Dodaj do ulubionych

Motocykl na gaz

05.09.05, 23:18
Całą zimę mam zamiar przesiedzieć na zrobieniu instalacji LPG do motocykla.
Jesli ktoś z was ma jakieś mądre pomysły, to napiszcze coś "mądrego"
Za dobre rady z góry dziękuję.
PS. Moze jakieś linki z netu - bo szukałem i pipą - nieznalazłem nic.
Obserwuj wątek
    • cien1100 Re: Motocykl na gaz 05.09.05, 23:31
      Najedz sie grochówki i podłącz sie do gażników.
      • okrutny_mariuszek Re: Motocykl na gaz 05.09.05, 23:36
        kiepski pomysł z grochówką! b. kiepski.
        ale K R O W A (!) to jest to! sami zresztą zobaczcie:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20&w=28644032
        dodatkowo, dobrze wytresowana krowa ochroni motocykl przed złodziejem, a
        prawnik i nyorker dodatkowo zyskaliby obiekt seksualny
        • Gość: lechcbr6 Re: Motocykl na gaz IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 06.09.05, 09:08
          "okrutny" madmaxa sie naogladales
      • lysout Re: Motocykl na gaz 05.09.05, 23:36
        Zawsze moznabyło na Ciebie liczyc ;)
    • Gość: lechcbr6 Re: Motocykl na gaz IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 06.09.05, 09:14
      wlasciwie nigdy sie tym nie interesowalem ale skoro maluchy na gazie bzykaja to
      czemu nie "moturem"; pytanie tylko gdzie zbiornik umiescic no i trza by w
      grodkowie zapytac czy taki na "motura" udlubia, jesli to moto ze wtryskiem
      mozna by sie nad instalka sekwencyjna zastanowic tylko troszke droga jest
      • saracen1608 Re: Motocykl na gaz 06.09.05, 09:17
        w zeszłym roku w MOTOCYKLU pisali o kolesiu ktory zagazował skuter. To chyba
        jakas 125 była (burgman??). Instalacje z butlą upchnął w schowku pod siodłem.
        • lechcbr6 Re: Motocykl na gaz 06.09.05, 09:21
          problem w tym ze w moto poza reglerem ciezko cos pod dupa upchnac a baniak
          musialby min 15 l miec
      • lysout Re: Motocykl na gaz 06.09.05, 09:56
        Sekwencja odpada - zbyt drogi interes, myslałem o najprostszym gazie, a co do
        butli, to mam w planach wózek, a w wózku (bocznym) zmieści się spokojnie 20-30
        litrów, co daje nam mozliwości przejechania 300 km za 55 zł a nie 100 :D
        • lechcbr6 Re: Motocykl na gaz 06.09.05, 10:01
          widzisz o wozku nie pomyslalema do jakiego moto chcesz to montowac? jak jest
          chlodzony i ile ma cylindrow
          • lysout Re: Motocykl na gaz 06.09.05, 10:22
            Dużo o tym myslałem i dużo przemyslałem, moto to CB 1000 - silnik nie do
            zajechania - chłodzenie- wiadomo - woda. Z wozem będzie się prezentował
            przyzwoicie - praktykowałem w laminatach, to coś ładnego wystrugam :D
            Co do silnika, to chyba będzie trzeba zrobić kolektor i jeden gażnik jak w aucie
            - co wykastruje go pewnie z 20-30% koni, ale i tak spora stadnina zostanie.

PS. W końcu rzeczowa dyskusja, bo post się rozwijał jak 90% innych "typowo
            motocyklowych" a nie o "dupie Maryni"
            PSII. Pozdro dla Maryni :P
            • Gość: lechcbr6 Re: Motocykl na gaz IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 06.09.05, 11:19
              moze inaczej: jakby wytargac z jakiegos np. kadetta albo golfa albo innej
              puchy wtryskiwacze i zrobic sekwencje po swojemu???? taki wtryskiwacz to
              zwykly elektrozawor ktory jest sterowany impulsem elektrycznym
          • zephir Re: Motocykl na gaz 06.09.05, 10:30
            No na "VII Święcie Junaka" w Szczecinie (a faktycznie w Grzepnicy k.Szcz.)
            widziałem gościa,który przyjechał Uralem na gaz.Niestety z Urala zostało tylko
            podwozie.Koleżka wsadził tam "zagazowany" silnik z Tico (pewnie zwinął dziadkowi
            w czapce z nutrii;)).Butla z gazem znajdowała sie właśnie w koszu.Więcej sie nie
            przyglągałem.
            Pozdrawiam.
            P.S.Wydaje mi sie,że połączył ten silnik z oryginalną skrzynią ale sie chyba myle.
            P.P.S.No i miał natrysk oleju (przy pomocy elektromagnetycznego zaworu) w rure
            wydechową bo jak chciał to potrafił pół pola zlotowego zadymić ale tylko tak
            wspominam bo to nie w temacie;).
            • lysout Re: Motocykl na gaz 06.09.05, 10:38
              Też o gościu słyszałem i o tym wtrysku tez oczywiście (ludzie pamietaja takie
              szczegóły)
              A połączenie silnika Tico z ruską skrzynia jest do zrobienia, więc to nie problem.
              Teraz do mnie doszło, ze jakbym juz zagazował CeBekę, to kupie wałki rozrządu i
              moduł od CBRy i po odjęciu tych 20-30 % (prez załozenie kolektora i 1 gaźniola)
              bede miał dalej wyjścowe 100 KM, a moze nawet troszkę wiecej
              • saracen1608 Re: Motocykl na gaz 06.09.05, 10:40
                hehe - ciekawe
                Tylko po co ??
                Zamierzasz robic w sezonie 100 tys km ??
                Bo nie wiem kiedy ci sie to wszystko zwroci :/
                • lysout Re: Motocykl na gaz 06.09.05, 10:46
                  saracen1608 napisał:

> hehe - ciekawe
                  > Tylko po co ??
                  > Zamierzasz robic w sezonie 100 tys km ??
                  > Bo nie wiem kiedy ci sie to wszystko zwroci :/

Legalna instalacja w aucie zwraca się po 10-20 tysiakach, w motocyklu to chyba
                  nielegalne, więc wystarczy kupić instalację z demobilu za 300-400 zł i wykonać
                  jej przegląd u kumpla który ma firmę zakładającą instalacje od lat. A wózek i
                  tak miałem zamiar zrobić. Tak więc po dobrym przeliczeniu kosztów instalacja
                  zwróci się po góra 10.000 km. W tym roku zrobiłem tylko 4.000 km, na cholernie
                  drogim paliwie, więc na połowe tańszym gazie zrobiłbym 9000 km, czyli całe
                  koszy zwracają się pod koniec 2006 roku :P
                  • saracen1608 Re: Motocykl na gaz 06.09.05, 10:49
                    no dobra , a ten moduł, rozrzad , gaznik ??
                    sporo kasy bedziesz musiał w to władowac :/
                    • lysout Re: Motocykl na gaz 06.09.05, 10:54
                      nie musze tego wszystkiego robić od razu, tylko po kolei, najpierw instalacja,
                      potem wózek, a na końcu jak wszystko zda egzamin to dopiero moduł i wałki. Ale
                      cały koszt szacuję na jakies 2 tysiaki zł, a to koszt przejechania tylko 5000
                      km, a potem bujanka za 1,85 za litr...............
                      PS. niestety jestem pechowy dość i jak to zrobię to gaz będzie kosztował juz 3,5
                      zł :( :P:P
              • irish76 Re: Motocykl na gaz 06.09.05, 13:57
                powiem szczerze ze dla mnie to brzmi jak jajecznica z keczupem czyli
                profanacja!!!! :)
                • saracen1608 No kogo moje oczy widza ?? 06.09.05, 14:01
                  irish - no wszelki duch !!
                  kope lat cie tu juz chłopie nie było !!

a BTW ketchup pasuje do wszystkiego , moze z wyjatkiem pomidorowej ;]
                  • irish76 Re: No kogo moje oczy widza ?? 06.09.05, 17:09
                    witam witam
                    bylem na urlopie
                    poza tym ostatnio tu niewiele sie dzieje poza jakimis pyskowkami na linii NY i
                    inni :)
                    • saracen1608 ee tam pyskówki 07.09.05, 16:55
                      ciepło było i troche chłopcom przygrzało w kaski ;]
                      Sie chłodniej zrobi to sobie przestaną skakac do oczu.
                      Tak , miedzy Bugiem a prawdą , to nawet nie wiem o co poszło :/

a te wakacje to w siodle czy na czterech kołach ??
                  • irish76 Re: No kogo moje oczy widza ?? 06.09.05, 17:10
                    poza tym keczup to jednak profanacja :)
            • lysout Re: Motocykl na gaz 06.09.05, 10:41
              zephir napisał:
              > P.P.S.No i miał natrysk oleju (przy pomocy elektromagnetycznego zaworu) w rure
              > wydechową bo jak chciał to potrafił pół pola zlotowego zadymić ale tylko tak
              > wspominam bo to nie w temacie;).

A tak swoją drogą czego to ludzie niewymyślą, zeby innym utrudnić zycie na zlocie :D
              • Gość: lechcbr6 Re: Motocykl na gaz IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 06.09.05, 11:13
                co do utrudniania zycia- na "elefanta" dwa lata temu przytargali jakas rame z
                czterocylindrowcem i kolanka byly po chamsku palnikiem uciete jak go odpalili w
                piatek to gasili tylko zeby kolanka wrocily do koloru stali i tak przez trzy
                dni dzien czy noc nonstop tuba
            • Gość: PAN Re: Motocykl na gaz IP: *.bos.east.verizon.net 07.09.05, 18:23
              jestes debilem po co ci gaz w motorze ? Jak sie nudzisz to ssij pale
    • okrutny_mariuszek Re: 06.09.05, 11:12
      zapodajcie ten temat tu:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=13270
      różni ludzie, różne pomysły, myślę, że coś by ruszyło
      • lysout Re: 06.09.05, 11:33

okrutny_mariuszek napisał:

> zapodajcie ten temat tu:
        > forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=13270
        > różni ludzie, różne pomysły, myślę, że coś by ruszyło

Ale zwróć uwagę na tytuły postów - gro to "jaki gaz do mojego...." - to
        dyletanci niestety, ale dzieki za pomysła

--------------------------------------------------------------------------------

Copyright © Agora SA˙•˙O nas˙•˙Reklama˙•˙Ochrona prywatności˙•˙Mapa serwisu
    • mmarcinn Re: Motocykl na gaz 06.09.05, 11:26
      Tutaj macie info o lpg w quadach ale po angielsku. może coś wyczytacie
      www.lpg-atv.co.uk/
    • mmarcinn Re: Motocykl na gaz 06.09.05, 11:36
      butle można montowac też tak :)
      images.google.pl/imgres?
      imgurl=motorcycleasia.net/Chinaride/LPGbags-
      tn.jpg&imgrefurl=motorcycleasia.net/pages/Chinaride.html&h=94&w=125&sz=12
      &tbnid=53HGS4oSv10J:&tbnh=63&tbnw=84&hl=pl&start=11&prev=/images%3Fq%3Dlpg%
      2Bmotorcycle%26svnum%3D10%26hl%3Dpl%26lr%3D
    • Gość: Tankujacy inaczej Tankuj kto moze... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 11:37
      Zawsze chciałem byc na gazie
      P.S Szczególnie w sobotni wieczór
    • mmarcinn Re: Motocykl na gaz 06.09.05, 11:37
      sorki tu jest dobry link

motorcycleasia.net/Chinaride/LPGbags.jpg
      • saracen1608 Re: Motocykl na gaz 06.09.05, 11:40
        hehe - dobre ;]
    • mmarcinn Re: Motocykl na gaz 06.09.05, 11:41
      a tu można kupić instalacje nie trzeba nic wymyslać
      www.vanaz.com/pro_ckits_lpg2w.htm
    • dragon600 Re: Motocykl na gaz 06.09.05, 11:53
      Pomysł dość ciekawy, tylko że:

Każa instalacja gazowa w pojeździe musi posiadac homologację.
      Jeśli sam ją wykonasz i chciałbyś uzyskać homologację to koszty tego procesu są
      baaardzo duże.
      Każdy pojazd musi przechodzić badania techniczne, bez homologacji na instalację
      gazową możesz zapomnieć, że je przejdzie.
      Podczas kontroli drogowej mogą zatrzymac dowód rejestracyjny (jeśli ni będzie
      miał wbite "przystosowany do zasilania gazem").
      Do odebrania dowodu musisz zrobić przegląd (kółko się zamyka), no chyba że za
      każdym razem będziesz demontował i montował instalację (pytanie ile razy w
      roku).

Koszty związane rzeczami, które wymieniłem mogą przekroczyć oszczędności. Ile
      kilometrów przejeżdżasz w ciągu roku na motorze? Warto przeprowadzić małą
      analizę kosztów i korzyści i odpowiedzieć sobie na pytanie czy warto bawić się
      w takie coś. Osobiście uważam, że nie warto, i że lepiej poświęcić swój czas i
      pieniądze na jakąś inną inicjatywę. No ale to tylko moje zdanie
      • goha66 Re: Motocykl na gaz 06.09.05, 12:17
        tja... temat homologacji był już niedawno poruszany w innym poscie zwiazanym z
        motocyklami na gaz :) zdaje się, że nawet ten nowy niemiecki motocykl z
        silnikiem diesla nie byłby (przynajmniej na dzień dzisiejszy) dopuszczony do
        ruchu w RP...
        • saracen1608 Re: Motocykl na gaz 06.09.05, 12:20
          jak motocykl z dieslem??
          Ostatni o ktorym słyszłem był chyba enfield taurus...
          • cien1100 Re: Motocykl na gaz 06.09.05, 12:30
            Nie był,tylko jest.Na Motor Bike nawet gość go odpalał.Stał na stoisku Royala.
            • saracen1608 Re: Motocykl na gaz 06.09.05, 12:33
              w marcu w W-awie??
              Nie widziałem , ale teraz sobie troche poguglałem i to znalazłem :D
              journeytoforever.org/biodiesel_bikes.html
              no ciekawe wynalazki
              quady z dieslem powinni robic, dobrze by sie to tam spisywało
      • lysout Re: Motocykl na gaz 06.09.05, 12:34
        dragon600 napisał:
        > Pomysł dość ciekawy, tylko że:
        >
        > Każa instalacja gazowa w pojeździe musi posiadac homologację.
        > Jeśli sam ją wykonasz i chciałbyś uzyskać homologację to koszty tego procesu

>
        > baaardzo duże.

Olewam Homologację - nie będę poprostu jeździł "na legalu"

> Każdy pojazd musi przechodzić badania techniczne, bez homologacji na
        instalację
        >
        > gazową możesz zapomnieć, że je przejdzie.
        > Podczas kontroli drogowej mogą zatrzymac dowód rejestracyjny (jeśli ni będzie
        > miał wbite "przystosowany do zasilania gazem").
        > Do odebrania dowodu musisz zrobić przegląd (kółko się zamyka), no chyba że za
        > każdym razem będziesz demontował i montował instalację (pytanie ile razy w
        > roku).

Biorąc pod uwagę rachunek prawdopodobieństwa, to w ciągu ostatnich 5 lat na
        motocyklu zatrzymano mnie 1 raz, więc się nie martwię, pozatym, instalację
        mozna tak zamaskować, ze glinarzowi nie przyjdzie nawet do głowy ze coś
        jest "nie tak", a jesli jednak coś zauważy to zawsze są niebieskie banknoty, a
        jesli nawet to go nieprzekona, to cóż, demontaz instalacji - 1 dzień i
        przegląd :(

>
        > Koszty związane rzeczami, które wymieniłem mogą przekroczyć oszczędności. Ile
        > kilometrów przejeżdżasz w ciągu roku na motorze? Warto przeprowadzić małą
        > analizę kosztów i korzyści i odpowiedzieć sobie na pytanie czy warto bawić
        się
        > w takie coś. Osobiście uważam, że nie warto, i że lepiej poświęcić swój czas
        i
        > pieniądze na jakąś inną inicjatywę. No ale to tylko moje zdanie

Analizy już przeprowadziłem - opłaca się, szczególnie, ze teraz jeżdżę częsciej
        zagazowanym autem, niż motocyklem - bo niestety jest to o połowę tańsze, choć
        motocyk to moje życie, ale ekonomia to mocna rzecz :(

Tak więc i tak będe to robił i tak :D
        • Gość: lechcbr6 Re: Motocykl na gaz IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 06.09.05, 15:32
          a masz juz pomysl jaki gaznik tam wrzucisz- jakos miomsobie trudno wyobrazic ze
          moto bedzie rowno chodzilo na jednym gazniku
          • lysout Re: Motocykl na gaz 06.09.05, 16:12
            No niestety moja teoria ma kilka słabych ogniw - między innymi gaznik, i po to
            ten post - moze ktoś coś doradzi odnośnie gaźnika.
            Starsze auta miały jeden gaźnik i kolektor i jakoś to chodziło, nawet
            nienajgorzej, ale fakt faktem, nie kręciły do 10.000 rpm
            • zephir Re: Motocykl na gaz 06.09.05, 16:26
              No to macie tego sprzęta na rope: www.neander-motors.com
              Mi sie osobiście podoba.Musi niesamowicie ciągnąć:D.
              A co do homologacji to nie wiem czegoś sie czepiła goha-2 koła,silnik?Czyli
              motocykl.Raczej nikt nie będzie krzyczał (a przecież Enfield u nas sprzedawał te
              swoje wynalazki (chyba).Z gazem to inna bajka.Przecież samochody TD nie muszą
              mieć badań takich jak te na LPG-czyż nie?;).
              Pozdrawiam.
              • cien1100 Re: Motocykl na gaz 06.09.05, 16:32
                Ładny,tylko co z tego jak ON po 4 zł.
                • zephir Re: Motocykl na gaz 06.09.05, 16:58
                  No OK-4zł.Tyle,że ten twór (potwór;) )ma zbiornik o pojemności 9,5L więc można
                  przyjąć,że pali ok. 5/100 a to wynik przyzwoity jak na 1400ccm:D.A
                  przypuszczam,porównując do paliwożerności najnowszych samochodowych TD(a raczej
                  jej braku),że może palić i mniej.
                  Pozdrawiam.
            • Gość: lechcbr6 Re: Motocykl na gaz IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 06.09.05, 21:46
              jest tam ponizej taki post - goosc dosc madrze nawet pisze ale przyszedl mi do
              glowy jeszcze jeden pomysl bo jakos ten jeden gaznik mnie przeraza gdyby do
              kazdej z dysz rozpylacza podlaczyc przewod z gazem - tu trzeba by popracowac
              nad wysokoscia cisnienia gazu to kazdy gar mialby swoje zasilanie z
              automatycznym dozowaniem w postaci oryginalnej iglicy a do odpalania uzywac
              tylko i wylacznie dyszy rozruchowej i wtedy mozna by silnik na benzynie odpalac-
              w momencie zamykania ssania zamykalo by sie tez paliwo otwierajac gaz- taki
              zawor ma kazda instalka; cb-ek chlodzony jest ciecza moze poprawic mu kanaly
              plynu chlodzacego w glowicy dla wiekszego odprowadzenia ciepla albo zwiekszyc
              wydajnosc pompy wodnej
        • dragon600 Re: Motocykl na gaz 06.09.05, 20:37
          To weź pod uwagę, że jakakolwiek kolizja z udziałem tegho pojazdu obciazy
          Ciebie wszelkimi kosztami. Żaden ubezpieczyciel nie wypłaci odszkodowania
          jeżeli pojazd nie miał ważnego przeglądu technicznego lub homologacji.

Ale zrobisz co zechcesz
          • Gość: Lpg Rider Re: Motocykl na gaz tez o tym myślałem IP: *.bochnia.pl / *.remedium.bochnia.pl 06.09.05, 20:44
            0. Ja też /chyba tej zimy - jak dobrze pójdzie / zacfznę składac podobny
            wehikuł. Jednak mam trochę inną koncepcję.
            1. Popieram. To naprawde dobry pomysł. Paliwo jest holernie drogie. Ale ja
            obstawał bym przy dostosowaniu sekwencyjnego wtrysku gazu. Nie wiem jak twoje CB
            1000 (czy to na gaznik? - więc wtedy ta idea jest bez sensu). Chciałem jednak
            zaznaczyc iż SEQENT mozna przełożyć do innego moto. Przykładowo kupujesz jeden
            motorek, pojezdzisz nim trzy sezony a instalację zostawiasz i przekładasz do
            innego motorka. Ma to jednak sens tylko przy sekwencyjnym. Wada to że musisz
            mieć motor na wtrysku /bo wprawdzie moznaby zastosować SEQENT w układzie
            gaźnikowym, ale jeszcze o takim aucie NA GAŹNIKU Z SEQENTEM niesłyszałem -
            teoretycznie powinno działać ale w praktyce silnik może sadzić "kangury " w
            krzywej mocy. SEQENT jest cholernie czuły/.
            A stare - kwalifikujące się do przeróbek - mają niestety gaźnik. Tradycyjna
            instalacja jest nieekonomiczna i ma duże straty w mocy.
            2. Wałków nie przerabiaj. Dlolżysz sporo kasy, a silnik w pewnych zakresach
            obrotów może po prostu gasnąć - np. na wolnych, lub będzia miał "dziury" w mocy
            w pewnych zakresach obrotów. CB to nie CBR. CB ma gwint od samego "dołu" a CBR
            włącza prawdziwy dpoalacz przy 7 - 8 1000 obr / min,. Fabryki nie poprawiaj.
            3. Moim zdaniem najlepiej przerobić seryjny silnik. Jeśli już nie SEQENT tylko
            tradycja to najlepiej nie kombinować, tylko dprowadzić gaz do krućców ssących
            /tych miedzy gaznikiem a airboxem/ wszystkich czterech gaźników. Wobec tego
            instalacja sterowana silniczkiem krokowym.
            Im Mniej kombinacji tym większa szansa na powodzenie.
            4. Co do Kosza - to ja nie chcę. Zboornijk o niezłej pojemności pożna umioeścić
            pod siodłem - po prostu zrobić nowe body typu "siedzisz na butli. Cały element
            ramty stanowiący stelaż pod siedzenie to kratownica marnotrawiąca miejsce. Moja
            propozycja - butla moze stanowić część elementu nośnego ramy. Pozostaje tylko
            dorobic siodlo i obudowe np. z żywicy epoksydowej.
            Swoją drogą to chyba mniej roboty przy tym niż przy wóżku - i masz motor a nie
            trzykołówkę. W zaprzęgu trzeba jeszcze przerobić przedni widelec i koło /jezeli
            to ma jezdzić a nie straszyć/ a to przewyższa koszty mojego pomysłu.
            6. Ale pozostaje -podobnie jak w autach problem chłodzenia zaworów- gaz to nie
            ciecz inaczej przyjmuje temperature. Ciekawe jak to podziała na dłuższą metę na
            silnik motorka.
            5. Więc jak masz ochote sie za to naprawde wziąć to daj jakis namiar /tel,
            e-mail/ to cię w zimie odwiedze i zobacze co modzisz, podzelimy sie spostrzeżeniami.
            • goha66 Re: Motocykl na gaz tez o tym myślałem 06.09.05, 20:46
              hm... Adam czy to twój post??
              • zephir Re: Motocykl na gaz tez o tym myślałem 06.09.05, 21:24
                A nikt nie myślał o wyrzuceniu oryginalnego zbiornika i zastąpienie go butlą z
                atrapą zbiornika na wierzchu?Przecież nowe wtryski nie muszą być odpalane na
                benzynie.Po co kombinować z siedzeniem?
                Pozdrawiam.
                • Gość: prawnik Re: Motocykl na gaz tez o tym myślałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 21:45
                  tak myslalem-dupy i pierdoly jestescie.na gaz jezdzi sporo luda,a przewaznie ci
                  co maja wmontowane mole silniki samochodowe(tico,matiz ,swift-nie
                  widzieliści?jasne ze nie ,co tam zza klawiatury widac hehehe
                • Gość: Lysout Re: Motocykl na gaz tez o tym myślałem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.09.05, 23:34
                  zephir napisał:

> A nikt nie myślał o wyrzuceniu oryginalnego zbiornika i zastąpienie go butlą z
                  > atrapą zbiornika na wierzchu?Przecież nowe wtryski nie muszą być odpalane na
                  > benzynie.Po co kombinować z siedzeniem?
                  > Pozdrawiam.

Teoretycznie super pomysł, ale praktycznie to jednak bomba w okolicy mojego
                  kochanego przyrodzenia (CB nie jest na wtrysku), więc dla mnie pomysł zbiornika
                  w bliskiej mi i - mojej lubej - okolicy jest raczej zbyt ryzykowny. Wózek to
                  jednak w miarę bezpieczna odległość, a się w życiu najeździłem z wozem i wręcz
                  troszkę tęsknię.
                  LPG Rider - dzięki za konkrety, to tu rzadkość, szkoda, ze nie jestes
                  zalogowany, pokorespondowalibyśmy, a podawanie publicznie swoich danych nie jest
                  tu za mądre. albo napisz na maila (lysout@gazeta.pl) swoj adres lub najlepiej nr GG
                  Myslałem o wózku też z innego powodu, zielona, klasyczna butla z gazem
                  przewożona w wózku nie wzbudzi wielkich podejrzeń, jesli już ktoś ją odkryje w
                  skrytce w wózku, a zastosowanie zbiornika do typowego napełniania na stacjach z
                  typowym zaworem - za bezpieczne nie jest. Policja jednak niestety głupia nie
                  jest, a i jakiś gnojek ze stacji LPG moze podkablować i wtedy cała robota na
                  marne. Jak dzielnicowy będzie wiedział, ze jeżdżę na gaz, czego w motocyklu
                  robić w naszym kraju nie mozna, to mi zyc nie da (każdy czeka na awans :/)
                  I czeka mnie demontaż wynalazku i przemrożenie dupy przez zimę w garażu zamiast
                  w ciepłym domu przy browarku pójdzie na marne.
                  Stąd pomysł wózka, a punkty wymiany butli są co krok. Notabene butla gazu ma
                  około 25-30 litrów, co wystarczy spokojnie na 300 km, a i na miejscu mozna se
                  kuchenkę podmontować :P
                  • dragon600 Re: Motocykl na gaz tez o tym myślałem 07.09.05, 19:10
                    Butla z gazem jest bezpieczniejsza od zbiornika z benzyną.

A powód jest prosty:
                    benzyna wybucha natychmiast, a żeby gaz wybuchł musi powstać odpowiednia jego
                    mieszanka z powietrzem + oczywiście jakaś iskra, więc jeśli taki zbiornik się
                    rozszczelni to mamy czas na oddalenie się od niego.
                    • lysout Re: Motocykl na gaz tez o tym myślałem 08.09.05, 09:41
                      dragon600 napisał:

> Butla z gazem jest bezpieczniejsza od zbiornika z benzyną.
                      >
                      > A powód jest prosty:
                      > benzyna wybucha natychmiast, a żeby gaz wybuchł musi powstać odpowiednia jego
                      > mieszanka z powietrzem + oczywiście jakaś iskra, więc jeśli taki zbiornik się
                      > rozszczelni to mamy czas na oddalenie się od niego.

Jakoś mnie to nieprzekonuje :( pozatym jest teszcze jeden aspekt - benzyna nie
                      jest sprężona... Tak więc ja niezaryzykuję montażu butli zbyt blisko siebie.
                      • dragon600 Re: Motocykl na gaz tez o tym myślałem 08.09.05, 11:26
                        Widziałem test w TV:

Strzelano do zbiorników z gazem i z benzyną.

Ten z benzyną eksplodował, a w zbiorniku z gazem była tylko dziura po pocisku,
                        którą oczywiscie zaczał ulatniać się gaz, ale nie było żadnego wybuchu

• saracen1608 Re: Motocykl na gaz tez o tym myślałem 08.09.05, 11:32
                          o qrde - to ja montuje u siebie gaz - ostatnio okrutny napisał ze mają strzelac
                          do motórów ;]
                        • lysout Re: Motocykl na gaz tez o tym myślałem 08.09.05, 12:40
                          No cóż moze masz rację i gdyby to było legalne, to fakt moze nawet bezpieczniej
                          byłoby zbiornik zrobić zamiast oryginalnego zbiornika, ale niestety idea gazu (z
                          oryginalnym zaworem do napełniania na stacjach LPG) w motocyklu ma jeden słaby
                          punkt - ludzie to straszne gaduły, wystarczyłoby kilka tankowań i już policja
                          miałaby informację o tobie, a co za tym idzie szybko by ci uprzykszyli życie i
                          cała robota na marne. Gaz musi być tak wykonany, zebyś nie musiał tankować na
                          stacjach i najlepiej, zeby nikt o tym nie wiedział - słyszałeś przysłowie o psie
                          ogrodnika.... co to "sam nie zje a drugiemu nie da" - tu by się spełniło w 100 %
                          - Polacy to zawistny naród.......
                          • Gość: Motormaniak Re: Motocykl na gaz tez o tym myślałem IP: *.msp.gov.pl / *.mst.gov.pl 09.09.05, 15:36
                            Panowie, ale dlaczego nie legalnie?
                            Link do strony krajowego producenta butli:www.stako.pl/index.htm
                            Mają zbiorniki z homologacją do zasilania skuterów, łodzi i innych. Również
                            niektóre parowniki mają w homologacji przeznaczenie do łodzi i jednośladów,
                            więc przypuszczam że da radę zalegalizować gaz w motocyklu. Myslałem o tym w
                            swoim moto. Mały parownik pod owiewkami, i butla 20 litrów w kufrze z tyłu.
                            Wchodzi 16 litrów +11 kg wagi butli wychodzi 27 kg dodatkowego ciężaru. W
                            dużym moto jest to do przełknięcia. Myśle raczej pozostawić orginalne gaźniki i
                            tradycyjny mieszalnik pomiędzy gażnikami a filtrem powietrza. Ale można również
                            osobne mieszalniki na każdy gaźnik przed filtrem, ale to będzie wymagało
                            strojenia. Myśle tu o układzie I generacji. Wcześniej zagazowałem osobiście 3
                            swoje samochody (skutecznie) więc zagazowanie moto instalacją I generacji
                            wydaje mi się jak najbardziej wykonalne.
                            Istnieją również parowniki z podgrzewaniem elektrycznym -na zachodzie
                            niektórzy montują je np w garbusach. Znajomy właściciel garbusa sam kombinował
                            z drutem oporowym w oleju w przestrzeni chłodzenia cieczą parownika.
                            Pozdr
                          • Gość: LPG Rider Butla IP: *.bochnia.pl / *.remedium.bochnia.pl 23.10.05, 09:52
                            1. Butla pod atrapą zbiornika? - wykonalne.
                            ale zeby nie marnotrawić przestrzeni to potrzebna byłaby o określonym kształcie
                            - co sam se ją będziesz spawał?
                            Jak dasz dwie oryginalne - cylindryczne to zmarnotrawisz miejsce i zbior. bedzie
                            mały. chyba ze zrobisz bak w kształcie baku z torbą na bak.
                            2. butla w kufrze? - środek ciężkości będzie wysoko - kijowo się jeździć będzie
                            Myślałem o sekwencyjnej bo mam taką i zwarzywszy że gaz placiłem w zesz tyg. po
                            2,50 i zamierzam kupić instalację na metan, bo LPG średnio mi się aktualnie
                            opłaca /dużo jezdżę/ - to mógłbym tego seqenta dać do moto. Tylko żaden warsztat
                            nie podejmie się podłączenia seqenta do motocyklowego komputerka - i tu jest
                            problem. Więc najlepszym rozwiązaniem byłaby chyba tradycyjna /albo na metan od
                            razu 1,20 za metr sześcienny- chyba ze masz kompresor - to w domciu se
                            zatankujesz - jeszcze taniej.

3 jeden kolo na forum pisał coś zeby wrzucić sobie silnik od małego auta - z
                            instal. gazową. Jak miałbym możliwość kupić jakieś takie autko po konkretnym
                            dzwonie z całym silnikiem i instalacją i z papierami oczywiście - to bym kupił
                            możnaby wtedy moto od podstaw zrobić - albo przywieźć z niemiec jakiś '83 bez
                            silnika i zaadoptować. Później zarejestrować na SAM

LYSOUT - jeśli chodzi o to czajenie się na CPN ie przed awansującymi stróżami
                            prawa, to wiedz że - owszem można butle wymieniać - taką jak do kuchenki gazowej
                            na wsi, ale gaz wychodzi cię wtedy dużo drożej i się już to nie opłaca -
                            musiałoby być tankowanie tradycyjne. i tankować z dala od domu:) /chyba że metan/

4 stronka STAKO się nie ładuje
        • Gość: DARKIER Re: Motocykl na gaz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.05, 00:35
          zasze mozna pokombinowac na gaz , przymierzam sie do tego , butla w głównym
          kufrze , pod siedzeniem rurki , parownik z przodu pod owiewka , trzeba dorobic
          dysze do gazników , oszukac instalacje zapłonową ( moduł) pare zaworóe
          odcinających dopływ paliwa i w drogę za 10 złotych od 100 km .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka