cyniol Re: Sprawa ekstradycji Dariusza Przywieczerskiego 07.08.07, 03:55 tez juz zakonczona. Sedzia amerykanski odetchnal z ulga:) Czyzby USA staly sie drugim Izraelem? Mam na mysli raj dla wszelkiej masci oszustow i defraudantow. Mozg afery FOZZ uciekl z USA Dariusz Przywieczerski uciekł ze Stanów Zjednoczonych i nie ma już praktycznie szans na jego ekstradycję - poinformował wczoraj serwis wprost. pl. Informacje o ucieczce poszukiwanego przez Polaków oszusta miał potwierdzić w rozmowie z dziennikarzami tygodnika "Wprost" jeden z ważnych polityków SLD, który do niedawna utrzymywał z nim kontakt telefoniczny. W 2005 r. Przywieczerski, były prezes Universalu nazywany "mózgiem afery FOZZ", został skazany na 3,5 roku więzienia i grzywnę. Jak ustalił "Wprost", ostatnio ukrywał się przed polskim wymiarem sprawiedliwości w amerykańskim stanie New Jersey. Od ubiegłego roku trwały wobec niego procedury ekstradycyjne. Wcześniej sąd zwrócił mu paszport,umożliwiając mu tym samym ucieczkę przed polskim wymiarem sprawiedliwości. BF, PAP Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Sprawa ekstradycji Dariusza Przywieczerskiego 07.08.07, 04:08 cyniol, lubisz pisać duzo tekstu a niezbyt wiele treści. Zacznijmy od tego czy władze RP wystapiły o ekstradycje do Departamentu Stanu? Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: Bohater FOZZ odnaleziony 07.08.07, 04:52 Dariusz Przywieczerski, jeden z głównych bohaterów i skazanych w aferze FOZZ, jest w Stanach Zjednoczonych. Ministerstwo Sprawiedliwości domaga się jego ekstradycji kraj_a_8-1.F.jpg List gończy za Dariuszem Przywieczerskim nadal wisi na stronach internetowych Komendy Stołecznej Policji. Oprócz sądu, który chce wsadzić go do więzienia, ściga go też fiskus JAKUB OSTAŁOWSKI Poinformowało o tym internetowe wydanie tygodnika "Wprost". Informacje potwierdził nam resort sprawiedliwości, który od wielu miesięcy prowadzi procedurę ekstradycyjną byłego prezesa Universalu. Według informacji "Rzeczpospolitej" wniosek o ekstradycję złożono już latem ubiegłego roku. Problem w tym, że nie jest on szybko uzupełniany. Jak pisze "Wprost", Amerykanie mają z tego powodu wątpliwości, czy Polakom zależy na ekstradycji aferzysty. - Gdyby ten człowiek teraz się spakował i wyjechał, nie moglibyśmy nic zrobić - usłyszał dziennikarz "Wprost" w amerykańskim Departamencie Stanu. Według informacji tygodnika Dariusz Przywieczerski na początku ukrywał się w swoich posiadłościach na Białorusi. Potem uciekł za ocean. -Cały czas jednak kontroluje swoje interesy w Polsce. Systematycznie kontaktuje się z kilkoma osobami, w tym z czołowym politykiem lewicy - pisze "Wprost". Przywieczerski, mimo że jest poszukiwany, nie został aresztowany w USA. Jak ustaliliśmy, szanse na jego ekstradycję są jednak duże. Co ciekawe, choć miejsce jego pobytu jest znane Amerykanom od miesięcy, to list gończy sądu nadal wisi na internetowych stronach Komendy Stołecznej Policji. Pojawił się tam wiosną 2005 r. po skazaniu Przywieczerskiego w procesie dotyczącym afery Funduszu Obsługi Zadłużenia Zagranicznego. Na niej na przełomie lat 80. i 90. Skarb Państwa stracił 132 mln zł. Według sądu Przywieczerski był jednym z inspiratorów nadużyć w FOZZ obok byłego szefa Funduszu Grzegorza Żemka i jego współpracownicy Janiny Chim (oboje odsiadują już kary więzienia). Za przywłaszczenie 1,5 mln dolarów oraz kradzież miliona dolarów ze środków Funduszu sąd skazał Przywieczerskiego na 3,5 roku więzienia oraz 320 tys. zł grzywny. Nie trafił jednak za kraty, bo zapadł się pod ziemię. Wyrok więzienia o rok zmniejszył mu potem sąd apelacyjny, ale Sąd Najwyższy nakazał powtórzenie części procesu, więc kara może być zaostrzona. W trakcie procesu nie ustalono, kto skorzystał na aferze FOZZ. Można jednak przypuszczać, że kontrolę nad częścią pieniędzy przejęły WSI. Aferę FOZZ opisano w raporcie dotyczącym likwidacji WSI. Według autorów dokumentu Żemek był w PRL współpracownikiem służb o pseudonimie DIK. Szefem FOZZ został po konsultacjach z wywiadem cywilnym i wojskowym. W raporcie napisanym po tych konsultacjach stwierdził m. in., że zyski, jakie można dodatkowo wycisnąć z tej operacji, sięgają rocznie 500 mln dolarów. Żemek sam przyznał na procesie, że przyszedł do FOZZ, by wykonywać operacje zlecone przez służby wojskowe. Dariusza Przywieczerskiego prócz sądu ściga też fiskus. Organy podatkowe stwierdziły, że pod koniec lat 90. zaniżył podatek dochodowy od osób fizycznych o wielotysięczną darowiznę na rzecz córki. Fiskus ustalił jednak - co potwierdził sąd - że darowizna była fikcyjna. W latach 90. był kapitałowo powiązany z wydawcą "Trybuny". Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: Sprawa ekstradycji Dariusza Przywieczerskiego 07.08.07, 04:55 felusiak1 napisała: > cyniol, lubisz pisać duzo tekstu a niezbyt wiele treści. > Zacznijmy od tego czy władze RP wystapiły o ekstradycje do Departamentu Stanu? Felusiak, lubisz pisac nie na temat. Zacznijmy od tego, dlaczego wedlug ciebie ci osobnicy ukrywaja sie w USA? Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: Sprawa ekstradycji Dariusza Przywieczerskiego 07.08.07, 17:19 cyniol, ja pisze nie na temat. To ty zacząłeś bzdety o ekstradycji Przywieczerskiego a nie ja. Jacy osobnicy ukrywaja sie w USA? Dlaczego? Ich sprawa, mnie nic do tego. Każdy ukrywa sie tam gdzie mu najwygodniej. Ty ukrywasz sie w Kanadzie ja w USA, picard we Francji a jerel w Rzeszy. Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: Sprawa ekstradycji Dariusza Przywieczerskiego 07.08.07, 17:57 roznica jednak polega na tym felusiaku, ze ja jezdze bardzo czesto do Polski i listow gonczych nikt za mna nie wysyla i za toba pewnie tez nie. Pewnie, ze nie wiesz dlaczego ci przestepcy ruszaja do USA i ja tez nie wiem. Zaczyna to byc jednak takie syptomatyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Co jest symptomatyczne 07.08.07, 18:25 to twój pokretny sposób dyskusji polegajacy na rozwijaniu watku obok tematu. Czy tak trudno jest ci odpowiedzieć na pytanie: Czy polski rząd wystapił o ekstradycje Przywieczerskiego do rządu USA? Jesli nie wiesz albo nie jesteś pewny to nie ma sprawy. PS. Zupełnie nie interesuje mnie dlaczego Gołota woli Chicago od Warszawy. Może gorzała tańsza a może dziewuchy na niego leca lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
cyniole Re: Co jest symptomatyczne 07.08.07, 22:21 Jak mozna z toba dyskutowac, felusiak jesli ty nie czytasz moich odpowiedzi? Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Czytam nadzwyczaj uważnie. Napisałeś, że Ministers 08.08.07, 02:30 Napisałeś, że Ministerstwo Sprawiedliwości domaga sie jego ekstradycji. Ale czy wystapiło z takim wnioskiem do rządu USA. Wiesz ja domagam sie wygranej w lotto ale nie kupiłem kuponu. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl o ukrywaniu 07.08.07, 20:25 felusiak1 napisała: > Ty ukrywasz sie w Kanadzie ja w USA, picard we Francji a > jerel w Rzeszy. Tylko mojej wysokiej inteligencji tudziesz dlugiej naszej znajomosci drogi f1 domyslilym sie ze ten ukrywajacy sie osobnik w Rzeszy to ja, poczciwy jorl! Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
jorl cyniol 07.08.07, 22:28 cyniole napisał: > Jak mozna z toba dyskutowac, felusiak jesli ty nie czytasz moich odpowiedzi? Swiat sie wali! Sa gorsi w dyskutowaniu jak felusiak! Drogi cyniol, pytanie bylo czy Polska wystapila o extradycje do USA po tego Twojego co sie tamze ukrywa. Formalna, z papierem tak jak np. po Mazura. Tak czy Nie? Ja wiem ze nie potrafisz odpowiedziec jak mezczyzna czyli jasno i bedziesz macil wklejajac cos tam wylowionego w necie. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: cyniol 07.08.07, 22:54 Skoro wiesz, ze nie potrafie odpowiedziec, to po co zadajesz sobie trud aby mnie w ogole pytac o cokolwiek? :))) Tym bardziej, ze z felusiakiem rozmawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Re: cyniol 08.08.07, 02:55 Wiesz cyniol, z jorlem w zasadzie rzadko sie zgadzamy. Tym razem ma on całkowita racje. To proste, nadzwyczaj proste pytanie. Czy Polska wystapiła do rzadu USA o ekstradycję. Tak albo Nie. Zamiast zamulać wodę odpowiedz na pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
jorl Kto mieczem wojuje ten od miecza ginie.. 08.08.07, 22:25 felusiak1 napisała: > Wiesz cyniol, z jorlem w zasadzie rzadko sie zgadzamy. Tym razem ma on całkowit > a > racje. To proste, nadzwyczaj proste pytanie. Czy Polska wystapiła do rzadu USA > o > ekstradycję. Tak albo Nie. > Zamiast zamulać wodę odpowiedz na pytanie. Parszywie sie z takim dyskutuje prawda f1? No to teraz sam widzisz jak to jest jak sie takiego spotka co sie miga. I jak wiesz Ty w stosunku do mnie tez czesto juz tak robiles. Smakuje? Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
felusiak1 Nie wylewaj krokodylich łez jorl 08.08.07, 22:43 Czy ty myślisz, że mnie boli brak odpowiedzi cyniola? Nic a nic. Forum jest dla rozrywki i kazdy rozrywa się jak umie. Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: Przywieczerski 09.08.07, 02:51 Uwazam, ze dyskusja z osobami nie potrafiacymi zrozumiec prostego tekstu w jezyku polskim jest bezcelowa. Ty udajesz felusiak, czy naprawde nie rozumiesz. Co do jorla to nie mam zadnych watpliwosci:)) i szkoda mi mojego czasu na dyskusje z nim. Wystarczylo, felusiak uwaznie przeczytac tekst informacji. W lipcu 2006 r. roku Sąd Okręgowy w Warszawie wystosował do Departamentu Stanu USA wniosek o ekstradycję Przywieczerskiego w celu odbycia przezeń kary w Polsce. W grudniu zeszłego roku trafiła do Polski prośba Amerykanów o uzupełnienie wniosku. Od tego czasu warszawski sąd pracuje nad tym pismem. Przywieczerski zostal odnaleziony w USA przez Interpol poniewaz byl scigany miedzynarodowym listem gonczym. W Polsce zostal skazany na kare wiezienia w 2005 roku, prawomocnym wyrokiem sadu ,ale zdolal czmychnac przed odsiadka. Przechowal sie troche w Eldorado dla tego typu osobnikow, czyli USA po czym ruszyl w dalsza droge. USA domagalo sie dodatkowych papierkow pomimo, ze byl skazany w Polsce za swoje przestepstwa, co dalo czas Przywieczerskiemu na przygotowanie kolejnej ucieczki. Oczywiscie gdyby nie miliony dolarow, ktore ukradl z FOOZ, sad amerykanski zapewne natychmiast odeslalby go do Polski. Za golasami w USA nie przepadaja. W przypadku kryminalisty nadzianego forsa USA podwaza rowniez wiarygodnosc polskich sadow "w trosce" o los defraudanta milionow dolarow. Gdyby Przywieczerski ukradl 1000 dolarow zostalby ciupasem odstawiony, pewnie nawet z amerykanska asysta i na koszt USA, do Polski:)) Po co im taki truten w USA. Wytlumacze ci felusiak jeszcze raz dokladnie. W 2005 skazany wyrokiem sadu, ale nie mozna go bylo wsadzic do ciupy, poniewaz uciekl przed wiezieniem do USA oczywiscie:) lipiec 2006 Polska zlozyla wniosek o ekstradycje grudzien 2006 Amerykanie prosza o dodatkowe dokumenty kwiecien 2007 Przywieczerski znika z USA. Odpowiedz Link Zgłoś
cyniol Re: Edward Mazur sponsorem politykow w USA 09.08.07, 03:13 "Pan Mazur jako obywatel amerykański korzystał ze swego prawa do wpierania wybranych przez siebie kandydatów i jest wdzięczny, że amerykańskie obywatelstwo daje mu taką możliwość" - powiedział Gair czyli adwokat Mazura:))) 2007-01-07 10:57:59 Edward Mazur sponsorem polityków Polsko-amerykański biznesmen Edward Mazur, oskarżany o podżeganie do zabójstwa komendanta policji Marka Papały, regularnie wspierał kampanie amerykańskich polityków i komitetów wyborczych - wynika z zapisów księgowych dotyczących kampanii wyborczych w USA. Informująca o tym agencja Associated Press podkreśla, że nie ma żadnych wskazówek przemawiających za tym, że wspierane przez Mazura komitety zdawały sobie sprawę z jego kłopotów prawnych w Polsce. Adwokat Mazura Chris Gair, broniący przedsiębiorcy w procesie o ekstradycję do Polski twierdzi, że wspieranie przez jego klienta kampanii politycznych jedynie oddaje chęć uczestnictwa w procesach politycznych. "Pan Mazur jako obywatel amerykański korzystał ze swego prawa do wpierania wybranych przez siebie kandydatów i jest wdzięczny, że amerykańskie obywatelstwo daje mu taką możliwość" - powiedział Gair. Mazur w ciągu ostatnich sześciu lat wspierał kandydatów różnych opcji politycznych. Większość pieniędzy trafiła do Republikanów, choć w listopadzie 2001 roku i lipcu 2003 roku zasilił on konta komitetu wyborczego kandydata na gubernatora stanu Illinois z ramienia Demokratów - Roda Blagojevicha - kwotami 1000 i 500 dolarów - wynika z księgowości kampanii. Natomiast komitet wyborczy kontrkandydatki Blagojevicha - Judy Baar Topinki - w latach 2001-2005 od Mazura otrzymał w sumie 12 125 dolarów. W czasie kampanii prezydenckiej w 2004 roku Mazur wyasygnował 1800 dolarów na komitet wyborczy George'a W. Busha i Dicka Cheneya. Wspierał także inne komitety Republikanów. Edward Mazur jest w Polsce podejrzany o to, że nakłaniał pomorskiego gangstera Artura Z. do zabójstwa byłego komendanta policji Marka Papały oferując 40 tys. dolarów. Generał Papała zginął zastrzelony przed swoim domem 25 czerwca 1998 r. Proces ekstradycyjny Mazura rozpocznie się w Chicago 9 kwietnia. Odpowiedz Link Zgłoś