darek.gs.500 29.01.06, 22:02 KUPNA SPRZEDAŻY? ZNALAZŁEM UMOWY SPRZED TRZECH LAT DŁUGO MAM OBOWIĄZEK TO TRZYMAĆ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tycza Re: ILE CZASU TRZEBA PRZECHOWYWAC UMOWE 29.01.06, 23:48 papiery czyma sie 5 lat zeby wrazie czego były do wglądu a potem mozesz sobie na tym namalować leppera i podcierać tyłek pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
darek.gs.500 Re: ILE CZASU TRZEBA PRZECHOWYWAC UMOWE 29.01.06, 23:57 dzięki dobry człowieku! a pewny jesteś? Odpowiedz Link Zgłoś
goha66 Re: ILE CZASU TRZEBA PRZECHOWYWAC UMOWE 30.01.06, 06:34 Obowiązek przechowywania dokumnetów przez 5 lat napewno dotyczy rozliczeń z Urzędem Skarbowym,ale np. rachunki za energię (itp.) wystarczy mieć do końca roku rozliczeniowego. Natomiast nie pozbywamy się umów kupna-sprzedaży, bo wiadomo, że licho nie śpi, a w Urzędach i ubezpieczalniach mają bajzel. Zainwestuj w papierową teczkę i trzymaj te papiery na dnie szuflady :) Odpowiedz Link Zgłoś
szymon.dziawer Re: ILE CZASU TRZEBA PRZECHOWYWAC UMOWE 30.01.06, 10:15 goha66 napisała: > Natomiast nie pozbywamy się umów kupna-sprzedaży, bo > wiadomo, że licho nie śpi, a w Urzędach i ubezpieczalniach mają bajzel. > Zainwestuj w papierową teczkę i trzymaj te papiery na dnie szuflady :) Dokładnie. Od siebie dodałbym, że jeśli są to umowy, w których widnieje, że Ty jesteś sprzedającym, to warto jest udać się do swego wydziału komunikacji i wyrejestrować motocykl - bo jak napisała goha66 - licho nie śpi. Nie daj boże pojazd ten posłużył do przestępstwa, a tobie zginie umowa kupna-sprzedaży. Obowiązku wyrejestrowania pojazdu nie ma, bo kiedy rejestrowany jest on przez nowego właściciela, to automatycznie jest wyrejestrowany w Twoim w.k., ale nie zawsze ten automat zadziała i nie wiadomo taż, czy nowy właściciel w ogóle ma zamiar przerejestrować pojazd. Kolega ostatnio widział BMW, które sprzedał 2 lata temu. Auto nadal ma jego tablice rejestracyjne, choć sprzedał je do innego miasta w dodatku z zupełnie inny region Polski. Wniosek - nowy właściciel NADAL nie przerejestrował pojazdu. Na szczęście zaraz po sprzedaży zgłosił ją w swoim w.k. Szymon Odpowiedz Link Zgłoś
tycza Re: ILE CZASU TRZEBA PRZECHOWYWAC UMOWE 30.01.06, 11:33 Przerejestrować pojazd powinno sie do miesiaca czasu bo smerfy sie czepiają a zawłaszcza straz graniczna i mogą być jaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adamnn Re: ILE CZASU TRZEBA PRZECHOWYWAC UMOWE IP: 195.245.213.* 30.01.06, 12:50 na tzw. wszelki wypadek radziłbym trzymać takie umowy, miałem dwie takie sytuacje gdzie po kilku latach musiałem takie umowy przedatawiać policji (w jednym przypadku ktoś nie zatrzymał się do kontroli drogowej i miał moje tablice, a w innym tablice zostały przełożone do innego samochodu, który później został zatrzymany przez policję. w każdym przypadku byłem wzywany przez policję i musiałem składać zezniania oraz przedstawić umowy sprzedaży, tak więc gdybym ich nie miał pewnie byłobymi trudniej coś udowodnić. pozdr a Odpowiedz Link Zgłoś