Dodaj do ulubionych

Werdykt w sprawie Mazura

• cyniol Re: Sprawa ekstradycji Dariusza Przywieczerskiego 07.08.07, 03:55
      tez juz zakonczona. Sedzia amerykanski odetchnal z ulga:) Czyzby USA staly sie
      drugim Izraelem? Mam na mysli raj dla wszelkiej masci oszustow i defraudantow.

Mozg afery FOZZ uciekl z USA

Dariusz Przywieczerski uciekł ze Stanów Zjednoczonych i nie ma już praktycznie
      szans na jego ekstradycję - poinformował wczoraj serwis wprost. pl. Informacje o
      ucieczce poszukiwanego przez Polaków oszusta miał potwierdzić w rozmowie z
      dziennikarzami tygodnika "Wprost" jeden z ważnych polityków SLD, który do
      niedawna utrzymywał z nim kontakt telefoniczny. W 2005 r. Przywieczerski, były
      prezes Universalu nazywany "mózgiem afery FOZZ", został skazany na 3,5 roku
      więzienia i grzywnę. Jak ustalił "Wprost", ostatnio ukrywał się przed polskim
      wymiarem sprawiedliwości w amerykańskim stanie New Jersey. Od ubiegłego roku
      trwały wobec niego procedury ekstradycyjne. Wcześniej sąd zwrócił mu
      paszport,umożliwiając mu tym samym ucieczkę przed polskim wymiarem sprawiedliwości.
      BF, PAP
      • felusiak1 Re: Sprawa ekstradycji Dariusza Przywieczerskiego 07.08.07, 04:08
        cyniol, lubisz pisać duzo tekstu a niezbyt wiele treści.
        Zacznijmy od tego czy władze RP wystapiły o ekstradycje do Departamentu Stanu?
        • cyniol Re: Bohater FOZZ odnaleziony 07.08.07, 04:52
          Dariusz Przywieczerski, jeden z głównych bohaterów i skazanych w aferze FOZZ,
          jest w Stanach Zjednoczonych. Ministerstwo Sprawiedliwości domaga się jego
          ekstradycji

kraj_a_8-1.F.jpg
          List gończy za Dariuszem Przywieczerskim nadal wisi na stronach internetowych
          Komendy Stołecznej Policji. Oprócz sądu, który chce wsadzić go do więzienia,
          ściga go też fiskus
          JAKUB OSTAŁOWSKI

Poinformowało o tym internetowe wydanie tygodnika "Wprost". Informacje
          potwierdził nam resort sprawiedliwości, który od wielu miesięcy prowadzi
          procedurę ekstradycyjną byłego prezesa Universalu.

Według informacji "Rzeczpospolitej" wniosek o ekstradycję złożono już latem
          ubiegłego roku. Problem w tym, że nie jest on szybko uzupełniany.

Jak pisze "Wprost", Amerykanie mają z tego powodu wątpliwości, czy Polakom
          zależy na ekstradycji aferzysty.

- Gdyby ten człowiek teraz się spakował i wyjechał, nie moglibyśmy nic zrobić -
          usłyszał dziennikarz "Wprost" w amerykańskim Departamencie Stanu.

Według informacji tygodnika Dariusz Przywieczerski na początku ukrywał się w
          swoich posiadłościach na Białorusi. Potem uciekł za ocean. -Cały czas jednak
          kontroluje swoje interesy w Polsce. Systematycznie kontaktuje się z kilkoma
          osobami, w tym z czołowym politykiem lewicy - pisze "Wprost".

Przywieczerski, mimo że jest poszukiwany, nie został aresztowany w USA. Jak
          ustaliliśmy, szanse na jego ekstradycję są jednak duże.

Co ciekawe, choć miejsce jego pobytu jest znane Amerykanom od miesięcy, to list
          gończy sądu nadal wisi na internetowych stronach Komendy Stołecznej Policji.
          Pojawił się tam wiosną 2005 r. po skazaniu Przywieczerskiego w procesie
          dotyczącym afery Funduszu Obsługi Zadłużenia Zagranicznego. Na niej na przełomie
          lat 80. i 90. Skarb Państwa stracił 132 mln zł.

Według sądu Przywieczerski był jednym z inspiratorów nadużyć w FOZZ obok byłego
          szefa Funduszu Grzegorza Żemka i jego współpracownicy Janiny Chim (oboje
          odsiadują już kary więzienia). Za przywłaszczenie 1,5 mln dolarów oraz kradzież
          miliona dolarów ze środków Funduszu sąd skazał Przywieczerskiego na 3,5 roku
          więzienia oraz 320 tys. zł grzywny. Nie trafił jednak za kraty, bo zapadł się
          pod ziemię.

Wyrok więzienia o rok zmniejszył mu potem sąd apelacyjny, ale Sąd Najwyższy
          nakazał powtórzenie części procesu, więc kara może być zaostrzona. W trakcie
          procesu nie ustalono, kto skorzystał na aferze FOZZ. Można jednak przypuszczać,
          że kontrolę nad częścią pieniędzy przejęły WSI.

Aferę FOZZ opisano w raporcie dotyczącym likwidacji WSI. Według autorów
          dokumentu Żemek był w PRL współpracownikiem służb o pseudonimie DIK. Szefem FOZZ
          został po konsultacjach z wywiadem cywilnym i wojskowym. W raporcie napisanym po
          tych konsultacjach stwierdził m. in., że zyski, jakie można dodatkowo wycisnąć z
          tej operacji, sięgają rocznie 500 mln dolarów. Żemek sam przyznał na procesie,
          że przyszedł do FOZZ, by wykonywać operacje zlecone przez służby wojskowe.

Dariusza Przywieczerskiego prócz sądu ściga też fiskus. Organy podatkowe
          stwierdziły, że pod koniec lat 90. zaniżył podatek dochodowy od osób fizycznych
          o wielotysięczną darowiznę na rzecz córki. Fiskus ustalił jednak - co
          potwierdził sąd - że darowizna była fikcyjna. W latach 90. był kapitałowo
          powiązany z wydawcą "Trybuny".
        • cyniol Re: Sprawa ekstradycji Dariusza Przywieczerskiego 07.08.07, 04:55
          felusiak1 napisała:

> cyniol, lubisz pisać duzo tekstu a niezbyt wiele treści.
          > Zacznijmy od tego czy władze RP wystapiły o ekstradycje do Departamentu Stanu?
          Felusiak, lubisz pisac nie na temat. Zacznijmy od tego, dlaczego wedlug ciebie
          ci osobnicy ukrywaja sie w USA?
          • felusiak1 Re: Sprawa ekstradycji Dariusza Przywieczerskiego 07.08.07, 17:19
            cyniol, ja pisze nie na temat. To ty zacząłeś bzdety o ekstradycji
            Przywieczerskiego a nie ja. Jacy osobnicy ukrywaja sie w USA?
            Dlaczego? Ich sprawa, mnie nic do tego. Każdy ukrywa sie tam gdzie mu
            najwygodniej. Ty ukrywasz sie w Kanadzie ja w USA, picard we Francji a
            jerel w Rzeszy.
            • cyniol Re: Sprawa ekstradycji Dariusza Przywieczerskiego 07.08.07, 17:57
              roznica jednak polega na tym felusiaku, ze ja jezdze bardzo czesto do Polski i
              listow gonczych nikt za mna nie wysyla i za toba pewnie tez nie. Pewnie, ze nie
              wiesz dlaczego ci przestepcy ruszaja do USA i ja tez nie wiem. Zaczyna to byc
              jednak takie syptomatyczne.
              • felusiak1 Co jest symptomatyczne 07.08.07, 18:25
                to twój pokretny sposób dyskusji polegajacy na rozwijaniu watku obok tematu. Czy
                tak trudno jest ci odpowiedzieć na pytanie: Czy polski rząd wystapił o
                ekstradycje Przywieczerskiego do rządu USA?
                Jesli nie wiesz albo nie jesteś pewny to nie ma sprawy.
                PS. Zupełnie nie interesuje mnie dlaczego Gołota woli Chicago od Warszawy. Może
                gorzała tańsza a może dziewuchy na niego leca lepiej.
                • cyniole Re: Co jest symptomatyczne 07.08.07, 22:21
                  Jak mozna z toba dyskutowac, felusiak jesli ty nie czytasz moich odpowiedzi?
                  • felusiak1 Czytam nadzwyczaj uważnie. Napisałeś, że Ministers 08.08.07, 02:30
                    Napisałeś, że Ministerstwo Sprawiedliwości domaga sie jego ekstradycji.
                    Ale czy wystapiło z takim wnioskiem do rządu USA.
                    Wiesz ja domagam sie wygranej w lotto ale nie kupiłem kuponu.
    • jorl o ukrywaniu 07.08.07, 20:25
      felusiak1 napisała:

> Ty ukrywasz sie w Kanadzie ja w USA, picard we Francji a
      > jerel w Rzeszy.

Tylko mojej wysokiej inteligencji tudziesz dlugiej naszej znajomosci
      drogi f1 domyslilym sie ze ten ukrywajacy sie osobnik w Rzeszy to
      ja, poczciwy jorl!
      Pozdrowienia

• jorl cyniol 07.08.07, 22:28
      cyniole napisał:

> Jak mozna z toba dyskutowac, felusiak jesli ty nie czytasz moich
      odpowiedzi?

Swiat sie wali! Sa gorsi w dyskutowaniu jak felusiak!
      Drogi cyniol, pytanie bylo czy Polska wystapila o extradycje do USA
      po tego Twojego co sie tamze ukrywa.
      Formalna, z papierem tak jak np. po Mazura.
      Tak czy Nie?

Ja wiem ze nie potrafisz odpowiedziec jak mezczyzna czyli jasno i
      bedziesz macil wklejajac cos tam wylowionego w necie.

Pozdrowienia
      • cyniol Re: cyniol 07.08.07, 22:54
        Skoro wiesz, ze nie potrafie odpowiedziec, to po co zadajesz sobie trud aby mnie
        w ogole pytac o cokolwiek? :))) Tym bardziej, ze z felusiakiem rozmawiam:)
        • felusiak1 Re: cyniol 08.08.07, 02:55
          Wiesz cyniol, z jorlem w zasadzie rzadko sie zgadzamy. Tym razem ma on całkowita
          racje. To proste, nadzwyczaj proste pytanie. Czy Polska wystapiła do rzadu USA o
          ekstradycję. Tak albo Nie.
          Zamiast zamulać wodę odpowiedz na pytanie.
          • jorl Kto mieczem wojuje ten od miecza ginie.. 08.08.07, 22:25
            felusiak1 napisała:

> Wiesz cyniol, z jorlem w zasadzie rzadko sie zgadzamy. Tym razem
            ma on całkowit
            > a
            > racje. To proste, nadzwyczaj proste pytanie. Czy Polska wystapiła
            do rzadu USA
            > o
            > ekstradycję. Tak albo Nie.
            > Zamiast zamulać wodę odpowiedz na pytanie.

Parszywie sie z takim dyskutuje prawda f1? No to teraz sam widzisz
            jak to jest jak sie takiego spotka co sie miga.
            I jak wiesz Ty w stosunku do mnie tez czesto juz tak robiles.
            Smakuje?
            Pozdrowienia
            • felusiak1 Nie wylewaj krokodylich łez jorl 08.08.07, 22:43
              Czy ty myślisz, że mnie boli brak odpowiedzi cyniola?
              Nic a nic.
              Forum jest dla rozrywki i kazdy rozrywa się jak umie.
    • cyniol Re: Przywieczerski 09.08.07, 02:51
      Uwazam, ze dyskusja z osobami nie potrafiacymi zrozumiec prostego tekstu w
      jezyku polskim jest bezcelowa. Ty udajesz felusiak, czy naprawde nie rozumiesz.
      Co do jorla to nie mam zadnych watpliwosci:)) i szkoda mi mojego czasu na
      dyskusje z nim.
      Wystarczylo, felusiak uwaznie przeczytac tekst informacji.
      W lipcu 2006 r. roku Sąd Okręgowy w Warszawie wystosował do Departamentu Stanu
      USA wniosek o ekstradycję Przywieczerskiego w celu odbycia przezeń kary w
      Polsce. W grudniu zeszłego roku trafiła do Polski prośba Amerykanów o
      uzupełnienie wniosku. Od tego czasu warszawski sąd pracuje nad tym pismem.
      Przywieczerski zostal odnaleziony w USA przez Interpol poniewaz byl scigany
      miedzynarodowym listem gonczym. W Polsce zostal skazany na kare wiezienia w 2005
      roku, prawomocnym wyrokiem sadu ,ale zdolal czmychnac przed odsiadka.
      Przechowal sie troche w Eldorado dla tego typu osobnikow, czyli USA po czym
      ruszyl w dalsza droge. USA domagalo sie dodatkowych papierkow pomimo, ze byl
      skazany w Polsce za swoje przestepstwa, co dalo czas Przywieczerskiemu na
      przygotowanie kolejnej ucieczki. Oczywiscie gdyby nie miliony dolarow, ktore
      ukradl z FOOZ, sad amerykanski zapewne natychmiast odeslalby go do Polski. Za
      golasami w USA nie przepadaja. W przypadku kryminalisty nadzianego forsa USA
      podwaza rowniez wiarygodnosc polskich sadow "w trosce" o los defraudanta
      milionow dolarow. Gdyby Przywieczerski ukradl 1000 dolarow zostalby ciupasem
      odstawiony, pewnie nawet z amerykanska asysta i na koszt USA, do Polski:)) Po co
      im taki truten w USA.
      Wytlumacze ci felusiak jeszcze raz dokladnie.
      W 2005 skazany wyrokiem sadu, ale nie mozna go bylo wsadzic do ciupy, poniewaz
      uciekl przed wiezieniem do USA oczywiscie:)
      lipiec 2006 Polska zlozyla wniosek o ekstradycje
      grudzien 2006 Amerykanie prosza o dodatkowe dokumenty
      kwiecien 2007 Przywieczerski znika z USA.

• cyniol Re: Edward Mazur sponsorem politykow w USA 09.08.07, 03:13
      "Pan Mazur jako obywatel amerykański korzystał ze swego prawa do wpierania
      wybranych przez siebie kandydatów i jest wdzięczny, że amerykańskie obywatelstwo
      daje mu taką możliwość" - powiedział Gair czyli adwokat Mazura:)))

2007-01-07 10:57:59
      Edward Mazur sponsorem polityków

Polsko-amerykański biznesmen Edward Mazur, oskarżany o podżeganie do zabójstwa
      komendanta policji Marka Papały, regularnie wspierał kampanie amerykańskich
      polityków i komitetów wyborczych - wynika z zapisów księgowych dotyczących
      kampanii wyborczych w USA.

Informująca o tym agencja Associated Press podkreśla, że nie ma żadnych
      wskazówek przemawiających za tym, że wspierane przez Mazura komitety zdawały
      sobie sprawę z jego kłopotów prawnych w Polsce.

Adwokat Mazura Chris Gair, broniący przedsiębiorcy w procesie o ekstradycję do
      Polski twierdzi, że wspieranie przez jego klienta kampanii politycznych jedynie
      oddaje chęć uczestnictwa w procesach politycznych.

"Pan Mazur jako obywatel amerykański korzystał ze swego prawa do wpierania
      wybranych przez siebie kandydatów i jest wdzięczny, że amerykańskie obywatelstwo
      daje mu taką możliwość" - powiedział Gair.

Mazur w ciągu ostatnich sześciu lat wspierał kandydatów różnych opcji
      politycznych. Większość pieniędzy trafiła do Republikanów, choć w listopadzie
      2001 roku i lipcu 2003 roku zasilił on konta komitetu wyborczego kandydata na
      gubernatora stanu Illinois z ramienia Demokratów - Roda Blagojevicha - kwotami
      1000 i 500 dolarów - wynika z księgowości kampanii.

Natomiast komitet wyborczy kontrkandydatki Blagojevicha - Judy Baar Topinki - w
      latach 2001-2005 od Mazura otrzymał w sumie 12 125 dolarów.

W czasie kampanii prezydenckiej w 2004 roku Mazur wyasygnował 1800 dolarów na
      komitet wyborczy George'a W. Busha i Dicka Cheneya. Wspierał także inne komitety
      Republikanów.

Edward Mazur jest w Polsce podejrzany o to, że nakłaniał pomorskiego gangstera
      Artura Z. do zabójstwa byłego komendanta policji Marka Papały oferując 40 tys.
      dolarów. Generał Papała zginął zastrzelony przed swoim domem 25 czerwca 1998 r.

Proces ekstradycyjny Mazura rozpocznie się w Chicago 9 kwietnia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka