Gość: tatuś IP: *.opera-mini.net 10.09.09, 23:57 Od jakiego wieku można zabierać dziecko na motor? Oczywiście jako plecaczek i obowiązkowo w kasku. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: miszcztatuażu Re: Dziecko na moto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.09, 00:01 se poczytaj, pozdowionka... www.riders.pl/wacko/wakka.php?wakka=DzieciakNaMotocyklu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszcztatuażu Re: Dziecko na moto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.09, 00:03 chyba nie ma tego w linkowanym wyżej artykule, ale z tego co pamiętam minimalny wiek dzieciaka to 4 lata... Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Dziecko na moto 11.09.09, 17:11 Myslec nie kazano... Nie ma ograniczen.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: justyna Re: Dziecko na moto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.09, 11:42 Witam. Przeszukałam kiedyś kodeks drogowy pod tym kątem. Znalazłam tylko tyle, że nie wolno przekraczać prędkości 40km/h mając za pasażera dziecko w wieku poniżej 7 lat. Czyli, że można wozić teoretycznie każde dziecko. A jak skończy 7 lat to można wyciskać z nim rekordy prędkości? To jest dopiero cyrk na dwóch kółkach, no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JK Re: Dziecko na moto IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.09.09, 13:05 Nie rekordy prędkości, tylko zgodnie z przepisami!!! Pozdro;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gch10 Re: Dziecko na moto IP: *.lubzel.com.pl 17.09.09, 14:32 zgodnie z przepisami a przedewszystkim ze zdrowym rozsądkiem grzesnet.prv.pl/glowna_pliki/fotyF/IMG_0808.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Norton 70 Re: Dziecko na moto IP: 82.177.72.* 18.09.09, 09:03 Radzę Ci, daj sobie spokój. Takie fanaberie to nie w tym kraju, w którym nawet spokojnie i przepisowo jadący motocyklista bezustannie narażony jest na śmierć lub trwałe kalectwo ze strony użytkowników samochodów. Nie ma dnia żeby ktoś nie wymusił mi pierszeństwa, wyprzedził lub wyminął ocierając się prawie o mnie, zmusił do awaryjnej ucieczki na pobocze. I robią to nie tylko smarkacze w 30-to letnich BMW. Postępują tak dosłownie wszyscy, łącznie z nobliwymi panami i paniami w autach najlepszych marek. Nie dość, że użytkując w tym kraju motocykl bez przerwy narażasz siebie, to jeszcze chciałbyś wmanewrować w to dziecko ? Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Dziecko na moto 18.09.09, 19:24 Gość portalu: Norton 70 napisał(a): > Nie ma dnia żeby ktoś nie wymusił mi > pierszeństwa, wyprzedził lub wyminął ocierając się prawie o mnie, > zmusił do awaryjnej ucieczki na pobocze. Jezdzij tak żeby nikt Cie nie wyprzedzał :) Córa 10 lat, jezdzi ze mną od roku, ma komplet ciuchów, swój kask i dobre buty. Na razie ograniczam wycieczki do 40-50 km bo boje się żeby nie zasnęła. I nie przekraczam 100-110 raczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomice Re: Dziecko na moto IP: 212.91.24.* 13.10.09, 20:00 nie ma ograniczenia wiekowego.j.w. do 7 lat 40 km/h i kask z atestem (tu bywa problem z małymi rozmiarami).do 7 lat najlepiej wozić przed sobą bo masz kontrolę nad dzieckiem i w razie gdy Ci przyśnie to masz je między ramionami i położy Ci głowę na ręce)a jak jest już większe to niestety z tyłu ale jest wtedy problem jak zasypia (ewentualnie opiera się na twoich plecach)no i z tyłu częściej zasypia bo jest mniej atrakcyjnie dla dziecka.można przypiąć dziecko do siebie jakimś pasem-szelkami.można pomyśleć o sprzęcie z koszem ale to już inna bajka.jeżdzę z córką już 7 lat (gdy zaczynała miała 1,5 roku)jedyny problem to zasypianie ale przy starszym dziecku można się wyposażyć w interkom i rozmawiać w czasie jazdy lub robić częstrze postoje aby wyeliminować monotonię a co do innych pojazdów do w miarę możliwości unikać dróg szybkiego ruchu i korzystać z tras krajobrazowych(jest wolniej,bezpieczniej i ciekawiej dla podróżujących. Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Dziecko na moto 13.10.09, 23:10 Co to za rady ?? Dzieciaka, ktory zasypia nie wozi sie wcale. Ja do odpowiedzialnych nie naleze, ale nie wyobrazam sobie zabierania malego dziecka na dluzsze wyprawy niz 1-2 km... Odpowiedz Link Zgłoś
bimota Re: Dziecko na moto 17.10.09, 17:17 Konwencja Wiedenska (podbno ma pierwszenstwo nad przepisami polskimi) mowi, ze pasazer powinien jechac z tylu na dodatkowym siedzeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody1285 Re: Dziecko na moto IP: *.pools.arcor-ip.net 01.11.09, 14:22 a ja zrobilem to tak: [IMG]http://up.picr.de/3171370.jpg[/IMG] nie ma tez problemu jak zasypaija Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adaś. Re: Dziecko na moto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.09, 16:11 A do wózka bocznego nie trzeba tak przypadkiem mieć papierów? Fajny wózek, tylko lipa jak wyrosną ;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody1285 Re: Dziecko na moto IP: *.pools.arcor-ip.net 01.11.09, 22:34 jak dzieciaki wyrosna to opchne zaprzeg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adaś. Re: Dziecko na moto IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.11.09, 10:18 A to własnego projektu, czy "zapożyczonego" projektu? Bo bardzo do moto pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mlody1285 Re: Dziecko na moto IP: *.pools.arcor-ip.net 02.11.09, 18:30 to wozek holenderskiej firmy EML a przerobka odbyla sie w profesjonalnym warsztacie. Odpowiedz Link Zgłoś