Dodaj do ulubionych

Jak Rosja walczy z bandytami....

IP: 213.25.26.* 28.01.02, 14:21
info.onet.pl/451293,12,item.html

Kobiety w Czeczenii doświadczyły przerażających nadużyć związanych z konfliktem
zbrojnym - począwszy od tortur, gwałtów, po "zaginięcia" i pozasądowe
egzekucje - wynika z raportu Amnesty International.

Ponadto - twierdzi AI - kobiety i młode dziewczyny były świadomie zabijane
podczas operacji wojskowych.

W listopadzie 2001 roku przedstawiciele AI, którzy odwiedzili obozy przy
granicy z Czeczenią, zebrali zeznania świadków potwierdzające stałe przypadki
gwałtów ciężarnych Czeczenek przez rosyjskich żołnierzy. "Gwałt jest stosowany
nie tylko jako narzędzie wojny: przetrzymywane kobiety są także ofiarami tej
formy tortur ze strony cywilnych funkcjonariuszy porządku publicznego" - głosi
raport Amnesty International.

Tortury i maltretowanie aresztowanych kobiet i dziewczyn to - według AI -
zjawisko powszechne na terenie całej Federacji Rosyjskiej. Osoby zadające
tortury, zatrudnione w policji, są niemal bezkarne, bowiem istnieje znikome
prawdopodobieństwo, że poniosą odpowiedzialność za swoje czyny, co skutecznie
odwodzi ofiary tych nadużyć od wnoszenia skarg.

Ponadto prokuratorzy niechętnie biorą pod uwagę skargi kobiet zeznających, że
doświadczyły molestowania seksualnego, zastraszania, że były torturowane lub
maltretowane w aresztach policyjnych.

"Warunki w aresztach, więzieniach i obozach karnych są niewyobrażalne i
przypominają czasy stalinowskie: charakteryzują się zatłoczeniem, brakiem
higieny i nieludzkim traktowaniem" - stwierdza AI.

Ponieważ w całej Federacji Rosyjskiej są tylko trzy obozy karne dla skazanych
kobiet, trudno jest im - ze względu na ogromne odległości - utrzymać kontakt z
rodzinami i otrzymywać jakąkolwiek pomoc materialną.

Kobiety narażone są na niebezpieczeństwa nie tylko ze strony funkcjonariuszy
publicznych. Klimat braku poszanowania ich godności sprawia, że zagrożone są
także w sferze prywatnej - padają ofiarami przemocy domowej i bywają zmuszane
do uprawiania prostytucji.

Rządowi Federacji Rosyjskiej nie udaje się chronić praw kobiet i przerwać
spirali przemocy w Czeczeni - podsumowuje Amnesty International. "Dopóki
rosyjskie władze nie podejmą konkretnych kroków prowadzących do zwalczania
bezkarności w związku z naruszeniem praw człowieka wobec kobiet, większość
rosyjskiej populacji - kobiety będą żyły z poczuciem ciągłego zagrożenia i
pozostaną bezbronne" - podkreślono w dokumencie.

"Znamy to tylko z relacji - powiedziała Zofia Winawer, rzeczniczka Polskiej
Akcji Humanitarnej. - Chociaż opiekujemy się domem dziecka przeniesionym z
Czeczenii na Litwę, gdzie są dziewczynki, które były zgwałcone".

PAH od wielu lat jeździ z pomocą humanitarną do Czeczenii. Opierając się na
wciąż napływających doniesieniach ofiar i świadków, Amnesty International
przekazała Komitetowi Narodów Zjednoczonych ds. Zaprzestania Dyskryminacji
Kobiet (CEDAW) opracowanie, w którym ukazany jest klimat bezkarności - osoby
podejrzewane o popełnienie nadużyć wobec kobiet w Czeczenii są niezwykle rzadko
pociągane do odpowiedzialności.
Obserwuj wątek
    • Gość: Diuna Re: Jak Rosja walczy z bandytami.... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 28.01.02, 15:25
      Sugerowałbym posługiwanie się oryginalnym raportem z www.amnesty.org ten jest
      niedokładnie prztłumaczony i są tu wstawki od Panów z PAP, których nie ma w
      oryginale. Poza tym z niego (już sam tytuł) jednoznacznie wynika, że złe
      warunki dotyczą wszystkich kobiet podejrzewanych o popełnienie przestępstw w
      całej Rosji a nietylko w Czeczeni chociaż tam naruszenia prawa człowiek są
      najbardziej drastyczne czego jednak dopuszczają się obie strony konfliktu w tym
      także kobiety walczące po stronie Czeczenów (co oczywiście nie może być dla
      nikogo usprawiedliwieniem ale warto byłoby o tym pamiętać)
      • Gość: muslimek Re: Jak Rosja walczy z bandytami.... IP: 213.25.26.* 28.01.02, 16:25
        Drastycznych działań nie dopuszczają się zgwałcone dziewczynki, które trafiły
        do domów dziecka. Poza tym nie wiem, jakich drastycznych działań mogą się
        dopuszczać czeczeńskie kobiety, zwłaszcza ciężarne, pozostawione na łaskę i
        niełaskę panów wyzwolicieli (u nas w Polsce tez sobie nieco pozwalali panowie
        wyzwoliciele, nie mówiąc juz o Niemczech).
        W całej Rosji kobiety znajdują sie w fatalnej sytuacji, co świadczy jak
        najgorzej o tym kraju.
        Jednak sytaucja kobiet w Czecznii jest wyjątkowo zła, tam rządzą specjalne
        prawa i na więcej przymyka się oczy.
        Co takiego przekręcili panowie z PAP, tłumacząc raport? Proszę o fakty.
        pozdrawiam
        m.
        • Gość: JOrl Re: Jak Rosja walczy z bandytami.... IP: *.dip.t-dialin.net 28.01.02, 17:59
          Gość portalu: muslimek napisał(a):

> Drastycznych działań nie dopuszczają się zgwałcone dziewczynki, które trafiły
          > do domów dziecka.
          Tak naprawde nie powiedziales, przez kogo byly te dziewczynki gwalcone. O ile
          wiem, ci "bojownicy czeczenscy",postepuja jak bandyci. Mozesz mi opowiedziec, jak
          zaspakajaja swoje potrzeby seksualne? A ze wielu z nich jest obcokrajowcami, dla
          nich czeczency nie sa nawet rodakami.

>Poza tym nie wiem, jakich drastycznych działań mogą się
          > dopuszczać czeczeńskie kobiety, zwłaszcza ciężarne,
          Pieknie brzmi gwalcone kobiety sa juz ciezarne. Ale niektore, za ogromne
          pieniadze, powinienes to wiedziec, walczy np. jako snajperzy.

> W całej Rosji kobiety znajdują sie w fatalnej sytuacji, co świadczy jak
          > najgorzej o tym kraju.
          O ile wiem, w Polsce jest mnostwo agencji towarzyskich, prawda. Przypatrz sie
          temu. Uwazasz moze, ze te dziewczyny tam pracujace robia to z zamilowania? Jest
          po prostu fatalna sytuacja kobiet w Polsce, co swiadczy jak najgorzej o tym kraju.

Pytanie zasadnicze do Ciebie, muslimek. Dlaczego Czeczency walcza? Dlaczego spora
          czesc tych walczacych jest zbieranina roznych bandytow z calego swiata? Skad maja
          pieniadze?
          A tak na koniec. Placzesz nad losem palestynczykw. Ale jak ja ta wasza
          schizofrenie widze, ze dajecie sie z jednej strony napuszczac przez USA na Rosje,
          a z drugiej strony nie podoba sie wam, ze Izrael jest przez ta sama USA przeciwko
          wam popierany, to naprawde nie pozostaje mi uwazac, ze slusznie za glupote
          placicie.
          Pozdrowienia
          • Gość: muslimek Witam wielbiciela Rosji - Jorla... IP: 213.25.26.* 30.01.02, 19:57
            Bojownicy czecznscy nie sa doskonali i ich nie gloryfikuje, jedynie na ich
            usprawiedliwienie podam, ze sa u siebie, a Rosjanie - nie.
            Nie wiem, skad wiesz o bandytyzmie Czeczenow, (masz jakiegos informatora), ja
            swoja wiedze czerpie z doniesien o raportach Rady Europy, ktora nie ma powodu,
            zeby zadzierac z Ruskimi, a jednak donosi o strasznych zachowaniach. AI to
            potwierdza. A co, taka tam demokracja, jak w Niemczech moze?
            Tylko do emigrowania nie ma chetnych, co?
            Jesli nawet kobiety walcza jako snajperzy, to musza miec powazny powod. Tak jak
            my w 39 r i w 45 r, kiedy wy staliscie na Pradze i patrzyliscie, aż nas wyrżną.
            Ja płacze nad losem Palestyńczyków i Żydów, płacze nad losem zwykłych Rosjan,
            kórym przyszło żyć w tak podłych warunkach, ale wielu z tych, którzy stoją u
            władzy w Izrealu, Palestynie, w Rosji prowadzi swoje narody do katastrofy.
            Nie mam atawistycznej klapki, że Palestyna dobra, Izrael zły, trzeba rozumieć
            rózne racje i starać się je pogodzić. Dla mnie wojna nie jest żadnym
            rozwiązaniem.
            Czeczency są różni, mają jednak prawo do własnego państwa. NIe mają prawa
            atakowania Dagestanu, ale maja prawo do niepodległości.
            Ja to rozumiem, bo z Rosjanami za nic nie chciałbym tworzyć państwa, zwłaszcza
            ze stolicą w Moskwie. Przecież oni sie nie licza z mniejszymi narodami!
            Napisz czasem też coś krytycznego o Rosjanach, jeśli chcesz być obiektywny.

• Gość: Misza Heh.. IP: *.ic.ru 31.01.02, 02:52

> Czeczency są różni, mają jednak prawo do własnego państwa. NIe mają prawa
              > atakowania Dagestanu, ale maja prawo do niepodległości.

Jezeli mowisz ze CZeczncy maja prawo do aswego panstwqa to uwazasz ze 89
              subiejktow FR tez maja prawo. Sens w tym, ze zwykli CZeczeni wcale nie chca
              odlaczyc sie od Federacji, chco TYLKO POKOJU i spokojnego zycia. A roznwe pojeby
              r\=terrorysci im tego nie pozwalaja, bo jezeli nie chcesz "wolnosci Iczkewrii" i
              wahabizmu, to jestes zdrajca narodu cie zabijaja (jak to jest an co dzien) Wiec
              biedne ludzie musza wybierac: zginanc od rak "swoich" "bojownikow" czy od
              rak "swoich" federalow. :((

Ktoz Ci powiedzial ze zwykli ludzie chca odlaczyc sie od Rosji, ta infa pocchodzi
              z pocz. lat 90tych, teraz juz entuzjazm separatyczny jest juz znikomy - po 10
              latach wojny chce sie normalnego zycia. A to im moze zapewnic TYLKO FEDERACJA, bo
              inaczej bedzie gorzej niz w Tadzykistanie i Uzbekistanie - a sdam perzecie wioesz
              jak tam jest....

> Ja to rozumiem, bo z Rosjanami za nic nie chciałbym tworzyć państwa, zwłaszcza
              > ze stolicą w Moskwie.

Dlaczego przyciepiles sie do tej nieszczestnej Moskwy? Czy feodalny rzad tejpow
              (rodzin) i szariat jest wg. Ciebie lepszy???

> Przecież oni sie nie licza z mniejszymi narodami!

Do Twej wiadomosci w RF 117 vnarodowosci - niektorzy nia maja nawet 200 osob...
              Nie mow lepiej o tym co nie b. wiesz , albo masz infe z kavakz. org ?? ;-))

> Napisz czasem też coś krytycznego o Rosjanach, jeśli chcesz być obiektywny.

JOrl nie jest pajonalista Rosji a po prostu chce (jak i wiekszosc rozsadnych
              ludzi) rownowagi w swiecie - bez Rosji jej juz nie bedie...

Misza

>
              >
              >
            • Gość: JOrl Re: Dla muslimka od JOrl'a cz. 1 IP: *.dip.t-dialin.net 12.02.02, 19:28
              Drogi muslimek,
              ja to juz pare razy pisalem, ale moze nie czytales, albo nie pamietasz, wiec
              jeszcze raz. Na swiecie bylo i jeszcze jest wiele narodowosci. Czesto bardzo
              malych. Przed sto i wiecej lat czesto byli ludzmi na bardzo niskim stopniu
              cywilizacyjnym. Ludy, bedace na wyzszym, takie byly okrutne obyczaje,
              przychodzily tam, niszczyly im nawet te minimalne struktury spoleczne,
              zabieraly im wszystko, wyniszczaly ludnosciowo. Jednym slowem przerabialy na
              ich resztki na niewolnikow. Jako przyklady, murzyni, indianie itd. Teraz Rosja.
              W 18 i 19 wieku rozprzestrzeniala sie na terenach praktycznie pustych terenach.
              Tam byly tez plemiona na niskim poziomie rozwoju. Postepowala podobnie. Ale
              chcialbym tez dodac, ze na poludniu zderzala sie z innymi krajami jak Anglia,
              ktore na tych terenach tez usilowaly miec kolonie. Podejrzewam, jak znam zycie,
              walki czeczencow z wojskami carskimi byly wspomagane bronia i pieniedzmi z
              takiej Angli. Rosjanie te tereny zajeli i powstala granica czesto
              przedzielajaca te same ludy. Np. z Iranem, Turcja czy Afganistanem. Cos mi sie
              wydaje, ze wladze carskie nie postepowaly inaczej jak inni kolonialisci. Nie
              dbali o oswiate dla tych ludow. To bylo tez oczywiscie ciezko, jak tam panowaly
              te feudalne struktury spoleczne, rody itd. Wierz mi muslimek, ja widze takie
              struktury wsrod np. turkow w Niemczech. Ojciec ma wladze, dzieci sie sredni
              biorac slabo ucza, daleko od integracji w spoleczenstwo nowoczesnm jakim sa
              niemcy. Sa wtedy podatni na przestepstwa no i (wyjatki potwierdzaja regule!)
              tak naprawde wiecej szkodza jak pomagaja. Wracajac do Rosji. Jak wiesz, w 1917
              r zapanowal tam komunizm. On zakladal, ze ludzie sa rowni, a ze kraj byl
              zacofany, tez Rosja centralna, a nie mowic te narodowosci, zaczal od szarzenia
              oswiaty i zmuszenia ludzi do ciezkiej, ale posuwajacej w kierunku nowoczesnosci
              pracy. Takie struktury feudalne jakie np. u czeczencow byly sila rozbite, ale
              dzieki temu te ludy nie potrzebowaly 300 lat jak zachod, a tylko pare generacji
              do osiagniecia poziomu spoleczenstwa przemyslowego. Oczywiscie nie w calym
              zakresie jak na Zachodzie, ale w tym najwazniejszym. Nauce. A teraz troche, tak
              jak chciales, pokrytykuje Rosje. Ci ludzie osiagneli swiatowy poziom w
              dziedzinach jak nauki matematyczno-przyrodnicze, ale nie nauczyli sie
              grzecznosci, mycia zebow, ladnego jedzenia przy stole itd. Te cechy, mogliby
              sie nauczyc, gdyby mieli wzorce z wyzszych sfer. Te sfery byly jak to wiesz
              przez komunistow wyniszczone. Na Zachodzie, w ramach tej 300 letniej ewolucji,
              mozna bylo utworzyc spoleczenstwo przemyslowe, ktore tez mylo zeby. Bo takie
              mycie zebow zaczyna sie u hrabiow, a potem z uplywem generacji przesuwa sie do
              mas. Ale jak juz mowilem, to trwa. Metoda komuny byla radykalna i skuteczna w
              tym podstawowym zakresie stanowiacym o bycie narodu, czyli nauka i przemysl. I
              pamietaj, muslimek, tak to juz jest na swiecie, ze te kraje rozwiniete
              bezlitosnie niszczyly i beda niszczyc tych nizej rozwinietych. Chodzi o surowce
              i niewolnikow (w tym nowoczesnym pojeciu). Dzieki metodzie komuny mozna
              stwierdzc, ze te same czesci narodow, ktore zostaly poza granicami Rosji (np.
              sa jacys czeczency w Turcji) sa na niskim poziomie rozwoju. U nich jak ktos ma
              (srednio biorac) 4 klasy to juz naukowiec. A w Rosji? Osiagneli wiedze
              swiatowa. Ale przyznaje, nie mieli coca-coli, dzinsow. Prawda. I jeszcze komuna
              traktowala ludzi rowno. I to nie tylko teoretycznie, ale tak naprawde. Kazde
              dziecko, czy skosnookie, czy nie, bylo gonione do szkoly i to dawalo rezultaty.
              Ale komuna w ostatnich 30 laty odpuszczala coraz bardziej. I rzadzace elity
              uznaly, ze jak nie stalinizm, to trzeba kapitalizm Jesli chodzi o nauke, to
              osiagnieto wyzyny, ale bylo coraz wieksze "obijanie gruch" w pracy i trzeba to
              bylo zmienic. Jako, ze przestawianie systemu jest problematyczne i trudne, a
              kraje wysokorozwiniete, majace ogromne mozliwosci szkodzic, bezlitosnie
              wykorzystaja slabosc, zaczely sie problemy. Uruchomiono bardzo chytra i
              skuteczna dzialalnosc wywrotowa. Tu postawiono na jatrzenie miedzy narodami.
              Np. czeczencami i rosjanami. Czeczenia byla do tego predystynowana, poniewaz
              przylegala do granicy i mozna bylo w tym okresie przebudowy z komuny na
              kapitalizm latwo pompowac przez nia pieniadze, ludzi ideologie.
              cdn.
            • Gość: JOrl Re: Dla muslimka od JOrl'a cz. 2 IP: *.dip.t-dialin.net 12.02.02, 19:33
              Ciag dalszy
              Jednoczesnie dzieki przebiegajacemu rurocigowi przez Czeczenie mogli sobie
              latwo "dorabiac", kradnac rope z niego, destylujac i sprzedajac ja dalej. Ale
              podstawowa sprawa, byla bardzo dobrze zorganizowana przez Zachod dzialalnosc
              wywrotowa. Popierana ogromnymi pieniedzmi. W niej uczestnicza tez arabowie, ale
              i nie tylko. Od 1991 roku, jak wladza panstwowa tam nic nie miala do gadania,
              zlikwidowano szkoly, a zalozono takie religijne, gdzie indoktrynowano mlodziez.
              Tez dawano na to pieniadze. Jednoczesnie wprowadzono terror i do tych
              bojownikow przylaczali sie mlodzi ludzie, bo mieli wladze, pieniadze no i
              mogli, siedzace w czlowieku zawsze, wyzywac sie sadystycznie. Takie sa prawa
              socjologiczne. Ale instrukcji mieli napisane z USA. "Jak nalezy terroryzowac
              ludzi". I jeszcze maja oslone mediow swiatowych na ktore sie Ty tez nabierasz.
              Bo i chcesz. A ja NIE. To sie potem samo toczy, ale ja Ci gwarantuje, ze to
              bylo zaplanowane w odpowiednich urzedach glownie USA. Bo Rosja miala byc od
              poludnia zniszczona. Bo tylko wtedy amerykanie moga zapanowac nad swiatem. A
              musza, poniewaz jak tego nie osiagna, to chociazby z braku surowcow beda mieli
              coraz wieksze problemy. Wracajac do czeczencow. Takie 10 lat wychowania dzieci
              z jednej strony ciemnocie (bo w tych religijnych szkolach nie bylo przedmiotow
              swiatopoglodowych w naszym rozumieniu) a z drogiej w nienawisci do obcych
              (czyli rosjan) daje rezultaty na cale zycie. Caly czas sa tam pompowane ogromne
              pieniadze dla ktorych zdobycia sa ci ludzie gotowi podkladac miny itd. Tez
              kobiety. Ale jeszcze raz, oni sa w tych prawie 10 latch tez zindoktrynowani.
              Sam ma dziecko, ktorym sie duzo zajmowalem i widze, ze moje wychowanie w nim
              zostanie do konca zycia. Tak to juz jest.
              A jeszcze chcialbym sie Ciebie zapytac, drogi muslimku, jak to jest z
              czeczenskim jzykiem? Nie sadzisz, ze to rosjanie im ich jezyk (czeczenski)
              jakos w forme pisana urzadzili?. A jak sobie wyobrazasz uniwesytet w takim
              jezyku? Ksiazki naukowe? Tysiace terminow, prawda? Wymyslac? Srodowisko tak
              male nie moze zadnej nauki rozwijac. No chyba, ze o to chodzi. Albo moze
              powinni sie uczyc matematyki po angielsku jak w krajach arabskich? A przeciez
              ich pierwsza mowa to rosyjski, prawda?
              Ja chce Ci powiedziec, ze dla mnie najgorsi sa ludzie, ktorzy celowo i
              zpremedytacja, dla wlasnych korzysci wywoluja wojny narodowosciowe. I to sa
              glownie USA, a w ogolnosci Zachod. We wlasnych, egoistycznych celach. I
              wiedzac, ze te narody wprowadzaja na droge nieszczesc. A wielu sie daje, z
              glupoty, dla pieniedzy wykorzystywac. A dlaczego jestem przeciw USA? Bo widze
              co robi. I jeszcze Ci powiem. Moj kraj, Polske tez cale 40 lat tak naprawde
              zwalczala. W imie swoich egoistycznych celow. I nie dawala spokoju. Z cala
              premedytacja. A teraz sprowadza moj kraj na sciezke prowadzaca do 3 Swiata. I
              oto tu chodzi. Codzi o przerobienie ludow na 3 Swiat. Dostarczyciele surowcow i
              taniej sily roboczej. A drogami do tego jest otumanianie ludzi. Jak w
              Czeczenii. A was muzulmanow wykorzystuje, ponuro sie smiejac, do tej walki. Ale
              to juz raz tobie napisalem. Poczytaj o starym Rzymie. Tez szczul jednych na
              drugich. Metody te same. Tak postepuja madrzy i dlatego tez chciwi tego swiata.
              Aha, i nie mow mi o Radze Europy i jej madrosciom. Starac sie w Rosji utrzymac
              problemy jest bardo wazne. I geba pelna frazesow, polprawd albo i klamstw mozna
              to robic i sie robi skutecznie. Zauwazyles w tym watku jak przekrecane sa rozne
              raporty? Sie sam na to nabrales, prawda? Albo byles tego swiadomy i tez lgales
              jak np. GW.
              To na tyle.
              Pozdrowienia
              • Gość: Misza Popieram ! IP: *.ic.ru 12.02.02, 20:32
                Gdyby nie Rosja to CZeczeni nadal by byli bandytami i izgojami Kaukazu.
                A rozne trzecie sily wykorzystuja nacjonalistow po obu stronach dla
                osiagniencia swych celow :(

Trzeba byc realista w tej kwestii
                Misza
              • Gość: muslimek Do JORLa IP: 213.25.26.* 13.02.02, 15:05
                Drogi JORLu
                Dziękuję za wyczerpującą i ciekawą odpowiedź, jest w tym wiele prawdy. Wiem, że
                w tej globalnej grze o podział zasobów kazdy gra na swoją korzyść, trudno mówić
                np. o wspólnej grze muzułmanów, bo sa sprzeczne interesy regionalne, Arabia S.
                być moze finansuje Czeczenów dla ograniczenia eksportu rosyjskiej ropy, a
                pewnie nie z przyczyn religijnych.
                Jest to gra o wpływy, każdy gra na swój rachunek. Regiony przeciw centrum,
                centrum przeciw centrum itd. Powstaje sieć sojuszy i powiazań, czasem bardzo
                dziwnych.
                Samemu nie można byłoby wygrac, dlatego tworza się sojusze regionalne i
                globlane. My w Polsce postawiliśmy na sojusz z USA z kilku względów: po
                pierwsze są na tyle daleko, że nie ma tu bezpośredniego konfliktu loklalnych
                interesów, podobnie w regionie zawsze naszym partnerem była Francja. Niemcy i
                Rosja są zbyt blisko i mają zbyt duży potencjał, każde zbliżenie kończy się
                podporządowaniem i zagarnięciem zysku do centrum (Berlin, Moskwa).
                Po drugie, doceniamy lojalność USA wobec sojuszników i nie widzymy sprzecznosci
                pomiędzy naszym interesem w regionalnej grze o zasoby a interesem USA, mozemy
                zatem liczyc na większa uczciwość ze strony USA niz ze strony innych dużych
                sojuszników. Oczywiście oni także zyskają wiecej (bo sa więksi) niz my, ale
                patrząc na inne możliwe sojusze (alternatywy), ten daje nam najwięcej korzyści.
                I to powinno wystarczać.
                Jeśli Czeczeni uważają, że unia z Rosją nie jest dla nich najlepszym wyborem,
                to walczą o odłączenie. Rosja z kolei uważa, że jest to zagrożenie ich pozycji,
                i też walczy. Jedni i drudzy mają do tego prawo, walcza o swoje interesy,
                jednak uważam, że wojna szkodzi jednym i drugim (choć zyskują niektóre resorty
                w Rosji, które są zainteresowane przedłużaniem wojny). Rożnice w postrzeganiu
                własnych interesów w Rosji i Czecznii sa na tyle duże, że chyba najlepszym
                rozwiązaniem była jednak secesja i powolne odbudowanie powiazań gospodarczych
                miedzy obu krajami, jednak Rosja boi się, że kiedy przestanie ręcznie sterować
                Czeczenią, to ta zbyt sie uniezależni i zwiąże się z "przeciwnikami". Świadczy
                to tylko o słabości rosjskiego państwa, skoro nie sa zbyt mocni gospodarczo,
                aby powiazać swoje interesy z interesami sąsiadów, przyciągając je kapitałowo.
                Jednak w zamian trzeba im coś dać, na tym polega ta gra, a to wymyka się z
                koncepcji kolonizatora. Co dziś Rosja ma do zaproponowania Czeczenii w
                konkurencji z USA? Jeśli wiele, to pozostaje dogadać sie z prezydentem
                Czeczenii, jeśli nic - a wiele na to wskazuje - to sytuacja jest patowa.
                Jesli mówię o prawie Czeczenów do niepodległości, to chodzi mi o to, że z ich
                punktu widzenia bardziej korzystny, lepszy podział zasobów nastąpiłby, gdyby
                odseparowali się od Rosji. Gdyby podział zasobów między Czeczenami i Rosją był
                w miarę ucziwy, to w samej Czeczenii nie istniałaby chęć odłączenia się.
                Zcentralizowanej Rosji opartej na sile resortów a nie regionów trudno jest
                przyjąć model bardziej sprawiedliwego podziału terytorialnego zasobów, co
                mozesz obserwować w Niemczech, państwie na wskroś federalnym.
                Zdaniem wielu Ceczenów, jedyną drogą do przełamania centralistycznej pozycji
                Rosji była secesja. Byc może dziś jest to też lepsze rozwiazanie dla Rosji w
                sytuacji, kiedy dopiero musi odbudwać swoją potęgę, zmienić filozofię państwa i
                gospodarki i nie ma jeszcze zbyt wiele do zaoferowania partnerom.
                pozdrawiam

• Gość: Misza Masz ode mnie piwo ;-)) IP: *.ic.ru 13.02.02, 15:42
                  Choc nie zupelnie zgadzam sie z Toba, ale widze powoli dochodzimy do
                  porozumienia

Misza
                  • Gość: muslimek Re: Masz ode mnie piwo ;-)) IP: 213.25.26.* 14.02.02, 14:43
                    Fajnie, porozumienie jest zawsze lepsze niż głupie walki, wyniszczajace obie
                    strony. Probuje zrozumieć Twoje racje, racje Czeczenów, USA i promować nasze
                    polskie interesy. Mam nadzieję, że nie dojdzie do kolejnej wojny, potrzeba do
                    tego gotowości wszystkich stron...
                    Z tego powodu nie znoszę fundamentalistów, którzy uważają, że racja i prawda
                    jest tylko po ich stronie. Rzeczywistość nie jest czarno-biała, nikt nie jest
                    zupełnie dobry ani zupełnie zły, denerwuje mnie mówienie o wszystkich
                    Czeczenach walczacych przeciw Rosji jako o bandytach (choc z pewnoscią
                    niektórzy nimi są), tak jak nie chće mówić, że wszytkiemu jest winna Rosja, bo
                    ona broni przecież swoich interesów. Byłoby najlepiej, gdyby obie strony
                    zaczeły mówić o swoich interesach i szukały porozumienia.
                    W końcu moze i dobrze dla was się stało, że daliście Kazachom, Uzbekom i innym
                    niepodległość, po kilku latach sami się do was zbliżyli. Trzymanie ich na siłę
                    w Rosji byłoby chyba gorszym rozwiązaniem. W Czeczenii najwazniejsze jest
                    budowanie normalnego społeczeństwa i gospodarki, potrzebny jest spokój.
                    Najazd na Dagestan był na pewno przeciw interesom Czeczenów i Rosji, szukałbym
                    tu obcych inspiracji, był na rękę zarówno przeciwnikom Rosji, jak i niektórym
                    resortom w Rosji, które mogły się w ten sposób umocnić. Zresztą sam najazd był
                    tak kuriozalny i pozbawiony szans, że widze tu grubą prowokację.
                    Szkoda mi tych Czeczenów, już mieli niepodległość, można się było z nimi
                    spokojnie dogadywać, trzeba im było dać pomoc na porządkowanie państwa, na
                    walkę z przestępcami, ale wyskoczyła ta granda i znowu zupełnie zniszczono kraj.
                    szkoda...
                    pozdrawiam

• Gość: Misza No i dobrze ;-) IP: *.ic.ru 14.02.02, 21:09

Czesc
                      Ciekawie ze mamy w zasadzie takie same zdanie na ten temat, tylko ze Ty
                      jestes bardziej po stronie Czeczenow (ze swoich racji) a ja po stronie Rosji
                      (nie musze chyba mowic dlaczego ;-)). Dlatego podpisuje sie po dtym co napisales
                      powyzej...
                      Ja tez staram sie byc obiektywny, ale nie zawsze mi dobrze wychodzi,
                      szczegolnie gdy ktos zaczyna ponizac honor Rosji lub Rosjan (nie o Ciebie tutaj
                      mowa...) Masz racje ze trzeba bylo odlaczyc Czeczenie w 1991 (zreszta ja to
                      mowilem jeszcze w listopadzie..) ale tyeraz sprawa jest tak zakrecona ze
                      sytuacja jest patowa... niestety :(((
                      Zobaczymy co wyjdzie, ale jestem optymista i wierze w dobry koniec (i nie
                      tylko dla Rosjan...

Misza

> Fajnie, porozumienie jest zawsze lepsze niż głupie walki, wyniszczajace obie
                      > strony. Probuje zrozumieć Twoje racje, racje Czeczenów, USA i promować nasze
                      > polskie interesy. Mam nadzieję, że nie dojdzie do kolejnej wojny, potrzeba do
                      > tego gotowości wszystkich stron...
                      > Z tego powodu nie znoszę fundamentalistów, którzy uważają, że racja i prawda
                      > jest tylko po ich stronie. Rzeczywistość nie jest czarno-biała, nikt nie jest
                      > zupełnie dobry ani zupełnie zły, denerwuje mnie mówienie o wszystkich
                      > Czeczenach walczacych przeciw Rosji jako o bandytach (choc z pewnoscią
                      > niektórzy nimi są), tak jak nie chće mówić, że wszytkiemu jest winna Rosja, bo
                      > ona broni przecież swoich interesów. Byłoby najlepiej, gdyby obie strony
                      > zaczeły mówić o swoich interesach i szukały porozumienia.
                      > W końcu moze i dobrze dla was się stało, że daliście Kazachom, Uzbekom i innym
                      > niepodległość, po kilku latach sami się do was zbliżyli. Trzymanie ich na siłę
                      > w Rosji byłoby chyba gorszym rozwiązaniem. W Czeczenii najwazniejsze jest
                      > budowanie normalnego społeczeństwa i gospodarki, potrzebny jest spokój.
                      > Najazd na Dagestan był na pewno przeciw interesom Czeczenów i Rosji, szukałbym
                      > tu obcych inspiracji, był na rękę zarówno przeciwnikom Rosji, jak i niektórym
                      > resortom w Rosji, które mogły się w ten sposób umocnić. Zresztą sam najazd był
                      > tak kuriozalny i pozbawiony szans, że widze tu grubą prowokację.
                      > Szkoda mi tych Czeczenów, już mieli niepodległość, można się było z nimi
                      > spokojnie dogadywać, trzeba im było dać pomoc na porządkowanie państwa, na
                      > walkę z przestępcami, ale wyskoczyła ta granda i znowu zupełnie zniszczono kraj
                      > .
                      > szkoda...
                      > pozdrawiam
                      >

• Gość: Diuna Re: Jak Rosja walczy z bandytami.... IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 28.01.02, 18:27
          Russian Federation: Women and girls
          • schone Re: Jak Rosja walczy z bandytami.... 28.01.02, 20:07
            A co na ten temat moga powiedziec kobiety mieszkajace w Rosji? Czy naprawde az
            tak tam zle? Bo one chyba moga udzielic nam informacji, tak bezstronnie i z
            dala od wszelkich przegiec politycznych.
            Do Muslimka; jak mieszkasz w USA, i zatrzyma Ciebie policja podczas kontroli
            drogowej, to poloz rewolwer obok siebie na siedzeniu, a przekonasz sie o ich
            humanitarnym traktowaniu.
            • Gość: muslimek Re: Jak Rosja walczy z bandytami.... IP: 213.25.26.* 30.01.02, 20:01
              A co mają robić?
              Czekać, aż ich zastrzelisz?
              Nie porównuj Rosji z USA, bo to dwa bieguny...
        • Gość: Misza Re: Jak Rosja walczy z bandytami.... IP: *.ic.ru 30.01.02, 03:30

Alez Ty muslimku jestes uparty ;-))
          Ok. Wyjasnie jak jest naprawde, chociaz Djuna juz na 90% wszystko
          wytlumaczyl ;))
          Na poczatku powiem ze nie pierwsdzy raz widze w polskich gazetach takie "utki"
          i czasem mysle ze biora swoja informacje z sufitu... Dopiero co przeczytalem
          artykul na GW pt. "Rosja: Demokracja drugiej świeżości" Patrze na obrazek
          ( wyborcza.gazeta.pl/im/663/z663871G.jpg ) - a pod nim napis
          "W Rosji portrety prezydenta Putina wiszą wszędzie"
          Ha ;-) Chyba ta Krystyna Kurczab-Redlich, ktora pisala ten artykul nigdy w Rosji
          nie byla, bo np. w moim miescie (Rostow-nad-Donem) ja jeszcze nigdy nie
          zobaczylem jego portretu (widzialem portret gubernatora, ale Putin na razie wisi
          tylko u niektorych przestawicieli wladzy w gabinetach ;-)) A wczoraj wrocilem z
          Petersburgu i musze "ze zdziwieniem" powiedziec ze tez niczego podobnego nie
          wiedzialem (nawet na glownej ulice Pitrza - Newskom). Wydaje mi sie ze ten
          obrazek dla gazety wzieli z pewnego pisma wojskowego Soldat Udachi (ze strony z
          reklama wyposazenia wojskowego - specjalnie dolaczylem powiekszony obrazek - U
          nAS TAKIEGO WYPOSAZNIA ZWYKLI ZOLNIERZE NIE MAJA - tylko na export ;-)))
          Nastepnym razem radze pani dzenikarce nie probowac wciskac ludziom gowno ;-)))

A teraz wrocmy do sedna:

> Poza tym nie wiem, jakich drastycznych działań mogą się
          > dopuszczać czeczeńskie kobiety, zwłaszcza ciężarne, pozostawione na łaskę i
          > niełaskę panów wyzwolicieli (u nas w Polsce tez sobie nieco pozwalali panowie
          > wyzwoliciele, nie mówiąc juz o Niemczech).

CZy wiesz drogi wszechwiedzacy muslimku ze ladunki na drogach CZeczni czesto (co
          najmniej w 70% przypadkow) podkladaja wlasnie kobiety ? A dlaczego? Bo nasze
          blokposty nie przegladaja ich tak dokladnie jak facetow, a jezeli ta kobieta jest
          na dodatek ciezarna, to nie kazdy zolnierz (nawet "rosyjski terrorystyczny
          okupacykjny zoldat" :))) podniesie reke na nia. A jezeli potem taka kobiete lapia
          to wiadomo ze wsadzaja do paki - I DOBRZE - dla terrorystow jest to
          najodpowiedniejsze miejsce..

> W całej Rosji kobiety znajdują sie w fatalnej sytuacji, co świadczy jak
          > najgorzej o tym kraju.

JAK _TY_ MOZESZ SADZIC O SYTUACJI NASZYCH KOBIET ???!!!

Zapytaj dowolna dziwczyne w naszym kraju - i powie Ci ze jest jej tu lepiej niz
          gdziekolwiek. Swoja droga lepiej nie wypowiadaj sie tu za mocno o prawach
          kjobiet, bo ktos Ci szybko przypomni o "prawach" kobiet w islamnie ;-))

A jezeli chodzilo Ci o kobiety w wiezieniach, to i tutaj rowniez musze
          Ci "zasmucic" - Putin tydzien temu podpisal ustawe o amnestii dla wszystkich
          kobiet, ktorzy maja dzieci! Cos nie slyszalem zeby w POlsce cos o tym mowili ;-))
          Ciekawie dlaczego?

Idziemy dalej: czy wiesz, muslimku, jaki jest stan wiezien w panstwach
          musulmanskich, jakie sa tam "prawa" wiezniow? @ mies. temu moj kierownik zakladu
          wrocil z Syrii, gdzie czytal wyklady na Damaskim Uniwersytecie. W Syrii sdopiero
          20 lat temu zniesiono kare smierci za ciezkie przestepstwa ( a pod to okreslienie
          podpadalo wieeelie przestepstw ) Ale po opowiadaniom samich Syryjczykow, dzis
          kiedy lapia przestepce to na doznaniu bija na tyle mocno ze gosc po tym doznaniu
          nie wytrymuje dluzej niz miesiac ,a potem zdycha (profesjonaly co?)

W Turcji, Arabii, Egipcie i innych "cywilizowanych" panstwach muslimskich jest
          tak samo - i dlatego przestepczosc jest na dosc niskim poziomie.

> Jednak sytaucja kobiet w Czecznii jest wyjątkowo zła, tam rządzą specjalne
          > prawa i na więcej przymyka się oczy.

Prawda? A dlaczego w CZeczenii sa "specjalne prawa"? Moze dlatego ze tam idzie
          wojna? Jakie prawa maja Palestynczycy, Kurdy, Irlandczycy, Sri-Lankijcy, Rosjanie
          (w latach 1989-1994 w Kirgizji, Tadzykistanie, Uzbekistanie, CZeczenii, Pln.
          Osetii, Pridnestrowje) i wiele innych narodow ? Zapamietaj na zawsze: w
          warunkach wojny obowiazuja zupelnie inne prawa. Dzis moj kolega - porucznik FSB -
          wrocil z komandirowki z Chankaly i Groznego, gdzie byl w skladzie komisji,
          badajacej sytuacje w Armii i spoleczenswie w CZeczni. Mowi ze codzienmnie w
          samej tylko Chankale uruchamiali 15-20 spraw ("ugolownych diel") po faktu
          naruszenia zarowno ze strony zolnierzy rosyjskich jak i ze strony obywateli
          CZeczni. Mowi ze w ciagu doby nasze zolnierzy wojsk inzeneryjnych buduja bloki
          mieszkalne, a w nocy terrorysci (albo moze "partyzanci" - jak wolisz ) wysadzaja
          go w powietrze. Dlatego za dwa lata w Groznym odbudowano tylko 9 (dziewiec!)
          blowko 9-pietrowych. A potem mowia, ze "ORsjanie niszcza piekny kraj Iczkerii"...
          Dlatego czesto w nocy obiekty budowy biora sie w kregowa obrone jakims platonem
          piechoty, zeby nie wyjebali go w powietrze.

Ja osobiscie uwazam, ze lepiej bylo by zabrac stamtad wszystkich pozostalych
          Rosjan (wszystkie 400 osob), wyslac do CZeczni wszystkich Czeczenow z misat
          Rosji, zamknac granice z Rosja, odciac u nich nitke z ropa [bo jezeli tego nie
          zrobimy, to oni ja beda od nas kradli i namze sprzedawali ;-))] i niech oni tam
          buduja swoj wachabitski raj na ziemi. 100% ze po pol roku takiego "raju" beda nas
          prosic wprowadzic do nich wojska jak to zrobili w Tadzykistanbie, Abchazji,
          Uzbekistanie, JKirgizji i Pridnestrowje. A tutaj juz mozna ponegocjowac... ;-)))
          A jezeli zaczna chodowac u siebie narkotyki (napewno beda, bo nic innego nmie
          pzostanie... moze tylko jeszcze porywanie naiwnych polskich i zachodnich
          dzennikarzy...) , to mozna zezwolic amerykanom zajebac ich wszystkich z B-52.
          Zobaczymy "sile swiatowej demokracji" w calej krasie!

Mysle ze dla islamistkich terrorystow nasze wiezienie jest zbyt dobre (sami tak
          mowia, gdy trafiaja - bo np. afganskie czy pakistanskie wiezienie jest o wiele
          gorsze... hehe) i ich trzeba wysylach po analogii z Guantanamo gdzies na Nowa
          Ziemie (wyspa Arktyczna na polnocy Rosji) Tam nikogo nie ma. 2 rqazy na rok
          zachodzi lodolamac z prowizja i gazetami. Jakis 40 lat temu na Nowej ziemi
          wybuchali najpotezniejsze bomby wodorowe na swiecie (50 MT). Dla terrorystow jest
          to wymarzone miejscie ;-))

> Co takiego przekręcili panowie z PAP, tłumacząc raport? Proszę o fakty.

Szanowny Djuna juz ich napisal ;-))

> pozdrawiam
          > m.

Pozdr.
          Misza

• nossos Niestety Misza, ale chyba idealizujesz rosyjskie 30.01.02, 05:10
            sluzby.
            Pozdrawiam

Nizej cytuje z Amnesty International: (tylko kilka wybranych faktow):

1) O wielokrotnie gwalconej kobiecie w 8 miesiacy ciazy.
            Rape of pregnant women by Russian forces
            On 18 October 2001 Russian federal forces came to the home of ''Zainap''* in
            the village of Kurcheloy intending to detain her husband. When they did not
            find him in the house, the soldiers allegedly detained ''Zainap'', who was
            eight-months pregnant. She was taken to the Temporary Department of Internal
            Affairs (VOVD) located along with the military command post in the village of
            Kurcheloy.

Two women witnesses, who were detained along with ''Zainap'', stated that she
            was repeatedly gang-raped and ill-treated by Russian soldiers and, as a result,
            suffered a miscarriage. ''Zainap'' was released in mid-November in exchange for
            10 machine-guns, requested by the Russian forces from her relatives. Upon her
            release from detention, ''Zainap'' reportedly underwent surgery. In line with
            the strong cultural taboo against rape victims in Chechen society, ''Zainap's''
            husband refused to take her back; witnesses reportedly quoted him as
            saying: ''After them, I do not need her. She is dirty now...''

2. Odnalezieniu cial 4 kobiet 4 marca 2001 roku w wysypisku smieci. Kobiety
            zostaly aresztowane 3 czerwca 2000 w Grozny i od tad sluch o nich zaginal.

''Disappearance'' of women and girls following detention, including during
            military raids
            On 4 March 2001 the blindfolded bodies of 40-year-old Nura Lulueva, her cousins
            Markha and Raisa Gakaeva and Aset Elbuzdukueva were found on a dumping site in
            Dachny village near the Russian military base at Khankala. According Nura's
            husband, the four women regularly travelled from Gudermes to Grozny, to sell
            strawberries at the market. The four women were reportedly arrested during a
            raid at a market in Grozny on 3 June 2000. From that time until the discovery
            of their bodies, their whereabouts were unknown.
            • Gość: Misza Nic nie idealizuje ;-)) IP: *.ic.ru 30.01.02, 12:10
              Chcesz powiedziec ze ta kobiete zgwalcili goscie z FSB ? W to nie uwierze. Nie
              sa zwyklymi 18letnimi zolnierzami. Do tego napisalem ze FSB stara sie
              kontrolowac takie zachowanie zolnierzy - za to ich wojskowi nie bardzo lubia ;-
              ))

Pozdr.
              Misza
          • ukrainiec Re: Jak Rosja walczy z bandytami.... 30.01.02, 07:25
            A co, to nie wolno kobietam czeczeńskim powtarzać czyn bohaterski Zoi
            Kosmodemjanskej?
            Już w czasach pieriestrojki gorbaczowskiej w Rosji pisali, że Zoja była
            pospolitą terorystką, niszczyła domy wiesniaków rosyjskich, ich stodoły itd...
            Pzdr

P.S. Nie jestem Ukrem, który z Tobą na tym forum miał jakieś porachunki...

Napisałeś:
            CZy wiesz drogi wszechwiedzacy muslimku ze ladunki na drogach CZeczni czesto
            (co najmniej w 70% przypadkow) podkladaja wlasnie kobiety ? A dlaczego? Bo
            nasze blokposty nie przegladaja ich tak dokladnie jak facetow, a jezeli ta
            kobieta jest na dodatek ciezarna, to nie kazdy zolnierz (nawet "rosyjski
            terrorystyczny okupacykjny zoldat" :))) podniesie reke na nia. A jezeli potem
            taka kobiete lapia to wiadomo ze wsadzaja do paki - I DOBRZE - dla terrorystow
            jest to najodpowiedniejsze miejsce..

• Gość: Misza Bracie... IP: *.ic.ru 30.01.02, 12:15
              ukrainiec napisał(a):

... nie porownaj dupy z palcem ;-) Gdy Zoje zlapali to nie wrzesciala ze
              Hitlerowcy ja bezpodstawniwe zlapali i "lamia ja prawa". Na odwrot powiedziala ze
              zawsze z nimi walczyla i gdyby mogla to kontuowala by dalej a poten odwaznie
              zginela... A tutaj jest przypadek podlego zachowania =- w dzien krzycza za im nie
              ma co jesc, a w nocy zakladaja ladunki na drogach, a gdy ich lapia - krzycza ze
              to naruszenie ich praw.
              Swoja droga, pamietasz wybuchi na dworcu w Minwodach? Tam to byli wlasnie dwie
              kobiety, alwe oni otwqrcie to przyznali, bo byli odwazni =- takich szanuje...

POka

P.S. Dobrze ze nie jestes Ukrem
              Zawsze przyjemnie porozmawiac z zenlyakom ;-)))

> A co, to nie wolno kobietam czeczeńskim powtarzać czyn bohaterski Zoi
              > Kosmodemjanskej?
              > Już w czasach pieriestrojki gorbaczowskiej w Rosji pisali, że Zoja była
              > pospolitą terorystką, niszczyła domy wiesniaków rosyjskich, ich stodoły itd...
              > Pzdr
              >
              > P.S. Nie jestem Ukrem, który z Tobą na tym forum miał jakieś porachunki...
              >
              > Napisałeś:
              > CZy wiesz drogi wszechwiedzacy muslimku ze ladunki na drogach CZeczni czesto
              > (co najmniej w 70% przypadkow) podkladaja wlasnie kobiety ? A dlaczego? Bo
              > nasze blokposty nie przegladaja ich tak dokladnie jak facetow, a jezeli ta
              > kobieta jest na dodatek ciezarna, to nie kazdy zolnierz (nawet "rosyjski
              > terrorystyczny okupacykjny zoldat" :))) podniesie reke na nia. A jezeli potem
              > taka kobiete lapia to wiadomo ze wsadzaja do paki - I DOBRZE - dla terrorystow
              > jest to najodpowiedniejsze miejsce..
              >

• Gość: KavBaca Re: Bracie... IP: *.t17.ds.pwr.wroc.pl 31.01.02, 01:00
                Priwet ruskaja skatina Misza,
                ty dumajesz ty odin umny,ty ne wypendriwajsa tam
                a to gliadisz gdenibud w wpsz wstretisz Saszku.
                Speranski,haha, a ja Puszkin.Pridurok ty,tebe silno hotelos rabotat
                w fsb no na bolszeje ty nie sposobien inaczej kak sidet pered kompom
                i trepatsa,czerez dwa goda,kak tebia ne awansujut,tebe eto samomu nadojest,
                podozdika,a mozet ty odin iz teh komu dal pinka Palubicki,wed ty postojanno
                torczisz
                na etom site,u tebia zaniatij bolsze net,to jest eto i jest twojo osnownoje
                zaniatije.Kak nazywajetsa twoja dolznost,treplo dezurnoje,ja w etoj stranie
                nahozus dobryh neskolko let,i nikto nikogda peredo mnoj ne wypendriwalsa
                tak kak wypendriwajutsa na etoj stranice,a otsiuda wywod,eto wsio twoja kapella.
                Objasniu tebe po punktam
                1.my czeczency
                2.my musulmanie
                3.u nas mnogo druzej,oni Polacy
                4.i kstati hristianie i katoliki
                5.dla nih my gotowy sdelat oczen mnogoje
                6.I oni dla nas
                7.palni sebie w lob iz swojego tabelnogo psm
                8.a toboj zajmiotsa Szurik
                Allahu Akbar
                • Gość: Misza Priwet Kolbasa ;-)) IP: *.ic.ru 31.01.02, 02:24
                  Gość portalu: KavBaca napisał(a):

> Priwet ruskaja skatina Misza,

Zdorowa czeczenski inteliget Kolbasa

> ty dumajesz ty odin umny,

Nieee, poczemuze, wed' jest' eshe w mire takije akademiki kak ty ;-))

> ty ne wypendriwajsa tam
                  > a to gliadisz gdenibud w wpsz wstretisz Saszku.

Prosti bratiszka, chtoto ja tebja nie ochen' ponjal, chto eto za bred?? ;-)

> Speranski,haha, a ja Puszkin.

Nu nie znaju kakoj ty Puszkin ;-) , a - ja Mihail Mihaijlowich Speranskij (polnyj
                  tezka grafa Speranskiego - pierwogo reformatora Rosii))
                  Mozesz mnie werit' ili net... twoj biznes.. pasport pokazalby, no ty wed' udral
                  za granicu, a nie zachiszajaes rodinu - TRUSSSSSSSSSS NESCHASTNYJ za tebja baby i
                  deti wojewat' dolzny a ty sjebalsja i jeszo imejesz naglost' chtoto pizdet'??? ;-
                  ))

> Pridurok ty,tebe silno hotelos rabotat w fsb

Nie hotelos' i to po neskolkim prichinam, a zato druzej w etoj org. imeju....

> podozdika,a mozet ty odin iz teh komu dal pinka Palubicki,

izwini ja "nie odin iz teh" :-)))

> wed ty postojanno torczisz na etom site,u tebia zaniatij bolsze net,
                  > to jest eto i jest twojo osnownoje zaniatije.

ZXnajesz chto, welikij czecznskij wozd' ;-)), mne by ochen' hotelos'by chtoby u
                  menja nie bylo nikakich zanjatij, no, k sozaleniju, prihoditsja esze i w Univere
                  zanjatija westi i sisadminom rabotat' ;-))))

> Kak nazywajetsa twoja dolznost,treplo dezurnoje,

A na koj huj tebe , izvini, moja dolznost' ? Napiszi snaczala swoju, a potom
                  (mozet) ja tebe otweczu ;-))

> ja w etoj stranie nahozus dobryh neskolko let,i nikto nikogda
                  > peredo mnoj ne wypendriwalsa tak kak wypendriwajutsa na etoj stranice,

W "etoj" znachit w Polshe,, tak? A jesli s toboj tak wypendriwajutsja, to widimo
                  chtoto s toboj nie w porjadkie ;-))) Zal mnie tebja zemljak kawkazec (ja wed' s
                  sewkawkaza (Rostow) ;-)))

> a otsiuda wywod,eto wsio twoja kapella.

Ne w kurse cho ty tut tol'ko chto smorozil... no ja tut poka chto odin oshiwajus'
                  bez kontory ;-))))
                  U tebja nawernoje manija presledowaniaj - ONI WEZDE ;-))))

> Objasniu tebe po punktam

Nakonecto !!! ;-)))

> 1.my czeczency

A my Rosjanie (i ty poka toze ;-)))

> 2.my musulmanie

A ja ateist i protiw was muslimow nifiga nie imeju ;-)))) U menia s polduzyny
                  koreszej muslimow: Tatary, Dagestancy i daze odin Tunezijec (muzik chto nado!!!)

> 3.u nas mnogo druzej,oni Polacy

U nas esze bol'sze - power' mnie ;-))) A teper' was (czeczencow) tut tol'ko nemoj
                  nie prokljal... SAm znajesz za chto...

> 4.i kstati hristianie i katoliki

Jesli ty nie w kurse (nu wsez taki muslim ;-))), to ja ob'jasnju: hrestianie -
                  eto obszeje nazwanije katolikow, prawoslawnych, protestantow, baptistow,
                  swidetelej Ijegowy itd. t.k. hristianie - eto ludi werujusije w iisusa Hrista.
                  Teper' ponjal? ;-))

> 5.dla nih my gotowy sdelat oczen mnogoje

Daaaa? A chto naprimer ? ;-)) Wahabizm w szkolah wwesti ? ;-))))

> 6.I oni dla nas

Ty chto s luny swalilsja ? ;-D Ili eto twoja terapija awtotrningowaja ? ;-)))
                  Nu jesli tebe tak legche... ;-D
                  Za terrorystow chechenskich szczas daze lomaneogo grosha nie dadut ;-)))

> 7.palni sebie w lob iz swojego tabelnogo psm

1. Chto takoje psm ? ;)
                  2. Eto parenjok tebe pora iz berdanki zastrelit'sja - widno po etomu postu, chto
                  zit' tebe nadojelo - nigde uze ty nikomu nie nuzen ;-))) Skazy gde twoja mogila -
                  mozet cwetochki prinesu ;-))))

> 8.a toboj zajmiotsa Szurik

Sluszaj pacanionok, skl'ko tebe let ot rodu? potomu kak bazar u tebja gdeto na
                  urownie 12-14 letniego sopljaka.

> Allahu Akbar

Alejkum assalam ;-)))

• Gość: kavBaca Re: Priwet Kolbasa ;-)) IP: *.t17.ds.pwr.wroc.pl 01.02.02, 13:08

Gość portalu: Misza napisał(a):

> Gość portalu: KavBaca napisał(a):
                    >
                    > > Priwet ruskaja skatina Misza,
                    >
                    > Zdorowa czeczenski inteliget Kolbasa
                    >
                    > > ty dumajesz ty odin umny,
                    >
                    > Nieee, poczemuze, wed' jest' eshe w mire takije akademiki kak ty ;-))
                    >
                    > > ty ne wypendriwajsa tam
                    > > a to gliadisz gdenibud w wpsz wstretisz Saszku.
                    >
                    > Prosti bratiszka, chtoto ja tebja nie ochen' ponjal, chto eto za bred?? ;-)
                    >
                    > > Speranski,haha, a ja Puszkin.
                    >
                    > Nu nie znaju kakoj ty Puszkin ;-) , a - ja Mihail Mihaijlowich Speranskij (poln
                    > yj
                    > tezka grafa Speranskiego - pierwogo reformatora Rosii))
                    > Mozesz mnie werit' ili net... twoj biznes.. pasport pokazalby, no ty wed' udral
                    >
                    > za granicu, a nie zachiszajaes rodinu - TRUSSSSSSSSSS NESCHASTNYJ za tebja baby
                    > i
                    > deti wojewat' dolzny a ty sjebalsja i jeszo imejesz naglost' chtoto pizdet'???
                    > ;-
                    > ))
                    >
                    > > Pridurok ty,tebe silno hotelos rabotat w fsb
                    >
                    > Nie hotelos' i to po neskolkim prichinam, a zato druzej w etoj org. imeju....
                    >
                    > > podozdika,a mozet ty odin iz teh komu dal pinka Palubicki,
                    >
                    > izwini ja "nie odin iz teh" :-)))
                    >
                    > > wed ty postojanno torczisz na etom site,u tebia zaniatij bolsze net,
                    > > to jest eto i jest twojo osnownoje zaniatije.
                    >
                    > ZXnajesz chto, welikij czecznskij wozd' ;-)), mne by ochen' hotelos'by chtoby u
                    >
                    > menja nie bylo nikakich zanjatij, no, k sozaleniju, prihoditsja esze i w Univer
                    > e
                    > zanjatija westi i sisadminom rabotat' ;-))))
                    >
                    > > Kak nazywajetsa twoja dolznost,treplo dezurnoje,
                    >
                    > A na koj huj tebe , izvini, moja dolznost' ? Napiszi snaczala swoju, a potom
                    > (mozet) ja tebe otweczu ;-))
                    >
                    > > ja w etoj stranie nahozus dobryh neskolko let,i nikto nikogda
                    > > peredo mnoj ne wypendriwalsa tak kak wypendriwajutsa na etoj stranice,
                    >
                    > W "etoj" znachit w Polshe,, tak? A jesli s toboj tak wypendriwajutsja, to widim
                    > o
                    > chtoto s toboj nie w porjadkie ;-))) Zal mnie tebja zemljak kawkazec (ja wed' s
                    >
                    > sewkawkaza (Rostow) ;-)))
                    >
                    > > a otsiuda wywod,eto wsio twoja kapella.
                    >
                    > Ne w kurse cho ty tut tol'ko chto smorozil... no ja tut poka chto odin oshiwaju
                    > s'
                    > bez kontory ;-))))
                    > U tebja nawernoje manija presledowaniaj - ONI WEZDE ;-))))
                    >
                    > > Objasniu tebe po punktam
                    >
                    > Nakonecto !!! ;-)))
                    >
                    > > 1.my czeczency
                    >
                    > A my Rosjanie (i ty poka toze ;-)))
                    >
                    > > 2.my musulmanie
                    >
                    > A ja ateist i protiw was muslimow nifiga nie imeju ;-)))) U menia s polduzyny
                    > koreszej muslimow: Tatary, Dagestancy i daze odin Tunezijec (muzik chto nado!!
                    > !)
                    >
                    > > 3.u nas mnogo druzej,oni Polacy
                    >
                    > U nas esze bol'sze - power' mnie ;-))) A teper' was (czeczencow) tut tol'ko nem
                    > oj
                    > nie prokljal... SAm znajesz za chto...
                    >
                    > > 4.i kstati hristianie i katoliki
                    >
                    > Jesli ty nie w kurse (nu wsez taki muslim ;-))), to ja ob'jasnju: hrestianie -
                    > eto obszeje nazwanije katolikow, prawoslawnych, protestantow, baptistow,
                    > swidetelej Ijegowy itd. t.k. hristianie - eto ludi werujusije w iisusa Hrista.
                    > Teper' ponjal? ;-))
                    >
                    > > 5.dla nih my gotowy sdelat oczen mnogoje
                    >
                    >
                    > Daaaa? A chto naprimer ? ;-)) Wahabizm w szkolah wwesti ? ;-))))
                    >
                    > > 6.I oni dla nas
                    >
                    > Ty chto s luny swalilsja ? ;-D Ili eto twoja terapija awtotrningowaja ? ;-)))
                    > Nu jesli tebe tak legche... ;-D
                    > Za terrorystow chechenskich szczas daze lomaneogo grosha nie dadut ;-)))
                    >
                    > > 7.palni sebie w lob iz swojego tabelnogo psm
                    >
                    > 1. Chto takoje psm ? ;)
                    > 2. Eto parenjok tebe pora iz berdanki zastrelit'sja - widno po etomu postu, cht
                    > o
                    > zit' tebe nadojelo - nigde uze ty nikomu nie nuzen ;-))) Skazy gde twoja mogila
                    > -
                    > mozet cwetochki prinesu ;-))))
                    >
                    >
                    > > 8.a toboj zajmiotsa Szurik
                    >
                    > Sluszaj pacanionok, skl'ko tebe let ot rodu? potomu kak bazar u tebja gdeto na
                    > urownie 12-14 letniego sopljaka.
                    >
                    > > Allahu Akbar
                    >
                    > Alejkum assalam ;-)))
                    >

Zdrastwuj Treplo
                    Ja wizu wy szutnik-batenka,jesli ty dejstwitelno iz -Rostowa ty menia prekrasno
                    ponial,bred nie bred,soplak ne soplak.Zasisial li ja swoiu rodinu,i zasisiaju li
                    ja jejo
                    sejczas,i kak zasisiaju : )-nie twojo sobacje delo,ty bolsze trepis he he pro
                    szkwal,pro granit pro russian power,komu nado tot tebia sluszajet,
                    naschot czeczenskih teroristow- a ty bratuha licemieeeer,
                    cio szlangoj prikidywajeszsa,ty ze lubisz pro oruzije pizdet(wziato iz twojego
                    leksikona),psm-pistolet samozariadny malogabaritny(kstati oczen horoszy)neuzeli
                    tebe ne dali licznogo oruzija,ty lejtenant ili kto?
                    TY cwetoczki prinesiosz,ostriak samouczka,prinesi prinesi,mozet twoiu znamenituju
                    familiiu dopiszut k spisku drugih vipow -rudenka,goridowa i t.d.,bojec newidimogo
                    fronta,a poka eto ja pinki rozdaju twoim ruskim bratiam
                    Ty umny pridurok,no dialektiki menia uczit ne nado,bibliju i wsio ostalnoje ja
                    znaju ne huze twoiego.
                    Nashot lomanyh groszej kotoryh niktoby za nas ne dal,ok,pust budet tak,;)eto wed
                    toze
                    ne twoj sobacij interes.
                    Peredawaj priwety Swoiemu sosiedu Geroiu Rossii-Budanowu.
                    Ty kazetsa pisal czto tebe zal menia zemlaka kawkazca,wot chto ja tebie skazu-
                    ptica- pozalej sebia i swoih,kogda tak proizojdiot-koncitsa wojna
                    Priznaju czto u was tut toze jest druzja-a znajesz kto w osnownom-staryje
                    komunisty iz pzpr,rukowodstwo skinhedow,i czast deriowni kotoraja wsio nadejetsa
                    czto budet s wami targowat selhozproduktami(bednyje ludi,zabyli czto im lukin
                    skazal)i wsio,strasznaja prawda,net?Tak czto rabotaj negr-sonce jeszo wysoko.

• Gość: Misza Na posledok IP: *.ic.ru 02.02.02, 18:23
                      ) Zdrastwuj Treplo

I tebe dobrogo zdorowja, balabol

)Ja wizu wy szutnik-batenka, jesli ty dejstwitelno iz -Rostowa ty menia
                      ) prekrasno ponial, bred nie bred, soplak ne soplak.

Jezli ty imel wwidu WPSZ (Wyszaja Politszkola) , to ona uze let edak 10
                      nazywajetsja Juridiczeskoj Akademijej ;-))

) Zasisial li ja swoiu rodinu,i zasisiaju li ja jejo
                      ) sejczas,i kak zasisiaju : )-nie twojo sobacje delo,

a ladno, ladno - nie nerwniczaj tak ;-) ato eshe udar chwatit ot naprjagu...
                      goriachij czeczenskij junosza ;-))
                      Potom menja nazowut ubiejcoj niewinnych czeczencow ;-))) Uz nie na "wolnym" li,
                      s pozwoleniaj skazat', "Kavkaze" ljamku tjanesz? Da - esze odin podwig dla
                      welikogo naroda czeczenskogo !, esze odin den' prozit nie zrja! - chas so
                      smechu pomru.. ;-D Kak goworitsja - ponarozala strana idiotow - wek nie
                      rashlebajt'... luchsze w Polsze jerundoj stradaj chem w Inguszetii nasz chklem
                      lopat' ;-))

) ty bolsze trepis he he pro szkwal, pro granit pro russian power,

A-a-a bratiszka, wizu chto ty stal uze moim fanem... nu chtoz - inogda nie
                      pomeszajet drugish chemunibud' pouchit' ;)

) komu nado tot tebia sluszajet,

Wot iimenno - kto chochet - tot pojmiot, a gorbatogo, kak izwestno, tylko
                      mogila isprawit :)

) naschot czeczenskih teroristow- a ty bratuha licemieeeer,

Ndaa? Eto w chem ze pozwolte sproasit milejszyj ? Kstati, nakonecto nazywajem
                      wechi swoimi imenami - teroristy oni i w Afrike terroristy, chto kstati Zorik
                      Bush skoro dokazet (Sudan, Somali itd ;-))

) cio szlangoj prikidywajeszsa, ty ze lubisz pro oruzije pizdet
                      ) (wziato iz twojego leksikona)

Ach, nu konechno ze - wasze wysokoblagorodie takimi uzasnymi slowami nie
                      pol'zujetsja ;-D

) psm-pistolet samozariadny malogabaritny(kstati oczen horoszy)neuzeli
                      ) tebe ne dali licznogo oruzija,ty lejtenant ili kto?

Eeech... nnie chotel ja prosto zemljaka opuskat' priludno ;).. Oshiboczka
                      wyshla, towarisz czeczenec - tabelnym oruzijem oficerow armii jawliajetsja PM
                      (dumaju chto znajesz czto eto takoje :)), a oficerow Specnaza i FSB
                      (niekotorych otdelow FPS) - APS - Awtomaticzeskij Pistolet Steczkina
                      A etot tipa chto-to wrode pistoleta, nawernoje serjozno ispol'zujetsja tol'ko
                      babami i temi kto streliajet w spinu (t.k. wes malyj i sprjatat' legko), no kak
                      wizu u waszego brata czeczena on dostatoczno popularen - s chego by ? ;-))

) TY cwetoczki prinesiosz, ostriak samouczka, prinesi prinesi,mozet twoiu
                      znamenituju
                      ) familiiu dopiszut k spisku drugih vipow -rudenka,goridowa i t.d.

Cwetochki to byli na twojej mogile ;-)) U nas w Rostoqwie bol'szoje muslimskoje
                      kladbisze - mozet tam twoi koresza lezat ? ;-)) Ty tam sebe mesteczko jesze nie
                      podyskal? A wasze-to u was sidja choronjat - mesta mnogo nie nado ;-))))

) ,bojec newidimogo fronta,a poka eto ja pinki rozdaju twoim ruskim bratiam

Wizu-wizu kak ty ich rozdajesz ;-)) Eto w pol'sze to? Niu-niu, tak derzat' ! :)
                      Mozet cherez paru wekow chto-nibud' poluchitsja ;-))

) Ty umny pridurok,

"Umny pridurok" - eto woobszeto oksimoron ;-)) tak ze kak "choroszyj czeczen"
                      ili "czeczenskij partizan" ;-))

) no dialektiki menia uczit ne nado,bibliju i wsio ostalnoje ja
                      ) znaju ne huze twoiego.

Da uz znajesz ;-D Jesli ty takze znajesz koran, to izwestno poczemu tebja
                      soslali w Polszu - chtob semju nie pozoril ;-))))))) Ili ty tam uze weru
                      smenit' reszil i papoi rimskim stat' sobralsja? Polnyj wperiod! ;-))

) Nashot lomanyh groszej kotoryh niktoby za nas ne dal,ok,pust budet tak,;)

Tak bylo, jest' i dolgo jesze budet ;-))

) eto wed toze ne twoj sobacij interes.

Koneczno - ja wed w Rosii zywu, a nie w POlsze - eto twoja czernaja zadnica
                      dolzna wertetsja kak uz na skoworodke, chtoby tebe skiny w etu samuju zopu kol
                      osinowyj ne wsadili ;-D

) Peredawaj priwety Swoiemu sosiedu Geroiu Rossii-Budanowu.

KOneczno - pri perwoj ze wozmoznosti ;-)) Kstati, nie o tom bazar, no koli ty
                      sam naczal...
                      Ja liczno znaju Wiktora Kazancewa (imejem s nim obchich xoroshich znakomych -
                      poznakomili)
                      i jego semju - byl daze u niego doma paru raz.
                      Tak wot on goworit, chto chego by tam Maschadow z Zakajewym nie kombinirowali
                      (toze mnie welikije kombinatory ;-)) to i tak wsech na odnom suku powesjat sasm
                      znajesz za chto ;-)))

) Ty kazetsa pisal czto tebe zal menia zemlaka kawkazca,wot chto ja tebie skazu
                      ptica-
                      ) pozalej sebia i swoih, kogda tak proizojdiot-koncitsa wojna

Wojna to konchitsja - et-ta toczna.. [(c) Soldat Suchow iz "Solnca pustyni" ;)]
                      tol'ko wot ty uze w rodnyje storony nie wernieszsja (jesli koneczno zachochesz -
                      w chem ja lichno sumlewajus' ;-D )
                      Skol'ko weriowochke nie wits'ja to wse rawno koniec budet... terroristom
                      chehowskim ;-D

) Priznaju czto u was tut toze jest druzja-a znajesz kto w osnownom-

Ty wri da nie zawirajsja - nie wydawaj zelajemoje za dejstwitel'noje ;-))
                      Chital nawernoje badanie opinii publicznej pered wizitom Putina? A jesli niet,
                      to napomniu chto 40% nazywajut Rosian partnerami a 30 - druzjami. A za was
                      tol'ko 10 maloletnich idiotow rusofobow wyszlo flagami pomachat' 20 sekund...
                      hahaahahah (pomnisz kak naszi parni iz policii opustili ich ponize plintusa ? ;-
                      )) Tam wam i mesto! ;-))
                      Chto bolit chuwstwo sobstwennogo dostoinstwa ? Tak-to zemljaczok ;-)) Sdelaj
                      parnisza eksperiment jesli nie werisz (ili boiszsja? ;-)): Sprosi na etom (ili
                      na kakom inom polskom - wprost np.) forumie "Komu Wy POlacy wiecej
                      sympatyzujecie : Rosjanom czy Czeczenom?" Chto slabo balobol ? potomu kak
                      tol'ko mozet 20% iz oproszennych skazet chto oni was "toleruja" i w luczszem
                      sluchaje tol'ko 30% _IZ NICH_ skazet chto "lubit" ;-))) Takaja ona prawda -
                      gor'kaja no niezgibajemaja... sad but true...
                      A skazochki pridumywat' kazdyj kawkazec mozet... A te kto was "lubit" to tol'ko
                      naionalisty, rusofoby i mozet parochka pidarasow-pacyfistow i baranow-
                      globalistow (izwinite barany za strawnenie... nie hotel was obidet' etim
                      srawneniem ;-)) - klewaja kontorka - nichego nie skazesz ;-))) Hehe

) budet s wami targowat selhozproduktami(bednyje ludi,zabyli czto im lukin
                      ) skazal)i wsio,strasznaja prawda,net?

"Prawda" ? Pro Lukina - soglasen, a pro "strasznuju(U-u-u-u-u-iu) prawdu" ty
                      uze bredit' nachal... Sowsem oglupel parenek...:( wylej sebe na golowu wederko
                      wody kolodeznoj - ato sowsem plocho z chajnikom ;-))

) Tak czto rabotaj negr-sonce jeszo wysoko.

Nu ja tebja poka za negrilu nie schitaju - nie bud' takim kritichnym iz-za
                      swojej pjatej tochki - nu temnowata nemnogo (nie twoja eto wina a papimami -
                      poskobli nemnogo napilnikom - kak nowaja blestet' budet!!! ;-)) Ato chut' chto -
                      srazu negr...
                      Abizaisz paaanimais', da, wes narod czeczesnkij ;-)))

А теперь пару слов без протокола
                      Как я уже говорил - ни имею нифига против чеченцов, мне их даже жаль. Т.к. до
                      1990 года это была в меру спокойная республика с университетами, театрами итд.
                      Мой приятель из Грозного г
                      • Gość: Misza Re: Na posledok IP: *.ic.ru 02.02.02, 18:26
                        А теперь пару слов без протокола
                        Как я уже говорил - ни имею нифига против чеченцов, мне их даже жаль. Т.к. до
                        1990 года это была в меру спокойная республика с университетами, театрами итд.
                        Мой приятель из Грозного говорит, что их класс был очень дружным, хотя там
                        учились и русские и чеченцы и ингуши..) А потом кое кому (типы вроде тебя) все
                        обломали - "свободы" типа захотелось, а скорее всего исламизма и
                        националистического тоталитаризма - на хера было наших граждан угнетать после
                        1991 а?, Вот теперь и расхлебываете (т.е. не _вы_ - кто удрал на запад и в
                        Турцию) а нормальные люди) то дерь мо которое _вы_ заварили... Так то великий
                        освободитель чеченского народа...

Так что все что хотел я сказал, а больше лясы с тобой точить не намерен...
                        смысл стремится к нулю

Миша

• Gość: muslimek porucznik z FSB, kolega Miszy... IP: 213.25.26.* 30.01.02, 20:09
            Porucznik z FSB?
            U nas trudno spotkac porucznika ze sluzb specjalnych.
            Nie kazdy ma takich kolegow.

Co do praw kobiet w krajach muzułmańskich, wiele kobiet jest bitych i
            ponizanych, co myslisz, ze bede klamal i cos gloryfikowal.
            brzydze sie klamstwem.
            Ale wole jechac na wakacje do kraju muzulmanskiego, i to wcale nie ze wzgledu
            na religie, niz do twojej lapowkarsko-skorumpowanego kraju, gdzie beda
            probowali wyciagac ode mnie lapowke i doic dolary, ile wlezie.
            W Azji przynajmniej maja troche szacunku dla turystow, choc sa biedniejsi od
            was.
            U was malo jest szacunku dla czlowieka.

• Gość: Misza Wielkie dzieki ;-))) IP: *.ic.ru 30.01.02, 22:56

> Porucznik z FSB?

A co myslales ze w FSB od razu zostaja majorami ? LOL ;-D
              Najpierw trzeba pare lat popracowac na "brudnej robocie"...

> U nas trudno spotkac porucznika ze sluzb specjalnych.

Sadze ze w ogole nie da sie spotkac, bo sa "niezauwazalne" ;-)))

> Nie kazdy ma takich kolegow.

Dzieki. Mam kilka i to bnie tylko z Rosji...

> Co do praw kobiet w krajach muzułmańskich, wiele kobiet jest bitych i
              > ponizanych, co myslisz, ze bede klamal i cos gloryfikowal.

Dzieki ze masz rozum zeby nie zaprzeczacz - swoja droga zawsze uwazalem ci za
              rozsadnego czlowieka (chociaz czasem ]wygladalo inaczej ;-))

> Ale wole jechac na wakacje do kraju muzulmanskiego, i to wcale nie ze wzgledu
              > na religie, niz do twojej lapowkarsko-skorumpowanego kraju,

Fajnie! Ale 99% Rosjan, Polakow, i w ogole Europejczykow mysli jak ja: lepiej w
              Rosji niz z muslimami ;-)))
              Zeby wszystko bylo jasne: nigdy nie mialem nic przeciwko muslimom (zaproponowano
              mi nawet robic doktorat w Syrji... rozwazam taka propozycja... ale nie chcialbym
              trafic pod Amowskie bomby ;-))))

> W Azji przynajmniej maja troche szacunku dla turystow, choc sa biedniejsi od
              > was.

U nas tez maja szacunek do turystow, a ze Ciebie to tak zle potraktowali, to
              chyba niestety Twoja wina... zapytaj innych ludzi - ktorzy jechali jako turtsty
              do nas - maja zupelnie inne "dane". Do tegio mam wiele znajomych, co po powrocie
              z krajow muzulmanskich tez mieli ciezkie wspomnienia, i to nie tylko z pogody :-
              ))))

> U was malo jest szacunku dla czlowieka.

Zalezy dla jakiego czlowieka ;-))

Do tego wiesz sam ze w Afganie, Tadzykistanie, Libanie czy Indonezji moga Ci
              zabic tylko za pare dolcow.. i nie mow mi ze w Arabnii czy Bahrejnie jest
              inaczej - tam jest ropa i ludzie sa bogatsze niz kilkadzis. lat temu. A wowczas
              to byl jeden wielki balagan...

>
              >

Pzdr.
              Misza
              • Gość: muslimek łassalamu alejkum IP: 213.25.26.* 05.02.02, 17:12
                Mowiac o wakacjach myslalem o krajach tj. wasz sojusznik Iran, Pakistan
                (polnocny, bo na poludniu bywa niebezpiecznie), Syria, Maroko, Jordania, Egipt,
                Turcja, Mali itp.
                W Rosji spotkalem Amerykanow, Polakow, Anglikow i wszyscy mieli jakies problemy
                z wyludzaniem lapowek, a to podczas rejestrowania sie na policji, a to w hotelu.
                Szkoda, bo chetnie zobaczylbym Rosje, jest co ogladac, gdyby tylko bylo tak
                przyjemnie i bezpiecznie jak np. w Czechach (polecam).
                Co do roznic w naszych pogladach, ja nie tez jestem wielbicielem zadnych
                fundamentalistow i rozumiem wasze obawy wzgledem Czeczenii, ale przeciez tu nie
                chodzi o islam tylko o rope. Chcialbym tez, zeby kazdy narod mogl zyc w
                niezaleznym panstwie, czy to Rosja, czy Czeczenia czy kto inny.
                Poza tym nie wierze, ze armia rosyjska nie łamie praw człowieka, a w końcu pod
                hasłem obrony tych praw tam wyruszyła.
                pozdrawiam
                m.

• Gość: Misza Re: łassalamu alejkum IP: *.ic.ru 05.02.02, 17:58

> W Rosji spotkalem Amerykanow, Polakow, Anglikow i wszyscy mieli jakies problemy
                  > z wyludzaniem lapowek, a to podczas rejestrowania sie na policji, a to w hotelu

Wszystko co ,owisz jest prawda w 1000% ale nie myl korupcje politykow z narodem.
                  U nas od tej polityki ludzie stradaja znacznie wiecej... A szkoda ze nie poznales
                  normalnych zwyklych Rosjan...

> Szkoda, bo chetnie zobaczylbym Rosje, jest co ogladac, gdyby tylko bylo tak
                  > przyjemnie i bezpiecznie jak np. w Czechach (polecam).

Dzieki. Moja mama lubi Prage, wiele razy tam byla. Chce kupic tam mieszkanie, bo
                  jest tansze niz w Moskwie - serio!

> Co do roznic w naszych pogladach, ja nie tez jestem wielbicielem zadnych
                  > fundamentalistow i rozumiem wasze obawy wzgledem Czeczenii, ale przeciez tu nie
                  > chodzi o islam tylko o rope.

Chodzi o wszystko: rope, genocid wobec czeczenskich Rosjan, napady na Dahestan,
                  porwanie ludzi na niewolnikow, "export przestepczosci", wahabizm i wiele
                  innego... Nie bardz jednostronny - ropa w koncu jest wsdzedzie w Rosji (no
                  prawie ;-))

> Chcialbym tez, zeby kazdy narod mogl zyc w
                  > niezaleznym panstwie, czy to Rosja, czy Czeczenia czy kto inny.

Gdyby tak bylo to RF rozpadla by sie na 100 kawalkow i bylo 100 razy gorzej niz w
                  Jogoslawii - popatrz na nastrojenia Gruzji, Azerbajdzanu, Baltyku, Ukrainy itd.
                  Nap. my- kozacy mogli by przypomniec moskalom ze w latach 1929-1930 zabito okolo
                  4 mln. kozakow i nasza nacja praWIE ZGINELA, PODOBNE ZARZUTY MIELI by Tatary,
                  Baszkiry, Idngusze, Dagestancy, Czeukci, i wiele innych , bo w kazdym panstewkie
                  do wladzy by dosszli nacjonalisty i radykaly - i co wtedy by bylo lepiesj ????
                  Pomysl tyroche bardziej strategisznie a nie badz idealista, bo na takiego mi
                  wygladasz (nic w tym zlego, ale...)

> Poza tym nie wierze, ze armia rosyjska nie łamie praw człowieka, a w końcu pod
                  > hasłem obrony tych praw tam wyruszyła.

Ktoz ci powiedzial ze "obrony tych praw tam wyruszyła" ? ;-)) TO jest operacja
                  antyterrorytyczna, a twej formulirowki nigdy nie slyszalem ;-))

Pozdrawiam
                  Misza

> pozdrawiam
                  > m.
                  >

• Gość: Marcin Re: Jak Rosja walczy z bandytami.... IP: 212.244.106.* 01.02.02, 15:59
            Witaj Misza
            przeniosłeś się widzę w inne miejsce, na mój tekst na temat twojego traktatu
            nie raczyłes odpowiedzieć (Rosjanie o Polsce...) jakbys nie pamiętał.

Chciałbym ci zadać jedno pytanie. czy nie prościej by było opuścić Czeczenię
            którą Rosja po ciężkich walkach zajęła pod koniec XIX wieku?
            Co do terroryzmu i wojen nie ma się co spierać.
            Ataki terrorystyczne jak i wojny zawsze pociągają za sobą ofiary są straszne.
            Ale powiedz mi czy nie prościej byłoby ułożyć sobie stosunki z Czeczenią(jako
            niepodległym państwem) tak jak np. z Armenią(specjalnie podaje ten przykład)
            • Gość: Misza Sorry IP: *.ic.ru 01.02.02, 18:25
              Gość portalu: Marcin napisał(a):

> Witaj Misza

CZesc

> przeniosłeś się widzę w inne miejsce, na mój tekst na temat twojego traktatu
              > nie raczyłes odpowiedzieć (Rosjanie o Polsce...) jakbys nie pamiętał.

Nie mam czasu odpowiadac dokladnie na wszystkie posty, a odp. na Twoj post musi
              byc naprawde dluuuga ;-)) Do tego nie b. rozumiem Twoj p. widzenia nt. Rosji -
              czasem jestes za a czasem przeciw :-) Na rzeczowe fakty Saszi nic nie
              opdpowiedziales...

>
              > Chciałbym ci zadać jedno pytanie. czy nie prościej by było opuścić Czeczenię
              > którą Rosja po ciężkich walkach zajęła pod koniec XIX wieku?

Ktorko - NIE, a jezeli nie krotko - to naprawde dlugo tlumaczyc...

> Ale powiedz mi czy nie prościej byłoby ułożyć sobie stosunki z Czeczenią(jako
              > niepodległym państwem) tak jak np. z Armenią(specjalnie podaje ten przykład)

Armenia - to na szczescie nie CZeczenia - czeczenow nigdize na kaukazie nie
              lubia - bo w ciagu 500 lat to byli najwieksze bandyci i smiecie Kawkazu :(
              A z Ormianami to my zawsze kolegowalismy i uratowalismy oy genocydu Tureckiego. U
              nas w Rostowie mieszka okolo 100 tys. Ormian - 150 lat temu oni zbudowali pomnik
              Katarzynie za to w Rostowie - mam wiele bliskich przyjacieli Ormian a z
              Czeczenow niestety tylko jednego - da i ten uciekl z CZeczni w 1992 roku :((

Misza

• Gość: Marcin Re: Sorry IP: 212.244.106.* 05.02.02, 15:15

> Gość portalu: Marcin napisał(a):
                >
                > > Witaj Misza
                >
                > CZesc
                >
                > > przeniosłeś się widzę w inne miejsce, na mój tekst na temat twojego trakta
                > tu
                > > nie raczyłes odpowiedzieć (Rosjanie o Polsce...) jakbys nie pamiętał.
                >
                > Nie mam czasu odpowiadac dokladnie na wszystkie posty, a odp. na Twoj post musi
                >
                > byc naprawde dluuuga ;-)) Do tego nie b. rozumiem Twoj p. widzenia nt. Rosji -
                > czasem jestes za a czasem przeciw :-)
                Nie jestem za ani przeciw po prostu wspomniałem kilka wydarzeń np. pakt
                Ribbentropp -Mołotow, to nie jjst punkt widzenia na temat Rosji, mnie interesuje
                jaki jest stosunek Rosjan do tego faktu na przykład.

Na rzeczowe fakty Saszi nic nie
                > opdpowiedziales...

No nie, sasza próbuje porównać zniszczenie Nowogrodu przez Moskwę w 1478 roku do
                rekonkwisty czyli walki Hiszpanów z muzułmanami. Nie uważasz że to głupie ( nie
                mówię kompromitujace) porównanie, kogo on chciał tam porównać do muzułmanów
                Moskwę czy Nowogród? Chyba on sam nie wie.
                Co do obozów jenieckich w Tucholi, Szczypiornie itp., uważam że jeżeli popełniano
                tam zbrodnie to należy wszcząć śledztwo.
                I tyle.
                nigdy nie zaprzeczałem że takie obozy istniały.
                Natomiast mówienie że to były obozy koncentracyjne no wybacz.
                Ale może będzie śledztwo IPN i zobaczymy.
                Całe nieporozumienie wynikło z tego że Sasza wyobraża sobie że ja coś uważam ,
                pisał coś o żydach , a ja o nich nic nie pisałem , pisał że uważam że śmierć
                Rosjanina mnie mało obchodzi. ja niczego takiego nie napisałem.

>
                >
                > >
                > > Chciałbym ci zadać jedno pytanie. czy nie prościej by było opuścić Czeczen
                > ię
                > > którą Rosja po ciężkich walkach zajęła pod koniec XIX wieku?
                >
                > Ktorko - NIE, a jezeli nie krotko - to naprawde dlugo tlumaczyc...

długo tłumaczyć. Przecież Rosja wcześniej zajęła Gruzję i Armienię niż czeczenię
                byo to chyba w 1859(jeśli się nie mylę) potem było jeszcze powstanie
                Szamila.Rosja tam jest bardzo krótko.
                Rozumiem szlaki handlowe, Ropa naokoło , może duma nie wiem ale nie prościej by
                było ułożyć sobie stosunki z małym ale niepodległym państwem.
                Taka sytuacja jak teraz wzmacnia tylko radykalny Islam.

> > Ale powiedz mi czy nie prościej byłoby ułożyć sobie stosunki z Czeczenią(j
                > ako
                > > niepodległym państwem) tak jak np. z Armenią(specjalnie podaje ten przykła
                > d)
                >
                >
                > Armenia - to na szczescie nie CZeczenia - czeczenow nigdize na kaukazie nie
                > lubia - bo w ciagu 500 lat to byli najwieksze bandyci i smiecie Kawkazu :(

śmiecie Kaukazu?????????????

• Gość: Misza Re: Sorry IP: *.ic.ru 05.02.02, 17:59

> śmiecie Kaukazu?????????????

To opinia dowolnego mieszkanca Kaukazy niezaleznie od nacji... Sad but true...

>

• Gość: Marcin Re: Sorry IP: 212.244.106.* 12.02.02, 12:31

> Gość portalu: Marcin napisał(a):
                    >
                    > > śmiecie Kaukazu?????????????
                    >
                    > To opinia dowolnego mieszkanca Kaukazy niezaleznie od nacji... Sad but true...

True?
                    Well, cóż może okupacja ich zepsuła.
                    Każdy powinien mieszkać w swoim państwie nie wiem dlaczego nie możesz tego
                    przyznać.
                    A tak poza tym każdy zdaje sobie sprawę z zagrożenia ze strony islamu, ale wydaje
                    mi się że w ten sposób nic nie osiągniecie cały czas będą latać te gruzy ileś
                    z trumnami i po co wam to, tylu Rosjan już zginęło.
                    Nie lepiej przyjeżdżać do Polski(nawet handlować, albo w celach turystycznych,
                    albo w innych???????????
                    pozdr
                    Marcin

>
                    > >
                    >

• Gość: Misza Nie rozumiem... IP: *.ic.ru 12.02.02, 14:35

CZy jestes naiwny czy jaj sobie robisz ;-))

> True?
                      > Well, cóż może okupacja ich zepsuła.

W innym posci napisalem wyjasnienie. Ale powtorze - to Rosjai ZSRR (sila
                      oczywiscie) zrobila z CZecznii kulturalny w miare osrodek - zbudowalismy teatry,
                      uczelni (nawet Uniwersytety), szkoly, szpitale... a opinia o "smieciach" zlozyla
                      sie 100-300 lat temu kiedy oni stali na poziomie dzis. Afganistanu...

> Każdy powinien mieszkać w swoim państwie nie wiem dlaczego nie możesz tego
                      > przyznać.

Przyznaje, ale ja ich nie wyganiam z Czeczni - na odwrot Rzad prosi CZeczenow
                      wrocic do republiki bo 50% CZeczenow mieszka w Rosji.

> A tak poza tym każdy zdaje sobie sprawę z zagrożenia ze strony islamu, ale wyda
                      > je
                      > mi się że w ten sposób nic nie osiągniecie cały czas będą latać te gruzy ileś
                      > z trumnami i po co wam to, tylu Rosjan już zginęło.

Myslisz sie. Tutaj tyle wszystkiego namieszalo ze lepiej zaplacic zyciem
                      kilkuset zolnierzy niz kilkusettysiecy cywili... Taka jest logica polityki
                      swiatowej. Patrz Israel, Turcje czy np. Irlandie Pln.

> Nie lepiej przyjeżdżać do Polski(nawet handlować, albo w celach turystycznych,
                      > albo w innych???????????

A my i tak jezdzimy po calym swiecie (do Polski c prawda prawie tylko wodka i
                      paierosy ida...)

> pozdr
                      > Marcin

pozdr
                      Misza
          • wirusowymaniak Re: Jak Rosja walczy z bandytami.... 13.02.02, 15:29
            (Napisane zostalo pszez misze):"JAK _TY_ MOZESZ SADZIC O SYTUACJI NASZYCH
            KOBIET ???!!!
            Zapytaj dowolna dziwczyne w naszym kraju - i powie Ci ze jest jej tu lepiej niz
            gdziekolwiek."

To dalczego duzo kobiet z rosi wyjezdza na zachod,.
            a inaczej mowiac w moim kraju rosjanki,szukaja kontakty z niemcami,francji.
            Albo pracuja jako prostytutki na zachodzie.
            Lepiej w rosji,..jestem polany z tego tekstu,.ha ha ha (-:4
            co napisal pa misza
    • Gość: Diuna Zwracam honor PAP IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 29.01.02, 18:40
      To w sumie jedno z bardziej "obiektywnych" mediów w tym kraju.
      Popatrzmy sobie jak ten sam temat opisała nasza niezrównana "Wybiórcza"

Gazeta.pl > Wyborcza > Świat
      Raport Amnesty International o kobietach czeczeńskich

Kobiety w Czeczenii padają ofiarą gwałtów, "zaginięć", pozasądowych egzekucji -
      twierdzą obrońcy praw człowieka.

Gwałt stosowany jako forma tortury, nieludzkie traktowanie w więzieniach,
      świadome mordowanie w czasie operacji wojskowych - to niektóre ze zbrodni,
      jakich doświadczyły czeczeńskie kobiety z rąk rosyjskich żołnierzy. Swój raport
      Amnesty International oparła na zeznaniach uchodźców, zebranych w ubiegłym roku
      w obozach przy granicy z Czeczenią. Świadkowie opowiedzieli m.in. o częstych
      przypadkach gwałcenia ciężarnych Czeczenek przez rosyjskich żołnierzy.

Czeczenki są bezbronnymi ofiarami przemocy właściwie na terenie całej Rosji.
      Tylko sporadycznie zdarza się, by prokuratura zgodziła się przyjąć skargi
      ofiar. Odrębnym problemem są warunki bytowe w trzech obozach karnych, w których
      zamykane są Czeczenki. Ze względu na oddalenie rodziny tam nie docierają,
      kobietom nie zapewnia się nawet minimum sanitarnego (podpaski higieniczne muszą
      sobie same sporządzać z materacy). "Warunki w aresztach, więzieniach i obozach
      karnych są niewyobrażalne i przypominają czasy stalinowskie: charakteryzują się
      zatłoczeniem, brakiem higieny i nieludzkim traktowaniem" - pisze Amnesty,
      oskarżając władze rosyjskie, że nic nie robią, by przerwać spiralę przemocy i
      zapewnić Czeczenkom ochronę.

mak (28-01-02 16:17)

No proszę cóż za inwencja w tłumaczeniu pogratulować, ach to ci sami panowie
      tłumaczą i redagują co to się zamartwiają o wolność słowa w Rosji, no tak chyba
      lepiej zainteresujmy się własnym podwórkiem bo jest co robić

• schone Re: Zwracam honor PAP 29.01.02, 21:30
        Musieli byc w szkole prowadzonej przez propagandzistow CNN, bo to wierna kopia
        tej szczekaczki CNN.
      • Gość: muslimek Re: Zwracam honor PAP IP: 213.25.26.* 30.01.02, 19:44
        Skoro chcesz sie tylko interesować swoim podwórkiem, to jest dla Ciebie
        forum "Kraj", tu jest forum dla zainteresowanych światem.
        A może tylko ty masz prawo wypowiadać o sprawach międzynarodowych, a nie ci
        panowie z PAP i GW?

• Gość: Wlodek Re: Zwracam honor PAP IP: 10.131.129.* 30.01.02, 20:08

> Skoro chcesz sie tylko interesować swoim podwórkiem, to jest dla Ciebie
          > forum "Kraj", tu jest forum dla zainteresowanych światem.
          > A może tylko ty masz prawo wypowiadać o sprawach międzynarodowych, a nie ci
          > panowie z PAP i GW?
          >

W sumie te czeczenki wystarczyloby tylko ukamienowac i juz byloby w zgodzie z koranem, czyli humanitarnie... (ooopppsss .. zartowalem :-)
          Kazda przemoc jest zla.. Niestety rosjanie beda teraz robic co chca skoro wszyscy inni ciagle tylko pieprza o osamie i jego bazie.. :-((( Z trzeciej strony pewnie sie boja, ze im ten islam na poludniu federacji jeszcze kiedys okiem wyjdzie... z czwartej strony niech muzulmanie podskocza chinczykom....
          Nie zrobia tego bo sie boja... Czyli jak zwykle obroncy praw czlowieka krzycza tam, gdzie nie ma sie czego bac... Takie wybiorcze prostesty.... Z piatej strony jakos trudno mi uwierzyc w obroncow praw czlowieka posród muzułmanów.... No ale w sumie racja - rojanie robia źle. I to nie tylko czeczenom, ale w dłuższej perspektywie sami sobie....
          • Gość: muslimek Re: Zwracam honor PAP IP: 213.25.26.* 30.01.02, 20:14
            Nie mozna nikogo kamienowac, to straszne, czesc muzulmanow twierdzi, ze to OK.
            Ale wielu sie z tym nie zgadza.
            Boja sie we Rosji islamu, ale znowu Czeczeni maja prawo do wlasnego panstwa, ja
            tez bym nie chcial miec stolicy w Moskwie.
            Obrancy praw czlowieka posrod muzulmanow - co w tym dziwnego?
            Myslisz, ze mi sie te bomby hamasu podobaja, bo zamachowiec ma Koran w rece? I
            nigdy sie nad tym KOranem nie zastanawiał, wystarczyło, co mu opowiedzieli
            koledzy?

• Gość: Wlodek Re: Zwracam honor PAP IP: 10.131.129.* 30.01.02, 23:18

> Nie mozna nikogo kamienowac, to straszne, czesc muzulmanow twierdzi, ze to OK.
              > Ale wielu sie z tym nie zgadza.
              > Boja sie we Rosji islamu, ale znowu Czeczeni maja prawo do wlasnego panstwa, ja
              >
              > tez bym nie chcial miec stolicy w Moskwie.
              > Obrancy praw czlowieka posrod muzulmanow - co w tym dziwnego?
              > Myslisz, ze mi sie te bomby hamasu podobaja, bo zamachowiec ma Koran w rece? I
              > nigdy sie nad tym KOranem nie zastanawiał, wystarczyło, co mu opowiedzieli
              > koledzy?

Tak rozumiem... a Kaszubi też by chcieli miec stolicę w Wieżycy, górale w Zakopanem, Ślazacy w Katowicach, mniejszośc bialoruska w Hajnówce, a ukrainska w Przemyślu... nie mówiac już o Niemcach, którzy chcieliby miec stolicę w Opolu...

Pytanie: dlaczego berberowie w Tunezji nie maja swojej własnej stolicy np. w Tozeur albo Matmata, tylko w Tunisie...? Przecież oni sa rdzennymi mieszkancami Tunezji, podobnie w Maroku, Libii, Algierii itp. itd. etc.

Dalej: czemu Laponczycy nie maja swojej stolicy w Laponii tylko w Sztokholmie?? Czemu Wyspy Owcze nie maja stolicy w Torshavn, tylko w Kopenhadze i musza do stolicy latac samolotem, albo płynac statkiem....
              Albo serbowie w Niemczech - czemu nie maja swojej stolicy w Bautzen/Budziszyn, tylko w Berlinie?
              Albo celtowie w Bretanii, dlaczego maja stolice w Paryzu...

W kazdym panstwie europejskim zyja dziesiatki roznych narodowosci i jakos potrafia pokojowo zyc w jednym kraju... W jaki sposob???
              Ano taki, ze sa to ludy inteligentne i po prostu potrafia zyc w zgodzie i w pokoju z innymi.

Co do muzulmanow, to istnieja tylko obroncy praw muzulmanow, ale nie obroncy praw czlowieka - to sa dwie totalnie rozne rzeczy... Warto byloby, gdyby muzulmanie potrafili wzniesc się ponad swoje malutkie uprzedzenia i nienawiśc (lub częściej zwykła niechęc)...
              Wszyscy na to czekamy.....
              • muslimek Re: Zwracam honor PAP 01.02.02, 13:37
                Ja też. Choć znam trochę muzułmanów, którzy nie maja żadnych uprzedzeń. Ale
                takich jest mniejszość, dlatego może ich nie spotkałeś.
                Co do mieszkania w jednym kraju, to wszystko zależy od podziału dochodu
                narodowego, preferencji regionalnych itp. Cywilizowany kraj, tj. Francja, to
                rozumie, ale i tak mają co chwila bomby na Korsyce, w Bretonii. Podobnie
                Hiszpania.
                Ja tam w życiu nie chciałbym mieć stolicy w Moskwie, nie chciałbym zyc w Rosji
                i rozumiem tych, którzy też nie mają na to ochoty. Rosja to nie Europa, życze
                im, żeby kiedyś w niej byli.

• palesz Re: Zwracam honor PAP 01.02.02, 15:39
                  muslimek napisał(a):

> Ja też. Choć znam trochę muzułmanów, którzy nie maja żadnych uprzedzeń. Ale
                  > takich jest mniejszość, dlatego może ich nie spotkałeś.
                  > Co do mieszkania w jednym kraju, to wszystko zależy od podziału dochodu
                  > narodowego, preferencji regionalnych itp. Cywilizowany kraj, tj. Francja, to
                  > rozumie, ale i tak mają co chwila bomby na Korsyce, w Bretonii. Podobnie
                  > Hiszpania.
                  > Ja tam w życiu nie chciałbym mieć stolicy w Moskwie, nie chciałbym zyc w Rosji
                  > i rozumiem tych, którzy też nie mają na to ochoty. Rosja to nie Europa, życze
                  > im, żeby kiedyś w niej byli.
                  >
                  Co ty tu jeszcze robisz muslimku pierdolo...y!!! Miałeś być na Kaukazie z pomocą
                  dla twoich braci w wierze! Aha pewnie załatwaiłeś u Putina amnestię dla
                  wszystkich kobiet w ciąży - dobiłeś targu TY nie pojedziesz a ON ją udzieli!
                  Skutecznie, bardzo skutecznie. Hmm ale kto pośredniczył w kontaktach między TOBĄ
                  a Kremlem czyżby FSB? MUSLIMEK AGENTEM KREMLA - JA PIERDOLĘ!!!
                  • Gość: muslimek Prowokatorek? IP: 213.25.26.* 01.02.02, 17:38
                    Dobrze sie czujesz,stary?
        • Gość: Diuna Re: Zwracam honor PAP do muslimka IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 30.01.02, 22:19
          Chciałeś fakty i je dostałeś i co obraziłeś się na mnie czy na te fakty?
          Zarówno Gazeta Wyborcza jak i PAP nie są obiektywne, manipulując faktami i dla
          sformułowania takiej konkluzji wystarczy tylko pobieżna analiza publikowanych
          przez nie materiałów. Nie ma w tym nic nowego ani nadzwyczajnego tak było, jest
          i będzie. Moim zdaniem takim jedynym w miare obiektywnym medium na świecie jest
          BBC, bo potrafią za państwową kasę zrobić materiał w kórym rzetelnie i w
          oparciu o fakty krytykuje się rząd i sojuszników (jak chociażby w rewelacyjnym
          moim zdaniem cykl "Moral Combat - Kosovo War" ). Mają taką pozycję, że nikt
          się za to na nich nie obraża ale na ogół rzetelnie przedstawiają racje obu
          stron. Może do tego trzeba dorosnąć, moim zdaniem idziemy w złą stronę. Drażni
          mnie przede wszystkim jedno, schizofrenia tych naszych dziennikarzy którzy
          krytykują innych za to co sami robią pozując jednocześnie (GW) na źródło
          wszechwiedzy i prawdy absolutnej. W dobie internetu jest to po prostu śmieszne.
          Przecież bez problemu można zweryfikować ich "rewelacje". Oczywiście trudno
          ograniczyć rolę tak dużego dziennika jak GW tylko do podawania suchych faktów,
          niewątpliwe jest to znaczące miedium opiniotwórcze ale bez "przegięć". A
          dlaczego forum świat i Czeczenia tu po prostu "przegięcia" są największe.
          • palesz Re: Zwracam honor PAP do muslimka 01.02.02, 15:33
            Gość portalu: Diuna napisał(a):

> Chciałeś fakty i je dostałeś i co obraziłeś się na mnie czy na te fakty?
            > Zarówno Gazeta Wyborcza jak i PAP nie są obiektywne, manipulując faktami i dla
            > sformułowania takiej konkluzji wystarczy tylko pobieżna analiza publikowanych
            > przez nie materiałów. Nie ma w tym nic nowego ani nadzwyczajnego tak było, jest
            >
            > i będzie. Moim zdaniem takim jedynym w miare obiektywnym medium na świecie jest
            >
            > BBC, bo potrafią za państwową kasę zrobić materiał w kórym rzetelnie i w
            > oparciu o fakty krytykuje się rząd i sojuszników (jak chociażby w rewelacyjnym
            > moim zdaniem cykl "Moral Combat - Kosovo War" ). Mają taką pozycję, że nikt
            > się za to na nich nie obraża ale na ogół rzetelnie przedstawiają racje obu
            > stron. Może do tego trzeba dorosnąć, moim zdaniem idziemy w złą stronę. Drażni
            > mnie przede wszystkim jedno, schizofrenia tych naszych dziennikarzy którzy
            > krytykują innych za to co sami robią pozując jednocześnie (GW) na źródło
            > wszechwiedzy i prawdy absolutnej. W dobie internetu jest to po prostu śmieszne.
            >
            > Przecież bez problemu można zweryfikować ich "rewelacje". Oczywiście trudno
            > ograniczyć rolę tak dużego dziennika jak GW tylko do podawania suchych faktów,
            > niewątpliwe jest to znaczące miedium opiniotwórcze ale bez "przegięć". A
            > dlaczego forum świat i Czeczenia tu po prostu "przegięcia" są największe.

W pełni cię popieram do tej pory najchętniej słucham BBC - w trakcie akcji
            w Kosowie tylko tam dało się słyszeć jakieś wątpliwości i głos drugiej strony.
            Cała reszt - to typowe wiadomości czasu wojny + chore interpretacje pana
            Milewicza. Cześć Diuna!
            • Gość: muslimek Wraz z mniejszymi wpływami Rosji IP: 213.25.26.* 01.02.02, 17:41
              coraz więcej filorusów na forum.
              Bardzo ładnie.
              Ja tam wolę słuchać USA z ich "kłamstwami".
              • palesz Re: Wraz z mniejszymi wpływami Rosji 02.02.02, 21:21

> coraz więcej filorusów na forum.
                > Bardzo ładnie.
                > Ja tam wolę słuchać USA z ich "kłamstwami".

Pierdol sie muslimku, ty agencie KGB!
                • Gość: muslimek OK, czeczenski wahabito IP: 213.25.26.* 05.02.02, 12:53
                  przystales juz do swoich kumpli talibow?

• Gość: Diuna Jak Ameryka walczy z bandytami IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 11.02.02, 18:25
                Świat
                IAR, dk /2002-02-11 09:11:00

Amerykanie torturowali afgańskich więźniów

Afgańczycy schwytani w zeszłym miesiącu przez amerykańskich żołnierzy byli
                torturowani - piszą amerykańskie dzienniki: The Washington Post i The New York
                Times.

Mężczyźni - ofiary przesłuchań prowadzonych przez Amerykanów w bazie w
                Kandaharze twierdzą, że bito ich mimo protestów i wyjaśnień że nie są talibami
                i że zatrzymano ich przez pomyłkę. Pentagon przyznał, że wywiad dostał fałszywą
                informację i że zwolnionych w czwartek 27 Afgańczyków trzymano 16 dni w
                więzieniu przez pomyłkę.

Amerykanie zaatakowali pozycje rzekomych talibów i bojowników al-Qaidy w
                Uruzganie 24 stycznia. Podczas ataku na szkołę i miejscowy urząd zginęło co
                najmniej 15 mieszkańców miasteczka a jeden Amerykanin został ranny.

Ujętych 27 Afgańczyków, głównie pełniących obowiązki policjantów, poddano
                ostrym przesłuchaniom. Kilku z nich dotkliwie pobito. Komendanta miejscowej
                prorządowej policji, skopano, łamiąc mu żebra.

Gubernator prowincji twierdzi, że Amerykanie wiedzą, kto wprowadził ich w błąd
                i że odpowiedzialni za kolejny, omyłkowy atak na niewinnych ludzi powinni
                zostać surowo ukarani.

• Gość: JOrl Re: Zwracam honor PAP do muslimka IP: *.dip.t-dialin.net 01.02.02, 17:35
            Gratuluje za ten dowod kretactw mediow. Dla mnie nic nowego, ale moze pewnym
            ludziom da do myslenia.
            Pozdrowienia
    • Gość: proCzecz Do Miszy IP: *.leczna.dialup.inetia.pl 02.02.02, 23:57
      Jak Misza odpowiesz na to że rosyjska organizacja praw człowieka "Memoriał",
      Sergiej Kowaliow czy niezależni dziennikarze rosyjscy potwierdzają że wojska
      federalne
      dopuszczają się łamania praw człowieka i to na ogromną skalę.
      Jedynie władza na Kremlu ma odmienne zdanie i wszystkie ośrodki informacji
      z nia związane.
      Piszesz że większość Czeczenców chce normalnie żyć i w związku z Rosją.
      Ja znam sporo Czeczeńców w Polsce.Zgadza się chcą normalnie żyć ale nie w
      związku z Rosją.Sądzę że 90% Czeczeńców chce być nieżależnymi od Rosji.
      Jakieś 5% to ludzie którym wszystko jedno a pozostałe 5% to kolaboranci.
      Więc nie lej tu ludziom wody że Czeczeńcy chcą być zależni od Kremla
      bo wybory w 1996 roku i 60% przeszło głosów na Asłana Maschadowa
      potwierdza że jest dokładnie inaczej.
      • Gość: muslimek Nawet pokojowi Litwini uciekli od ruskich.... IP: 213.25.26.* 05.02.02, 12:57
        Jak tylko była okazja, to wszyscy chętnie się poodłączali.
        Co mówić o klerkich ludach Kaukazu, skoro nawet bardziej spokojne i podobne
        kulturowo do Rosji narody (Litwnini, Łotysze, Ukraińcy) wybrały swoją drogę.

• Gość: Misza Re: Nawet pokojowi Litwini uciekli od ruskich.... IP: *.ic.ru 05.02.02, 17:59

> Jak tylko była okazja, to wszyscy chętnie się poodłączali.

No to oto mi przeciez chodzilo ;-))

www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?
          dzial=0511&forum=SWIAT&wid=951096&aid=1011056&rep=2

> Co mówić o klerkich ludach Kaukazu, skoro nawet bardziej spokojne i podobne
          > kulturowo do Rosji narody (Litwnini, Łotysze, Ukraińcy) wybrały swoją drogę.

• Gość: Paul Misza machnij na nich reka nie warto sie meczyc;-) IP: 208.130.54.* 11.02.02, 18:40
            Kazdy myslacy, wie kedy sobie robisz jaja (zwykle, hehehe) i domysla sie chyba
            ze jakas "inwazja" nikomu ze strony Rosji nie grozi;-)). Oni mysla ze wojny
            dalej prowadzi sie karabinem, ze Rosjanie to "dzicy", a Amerykanie
            to "imperialisci". Prawda jest taka, ze kazdy chce zarobic, a zarabiac sie nie
            daje jak jacys nawiedzeni strzelaja na oslep i podkladaja bomby. Tak wiec zycze
            Rosji i kazdemu innemu cywilizowanemu krajowi spokojnego robienia pieniedzy,
            pozbycia sie megalomanow-antyglobalistow i podrzegaczy-bojownikow o wolnosc-
            terrorystow. Semper Fi,
            Paul
            • Gość: Misza To raczej dla potrzymywania formy ;-))) IP: *.ic.ru 11.02.02, 23:30
              Gość portalu: Paul napisał(a):

Bo inaczej strace "skills" ;-))

> Kazdy myslacy, wie kedy sobie robisz jaja (zwykle, hehehe)

;-)) Poczucie humory - to jest to co odruznia czlowieka od malpy ;-))

> i domysla sie chyba
              > ze jakas "inwazja" nikomu ze strony Rosji nie grozi;-)).

Przypomnial mi sie zart : "To ze nie jestes juz paranoikiem nie znaczy ze ONi za
              toba nie sledza" ;-))))) Zawsze beda ludzie ktorzy beda sadzili katefgoriami z
              100 -200 lat...

> Oni mysla ze wojny
              > dalej prowadzi sie karabinem, ze Rosjanie to "dzicy", a Amerykanie
              > to "imperialisci".

Czasem nawet odwrotnie ;-))

> Prawda jest taka, ze kazdy chce zarobic, a zarabiac sie nie
              > daje jak jacys nawiedzeni strzelaja na oslep i podkladaja bomby.

Wlasnie. Nie da sie spokojnie bzines robic ;-) Terrorysatow i chuliganow do
              wiezienia

> Tak wiec zycze
              > Rosji i kazdemu innemu cywilizowanemu krajowi spokojnego robienia pieniedzy,

Tobie i USA tez ;-))

> pozbycia sie megalomanow-antyglobalistow

SA nudne...

> i podrzegaczy-bojownikow o wolnosc-
              > terrorystow.

Wszytko to jedna banda - ci same jaja tylko widok od boku ;-)))

> Semper Fi,

Semper Fi

> Paul

Misza
            • Gość: muslimek Re: Misza machnij na nich reka nie warto sie meczyc;-) IP: 213.25.26.* 13.02.02, 11:28
              Problem Pawle w tym, że nie każdy może zarobić, na tym polega też kawał
              ekonomii, jak dzielić zyski, podział zysków może byc taki, że ty dostaniesz
              figę z makiem, a ktoś, kto ma więcej siły dostanie wszystko. Być może, gdyby
              nie ci bojownicy o wolnośc i krzykacze o prawach człowieka, byłbyś po bozemu
              chłopem pańszczyźnianym, o ile nie miałbyś szczecia urodzic sie jako
              arystokrata. Tu nie chodzi o doktrynerstwo antyglobalistow, czesc z nich to
              krzykacze, zgoda, ale chodzi o podzial kasy. Gdyby moskwa dzielila kase fair
              pomiedzy republiki, to ZSRR istnialby do dzis. A jesli nie dzieli fair, to sie
              nie dziw walkom o niepodlegość Czeczenów.
              salam

• Gość: Misza A skad wiesz jak Moskwa dzielila zyski ? ;-)) IP: *.ic.ru 14.02.02, 01:39

> Gdyby moskwa dzielila kase fair
                > pomiedzy republiki, to ZSRR istnialby do dzis.

POdaj prosze swoje zrodla z ktorych cierpasz informacje o dzieleniu dochodow
                ZSRR za chocby 1960-1985. Jezeli masz swoja informacje z sufitu to nie wciskaj
                kitu innym...

Misza

> A jesli nie dzieli fair, to sie
                > nie dziw walkom o niepodlegość Czeczenów.

Do tego kazda republika dostawal proporcjonalnie swemu udzialowi w wspolnej
                ekonomice, zapotrzebowaniom oraz innycm czynnikom. Musisz tez wiedziec ze do
                Kaukazu pompowano wiecej pienedzy niz do innych poludniowych rejonow Rosji
                (RSFSR), bo ich "stan wejsciowy" byl znacznie nizszy od innych rejonow ZSRR...

> salam

POka
                Misza

• Gość: muslimek Do JORLa IP: 213.25.26.* 13.02.02, 15:20
      Drogi JORLu!
      Co prawda odpowiedziałem powyzej na Twoje posty, prezentując mój punkt
      widzenia, jednak zapomniałem dodać, że sprawa powojennego sojuszu Polski z
      Rosją nie może być rozpatrywana z punktu widzenia obiektywnych korzyści,
      których możnaby wymienić wiele, co zresztą często robisz. Zgadzam się, że w PRL-
      u nastąpił duży skok cywilizacyjny.
      Zawsze należy miec na względzie alternatywy, jako kierownik przedsiebiorstwa
      masz tego swiadomośc. Nie jest świetnym interesem inwestycja 500 dolarów o
      zwrocie 100 dolarów, jesli innym projekt dałby nam zwrot 300 dolarów.
      Gdybyśmy znaleźli się w 45 roku w strefie wpływów USA, to dzis bylibyśmy
      znacznie wyzej cywilizacyjnie i gospodarczo, niż pod skrzydłami Rosji.
      Dlatego walczyliśmy z Rosją i ciagnęliśmy do USA. To, że jedni i drudzy
      przejmują większość zysków, to prawo natury (silniejszego), jednak więcej
      korzyści daje nam dziś partnerstwo (niekórzy mówią, że podporządkowanie) z USA.

• Gość: JOrl Re: Do muslimka od JOrl'a IP: *.dip.t-dialin.net 13.02.02, 18:31
        Drogi muslimek,
        nie mozna wyrywac tak sobie jakis faktow. Gdyby Polska po wojnie dostala
        sie "pod opieke" USA trzeba rozwazyc taka sytuacje calosciowo. Moze najpierw,
        ja twierdze, ze wszystko jedno czy Rosja bylaby komunistyczna czy nie, Zimna
        Wojna by byla. A jezeli nie, to tylko dlatego, ze gdyby Rosja zostala
        kapitalistyczna, bylaby slabsza jesli chodzi o przemysl (a to jest podstawa
        sily, naturalnie jak sie ma do niego surowce) niz komunistyczna. Juz to tez
        pisalem, ale powtorze, ze w czasie wojen totalnych wysokorozwiniete kraje nie
        mialy praktycznie prywatnej gospodarki tylko system nakazowo-rozdzielczy.
        Ludzie rowno co niezbedne, a reszta w produkcje wojenna. A kto nie chce czy sie
        obija "Ostfront". I to funktionowalo w tym ogromnym wysilku jaki byl potrzebny
        w czasie wojny. A system stalinowski opieral sie na takich samych zasadach. I
        dlatego byl skuteczny. Oczywiscie, jesli chodzi o jakis konkretny kierunek
        rozwoju czyli uprzemyslowienie. A Zachod zrobil to w 18 i 19 wieku.
        Niezagrozony przez nikogo, bo byli pierwsi. A co maja robic drudzy? Nie maja
        czasu! Ci pierwsi ich "zjedza". A sa o niebo madrzejsi. I maja w porownaniu do
        tych drugich ogromne zasoby. Tez madrosci. I je uzywaja, bo potrzebuja surowcow
        jak i masy robotnikow. Globalizacja sie klania. Wracajac do sytuacji Polski w
        45 roku. Jesliby miala byc pod wplywem USA, oznaczaloby to, ze Rosja by nie
        bylaby w Niemczech. Amerykanie byliby o 1,5 tys kilometrow blizej Moskwy. A
        mieli bron atomowa. Potrzebowali jeszcze tylko ze 3 lata aby miec np. ich 200 i
        by zniszczyli Rosje. Jak w banku. A wtedy USA by zapanowala nad swiatem. Nikomu
        by nie dala zrobic broni atomowej. I wtedy by sie zaczela globalizacja. Cos ja
        Rzym. Tylko, ze na calym swiecie. Ty sie zapewne usmiechasz. To by bylo fajnie.
        Coca-cola dla wszystkich. A nieprawda!. Nastapiloby na swiecie gigantyczne
        rozwarstwienie. Polska by byla dzikim krajem. Po wojnie by sie nie odbudowala.
        Jak indianie. Poczytaj sobie o Rzymie. Tacy Galowie byli przez rzymian
        traktowani jak zrodlo niewolnikow. A majac bron atomowa, panowanie nad swiatem
        Rzymu to nic w porownaniu do mozliwosci USA. I czlowiek juz taki jest. Jak nie
        ma barier to i nie ma hamulcy. Taka natura. I dlatego uwazam istnienie silnej
        Rosji za niezbedne dla ludzkosci. Bo tylko oni moga zniszczyc USA drugim
        uderzeniem.
        Tak, ze dobrze sie stalo po wojnie jak sie stalo. Szkoda tylko, ze te ostatnie
        20-30 lat w Polsce byly dosyc zmarnowane. Ale dlaczego? Dzieki "pomocy" tej
        Twojej ukochanej Ameryki. Ona propaganda, zmuszaniem do zbrojen itp. szkodzila
        tez mojemu krajowi. Z premedytacja.
        Wiesz, ja sie zastanawiam, ze to tez ma cos wspolnego z ta anglosaska
        filozofia "czlowiek czlowiekowi wilkiem". Nie chce powiedziec, ze ona jest
        nieprawdziwa. Ale istnieja tez inne. Ze ludzie razem moga tez wiele osiagnac. A
        nie przeciwko sobie. Ale to takie filozofowanie, ktore nalezaloby rozwinac. Nie
        teraz.
        Mnie dziwi, jak widzisz dzialalnosc USA w kontekscie Izraela, to ci sie ona nie
        podoba. Ale myslisz, Polska by miala lepiej? I Ci tez powiem. Ameryka jest
        silna, ale nie przesadzajmy. I postawienie na nia sie dla Polski
        najprawdopodobniej zle skonczy. A jesli myslisz, ze system w Polsce wprowadzony
        tak jest dobry, to cos mi sie wydaje, ze mimo posiadania dzieki komunie narodu
        wyksztalconego, nie bedzie w Polsce tak dobrze, jak sie spodziewasz.
        Przytaczasz tez federalizm Niemiec. Czlowieku, federalizm polega tez na pomocy
        obszarom nizej rozwinietych przez wyzsze. Nie ma w Niemczech jakis szczegolnych
        bogactw. Ale gdyby, powiedzmy w jakim landzie bylaby ogromna ropa, to taki
        land, wedlug Ciebie (jak sugerujesz Czeczenia) moglby sie oddzielic. Bo po co
        sie ma dzielic, prawda? A nieprawda! Nie wolno. I prawo zwiazkowe lamie prawo
        landu. Tak jest w kontytucji. A jak nie to sila zbrojna.
        Nie wszystko, ale na razie.
        Pozdrowienia

• Gość: muslimek Re: Do muslimka od JOrl'a IP: 213.25.26.* 14.02.02, 15:03
          Mam nadzieje, ze jednak Rosja dogada sie z USA, bo wojna atomowa to byłby
          koszmar.
          Co do sojuszy, to zawsze lepiej miec sojusznika troche dalej niż przy granicy,
          bo wtedy dochodzi rywalizacja regionalna i sojusz jest mniej czysty.
          Co do analogii Rzymu i USA, to jestem przekonany, że "tyrania" USA nad światem
          spowodowałaby duże zróżnicowanie władzy i majatku wewnątrz spoleczenstwa USA,
          przez co społeczeństwo amerykańskie stałoby się pierwszą ofiarą tej tyranii.
          Jest tam jednak na tyle dużo tradycji demokratycznych i wolnościowych, że sami
          Amerykanie mają swój rząd na oku. Dlatego jestem daleki od demonizowania
          Ameryki, nadal najbardziej demokratycznego kraju na świecie.
          Co do aglosaskiej wilczej rywalizacji, to chyba nie nalezy z tym przesadzac,
          jest tam wiele organizacji społecznych i Amerykanie potrafia się organizować.
          Jak mówią podręczniki do nowej ekonomii, efektywność jest m.in. funkcją norm i
          zasad, jako człowiek religijny uważam, że współpraca i pomoc jest konieczna, a
          jesli w jakimś kraju ona zaniknie, to jest on skazany na upadek. USA na razie
          nie upada, nadal się rozwija, co świadczy o dobrej współpracy między jego
          obywatelami. Daj Boże Rosji i Polsce takiej współpracy obywatelskiej.
          Oczywiście i w USA nie wszystko przebiega właściwie, ale to problem konkretnych
          ludzi, żaden system nie jest idealny i musi byc nastawiony na rozwój.
          A wracajac do kwestii niewolnictwa, to obecny kapitalizm w wersji amerykańskiej
          mi odpowiada, bo ma jasne zasady i jest bardzo nastawiony na grę fair. Jestem
          oplacany za moja prace, bo w ten sposob daje mojemu pracodawcy wieksze zyski (o
          dziwo, tak jest), niz gdybym dostawal mniejsze pieniadze i szukal lepszych
          mozliwosci pracy.
          Jesli jestesmy nastawieni na rozwoj, to sie przebijemy, nawet w Rzymie, gdzie
          niewolnicy zostawali Cezarami, wazne sa jednak instytucje, dajace furtki
          rozwoju zawodowego. Ameryka ze swoim kapitalizmem daje swoim pracownikom takie
          mozliwosci, inne kraje - mniej...
          pozdrawiam

• Gość: Misza Re: Jak Rosja walczy z bandytami.... IP: *.ic.ru 15.02.02, 17:18
      Witam
      Patrzac na przyklad JOrla chcialbym tez napisac swoje zdanie na temat
      Czeczni ;-)) Nie jest to moze dzielo sztuki, ale postaram sie byc obiektyeny ;-
      )))
      Dzis wiele osob ( w tym ja) uwaza ze Rosja musiala dac suwerennosc CZeczenii w
      1991 jak to zrobila w przypadku

republik bylego ZSRR. Ale przypomnijmy sytuacje w Rosji w 1991 roku... ZSRR
      rozpadl sie, republiki radzieckie

zostali suwerennymi panstwami. W wielu z nich powstali poldiktatorskie rezymy
      lub nacjonalistyczne. Zaczeli

sie zbrojne konflikty miedzy panstwami lub miedzy etnicznymi gruppami w tych
      panstwach. Rowniez w niektorych

rejonach Rosji powstali nacjonalistyczne organizacji, majace na celu oderwanie
      tych rejonow od Rosji. W tej

trudnej sytuacji Moskwa miala dwa wyjscia:
      I) Dac tym rejonom suwerennosc
      II) Sprobowac dogadac sie z nowymi "chanami" w rejonach zeby byli lojalni
      Moskwie (jak np. Islam karimow w

Kalmykii...)
      III) Zostawic wszystko jak jest... i miec nadzieje ze wszystko wroci do
      normy...

Bo wowczas u Rosji bylo million roznych wewnetrznych problemow. Istnialo
      powazne niebezpieczenstwo ze w

panstwie wybuchnie wojna domowa. (Patrz putcz 1993). W 1991 roku Dudajew nie
      wygladal na szczegolnie

nacjonalistyzcnego i antyrosyjskiego lidera ( wporownaniu z innymi republikami
      Kaukazu...) i dlatego Elcin

wybral wariant #3.
      Wszystko zeczywiscie moglo wrocic do normy gdyby nie to co wydarzylo sie
      pozniej. Dudajew (byly radziecki

general awiacji, ktory walczyl w Afganie) zaczal prowadadzic agressywna
      antyrosyjska polityke. Rozpuscil

milicje, na wszystkie stanowiska posadzil swoich krewnych lub najblizszych
      ludzi. Zaczal militaryzacje

republiki: stworzyl kilka polowychoddzialow na czele ktorych stali ludzie
      ktorzy nienawidzieli Rosjie bardziej

niz OBL USA (Bracia Basajewy, Radujew i inni) i wykonywali rozne terrakty na
      poludnie Rosji (w tym w Rostowie

i Kislowodskie). Juz nie wspominajac afere z podrobionymi czekami, przez
      ktore okradl Rosje na kilka milionow

dolarow. Zaczela sie niepochamowana dyskryminacja ludnosci rosyjskojezycznej.
      Rosjan mordowano, okradano,

gwalcono na oczach calego swiata, ale nikt tym na "Zachodzie" specjalnie nie
      przejmowal (widze jawna analogie

z Kosowem, gdzie byli "dobre" uciekinerzy i "zli"). Pozniej wylilo sie to w
      masowa ucieczke Rosjan z

CZeczenii. Pozostala tylko mala gruppa ludzi - w wiekszosci stare i
      najbedniesze ludzie, ktorzy nic nie mieli

lub nie mieli gdzie uciekac...
      W takiej sytuacji Moskwa zaczela wyprowadzac wszystkie wojska z Czeczenii,
      sprzet i to najbardziej Dudajewa

wkurzylo, bo on liczyl sie na to ze te czolgi i aviacjia trafi do niego... To
      ze ten sprzet musial by

wykorzystany przeciwko Rosji nie jest zadna tajemnica - i Dudajew i Basajew
      wiele razy o tym mowili. W planach

Dudajewa bylo zniszczenie Rosji od zewnatrz, uzywajac wszystkich sposobow,
      terrakty i powietrzne ataki (bo on

liczyl ze Rosja zostawi jemu polk strategocznych Tu95...).
      Z tego widac ze odlaczenie CZeczni w tym przypadku bylo b.
      niebezpiecznym "wyjsciem", bo wowczas wszystko

moglo potoczyc sie wedlug 3 scenariuszy:
      1) Najbardziej wiarygodny
      Gen. Dudajew totalnie zmilitaryzowal by panstwo i z idea
      zjednoczenia "Wielkiej Iczkerii" zaczal by dzialac

oddizlami polowuymi w Dagestanie i Inguszetii podobnie do UCK w Kosowie
      (sytuacja jest podobna, bo na pocz.

1991 roku w tych republikach byli silne nacjonalistyczne separatyczne
      nastrojenia - a propos: w Inguszetii

prezydentem jest tez general"Afganiec" Ruslan Auszew...). W tej sytuacji
      Rosja by okazala by sie na grani

wojny domowej i chaosu. Atakowac Czeczenie juz nie mogla (bo nie jestesmy USA
      zeby atakowac obce panstwo ze

wlasnych interesow...), a walka z oddzialami bojowymi Czeczni, Dagestanu,
      Inguszetii itd. majacych wsparcie i

bazy wojskowe w suwerennej CZeczni i Gruzii, wparcie logistyczne, polityczne,
      militarne i wojskowe ze strony

krainy, Polski, USA, Afganistan i innych pansw arabskich - bylo by kilka razy
      barziej krawe, straszne i...

kosztowne. Gorzej niz etraz w CZeczni i na pewno gorzej iz w Afganistanie 1979-
      1989.
      W wyniku tej niewyobrazalnie krwawej wojny (Jugoslawia i Afganistan to
      kwiatki...) albo Rosja rozpieprzyla

by przez ataki nuklearne caly polnocny kaukaz (w razie ostaniej mozliwosci i
      gdyby do wladzy doszli by

wojskowe - czego bym wcale nie zdziwil sie...), albo Rosja rozpadla by sie na
      drobne (no nie az tak drobne

;-)) kawalki, wojujace miedzy soba (niech ktos nie mysli ze bylo by spokojnie -
      popatrzcie na rzez Chorwatow i

Serbow, lub na Naddniestrze, gdzie wowczas w latach 1991-1993 brutalnie
      walczyli Ukraincy, Rosjanie i

Moldawanie, czy konflikt Gruzin, Osetin i Abchzow...) Jednosc narodowa
      istnieje tylko do chwili gdy narod

czuje swoje jednosc... Rozwal Rosji rozbil by ta jednosc na zawsze. Jako
      przyklad podam ze u nas w Rostowskoj

oblasti (kraju donskich kozakow) od razu powstali nacjonalistyczne organizacje
      kozackie, majace na celu

stworzenie Wolnej Donskiej Kozackiej Ziemi (jak tego chieli kozacy podczas
      wojny domowej, po ktorej zabito 4

mln. kozakow i nacja kozakow zostala prawie zniszczona :( ). W Rostowie
      utworzyli Wojsko Donskich Kozakow

(korpus), do ktorego ida officery Armii Rosyjskiej, bo tutaj placa wiecej,
      sluzysz ze "Swoimi" i masz fajnie

tytuly "esaul", "ataman", "sotnik"... Kilka moich przyjacieli officerow sluza
      w tym korpusie (proponowali mnie

rowniez, ale po tym jak posluchalem czego im mowia na tzw. zajeciach z
      historii, to podziekowalem i

odszedlem...). Od 10 lat Kozacy prosza na zezwolenie zeby wojsko kozackie
      mialo uzbrojenie jak "normalna"

jednostka - uzasadniaja to niebezopieczenstwem ze strony Czeczncew.
      Rzad rozwaza idee zrobienia z Kozakow srrazy granicznej jak to bylo za
      czasow caratu. Gdyby Rosja

rozpadl aby sie na kawalki to Kozacy potrzebnowali by sobie SKWO (Pln.
      Kaukazki Okreg Wojskowy -jeden z

najwiekszych w Rosji z sztabem w Rostowie) w przypadku odmowy mysle ze doszlo
      by do powstania kozakow... Jak

naddniesrze chce zabrac siebie magazyny z bronia i wuyposazeniem 9 Armii (na
      200 000 zolnierzy)...

2) Mniej wiarygodny
      W CZeczenii doszlo by do powaznej wojny domowej miedzy tejpami (rodzinami) i
      Rosujskie wojks pokowjowe

weszliby na zaproszenie jakiegos np. "Demokratycznego rzadu Respubliki
      Iczkeria", jak to jest w Tadzykistanie

i Uzbekistanie (gdzie byli wojny domowe, ktore zatrzymalo wejscie
      naszych "blekitnych kasek" i dzieki ktorym

(jak mowia sami Uzbeki i Tadzyki) w respublikach jest pokoj...). I w pierwszym
      i w drugim przypadku los

rosyjskiej mniejszosci w CZeczenii (Iczkerii ?) byl by straszny, bo Zachod nie
      wyobraza sobie "dobrych"

poszkodowanych Rosjan... Rosja zawsze sama musi dbac o interesy swych ludzi...
      tak musi byc, ale niech chociaz

nie przeszkadzaja...

3) Idealny i dlatego niewiarygodny wariant.
      CZeczenia zostaje przyjaznym Rosji panstwem i nasze narody zyja dlugo i
      szczescliwie! Fajnie... ale tylko

pomarzyc - rzad CZeczenii byl totalnie przeciwko Rosji i Rosjanom, dzieci
      wychowano na nienawisci do Rosji,

wprowadzali sie radykalne musulmanskie uczenia, a 90% etnicznych CZeczenow
      taki stan rzeczy popieralo... Moj

znajomy (na pol Ingusz n apol Rosjanin), ktory uciekl z Groznego w 1994 mowi
      ze po 1991 roku Rosjanie nie

mogli wyjsc z domu wieczorem, bo po ulicach chodzili bandy nacjhonalistycznej
      mlodziezy, ktorzy lapali Rosjan

i mocno bili (czesto zabijano). Krotko mowiac zeby bylo jasne, tak jak teraz w
      Kosowie z Serbami...

Porownanie w tym przypadku Czeczenii z Gruzia i Armenia jest nie na miejscu,
      bo te (chrzescianskie co jest

niestety wazne) panstwa maja dluga przyjazna historie z Rosja i wiele Rosjan
      • Gość: Misza Re: Jak Rosja walczy z bandytami.... CD IP: *.ic.ru 15.02.02, 17:20
        Porownanie w tym przypadku Czeczenii z Gruzia i Armenia jest nie na miejscu,
        bo te (chrzescianskie co jest

niestety wazne) panstwa maja dluga przyjazna historie z Rosja i wiele Rosjan
        nadal zyje w tych panstwach i nie

czuja zadnej dyskriminacji.

Mysle ze jasne pokazalem ze odlaczenie CZeczenii od Rosji w 1991 roku bylo
        zbyt ryzykownym i niebezpiecznym

krokiem. Dlatego Moskwa wybrala III wariant - zostawic wszystko jak jest. Bo
        na dodatek wszystkiego co

powiedzialem, w 1991 roku nie istnialo granic miedzy republikami poradzieckimi
        (nawet z baltykiem) co

spowodowalo rozpowszechnienie czeczenskiej mafii w Rosji. Taki niebezpiweczny
        sasiad musial byc oddzielony

dobrze strzezona granica (co kosztowalo by okolo 1 mlrd. USD). Co i tak nie
        dalo by wiekszych rezultatow, bo

Gruzia tez nie miala z nami granic... Wiecie chyba dorze stan gospodarki RF na
        poczatku 1992 roku... o zadnym

wydaniu 1 mlrd USD nie bylo mowy, juz nie mowiac o zaniedowoleniu Rosjфт z tej
        zdrady Rosjan w CZeczenii i

zamieszek w subiektach federacji ("CZym jestesmy gorsi od CZeczenow ?")... Nie
        wiem czy wybor Jelcyna byl

wlasciwy, ale napewno najmniej ryzykowny...

Ale taka pozycja "Ani mira ani wojny" doprowadzila do pogorszenia sytuacji
        (wedlug zasady Murfie'go

"Problemy pozostawione sami sobie tylko pogorszaja sie"). Sytuacja zostala
        krytyczna - Dudajew otwarcie

prowokowal Rosje na konflikt i Graczew wprowadzil wojska do republiki.
        Oczywiscie ze wszystko bylo zrobione

niezbyt przemyslane: w pierwsze dni operacji dagestanski pulk dzial
        samobierznych odmowil uczestniczenia w

operacji i duza grupa wojskowa na jednym z kierunkow natarcia trafila w
        zasadzke bez wsparcia ogniowego. Tylko

umientne dzialania gen. Rochlina (ktorego pare lat temu zabito...) i innych
        naszych officerow "afgancew"

uratowali sytuacje , bo Dudajew dokladnie wiedzial o planach Federalow (od
        Dagow) i splanowal zasadzke

(dagestanskie "zolnierze" zdradzili zgodnie z planem) i w ktorej planowal
        zniszczyc cala dywizije. Ale, jak

mowilem, nie udalo sie... Nieumiale dzialanie gen. Graczowa doprowadzili do
        pogorszenia sytuacji, duzej

nienawisci obu stron konfliktu i wielu ofiar...
        A potem zaczelo sie.. to co zacielo. Nie bede bronil naszych zolnierzy
        ktorzy czesto dzialali w sposob

niehumanny, ale chcialbym zwrocic uwage ze wszystkie wojny partizanckie,
        etniczne i religijne sa prowadzone w

takim okrotnym stylu... Jednoczesnie chce zwrocic uwage ze dalece nie
        wszystkie zolnierze rosyjskie sa

gwalcicielami i mordercami, a czeczenskie bojowniki partyzantami
        i "robinhoodami"... PO obu stronach wojna

prowadzi sie okrotnie...
        Teraz powstaje pytanie: "Dlaczego Rosja dzis nie daruje Czeczenii
        suwerennosc ?" Ropa? Wiele

proczeczenskich oratorow probuje tym wszystkim uzasadnic ta wojne (co jest,
        oczywiscie, jest zbyt powaznym

uogulnieniem.) Ropa to tylko jeden z czynnikow - nie ostatmni, ale na pewno
        nie najwaznejszy... Osobiscie

chcialbym odlaczenia CZeczenii, bo Rosja2002 to nie jest Rosja1992:
        1) Przede wszystkim: CZeczeni juz nie chca walczyc i juz nie beda z takim
        entuziamem sluchac brednie o

"Wielkiej Iczlerii" , szczegolnie po nieudanym rejdzie w Dagestan...
        2) Mamy wystarczjaca duzo kasy zeby zbudowac porzadna granice wokol CZeczenii
        3) W Czeczenii zostalo tylko kilkaset Rosjan i stosunek Czeczenow do nich jest
        normalny, bo oni razem z

CZeczenami przezywali te dwie wojny
        4) Mamy poparcie USA w walce z terroryzmem. W przypadku czegos takiego jak
        Dagestan 1998, chyba nikt nas by

nie winil w operacji antiterrorystycznej (moze nawet jak Amis, razem z innymi
        panstwami)
        5) Nie trzeba by bylo wydawac pienadze na odbudowanie republiki
        6) W republice nie zostalo zadnego uizbrojenia oprocz strzeleckiego i
        samochodowego.
        7) Niedlugo Rosja zbuduje nowy odcinek rurociagu wokol CZeczni...

Pozostaje (IMHO) tylko jedna powazna przyczyna nie odlaczania CZeczni:
        Nie chcemy przegrywac ta wojne. Gdyby wyprowadzilibysmy wojska z CZeczni, bylo
        by to co stalo po Afganistanie.

Zolnierze, ktorzy stracili na tych wojnach przyjacieli, mowili by
        siebie: "Walczylismy na darmo.. Nasi koledzy

stracili zycie bez przyczyny..." Doprowadzilo by to do demoralizacji wojska i
        duzej czesci spoleczensktwa.

Dlatego Putin nie moze p\"odlaczyc" Czeczenie teraz - gdy my de facto
        wygrywamy ta wojne i zyskujemy

przyznanie czesci CZeczenow. To jakby biegnac na maratonie 48 km i poddac sie
        na ostaniej czesci... Wiele

Rosjan tego by nie zrozumialo i nie przyjelo (...i to nie tylko wojskowi).

Pozdrawiam wszystkich

Misza
      • Gość: JOrl Re: Jak Rosja walczy z bandytami.... IP: *.dip.t-dialin.net 15.02.02, 21:25
        Kluczem do Czeczenii jest Gruzja. A Schewardnadze lawiruje. Jak sie zaczela ta
        2 Wojna Czeczenska sam czytalem w prasie niemieckij komentarze o koniecznosci
        przyjecia Gruzji do NATO. Dlaczego? Jasne. Tez czytalem, ze w Gruzji jest
        najwieksze klebowisko sluzb wywiadowczych. W czasie od 1 do 2 Wojny Cz.
        przylecialo do Groznego ca 1000 samolotow.
        A Dudajew podobno w koncu powiedzial, ze Clinton go oszukal. I niedlugo potem
        zginal jak rozmawial telefonem satelitarnym. Ja sie zastanawiam kto oplaca te
        lacza telefonow satelitarnych. A takowy ma kazdy watazka tam.
        Chociaz sie tez zastanawiam, dlaczego teraz nie daje sie zlapac tych glownych
        przywodcow, jak Maschadow itd. Takie pytanie zadal ostatnio jakis sluchacz
        Putinowi w wywiadzie jego z narodem. Odpowiedz byla wymijajaca. Ze oni sa
        zawsze w otoczeniu ludzi, ktorzy tez by zgineli. Albo wiec siedza w Gruzji,
        przy granicy, ale bezpiecznie, albo rosjanie nie uwazaja za konieczne ich teraz
        zlikwidowac. Nie wiem, ale jest to ciekawe.
        Pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka