Dodaj do ulubionych

Nawet Finowie...

07.11.07, 19:12
Finowie sa spokojni, pracowici z najlepszym szkolnictwiem na swiecie z Nokia i
"finlandyzacja", jako sposobem ukladania z silnym a agresywnym sasiadem ktorej
im tak zazdroscili Polacy. A tu bum:

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4650607.html
To moglobysie zdarzyc w Ohio, Aulnay sous Bois, Chemnitz...ale w Finalndii? Az
sie wierzyc nie chce.

PF

Obserwuj wątek
    • borzobohata A moze to nie Fin? 07.11.07, 19:20
      polski_francuz napisał:

> Finowie sa spokojni, pracowici z najlepszym szkolnictwiem na
      swiecie z Nokia i

Moze, to ruski sfrustrowany emigrant? Nic nie wiadomo na temat tego
      chlopca.

Jak spisek, to spisek, a
      • polski_francuz Re: A moze to nie Fin? 07.11.07, 19:27
        Nazwiska nie podaja. Podobno umiescil na YouTube zapowiedz zbrodni. Ale wyglada
        jego portret psychiczny dosc podobnie do innych szkolnych zabojcow:

www.spiegel.de/panorama/justiz/0,1518,515951,00.html
        PF
        • polski_francuz Re: A moze to nie Fin? 07.11.07, 19:31
          Wyglada na Fina:

medias.lefigaro.fr/photos/20071107.WWW000000412_15537_1.jpg
          PF
          • hubert100 Re: A moze to nie Fin? 07.11.07, 19:45
            Wziol przyklad z "Mistrza". Ameryka swieci dla wszystkich
            przykladem. A moze to Francuz? Ci to maja pododno H.....
            wy "temperament"??
            • warmi2 Re: A moze to nie Fin? 07.11.07, 23:29
              A Kanady czym swieci ? Gola dupa ?
      • tornson Re: A moze to nie Fin? 08.11.07, 11:47
        borzobohata napisała:

> Moze, to ruski sfrustrowany emigrant? Nic nie wiadomo na temat tego
        > chlopca.
        >
        > Jak spisek, to spisek, a
        Prędzej bym podejrzewał że to jakiś amerykaniec z wymiany z uczniów. U siebie w
        kraju najlepszy w szkole, a zderzenie z dużo lepszym systemem szkolnictwa w
        Finlandii wywołało w nim szok.
        • wujekjurek Re: A moze to nie Fin? 08.11.07, 15:26
          tornson napisał:

> Prędzej bym podejrzewał że to jakiś amerykaniec z wymiany z
          uczniów. U siebie w
          > kraju najlepszy w szkole, a zderzenie z dużo lepszym systemem
          szkolnictwa w
          > Finlandii wywołało w nim szok.

Ty masz takie same problemy emocjonalne jak Jaruś Kaczyński.
          • gekon1979 Re: A moze to nie Fin? 08.11.07, 15:32
            nie prowokuj go :P
            to milosnik stalina jest i komunizmu, jak ten co strzelal w Finlandii
            • wujekjurek Re: A moze to nie Fin? 08.11.07, 15:37
              Ja go znam juz od dawna. Czasami, gdy dopada mnie melancholoa,
              lubię sobie z nim pogadać. -:)
    • gekon1979 no i co?? ja ci mowie Polska jest madrzejsza 08.11.07, 10:32
      od takich minimalistow i pucybutow jak finowie
      ta ich finlandyzacja to dla mnie powod do wstydu a nie radosci
      • polski_francuz Re: no i co?? ja ci mowie Polska jest madrzejsza 08.11.07, 10:52
        Jak sie chce podskakiwac to trzeba miec sile. A my podskakujemy a potem nas
        demoluja ci lewej albo ci z prawej. Albo obadwa...

PF
        • gekon1979 Re: no i co?? ja ci mowie Polska jest madrzejsza 08.11.07, 14:40
          ale to taki minimalizm przez ciebie przemawia, swiat nalezy do bezczelnych
          raz sie uda, raz sie nie uda
          a co do mierzenia sil na zamiary, ilez to razy silne panstwa upadaly pod ciosami slabszych??
          co ciekawe dzis sie dowiedzialem, a tego nie wiedzialem wczesniej, ze w Finlandii jak w USA, mozna posiadac bron hmmm no i efekt jest
          • polski_francuz Minimalizm a rozsadek 08.11.07, 15:13
            "ale to taki minimalizm przez ciebie przemawia, swiat nalezy do bezczelnych raz
            sie uda, raz sie nie uda a co do mierzenia sil na zamiary, ilez to razy silne
            panstwa upadaly pod ciosam i slabszych??"

Nie minimalizm ale rozsadek. Jak sie przygotujesz dobrze do akcji to szanse, ze
            sie ona uda sa wieksze.

To prawda, ze slabszy moze wygrac. Ale musi slabosc rekompensowac wielka
            motywacja. Przykladem Izrael, ktory w wojnie w 1973 roku walczyl o "zycie" i za
            soba mial sciane.

Polacy umotywowanie nie sa i nie beda. Dlaczego? Bo pamietaja, ze przez wiecej
            niz wiek nas demolowano, mordowano, wysylano kibitka na Sybir, spalano,
            rozstrzeliwano... I jedyna jasna strone w tej historii byl cud na Wisla w 1920.
            KIEDY SIE POLACY PRZYGOTOWALI a Rosjanie popelnili bledy.

Do motywacji spolecznej potrzebni sa wielcy przywodcy. Ostatnim takim byl Jozef
            Pilsudki. Po nim juz byli na ogol dupki. Przedostatni dupek co mial
            odpowiedzialnosc i krzyczal "guzika nie oddamy" uciekl jak tchorz przed
            Niemcami. Ostatniego, na szczescie wyborcy niedawno pogonili.

PF
            • gekon1979 Re: Minimalizm a rozsadek 08.11.07, 15:17
              ale w ogole moze zalozmy nowy watek, bo ten podobno jest o strzelaninie w Finlandii, a nie o finlandyzacji czy o twardym dzialaniu
              • gekon1979 PS ja nie moge zalozyc watku na forum Swiat 08.11.07, 15:19
                Komunikat forum

W związku z przypadkami łamania Regulaminu, nie możesz założyć nowego wątku na tym forum.

hehehehehe :D
                wic zrob to ty
                • polski_francuz Daj slowo 08.11.07, 16:40
                  harcerza, ze bedziesz u nas grzeczny, to sie wstawie osobiscie u naszego
                  naczalstwa, bys mogl watki zakladac. Rezultatow nie gwarantuje.

PF
                  • gekon1979 dziekuje, ale zaloz lepiej watek :D 08.11.07, 16:41

• polski_francuz Re: dziekuje, ale zaloz lepiej watek :D 08.11.07, 16:44
                      Zakladam watki z tego co mi do glowy przychodzi. A to mi nie przyszlo...

Sorry

PF
                      • gekon1979 Re: dziekuje, ale zaloz lepiej watek :D 08.11.07, 16:48
                        no jak chcesz wobec tego bedziemy o tym dyskutowac tu
                        mi to wszystko jedno, ja mam netykiete miedzy dupa a jajami
            • gekon1979 Re: Minimalizm a rozsadek 08.11.07, 16:52
              nie zgadzam sie z toba rzecz jasna w tym, ze Polacy nie sa umotywowani, sa sa, i oczywistym jest dla wszystkich politykow od lewa do prawa, ze trzeba zwalczac kacapobolszewie(i prosze mnie nie prosic o uzywanie innej nazwy, ten wrzod nie zasluguje na to)
              Uwazam, ze mamy ogromna szanse teraz ugrac - i wbrew czarnem pijarowi, musimy byc konsekwentnii, tzn zbudowac gazoport,. blokowac gazrurke putinokia, itd.
              TO sie moze udac, chociaz naturalnie nie musi, trudno, ale jak widzisz, gramy w to, i mamy szanse tu ugrac wiele dla siebie. A kacapow to wkurza, bo oni nie potrafia sie pogodzic z pewnymi faktami, taka juz ich ulomna mentalnosc
              • polski_francuz Re: Minimalizm a rozsadek 08.11.07, 17:03
                No a jak sie nazywa ten hetman, zeby umotywowanych Polakow ich na Rosjan
                poprowadzic? I dlaczego wlasciwie? A moze myslisz tez, ze porwiemy Europe tez za
                nami na te krucjate?

PF
                • gekon1979 Re: Minimalizm a rozsadek 08.11.07, 17:12
                  ale ty zle rozumujesz, tu nie chodzi o prowadzenie na kacapow, czy kogokolwiek
                  tu chodzi o pilnowanie swoich interesow, i realizacje swoich celow
                  w czym niby nam kacapy przeszkadzaja w budowie gazoportu? no nie maja tu nic do powiedzenia. Rure przez Ukraine torpeduja fakt.
                  Ale to samo tyczy sie budowy elektrowni atomowych, tez nie maja nic do gadania, tylko, ze to trzeba zrobic, i tu masz racje, ze jak bedzie prowadzona polityka ala SLD to sie znowu z reka w nocniku obudzimy.
                  My w tym momencie musimy to zrobic dla wlasnego dobra, zauwaz, ze to druga strona interpretuje to jako antykacapska. Tak to juz jest, jak ktos nie jest pod ich butem, nadzorem i nie robi tego co chca, to jest wrog, to oni sa nienormalni i amoralni, dlatego nalezy zrobic wszystko zeby mieli jak najmniej wplywu na nasze panstwo.
                  • polski_francuz Re: Minimalizm a rozsadek 08.11.07, 17:34
                    jesli uwazasz, ze nalezy dbac o swoje interesy, to pelna zgoda. Tylko, w
                    polityce, tak juz jest ze trzeba miec zawsze sprzymierzencow. A nielatwo ich
                    miec. Szczegolnie jak sie, tak jak sugerujesz, prowadzi nieprzewidywalna
                    polityke "jakos to bedzie" i "huzia na Jozia".

Rosjanie zawsze mowili jedna rzecz a robili druga. I faktycznie nas prowokuja.
                    Tylko razsadek podpowiada by sie nie dac prowokowac, bo wowczas sie traci
                    zrozumienie wlasnych interesow.

Aha, i jeszcze jedna rzecz, ktora mnie razi. Nie ma powodu ich "kacapami"
                    nazywac. Rozsadek mowi, by bez potrzeby nie obrazac ludzi i narodow.

PF
                    • gekon1979 Re: Minimalizm a rozsadek 08.11.07, 18:05
                      ja i tak ich nazywam delikatnie, mam inne na nich nazwy :D
            • spitme Re: Minimalizm a rozsadek 10.11.07, 15:48
              Nie przesadzaj z ta motywacja , dude , gdyby nie most powietrzny
              z najnowoczesniejsza bronia i sprzetem amerykanskiego arsenalu
              i dostep do logistycznych wskazowek na podstawie satelitarnych
              namiarow na biezaco polozenia jednostek atakujacych w czolgach z
              demobilu pamietajacy Stalina i 20-letnich Migach , ich motywacja
              byla by tym , czym jest , czytaj mitem ,...

Ze nie wspomne o morale arabskiego zolnierza (w wiekszosci
              analfabetow) wcielonego w ostatniej chwili na sile do wojska
              z kupa bachorow w domu ,...
              ====================================================================
              To prawda, ze slabszy moze wygrac. Ale musi slabosc rekompensowac
              wielka motywacja. Przykladem Izrael, ktory w wojnie w 1973 roku
              walczyl o "zycie" i za soba mial sciane ,...
      • tornson Dla mnie powodem do wstydu jest ta parodia państwa 08.11.07, 11:48
        zwana III/IVRP, która w świecie znaczy mniej niż ta Finlandia.
        • gekon1979 Re: Dla mnie powodem do wstydu jest ta parodia pa 08.11.07, 14:40
          a ty jak do nas piszesz to masz stac ;)
    • motorcity Chcial uczcic rewolucje bolszewicka 08.11.07, 15:36
      Yahoo podaje ze morderca chcial uczcic 90ta rewolucje bolszewicka i
      ze od dawna byl suporterem "skrajnych pogladow". Dlaczego mu na to
      pozwalali? Dlaczego w Finlandii komunizm jest uwazany niemal
      za "normalne" poglady? I jeszcze jedno - morderca wystawil wideo na
      YouTube - kto to wideo widzial przed morderswem (adres IP) i czy
      powiadomili na ten temat wladze? A jezeli tak, to dlaczego wladze
      finskie nic na ten temat nie zrobily?
      • polski_francuz Re: Chcial uczcic rewolucje bolszewicka 08.11.07, 19:21
        Nie uwazam, ze na wladze mozna wszystko zwalac. Cos takiego sie jeszcze u Finow
        nie zdarzylo. Podobny szok przezyli Niemcy w Chemnitz chyba...

Wladze, na ogol, reaguja. Trudno przewidywac podobne wydarzenie. Teraz oglosili
        zalobe narodowa i na pewno potraktuja powaznie to co sie zdarzylo.

Znam i szanuje kilku Finow.

Pozdro

PF
        • polski_francuz A nie mowilem? 09.11.07, 19:18
          wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4659679.html
          PF
          • tornson Nie wiem czy kojarzysz niejakiego Janusza Korwina- 09.11.07, 21:06
            -Mikke.
            Wyobraź sobie że w Polsce jest taki polityk (na szczęście jedynie folklor
            polityczny) i twierdzi on że po takich zdarzeniach należy wręcz ułatwić dostęp
            do broni!
            • polski_francuz Re: Nie wiem czy kojarzysz niejakiego Janusza Kor 10.11.07, 18:23
              Cos mi sie o uszy obilo. Ale go nijak z programem politycznym nie kojarze.
              Rozdawanie ludziom broni nie lezy w naszej kulturze i lepiej sobie tego oszczedzic.

PF
              • gekon1979 Re: Nie wiem czy kojarzysz niejakiego Janusza Kor 10.11.07, 18:28
                fakty.interia.pl/swiat/news/finski-morderca-korzystal-z-porad-w-internecie,1008468,4
                Fin, który zastrzelił w szkole 8 osób, a później popełnił samobójstwo, korzystał z rad młodocianego amerykańskiego przestępcy, Dillona Cosseya.

Pekka-Eric Auvinen był zafascynowany społecznością "1999 Columbine High School murders". Z Dillonem Cosseyem, który chciał dokonać masakry w jednej ze szkół w Filadelfii, fiński zabójca -Pekka-Eric Auvinen kontaktował się właśnie przez internet.

Dillon Cossey, 14-latek, został aresztowany w zeszłym miesiącu pod zarzutem planowania ataku na szkołę (Plymouth Whitemarsh). Policja znalazła w jego domu karabin maszynowy, granaty i pistolet. Używał pseudonimu Shadow 19462. Cierpiał na nadwagę i był z tego powodu prześladowany w szkole. Z czasem zamknął się w sobie i odizolował od znajomych.

Niespełna dwa tygodnie później Auvinen, który był członkiem klubu strzeleckiego, kupował swój pierwszy pistolet, by na początku listopada dokonać masakry w fińskiej szkole.

18-letni Fin nagrał swoją wypowiedź i umieścił na YouTube, gdzie znany był jako Sturmgeist89. Film obejrzano 200 tys. razy zanim doszło do tragedii - podaje "The Times".

Policja bada, czy masakra w Jokela była spowodowana poradami, które można było znaleźć w internecie.

Właściciel klubu strzeleckiego, Mari Kiuru, zapewniał, że nie zauważono u Auvinena żadnych objawów choroby psychicznej, choć koledzy ze szkoły wspominają, że czasem zachowywał się dziwnie i miał obsesję na punkcie swojej broni, o której ciągle opowiadał.

Ojciec Auvinena jest muzykiem jazzowym, a matka działa w Greenpeace. Mieszkańcy wioski wspominają ich jako normalną, spokojną rodzinę.
        • gekon1979 Re: Chcial uczcic rewolucje bolszewicka 10.11.07, 14:44
          no fakt faktem, ze przynajmniej sa sklonni zabanaowac latwy dostep do pukawek, w USA tego nie ma

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka