wiking2678 13.05.04, 12:53 odrestaurowałem motorower Jawa skuter złożyłem go do kupy ale mam problem z odpaleniem pomóżcie - jak ustawić zapłon i dolot pow w gażniku kilka razy zapalił lecz po chwili silnik stawał i kropka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fidorek1 Re: ustawioanie zapłonu 15.05.04, 17:43 Cześć. Do prawiłowego ustawienia zapłonu trzeba niestety ściągnąć głowicę.Ja zrobiłem pierścień stalowy z czterema otworami na szpilki,i jednym centralnym w który wkręcam czujnik zegarowy.Całość zakładam na szpilki,przykręcam i łapię zwrot zewnętrzny.W tym położeniu ustawiam srzerwę na stykach(0,3-0,4mm).Potem obracam wałem w lewo (przeciwnie do obrotu w czasie pracy),tak by czujnik zegarowy wskazał wartość 1,2-1,5 mm.Wtedy styki powinny się zewrzeć.Jeśli silnik będzie pracował(kręcił się w prawo)styki zaczną się rozwierać na 1,2-1,5 przed ZZ i nastąpi zapłon.Co do gażnika to ta śrubka w środku(ze sprężynką) jest do ustawiania powietrza na wolnych obrotach.Sprawdz sobie jeszcze dysze główną(to ta większa) i wolnych obrotów (mniejsza).Jeśli podasz swój E-mail to wyślę Ci rysunki z instrukcji obsługi. Odpowiedz Link Zgłoś
kudlataemerytka Re: ustawioanie zapłonu 17.05.04, 12:30 fidorek1 napisał: > Cześć. Do prawiłowego ustawienia zapłonu trzeba niestety ściągnąć głowicę.Ja > zrobiłem pierścień stalowy z czterema otworami na szpilki,i jednym centralnym w > który wkręcam czujnik zegarowy.Całość zakładam na szpilki,przykręcam i łapię > zwrot zewnętrzny.W tym położeniu ustawiam srzerwę na stykach(0,3-0,4mm).Potem > obracam wałem w lewo (przeciwnie do obrotu w czasie pracy),tak by czujnik > zegarowy wskazał wartość 1,2-1,5 mm.Wtedy styki powinny się zewrzeć.Jeśli silni > k > będzie pracował(kręcił się w prawo)styki zaczną się rozwierać na 1,2-1,5 przed > ZZ i nastąpi zapłon.Co do gażnika to ta śrubka w środku(ze sprężynką) jest do > ustawiania powietrza na wolnych obrotach.Sprawdz sobie jeszcze dysze główną(to > ta większa) i wolnych obrotów (mniejsza).Jeśli podasz swój E-mail to wyślę Ci > rysunki z instrukcji obsługi. jak mogę prosić to na tom2678@tlen.pl z góry dzięki Odpowiedz Link Zgłoś