Dodaj do ulubionych

ILE CZASU TRZEBA PRZECHOWYWAC UMOWE

29.01.06, 22:02
KUPNA SPRZEDAŻY? ZNALAZŁEM UMOWY SPRZED TRZECH LAT DŁUGO MAM OBOWIĄZEK TO
TRZYMAĆ?
Obserwuj wątek
    • tycza Re: ILE CZASU TRZEBA PRZECHOWYWAC UMOWE 29.01.06, 23:48
      papiery czyma sie 5 lat zeby wrazie czego były do wglądu a potem mozesz sobie
      na tym namalować leppera i podcierać tyłek pozdro
      • darek.gs.500 Re: ILE CZASU TRZEBA PRZECHOWYWAC UMOWE 29.01.06, 23:57
        dzięki dobry człowieku! a pewny jesteś?
        • goha66 Re: ILE CZASU TRZEBA PRZECHOWYWAC UMOWE 30.01.06, 06:34
          Obowiązek przechowywania dokumnetów przez 5 lat napewno dotyczy rozliczeń z
          Urzędem Skarbowym,ale np. rachunki za energię (itp.) wystarczy mieć do końca
          roku rozliczeniowego. Natomiast nie pozbywamy się umów kupna-sprzedaży, bo
          wiadomo, że licho nie śpi, a w Urzędach i ubezpieczalniach mają bajzel.
          Zainwestuj w papierową teczkę i trzymaj te papiery na dnie szuflady :)
          • szymon.dziawer Re: ILE CZASU TRZEBA PRZECHOWYWAC UMOWE 30.01.06, 10:15
            goha66 napisała:
            > Natomiast nie pozbywamy się umów kupna-sprzedaży, bo
            > wiadomo, że licho nie śpi, a w Urzędach i ubezpieczalniach mają bajzel.
            > Zainwestuj w papierową teczkę i trzymaj te papiery na dnie szuflady :)

Dokładnie.
            Od siebie dodałbym, że jeśli są to umowy, w których widnieje, że Ty jesteś
            sprzedającym, to warto jest udać się do swego wydziału komunikacji i
            wyrejestrować motocykl - bo jak napisała goha66 - licho nie śpi. Nie daj boże
            pojazd ten posłużył do przestępstwa, a tobie zginie umowa kupna-sprzedaży.
            Obowiązku wyrejestrowania pojazdu nie ma, bo kiedy rejestrowany jest on przez
            nowego właściciela, to automatycznie jest wyrejestrowany w Twoim w.k., ale nie
            zawsze ten automat zadziała i nie wiadomo taż, czy nowy właściciel w ogóle ma
            zamiar przerejestrować pojazd. Kolega ostatnio widział BMW, które sprzedał 2
            lata temu. Auto nadal ma jego tablice rejestracyjne, choć sprzedał je do innego
            miasta w dodatku z zupełnie inny region Polski. Wniosek - nowy właściciel NADAL
            nie przerejestrował pojazdu. Na szczęście zaraz po sprzedaży zgłosił ją w swoim
            w.k.
            Szymon
            • tycza Re: ILE CZASU TRZEBA PRZECHOWYWAC UMOWE 30.01.06, 11:33
              Przerejestrować pojazd powinno sie do miesiaca czasu bo smerfy sie czepiają a
              zawłaszcza straz graniczna i mogą być jaja.
    • Gość: adamnn Re: ILE CZASU TRZEBA PRZECHOWYWAC UMOWE IP: 195.245.213.* 30.01.06, 12:50
      na tzw. wszelki wypadek radziłbym trzymać takie umowy, miałem dwie takie
      sytuacje gdzie po kilku latach musiałem takie umowy przedatawiać policji (w
      jednym przypadku ktoś nie zatrzymał się do kontroli drogowej i miał moje
      tablice, a w innym tablice zostały przełożone do innego samochodu, który
      później został zatrzymany przez policję.
      w każdym przypadku byłem wzywany przez policję i musiałem składać zezniania
      oraz przedstawić umowy sprzedaży, tak więc gdybym ich nie miał pewnie byłobymi
      trudniej coś udowodnić.

pozdr
      a
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka