Dodaj do ulubionych

etz250 czy251

24.01.04, 21:17
mam problem tego typu: jaki motorek wybrać etz 250 z 1989 czy etz251 z 1989?
Jedni znajomi mówią, ze 251 peka rama i jest bardziej awaryjna inni mowia ze
jest zwrotniejsza i dynamiczniejsza od 250. motorki sa tak samo stare ale
problem jest jedynie natury technicznej (chodzi o awaryjnosc, spalanie,
dynamike...) dziekuje z gory za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • kropelka350 Re: etz250 czy251 24.01.04, 21:37
      Na początek zastanów się w jaki sposób będziesz go eksploatował. Do turystyki
      lepsza chyba jest 250 ze względu na lepsze prowadzenie a na miasto 251 bo
      zwrotniejsza. Co do awaryjności nie powinno być zbyt dużej różnicy, 251 ma
      tarcze i zapłon elektroniczny co podnosi bezpieczeństwo i ułatwia
      eksploatację. Na ogół 250 jest tańsza mimo podobnego stanu technicznego. Wybór
      należy do ciebie
    • zyrafakonrad1 Re: etz250 czy251 25.01.04, 01:28
      Czesc!
      Jestem dumnym posiadaczem mz etz 251’89. Swój sprzet posiadam już od 7 lat w
      tym czasie przejechalem 10tys.km w tym w ostatnie wakacje 2.5tys.km. Ja jestem
      strasznie z niej zadowolony wiele już razem przezylismy. Zawsze jezdze sam i
      po około 200km się mecz może to dlatego ze mam 198 i się garbie. Jeśli bys
      wzial pasazera to może się okazac ze miejsca jest za malo dla dwojga (dynamika
      również już nie ta). Ladownosc oba motocykle chyba maja zblizona. Jeśli chodzi
      o dynamike to 251 powinna być lepsza od 250 krotsz, w koncu lzejsza. Spalanie
      ja osobiscie nie przeliczam ale na pewno sporo mniej niż 5l/100.
      Co do ramy to na swojej nie zauwazylem sladow pekania, nadal moge jechac bez
      trzymania kierownicy ale to chyba kwestia ramy (zdejmuj bak podczas ogladania
      bo możesz trafic na mine). Cieknaca pompka hamulcowa tez mnie wkurza ale w tym
      roku mam nowy patent zobaczymy.
      Ja osobiscie stawiam na 251. Miałem ja sprzedac na nowy sezon ale się jeszcze
      zastanowiam!
      Pozdrawiam i polecam:
      www.bikepics.com/members/zyrafa/89etz251/ to mój sprzet,
      www.prv251r.prv.pl kapitalna strona kumpli z 3-miasto.
      • beret11 Re: etz250 czy251 25.01.04, 17:14
        ja jestem o jakies 20 cm nizszy to chyba wszystko bedzie ok - a mam pytanie -
        to jakis zlot mz na tym zdjeciu na www.bikepics....?
    • szymon.dziawer Re: etz250 czy251 25.01.04, 11:21
      Czołem
      To nie jest dylemat moim zdaniem. Między tymi motocyklami nie ma za wielu
      różnic. Przy tych rocznikach wybierz poprostu morocykl w lepszym stanie
      technicznym.
      Pozdrówki
      Szymon
    • zyrafakonrad1 Re: etz250 czy251 25.01.04, 23:11
      to zdjecie zostalo zrobione w 2003 na zlocie w Polanowie. Co do uzywanej
      wybierz sie na zakup z kims kto sie zna na motocyklach!
      nie spiesz sie z zakupem pod wplywem chwili!
      pozdrawiam
    • hallik Re: etz250 czy251 26.01.04, 15:54
      Czesc.Do niedawna bylem wlascicielem 251.Przejechalem na niej ok.18 tys. i mam
      same pozytywne wspomnienia. Co do roznic miedzy 250 i 251 to przede wszystkim
      250 jest dluzsza o ok.13,5 cm wiec pewno jest bardziej stabilna.Chociaz moja
      251 bardzo dobrze sie prowadzila i mozna bylo jezdzic bez trzymania
      kierownicy.Jedyny mankament to to ze w czasie jazdy z pasazerem bardzo latwo
      szla na gume i mozna bylo go zgubic :) W 251 jest zaplon elektroniczny ktory
      jest bardzo dobrym rozwiazaniem bo nie wymaga ciaglych regulacji. Co do pekania
      ramy to nie zauwazylem tego problemu. kupujac uzywana ETZ z tarczowka zwroc
      uwage na luz szczegolnie prawej goleni.Czesto sie tam pojawia.U mnie po ok.20
      tys.Czesto wystepuje tez cieknaca pompka i nie wystarcza wymiana oringa.Co do
      predkosci maks i przyspieszen to chyba jest podobnie.Spalanie chyba tez jest
      podobne wkoncu to ten sam silnik tylko w 250 jest mniejsza przednia zebatka.Sa
      tez inne wydechy.251 przewaznie sa drozsze.Wybor nalezy do Ciebie.Powodzenia i
      samych milych chwil na ETZ.
    • roosu Re: etz250 czy251 27.01.04, 21:55
      ello. Jestem posiadaczem MZ 250 i jezdzi mi sie nia bardzo dobrze. w ostatnim
      sezonie zrobilem nia 4 tys km i sprawowala sie bez zarzutów. 251 jest krotsza
      przez co bardziej zwinna i ladniej wyglada ale jak chcesz robic jakies dluzsze
      trasy to polecam 250 (jest dluga i jest bardziej dociazone przednie kolo przez
      co lepiej sie prowadzi).Spalanie to samo bo to praktycznie te same
      silniki.Kupujac sprawdz czy nie mo0cza sie uszczelniacze w przednim widelcu i
      naciag szprych w tylnym kole (szczegolnie przy 251 lubia sie luzowac).
      Pozdrawiam. Byle do wiosny.
    • jarpen_etz Re: etz250 czy251 29.01.04, 08:39
      Ja posiadam etz 250 z silnikiem od 251. pali mi okolo 6 litrow co wynika z
      mojego stylu jazdy- szutry, ciagle przyspieszenia i dohamowania i tak w kolko.
      jestem z niej zadowolony, moim zdaniem tez moznna na ramie 250 wyskoczyc na
      miasto a do turystyki masz wiecej miejsca niz 251. oczywiscie 250 jest znacznie
      tansza jesli chodzi o identyczny rocznik i stan z 251. hamulec tarczowy polecam
      bo hamuje o niebo lepiej od bębna (przynajmniej ja tak uwazam).
      Zycze ci pieknej mz i wielu kilometrow na niej przejechanych w bezawaryjnym
      stanie (mi sie przez rok nic nie popsulo / puk puk)
      3maj sie
      Jarpen
    • rysiek24 Re: etz250 czy251 08.02.04, 00:04
      250 z 88 roku ma (powinna miec) takie samo wyposazenie co 251 a co do
      stabilnosci ja katam swoja po 130 w ciasnych zakretach prawie podnozkami o
      asflat przyciera i prowadzenie jest pewne i stabilne pod warunkiem ze amory
      tylnie sa oki co do ramy peka kawalek ramy pod siedzeniem co nie jest znakiem
      ze moto mial krakse to wada fabryczna (trzyma sie na nim siodlo) ale to nie
      wplywa na jazde kupujac 251 zobacz pod siedzenie (nie zdejmuj go bedzie widac
      bez sciagania ) czy widac spaw na rurce pod siedzeniem po lewej stronie
      (powinien byc chyba ze bedzie pekniecie nie zaspawane wtedy i ile bys kupil
      bedzies musial zrobic to sam )tloczek hamulcowy cieknac moze ja poradzilem
      dorabiajac na tokarni wiekszy tloczek ale kiedys mialem 251 to kupilem nowy
      tloczek oraz niemieckie gumki i nie cieklo hm spalanie 5-6 L/100 Km przy ok
      110 jak bedziesz dusil max to i do 10 moze dojsc ale 2 suwy tak maja ;
      awaryjnsoc - silnik taki sam jak w 250 wiec nie ma roznicy wal korbowy moze
      troszkedzwonic to normalne ale oczywiscie bez przesady sprawdz jaki wydaje
      dzwiek na max obrotach podczas jazdy no i 251 ma o duzo ladniejszy wyglad

pozdrawiam zycze udanego zakupu
    • hun_xtz660 Re: etz250 czy251 09.02.04, 17:08
      Ja też byłem posiadaczem ETZ250 przez 18 lat. Piszecie o cieknącej pompie
      hamulca tarczowego. Ja kilkakrotnie też wymieniałem uszczelki tłoka i po jakim
      czasie znowu ciekło. Poradziłem sobie w ten sposób że wcisnąłem simmering
      zamiast zewnętrznej uszczelki ( udało się dokupić na wymiar ) i przez ostatnich
      pięć lat nie było problemu. Zalecam wymianę płynu na DOT-4- jest mniej
      agresywny wobec gumy i aluminium. Zdecydowanie odradzam zakup części "Made in
      Turkey", jako że takowe też są w sprzedaży. Pozdr.
    • zyrafakonrad1 Re: etz250 czy251 09.02.04, 19:10
      co do MZ wejdź moze na forum.motocyklistow.pl poszukaj tam jest pare
      postow o MZ moze wyciagniesz jakies wnioski no i sie czegos nowego dowiesz!
      pzdr
      zyrafa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka