Dodaj do ulubionych

BMW R1200 GS problem z ABS

07.07.06, 14:57
moto spadł z podnóżka na trawę, na prawy bok - żadnych uszkodzeń, zupełnie
nic sie nie stało, zapaliła sie jednak lampka ABS i szybko mruga. Czy układ
hamulcowy mógł się zapowietrzyć?. Jak to usprawnić?
Hamulce działają sprawnie i przód i tył, tyle że tradycyjnie (bez ABS) i
trzeba nieco mocniej przycisnąć. Czy ma ktoś dobrą radę?
Z góry dziękuję
Krzysztof
Obserwuj wątek
    • Gość: Potas Re: BMW R1200 GS problem z ABS IP: 195.128.228.* 07.07.06, 15:39
      Ja mam dobrą i jedyną radę. Miałem kiedyś taki problem w CL 1200. Moto wywaliło
      się gościowi na stojąco, leżało moze z 10 s, zanim podniósł i już zapaliła się
      kontrolka ABS.
      Przyczyny mogą być 2:
      - wywalałeś się na działającym silniku i kęcocym się kole i na czujnikach ABS
      (jakby to mądrze powiedział Zbigniew mój mechanik - koła fonicznego) system
      odczytał różne prędkości katowe dla obu kół. To przy wywrotce może się zdarzyć
      i wtedy ABS głupieje. Ale piszesz, że był na podnóżku, to raczej możliwość
      druga:
      - czujnik poziomu płynu hamulcowego odczytał zbyt niski poziom ( i słusznie,
      bo agregat wspomagająco-ABSowy nie posiada czujnika wychylenia od pionu i widzi
      to co widzi) i zgłosił zapotrzebowanie do systemu sterującego.

W sumie nic groźnego ,ale naprawa mocno upierdliwa: musisz pojechać do
      któregokolwiek autoryzowanego serwisu BMW posiadającego przyrząd diagnostyczny
      (sa takie 4 w Polsce, z czego chyba tylko 2 umieją go obsłużyć: Warszawa i
      Bielsko Biała)i zresetować dziadostwo. Innej mozliwości nie ma, sam w żaden
      sposób nie zresetujesz systemu.A tym bardziej nie bierz się za odpowietrzanie
      systemu!!! Tam o ile pamiętam jest 11 odpowietrzników i procerdura jest mocno
      skomplikowana. Raczej zepsujesz, niż naprawisz samodzielnie. A nawet jak
      naprawisz, to system nie ma automatycznych programów autoadaptacyjnych i reset
      jest i tak konieczny! bez resetu nie zadziała ABS.
      Do starszych modeli podejrzewam, ze niektóre serwsiy (ale nie znam takich)
      mogą mieć diagnostykę uniwersalną, ale na pewno nie do GS 1200, bo fabryka
      dosyć zazdrośnie strzeże swoich tajemnic w zakresiew softweru co najmniej przez
      3-4 lata.
      A hamulec musisz dusić mocniej, bo tam jest elektryczny układ wspomagający
      pompe hamulcową zintegrowany z ABS. Jak ABS wykazuje błąd, to i wspomaganie nie
      działa.
      Powodzenia.
      (I własnie dlatego wolę nieco starsze modele)
      Powodzenia
      • Gość: nyorker Re: BMW R1200 GS problem z ABS IP: 70.19.14.* 07.07.06, 16:09
        potas powiedzial juz wszystko. zwrocilbym tylko uwage na to, ze gs12 jest
        wyposazony w evo kolejnej generacji i slawetny canbus. lepiej samemu nie tykac.
        • Gość: siekiera77 Re: BMW R1200 GS problem z ABS IP: *.aster.pl 11.07.06, 00:21
          "Potas powiedzial wszystko"
          ale ty cioto musisz wpieprzyc
          swoje rowerowe dzwignie napedowe
          dwa grosze...
          do budy!!!
          • Gość: nyorker Re: BMW R1200 GS problem z ABS IP: *.dyn.optonline.net 11.07.06, 00:34
            'ale ty cioto musisz wpieprzyc swoje'

to wciaz nie moja wina, ze nie potrafisz jezdzic. ani tez nie moge przekluc
            balonika twojej nabrzmialej, zawiedzinej, szczeniackiej dumy.
            • Gość: siekiera77 Re: BMW R1200 GS problem z ABS IP: *.aster.pl 11.07.06, 10:02
              wal sie w krzaki
              odmiencu!
      • kpiatek Re: BMW R1200 GS problem z ABS 10.07.06, 13:46
        Witaj,

serdecznie dziękuję za rady. Spodziewałem się, że to usterka nie dla
        majsterkowicza - poczekam więc na wolny termin w serwisie a tymczasem przypomnę
        sobie tradcyjne hamowanie.
        A tylko tytułem informacji - moto legł na trawie przy wyłączonym zapłonie.
        Pozdrowienia
        Krzysztof
        • Gość: Potas Re: BMW R1200 GS problem z ABS IP: 195.128.228.* 10.07.06, 14:08
          Aha, a Zbigniew powiedział, że mógł się zapowietrzyć zbiornik wyrównawczy płynu
          hamulcowego. Jezeli jesteś z okolic Wawki i spieszy Ci się z Moto, to może cos
          da się przyspieszyć z tym serwisem.
          • kpiatek Re: BMW R1200 GS problem z ABS 10.07.06, 23:40
            TAK jestem w WAW ale czy poza FUS'em, u którego mają wolne terminy w końcówce
            lipca - są inne autoryzowane serwisy, które potrafią "to zresetować"?
            • Gość: Potas Re: BMW R1200 GS problem z ABS IP: 195.128.228.* 11.07.06, 11:30
              Serwis Triumpha przy Jagiellońskiej 55 przejął po umierającym BMW Smorawiński
              właśnie Zbyszka (8 lat specjalizacji motocyklowej w tamtym zakładzie) wraz z
              wyposazeniem serwisu motocyklowego. Autoryzowany to on w tej chwili nie jest,
              ale z pewnościa na moto BMW zna się najlepiej i w dodatku ma jakieś tam
              oprzyrządowanie. Jeżeli nawet nie pomoze z resetem, to krzywdy maszynie nie
              zrobi, a z ewentualnym odpowietrzeniem na 100% da sobie radę, bo własnie on
              usuwał te usterkę w wywalonym CL-u. Tylko to taki trochę specyficzny gość i
              niekiedy trudno się z nim rozmawia.
              Jakby co - tel do nich 022 614 08 10
              • kpiatek Re: BMW R1200 GS problem z ABS 11.07.06, 16:12
                dzięki - załatwione!
    • Gość: skalpel84 Re: BMW R1200 GS problem z ABS IP: *.e-wro.net.pl 07.07.06, 17:45
      to dosc dobijajace, ze po lekkim pzrewroceniu sie motocykla za 60 000zl trzeba
      juz go oddawac do naprawy "bo system zglupial".

mowcie co chcecie.... ale im mniej elektronik tym lepiej.

pozdrawiam !!

skalpel
    • Gość: Biker Re: BMW R1200 GS problem z ABS IP: *.kghm.pl / *.lubin.dialog.net.pl 12.07.06, 11:00
      Mam podobny problem z yamaha fj 1200. ABS pewnego razu przestal dzialac. Po
      uruchomieniu zimnego silnika dziala przez kilometr a pozniej sie wylaczal.
      Teraz juz wogole nie dziala. Obdzwonilem wszystko w Polsce. Nikt nie jest w
      stanie nawet zresetowac komputera nie mowiac o diagnostyce ukladu.
      Zle sie jezdzi jak sie czlowiek przyzwyczail do ABS. Zwlaszcza na deszczu.
      Romek
      FJ1200 ABS (w stanie spoczynku)
      • Gość: Potas Re: BMW R1200 GS problem z ABS IP: 195.128.228.* 12.07.06, 11:53
        No widzisz, a w BMW to przynajmniej znajdziesz ze 2 serwisy które potrafia to
        robić ;) Nie ma to jak BajeriszeMotorWerke.
        • Gość: basta Re: BMW R1200 GS problem z ABS IP: *.adsl.net.t-com.hr 23.07.14, 17:30
          Mam to samo i jestem w Chorwacji.Przyjechalem dopiero co od mechanika w Makarskiej ktory kazal mi go zostawic na sloncu to mu przejdzie i po kilku km abs sie "naprawil" Jak wylaczylem i znow zapalilem to mruganie wrocilo.Najblizszy serwis ponoc w Splicie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka