10.02.10, 22:45
Wspominając o progresywnych...
ENO jako jeden z b. niewielu miał pełne klasyczne wykształcenie i grał muzykę
symfoniczną.
Z Ferrym stworzyli Roxy Music, potem pracowal z Robertem Frippem i Davidem
Bowie (m.in. Low). Znam niektóre jego nagrania z ok. 78 roku i jestem pod
wrażeniem (Warm Jets etc.)

Czy ktoś tu lubi i ceni Briana E.?
Obserwuj wątek
    • jo_ember Re: Brian Eno 11.02.10, 22:21
      Doceniam klasę muzyczną i wykształcenie, ale jakoś ta jego twórczość wydaje mi
      się nijaka... Ot taki ambient. Tło dźwiękowe, "music for the airports"...
      • basilisque Re: Brian Eno 08.02.11, 22:34
        Jeden z niewielu naprawdę wykształconych muzyków wśród rockmenów. Podoba mi się jego nazwisko, ono jakoś współgra z jego minimalistyczną, chłodną muzyką, kiedyś myślałem, że to pseudo, ale jest prawdziwe (tyle, że okrojone)
        https://image.allmusic.com/00/amg/cov200/drg300/g350/g35084evw40.jpg czasami sobie słucham tego
    • johnny-kalesony Re: Brian Eno 13.02.11, 00:14
      Mam jedną płytę Eno i wedle mojego rozeznania - jedna płyta wystarczy. Miałem kiedyś zamiar rozpocząć wątek na temat największych światowych sukcesów polskiej twórczości muzycznej w latach 60', której to sukcesy były naprawdę olbrzymie i które w jakiś sposb wiążą się z Brianem Eno. A ściślej - z inspiracją, która mu przyświecała. Ponieważ Eno jest kimś w rodzaju popowego sonorysty, który przenosi dokonania muzyki eksperymentalnej lat 50' i 60' na grunt twórczości bardziej przystępnej.
      Hmm ... Może właśnie przyszedł na to czas.

Pozdrawiam
      Keep Rockin'
    • dziwny_ten_swiat Re: Brian Eno 14.02.11, 19:07
      Nie mam żadnej jego płyty, ale mam "Low" Davida Bowie, którą uważam za jedną z jego najlepszych... Myślę że Eno ma w tym swój udział.
      • pomer_anya Re: Brian Eno 16.02.11, 23:27
        Co do LOw - zgadzam się - też mam i słucham. Na niej oczywiście - Warszawa, ktora podobno zainspirowała Iana Curtisa z Joy Division. Brian Eno - skomponował razem z Davidem.
      • basilisque Re: Brian Eno 15.02.12, 21:33
        Właściwie uchodzi za twórcę ambientu, ale tak naprawdę to pracował trochę na innych: Roxy Music, czy Davida Bowie. Zgadzam się, że Low jest jedną z najlepszych płyt Bowiego. Dzięki Eno. A co do "ambientu" - to bardziej odpowiada mi to co robił wtedy Mike Oldfield w cytowanym Hergest Ridge.
    • basilisque Re: Brian Eno 13.02.13, 22:47
      Ambient, muzyczka relaksacyjna. To trochę mało jak na twórcę z ambicjami. Może: lepszy jako współtwórca niż twórca samodzielny?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka