Dodaj do ulubionych

59 procent widzi Izrael jako zagrozenie dla pokoju

01.11.03, 12:59
Krótkie wyjaśnienie dla tych którzy nie znają niemieckiego: Komisja EU przeprowadziła sondaż dotyczący sytuacji w Iraku i jej wpływu na pokój światowy. W sondażu wzięło udział 7500 badanych, z których 59 procent widzi Izrael jako największe zagrożenie dla pokoju.
No i najciekawsze; jak zareagowali Żydzi?
Oczywiście Europejczycy są antysemitami, a EU powinna być odsunięta od wpływu na proces pokojowy w Palestynie. Pojawiły się również zarzuty manipulacji. Ani słowa samokrytyki, żadnej refleksji. Jak zwykle: manipulacja , antysemityzm.
Moze doczekamy czasów, kiedy Żydzi będą traktować poważnie innych. Inaczej świat zaludni się antysemitami wyprodukowanymi w Izraelu.

Mit Entsetzen hat das Simon-Wiesenthal-Zentrum in Los Angeles auf eine Umfrage reagiert, nach der rund 59 Prozent der Europäer Israel als größte Bedrohung für den Weltfrieden ansehen.
Er sei schockiert, dass Israel als noch größere Bedrohung empfunden werde als der Iran und Nordkorea, sagte der Gründer und Leiter des Zentrums, Rabbi Marvin Hier, gestern (Ortszeit) unter Berufung auf eine Umfrage der EU-Kommission.
Ausdruck "rassistischer Fantasien"
Diese Vorstellung widerspreche jeglicher Logik und sei Ausdruck "rassistischer Fantasien". Sie zeige, dass der "Antisemitismus in Europa tiefer verwurzelt" sei als zu jeder anderen Zeit nach dem Zweiten Weltkrieg. Sollten sich die Ergebnisse bewahrheiten, müsse die EU vom Friedensprozess im Nahen Osten ausgeschlossen werden.
Vorwürfe der Manipulation
Im Auftrag der EU-Kommission waren Anfang Oktober mehr als 7.500 Europäer zur Situation im Irak und den Auswirkungen auf den Weltfrieden befragt worden. Einen Teil der Ergebnisse hatte die Kommission bereits am vergangenen Montag veröffentlicht, doch erst die spanische Zeitung "El Pais" enthüllte am vergangenen Donnerstag die Antworten zu Israel.
Ein Kommissionssprecher wies Vorwürfe der Manipulation zurück. Er sagte, der Bericht sei noch nicht vollständig gewesen. Die komplette, insgesamt 90 Seiten umfassende Umfrage soll nun am Montag veröffentlicht werden.
Obserwuj wątek
    • puls ha , czyli islam to faszyzm to jasne . 01.11.03, 13:13
      Ha ha arabstwo morduje na calym swiecie ale to ..
      Autor: wojo!!!!@NOSPAM.gazeta.pl
      Data: 01-11-2003 12:04 + dodaj do ulubionych wątków

Izrael zagraza ???
      Cos ja Hitler i Czechoslowacja w 1938 roku , wtedy tez Czesi , a
      potem Polacy zawinili Hitlerowi .
      Islam=Faszyzm

• Gość: dana33 znow mala europka pokazuje co umie... IP: 5.3.1R3D* / 192.114.47.* 01.11.03, 13:37
        nu, ja nigdy nie chcialam leciec z calym tlumemem, wiec ja w tych 41%, ktorzy
        uwazaja inczej.... a reszta kann mir den bucker runter rutschen....
        • Gość: mefet Dana- będzie jeszcze gorzej IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.03, 14:17
          Jeśli nie zmienicie swej SSyjonistycznej polityki, stanie przeciw wam cały
          demokratyczny świat.
          • Gość: marcin hipokryta! IP: 62.233.188.* 01.11.03, 14:47
            świat nie może przeciw nam stanąć bo on przeciw nam stoi od 2000 lat

po prostu po 45 na kilka lat zamknął mordę - krótkotrwały wyrzut sumienia,
            który teraz odbić trzeba sobie podwójnie
            • Gość: mefet Re: hipokryta! IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.03, 15:44
              > świat nie może przeciw nam stanąć bo on przeciw nam stoi od 2000 lat

A może na odwrót. To wy ciągle stajecie naprzeciw świata.
              • hanes Re: hipokryta! 01.11.03, 19:26
                Gość portalu: mefet napisał(a):

> > świat nie może przeciw nam stanąć bo on przeciw nam stoi od 2000 lat
                >
                >
                > A może na odwrót. To wy ciągle stajecie naprzeciw świata.

Zamias oskarzen lepiej zastanowmy sie dlaczego tak jest. Przeciez 59 procent ludzi nie moze byc antysemitami.
        • hki Re: znow mala europka pokazuje co umie... 01.11.03, 15:07
          Mała Europka? jednak odrobina szcunku dla tego kontynentu przydałaby sie.
          Najgłupsze w tym badaniu jest stwierdzenie "Żydzi". Zagrożeniem są "elity"
          władzy Izraela i Palestyny. Przywódcy maja w dupie zwykłych ludzi, dla nich
          wojna jest sposobem prowadzenia polityki-jednym z najłatwiejszych. Wiemy kto
          jest wrogiem,kto jest odpowiedzialny za zło,na kogo zrzucic
          niepowodzenia.Żydzi,Arabowie,Europejczycy,Amerykanie czyli wszyscy i nikt
          jednocześnie. Wolę wymienienie po nazwiskach.
          • hanes Re: znow mala europka pokazuje co umie... 01.11.03, 19:23
            hki napisał:

> Mała Europka? jednak odrobina szcunku dla tego kontynentu przydałaby sie.
            > Najgłupsze w tym badaniu jest stwierdzenie "Żydzi". Zagrożeniem są "elity"
            > władzy Izraela i Palestyny. Przywódcy maja w dupie zwykłych ludzi, dla nich
            > wojna jest sposobem prowadzenia polityki-jednym z najłatwiejszych. Wiemy kto
            > jest wrogiem,kto jest odpowiedzialny za zło,na kogo zrzucic
            > niepowodzenia.Żydzi,Arabowie,Europejczycy,Amerykanie czyli wszyscy i nikt
            > jednocześnie. Wolę wymienienie po nazwiskach.

Nigdzie w badaniu nie jest wymienione slowo >Zydzi<. Chodzi tylko i wylacznie o panstwo Izrael.
          • Gość: dana33 Re: znow mala europka pokazuje co umie... IP: 5.3.1R3D* / 192.114.47.* 01.11.03, 20:42
            nu, drogi hki, lubie jezdzic po europie, ogladac jej fantastyczna architekture,
            koscioly, muzea, przyrode... no i nie zapomnijmy o kuchni...
            od 1967 stracilam szacunek dla europy politycznej, w pierwszej linii dla
            francji, politycznie dla mnie europa juz dawno europka.... i nie tylko jesli
            chodzi o israel, nie zapominajmy i jugoslawii i albanii i jeszcze paru innym
            plamek na sumieniu europki wlasnie...
        • hanes Re: znow mala europka pokazuje co umie... 01.11.03, 19:21
          Gość portalu: dana33 napisał(a):

> nu, ja nigdy nie chcialam leciec z calym tlumemem, wiec ja w tych 41%, ktorzy
          > uwazaja inczej.... a reszta kann mir den bucker runter rutschen....

Czy naprawde myslisz, ze w Europie jest 59 procent antysemitow? A o tych 41 procent nic nie wiadomo. Wiadomo tylko ze widza inne, wieksze zagrozenia.
          • Gość: dana33 Re: znow mala europka pokazuje co umie... IP: 5.3.1R3D* / 192.114.47.* 01.11.03, 20:47
            nu, 59% to ci, co powiedzieli to glosno... ilu jest jeszcze tych "ukrytych"?
            nie wiadomo nic o 41%... nie wiesz dlaczego? bo jak napiszesz w gazecie, ze 41%
            nie jest antysemitami, to i nie sprzedasz gazety i nie daj bog, skierujesz mysli
            jednego i drugiego na "niewlasciwie" tory. natomiast jak napiszesz, ze 59% jest
            antysemitami, nu, to "ksztaltowanie pogladow" ludzi idzie dalej wg planu...
            • hanes Re: znow mala europka pokazuje co umie... 01.11.03, 21:12

> nu, 59% to ci, co powiedzieli to glosno... ilu jest jeszcze tych "ukrytych"?
              > nie wiadomo nic o 41%... nie wiesz dlaczego? bo jak napiszesz w gazecie, ze 41%
              > nie jest antysemitami, to i nie sprzedasz gazety i nie daj bog, skierujesz mysl
              > i
              > jednego i drugiego na "niewlasciwie" tory. natomiast jak napiszesz, ze 59% jest
              > antysemitami, nu, to "ksztaltowanie pogladow" ludzi idzie dalej wg planu...

Piszac, ze 59 procent jest antysemitami, to mozesz sprzedac gazete w Izraelu. tam uwielbiaja czytac o antysemitach. To im wszystko tlumaczy. A w ogole to sie uspokoj, bo chyba sama nie wierzysz w to co piszesz.
              • Gość: dana33 Re: znow mala europka pokazuje co umie... IP: 5.3.1R3D* / 192.114.47.* 01.11.03, 21:46
                a kiedy to ostatnim razem byles w israelu, ze wiesz o czym my lubimy czytac?
                i jeszcze jedno, wychowana, hanes, to ja juz jestem dawno. wiec rozkazy lub
                porady typu "A w ogole to sie uspokoj", kieruj prosze w innym kierunku .
                • hanes Re: znow mala europka pokazuje co umie... 01.11.03, 22:22

> a kiedy to ostatnim razem byles w israelu, ze wiesz o czym my lubimy czytac?
                  > i jeszcze jedno, wychowana, hanes, to ja juz jestem dawno. wiec rozkazy lub
                  > porady typu "A w ogole to sie uspokoj", kieruj prosze w innym kierunku .

Jezeli jestes typowa Zydowka, to nie trudno zgadnac, co was cieszy.
                  Mysle ze kiedys pojade do Izraela, jak sie uspokoi troche. Specyfika mojej pracy
                  (pracuje w klimatyzacji) sprawia ze czas wolny mam glownie w zimie. Izrael bylby odpowiednim celem urlopowym dla mnie. Chcialbym cie uspokoic, ze chcialem cie tylko uspokoic, a nie wychowywac. Jezeli nadal wierzysz ze 59% Europejczykow to antysemici, to musisz zasiegnac porady lekarskiej.
        • goldbaum oj umie ta europka, umie i to nie malo. 02.11.03, 15:44

> nu, ja nigdy nie chcialam leciec z calym tlumemem, wiec ja w tych 41%, ktorzy
          > uwazaja inczej....

W tych 41% ktorzy uwazaja, ze Izrael nie jest zagrozeniem pokoju swiatowego nr.
          1 tylko ....... nr. 2, po Koreii Polnocnej :)
    • Gość: Sławek Re: 59 procent widzi Izrael jako zagrozenie dla p IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 01.11.03, 19:36
      Po prostu ręce i nogi opadają. Jeśli to prawda a sądząc po masowych
      antyamerykańskich protestach francuzów i niemców przeciw wojnie z Hussajnem,
      tak właśnie jest, to wynika z tego, że zgnilizna i idiotyzm zapanował nad
      Europą. Jak jakiś pomór. Społeczeństwa te zachowują się jak samobójcy. To
      oczywiście skutki wieloletniej działalności tzw. autorytetów intelektualnych,
      w młodości szczerze oddanych wychwalaniu ideologii sowieckiej. Tylko jedno ich
      tłumaczy: nie przeżyli tego na własnej skórze.
      Mam nadzieję, że skończy się jak zwykle. W chwili zagrożenia islamskiego kto
      nas uratuje? Jak zwykle USA. Ale tego już Czyrak nie doczeka.
    • Gość: mirmat To lewackie zydostwo a nieIzrael produkuje antysem IP: 64.7.158.* 01.11.03, 19:46
      hanes napisał:

> No i najciekawsze; jak zareagowali Żydzi?
      > Oczywiście Europejczycy są antysemitami, a EU powinna być odsunięta od
      wpływu na proces pokojowy w Palestynie. Pojawiły się również zarzuty
      manipulacji. Ani słowa samokrytyki, żadnej refleksji.
      Mirmat: Wlasnie. Za Hitlera nienawisc do zydow byla nawet wieksza niz 59% i
      nic. Zydzi nie przeprowadzioli samokrytyki i dlategoMUSIELI ISC DO GAZU

Jak zwykle: manipulacja , antysemityzm.
      > Moze doczekamy czasów, kiedy Żydzi będą traktować poważnie innych. Inaczej
      świat zaludni się antysemitami wyprodukowanymi w Izraelu.
      >
      Mirmat: Antysemitow produkuje Bruksela jak rowniez zydowskie lewactwo, ktore
      pluje na Polske, Ameryke i Izrael. Patrz lista 250 wspolczesnych targowiczan
      podpisanych pod Listem do Europejskiej Opinii Publicznej. Wsrod nich cala lista
      zydowskich lewakow uwoielbiajacych Unie, nienawidzacych Polski, Ameryki i
      Izraela. Ci co chca Unii atakuja Szarona, Busha i Polakow.
      >
      >
    • Gość: ad-vert-izr Re: 59 procent widzi Izrael jako zagrozenie dla p IP: *.lv.lv.cox.net 01.11.03, 19:47
      hanes napisał:

> Krótkie wyjaśnienie dla tych którzy nie znają niemieckiego: Komisja EU
      przeprow
      > adziła sondaż dotyczący sytuacji w Iraku i jej wpływu na pokój światowy. W
      sond
      > ażu wzięło udział 7500 badanych, z których 59 procent widzi Izrael jako najwi
      > ększe zagrożenie dla pokoju.
      > No i najciekawsze; jak zareagowali Żydzi?
      > Oczywiście Europejczycy są antysemitami, a EU powinna być odsunięta od wpływu
      > na proces pokojowy w Palestynie. Pojawiły się również zarzuty manipulacji.
      Ani
      > słowa samokrytyki, żadnej refleksji. Jak zwykle: manipulacja , antysemityzm.
      > Moze doczekamy czasów, kiedy Żydzi będą traktować poważnie innych. Inaczej
      świa
      > t zaludni się antysemitami wyprodukowanymi w Izraelu.

-----------------------

dokladny przyklad >Jude Syndrom<. Oni nie potrafia siebie krytykowac
      • Gość: dana33 Re: 59 procent widzi Izrael jako zagrozenie dla p IP: 5.3.1R3D* / 192.114.47.* 01.11.03, 20:50
        nu, znasz hebrajski kochanie? jesli tak, to ci przesle dzien w dzien 1-2 wycinki
        z gazet. ty nie masz zielonego pojecia, jak my sie krytykujemy, wiec po co
        piszesz te bzdury?
        • Gość: ad-vert-izer Re: 59 procent widzi Izrael jako zagrozenie dla p IP: *.lv.lv.cox.net 01.11.03, 22:03

> nu, znasz hebrajski kochanie? jesli tak, to ci przesle dzien w dzien 1-2
          wycink
          > i
          > z gazet. ty nie masz zielonego pojecia, jak my sie krytykujemy, wiec po co
          > piszesz te bzdury?

-------------------

moze i wy sie krytykujecie, wam wolno, natomias inni jesli maja odmienne zdanie
          to sie rownac moze tylko jednemu , antysemityzm wyssany z mlekiem matki.
          podejscie.

Wiesz ile to ludzi 59% UE? Myslisz ze oni wszyscy sie myla?

+ AMEN +
          • Gość: dana33 Re: 59 procent widzi Izrael jako zagrozenie dla p IP: 5.3.1R3D* / 192.114.47.* 01.11.03, 23:54
            owszem my sie mozemy sami krytykowac. inni moga nas tez krytykowac, jesli tu
            byli i znaja sytuacje "na zywo". tacy jak ty, co tu nie byli, lepiej niech
            siedza cicho i zaczynaja spraztac te brudy, ktore dobrze znaja. np u siebie w domu.
            • Gość: ad-vert-izer Re: 59 procent widzi Izrael jako zagrozenie dla p IP: *.lv.lv.cox.net 04.11.03, 19:48

> owszem my sie mozemy sami krytykowac. inni moga nas tez krytykowac, jesli tu
              > byli i znaja sytuacje "na zywo". tacy jak ty, co tu nie byli, lepiej niech
              > siedza cicho i zaczynaja spraztac te brudy, ktore dobrze znaja. np u siebie w
              domu.
              --------------------------

Prosze nie ublizac kolezanko, skad ty wiesz czy ja tam, w tym waszym raju nie
              bylem? Te wasze brudy zbyt mocno smierdza na caly Swiat wiec kazdy ma prawo
              zadawac pytania dlaczego,a wy macie psi obowiazek odpowiadac.

---------------------------------------
              "Jesteśmy nie tylko smutni, ale i oburzeni - nie na obywateli Europy, ale na
              tych, którzy odpowiadają za kształtowanie opinii publicznej" - zareagowała w
              oświadczeniu misja Izraela przy UE, uznając wyniki za "niebezpieczne".
              Państwo Izrael jako zagrożenie dla pokoju wskazało 74 proc. Holendrów, 69
              proc. Austriaków, 65 proc. Niemców i 63 proc. Belgów.

www1.gazeta.pl/swiat/1,34174,1757008.html
              ----------------------------------------

Co to za wypowiedz? Oni sa oburzeni. Nie na Europejczykow, tylko na tych co
              >ksztaltuja< ich opinie. Skad my to znamy? Towarzysze Zydzi, czasy
              >ksztaltowania< minely, obecnie przynajmniej w Europie obywatele potrafia
              uksztaltowac wlasna opinie o was na podstawie waszego postepowania, i ono to,
              to postepowanie, jest odzwierciedleniem ich opinii, nie ktos kto ta opinie
              chcialby >uksztaltowac<!

• puls Ha ha arabstwo morduje na calym swiecie ale to 01.11.03, 21:01

Izrael zagraza ???
      Cos ja Hitler i Czechoslowacja w 1938 roku , wtedy tez Czesi , a
      potem Polacy zawinili Hitlerowi .
      Islam=Faszyzm

Hitler mial zaprowadzic porzadek , teraz Islam to zrobi z wami w
      Europie .
      • Gość: marcin najbardziej mnie smuci jedno IP: 62.233.188.* 01.11.03, 23:24
        mianowicie to że wśród tego światowego lewactwa oprócz Francuzów, Niemców i
        innych jest też kurewsko wielu amerykańskich i europejskich Żydów

nie mogę tego zrozumieć, jak można mimo takich doświadczeń historycznych
        niczego się nie nauczyć
        miałem wątpliwą przyjemność poznać kilku takich jude-lewizn z USA
        gardzę nimi nie mniej niż lewakami z każdego innego kraju i narodu

:)) jednego nawet wpierdoliłem, tak całkowicie, aż do krwi , skoncentrowałem
        na jednym jude-lewaku całą moją nienawiść do tej paskudnej grupie chcącej
        stworzyć "nowy lepszy świat" hehe
        marcus, możesz mi pozazdrościć skopania nowo-socjalisty :)

ps
        nie potraficie sobie wyobrazić jak oni nienawidzą Paula Wolfowitza
        a ja na złość powtarzałem że on moim bohaterem jest :))
    • Gość: yafa Re: 59 procent widzi Izrael jako zagrozenie dla p IP: 5.3.1R* / *.terra.net.lb 01.11.03, 23:47
      jako palestynka mieszkajaca pod okupacja izraelska dlugi czas z przerwamy na
      studiach w polsce i w pracy i czesto wracajaca na zachodnym brzegu
      jordanu,niekt nie moze mi zarzucac anty semityzm ,mimo wszystko co zydzie robia
      z nami nie mam nienawiscie do zydow jako nacji ani religi,nich beda szczesliwie
      i daleko od nas tak mowi przeslowie ,ale mam ogromny nienawicie do tego co z
      nami robia po tym wszystkiem co przezyli powiny byc aniolami ,one zabieraja nam
      ziemie buduja ich osiedli na naszych polach zabijaja kobiety dziecie starce
      nawet dziewa nie daruja pomparduja nasze domy z drogej strony buduja wlasnych
      czy to jest sprawidliwe, nie rozumiem jaka jest moja winna co ja zawinilam, cay
      to moja wina ze one sobie wybrali palestynie na ojcieznie, jezli byli
      ztererezowanie cay musia mnie toreryzowac, jaki jest w tym anty semityzm jezli
      niemcy czy polacy czy francuzie krykekowali ich za to co ja nie czlowiekczy one
      sa swieta krowa nie mozna ich krytekowac?dziewi sie ze mlodzie, kulturalni i
      enteligantne zydzie moga byc tak znieczulony na mordach spowodowanie przez ich
      wladzy na palestnczykow.iles moga palestynczyce wytzremac?czy prawo fizyki nie
      mowi o wypuchu po po dmuhzniu balona?
      • Gość: dana33 do yafy IP: 5.3.1R3D* / 192.114.47.* 02.11.03, 00:03
        nu, yafa, az tak strasznie terroryzowana przez nas nie bylas, jak moglas
        wyjezdzac na studia do polski, prawda? natomiast to, ze wziela sobie nik yafa,
        dla mnie osobiscie jest wyrazem waszej ochoty wlaczenia tej czesci tel avivu
        (tel aviv-yaffa) do autonomii... a propos terroryzmu, gdzie mieszkasz w tej chwili?
        • Gość: yafa Re: do yafy IP: 5.3.1R* / *.terra.net.lb 02.11.03, 00:13
          masz racji uwazam ze cala historyczna palestyna jest nasza i otym wlasznie
          mowie o dwunarodowiem panstwie cala palestyna moja droga, i zapewniam ci ze do
          tego dojdzie nie pawem i tego wlasznie obawiacie.aja niemialaby nic przeciewko
          temu zebym ci miala za sasiadke ,slowo daje, na wieki wiekow mieszkalismy i z
          zydami i z chrzeszcianami w palestynie ,jezli twoja babcia jest rodowita
          palestynska mozesz jej zapytac ,ajezli twoja babcia jest jakasz europejka to co
          ty mozesz szukac w palestynie ,co tam masz?
          • hanes Re: do yafy 02.11.03, 00:29
            Gość portalu: yafa napisał(a):

> masz racji uwazam ze cala historyczna palestyna jest nasza i otym wlasznie
            > mowie o dwunarodowiem panstwie cala palestyna moja droga, i zapewniam ci ze do
            > tego dojdzie nie pawem i tego wlasznie obawiacie.aja niemialaby nic przeciewko
            > temu zebym ci miala za sasiadke ,slowo daje, na wieki wiekow mieszkalismy i z
            > zydami i z chrzeszcianami w palestynie ,jezli twoja babcia jest rodowita
            > palestynska mozesz jej zapytac ,ajezli twoja babcia jest jakasz europejka to co
            >
            > ty mozesz szukac w palestynie ,co tam masz?

Pani babcia ? babcie pani dany ? w 7-mym wieku naszej ery z Palestyny wygoniła.
            Teraz pani dana wygoni panią. Jeżeli pani nie wie skąd pani babcia do Palestyny przywędrowała i nie wie pani dokąd spieprzać (może pani nie pamięta, to było stosunkowo dawno), to ma pani pecha.
            I proszę się nie śmiać pani dana opowiada takie kawałki całkiem poważnie.
            • Gość: marcin przegrałaś!!!!!!!! IP: 62.233.188.* 02.11.03, 00:37
              yafa, ja też uważam że jedyne prawo do Izraela mamy MY
              pewnie wiesz że gdy 2 grupki kłócą się o teren do którego obie roszczą to
              bezstronnie oceniając rację ma ta grupka która była tam najpierw

przegrałaś!

ps
              Danka, weź następnym razem pod rozwagę takie opinię, zanim napiszesz "osiedla
              trzeba zlikwidować"
              Tel Aviv to też żydowska osada

w niczym nie lepsza od tych z Samarii, nawet moim zdaniem gorsza bo nie ma tam
              w Samarii pedalstwa, przestępczości, lewizny, nienawiści do tego czym naród
              żydowski był przez 3000 lat i zdrajców typu Szimon Peres z Płońska na ulicach!!

tyle
              • hanes Marcin, opwiedz nam jak ci sie zylo w antysemickim 02.11.03, 00:52
                swiecie bez swiadomosci ze jestes Zydem. Byles tez antysemita?
                • Gość: marcin Re: Marcin, opwiedz nam jak ci sie zylo w antysem IP: 62.233.188.* 02.11.03, 15:11
                  nie, byłem za młody żeby rozumieć co to znaczy
              • Gość: yafa Re: przegraja ci ktorze umieraja IP: 5.3.1R* / *.terra.net.lb 02.11.03, 00:54
                poniewaz tak sie stalo ze mi arabowie palestynczyce i zydzie mieszkamy na tej
                samej kawalek ziemi i kazdy z naz uwaza ze to jego/kura przed jejkiek czy jajko
                przed kura/ musiemy obojga zrozumiec ze na tej ziemi musiemy zyd rownie , i
                zaden mesjaz nie przebedzie do tej ziemii albu mi bedziemy mesjazem albu
                bedziemy siezapijacprzez sto lat.czy jest sens zebysmy ciagli sie
                zabijali,dlaczego mamy niezyc razem w spokoju jak wszysce na swiecie ?owszym w
                hajfii i w jafa i w samira?czy jestesmy gorszy od bialych i czarnych w
                poludniowej afryki?ja nie zartuje moj sasiad moze byc dobry zyd .
                • Gość: marcin jak byś się czuła IP: 62.233.188.* 02.11.03, 15:09
                  my dear, gdyby IDF wpierdoliło się w 400 tysięcy chłopa z czołgami i
                  samolotami do Arabii, zajęło Mekkę i zbudowało dużą sybagogę obok czarnego
                  skamienia?
                  chamskie porównanie ale właśnie coś takiego zrobili Arabowie kiedy powstał
                  Islam
                  zrobili coś takiego z Jerozolimą
                  zwróć uwagę że teraz przewaga Żydów w Mekce byłaby po prostu miażdżąca,
                  zupełnie bez porówania do waszej w czasie waszych podbojów islamskich

życie razem?
                  znasz takie słowo "utopia"?
                  takie właśnie jest gadanie o życiu w pokoju bok przy boku
                  pomijając fakt że nie wyróżniacie się niczym od innych Arabów, za jakiś czas
                  będzie was kilkanaście milijonów
                  jak sobie to wyobrażasz? Żydzi mogliby się na to zgodzić tylko pod warunkieiem
                  że byliby właścicielami Hebronu, Shechem Jerozolimy itp itd
                  niestety, moze to rasistowskie, ale moglibyście być tylko cuydzoziemcami w
                  państwie żydowskim i mieszkać tylko w tych 3 miastach które se sami
                  zbudowaliście

*nawet jako Arabka musisz chyba przyznać że w żydowskim od tysiącleici miescie
                  Hebron są grobowce znanych Żydów i dopiero wieki, wieki później wy, islamscy
                  Arabowie przyjeliście to jako swoje
                  zupełnie bezpodstawnie

wiem że takie gadanie jest bez sensu, ale są pewne żelazne fakty których
                  trzeba się trzymać:

pomijam fakt czy ktoś wierzy w boga i biblię
                  fakt jest taki że to Żydzi napisali biblię i jako jedyni mieli państwo w
                  Izraelu, wielokronie niszczone i odbudowywane
                  prawdą jest także że wasz Mahomet swoją religię stworzył na podstawie tego co
                  słyszał od spotkanych w Arabii Żydów i na podstawie niektórych źródeł
                  chrześcijańskich

zmienione zostało tylko to co o Żydach w biblii pisali inni Żydzi tak żeby
                  było do zaakceptowania dla was Arabów

koniec: biorąc pod uwagę te podstawowe twarde fakty(skąd się Arabowie
                  wzieliście, z czego powstał Islam, skąd wogóle się wzieliście w Izraelu, kto
                  był w Izraelu i kto jako jedyny stworzył tam normalny aparat państwowy)
                  przeciętnie inteligentny człowiek wogóle nie powinien rozmawiać z wami Arabami
                  na temat podziału Izraela

ktoś powiedział że teraz są inne czasy, nam już też wolno!
                  dlatego nam wolno zrobić to co wszystkim ludziom na świecie:
                  odebrać tereny utracone

tereny które wy zdobyliście w wyniku podboju i które teraz są odzyskiwane
                  przez właścicieli
              • Gość: marcin no jak, yafa? IP: 62.233.188.* 02.11.03, 14:50
                nie zgadzasz się?
          • Gość: dana33 Re: do yafy IP: 5.3.1R3D* / 192.114.47.* 04.11.03, 20:24
            nu, yaffo, kazdy z nas moze uwazac co chce. prawde mowiac, radze ci nie wchodzic
            w zbyt daleka historie, bo bedziesz na przegranej pozycji. ten obszar zwany
            kiedys palestyna jest od tysiecy lat obszarem, na ktorym mieszkali i panowali
            zydzi. zanim pojawili sie tu arabowie. tak ze lepiej wrocmy do historii
            niedawnej, tej 50-letniej. tu masz lepsza pozycje. tereny te, zwane palestyna, a
            bedace do 1958 roku pod wladzami roznych rzadow, zostaly podzielone rezolucja
            onz na dwie czesci: na jednej mial powstac israel i powstal, druga czesc miala
            byc wlaczona do jordanii i nie zostala wlaczona. jesli chcesz wiedziec dlaczego,
            to zwroc sie prosze do krola jordanii, abdalli. jest rowniez niezaprzeczalny
            fakt, ze nie bylo nigdy narodu palestynskiego, byli tu arabowie i zydzi,
            mieszkancy palestyny. nazwa palestynczyk zaczeta byla byc uzywana jakies 10-15
            lat temu, i przyznaje z zalem, ze to wlasnie my pomoglismy arafatowi w
            "adoptowaniu" tej nazwy.
            widzisz, dorga yafo, my israelczycy, zdajemy sobie doskonale sprawe, czego wy
            chcecie: wy chcecie zepchnac nas do morz i wziac w posiadanie caly obszar
            palestyny, taki jakim byl przed podzialem. musze cie zmartwic, to sie nigdy nie
            stanie. drugie wasze dazenie, jesli nie uda sie wam zepchnac nas do morza jest
            panstwo dwu-narodowe. to rowniez sie nie stanie. widzisz, samobojstwa my nie
            bardzo chcemy popelnic i wprawdzie my jestesmy meschugge, ale nie idioci.
            my bardzo chcemy, zeby powstalo niezalezne panstwo palestyna. bedziecie tam
            mogli robic co chcecie. my w israelu tez. w jakim momencie to sie stanie, ale
            najpierw bedziecie sie musieli pogodzic z mysla, ze my tu zostaniemy na zawsze.
            taka wasza pozycja pomoze bardzo do szybszego zawarcia ukladu pokojowego. nie
            musimy byc przyjaciolmi, chociaz to byloby napewno lepiej,. wystarczy mi, jak
            bedziemy sasiadami. w dwoch niezaleznych, osobnych panstwach.
            a co ja szukam tutaj? widzisz, moja babcia i prababcia, i tak dalej, byla polska
            zydowka. w polsce tez jej nie bardzo chcieli. wtedy. dzisiaj nie chca mnie tam,
            moich dzieci tez nie. jedyne miejsce, gdzie mnie chca, to israel. tu chca
            wszystkich zydow. to jest kraj stworzony dla zydow. specjalnie dla zydow. i
            tylko dla zydow. moze teraz zrozumiesz, ze nie ma tu miejsca dla arabow. w
            kazdym razie nie dla wiekszosci arabow. wy macie dosyc innych krajow, gdzie
            mozecie zyc. my mamy tylko ten jeden. i o tym tez nie powinnas zapominac. nawet
            na chwilke. bo my ten kraj bedziemy bronic do ostatniego tchu. i mozemy to
            zrobic, bo mamy na to dosyc sil.
            • Gość: dana33 Re: do yafy IP: 5.3.1R3D* / 192.114.47.* 04.11.03, 20:28
              oczywiscie powinno byc 1948 roku, za szybko pisalam...
            • Gość: hanes Czy naprawdę cię w Polsce nie chcą, dana? IP: *.dipool.highway.telekom.at 04.11.03, 23:21
              Czy naprawdę cię w Polsce nie chcą? nie kłamiesz ty aby ździebko?
              Przecież wielu Żydów porobiło błyskotliwe kariery w ostatnim czasie.
              Pisałaś, o ile dobrze pamiętam, ze wygoniono cię w 1968. Wganiano w tamtych czasach i owszem, ale dotyczyło to Żydów z komunistycznych elit władzy. Ty jak przypuszczam byłaś wtedy za młoda, żeby takie warunki spełniać. Przypuszczam, ze wyjechałaś z rodzicami. Logicznie rzecz biorąc musieli oni być komunistycznymi działaczami. Być może AD ma racje co do twojego ojca? Może ty agentka, i to nie w pierwszej generacji.
              Twoja odpowiedzią mnie nie zaskoczyłaś. Podroż z macicy do macicy i tak przez1400 lat, aż jako dana wróciłaś do macierzy. Całość oparta na bajkach i mitach. Jestem zawiedziony.
              • Gość: dana33 Re: Czy naprawdę cię w Polsce nie chcą, dana? IP: 5.3.1R3D* / 192.114.47.* 04.11.03, 23:29
                ah, hansilein, hansilein, ty i nie wiesz duzo i rowniez malo pamietasz. mnie
                nikt nie wyrzucal, nie w 1968 i nie nigdy. ja sobie ot tak wyjechalam
                bezproblemowo w 1967. nie, niechca mnie tam. najwyzej jako turystke. ale nicha,
                ja tez tam nie chce, tylko jako turystka. a w 1968 to wyrzucaliscie zydow nie
                tylko komunistow. wyrzucaliscie WSZYSTKICH zydow, po koleji. a moj ojciec nie
                byl komunista. mopja mama tez nie. moja mama byla wrona, z ktrej nie mozna bylo
                zrobic orla. tak jej powiedzieliscie.
                hansilein, a co ty robiles w polsce? a co robil twoj tate? moze jakies malenkie
                przestepstwo gospodarcze? bo siedzisz w tej austrii.... a tam kupa polakow z
                "gospodarcza" przeszloscia.... z komunistyczna tez. a widze, po sposobie jak mi
                robisz tutaj przesluchania, ze ty masz wprawe.... komunisci tez takie
                przesluchania robili: jak sie przyznasz, to cie zwolnimy? to ilu ludzi wsypales,
                zanim cie zwolnili i wyjechales sobie do autrii?
                • Gość: dana33 Re: Czy naprawdę cię w Polsce nie chcą, dana? IP: 5.3.1R3D* / 192.114.47.* 04.11.03, 23:33
                  ajaj, zapomnialam dodac: nu, odpowiedz moja ci sie nie podobala? jestes
                  rozczarowany? fajno. mnie sie podobala wlasna odpowiedz. a teraz kolej yafy.
                  ale i tak wiesz, hansilein, ze to wszystko nie ma znaczenia. my i tak zrobilmy,
                  co uwazamy na najlepsze dla nas, wszystko jedno, czy ci sie spodoba czy nie.........
                  • Gość: hanes Re: Czy naprawdę cię w Polsce nie chcą, dana? IP: *.dipool.highway.telekom.at 05.11.03, 18:37
                    I wlasnie! To jest szczera odpowiedz. >Robiny co chcemy i mamy was w d..<
                • Gość: hanes Re: Czy naprawdę cię w Polsce nie chcą, dana? IP: *.dipool.highway.telekom.at 05.11.03, 18:52
                  To co ty nazywasz >wprawa< jest wynikiem wrodzonej inteligencji i przenikliwosci
                  Ja po prostu wszystko co robie, robie perfekt.
                  Wydaje mi sie jednak, ze pisalas Mirmilowi, ze tacy jak on wyrzucili cie z Polski w 1968? Wyrzucano jednak, tylko zydowskie elity, a powodem byl brak lojalnosci w stosunku do Polski, konkretnie: odmienne zdanie na temat wojny Izraelsko - Arabskiej.Mnie osobiscie na pewno w Polsce bys nie przeszkadzala, bardziej w Izraelu.
                  W Polsce mieszkalem na 12m?z zona, psem i malym dzieckiem. to powinno wystarczyc chyba jako powod do emigracji?
                  • Gość: dana33 Re: Czy naprawdę cię w Polsce nie chcą, dana? IP: 5.3.1R3D* / 192.114.47.* 05.11.03, 22:47
                    nu, lubie takich, co wszystko robia perfekt..... wszystko? jestes pewien?
                    nu, nic nigdy nie pisalam nikomu, ze mnie wyrzucili w 1968 bo mnie nikt nie
                    wyrzucal. nie musze poprawiac prawdy, prawda jest dostatecznie zla, lub....
                    dobra, zalezy o czym mowimy. nie, moj drogi, nie wyrzucano tylko elit, wyrzucano
                    wszystkich zydow. najpierw pozbawiano ich pracy, a potem zmuszano do zrzeczenia
                    sie obywatelstwa i wyjazdu. sprawdz u kolegow, to nie bujda, to niestety prawda.
                    jestem przekonana, ze bym ci nie przeszkadzala, ja jestem bardzo mila osoba,
                    nawet moje dzieci to mowia, wiec mozesz sobie wyobrazic, JAKA mila, bo normalnie
                    dzieci swoim rodzicom takich rzeczy nie mowia, nie?
                    owszem zgadzam sie z toba, mieszkac w takich warunkach to absolutnie dostateczny
                    powod do emigracji... ja to "krzycze" na austrie, bo nie lubie tych ludzi tam,
                    to nie "to", ale tak naprawde, to zycie w austrii bylo niezle, jesli nie wezme
                    pod uwage ludzi.... teraz juz ciut mniej, strasznie duzo orientalnych ludzi jest
                    tam u was..... ale kuchnia austriacka pierwsza klasa, nie?
        • goldbaum Re: do yafy 02.11.03, 15:27

> nu, yafa, az tak strasznie terroryzowana przez nas nie bylas, jak moglas
          > wyjezdzac na studia do polski, prawda?

Nu, co prawda to prawda. Niektorym Zydom udalo sie nawet z Trzeciej Rzeszy
          wyjechac i nawet z okupowanej Polski! Jaki tam terror?
    • Gość: hanes 59 procent widzi Izrael .... uzupelnienie IP: *.dipool.highway.telekom.at 02.11.03, 14:08
      Przede wszystkim Holendrzy, luksemburczycy i Austriacy widza w Izraelu zagrozenie dla pokoju. Francuzi najmniej.

Einen Teil der Ergebnisse hatte die Kommission bereits am vergangenen Montag veröffentlicht, doch erst die spanische Zeitung "El Pais" enthüllte am vergangenen Donnerstag die Antworten zu Israel, ein Artikel, den die "IHT" dann aufgriff.

Laut "El Pais" sehen vor allem Niederländer, Luxemburger und Österreicher Israel als "Gefahr für die Welt" an. Am wenigsten herrschte diese Meinung bei den befragten Franzosen vor.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka