bywszy2 26.08.07, 16:06 bardzo bym byl wdzieczny o jakies materialy,dotyczace czolgow u Tuchaczewskiego. Z gory dziekuje. Bywszy1. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
picard2 Re: picard2+ 27.08.07, 12:58 bywszy2 napisał: > bardzo bym byl wdzieczny o jakies materialy,dotyczace > czolgow u Tuchaczewskiego. > Z gory dziekuje. > Bywszy1. Mam ich bardzo mało ,wiem tylko ze David Lloyd George dostarczył Rosji w 1920 okolu 50 czołgów typu Churchill które pochodzili z końca wojny światowej. Le Churchill restera un char très robuste et relativement sûr pour son équipage, c'est plus un fortin mobile qu'un blindé d'exploitation. Son principal handicap restera son armement principal et surtout sa lenteur en tous terrains. Il sert sur le continent Nord Africain et pendant toute la campagne Européenne. Il sera également exporté en Russie. Wyjątek z archiwum wojska szwajcarskiego o wojnach europejskich 1914/1921. Na podstawie tego czołgu Rosjanie a potem Związek Radziecki wypro dukowal czołg typu KV1(Klemeht Woroszylow) ale potem zupełnie zmienił koncepcie czołgów i nieprzyjemnie zdziwił Hitlerowców czołg T-34 ktoru przewyższał czołgi niemieckie i przyczynił sie do zwycięstwa pod Stalingradem i szczególnie Kurskiem. Niczego więcej nie wiem po za tym ze Polacy w 1920 ozywali lekkich czołgów Renault. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Drogi Picardzie 27.08.07, 13:22 Angielski czołgi typu Churchill (i Cromwell) nie mogły być w Rosji Sowieckiej z tej prostej przyczyny, że produkcję ich zaczęto w 1941 roku. www.jurek.com.pl/bron2ws/index2.php?kraj=uk&rodzaj=wb&nr=006 Niewielkie ilości francuskich Renault FT17 trafiły do armii carskiej w 1917 roku, pierwszy sowiecki czołg zbudowano w 1920 roku na bazie tegoż FT17, nazywanego zresztą w Rosji Sowieckiej "Russkij Renault". Odpowiedz Link Zgłoś
picard2 Re: Drogi Picardzie 27.08.07, 13:49 pan.scan napisał: > Angielski czołgi typu Churchill (i Cromwell) nie mogły być w Rosji Sowieckiej z > tej prostej przyczyny, że produkcję ich zaczęto w 1941 roku. Na pewno masz racje ja opieralem sie na cytacie francuskim La principale et plus visible caractéristique du Churchill est son châssis et son train de roulement apparent, à l'équivalent des chars de la 1° Guerre. Mysle ale od tej chwili nie jestem niczego pewny ze Churchill budowany w 1939 nazywal sie Churchill MarkIV Chcialem przypomniec ze wedlug archiwum ktore podaje czolgi byly eksportowane do Rosji a nie Zwiazku Radzieckiego ktory powstal gdzies w roku 1922. Odpowiedz Link Zgłoś
picard2 Re: Drogi Picardzie 27.08.07, 15:02 Zadzwoniłem do Muzeum czołgów w Saumure które podało nazwę tanku Churchill zbudowanego w 1917 i użytego po raz pierwszy w bitwie o Amiens.Poinformowano mnie ze ten tank się nazywał oryginalnie Churchill Vickers Mark II lub krotko Mark II.Gdy Anglicy zbudowali nowy tank w 1939 (podobno pierwsza nowa maszyna od wojny 1914/1918)nazwali go Churchill MarkI do IV ze względu na podobna strukturę do czołgu z 1szej wojny światowej. Zawsze mnie "zaginają" na obiektach nie mających nic wspólnego z moimi pytaniami nie znam się na czołgach . Historycy(kłamcy bo Francuzi) twierdza ze David Loyd George jak i jego minister Winston Churchill byli bardzo przychylni Rosji i Polska nie była ich faworytka.Wiec dostarczyli Rosji czołgi i samoloty wraz z instruktorami. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Tu jest cała gama czołgów Mark 27.08.07, 15:55 en.wikipedia.org/wiki/Mark_I_(tank)#Mark_IV W bitwie pod Amiens używano odmiany Mark IV i Mark V(Whippet), ale na Boga, nie spotkałem się z nazwą "Churchill". Znalazłem gdzieś notatkę, że niektóre czołgi Mark, dostarczane w czasie wojny domowej do "Białych" przez Anglię zostały zdobyte przez bolszewików. Mógłby to być ślad dla Bywszego1 i potwierdzenie Twoich informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re: cos mnie+ 27.08.07, 19:36 nie gra z Klimom Woroszylowym: dok-kino.nnm.ru/killer_tanks_tank_kvrus_ a tu jego konkurent Iosif Stalin: mkmagazin.almanacwhf.ru/armor/is_1.htm pupils.rl.kiev.ua/2004/martynenko/old.html pupils.rl.kiev.ua/2004/martynenko/ww2.html talks.guns.ru/forum_light_message/18/227529.html fotnn.nnm.ru/para_knig_izdatelstva_osprey Odpowiedz Link Zgłoś
cs137 Re: picard2+, a propos KV 28.08.07, 15:34 picard2 napisał: > Na podstawie tego czołgu Rosjanie a potem Związek Radziecki wypro > dukowal czołg typu KV1(Klemeht Woroszylow) .... Cos chyba jest nie tak, bo czolgi KV-1 mialy zupelnie inna konstrukcje niz Marki. Rosjanie istotnie robili cos podobnego do Markow. W 2003 roku bylem w Charkowie, ktory kiedys nazywano (pisze po rosyjsku i quasi-fonetycznie) "Tankovaja stalica SSSR". Ogladalem budynek, gdzie skonstruowano T-34, no i tez kilka historycznych sowieckich czolgow wystawioinych przed tym budynkiem, z T-34 (jeszcze z krotka armata 76,2 mmm) na poczesnym miejscu. No i jeden z tych historycznych czolgow kubek w kubek przypominal Marki, z gasienicami opasujacymi cala sylwetke i BEZ OBROTOWEJ WIEZY. Natomiast KV mialy juz od poczatku wyglad zblizony do wspolczesnego czolgu, z charkterystyczna wieza i "nadwoziem" wyraznie wyzszym od samych gasienic. Pozdrowienia z Gaithersburg, Maryland, gdzie bede jeszcze przez tydzien, robiac eksperymenta przy reaktorze. Odpowiedz Link Zgłoś
picard2 Re: picard2+ 27.08.07, 13:36 bywszy2 napisał: > bardzo bym byl wdzieczny o jakies materialy,dotyczace > czolgow u Tuchaczewskiego. > Z gory dziekuje. > Bywszy1. Mam ich bardzo mało ,wiem tylko ze David Lloyd George dostarczył Rosji w 1920 okolu 50 czołgów typu Churchill które pochodzili z końca wojny światowej. Le Churchill restera un char très robuste et relativement sûr pour son équipage, c'est plus un fortin mobile qu'un blindé d'exploitation. Son principal handicap restera son armement principal et surtout sa lenteur en tous terrains. Il sert sur le continent Nord Africain et pendant toute la campagne Européenne. Il sera également exporté en Russie. Wyjątek z archiwum wojska szwajcarskiego o wojnach europejskich 1914/1921. Na podstawie tego czołgu Rosjanie i Związek Radziecki wypro dukowal czołg typu KV1(Klemeht Woroszylow) ale potem zupełnie zmienił koncepcie czołgów i nieprzyjemnie zdziwił Hitlerowców czołg T-34 ktory przewyższał czołgi niemieckie i przyczynił się do zwycięstwa pod Stalingradem i szczególnie Kurskiem. Churchill posiadał załogę od 7 do 11 osób. Niczego więcej nie wiem po za tym ze Polacy w 1920 używali lekkich czołgów Renault. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re: Wybacz,ale mnie tutaj+ 27.08.07, 19:39 cos z Klimom Woroszylowym nie pasuje: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50&w=68049418&a=68103322 Odpowiedz Link Zgłoś
markv501 Re: Wybacz,ale mnie tutaj+ 28.08.07, 01:22 ja czytalem ze Sowieci kupili od Amerykanow patent na skrzynie biegow do czolgow Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re:Dla ciekowosci+ 28.08.07, 10:09 Первые русские "танковые войска" появились в Вооруженных силах Юга России, переименованные далее в Русскую Армию, которая боролась против Красной Интернациональной Армии товарища Троцкого (кличка Л.Д.Бронштейна) на Юге России. Танки поставлялись Русской Армии из Великобритании ("МК") и Франции ("Рено"), а обучение и танковая Школа были уже русскими, но с английскими инструкторами. Самой большой и знаменитой была Танковая Школа в Екатеринославле. (см. "танкисты русской армии") www.tankmuseum.ru/whistory_r.html To jest rosyjski material,w ktory,mysle,nalezy wierzyc,poniewaz tutaj Rosjanie nie pisza,ze pierwsze czolgi wymyslili oni. Pokrywa sie to z tym co niektorzy moi "informatorzy" powyzej chcieli napisac. Wiadomo z wielu materialow,ze Antanta wyposazala,nie za darmo zawsze,we wszystko Biala. Ciekawa rzecz,w wielu materialach,filmach,literaturze nic nie ma na temat "pancerniakow" w Wojnie Domowej-za wyjatkiem,rzadkim,samochodow pancernych-przewaznie po stronie Bialych. Ale stwierdzenie,ze czolgi byly u Tuchaczewskiego,niech beda zdobyte,w armii Tuchaczewskiego,uwazam za zbyt smiale. Zreszta,jezeli by tak bylo,to propaganda,jak rowniez i rzeczowe rozpatrzenie sprawy,nie omieszkaly by to potwierdzic. Zakup patentu skrzyni biegow do czolgu? Czolgow bylo wielu o roznorodnych konstrukcjach-wiec jedna skrzynia? Armie. KW-KLiment Woroszylow na bazie czolgu z I.W.S? Wydaje mnie sie,ze to troche nonsens-nie ta epoka. Dziekuje za wasz udzial. Prosze o wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re:P.S -z tych,ze zrodel+ 28.08.07, 10:16 В результате захвата и изучения первых иностранных танков чекистами по личному указанию Ленина, Красная Армия товарища Троцкого стала производить первые советские танки по "французскому" образцу, тип которых оказался не очень удачным. W wyniku zagarniecia,na rozkaz Lenina, przez czekistow czolgow produkcji zagranicznej oraz ich zbadan,Czerwona Armia towarzysza Trockiego rozpocze3la produkcje pierwszych radzieckich czolgow typu"francuskiego". Ktory(typ) okazal sie nie bardzo udanym. Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re:Ciekawy ranking z Sandhust+ 28.08.07, 10:30 U nas w Diskowery idzie seria "Najlepszy" Dotyczy inowacji,konstrukcji,technologii produkcji,znaczeniu politycznym i tp.poszczegolnuch rodzaji broni. Oceniaja wykladowcy Sandhust oraz eksperci broni. W kategorii broni recznej typu "karabinu automatycznego" bezapelacyjnie zwyczezyl "Kalasz" pl.wikipedia.org/wiki/Karabinek_AK Co do czolgow- W zeszlym roku: Leopard,Adams,T34. W tym roku: T34 Leopard Stwierdzono,ze jezeli by nie ten czolg,to cala Europa dzis mowila by po niemiecku. Odpowiedz Link Zgłoś
pan.scan Tu są wszystkie dane n/t czołgów KW 28.08.07, 10:54 www.jurek.com.pl/bron2ws/index2.php?kraj=su&rodzaj=wb&nr=002 a tu - o sowieckiej broni pancernej www.jurek.com.pl/bron2ws/index2.php?kraj=su&rodzaj=wb Odpowiedz Link Zgłoś
picard2 Re: Tu są wszystkie dane n/t czołgów KW 28.08.07, 11:24 pan.scan napisał: > www.jurek.com.pl/bron2ws/index2.php?kraj=su&rodzaj=wb&nr=002 > a tu - o sowieckiej broni pancernej > www.jurek.com.pl/bron2ws/index2.php?kraj=su&rodzaj=wb Moj Drogi Scanie udowodniles mi ze malo wiem o czolgach.Chcialem tylko zauwazyc ze napisalem to w pierwszym poscie.Nigdy nie pisalem ze KV1 byl ueywany w Armii Tuchaczewskiego ale skopiowany w duzej mierze z czolgu 1szej Wojny swiatowej Mark II (Muzeum czolgow w Saumure).Tak samo jak byl skopiowany z niego Churchill. Pierwszym nowoczesnym czolgiem (na calym swiecie)byl T34 z motorem Diesla ktory poczatkowo przypominal czolgi pierwszej wojny swiatowej ale potem znalazl swoj wlasny styl aerodynamiczny.Znam natomiast bardzo dobrze czolgi Leclerc i Merkava uwazane dzisiaj za przykladowe. Ja na tym koncze dyskusje. Chris Odpowiedz Link Zgłoś
bywszy1 Re: KW-praca dyplomowa:+ 28.08.07, 11:57 Dziekuje. pupils.rl.kiev.ua/2004/martynenko/kv1_doc.html Wzor: Czolg SMK-Siergiej Mironowicz Kirow Skrzynia biegow: Czolg S-2A- Czechoslowacja-przekladnia planetarna+ inne innosci. Zupelnie inna epoka niz czolgi pierwszej wojny swiatowej. Odpowiedz Link Zgłoś
zejman1 Polacy nie gesi... 28.08.07, 14:29 Troche wiecej onformacjo o czolgach. www.csto.cal.pl/forum/viewtopic.php?p=2625 www.mowiawieki.pl/artykul.html?id_artykul=1151 Z postu pierwszego linku wynika, ze czolgi ( a byly to czolgi polskie, nalezace do armii polskiej ) w bitwie o Warszawe nie odgraly wiekszej roli, choc ich uzycie gdzie indziej dalo jakis rezultat. Ogolnie zas mozna powiedziec, ze na froncie polskim z uwagi na rozleglosc terenow wschodnich oraz forme dzialania przeciwnikow (byla to w przeciwienstwie zachodniej wojny okopowej, wojna ruchoma, manewrowa) zastosowanie tak nieudalych konstrukcji nie moglo przyniesc decydujacego rezultatu. Dopiero rozwoj tej broni sprawil, ze szybkoscia zaczal czolg dorownywac ...konnicy - owczesna szybkosc czolgow nie przekraczala...10 km/godz. Konnica, co zreszta udowodnila wiele razy, byla znacznie skuteczniejszym rodzajem broni w tamtym okresie. Suworow, ktory byl czolgista zwraca na jedna, szczegolnie wazna rzecz a mianowicie na limit przebiegu czolgow, ktory dla najlepszych konstrukcji sowieckich z II w.sw.wynosil max. 150 godzin. Co bylo liczba bardzo duza. Czolgi z konca lat 10-tych XX w. oczywiscie mialy ten przebieg o wiele mniejszy przy prawie zerowej szybkosci. Zreszta przeznaczeniem ich bylo przelamywanie linii zasiekow i okopow. Suworow zwraca tez uwage na jeszcze inna sprawe, ktora mnie cieszy: Polska byla jedynym, powtarzam jedynym oprocz Sowietow panstwem, w ktorym doceniono znaczenie napedu z silnikiem wysokopreznym.Byl to czolg lekki 7TP, produkowany seryjnie w latach 1934-1939 (ok.150 szt). Drugi post jest ciekawy o tyle, ze daje wiecej szczegolow o samym czolgu. Pzdr. (Z) Odpowiedz Link Zgłoś
picard2 Re: Polacy nie gesi... 29.08.07, 00:08 zejman1 napisał: > > Troche wiecej onformacjo o czolgach. > > www.csto.cal.pl/forum/viewtopic.php?p=2625 > www.mowiawieki.pl/artykul.html?id_artykul=1151 > Z postu pierwszego linku wynika, ze czolgi ( a byly to czolgi > polskie, nalezace do armii polskiej ) w bitwie o Warszawe nie > odgraly wiekszej roli, choc ich uzycie gdzie indziej dalo jakis > rezultat. W pierwszym linku podajesz ze z Francji dowieziono do Polski 120 nowych czołgów w roku 1919 to oczywiście polskie czołgi marki Renault17.Wiec mój podręcznik mówił prawdę nie powiedział tylko ze czołgi były nic nie warte. Ja wiem ze źródeł wszystkim dostępnych ttp://gaubs.free.fr/-INSIGNES-/!Historiques.htm Ze w roku 1920 przybyło do Polski z Francji 70 Breguet14s i ze te samoloty od razu brały udział w walkach.Na końcu wojny Polska posiadała 158 bombowców tego typu.Wiec moja książka mówi prawdę. ktoś jednak tutaj KŁAMIE. Odpowiedz Link Zgłoś
zejman1 Re: Polacy nie gesi... 29.08.07, 03:13 Drogi Picardzie. Gdyby mi nie zalezalo na czyms(moj cel jak widze, jest dla Ciebie niejasny) to nie podawalby tych linkow. Czolgi, ktore przewieziono do Polski byly czolgami francuskimi na wyposazeniu polskiej armii. Ocxhotnicy gen.Hallera zaplacili za te czolgi wlasna krwia. Poza tym, nic nie rozumiejacy Picardzie, koszt wyposazenia Ochotniczej Armii Hallera zostal pokryty zrzutka po wojnie przez wszystkich aliantow-tzn.pantwa Entanty. Glownie, panie kolego, zaplacily za czolgi i inny sprzet-USA. Dlatego m.innymi jest Plac Wilsona w Warszawie. Czolgi i sprzet byly wiec legalna wlasnoscia Polski a nie jakims "darem" Francji. Byly taka sama wlasnoscia, jak czolgi i samochody I Pancernej gen. Maczka. W tym jednak przypadku, oprocz krwi, "alianci" zrabowali polskie zloto na poczet... splaty "wojennych kosztow". (Z) Odpowiedz Link Zgłoś
zejman1 Wiecej o czolgach-ciekawostka. 30.08.07, 01:31 Mysle, ze ten link jest tez dobry-zawiera wiecej danych technicznych o francuskich czolgach z polskiej armii, walczacej pod dowodztwem gen. Hallera na froncie zachodnim. www.geocities.com/pibwl/ft17pl.htm#his Chyba juz nic wiecej na temat czolgow francuskich w armii polskiej dodac nie mozna. (Z) Odpowiedz Link Zgłoś
nie15 Re: Wiecej o czolgach-ciekawostka zejman1. 30.08.07, 21:17 Wyjatek z twojego linku zejman1: W okresie marzec-maj 1919 w Armii Polskiej gen. Hallera we Francji utworzono 1. pułk czołgów. Jednostka ta bazowała na sprzęcie, a początkowo także na części kadry byłego francuskiego 505. pułku czołgów i była wyposażona w 120 najnowcześniejszych wówczas czołgów Renault FT-17. W czerwcu 1919 r. 1. pułk czołgów razem z armią gen. Hallera, wrócił do Polski, z całym wyposażeniem. Dzięki temu, Polska stała się wówczas czwartą co do wielkości potęgą pancerną świata. Pułk stacjonował początkowo w Łodzi. Od sierpnia 1919 polskie FT-17 były używane w wojnie polsko-radzieckiej. Między innymi, czołgi 2. kompanii, dowodzonej przez Francuza, kpt. J. Dufour, walczyły w bitwie o Dyneburg 27-28 IX 1919 (obecnie: Daugavpils, Łotwa Czy nie za to uwazales picarda2 za klamce. Odpowiedz Link Zgłoś
zejman1 Re: Wiecej o czolgach-ciekawostka zejman1. 31.08.07, 01:15 Nie, nie dlatego. Zobacz sobie 1 post Picarda na linku "Cud nad Wisla". Poza tym zrobilem kilka bledow stylistycznych - az dziwne, ze tego nie zauwazyles. (Z) Odpowiedz Link Zgłoś
nie15 Re: Wiecej o czolgach-ciekawostka zejman1. 31.08.07, 14:10 zejman1 napisał: > Nie, nie dlatego. Zobacz sobie 1 post Picarda na linku "Cud nad > Wisla". > Poza tym zrobilem kilka bledow stylistycznych - az dziwne, ze tego > nie zauwazyles. > (Z) Pisze na tym forum dosc rzadko ale od bardzo dawna(jeszcze nie bylo logowan).Nie mam duzo rzeczy do powiedzenia ale chcialbym sie czegos dowiedziec.Poczatkowo pisalo tu kilku cudzoziemcow dwoch Niemcow i dwoch Francuzow nikt z nich nie zostal.Picard jest jedynym pisze w sposob grzeczny i ciekawy.Nie wiem dlaczego mu odpowiadasz ze klamie.Oto pierwszy post na ktory sie powolujesz: esteśmy w okresie rocznicy (15-25 sierpnia 1920) bitwy która przeszła do historii jako Cud nad Wisłą .Nie mam żadnego zamiaru zmniejszać zaslug żołnierzy polskich ale mnie uczono w szkole ze Francja widząc niebespieczenstwo bolszewizmu uczestniczyła w tej bitwie.Brygada artylerii i wojsk pancernych pod dowództwem oficera którego wtedy nikt nie znal podpułkownika Charles de Gaulle znajdowała się wtedy w Polsce.Francja tez dostarczyła środków łączności.Na forum ciągle omawia się zdradzieckich Francuzów czyżby mnie uczono nieprawdy? Jedyna niescisloscia jest podanie ze to podpulkownik de Gaulle dowodzil.Jak wynika z linkow wojskiem pancernym dowodzil inny kapitan tez Francuz.Wiec gdzie tutaj widzisz klamstwo.Jesli picard myslal tylko o de Gaulle to jest latwe do zrozumienia wiekszosc Francuzow nic nie wie o wojnie 1919 1921 po za tym ze uczestniczyl w niej de Gaulle.Ale jest faktem nie zbitym ze Francja dostaczyla wtedy Polsce czolgi i bombowce obslugiwane przynajmniej poczatkowo przez Fracuzow. Jesli mieszkasz w Warszawie mozesz zwiedzic Muzeum Wojska Polskiego a szczegolnie Zbiory Sprzetu Wojskowego i Kartografie wojny bolszewickiej ktore zupelnie potwierdzaja wypowiedzi pikarda zarowno o sprzecie pochodzenia francuskiego jak i udziale oficerow francuskich.Jest tez ciekawe zdjecie de Gaulle rannego pod Hrubieszowem. Odpowiedz Link Zgłoś
zejman1 Re: Wiecej o czolgach-ciekawostka zejman1. 31.08.07, 20:58 Takiej odpowiedzi sie podziewalem. Zalaczam link o lotnictwie w 1920 r.: 66.102.9.104/search?q=cache:tMA9- dZStucJ:www.powiat.mielec.pl/poser/historia/index.htm+bombowce+w+1920 &hl=pl&ct=clnk&cd=4&lr=lang_pl Wynika z niego, ze zarowno czolgi, jak i lotnictwo, czy srodki lacznosci przybyly z Ochotnicza Armia Hallera z Francji. Podkreslalem, ze Francuzi dali ten sprzet na wyposazenie polskich oddzialow tylko dlatego, ze oddzialy te walczyly po ich stornie. Ale nie za darmo: walka walka, przelana krew polska mogla sobie wsiakac we francuska ziemie ale pieniazki, franki, to pieniazki. Dla kupczykow wazna sprawa:jak sie cos daje-sprzedaje, to trzeba za to zaplacic. Sprawe zaplaty odlozona "na czasy powojenne".Po wojnie splate polskiego sprzetu wzieli na siebie Amerykanie. Pomogli oni tez Francuzom ale ci na nich wypieli tylek i nie...chcieli placic za dostawy.Amerykanie sie obrazili i stosunki pomiedzy nimi a "aliantem" francuskim bardzo ochlodly. Podobnie pomagali "alianci" Sowietom.Walka z Niemcami niby byla wspolna, tzn.potrzebne bylo "armatnie mieso":im wiecej tego obcego "miesa", tym lepiej.Ale do walki potrzebowali sowieccy zolnierze bron.W takim razie, dzentelmeni, sprawa wyglada tak: "Wy walczycie i giniecie (bo to rola zolnierza)takze za nas, ale sprzet musicie kupic". I plynelo do "aliantow" dobywane przez rabow na Sybirze zloto sowieckie. A Churchill i inne kupczyki palili grube cygara i byli zadowoleni: zloto to zloto-to konkret.Dodatkowo sojusznika obdzieli w nagrode (takze za to zloto-najlepsza przebitka byla i jest -jak to mawial Bazyli Zacharow-na "zlomie zelaznym")polowa Europy.Przyszlo lekko:dawali przeciez nie swoje, a cudze. Od tych cudzych tez zabrano ich ocalone z pozogi niemieckiej, zloto. Mowienie wiec, ze byla to "pomoc" jest natrzasaniem sie z prawdy. Rownie dobrze moga Austriacy i Rosjanie twierdzic, ze pomogli Polakom w organizowaniu ich lotnictwa-co wynika z podanego linku. Jesli sie chce, podobnie jak Ty z Picardem, mozna tendencyjnie komentowac i wykoslawiac "niezbite fakty". (Z) Odpowiedz Link Zgłoś
nie15 Re: Wiecej o czolgach-ciekawostka zejman1. 31.08.07, 23:04 Zupelnie mnie przekonales.Ten picard ciagle klamie.Twoje dowody sa nie do odparcia. Dobranoc. M.de V. Odpowiedz Link Zgłoś