Dodaj do ulubionych

Kaci i ofiary

31.05.14, 18:01
wpolityce.pl/polityka/198562-jaruzelski-z-honorami-jego-ofiary-noca-w-przescieradle-pod-drzewem-przypominamy-relacje-z-pogrzebu-jadwigi-kolwaczyk
Gdy czyta się takie komentarze nie sposób nie zadać sobie następującego pytania - czym jest dzisiejsza Polska a właściwie Polacy - którzy w osobie swych przedstawicieli honorują człowieka który 'zasłużył' się tym że całe swoje życie krwawo i bezlitośnie zwalczał dążenia patriotycznej części społeczeństwa do budowy demokratycznego i suwerennego państwa prawa ? Czym jest to społeczeństwo jeśli nie bezładną masą - motłochem wyzutym z jakichkolwiek zasad moralnych z jakichkolwiek wartości oraz dążeń do celów wyższych - do takich celów jakie dawno osiągnęły społeczeństwa zachodnie.
Obserwuj wątek
    • dwa-filary Re: Kaci i ofiary 31.05.14, 18:37
      Czym jest to społeczeństwo jeśli nie bezładną masą - motłochem wyzutym z jakichkolwiek zasad moralnych z jakichkolwiek wartości oraz dążeń do celów wyższych -

I być może wnuki P. Jadwigi Kowalczyk buczą na cmentarzu, wrzeszczą, puszczają głośno muzykę, szarpią się itd zakłócając ciszę i spokój poległej tam p. Jadwidze Kowalczyk.
      Cmentarz jest oazą ciszy i taka banda wdziera się na cmentarz. WSTYD. Buczeć i wyrażać swoje niezadowolenie mogli na mieście, a nie na cmentarzu. Nie wiem czy widziałeś wnuka Jaruzelskiego, co im zawinił może 10 letni chłopiec. W jego twarzy było przerażenie, ale żaden nawet o tym nie pomyślał. to nie ludzie, masz rację - TO MOTŁOCH WYZUTY Z JAKICHKOLWIEK ZASAD MORALNYCH.
      PS. Nie bronię tu Jaruzelskiego, bronię cmentarz, bo to nie pierwszy incydent.
      • czarek_sz Re: Kaci i ofiary 31.05.14, 18:45
        Powiem krótko - miejsce kogoś takiego jak Jaruzelski jest w takim miejscu w jakim resortowy Żakowski widział śp Andrzeja Leppera. To dół z wapnem do którego koledzy i wspólnicy Jaruzelskiego w latach 50 tych wrzucali mordowanych przez siebie polskich patriotów.
        • dwa-filary Re: Kaci i ofiary 31.05.14, 18:56
          Ja nie pisałam o Jaruzelskim, ja pisałam o zachowaniu pseudopatiotów, zwykłej hołoty. Poza tym nie bluźnij. Nie osadzaj, bo ty możesz być osądzony. Zawsze szlachetny ????
    • tadeusz_ski.51 Re: Kaci i ofiary 31.05.14, 19:04
      Byli, są i będą. Ludzkość nic nie zrobiła w kierunku wpojenia do głów w sposób trwały zasad humanitaryzmu. Głupkowate teorie o nieuchronności kary zastąpiły sprawdzoną przez wieki praktykę, że surowość kary może "oduczyć" ludzi złych czynów. Sztandarowy przykład Skandynawii gdzie złodziejskich Wikingów oduczono kraść! Całkowicie oduczono! Można było zostawić portfel na ławce w parku a nikt go nie ruszył! Zasada "nie moje nie dotykam" była święta ale napływowi już ich znowu "uczą".
    • tadeusz_ski.51 Ciekawe jak zachowywali by się 31.05.14, 19:08
      ludzie, którym od dzieciństwa wpajano, że życie ludzkie nie ma wartości. Pokazywano przykłady mordowania ludzi i mówiono, że idea jest ważniejsza! No proszę to sobie wyobrazić i odpowiedzieć na tak postawione pytanie?
      • tadeusz_ski.51 Re: Ciekawe jak zachowywali by się 31.05.14, 19:10
        Do czego zmierzam w poprzednim poście? Ano do tego, że stosunek do ludzi i świata zależy od wychowania!
        • tadeusz_ski.51 A co do naszego podwórka, zacytuję: 31.05.14, 19:16
          Takie będą Rzeczypospolite jakie ich młodzieży chowanie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka