec rzetelnosci historykow niemieckich oilskich oraz radzieckich sa uzasadnine? 4. Pozostaje z twojej strony wyjasnienia ew.mitu "Bylismy,jestesmy,bedziemy" oraz zwiazanych z tym mitem roszczen np. kosciola katolickiego wobec koscila protestanckiego na Ziemiach Odzyskanych ew.Uzyskanych. Co do Uzyskanych,to osobiscie uwazam,ze Polsce sie naleza.Ale po co mity stwarzac? Odpowiedz Link Zgłoś
pantikapej Re: To tak jak z kobietamy+ 19.07.07, 23:44 bywszy1 napisał: > Pozostaje z twojej strony wyjasnienia ew.mitu "Bylismy,jestesmy,bedziemy" oraz > zwiazanych z tym mitem roszczen np. kosciola katolickiego wobec koscila > protestanckiego na Ziemiach Odzyskanych ew.Uzyskanych. Chętnie. Ale może innym razem. Właśnie się pakuję przed wakacyjnym wyjazdem. ;) Może ktoś inny Ci odpowie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re: To tak jak z kobietamy+ 20.07.07, 00:22 zycze dobrej pogody. Chyba,ze lubisz lapac zaby. Odpowiedz Link Zgłoś
pantikapej Re: To tak jak z kobietamy+ 20.07.07, 01:23 bywszy1 napisał: > zycze dobrej pogody. > Chyba,ze lubisz lapac zaby. Dzięki. Nie mam nic przeciwko żabom. Ani żadnym innym zwierzętom. Dlatego żadnych z zasady nie łowię. ;) No, chyba że w (fuj,fuj) samoobronie! ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
mieetek Rosja zabrała ziemie polskie. Niech oddaje! 20.07.07, 00:15 Ma oddać Wilno, Lwów, Grodno i całą resztę. Co? Nie są w Rosji? Jak to? Przecież Rosja je zabrała. Haahahaaaahaaaaaaa Odpowiedz Link Zgłoś