Dodaj do ulubionych

podmiot a przedmiot

IP: *.ols.vectranet.pl / 80.51.241.* 15.11.03, 17:03
Podmiot przedmiot

Po 17 września 1939 roku nasz kraj znalazł się w kategorii państw będących
przedmiotem w rękach innych,
Przykładów można podać bez liku

a) internowanie władz RP w Rumunii
b) okoliczności desygnowania Wł Raczkiewicza na prezydenta RP
c) fakt ,iż to generał Sikorski zosatał premierem pod koniec września
39r

Te przykłady a w szczególności jeszcze gorsze następne są dowodami rzeczowymi
iż z podmiotu staliśmy się przedmiotem .Po 89 roku odzyskujemy swoją
podmiotowośc .Oczywiście sytuacja jest wielce odmienna. Układ sił też inny
ale kwesia jest podobna .Jako podmiot podejmujemy decyzje.Nie wnikam w to czy
one są złe czy dobre .Decyzje są suwerenne choć często zdeterminowane całym
szeregiem uwarunkowań geopolitycznych ,ideologicznych ,gospodarczych.Wielu z
nas nie widzi tych uwarunkowań .Czy jest to ich wina że nie widzą czyba nie ?
Czyż bowiem można mieć pretensję do mrówki o to iż patrzy na świat ze swojej
perspektywy.

Z proamerykańskim konserwatywno liberalnym pozdrowieniem kecaw
Obserwuj wątek
    • Gość: Nihil Re: pod - miot a przed - miot IP: *.72.71.123.Dial1.Orlando1.Level3.net 15.11.03, 17:13
      Gość portalu: kecaw napisał(a):

> Podmiot przedmiot
      >
      > Po 17 września 1939 roku nasz kraj znalazł się w kategorii państw
      będących
      > przedmiotem w rękach innych,
      > Przykładów można podać bez liku
      >
      > a) internowanie władz RP w Rumunii
      > b) okoliczności desygnowania Wł Raczkiewicza na prezydenta RP
      > c) fakt ,iż to generał Sikorski zosatał premierem pod koniec września
      > 39r
      >
      > Te przykłady a w szczególności jeszcze gorsze następne są dowodami
      rzeczowymi
      > iż z podmiotu staliśmy się przedmiotem .Po 89 roku odzyskujemy swoją
      > podmiotowośc .Oczywiście sytuacja jest wielce odmienna. Układ sił też inny
      > ale kwesia jest podobna .Jako podmiot podejmujemy decyzje.Nie wnikam w to
      czy
      > one są złe czy dobre .Decyzje są suwerenne choć często zdeterminowane całym
      > szeregiem uwarunkowań geopolitycznych ,ideologicznych ,gospodarczych.Wielu z
      > nas nie widzi tych uwarunkowań .Czy jest to ich wina że nie widzą czyba nie ?
      > Czyż bowiem można mieć pretensję do mrówki o to iż patrzy na świat ze swojej
      > perspektywy.
      >
      >
      > Z proamerykańskim konserwatywno liberalnym pozdrowieniem kecaw

> pod-, przed-, za-, i przeciw-, i nieustannie sie...- miotasz!!! Na swoim
      beznadziejne glupim zwidzie!

> Masz synow. Czy ktorys nie ma na tyle przyzwoitosci aby ciebie w leb gumowym
      mlotkiem trzasnac i przerwac to osmieszajace sie twoje miotanie?

> Obedrzyj sobie ta twoja 'suwerennosc' z glupawych lupin i wowczas dojrzysz
      ze poza tymi lupinami nie istnieje!!!!!!!

> No i zejdz na ziemie! Po operacji ( cholera, znowuz wycieto pacjentowi nie
      to...!) powinienes jakos zaczac funkcjonowac...
      • Gość: kecaw Re: pod - miot a przed - miot IP: *.ols.vectranet.pl / 80.51.241.* 15.11.03, 17:23
        Drogi a nieznany przyjacielu jesteś dla mnie niesprawiedliwy.Zwracasz się do
        mnie jakbyś nie był członkiem mojego narodu.Czy ty jesteś Polakiem Czy się tak
        godzi zwracać do mającego inny pogląd niż Ty??

serdecznie pozdrwiam zasmucony kecaw
        • Gość: Nihil Re: pod - miot a przed - miot IP: *.72.71.123.Dial1.Orlando1.Level3.net 15.11.03, 17:35
          Gość portalu: kecaw napisał(a):

> Drogi a nieznany przyjacielu jesteś dla mnie niesprawiedliwy.Zwracasz się do
          > mnie jakbyś nie był członkiem mojego narodu.Czy ty jesteś Polakiem Czy się
          tak
          > godzi zwracać do mającego inny pogląd niż Ty??
          >
          >
          >
          > serdecznie pozdrwiam zasmucony kecaw

> Widok miotajacego sie kecawa, to jakby wspaniale dzielo artystyczne z
          odpustu, przedstwiajace tradycyjnego jelenia na rykowisku...

> Zgrywasz sie, bo inaczej to mizernym jest pozerstwo Nikodema Dyzmy
          kategorii...
          • Gość: KECAW Re: pod - miot a przed - miot Przyjacielu IP: *.ols.vectranet.pl / 80.51.241.* 15.11.03, 18:18
            dROGI MO ADWERSARZU.Ja po prostu tak postrzegam świat.Mimo powszechnej
            globalizacji i powolnemu zanikowi tradycyjnej suwerenności państw sądzę,iż mamy
            margines na podmiotowość.Możemy się spierać czy ten margines właściwie
            wykorzystujemy czy nie !Sądzę,iż w dyskusji nie powinniśmy przekraczać pewntch
            regół przyzwoitośći.Obrażając się wzajemnie osłabiamy swoją już i tak słabą
            podmiotowość.Tylko naród prawy z Bogiem i Honore nie tylko na sztandarach może
            przetrwać postępującą globalizację.Praca u podstaw dzień codzienny to jest
            arena naszej walki o Polskę o postęp o miłość o sprawiedliwość.Ja tak to widzę
            i czuję i w miare swoich slkromnych możliwości próbuję o tym mówić a też dawać
            tego przykład.Cel mam całkiem prosty - móc spojrzeć swoim przodkom kiedyś w
            oczy i powiedzeć żyłem tak jak wy z Bogiem Honorem i Ojczyzną za pon brat

serdecznie pozdrawiam i jeśli uraziłem to nie takie były moje intencje kecaw
            • Gość: Nihil Re: pod - miot a przed - miot Przyjacielu IP: *.72.71.123.Dial1.Orlando1.Level3.net 15.11.03, 18:42
              Gość portalu: KECAW napisał(a):

> dROGI MO ADWERSARZU.Ja po prostu tak postrzegam świat.Mimo powszechnej
              > globalizacji i powolnemu zanikowi tradycyjnej suwerenności państw sądzę,iż
              mamy
              >
              > margines na podmiotowość.Możemy się spierać czy ten margines właściwie
              > wykorzystujemy czy nie !Sądzę,iż w dyskusji nie powinniśmy przekraczać
              pewntch
              > regół przyzwoitośći.Obrażając się wzajemnie osłabiamy swoją już i tak słabą
              > podmiotowość.Tylko naród prawy z Bogiem i Honore nie tylko na sztandarach
              może
              > przetrwać postępującą globalizację.Praca u podstaw dzień codzienny to jest
              > arena naszej walki o Polskę o postęp o miłość o sprawiedliwość.Ja tak to
              widzę
              > i czuję i w miare swoich slkromnych możliwości próbuję o tym mówić a też
              dawać
              >
              > tego przykład.Cel mam całkiem prosty - móc spojrzeć swoim przodkom kiedyś w
              > oczy i powiedzeć żyłem tak jak wy z Bogiem Honorem i Ojczyzną za pon brat
              >
              >
              > serdecznie pozdrawiam i jeśli uraziłem to nie takie były moje intencje
              keca
              > w

> Poniewaz sie czuje Twoim Przyjaciele, dlatego znajdujesz krytyke w moich
              wypowiedziach.

> Ojczyzne masz i tamze zyjesz. Honor mozna niekiedy jeszcze i tam zachowac,
              ale co do tego 'Boga', to historia Swiata i Polski w szczegolnosci, dowiodla
              ze mogli sobie ludzie cos lepszego wymyslic, anizeli zydowskiego, krwawego
              byczka, ukradzionego jeszcze w dodatku komus tam z okolic. Gdybys tak nawiazal
              do Swiatowida, to jeszcze bylby jakis Honor w tej religii...
              • Gość: KECAW Re: pod - miot a przed - miot Przyjacielu IP: *.ols.vectranet.pl / 213.76.143.* 15.11.03, 18:44
                SERDECZNIE POZDRAWIAM KECAW
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka