Dodaj do ulubionych

Specjal dla Tomsona

19.06.03, 22:06
Tomsonie? Napisales cos takiego:

"
Ja walczę z zakłamywaniem historii. Jedyną nadzieją dla świata jest wybranie
czegoś dokładnie pośrodku między drapieżnym kapitalizmem USA, a radzieckim
komunizmem (no może trochę w stronę komunizmu)."

Zastanawiam sie jak mialoby to wygladac praktycznie, na przyklad w Polsce.
Troche kapitalizmu, ale tego najbardziej drapieznego. Hm... Czyli troche
palacow dla bogaczy, otoczonych prywatnymi sluzbami ochrony. I troche
komunizmu, czyli troche gulagow. To pewnie dla tych biedniejszych?

PS. Powiadasz, ze walczysz z zaklamywaniem historii? To dlaczego piszesz, ze
w ZSRR wszyscy mieli dostep do wladzy, a na dokladke, ze nie bylo kryteriow
etnicznych? A skad sie wzial ten slynny proces lekarzy moskiewskich? A
czystki antysemickie w Polsce i nie tylko w 1968 roku? A pogromy w
Azerbejdzanie? A utwor batiuszki Stalina pod znaczacym tytulem "O
priorytetach polityki narodowosciowej w krainach Zwiazku Radzieckiego", acan
czytal? A wypedzenia lub przesiedlenia calych grup etnicznych w obrebie ZSRR,
scisle wedlug kryterium etnicznego?

Czyli jak to jest, waszmosc? Klamiesz pan, czy jestes pan nieukiem?

Obserwuj wątek
    • Gość: Tomson Boli cię że Armia Czerwona unicestwiła IP: *.ds.pg.gda.pl 19.06.03, 23:03
      twego dziadka z SS???

ms.helga napisała:

> Tomsonie? Napisales cos takiego:
      >
      > "
      > Ja walczę z zakłamywaniem historii. Jedyną nadzieją dla świata jest wybranie
      > czegoś dokładnie pośrodku między drapieżnym kapitalizmem USA, a radzieckim
      > komunizmem (no może trochę w stronę komunizmu)."
      >
      > Zastanawiam sie jak mialoby to wygladac praktycznie, na przyklad w Polsce.
      > Troche kapitalizmu, ale tego najbardziej drapieznego. Hm... Czyli troche
      > palacow dla bogaczy, otoczonych prywatnymi sluzbami ochrony. I troche
      > komunizmu, czyli troche gulagow. To pewnie dla tych biedniejszych?
      >
      > PS. Powiadasz, ze walczysz z zaklamywaniem historii? To dlaczego piszesz, ze
      > w ZSRR wszyscy mieli dostep do wladzy, a na dokladke, ze nie bylo kryteriow
      > etnicznych? A skad sie wzial ten slynny proces lekarzy moskiewskich? A
      > czystki antysemickie w Polsce i nie tylko w 1968 roku?
      Komunistów wkurzyły żydowskie buedy na Bliskim Wschodzie. Zresztą gdyby nie
      Armia Czerwona to wy Niemcy byście unicestwili wszystkich Żydów i jakoś tak
      "dziwnie", gdy twoi ziomkowie podbijali Polskę, to Żydzi woleli raczej uciekać
      na ziemie zaanektowane przez ZSRR.

> A pogromy w
      > Azerbejdzanie? A utwor batiuszki Stalina pod znaczacym tytulem "O
      > priorytetach polityki narodowosciowej w krainach Zwiazku Radzieckiego", acan
      > czytal? A wypedzenia lub przesiedlenia calych grup etnicznych w obrebie ZSRR,
      > scisle wedlug kryterium etnicznego?
      Prawdziwi komuniści potępiali Stalina.

> Czyli jak to jest, waszmosc? Klamiesz pan, czy jestes pan nieukiem?

• ms.helga A twoj dziadek byl straznikiem na Syberii? 19.06.03, 23:13
        Gość portalu: Tomson napisał(a):

> twego dziadka z SS???
        >

Moj dziadek walczyl z SS, a po wojnie z hitlerowcami nosil paczki do pudla dla
        swego brata, siedzacego w celi smierci. Twoi prawdziwi bracia w komunizmie w
        ramach rownego dostepu wszystkich obywateli do wladzy zapewnili bratu mego
        dziadka prawdziwie rowny dostep. Na cmentarzu, w wyniku powieszenia w celi
        smierci w wroclawskim wiezieniu, przejetym bezposrednio od gestapo.
        • Gość: Tomson Mój dziadek siedział w stalinowskim więzieniu, IP: *.ds.pg.gda.pl 19.06.03, 23:39
          a mimo to cenił komunizm, bo nie utożsamiał go ze stalinizmem.

ms.helga napisała:

> Moj dziadek walczyl z SS, a po wojnie z hitlerowcami nosil paczki do pudla dla
          > swego brata, siedzacego w celi smierci. Twoi prawdziwi bracia w komunizmie w
          > ramach rownego dostepu wszystkich obywateli do wladzy zapewnili bratu mego
          > dziadka prawdziwie rowny dostep. Na cmentarzu, w wyniku powieszenia w celi
          > smierci w wroclawskim wiezieniu, przejetym bezposrednio od gestapo.

To był stalinizm, pawdziwi komuniści potępili Stalina po jego śmierci, a swoją
          polityką po 1956 roku udowodnili że całkowicie odcieli się od zbrodniczego
          stalinizmu.
          Gdyby Stalin umarł trochę później, to Chruszczew czy Gomułka też straciliby
          życie. Stalinizm prześladował więc wszystkich i nie miał nic wspólnego z
          prawdziwym komunizmem.

• barnaba7 Tomson, klamiesz jak zwykle i jak z nut 19.06.03, 23:47
            przypominam Ci po raz 100-ny, ze przymusowa kolektywizacja w ZSRR, ktora
            kosztowala zycie 5 -10 mln. ludzi, w rezultacie glodu i biernego oporu
            byla postanowiona przez cala wierchuszke partii komunistycznej.
            Stalin nie mial wtedy jeszcze absolutnej wladzy
            i byla to decyzja kolektywna calego KC.

Stalinizm byl oczywiscie abberacja komunizmu, ale komunizm i bez stalinizmu
            to wystarczajace dziadostwo.

Zdecyduj sie wreszcie, jak prosi Helga, czy jestes klamca,
            czy zwyklym nieukiem.
            • ms.helga Zwaz na to jak on dziwnie mysli, Barnaba 19.06.03, 23:55
              najpierw opowiada, jaki to byl wspanialy ustroj sprawiedliwosci spolecznej, ten
              ZSRR. We wczorajszych watkach opowiada nawet, ze byl "rowny dostep do wladzy".
              A jak go pytam o szczegoly tego rownego dostepu, to twierdzi, ze te zbrodnie
              popelnial kto inny, bo "prawdziwi komunisci" zostali wybici przez Stalina. No
              to mam pytanie. Skoro mu sie tak podoba ZSRR, skoro prawdziwi komunisci zostali
              wybici, to kto jego zdanieniem kierowal ZSRR oraz mial rowny dostep do wladzy?

Z duzym zainteresowaniem czekam na wyjasnienia.
              • barnaba7 Tomson mial dzisiaj niezla wpadke. 20.06.03, 00:07
                prawde mowiac, wcale nie zycze mu klopotow
                z nia zwiazanych.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=6576812
          • greatwhite Ciekawe podejście do faktów. 20.06.03, 00:00
            "Oni nie byli prawdziwymi komunistami."

Szkoda jednak ze prawdziwi komuniści nigdy do niczego nie doszli. Sama teoria
            komunizmu fajna jest, dla naiwnych i nie myślących, aczkolwiek nie do
            wprowadzenia.
            • ms.helga Re: Ciekawe podejście do faktów. 20.06.03, 00:08
              greatwhite napisała:

> "Oni nie byli prawdziwymi komunistami."
              >
              > Szkoda jednak ze prawdziwi komuniści nigdy do niczego nie doszli. Sama
              teoria
              > komunizmu fajna jest, dla naiwnych i nie myślących, aczkolwiek nie do
              > wprowadzenia.
              >

Wielki Bialasie, witaj:))))))))
              No coz, kto by nie chcial, zeby ludzie byli dobrzy i madrze sie rzadzili, no
              nie? Wiesz, co jest ciekawsze od tego mitu? Historia rodziny Kennedych. Dazenie
              i los. I smierc jak miecz Damoklesa, ktora nad nimi wisi. Ja bym to nazwala
              opowiescia o dzielnosci w marzeniach:)
              • greatwhite Ciekawe czy Thompson zaprzeczy 20.06.03, 00:29
                Ja osobiście uważam ze najlepszym systemem, lepszym od komunizmu, socjalizmu i
                kapitalizmu jest system greatwhitowski.
                W systemie tym każdy pracuje tylko jedną godzinę na tydzień, ma zapewniony
                dom, wyżywienie, zarobek pozwalający mu spędzenia przynajmniej 3 miesięcy w
                roku na wakacjach na jakiejś egzotycznej wyspie czy w górach i oczywiście
                ubezpieczenie medyczne zapewniające dożywotnią opiekę. Jeszcze jedna rzecz:
                piwo za darmo dla wszystkich.

Ciekawe czy Thompson zaprzeczy ze mój system lepszy od komuny naprawdę jest?
    • Gość: titus_flavius Re: Specjal dla Tomsona IP: *.gdynia.mm.pl 20.06.03, 14:02
      Ave,

Imć Tomson napisał wczoraj:

"Dzisiaj mija 50 rocznica stłumienia przez Armię Czerwoną rewizjonistycznego powstania w Berlinie."

Zaprawdę, czy jest sens dyskutowac z podobnym imbecylem, w dodatku z powaznymi zaburzeniami psychicznymi? Zaiste, mchy i porosty mają wieksze pojęcie o świecie.
      T.
      • Gość: Bor'ka Rece precz od Tomsona! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.03, 14:19
        Co Wy chcecie od Tomsona?
        Gdyby go nie bylo, to ja bym taka postac wymyslil.

Przede wszystkim potrzebny jest, zeby przedstawic stan ducha i umyslu wielu
        (wiekszisci?) Rosjan. Zeby zrozumiec, jacy oni sa trzeba miec wlasnych Tomsonow.
        To wiele ulatwia.
        • Gość: barnaba7 masz racje IP: 192.120.171.* 20.06.03, 14:37
          od nakiegos czasu ja tez przestalem go zwalczac,
          niech sie chlopak produkuje.

Wszyscy wiemy, co to byl stalinizm.
          Tomson przedstawia nam zalety komunizmu, bez wypaczen stalinizmu.
          Ci ktorzy maja jakies ciagoty w tym kierunku maja super okazje,
          aby nabrac rozeznania n/t tej "swietlanej przyszlosci"
      • Gość: Tomson Arka Gdynia qrwa świnia!!!! IP: *.ds.pg.gda.pl 20.06.03, 16:39
        Chodzi mi żecz jasna nie o klub piłkarski i jego kibiców, a o jego
        imbecylowatych bandytów stadionowych, do których zapewne się zaliczasz dresie!
        Nie masz za grosz wyobraźni łysy dresiarski ćwierćinteligeńcie. Rok 1953, 8 lat
        po wojnie, buntują się obywatela państwa które jeszcze kilka lat temu masowo
        mordowało Polaków i którzy teraz nie uznają polskich granic na Odrze i Nysie.
        Pomyśl pajacu jak wtedy Polacy odnosili się do tego neonazistowskiego buntu.
        Zresztą inaczej zaśpiewasz, gdy za kilka lat dzieci tych neonazistów, których
        Armia Czerwona nie zdążyła wysiec, będą zgodnie z prwem tzw. transatlantyckiej
        cywilizacji próbowali zająć pół Polski.

• Gość: Bor'ka 1953 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.03, 17:13
          Polacy i nie tylko Polacy odnosili sie zle do wszystkiego co niemieckie.
          Bezposrednio po wojnie istnialy alianckie plany LIKWIDACJI Niemiec jako panstwa.

Tylko, ze od wojny minelo nieco czasu i dzis mozemy pokusic sie o ocene
          obiektywna.
          Ta rewolta nie miala w sobie NIC z nazizmu.
          To byl bunt racjonalnie myslacego niemieckiego robotnika przeciw idiotyzmowi
          komunizmu. Taki typ mentalnosci spotyka sie na Slasku - bede uczciwie pracowal
          i duzo z siebie dam, ale...musze miec za co utrzymac rodzine.
          Komunisci robili sobie kpiny ze wszystkich i to irytowalo nawet lewicowo
          nastawionych Niemcow.
          • Gość: Tomson Re: 1953 IP: *.ds.pg.gda.pl 20.06.03, 17:33
            Gość portalu: Bor'ka napisał(a):

> Polacy i nie tylko Polacy odnosili sie zle do wszystkiego co niemieckie.
            > Bezposrednio po wojnie istnialy alianckie plany LIKWIDACJI Niemiec jako
            > panstwa.
            To byłoby najlepsze rozwiązanie, ale Amerykanie potrzebowali kundelka na ZSRR.

> Tylko, ze od wojny minelo nieco czasu i dzis mozemy pokusic sie o ocene
            > obiektywna.
            > Ta rewolta nie miala w sobie NIC z nazizmu.
            > To byl bunt racjonalnie myslacego niemieckiego robotnika przeciw idiotyzmowi
            > komunizmu. Taki typ mentalnosci spotyka sie na Slasku - bede uczciwie pracowal
            > i duzo z siebie dam, ale...musze miec za co utrzymac rodzine.
            Wtedy biednie było w całym bloku wschodnim, a w NRD poziom życia był najwyższy
            i w śwetle takich faktów bunt obywateli kraju który nawet nie płacił reparacji
            wojennych jest moralnie bezsensowny.

> Komunisci robili sobie kpiny ze wszystkich i to irytowalo nawet lewicowo
            > nastawionych Niemcow.
            Gdyby Niemcy zrobili Amerykanom, albo Francuzom to co zrobili Słowianom, to
            zostaliby przez nich unicestwieni. Niemcy powinni się cieszyć że tylko drwiny
            ich spotykały, bo jakby po 1945 ZSRR unicestwił cały Naród Niemiecki, to nie
            możnabyłoby mieć im tego za złe.

• Gość: Bor'ka Re: 1953 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.03, 17:53
              Nawet jesli zgodzic sie z twoja ocena...(tak, Amerykanie potrzebowali Niemcow),
              nie zmienia to w niczym charakteru buntu 1953, wiec nie nazywaj go nazistowskim
              itp.
              On byl raczej socjaldemokratyczny.

PS. Nie mysl przypadkiem, ze jestem sympatykiem socjaldemokracji. To tez ochyda.
              • Gość: Tomson Re: 1953 IP: *.ds.pg.gda.pl 20.06.03, 17:58

> Nawet jesli zgodzic sie z twoja ocena...(tak, Amerykanie potrzebowali Niemcow)
                >
                > nie zmienia to w niczym charakteru buntu 1953,wiec nie nazywaj go nazistowskim
                > itp.
                > On byl raczej socjaldemokratyczny.
                No coś w tym jest, jednak biorąc pod uwagę fakty z roku 1953 (które wymieniłem
                w poprzednim wątku) radziecka interwencja tam jest jak najbardziej uzasadniona.

> PS. Nie mysl przypadkiem, ze jestem sympatykiem socjaldemokracji.To tez ochyda
                Ta "ochyda" dała nam 6% procent wzrostu gospodarczego w połowie lat 90-ych. A
                dziś resztki tej "ochydy" w SLD zatrzymała wzrost bezrobocia i uratowała kraj
                przed recesją i bankructwem. Gdyby nie ta "ochyda" to bylibyśmy drugą Rumunią
                lub Argentyną.
                • Gość: Bor'ka Wszystkie te demokracje to rzady plebsu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.03, 18:11
                  Socjaldemokracja NIGDY jeszcze nikomu nic nie dala, raczej cos zabrala.
                  Wlasciwy system spoleczny to 19-stowieczny kapitalizm, oparty na moralnym
                  spoleczenstwie, gdzie madry rzadzi i karze, karze surowo!, a glupi robi.
                  Do I Wojny tak bylo wlasnie w Niemczech.
                  • Gość: Tomson Re: Wszystkie te demokracje to rzady plebsu. IP: *.ds.pg.gda.pl 20.06.03, 18:19

> Socjaldemokracja NIGDY jeszcze nikomu nic nie dala, raczej cos zabrala.
                    > Wlasciwy system spoleczny to 19-stowieczny kapitalizm, oparty na moralnym
                    > spoleczenstwie, gdzie madry rzadzi i karze, karze surowo!, a glupi robi.
                    > Do I Wojny tak bylo wlasnie w Niemczech.

XIX wieczny kapitalizm? Gdzie ludzie pracowali po 14-16 godzin na dobę, a jak
                    coś się niepodoba, to spierdalaj na twoje miejsce czeka 100 chętnych.
                    II Rzesza? Bismarkowe łajno, które germanizowało i tępiło Polaków?
                    Borka pomyśl zanim coś napiszesz.

• Gość: titus_flavius Re: Wszystkie te demokracje to rzady plebsu. IP: *.gdynia.mm.pl 20.06.03, 18:28
                      Ave,
                      Czy nie będziesz miał nic przeciwko, jeśli umieszczę link do twojej wypowiedzi na forum kibiców Arki Gdynia oraz Arka Gdynia Rugby Club?
                      T.
                      • Gość: Tomson Re: Wszystkie te demokracje to rzady plebsu. IP: *.ds.pg.gda.pl 20.06.03, 18:36
                        Gość portalu: titus_flavius napisał(a):

> Ave,
                        > Czy nie będziesz miał nic przeciwko, jeśli umieszczę link do twojej
                        wypowiedzi
                        > na forum kibiców Arki Gdynia oraz Arka Gdynia Rugby Club?
                        > T.

ALE TYLKO POD JEDNYM WARUNKIEM!!!
                        Mianowicie pod takim że napiszesz iż moja opinia nie dotyczy ani ich klubu, ani
                        prawdziwych kibiców ich klubu, a jedynie bandytów, m.in. tych co robili rozróby
                        we Wrocławiu.
                        JEŚLI SPEŁNISZ TEN WARUNEK, TO ZGADZAM SIĘ, ALE TYLKO WTEDY!!!!
                        • Gość: titus_flavius Re: Wszystkie te demokracje to rzady plebsu. IP: *.gdynia.mm.pl 20.06.03, 18:42

> Gość portalu: titus_flavius napisał(a):
                          >
                          > > Ave,
                          > > Czy nie będziesz miał nic przeciwko, jeśli umieszczę link do twojej
                          > wypowiedzi
                          > > na forum kibiców Arki Gdynia oraz Arka Gdynia Rugby Club?
                          > > T.
                          >
                          > ALE TYLKO POD JEDNYM WARUNKIEM!!!
                          > Mianowicie pod takim że napiszesz iż moja opinia nie dotyczy ani ich klubu, ani
                          >
                          > prawdziwych kibiców ich klubu, a jedynie bandytów, m.in. tych co robili rozróby
                          >
                          > we Wrocławiu.
                          > JEŚLI SPEŁNISZ TEN WARUNEK, TO ZGADZAM SIĘ, ALE TYLKO WTEDY!!!!

Ave,
                          Pragnę cię poinformować, że gówno masz w tej sprawie do gadania - pytałem z ciekawości. Pozwól zatem, że oni sami ocenią, czego dotyczyła twoja wypowiedź, ok?
                          • Gość: titus_flavius Re: Wszystkie te demokracje to rzady plebsu. IP: *.gdynia.mm.pl 20.06.03, 18:57
                            Ave,
                            Pragnę przypomnieć, że kilkakrotnie różnym ludziom groziłeś na tym forum pobiciem. Myślę wiec, że na słabego nie trafi?
                            T.
                            • Gość: Tomson Re: Wszystkie te demokracje to rzady plebsu. IP: *.ds.pg.gda.pl 20.06.03, 19:19

> Ave,
                              > Pragnę przypomnieć, że kilkakrotnie różnym ludziom groziłeś na tym forum
                              pobici
                              > em. Myślę wiec, że na słabego nie trafi?
                              > T.

Obicie paru kibolskich ryjów, którzy zaśmiecają nasz sport sprawi mi wielką
                              przyjemność.
                              • pstateista Hehehehe! Tomson masz rację! 20.06.03, 19:28

> Obicie paru kibolskich ryjów, którzy zaśmiecają nasz sport sprawi mi wielką
                                > przyjemność.

Jestem z Gdyni i kibicuję Arce, ale tych skurwieli którzy udając kibiców robią
                                antyreklamę naszemu klubowi to bym rozstrzelał.
                                Ostatnio zaczepiło mnie 10 kiboli Arki, mieli dużą przewagę więc musiałem
                                uciekać. :o(
                                Jednak gdy potem spotkałem dwóch z nich, to tak im ryje obiłem... :o)
                                Ech, brzydzę się biciem ludzi, ale napierdalanie bantydów to jest to!!!! :o)
                          • Gość: Tomson Re: Wszystkie te demokracje to rzady plebsu. IP: *.ds.pg.gda.pl 20.06.03, 19:20

> Ave,
                            > Pragnę cię poinformować, że gówno masz w tej sprawie do gadania - pytałem z
                            cie
                            > kawości. Pozwól zatem, że oni sami ocenią, czego dotyczyła twoja wypowiedź,
                            ok?
                            >
                            A co mnie to obchodzi?
                            Rozjebię najpierw ich, a potem ciebie.
                            • Gość: titus_flavius Re: Wszystkie te demokracje to rzady plebsu. IP: *.gdynia.mm.pl 20.06.03, 19:38
                              Ave,
                              O.K.
                              T.
                    • Gość: Bor'ka Na prawo!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.03, 18:30
                      Jestem daleki od gloryfikowania polityki Bismarcka, szczegolnie wobec Polakow.
                      Ja w tym watku wypowiadam sie na tematy socjalne.
                      System gospodarczy Bismarkowskich Niemiec byl RAJEM dla robotnika w porownaniu
                      z carska Rosja, czy komunizmem.

Moja opcja - 19 wieczny kapitalizm - to byl raczej zart, ale generalnie to...na
                      prawo, jeszcze dalej na prawo!
                      Ciac swiadczenia socjalne i obnizac podatki.
                      No i coz...nie ma na swiecie sprawiedliwosci.
                      Jedni sa glupi, a drudzy madrzy.
                      To oburzajace, ale nawet Czolowa Partia Ludu Pracujacego nie potrafila tego
                      zmienic.
                      • Gość: Tomson Re: Na prawo!!! IP: *.ds.pg.gda.pl 20.06.03, 18:41

> Jestem daleki od gloryfikowania polityki Bismarcka, szczegolnie wobec Polakow.
                        > Ja w tym watku wypowiadam sie na tematy socjalne.
                        > System gospodarczy Bismarkowskich Niemiec byl RAJEM dla robotnika w porownaniu
                        > z carska Rosja, czy komunizmem.
                        Carska Rosja to było ścierwo. Jednak komunizm gdzie nie było głodu,nędzy,
                        berobocia, gdzie pracowało się po 8 godzin dziennie był o niebo lepszy od
                        Bismarkowskich Niemiec.

> Moja opcja - 19 wieczny kapitalizm - to byl raczej zart,ale generalnie to...na
                        > prawo, jeszcze dalej na prawo!
                        > Ciac swiadczenia socjalne i obnizac podatki.
                        > No i coz...nie ma na swiecie sprawiedliwosci.
                        > Jedni sa glupi, a drudzy madrzy.
                        Więc dlaczego najgłupsze społeczeństwo spośród krajów rozwiniętych (Amerykanie)
                        pławi się w takim bogactwie? Czyżby chodziło ci o to bogactwo dla głupich?

> To oburzajace, ale nawet Czolowa Partia Ludu Pracujacego nie potrafila tego
                        > zmienic.
                        To jest faszyzm, z którym trzeba walczyć wszelkimi dostępnymi środkami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka