czarek62 Oczywiscie, ze sie wybieram na wybory.Do POL nie w 18.10.07, 23:23 ...nie wroce, ale nadal zywo interesuje mnie, co sie dzieje w kraju, w koncu czasami tam jade na tydzien/rok, mieszka tam dalsza rodzina, znajomi. Przede wszystkim jednak zalezy mi na tym, zeby to byl przyjazny kraj, za ktory nie trzeba sie wstydzic. Odpowiedz Link Zgłoś
czarek62 Acha! I nie bede glosowal na PIS, w zadnym wypadku 18.10.07, 23:25 czarek62 napisał: > ...nie wroce, ale nadal zywo interesuje mnie, co sie dzieje w kraju, w koncu > czasami tam jade na tydzien/rok, mieszka tam dalsza rodzina, znajomi. Przede > wszystkim jednak zalezy mi na tym, zeby to byl przyjazny kraj, za ktory nie > trzeba sie wstydzic. Odpowiedz Link Zgłoś
fruchtzwerg Re: czy wybieracie sie na wybory? 19.10.07, 00:11 ja ide, dosyc wstydu sie najadlem przez tych dwoch psychopatow Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna_dabrowska Re: czy wybieracie sie na wybory? 19.10.07, 02:44 ostatnia chwila była 16.10 ale można to jeszcze "naprawić" i pobrać zaświadczenie o prawie do głosowania w dziale meldunków w mieście w którym jest sie zameldowanym. a zagranica oczywiście głosuje ;-) mnie już ludzie mają dość bo ich namawiam i namawiam :P instruuję jak wypełniać itp. do głosowania zarejestrowało się podobno ok. 10 % uprawnionych za granicą. Nie jest to jakiś powalający wynik, ale może być. Odpowiedz Link Zgłoś
corgan Re: czy wybieracie sie na wybory? 19.10.07, 03:19 Najpierw macie w d.pie Polske i wyjeżdżacie dla kilku funtów na zmywak, a później chcecie decydowac o losie "swojego" kraju. Godne politowania... Odpowiedz Link Zgłoś
you-know-who zarejestrowanych 174 tysiace polakow za granica 19.10.07, 04:26 najwiecej naturalnie w usa i wielkiej brytanii, ale - uwaga - frekwencja do 70%! a wiec ruszamy do wyborow wielka lawa. www.polskieradio.pl/zagranica/gb/dokument.aspx?iid=64525 Odpowiedz Link Zgłoś
to.tomek chetnie bym glosowal, ale.. 19.10.07, 06:50 ..do najblizszego miejsca, gdzie moglbym to zrobic mam jakies 1000 km :/ dlaczego nie mozna glosowac listownie..? Odpowiedz Link Zgłoś
sznicel4 kozi odbyt 19.10.07, 09:47 you-know-who napisał: > nie chodzi mi o namawianie, jestem po prostu ciekaw ilu z nas zagranicznikow > obchodzi to co sie dzieje w starym kraju na tyle aby ruszyc tylkiem. > ja sie zarejestrowalem emailem dzisiaj, czyli w ostatniej chwili. Głosujcie, głosujcie. Zawsze znajdzie się jakiś bat aby ściągnąć z Was kase. Do zobaczenia przy okienku. Buhahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
you-know-who zalezy 19.10.07, 10:08 mysle ze grozi ci to tylko jesli nie placisz podatkow za granica. ja place, i poniewaz wiem ze jest umowa o podwojnym opodatkowaniu, wiec postepuje zgodnie z jej duchem choc moze nie litera, ktora mnie niewiele obchodzi. nie wypelniam zadnych papierow w polsce, nie mam nip'u (tak to sie nazywa?) i dlatego dokladnie olalbym jakiekolwiek listy od polskiego fiskusa jako mnie nie dotyczace. nie wydaje mi sie zeby polska izba podatkowa tropila i wsadzala na lotnisku osoby z ameryki pln. ktore podejrzane sa o niewypelnienie formularza podatkowego. gdyby choc jeden taki przypadek aresztowania sie zdarzyl, cala turystyka polonijna, przesylanie pieniedzy rodzinom (bo przeciez tak jeszcze duzo latwiej trafic do czlowieka i jego konta) i tak dalej, by sie szybciutko skonczylo, z olbrzymia strata dla iv czy ktorej juz tam rp. nawert kaczory nie sa chyba tak glupie. rozumiem, ze nie wszyscy maja pobyt tak zdecydowanie staly jak moj i tak bardzo zerwane wiezi uczuciowe z polskimi zlod.. tymi, no, podatkobiorcami. wtedy moze bym sie zawahal. Odpowiedz Link Zgłoś
taxal Re: czy wybieracie sie na wybory? 19.10.07, 10:24 Mieszkam w Australii, jest tu Polakow okolo 150 tysiecy, w miescie w ktorym mieszkam jest okolo 20 tysiecy, sa 3 kluby polskie itd...ale na zeszle wybory poszlo okolo 120 osob i wiekszosc z tych co sa tu na studiach, ci sa ponad 20 lat poza Polska nie maja dowodow, nie moga glosowac (a tych jest wlasnei 90% po solidarnosciowych) Odpowiedz Link Zgłoś
wampirius Re: czy wybieracie sie na wybory? 19.10.07, 11:57 tak, bo jeżeli zamierzam wrócić do Polski to muszę decydować kto będzie w niej rządził ------------- www.otwieramy.pl/?p=89018 Odpowiedz Link Zgłoś
ws21 Re: czy wybieracie sie na wybory? 19.10.07, 15:03 Irlandia pójdzie. W kazdym razie 2 przedstawicieli tejze wybiera sie w niedziele do Dublina. Pozdrowienia z zielonej wyspy. Na ulicy wiecej tu Polakow niz w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś