Dodaj do ulubionych

Do redakcji.

IP: *.kp.pl 26.11.04, 07:40
Witam Wszystkich.
Chciałbym zadać pytanie redakcji "Świata Motocykli", czemu ma służyć
dodawanie do czasopisma filmu pokazującego różne "wyczyny" kolesi ze Stanów
(nie jest to pierwsza tego typu płyta dolożona do gazetki)? Z różnych
felietonów i artykułów wynika, że redakcji "Świata Motocykli" zależy na
propagowaniu zasad bezpiecznego i kulturalnego poruszaniu się po drogach. Nie
raz czytałem o tym, że ci "szaleńcy", czy też "dawcy organów", jak nas
nazywają inni uczestnicy ruchu to są przypadki sporadyczne, że my wszyscy
jesteśmy tak naprawdę porządnymi kierowcami szanującymi życie swoje i innych.
I JA CAŁKOWICIE SIĘ Z TAKIM ZDANIEM ZGADZAM. Powtarzam więc jeszcze raz
pytanie : czemu ma służyć pokazywanie ewidentnego nieprzestrzegania przepisów
ruchu drogowego przez wątpliwej reputacji kolesi z Harlemu czy skądś tam
jeszcze ? Ja rozumiem że ktoś chce się popisać przed kolegami czy też
laskami, tylko dlaczego większosć takich popisów jakie widać w tym filmie
wykonywana jest w mieście, w zwykłym ruchu drogowym. Świetny przykład do
naśladowania - czyż nie? Z drugiej strony co to są za popisy: głównie jazda
na jednym kole, tylnim czy też przednim. No cóż, redakcja "Świata Motocykli"
również lubi się tak popisywać, dowodem są wszelkie testy motocykli
publikowane na łamach czasopisma. Redakcja "Świata Morocykli" najwyraźniej
nie wie co to jest konsekwencja w działaniu - pisze jedno a robi drugie. A
MOŻE CHODZI TUTAJ O ZWYKŁĄ KOMERCJĘ ?
Obserwuj wątek
    • szymon.dziawer Re: Do redakcji. 26.11.04, 10:18
      Witam
      Wyczyny ekstremalnych motocyklistów mają rzesze fanów. To się ludziom podoba,
      dlatego tego typu filmy trafiają do "Świata Motocykli". Wiemy też, że nie
      wszystkim podobają się takie filmy. Trudno jednak jest dogodzić wszystkim.
      Co do propagowania przez redakcję niebezpiecznej jazdy. No cóż. Idąc za Twoim
      tokiem rozumowania, powinno się zabronić emisji kryminałów, gdyż wszyscy,
      którzy je obejrzą, staną się seryjnymi mordercami. To jest myślenie na poziomie
      gości na stacji benzynowej, którzy widząc motocykl od razu komentują to: "Ja to
      bym się od razu zabił". To tak, jakby widząc siekierę miało się nieodpartą chęć
      wbicia jej sobie w głowę.
      Nie chodzi o to, jakie kto filmy ogląda, tylko co swoją osobą reprezentuje na
      co dzień.
      Szymon
      • wojtekk1000 Re: Do redakcji. 26.11.04, 11:27
        Dywersant nie udawaj cioty! Gdyby kazdy chcial jezdzic 50km/h w miescie i
        130km/h na autostradzie to nikt nie produkowalby motocykli, ktore osiagaja 3
        paczki. Jak w ogole mozna tak myslec? Zrozum to, ze czasami trzeba odkrecic na
        maxa i poszalec (trzeba tylko umiec)! A film w Ś.M. 12/04 jest OK.
        • Gość: Dywersant600 Re: Do redakcji. IP: *.kp.pl 26.11.04, 11:40
          Życzę wszystkim próbujących tak poszaleć, aby nie przytrafiło się im to co
          kilku gościom z tego filmu.
      • Gość: Dywersant600 Re: Do redakcji. IP: *.kp.pl 26.11.04, 11:38
        Więc jednak potwierdza się moje spostrzeżenie, że chodzi tylko o komercję -
        dajmy ludziom to co się im podoba. Jeżeli ludzie będą chcieli oglądać np.
        zabijenie, to damy im taki materiał, "no bo to się przecież ludziom podoba". A,
        gdzie miejsce na zdrowy rozsądek. Jako poczytne pimo musicie mieć świadomość,
        że czyta Was wielu ludzi, również młodzież która rozpoczyna dopiero swoją
        przygodę z motocyklami i kształtuje swoje zachowania. Mam w okolicy kilku
        młodych sąsiadów, którzy już teraz śmigając na skuterach wogóle nie zwracają
        uwagi na przepisy ruchu drogawowego, jak np. pierwszeństwo przejazdu. strach
        pomyśleć co będzie jak podrosną i dosiądą mocniejszych maszyn.

Praktycznie w każdym teście motocykla zamieszczonego na waszych łamach (może
        poza chooperami i motocyklami zabytkowymi) jest mowa o stawianiu motocykla na
        jednym kole, czy to tylnim, czy przednim - czyżby to było propagowanie
        bezpiecznej jazdy ? Sorry, ale jak ktoś che to może takie rzeczy zrobić nawet
        na "komarku" i moim zdaniem nie powinno to być jednym z wyznaczników czy dany
        motocykl jest dobry czy zły.

Jako pismo chcące kształtować postawy motocyklistów powinniście trzymać się
        pewnych zasad, a nie tylko dawać ludziom "to co im się podoba".

P.S. Swego czasu kupowałem jeszcze jedno pismo o tematyce motocyklowej, był
        to "Motocykl". Przestałem je kupować, gdy pewnego razu w artkule dotyczącym
        zawodów sportowych zobaczyłem dołączone zdjęcie zawodników biorących udział w
        tych zawodach - stali oni uśmiechnięci i rozbawieni przy znaku z ograniczeniem
        prędkości pokazując wymownie "środkowy" palec - przecież "to się ludziom
        podoba"...

życzę zdrowego rozsądku

• szymon.dziawer Od redakcji. 26.11.04, 12:03
          Szkoda, że tego nie zauważyłeś, ale... motocykle są komercyjne. Firmy nie
          produkują motocykli dla wyższych idei: wolności i wiatru we włosach, ale dla
          kasy. Większość ludzi kupujących sportowe motocykle, kupuje je nie ze względu
          na to, że bardzo szybko można nimi jeździć na torze, ale dlatego, że daleko
          można przejechać na tylnym/przednim kole. Kiedyś Andrzej Kwiatkowski w jednym
          ze swoich artykułów punkt po punkcie przeanalizował, dlaczego współczesne
          motocykle wyglądają tak, a nie inaczej. Dlaczego układ wydechowy poprowadzony
          jest pod silnikiem (co przecież wymusza podniesienia środka ciążkości),
          dlaczego zrezygnowano z wązkich kół 19 i 18'' na rzecz szerokich 17''. Dziś
          motocykli nie projektują inżynierowie, tylko marketingowcy. Zadaniem inżynierów
          jest to, aby ludzkie marzenia tak stransformować, aby oprócz lepszego wyglądu
          jeździłu jeszcze lepiej, niż model poprzedni. Modne są wydechy pod zadupkiem -
          więc i my takie zrobimy. Ludzie chcą radialnych zacisków - proszę bardzo.
          Widzę, że starasz się być świętszy od Papierza. Niestety, zazwyczaj tacy ludzie
          w gruńcie rzeczy są zwyczajnie obłudni.
          Szymon
          • Gość: Dywersant600 Re: Od redakcji. IP: *.kp.pl 26.11.04, 12:24
            Nie zarzucałbym obłudy człowiekowi, którego nie znam, a który wyraża tylko
            swoje zdanie. Co do mojej świętości - również ja jeżdżę czasem szybciej niż
            pozwalają na to przepisy - nobody`s perfect.

Nie powiedziałem, przecież że nie wolno się tak "bawić", tylko że nie podoba mi
            się sposób w jaki propagujecie takie zabawy. Nie ma w tym materiale ani jednego
            słowa na temat tego, że jest to niebezpieczne, czy też jak uchronić się przed
            ewentualnymi urazami, i że nie powinno sie tego robić w normalnym ruchu
            ulicznym.

Dziwi mnie fakt, że za wszelką cenę starasz się bronić tego materiału i nie
            chcesz przyznać, że są to zachowania jaknajbardziej nieporządane w normalnym
            ruchu ulicznym. To raczej świadczy o Twojej obłudzie.

Nie oburzajmy się więc jak mówią o nas "wariaci", "debile", itp.

• szymon.dziawer Re: Od redakcji. 26.11.04, 12:32
              Szach i mat w trzech ruchach?
              Proszę Cię bardzo

Ruch pierwszy:
              Włóż płytkę do napędu CR-rom/odtwarzacza DVD

Ruch drugi:
              Włącz odtwarzanie

Ruch trzeci:
              Przeczytaj komentarz od redakcji

Dziękuję, nie mam więcej pytań!!!
              Szymon
              • Gość: Dywersant600 Re: Od redakcji. IP: *.kp.pl 26.11.04, 12:47
                Ok, mój błąd.
                Pewnie bardzo Cię cieszy, że udało Ci się mnie przyłapać powiedzmy
                na "niekompetencji". Ale to dowodzi, że waszego komentaża bardzo łatwo nie
                zuważyć. Wszyscy wiemy, że w takich promocyjnych filmach na poczatku są relkamy
                a każdy chce przejść do sedna, czyli do filmu. Nikt nie będzie czytał tego co
                gdzieś tam na początku napisali.

Jak ludziom nie podsuniesz pod nos to nie zauważą, masz przykład na mnie.
                Dywersant
                • szymon.dziawer Re: Od redakcji. 26.11.04, 12:57
                  > Pewnie bardzo Cię cieszy, że udało Ci się mnie przyłapać powiedzmy
                  > na "niekompetencji".

Powiem więcej. BARDZO mnie cieszy ;)

> i, że waszego komentaża bardzo łatwo nie
                  > zuważyć.

Jak napisu na kubku w McDonald's o tym, że kawa jest gorąca. Wszyscy wiedzą, że
                  jest gorąca i bez napisu, jednak jak się ktoś poparzy, to już sobie sprawy za 1
                  000 000 $ nie wygra.

> Wszyscy wiemy, że w takich promocyjnych filmach na poczatku są relkamy

Tak,jak wszyscy wiedzą, że jazda na jednym kole może być niebezpieczna, bez
                  ględzenia w kółko o tym.
                  Szymon
                  • Gość: Dywersant600 Re: Od redakcji. IP: *.kp.pl 26.11.04, 13:05
                    Tak samo wszyscy wiedzą, że motocykliści to wariaci, szaleńcy, dawcy organów,
                    debile, bandyci, itd. ...
                    • szymon.dziawer Re: Od redakcji. 26.11.04, 13:28
                      > Tak samo wszyscy wiedzą, że motocykliści to wariaci, szaleńcy, dawcy organów,
                      > debile, bandyci, itd. ...

Naprawdę? Nie wiedziałem! A to ci historia!

A tak na marginesie. Próby zmiany wizerunku motocyklisty w oczach społeczeństwa
                      na łamach pisma adresowanego do motocyklistów zakrawa o śmieszność!
                      Szymon
                      • Gość: Dywersant600 Re: Od redakcji. IP: *.kp.pl 26.11.04, 13:31
                        W takim razie po co publikujecie takie artykuły, czy felietony ? Ostatni z nich
                        dotyczył artykułu niejakiego redaktora Szczepańskiego.
                        • Gość: antonnio Re: Od redakcji. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.04, 01:49
                          Szanowny Panie Dywersant600

Mowisz o bezpiecznej jezdzie, przestrzeganiu przepisow i innych takich...
                          Pozniej mowisz ze i Tobie zdarza sie lamanie ww zasad... wiec osochozi?? Kazdy
                          stara sie jazde dopasowac do umiejetnosci!!! Sposrod calej masy motonitow
                          jakich znam tylko jeden odstaje od tej zasady i po kazdej glebie/ kolizji
                          kupuje mocniejsza maszyne (sic!)

Co do CD zamieszczonej w SM... Mam jedynie XJ600N - slabe i ciezkie ale na kolo
                          mozna to postawic... ale jakos przez moment nie przyszlo mi do glowy robic
                          takich rzczy bo sie najzwyczajniej w swiecie boje:) A jak ktos sie nie boi to
                          nic go nie powstrzyma bo to juz dawno sie narodzilo w jego glowie:)

Pozdrawiam Cie i zycze spokojnego zycia i radosci z jazdy na moto (czy to
                          spokojnej na R1 czy szalenczej na WSK125 - na takiej wlasnie brat kolegi jezdzi
                          na jednym kole!!!)

antoni XJ600N
    • Gość: cabaniero Re: Do redakcji. IP: *.jaswily.sdi.tpnet.pl 06.12.04, 09:59
      Dywersant600 zajmij Ty się może rybkami, albo kolekcjonowaniem znaczków... to
      jest bezpieczniejsze... i nikt w branżowej prasie nie namwia do grzechu lub do
      nie zgodnego z prawem używania figurek szachowych...tudziez znaczków.
      • Gość: Dywersant600 Re: Do redakcji. IP: *.kp.pl 09.12.04, 14:39
        ciekawe więc dlaczego mówi się o tym, że pokazywanie scen z przemocą w TV staje
        się przyczyną agresji w społeczeństwie (używam tego oczywiście jako porównania)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka