Dodaj do ulubionych

Temperatura oleju

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 06:26
Cześć,
Mam 3 pytania:
1 - Może wiecie, jaką temperaturę powinien mieć olej w silniku?
2 - Jaka może być maksymalna (nieszkodliwa dla silnika)?
3 - Jaki błąd wskazań mogą mieć "czujniki" temperatury kupowane na "bajzlu"
za kilkadziesiąt złotych? Czy w ogóle warto je kupować?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: Niezły Gość Re: Temperatura oleju IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 06:50
      Sorry, zapomniałem podać o jaki olej i silnik mi chodzi.
      Silnik to 600 do ścigacza ('95), a olej to Castrol GPS półsyntetyk.
      Pzdr
      • Gość: szynszyll Re: Temperatura oleju IP: *.prz.rzeszow.pl 20.09.06, 08:52
        yo!

termometry sa wyskalowane do 150 st C - co swiadczy o tym ze absolutnie tej
        temperatury przekroczyc nie wolno - temp. oscyluje najczesciej w zaleznosci od
        miejsca w silniku w okolicy - 80-120 st C. co do skalowania - to zagotuj wode -
        zanurz w niej czujke i zobacz co wskazuje. pzdr

szynszyll
        • Gość: Niezły Gość Re: Temperatura oleju IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.09.06, 11:30
          Dzięki,
          O to właśnie mi chodziło.
          Pzdr
    • Gość: Dzakas pomyslowe szynszyl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.06, 20:54
      Ale woda zaczyna sie szybko wychladzac od metalu po wlaniu.pzdr wiec chyba
      bardzo szybko to trzeba zrobic
      • Gość: szynszyll Re: pomyslowe szynszyl IP: *.prz.rzeszow.pl 21.09.06, 11:08
        yo!

dzakas - jestes najjasniejsza gwiazdka na mrocznym niebie semantyki tego
        forum ;) czujniczek mozna wrzucic do gotujacej sie wlasnie wody - na przyklad
        do kociolka nad ogniskiem ;)

szynszyll
        • Gość: Dzakas www.wpadka.pl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.06, 17:35
          chyba sie dopisze^^
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka